Filmpje: Welsh Cakes recept!

Vroeger toen mijn zusjes en ik nog op de basisschool zaten kwamen we wel eens thuis en dan had onze moeder een hele lekkere en uitgebreide High Tea tafel klaargemaakt. Met kleine sandwiches, Lemon Cake, scones en Welsh Cakes. En natuurlijk een flinke pot thee. Zo gezellig! Welsh Cakes zijn altijd al mijn favoriet geweest. Het is lekker knapperig gebakken, maar de binnenkant is nog een beetje zacht. Lekker met een flinke klodder slagroom en jam.

Vandaag leek het me leuk om jullie te laten zien hoe je Welsh Cakes maakt, maar voordat ik begin moet ik een paar misverstanden uit de wereld helpen. Ik weet het zelf ook pas sinds gister, maar mijn vriend (die leraar Engels is) heeft me er in geuren en kleuren over verteld. Ten eerste, een High Tea zoals wij die kennen is een flinke pot thee met allerlei zoete lekkernijen en kleine hartige hapjes. Een officiële High Tea echter is niets meer en niets minder dan een stevige arbeidersmaaltijd die rond een uur of 6 in de avond wordt genuttigd. De naam 'High Tea' klinkt natuurlijk wel lekker fancy en Europese hotels hebben deze naam dan ook overgenomen omdat het aantrekkelijk klinkt voor de hotelgasten. Voorheen kon je in hotels een 'thé complet' bestellen (dus thee met zoete hapjes), maar die naam hebben ze vervangen voor High Tea en sindsdien denken wij dat een High Tea bestaat uit thee met lekkernijen. Helemaal fout dus!

Een High Tea zoals wij die kennen is dan ook niet iets 'typisch Engels' en Welsh Cakes zijn daar geen onderdeel van, want Welsh is de taal die men in Wales spreekt. Welsh Cakes zijn dan ook een lekkernij uit Wales. En Wales is een land tussen Ierland en Engeland in.

Zo, nu we weer helemaal op de hoogte zijn kunnen we verder!

Hieronder in de video laten mijn moeder en ik jullie zien hoe je deze verschrikkelijk lekkere Welsh Cakes kunt maken;

[do action=”ytr”][/do]

Recept voor Welsh Cakes (ongeveer 15 stuks)

  • 200 gram gezeefde meel
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 3/4 theelepel nootmuskaat
  • 100 gram (room)boter
  • 75 gram krenten
  • een ei (losgeklopt)
  • warme melk (optioneel)

Officieel worden Welsh Cakes gegeten met wat suiker erover heen gestrooid en eventueel wat jam, maar persoonlijk vind ik het lekkerder om ze te eten met een flinke toef slagroom en jam. Trouwens, als je zelf jam wilt maken dan kun je eens naar dit artikel kijken voor een how-to foto tutorial. Welsh Cakes zijn het lekkerst wanneer ze vers en warm uit de pan komen!





De buitenkant is heerlijk knapperig goudbruin en de binnenkant is nog een beetje zacht. Zo lekker! Welsh Cakes zijn heerlijk voor bij de thee, brunch of als toetje voor na het eten.

Mijn moeder heeft trouwens jaren geleden op een Britse kookcursus gezeten en heeft nog veel meer authentieke recepten voor jullie in petto, mochten jullie het leuk vinden. Bijvoorbeeld Mrs. Pettigrews Famous Lemon Cake en verschillende hartige sandwich recepten. Laat ons in de comments weten wat je hier van vindt!

Eet smakelijk!

Until next time,

Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

180 Reacties

  1. Fatima
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    JAJAJAJAJAJAJAJAJAA!! Recepten zijn ALTIJD welkom!! En damn hoe goddelijk ziet dit eruit.. En precies op het moment dat ik net van de tandarts kom en een uur niks mag eten door de fluoride (en hij heeft geboord, dat betekend te veel suiker gegeten haha, misschien is het een idee om te minderen?)

  2. Kirsten
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er erg lekker uit, maar wat heb je nou gedaan met de melk??

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Niets, dat was niet nodig. Dat is alleen nodig (1 of 2 theelepels) wanneer het mengsel te droog is, maar dat was niet zo.

  3. Amber
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik heb ze zelf ook gemaakt maar dan zonder de krenten ( ik walg van krenten bleeeh !) . Maar ook zonder krenten zijn ze goed gelukt en smaken ze heeeeel lekker ! Leuk filmpje !

  4. Jessica
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Die ombre jam is echt TE origineel! Geniaal!

  5. danique
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik vind dit heel erg leuk ik ga ze zelf ook maken

    ga hier vooral mee door

  6. Zoe
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    het ziet er zooo lekker uit, als ik tijd heb ga ik dit zeker maken!
    ik ben erg benieuwd naar de andere recepten vooral naar de hartige sandwichs.
    ik ben altijd wel opzoek naar iets nieuws op mijn brood zo dat het niet eentonig wordt.

  7. Laura
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ohja en over receptenfimpjes.. Ik ben gek op alles met koken/bakken te maken heeft. Maar ik vind het zo gruwelijk irritant als er alleen een filmpje is en geen tekst uitleg erbij. Het is gewoon niet handig om in de keuken zo’n filmpje te bekijken en telkens terug/vooruit te moeten gaan enzo.

    • Annika
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      dat is wel waar idd… 😛

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Het recept vind je gewoon hier in het artikel en kun je uitprinten, tijdens het filmpje kijken kun je op hetzelfde papiertje even wat aantekeningen maken (want moeilijk is het niet). En dat papiertje neem je gewoon mee de keuken in!

      Opgelost!

  8. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ze zien er zo smakelijk uit, krijg zin om er ook te eten!

  9. Laura
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Kun je de krenten ook vervangen voor iets anders? Of ze weglaten. Ik vind krenten echt heel vies.

  10. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    oeh, hoog jummie-gehalte!

  11. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Lijkt me lekker!

  12. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er heerlijk uit zeg!

  13. Lish
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    SUPER leuk en het lijkt me ook erg lekker! Je bak/kook filmpjes vind ik altijd heel leuk!

  14. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Lijkt me lekker op de rozijnen na, misschien dat ik het eens ga maken zonder rozijnen haha.

    Mijn opa komt overigens uit Wales haha

  15. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik weet al wat ik binnenkort ga maken. Yum!

  16. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Dát ziet er lekker uit zeg, mmmm!

  17. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ah wat leuk en lekker!

  18. Chiara
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Omg, hiervan MOETEN meer filmpjes komen! Echt zo super leuk! Ik wil dit maken. Nu.

  19. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben wel benieuwd geworden naar de smaak van deze cakejes, ze zien er in ieder geval heel lekker uit.

  20. Pascalle
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    heey,
    wat ziet dat er lekker uit nu heb ik 1 vraagje en misschien klinkt het heel stom, maar wat is precies het verschil tussen Welsh Cakes en scones. Scones eet je namelijk ook met slagroom en jam en daar zitten vaak ook krenten in.

    xxx

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Scones zitten juist GEEN krenten in en ze gaan de oven in. Ze zijn gemaakt met zelfrijzend bakmeel en ze zijn qua structuur meer broodachtig. Ze smaken echt compleet anders! Daarbij zijn scones Engels en Welsh Cakes komen uit Wales.

      • E.
        19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

        Als ik zelf scones maak, doe ik daar gewoon krenten in. Naar het recept van Jamie Oliver. Echt heel lekker, maar inderdaad uit de oven.

  21. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    lekker
    ik zou ook heeeel graag indische recepten zien, dan vooral de echt traditionele. heerlijk!

  22. Salima
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Hmmm heerlijk! Ga ze morgen gelijk uitproberen! 🙂

  23. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    OMGGGGGG. dat ziet er echt hemels uit haha. Ik krijg gelijk trek!

  24. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Lijkt me heel erg lekker!

  25. Genevieve
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ziet er lekker uit ^^

  26. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ohh dat ziet er lekker uit! Leuk filmpje zeg, samen met je moeder! 🙂

  27. Yvonne
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Niets voor mij 🙂

  28. rosamina
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Mmmmmmm, ziet er heerlijk uit.
    En nog meer recepten? Moet je dat nog vragen? Heel graag, kom maar op. Het klinkt heerlijk allemaal.
    Ik zou ook wel een keer een Brits kookcursus willen volgen!

  29. Lisa
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Dat ziet er lekker uit! Alleen ik vind krenten nooit lekker in hapjes dus vroeg ik mij af of je dit ook zou kunnen maken met bijvoorbeeld stukjes chocola?

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Ik denk dat het niet goed gaat omdat ze dan smelten tijdens het bakken, als je bijv. chocoladereep in stukjes zou slaan of hagelslag zou nemen. Maar er bestaan wel speciale chocolade dingetjes voor bakken, die smelten denk ik minder snel, daarmee zou het wel kunnen denk ik!

      • Annika
        18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

        ja! die hebben ze bij de boerenbond (in België AVÉVÉ) 😀 die gebruik ik ook altijd in cacejes en koekjes 🙂

        • Diana
          18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

          Zijn dat zulke harde ‘druppel’vormige chocolaatjes?
          Die je ook voor choco fontein kunt gebruiken?

  30. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    leuke video, ziet er wel heel erg lekker uit;D

  31. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Leuk! En ja, ik zou enorm graag nog meer Britse gerechten/hapjes recepten zien! Ben dol op het land (:

  32. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Of je kunt Delia Smith recepten opzoeken op internet. DE kookdame van de echte Engelse keuken. En wat je zegt over high tea klopt idd deels. Een vriendin van me uit Engeland heeft het ook over: thinking about what to have for tea als ze aan het bedenken is wat voor avondeten ze wilt. Maar high tea is wel echt Engels hoor, maar bestaat pas sinds de Victoriaanse tijd toen de adel rond 4 uur ‘s middags thee met wat lekkers at en ‘s avonds supper (maar dan ook echt pas rond een uur of 8/ 0 een lichte maaltijd). Maar voor het ‘gewone’ volk was tea dus gewoon avondeten met veel vlees en aardappelen.

    • Dominique
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Maar is dat niet afternoontea of cream tea? Hoe dan ook, ziet er super uit!

  33. Wendy
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Leuk…. meer recepten!!!

  34. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    oeh :3 dat ziet er goed uit! misschien dat ik dit deze week ook eens ga proberen 😀

  35. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Aah jouw moeder is zo lief hihi! Meer bak filmpjes graag, vind dat zo leuk!! 🙂

  36. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    ik gaat ze zekers een keer maken ben toch bijna jarig

  37. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Geweldig filmpje. Maar de muziekje is erg mooi er onder. Ik ben gek op dit soort muziek. Me vraag is dan ook van welke artiest is dit want wil hem ook graag.

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Het is een iMovie muziekje en het heet ‘Shetland’

  38. Esra
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Wow dat ziet er lekker uit!!

  39. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Deze ga ik zeker eens uitproberen, heb er nooit eerder van gehoord! Thnx voor het recept.

  40. Elise
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Krijg er instant honger van. Die jam (of confituur hier in België) ziet er zooooo goed uit 😛

  41. Kim
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Oeh, ik heb wel interesse in nog meer recepten van je mama. Misschien kun je er een wekelijks artikel of een maandelijks artikel van maken?

  42. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Zo, nu heb ik wel weer wat geleerd over High Tea! Bedankt voor de geschiedenisles 🙂

  43. Annika
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    jaaaaa superleuk! graag meer recepten!

    maar is dit nou zo’n beetje hetzelfde als scones? want die maakt mijn moeder wel vaker en dan met aardbeien en slagroom! <3 heerlijk!

  44. E.
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Jaaaaaaaaaaaaaaaa recepten! Ik ben dol op lekkere dingen en high tea. Dus het lijkt me heel leuk als jij (samen met je lieve mama) een heleboel recepten online gaat zetten.

    • 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Daar kan ik alleen maar heel erg hard om meeknikken! Leuk zeg, ik wil wel meer recepten zien van jou en je indo-mama! 🙂

    • roos
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Leukleuk, ben helemaal fan van die Britse higtea-recepten!

    • Farah
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      me too!!

  45. sanne
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    hmm ik ga ze straks meteen maken!! ziet er heerlijk uit!! xxxx

  46. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    hmm, ziet er super lekker uit ik heb echt zin om dit nu te maken. Helaas moet ik leren voor de proefwerkweek dus eigenlijk mag ik dit ook helemaal niet lezen! Maar ik denk dat ik het dit weekend eens ga proberen 🙂

  47. Peggy
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Heeeeerlijk lijkt me dat! Zit in de trein, dus het filmpje kijk ik later even. Snel eens proberen! Bedankt!

    Ben benieuwd naar de andere recepten!

  48. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Klinkt ontzettend lekker, ik ben sowieso fan van de lekkernijen uit het Verenigd Koninkrijk.

    Je achtergrondmuziekje kan ik als halve Schot wel waarderen, alleen niet uit Wales dus 😉

    • Serena
      Auteur
      18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

      Oh erg, hoopte dat het niemand zou opvallen hihi! Maar iMovie heeft niet zo veel keuze uit muziekjes en dit kwam het dichtst in de buurt 😀

  49. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik had deze video al bekeken op youtube en het ziet er super lekker uit. Ik ga nu het recept opslaan voor een andere keer te benuttigen.