Vandaag heb ik weer een nieuw food-challenge filmpje voor jullie! Ik vond het vorige keer zo leuk om een gerecht te bedenken voor slechts €3 dat ik enthousiast door ging met het bedenken van meer €3-gerechten. De eerste ‘Veggie Bamisoep’ kunnen jullie hier terugkijken. Ik wilde een beetje in de Aziatische sferen blijven en dit keer wilde ik wel graag vlees gebruiken. Vlees is nu eenmaal relatief duur in vergelijking met andere ingrediënten van een gerecht, dus was het een extra uitdaging voor mij. Maar, het is gelukt. Vandaag ga ik saté ajam voor jullie maken, met rijst en zoetzure komkommertje on the side.
Omdat ik zelf geen fan ben van plofkippies heb ik gekozen voor biologisch vlees. Biologische kip is iets duurder dan reguliere kip, maar dat heb ik er zeker voor over. Ik kocht dit stukje kipfilet in de bonus bij de AH en betaalde er €1,82 voor. De rijst van de Euroshopper is de goedkoopste die ik heb kunnen vinden en kostte €0,34. Komkommers zijn overal gemiddeld zo’n €0,50, maar deze week zijn ze ook in de bonus bij de AH en betaalde ik €0,45 (ik lees net dat ze €0,25 zijn bij de Lidl in de aanbieding, nog goedkoper!). Verder gebruik ik een rood pepertje die ik per stuk afrekende bij de groenteboer voor €0,17.
Alles bij elkaar opgeteld was ik kwijt: €2,78
Vega-optie: Ben je vegetariër dan kun je de kip simpelweg vervangen voor blokjes tofu. Dat is net zo duur of vaak zelfs goedkoper. Wat ik dan persoonlijk lekkerder vind is pindasaus over de tofu heen, in plaats van ketjap. Je maakt je eigen pindasaus gemakkelijk met pindakaas, azijn, suiker, zoute ketjap en sambal oelek (dat hebben de meeste mensen wel standaard in huis), maar dan kan ik jullie wel een keertje laten zien. Of je kunt het even googelen, het is namelijk erg makkelijk!
Wat je verder aan kruiden en specerijen nodig hebt is: knoflook, azijn, suiker, zonnebloemolie en ketjap. Als je van Aziatisch koken houdt is het aan te raden om zoete ketjap (manis) in huis te halen. Een klein flesje kost een euro, maar je kunt ook grotere verpakkingen aanschaffen. Het is lang houdbaar en maakt serieus bijna elke maaltijd lekkerder. Heb je geen zoete ketjap in huis dan kun je je saté eventueel ook marineren met pannenkoekenstroop. Als het te zoet is dan kun je er een snufje zout bij doen. Kruiden en specerijen reken ik niet mee bij de €3 challenge omdat de meeste mensen dit gewoon in hun keukenkastje hebben staan.
Goed, hieronder de video:
[do action=”ytr”][/do]Echt ongelofelijk dat ik nog 5 stokjes saté uit een stukje kipfilet heb weten te halen! Als ik iets zuiniger had geregen dan had ik er ook wel 6 stokjes uit kunnen halen en dan had je twee bordjes klaar kunnen maken met elk 3 stokjes saté. Want er was nog genoeg rijst en komkommer over! Ik heb er nu een 1-persoons gerecht van gemaakt, maar met deze ingrediënten had je ook gemakkelijk een 2-persoons gerecht kunnen maken voor de niet al te grote eter.
Wat trouwens nog lekkerder is zijn wat gebakken uitjes over de saté heen. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in een zakje. Bij de AH zag ik een klein zakje voor €0,60 en dat is volgens mij het voordeligste wat ik tot nu toe ben tegengekomen. Lekker knapperig en maakt het geheel net iets smaakvoller.
Ik vond het leuk om te laten zien dat je ook een €3 maaltijd kunt bereiden mét vlees, en dan ook gewoon met het wat duurdere biologische vlees. Het hoeft echt allemaal niet zo duur! Ben je bang dat je niet aan je dagelijkse portie groenten komt? In principe is een halve komkommer zo’n 200 gram, dus eet wat meer komkommer of ga voor een tomaat of maaltijdsalade bij de lunch en dan zit het wel snor.
Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien en dat het jullie inspiratie geeft! Ik heb nog een aantal recepten in mijn hoofd dus als jullie het leuk blijven vinden dan plaats ik die ook.
Until next time,
Serena Verbon
Wat leuk, mij lijkt het echt heel lekker! Een hele leuke challenge!
Yay, ik hou altijd van je recepten, en deze is zeker geen uitzondering! 😀 Vooral het voordelige kantje vind ik als student wel handig :p
Ja leuk! Creatief 😀
Ik wil zeker nog meer gerechten zien.
Ik begrijp nooit waarom wij nederlanders (behalve ik) komkommer niet als echt groente zien. Er zitten toch gewoon alle vitamines in etc.
Is dat zo? 🙂 Ik wist dat niet nl!
Dat rijst is echt goedkoop! m’n ouders kopen echt een zak rijst voor €25,-
yeeeh superhandig voor als ik ooit nog een keer op kamers ga, dan pak ik deze receptjes er echt weer even bij! Ik verheug me nu al op je andere challenges!
Jummie! Wij maken ook weleens zelf saté en die ‘bakken’ we dan tussen de contactgrill. Gewoon hetzelfde apparaat als waar we onze tosti’s in maken, zo makkelijk!
HeeHee
Nog een tip ik doe zelf altijd nog knoflook er bij ( de zoetzure komkommer) dat geeft dan net meer frisheid
Xx
Auteur
Oh, nog nooit geprobeerd, ga ik zeker eens doen, thanks!
Heerlijk! En super dat je biologisch vlees hebt gebruikt!
Moet er trouwens wel bij zeggen dat je wat gevaarlijk om springt met het (voor)bereiden van de kip. Je pakt met je ‘kip-handen’ de kom vast, de kom zet je op de snijplank (voor groente ;)) waar je net de kip op gesneden hebt….
Pas op voor kruisbesmetting, zo gevaarlijk!
Ja dit viel mij ook al op! En ik herken die snijdplank die je gebruikt.. die hoort volgens mij bij zo’n luxe set planken waarbij je voor ieder ‘onderdeel’ (vis, kip, groenten, ei) een eigen plank hebt met een eigen kleur en label. Maar je gebruitk hier voor de groenten en de kip dezelfde plank!
Gelukkig in die volgorde en niet andersom.. maar voorzichtigheid is zeker wel geboden met kip
Auteur
Ik werk eerst met groente, daarna met kip. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn, maar er kan geen bacterie bij de komkommer terecht zijn gekomen en alles is nadien gewoon netjes afgewassen en afgenomen.
Nee, dat zeg ik ook niet. Dat de komkommer in aanraking geweest is met het vlees, maar ik zie wel dat wanneer je de kip gesneden hebt, je daarna de kom weer op de snijplank zet, waarna je de kom weer op tafel zet.
Ook pak je met je handen de ketjap vast.
Ik tip het alleen even aan. Voorzichtigheid is nou eenmaal wat meer geboden bij kip, dan bij rundvlees (vind ik).
Auteur
Thanks. Deze handelingen verricht ik puur voor het filmpje overigens, zodat alles beter in beeld is. Normaal kook ik anders en ook gewoon in de keuken in plaats van op mijn salontafel. Je hebt ook gelijk. Volgende keer trek ik handschoentjes aan en bedek ik de tafel in plastic folie!
Wow, ze merkt alleen wat op hoor! Toch niet nodig om gelijk zo verhit te reageren?
Erg vervelend dat je hier zo nijdig op reageert. Overigens doe je dat wel op meer reacties merk ik de laatste tijd. Joyce geeft je alleen maar een tip zodat je geen salmonella of voedselvergiftiging krijgt. Wat mij betreft ook zeer logisch na het zien van het filmpje.
Ik geef je gelijk in je reactie, Serena. Ik vind het eigenlijk echt een beetje een overdreven opmerking, ‘andere snijplank gebruiken blabla’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf nog nooit van gehoord had dat je een andere snijplank zou moeten gebruiken…
Ik begrijp Serena’s reactie. Vind de opmerking overdreven en niet zo vriendelijk overkomen. Neem aan dat Serena heel goed weet wat ze doet. Overigens handelt ze wat anders omdat het voor een filmpje is. Normaal gesproken zal ze zich er echt wel aan houden. Ben erg blij met dit recept!
Merl en Kimberley, ik reageer niet verhit, ik meende het van de handschoenen en het kleedje. En ik geef haar ook gewoon gelijk. Ik heb soms geen zin om al mijn zinnen na te lezen om te kijken of andere mensen ze anders zouden kunnen opvatten dan ik bedoel, maar kennelijk is dat wel nodig, hahaha! 😉
Het was echt niet als ‘aanval’ bedoelt, eigenlijk was het meer uit bezorgdheid, hoewel ik dat een beetje een gek woord vind ik dezen. Maar goed, ik snap dat het eigenlijk niks te maken heeft met het filmpje, maar vond toch dat het gemeld moest worden.
Kip is nou eenmaal iets om erg mee uit te kijken. Helemaal als je andere producten daarna vastpakt zonder je handen gewassen te hebben en er niet de goede snijplank voor te gebruiken.
Einde discussie. Over en sluiten 😉
Auteur
Nou precies Joyce, ik zag het ook helemaal niet als aanval hoor!
Ja!! Het is je weer gelukt. Lekker recept, zeg!
Volgende keer misschien leuk om een volwaardig twee-persoons gerecht te maken?
Auteur
Dit gerecht is voor 2 personen (als je dus 3 stokjes p.p. doet, wat vrij normaal is) en het vorige gerecht was voor 3 personen.
Als ik de filmpjes maak dan eet ik meestal alleen, dus maak ik gewoon alleen voor mezelf. Wil je graag voor meerdere personen koken dan moet je wat ingredienten verdubbelen, maar dat kan je natuurlijk zelf wel bedenken.
Jawel, dat snap ik wel en je had er inderdaad bijgezet dat het eventueel kan voor twee personen. Maar zou het misschien nog wel een uitdaging vinden om dan een volwaardig recept te bedenken. Maar goed, vind dit al leuk en super dat je dit vaker gaat doen!
Auteur
Ik snap je niet, waarom is dit en het vorige recept niet volwaardig? Wat bedoel je met volwaardig?
Ik vind jouw kookfilmpjes echt heel erg leuk! En dit ziet er echt onwijs lekker uit, volgens mij kan je echt heel lekker koken 🙂
Hier heb ik echt wat aan! Ben dan ook wel dol op kipsaté.
Ik vroeg me af wanneer je de sojasaus gebruikt, ik zie het niet terug in het filmpje.
Auteur
Gebruik ik ook niet, die had ik er alleen even bijgezet just in case.
Mmmmm… Lijkt me heel erg lekker!
aah geweldig, perfect voor studenten! Als ik kook zit ik jammer altijd al snel tegen de 5 euro aan..
Hmmm dit is lekker!
Toen ik las dat je biologische kip had gebruikt, was ik helemaal enthousiast.
Maar toen bekeek ik je filmpje en zag ik dat het scharrelkip is. Scharrelkippen leven lang niet zo goed als biologische kippen. Er mogen maar liefst 11 kippen op 1 vierkante meter leven! Superkrap en ze leven vooral binnen.
Biologische kippen kunnen minstens 8 uur per dag lekker buiten lopen en 1 kipje heeft dan 4 vierkante meter tot zijn beschikking.
Er zit een heel groot verschil in hun leef omstandigheden, dus scharrelkip is lang niet zo goed als biologische kip. Jammer dat je dit in je artikel en filmpje verkeerd benoemd dus!
Bedankt dat je dit aanstipt en het verschil uitlegt! Meteen duidelijk
Auteur
Nou, sorry hoor Marianne, people make mistakes. Ik heb het net even opgezocht en een biologische kip is zeker beter af dan een scharrelkip, maar zo heel erg veel scheelt het niet:
http://www.bio-plus.nl/consument/faq/antwoorden/wat-is-het-verschil-tussen-biologisch-en-scharrel/
Het enige grote verschil is dat de biologische kip buiten 4 x zoveel ruimte heeft om te lopen en dat antibiotica niet is toegestaan, verder zijn de verschillen vrijwel nihil.
Maar…als je echt goed bezig wilt zijn moet je natuurlijk gewoon helemaal geen kip eten, let’s be honest 😉
Misschien eens plaatjes googelen van het onderkomen van scharrelkippen en vrije uitloopkippen, dan zie je meteen hoe groot het verschil is. Heel groot!
Precies! Als je het dan zo goed wilt doen, eet dan helemaal geen kip..
Bij biologische kippen worden de snavels niet gekapt. Dit zorgt ervoor dat de zwakste kippetjes helemaal doodgepikt worden. Deze pikorde bestaat nou eenmaal. Door niet-biologisch kippenvlees te kopen, kom je op voor de zwakkeren. Maar uiteraard is geen vlees eten de beste optie.
Geweldig en dat zonder plofkip, super 😀
Dit is geen biologische kip, maar een scharrelkip. Beter dan een plofkip natuurlijk, maar lang niet zo goed/gezond als een biologische kip.
Auteur
Je hebt gelijk, maar het scheelt niet heel veel. Biologisch is inderdaad beter! Ik wist niet wat het verschil was, nu wel:
http://www.bio-plus.nl/consument/faq/antwoorden/wat-is-het-verschil-tussen-biologisch-en-scharrel/
Ik weet niet of je kunt zeggen of het veel scheelt. Een biologische kip krijgt ook biologisch voer én meer buitenruimte. Nu is alleen dat laatste voor de kip zelf van belang, maar ik doelde met beter ook op beter voor de mens.
Maar dan is het maar goed dat je het nu wel weet 🙂
Ik vind een verschil tussen één en vier vierkante meter best groot (zoals in je linkje staat) en ook zeker dat van preventieve antibiotica, bah, dus ik vind toch dat het best wat scheelt!
Wow, wat een leuk idee, krijg er trek van 🙂
Heerlijk! Ik ga het ook een keer maken 🙂 Ik zie trouwens dat je van die aparte snijplanken hebt, de volgende keer een vleesplank voor de kip? 😉
Auteur
Haha, ja ik had natuurlijk de rode moeten nemen voor de kip! Maar op deze manier scheelt het me afwas 🙂
Dat ziet er lekker uit! Handig nu het einde van de maand in zicht is
Ik vind de €3 maaltijd uitdagingen ook superleuk! Tof dat je nu ook met vlees doet.
En ik wil zéker meer 😀
Goed bezig Serena, leuk dat je zo enthousiast bent.. vind het erg leuk om te lezen!
Liefs
Wauw. Serena! Ziet er echt super lekker uit en dat voor drie euro! Ik ben nu ineens super geinspireerd! Hopelijk hou je de drie euro challenges vol.
Leuk dat er wel een vegetarische optie bij zit! (y)
Heerlijk!! 😀
Toen je zei dat je de volgende keer vlees wilde gaan gebruiken, schrok ik een beetje.
Maar echt super dat het je gelukt is om dit zelfs met biologisch vlees te maken.
Zo geef je echt aan een hoop mensen het goede voorbeeld, je kan zelfs met weinig geld de goede keuzes maken.
Het ziet er ook nog eens super lekker uit.
Superleuk deze stukjes
Zag ik daar nou dried mango op je aanrecht liggen? Super lekker!!
Auteur
Haha, ja klopt. Is al op! 🙂
Lekker!! Als je een grillpan hebt ik het ook lekker om je sate in daarin te bakken 🙂
Heeeel leuk dat je biologisch vlees kiest en dat je denkt aan vegetariërs. Echt, toppie!
Ziet er lekker uit, mmmm.
Dat ziet er wel lekker uit zeg! Inderdaad niet echt duur 🙂
Echt goed dat je dan ook gelijk biologische kip pakt! Zo zie je maar dat je echt niet per sé plofkip hoeft te kopen als je portemonnee wat kleiner is. Het ziet er heerlijk uit, ga ik zeker eens proberen!
ik vind dit echt super leuke filmpjes, en ik ga ook zeker eens deze sate maken. alleen heeft dit gerecht naar mijn smaak te weinig groente (ik zou voor mezelf de hele komkommer opsnijden) en ik zou ook iets van een sausje over de rijst doen, want ik vind alleen rijst altijd een beetje droog. Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke smaak. iedereen vind wat anders lekker. zo te zien zat jij hier echt van te smullen. ik kijk uit naar de volgende aflevering van de 3 euro challenge. misschien zou je volgende keer een lekker pastarecept kunnen maken?
Ziet er echt súperlekker uit! Heel leuk dat je deze challenges doet! (:
Ooh wat lekker, yummm! Vroeger aten wij hier alleen maar sate in Nederland want daar hadden ze echt lekkere pindasaus, het is nu toch handig dat alles gewoon in de supermarkt te koop is =]
Echt leuk dat je dit doet, ik vind het zo leuk om te zien en weet zeker dat heel veel mensen hier wat aan hebben! En ik krijg nu ook trek, haha…
Het ziet er echt héérlijk uit!
Lekker! Ik ga dit recept even doorspelen naar mijn man, want die kan koken:)
Super leuke challenge! Je noet zeker meer van dit soort artikels maken, ook al ga ik nog niet io kamer hihi
Leuk en lekker! Het is natuurlijk wel een beetje waar dat je eten zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wil, maar 3 euro is wel echt puzzelen! Misschien leuk om een keer te maken:
Nachos!
Maaltijdsoep
Spaghetti Bolognese
Deze gerechten zijn volgens mij ook wel te vinden voor 3 euro. Alleen iets met vis wordt moeilijk.
het water ie me mond uit zo leker ziet het er uit
Leuk leuk leuk!
Mhhh ik ga dit morgen avond maken!! 🙂
Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben reuze benieuwd naar je andere recepten!
Wat een leuke challenge! Dit kan ik zeker goed gebruiken. Ik hoop dat er nog meer komen!
Wauw, ik vind dit echt knap… zo cheap gewoon! Het gerecht oogt ook veel duurder, je zou nooit denken dat dit zo goedkoop is. Vind het echt knap! Mijn zus is dol op kip, dus ik zal het saté gerecht even onthouden, je verdient weer een dikke respect Sereen. 🙂
Dit is een recept naar mijn hart <3 HAHA. Ik ben gek op saté 🙂
ahh superlekker ziet het eruit! Ga ik zeker proberen
Alleen dacht ik wel dat je vissen aan je oren had haha maar het zijn veren :p