Fietsen door Riga

In Riga is het ijzig koud. De wind is nog het ergste, die snijdt echt door je heen. Op straat moeten we uitkijken dat we niet uitglijden over de plassen bevroren water, maar door de herftkleurige bomen schijnt de zon. Het is een prachtige kraakheldere dag met een strakblauwe lucht. Een perfecte dag om te fietsen door Riga.

riga travel report_06
Bij de Riga Explorers Club aan de Riharda Vagnera iela 14 huurden we onze fietsen én een gids. De Riga Explorers Club is een klein zaakje dat wordt gerund door een stelletje vlotte boys. Eentje komt uit Engeland, eentje komt uit Australië en eentje komt uit Letland. Ze wonen elk al jaren in Riga en kennen de stad en de omgeving dan ook op hun duimpje.

fietsen door riga
Helemaal goed en warm ingepakt sprongen we op onze Gazelle’s om de stad te verkennen. Ik heb nooit eerder een guided bike tour gehad, maar ik moet zeggen dat ik het een hele prettige manier vind om een stad te ontdekken. Een touringbus vind ik vrij ‘toeristisch’ en net iets te snel gaan allemaal, terwijl een wandeling door de stad juist weer vrij langzaam gaat. Op de fiets kun je je sneller verplaatsen dan te voet, waardoor je meer kunt zien in dezelfde tijd én je bent lekker in de buitenlucht.

riga travel report_03 ghetto riga cats riga jewish ghetto riga riga travel report_04 robbert riga
Onze gids nam ons mee naar de Joodse ghetto, oftewel de Moskow wijk. Deze wijk ligt tegen het centrum aan, maar is erg oud en vervallen. Afgebrokkelde stenen en bladderende verf. De Letten hebben gewoonweg geen geld om hun huizen op te knappen of om in betere huizen te wonen. Zo zonde, want je kon zien dat de huizen in beter tijden prachtig moesten zijn geweest. We kwamen mooie binnenplaatsen, versierde deurposten en prachtige hekken tegen.

Het had iets triests, zoals vergane glorie altijd een beetje triest is, maar het was ergens ook weer heel intrigerend om door deze wijk heen te fietsen. Iets wat ik zonder gids nooit gedaan zou hebben omdat deze wijk niet heel erg wordt gepromoot onder de toeristen. Sommige huizen hadden dichtgespijkerde ramen, of er hingen doeken voor, waardoor je echt zo’n ‘spookstad’ idee kreeg. Als je houdt van oude gebouwen en voor dat ‘urban exploring’ gevoel wilt gaan dan moet je zeker eens – met gids en bij voorkeur niet in het donker, want dat is gewoon freaking scary – door de Moskow wijk fietsen.

st peters church riga travel report_17 riga travel report_14 riga travel report_16 riga travel report_15
Een aanrader is om voor €7 per persoon de St. Peter’s Church op te gaan. Deze kerk is de hoogste kerk van Riga en biedt een schitterend uitzicht over de stad. Tijdens the golden hour (het laatste uurtje zonlicht) hebben we daar dan ook de prachtigste foto’s gemaakt. No worries, je hoeft je kuitspieren niet te overbelasten om deze kerk te beklimmen, want ze hebben gelukkig gewoon een lift die je naar het hoogste punt brengt. De St. Peter’s Church vind je aan Skārņu iela 19.

riga travel report_13 riga travel report_18
De befaamde gekleurde huisjes van Riga staan vlak naast de St. Peter’s Church en ze zijn zo heerlijk fotogeniek. Hadden de huizen in Nederland maar wat meer kleur! De sierlijke lantaarnpalen, de straten met kinderkopjes, de prachtige gebouwen, kerken, de gekleurde huizen met hun Franse balkonnetjes, de bogen, trappetjes, deurposten en hekken, alles in de binnenstad van Riga is mooi. Het lijkt alsof je door een filmset wandelt en ik moet mezelf in bedwang houden niet elk huis of elk gebouw apart op de foto te zetten.

riga travel report_10 riga travel report_08 riga travel report_09riga travel report_11 riga park riga travel report_12
Riga kent vele parken. Het viel me echt op dat er zo veel groen en natuur te zien is in deze stad. Sommige parken zijn wat vlakker en bevatten mooie fonteinen en kleine pleintjes omringt met bankjes, anderen, zoals het uitgestrekte Kronvalda Parks zijn wat heuvelachtiger en bevat een stromend riviertje met eendjes en zwanen, stenen ruïnes, trappetjes en bruggen. Heel idyllisch en sprookjesachtig. Hier vind je ook de slotjesbrug; de brug waar kersverse echtparen en verliefde stelletjes een slotje aan bevestigen als teken van hun eeuwige liefde. Zo romantisch!

cycling through riga
Midden in Kronvalda Parks staat het vrijheidsmonument; een grote zuil waarop een dame, de Letten noemen naar Milda, drie sterren omhoog houdt. De drie sterren staan voor Koerland, Lijfland en Letgallen, de drie delen van het Russische rijk waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan. Het monument is tussen 1931 en 1935 gebouwd ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse OnafhankelijkheidsoorlogHet vrijheidsmonument staat dan ook voor vrijheid en vaderland en is erg belangrijk voor de Letse bevolking.

riga travel report_02De foto’s zijn gemaakt door mij en door Laura Coolen van whatabouther.nl

Riga is een prachtige, historische stad waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Alles is op loopafstand gemakkelijk te bereiken, maar je kunt natuurlijk ook de tram pakken of een fiets huren. Vooral als je gebieden buiten het centrum en de Oude Stad wilt verkennen is een fiets aan te raden. Er is zo veel te zien en te bewonderen en de parken zijn er magisch en sprookjesachtig.

Riga is niet de allerbeste shopstad van Europa, maar ben je op zoek naar een relatief goedkope citytrip waar je heerlijk kunt wandelen en culinair kunt genieten dan is Riga een goede optie. De bevolking van Riga spreekt goed Engels en je kunt er echt fantástisch eten. De keuken heeft veel Skandinavische invloeden en is vooral erg gezond en voedzaam, alsof ze van nature al meedoen aan de ‘superfoods’ trend. Ik ben echt aangenaam verrast door de kwaliteit van hun restaurants. Ik kan nog wel uren doorpraten over hun eten, daarom heb ik een apart artikel geschreven over mijn favoriete food hotspots in Riga, die je kunt nalezen op Travellab.nl.

Zijn jullie wel eens in Riga geweest?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

85 Reacties

 1. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Leuk report! Die Moscow wijk lijkt me heel interessant. En ik ben fan van je ‘ingeduffelde’ look, zo krijg ik al zin in de winter :p

 2. Kers
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Sjonge, wat een rare reacties weer.

  Ik vind de laatste tijd juist dat Beautylab qua kwaliteit er met kop en schouders bovenuit steekt! Lange, zorgvuldig samengestelde artikelen met veel (achtergrond-)informatie en mooie foto’s.
  Fijne afwisseling, maar geen onderwerpen die mijlenver uit elkaar liggen.
  Andere beautyblogs vind ik juist te eentonig worden, bijvoorbeeld alleen maar vloggen en video’s, stukken tekst met persfoto’s en geen eigen ervaring en blogs met teveel opzichtige advertorials. Dat is op Beautylab totaal niet van toepassing.

  En tsja, een spelfout hier en daar, lekker belangrijk.

  Ik vind je blog echt top en het laatste jaar zoveel beter geworden.

  Sommige mensen denken altijd wat te moeten zeuren.

  • angie30
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Helemaal mee eens!
   Sinds kort lees ik zo af en toe ook 2 andere ‘bekende’ beautyblogs en qua niveau en originaliteit steekt beautylab daar zeker ver boven uit. ( vind ik)
   Serena, je maakt super mooie foto’s, zeer goede en uitgebreide reviews en je hebt altijd interessante onderwerpen geschreven met humor. Dus ga vooral zo Door!
   Liefs Angela

  • 5 november 2014 / woensdag, 5 november 2014

   Helemaal mee eens! Ik vind Beautylab kwalitatief denk ik wel de beste beautyblog.

 3. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Oh jeetje! Wat heb je een prachtige foto’s gemaakt! <3 Ziet er echt prachtig uit.

 4. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Waauw wat een geweldige foto’s hebben jullie gemaakt! Riga ziet er fantastisch uit 🙂

 5. Susanne
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Ik ben een nieuwe lezer en wil graag even laten weten dat ik jou/je blog super leuk vind!!! 🙂

 6. @nn
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Nooit van gehoord, maar due staat nu op mijn travel list

 7. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Ik begreep van Laura dat jullie het erg gezellig hadden, de foto’s zien er ook zo leuk uit! Leuk, wie weet ontmoet ik je ook binnenkort op een leuke persreis haha!

  • Serena
   Auteur
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Vast wel! Het is een kleine wereld volgens mij van de reisbloggers dus je komt elkaar altijd wel ergens tegen! Toevallig ga ik naar het Aruba event en naar ANTOR, dus wie weet zien we elkaar daar wel 🙂

 8. Annika
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  De gekleurde huizen zijn zo mooi!
  Ik ben anderhalf jaar geleden in Zweden in Eksjö geweest. Daar hebben ze ook prachtige, gekleurde, houten huisjes. En in Seydisfjördur in IJsland zijn ook een paar hele mooie!

  • Serena
   Auteur
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Ik hoop in de toekomst meer van Zweden en ook Ijsland te kunnen bezoeken, lijkt me geweldig!

 9. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Riga ziet er uit als een práchtige stad, en dat ijskoude weer heeft ook wel weer wat haha! Wat een ontzettend mooie foto’s trouwens Sereen, echt perfect 😀

 10. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Echt hele mooie foto’s! Kan je de sfeer heel goed op zien! Love it!

 11. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Had niet verwacht dat Riga zo’n mooie stad zou zijn! Je hebt echt prachtige foto’s gemaakt!

 12. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat ziet dat er prachtig uit! Prachtige foto’s ook, leuk om eens de toerist uit te hangen op de fiets!

 13. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Hele mooie foto’s, Riga ziet eruit als een prachtige stad!

 14. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Riga ziet er prachtig uit. Wel een bezoekje waard dus. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar de foto’s beloven veel goeds.

 15. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige foto’s! Volgens mij hebben jullie daar top dagen gehad! 😉

 16. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Ziet er allemaal super uit daar!

 17. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige foto’s Serena! Ik heb nooit aan Riga gedacht als bestemming voor een tripje, maar hier denk ik nu wel anders over 🙂

 18. mart
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Ik ben gek op blogs en met name die van jou, Serena. Er is alleen een ding wat ik niet begrijp, en dat geldt niet alleen voor jou maar ook voor andere blogs. Waarom laat niemand een soort eindredactie naar artikelen kijken voor deze online gaan? In de eerste alinea van dit artikel staan al 3 (!!) spelfouten.

  • Birgit
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Hier ben ik het helemaal mee eens! Als je je geld verdient met het schrijven van artikelen, dan vind ik dat die artikelen ook foutloos moeten zijn. Ik vind het zo onprofessioneel overkomen altijd die simpele fouten in artikelen. Elke pc heeft spellingscontrole en iedereen heeft Nederlands gehad op school, dus waarom is het dan zo moeilijk?

   • Myrthe
    4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

    Mee eens! De laatste tijd heb ik het idee dat je je blog wat verslordert. Blogposts komen soms pas laat op de dag en er staan behoorlijk wat fouten in de artikelen die je schrijft. Nu staat ook exact hetzelfde artikel op jullie tweede blog travellab.nl, alsof je die maar hebt gekopieerd om hier ook iets neer te zetten. Helemaal niet boos bedoeld maar ik vind het zo jammer dat op deze manier de kwaliteit van je blog achteruit gaat 🙁

   • 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

    Sorry maar hier moet ik als journalist echt even op reageren: als je denkt dat een automatische spellingschecker alle fouten uit een tekst haalt dan heb je echt geen recht van spreken… En als trouwe lezer: Serena’s blog is qua kwaliteit het allerbeste van de grote Nederlandse blogs, ze maakt zich het er nooit makkelijk vanaf door ‘snelle’ posts te schrijven en haar foto’s zijn altijd meer dan top! Twee artikelen per dag is veel en dan glipt er weleens een spelfoutje in, so be it. Is haar blog daardoor minder aantrekkelijke om te lezen? Ik vind van niet.

  • Serena
   Auteur
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Het kost me ongeveer 4 uur om een artikel te schrijven, inclusief het maken en bewerken van de foto’s. Ik heb 2 artikelen op een dag, wat betekent dat ik per dag (dus ook in het weekend en op vrije dagen) alleen al 8 uur bezig ben met het schrijven van artikelen. Daar komt dan ook nog bij dat ik mails moet checken en beantwoorden, comments moet lezen en beantwoorden, social media moet bijhouden en ik heb elke dag wel telefonische en fysieke meetings, en reistijd.

   Dus ja, soms schieten er wat spelfouten doorheen omdat ik 1. geen gevoel heb voor de Nederlandse taal (of überhaupt welke taal dan ook) en 2. geen tijd heb om alles nog eens na te lezen omdat ik ook wel eens een keer naar bed wil om 12u ‘s nachts of al wat later ben met het middagartikel.

   Ik vind het raar dat jullie vinden dat de kwaliteit van mijn blog achteruit gaat omdat ik wel eens wat later post dan normaal, terwijl ik nergens heb aangegeven vaste posttijden te hebben en de artikelen nog net zo leuk en origineel zijn als voorheen.

   Maar goed, nu ik bezig ben met mijn boek, Travellab.nl ben gestart en Nena en Angel niet meer voor Beautylab schrijven (wat ik natuurlijk helemaal niet erg vind, maar het zijn toch weer 2 artikelen per week die ik nu ineens extra moet schrijven) is het echt een gekkenhuis hier.

   Misschien komen jullie comments op het juiste moment. Ik moet ook even wat minder hooi op mijn vork nemen. Ik neem vanaf nu wat adempauze en plaats één artikel per dag de komende maand (maand november). Hopelijk geeft dat me wat rust en ruimte om in december weer te knallen!

   Ik zal hier nog even op ingaan in de komende ‘New Week’.

   Liefs, Serena

   • mart
    5 november 2014 / woensdag, 5 november 2014

    Toch nog even een reactie hierop. Ik bedoelde mijn kritiek absoluut niet om je neer te halen op wat voor manier dan ook. Ik lees met veel plezier je blog en inhoudelijk heb ik er niks op aan te merken (natuurlijk zijn er weleens artikelen die me iets minder aanspreken maar dat heeft niets met de kwaliteit van je artikelen te maken). Het enige wat ik graag kwijt wilde is dat het me opvalt dat er soms spelfouten te vinden zijn. Niet alleen bij jou, maar ook bij andere bloggers. Dat is helemaal niet raar, een spelfout is zo gemaakt. Vooral als je zoveel schrijft. Ik snap ook dat het veel tijd kost om het later nog na te lezen. Volgens mij is het vaak ook lastiger om dit soort kleine foutjes op te sporen in een artikel dat je kort daarvoor zelf hebt geschreven. Om dit soort fouten eruit te halen is het handiger als iemand er met een fris oog naar kan kijken. Vandaar ook mijn punt over een eindredactie die dit soort dingen eruit kan halen voordat het online gaat. Lijkt me helemaal geen raar idee, vooral niet omdat je een van de grootste bloggers bent. Logisch dat je agenda dan overvol is. Maargoed dit is natuurlijk wel een beetje mierenneuken.
    En je hebt geen gevoel voor taal?!? Eh Hallo! Tuurlijk wel want anders had je niet zoveel succes!!

   • Eva
    5 november 2014 / woensdag, 5 november 2014

    Amen girl! Neem je tijd, ik lees je blog altijd met super veel plezier (reageer veels te weinig, sorry..) Maar ik vind dat je altijd top kwaliteit levert en een spelfout hier en daar; daar lig ik totaal niet wakker van. Doe lekker rustig aan!

 19. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Heel erg leuk Riga:) Het enige wat ik me de hele tijd kon afvragen wie die ontzettende lekkere gast is?! Ik zou geen warme chocomel meer nodig hebben hoor;)
  Wat een knapperd. 🙂

  XoXo Melanie

  • Serena
   Auteur
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Hahaha, Melanie! Dat is de vriend van Laura van whatabouther.nl!

   • 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

    Hahaha! Oh…nou… dan had je goed gezelschap..;)
    ^^

   • 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

    Hahaha! Ik lees het net. Overigens ben jij ook prachtig, goed stel dus! Doe de groeten aan je vriend. Hahahah!

 20. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Leuke foto’s! Riga lijkt me erg leuk om een keer naartoe te gaan!

 21. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Riga lijkt me erg mooi! Ik ben het er volledig mee eens dat per fiets een stad ontdekken een heel goede optie is!

 22. Catherin
  4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Mooie foto’s! Desondanks, trekt Riga me niet en helemaal al niet bij het zien van die dikke kleren. Geef mij maar lekker een zonnig oord.

  • Serena
   Auteur
   4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

   Je kunt altijd nog in de zomer naar Riga, dan is het er echt heerlijk warm!

 23. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Prachtige foto’s! Ik had geen idee dat Riga zo’n mooie stad was. Leuk om de stad te verkennen met de fiets (:

 24. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een heerlijke foto’s om naar te kijken!

 25. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw die foto’s! Riga staat zeker nog op mijn lijstje!

 26. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige stad!

 27. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Het ziet er echt supermooi uit! En wat staat die muts je leuk!

 28. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Super!! Gelijk zin in een trip naar Riga! 🙂 Ik hou van fietsen en sprookjesachtig, dus deze gaat zeker bovenaan mijn lijstje!!!

 29. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw Serena, wat maak je toch mooie foto’s en verslagen van zo’n reis. Prachtig verslag!

 30. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw! Super mooie foto’s! Je hebt echt oog voor het maken van perfecte foto’s haha

 31. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Oh het is echt een prachtige stad zo te zien. Ik ben er nooit geweest, maar lijkt me leuk een keer te gaan!

 32. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Oohh wow! Deze stad komt op mijn lijstje!

 33. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige gevarieerde stad zeg. En mooie foto’s zeg ♡

 34. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Waauw wat een prachtige foto’s en onwijs mooie plek! Geweldige inspiratie, heerlijk!

 35. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een prachtige foto’s! Ben nog nooit in Riga geweest maar zou er graag eens naar toe gaan!

 36. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw serena wat een mooie foto’s! Die foto’s van jou op het bankje zijn zo leuk!
  Liefs, Tessa

 37. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wauw, wat een gave plek! Het lijkt me echt tof om een fietstocht door Riga te maken, leuk hoe je het beschrijft en aan de hand van foto’s laat zien. Misschien wel erg koud, maar zó mooi..

 38. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  wauw! ik ben er niet geweest, maar ‘t ziet er prachtig uit. nooit geweten 🙂
  xo, cheyenne

 39. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Riga lijkt mij echt een prachtige stad! Enorm leuk om de stad te verkennen op de fiets. Ik vind je jas echt super tof en wat ziet die er lekker warm uit!

 40. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat gaaf zeg! Riga ziet er mooi uit op de foto’s!

 41. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Ik ben hier ng nooit geweest, maar ik moet zeggen dat de foto’s er onwijs mooi uitzien!

 42. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat ziet het er mooi uit zeg! Het zou niet direct een stad zijn waar ik aan zou denken om heen te gaan, super zonde dus als ik het zo zie. De foto op de fiets is trouwens te leuk gewoon! xxx Lucinda

 43. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een mooie stad, stiekem had ik er nog nooit van gehoord.. Wat een prachtige foto’s en leuk zo door de stad gaan op de fiets!

 44. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Die gekleurde huisjes zien er zo schattig uit dat het bijna nep lijkt. De uitzichten vanaf de kerk zijn ook geweldig. Persoonlijk houd ik toch wel van shoppen tijdens citytrips, dus dat zou het enige nadeel zijn.

 45. 4 november 2014 / dinsdag, 4 november 2014

  Wat een mooie foto’s! En het is een leuk idee om een nieuwe stad per fiets te verkennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *