DIY Papaja Masker

‘Hier’, zei Serena terwijl ze me een groen, langwerpig en log stuk fruit in mijn handen drukte. Het bleek een papaja te zijn. ‘Hier ga jij vandaag wat over schrijven, want papaja’s bevatten een enzym dat dode huidcellen verwijdert waardoor het een perfect stuk fruit is voor een maskertje, zoals een DIY papaja masker. Leef je maar uit’. En zo gezegd, zo gedaan.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker De papaja

Het leek me interessant om jullie eerst wat achtergrondinformatie over de papaja te geven. De papaja is een tropische vrucht die uit Azië en delen van Amerika en Afrika geïmporteerd wordt. De boom waar deze vrucht aan groeit, wordt een meloenboom genoemd. Het is dan ook logisch dat de smaak van een papaja wel iets wegheeft van een meloen. Als je de vrucht opensnijdt, zie je in het midden zwarte pitjes zitten met daaromheen oranje vruchtvlees. Deze pitjes kan je laten drogen en vervolgens als pepertjes eten. Het vruchtvlees is lekker sappig en heeft een zachte, zoete smaak. Papaja is een goede vrucht om te verwerken in een fruitsalade of smoothie. Ook papaja met ham is een goede combinatie.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Papaja is niet alleen smakelijk, het is ook gezond. De vrucht is namelijk rijk aan vitamine C en B. Vitamine C zorgt ervoor dat je weerstand in stand gehouden wordt en dat wondjes netjes genezen. Vitamine B heb je nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en spijsvertering. Naast deze vitaminen, bevat papaja ook bètacaroteen. Dit zet je lichaam om in vitamine A en deze vitamine is goed voor je huid, groei en weerstand. Daarnaast bevat papaja agrimine, dat een positieve werking op de vrouwelijke vruchtbaarheid zou moeten hebben. Baat het niet, dan schaadt het niet, zullen we maar zeggen.

DIY Papaja Masker Recept

Met papaja kan je ook je huid verzorgen. Ik heb een masker gemaakt met de volgende ingrediënten:

 • Papaja
 • Yoghurt
 • Honing
 • Havermout

De papaja wordt in dit masker gebruikt om de papaïne. Dit enzym exfoliërt de huid door het verwijderen van dode huidcellen. Papaïne wordt vaak gebruikt in skincare om de huid weer te laten stralen en te voorzien van die felbegeerde ‘glow’. Ook maakt papaïne je huid zacht en glad.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker Yoghurt bevat AHA’s die de laag tussen je dode huidcellen als het ware oplossen. Ook dit zorgt voor een stralende en zachte huid. Honing is hydraterend en verzachtend voor de huid, maar bovenal bacteriedodend. Hierdoor voorkomt en geneest het ontstekingen en wondjes sneller. Serena heeft een uitgebreid artikel over honing geschreven, dat kun je hier teruglezen (‘Alles over honing‘).

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Havermout, oftewel rolled oats, zijn in eerste instantie bedoeld om het masker dikte te geven, maar daarnaast zijn ze ook hydraterend en zeer geschikt voor een gevoelige, jeukende huid. Rolled oats absorberen overtollige huidvetten en maken je gezicht mat, hierdoor hebben ze ook een reinigend effect.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Voor het masker heb je genoeg aan een kwart van de papaja (een handje vol). Snij de papaja eerst door de helft, haal de schil eraf, lepel de pitjes eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Doe de blokjes in een kommetje en prak ze fijn met een vork. Je kan natuurlijk ook een blender gebruiken.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Prak of blend net zo lang totdat er geen grote stukjes meer in het papje zitten.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Voeg vervolgens een eetlepel yoghurt toe.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

En doe er daarna een eetlepel honing bij.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Meng dit totdat alles met elkaar vermengd is en strooi er dan een paar handjes havermout erbij.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Mix alle ingrediënten goed door elkaar en dan is het masker klaar.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Het is niet het handzaamste masker om aan te brengen en ook zeker niet het flatterendste spul om op te smeren, maar het voelt heerlijk op je gezicht. Het verkoelt je huid en voelt lekker zacht aan. De geur is oké, niet per se heel lekker, maar ook geen vervelende geur om af en toe een vleugje van te ruiken. Na tien minuten (en maximaal een uur) kan je het papajagoedje van je gezicht halen door het eraf te wassen met warm water. Let op dat je ook echt alles weghaalt, anders heb je een oranje vlek of een verdwaald stukje havermout op je gezicht zitten.

Beautylab.nl DIY Papaja Masker

Op mijn huid had het masker vooral een verfrissende werking. Mijn gezicht zag er stralender uit en voelde zacht aan. Ik heb een droge huid en had geen trekkerig gevoel na afloop. Wel had ik de behoefte om wat crème op te smeren, aangezien ik dat er af heb gespoeld toen ik het papaja mengseltje eraf haalde.

Naar mijn mening in de papaja een goede vrucht om voor de verandering eens in huis te halen. Super gezond om te eten en ook geschikt om je huid mee te verzorgen. Vooral op wat warmere dagen lijkt het me heerlijk om eerst mijn gezicht af te koelen met dit masker en vervolgens een kommetje papaja te verorberen.

Wisten jullie dat de papaja zoveel goede eigenschappen had voor zowel lichaam als huid?

Until next time,
Eline Beeuwkes namens Team Beautylab

 

Volg:

90 Reacties

 1. Emma
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Goed geschreven artikel! Leest lekker weg :)

  Even een algemene opmerking/vraag; zou er misschien bij artikelen van stagiaires bovenaan kunnen komen te staan wie het geschreven heeft? :)
  Ik merk dat ik het lastig of wat vervelend vind om niet te weten wie de ‘ik’ is die achter het artikel zit en genoemd word. Laatst dacht ik bij een artikel van Yolanda dat Serena het geschreven had en kwam ik er onderaan bij foto’s pas achter dat dat niet zo was. Nu heb ik ook vast voor het lezen naar beneden gescrolld, ik zou het zelf wel fijn vinden als er bovenaan ook kort bijv. ‘door Eline’ zou staan! :)

  • Marika
   20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

   Helemaal mee eens! Gewoon even bovenin zetten, leest fijner! Verder top artikel!

 2. M'N
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Papaja is echt de enigste vrucht die ik niet zo lekker vind, hangt er natuurlijk van af elk papaja is anders.

  Soms heel soms haalt mijn moeder het in huis en dan vooral voor bij het koken, dat is wel lekker hoe mijn mama dat maakt. Voor velen is de De Papaja echt een onbekende vrucht.

 3. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Lijkt me een fijn masker, je ziet ook echt wel verschil

 4. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Klinkt lekker, vind hem er op je gezicht ook heel erg leuk uit zien haha! Papaja heb ik overigens nog nooit gegeten, lijkt me stiekem best lekker.

 5. stella
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Mmmmmm,.,…wat een leuk DIY, maar ik eet de papaya liever op!!

  Ik vind het leuk om de artikelen van Eline en Jolanda te lezen. Ze zijn stagiaires, dus moeten ze ook back- en frontoffice werken en hierdoor leren ze veel. Jij schrijft, in mijn ogen, genoeg artikelen. Serena heeft, voordat ze fulltime ging bloggen, als analist gewerkt. Ze had ook andere collega’s. Ze is dus gewend om mét en ín een team te werken,….Een team acteert samen,…………en dat is visueel goed te zien, althans voor mij.

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Bedankt Stella voor je reactie! Ik vind het ook zo fijn dat ze er zijn, niet alleen omdat ze me onwijs helpen met de artikelen en het opzetten van leuke acties, maar ook omdat ik nu elke dag twee leuke personen heb om mee te ‘sparren’. Samen bedenken we leuke onderwerpen om over te schrijven en het levert veel inspiratie en creativiteit op.

 6. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Lijkt me een erg fijn masker!

 7. joyce
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Mmm papaya!! Heerlijk volgens mijn vader is papaya goed voor je buik tegen buikpijn

 8. S
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Superleuk stuk geschreven Eline! Leest net zo lekker weg als Serena’s eigen stukjes

 9. Syl
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik heb een keer gedroogde papaya gegeten en dat vond ik verschrikkelijk vies. Maar misschien dat verse papaya wel lekker is.

 10. rianna
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  In Australia gebruiken we papaya ointment voor bijna alles. Je lippen, droge huid, sneetjes. Echt fantastisch spul

 11. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Nice! En het restje wat je niet op je gezicht smeert, kun je lekker opeten ;)

 12. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ziet er super smakelijk uit hahaha, volgens mij kan je het altijd nog op eten als je wat over houd. ik ga deze zeker weten uit proberen!

 13. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Mmmm toen ik het maskerrecept las leek het me lekkerder om gewoon op te eten dan op mn gezicht te smeren. Ik ben dol op papaja! Vooral in fruitsalades. :)

 14. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Nee, ik wist het niet haha! Ik ben gek op papaya en vooral op de geur ook dus. Volgende keer haal ik er een extra in huis om een maskertje mee te maken.

 15. Marieke
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik vind dat je echt hele leuk stagaires hebt ‘gekozen’, op de een of andere manier vind ik ze heel goed bij BeautyLab en de sfeer van BeautyLab passen. Keep up the good work! :)

 16. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Tsja, je ziet er even uit alsof je een enge middeleeuwse ziekte hebt, maar is dat niet bij elk masker? Mijn vriend lacht me altijd vierkant uit als ik er weer eens uitzie als de Hulk, zwarte Piet of een eng glibberig monster, ik zeg dan altijd maar dat ik anders niet zo knap zou zijn…

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Precies, denkt ‘ie dat je mooie huidje zomaar uit de lucht komt vallen? Daar doen we hartstikke veel moeite voor hoor! :D

 17. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Wist wel dat het gezond, maar niet dat er zoveel goede stoffen voor je huid in zaten.

 18. floor
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Als ik vragen mag, wat is exfoliërt?

  Groetjesss

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Hetzelfde als scrubben, maar dan niet met korrels (zoals suiker of zout), maar met behulp van fruitzuren (enzymen).

   • floor
    24 april 2013 / woensdag, 24 april 2013

    Hartelijk dank voor je reactie x

 19. Annika
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik hou van dit soort artikelen! Ik heb ook wel eens gelezen dat papaja goed zou zijn voor je haar. Maar om het te eten vind ik het niet zo lekker, het smaakt eigenlijk naar heel weinig. Of ik heb telkens een onrijpe gekozen :P

  • 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   De papaya’s die je hier in Nederland koopt hebben idd weinig smaak. Mocht je ooit eens in de tropen zijn, eet het daar, het is echt verrukkuluk :D

   • Serena
    Auteur
    19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

    Ga ik zeker proberen! Gelukkig hebben wij hier in Houten een groenteboer die van alles en nog wat importeert vanuit tropische gebieden. Deze papaja was namelijk vrij groot, 30 cm breed, en ik kende alleen die kleintjes. De smaak was ook erg lekker!

    Vandaag hebben we bij hem ‘Ugli’s’ gekocht, citrusvruchten die alleen in Jamaica groeien.

 20. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  mm lijkt me een lekker masker! en leuk die weetjes over papaja :)!

 21. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Lijkt me een super fijn maskertje! Heb nog nooit papaya gegeten haha.

 22. Cynthia
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Hoeveel kost een papaja ongeveer? Het lijkt me leuk om de prijzen van de ingrediënten van een masker erbij te zetten..

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Dat is een beetje lastig aangezien prijzen enorm kunnen verschillen en je maar 1 eetlepel van dit en 1 eetlepel van dat gebruikt, en je soms de ingrediënten toch al in huis hebt. Papaja’s zijn meestal een paar euro per stuk, maar wij kochten deze (vrij grote) papaja zeer voordelig voor €1,-

 23. samantha
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  ik ga hem liever opeten dan in me gezicht smeren hihi. ziet er wel grappig uit.

 24. Kiki
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik vind het te zonde om er een masker van te maken, ookal hoef je niet alles te gebruiken. Ik eet het liever op met wat citroen sap :D maar wel een leuke DIY!

 25. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Sommige maskers zijn echt zonde om niet op te eten, maar dit ziet er toch wel echt super ranzig uit! Ik vind het overigens wel een leuke DIY.

  Serena, wat ik overigens wel jammer vind is dat er de laatste tijd steeds meer artikelen van je stagiaires en Nena online komen, terwijl jij het gezicht bent. Ik weet ook dat er over gepraat wordt dat je steeds verder naar de achtergrond verdwijnt, en dat vind ik wel zonde, omdat Beautylab Serena is. Ik vind het heel tof dat je iedereen een kans geeft op je site, en dat je stagiaires gewoon meegaan naar Dubai, maar ik hoop wel dat je de balans niet verliest en in je achterhoofd houdt dat Beautylab van jou is.

  • 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Dit was mij idd ook al opgevallen, jammer !

  • julie
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Ik vind het juist leuk. Je merkt wel dat Serena duidelijk de regie in handen houdt in de artikelen van anderen, maar je merkt ook dat ze bewust uitbreidt. zo zegt ze steeds meer “de beautylab redactie” in plaats van “ik”, en betrekt ze haar stagiares overal bij. Ik kan me voorstellen dat een sociaal mens als Serena geniet van een team om haar heen, en het feit dat beautylab tot nu toe vooral Serena was, betekent niet dat t altijd zo moet blijven. beautylab staat ergens voor, en ik denk dat t niet uitmaakt wie dat brengt zolang Serena nog ‘involved’ genoeg is.

  • Martine
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Hier ben ik het wel mee eens eigenlijk

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   hi Jennifer, je bent de eerste die het zegt hoor in de comments, dus volgens mij ben je de enige ‘die erover praat’ voor zover ik weet, maar dat terzijde.

   Zoals je weet gaan we de hele volgende week naar Dubai en zoals altijd schrijf ik dan het liefst wat verder vooruit, zodat we jullie tijdens onze trip nog elke dag van 2 of meer artikelen kunnen voorzien. Ik heb daarom mijn stagiaires deze week de opdracht gegeven om samen met mij als een malle artikelen te schrijven zodat we flink vooruit kunnen plannen. Tevens vind ik het een goede oefening voor ze.

   Elk artikel wat ze schrijven gaat eerst langs mij om het e.e.a. aan te passen en om er een Beautylab swung aan te geven, dus het is niet zo dat ik naar de achtergrond verdwijn, integendeel, ik houd de touwtjes graag in handen.

   Ik kan je dus verzekeren dat er deze week en komende week veel artikelen online zullen komen waar Eline en Yolanda aan hebben gewerkt, maar dat er na die tijd weer veel artikelen online zullen komen die puur door mij alleen zijn geschreven.

   Het is dus tijdelijk.

   Verder schrijft Nena al vanaf begin dit jaar steevast 2 artikelen per week en dat zal niet veranderen.

   Ik hoop dat ik je nu gerust heb gesteld!

   Je kunt in elk geval het woord verspreiden aan de mensen ‘die erover praten’ dat ik zeer zeker niet van plan ben naar de achtergrond te verdwijnen. Bloggen blijft voor mij de #1 passie dus dit wil ik nog lang blijven doen, totdat ik oud en grijs ben.

   Xx Serena

   • Martine
    19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

    :)

    • 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

     Gelukkig, bedankt voor de geruststelling. Er wordt trouwens niet in jouw comments gepraat hierover, maar door verscheidene bloggers onderling, buiten het internet om. Ik vang nogal eens wat gesprekjes op en neem af en toe deel, vandaar.
     Ik wilde het gewoon uitgesproken hebben, zonder achter jullie rug om erover te praten, en zonder hier een hele discussie aan te ontlokken. Hopelijk wordt mijn eerlijkheid gewaardeerd.

     • Serena
      Auteur
      19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

      Natuurlijk wordt eerlijkheid gewaardeerd! En ik las het ook als een soort advies, en daar doen wij altijd wat mee. Bedankt dus voor je reactie en fijn dat ik je gerust heb kunnen stellen! ^^

  • 20 april 2013 / zaterdag, 20 april 2013

   Deze commentaar heb ik bij mijn blog soms ook wel en dat komt soms wel nogal raar over aangezien ik twee a drie artikeltjes per dag post waarvan er op weekbasis gemiddeld 1 a 2 van een vriendin van mij zijn. Soms leek dit bij mij ook meer maar dit komt dan omdat die vriendin nogal veel posts op een moment probeert af te werken en soms is het dan gemakkelijk om die dan meteen in de nabije toekomst in te plannen al. (Omdat ik bijvoorbeeld mezelf ken en weet dat ik wel eens durf vergeten dat ik het nog niet online heb gezet of heb ingepland). Het is dan soms pijnlijk als je zelf de vraagt krijgt of je zelf eigenlijk nog wel voor je eigen blog schrijft…

 26. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Heb eigenlijk nog nooit een papaja gegeten. Dit masker wil ik zoiezo wel proberen! Zou je ook de schil op het gezicht kunnen leggen of bijvoorbeeld plakjes van het vruchtvlees of zou dat niet zo goed werken?

 27. Kate
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Lijkt me erg lekker masker!
  Welke camera hebben jullie gebruikt voor deze foto’s?
  Xx

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Eline’s camera, ik weet alleen niet welk merk en type, maar het is volgens mij een oude Canon spiegelreflex met een macrolens.

 28. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Klinkt fijn! Ik al vaker gehoord dat papaja zo goed voor de huid schijnt te zijn. Een vriendin van mij heeft een papaja-zalf (helemaal uit Australië helaas) waar kleine wondjes bijna direct door genezen. Wonderspul!

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Hee grappig, iemand op Facebook had het ook al over een papajazalfje! Als ik er ooit kom, in Australie, dan probeer ik dat zeker te zoeken en koop ik een potje!

 29. Rani
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Hey, goede tip en leuk geschreven artikel! Maar zorg er volgende keer voor dat de kleurtoon van de voor- en na-foto beter overeenstemmen, want het komt een beetje misleidend over vind ik. Als je goed kijkt zie je dat de eerste foto ‘rozer’ en koeler (en waziger) is dan de derde. Dus het lijkt alsof je op de derde foto veel meer straalt, maar in feite heeft de foto een warmere en meer gele kleurtoon, wat er beter uitziet. (En de foto is scherper.) Wou het even meegeven als tip :) Voor de rest leuk en duidelijk artikel!

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   hi Rani, we hebben de camera op dezelfde instellingen laten staan, en ik probeer na afloop de foto’s inderdaad zodanig te bewerken zodat het dezelfde kleurtoon krijgt. Helaas is dat niet altijd even makkelijk en ik ben nu eenmaal een blogger en geen fotograaf. Ik heb het dus wel geprobeerd, maar het lukt niet altijd. Jouw tip paste ik dus al toe, maar toch bedankt voor de input.

 30. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik heb nog nooit Papaya gegeten, ook al ben ik wel erg benieuwd naar. Mocht ik het een keertje in huis halen en nog wat over hebben dan zou ik weer even aan dit artikel denken :)

 31. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Leuk artikel! Ziet er ook lekker uit haha

 32. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik ga eerst maar een keer papaja eten want zelfs dat heb ik nog nooit gedaan… Maar het lijkt me wel een superfijn masker.

 33. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Volgens mij heb ik nog niet eens ooit papaja gegeten (shame on me :P)
  Klinkt als een goed masker, maar ik zou het zelf niet zo gauw gebruiken omdat het me niet echt handig lijkt met die stukjes (die er ongetwijfeld af zullen vallen :p)

  • Serena
   Auteur
   19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

   Je kan havermout ook weglaten uit het recept, of alleen een stuk papaja over je huid wrijven en in laten werken.

   • Lies
    19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

    Of je kan de havermout ook eerst mixen, zodat de substantie veel dunner wordt en je niet van die grote stukken hebt. :)

 34. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ik wist helemaal niet dat papaya zo goed was voor je huid, en eerlijk gezegd wist ik ook niet hoe een papaya eruit zag ;) maar het lijkt me leuk om zelf eens een maskertje te maken!

 35. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Jeetje, wat een verschil zeg! Ik kende de vrucht eigenlijk helemaal niet zo goed, maar het resultaat is super! Het lijkt me ook lekker om het masker op te eten als het over is, haha!

 36. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ziet er lekker uit, als masker dan! Een maskertje zelf maken is heel leuk en fijner dan uit een pakje vind ik altijd.

 37. 19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Wat een leuk recept, je hebt ook helemaal niet veel nodig om het te maken.

 38. Rosanne
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Ziet er niet echt flatterend uit maar lijkt me een erg fijn masker!

 39. Brigitte
  19 april 2013 / vrijdag, 19 april 2013

  Verorberen? Is dat een woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *