DIY: van foundation naar concealer

Allereerst: mijn excuses dat ik gisteren slechts één artikel heb gepost (naja, een filmpje). Na het klussen was ik zo moe en zo gaar, ik ging even een dutje doen op de bank (na twee Fringe afleveringen) en werd 3 uur later wakker! Het was toen inmiddels al 20.00u en ik dacht, weet je, ik laat vanavond even schieten. Vandaag heb ik een interessant idee voor jullie, dus hopelijk maak ik het zo weer een beetje goed 😉

Zoals jullie al aan de titel kunnen zien is mijn concealer-experiment (dat ik een paar dagen geleden op Twitter aankondigde) geslaagd! Een tijdje terug ben ik namelijk gestart met het transformeren van een foundation (de L’Oréal Lumi Magique foundation) naar een concealer.


Laat ik beginnen met het vertellen wat een concealer precies is. Een concealer is de hedendaagse en Engelse benaming van een ‘coverstick’ of een ‘camouflagestick’, maar dan in een vloeibare/creamy substantie in plaats van in een stick. De meeste concealers worden verkocht in een tube, doosje/palette of doseer-pen. Het is vergelijkbaar met een foundation, maar dan vele malen dekkender. Het is puur bedoeld om donkere kringen en oneffenheden, littekens, pigmentvlekken en dergelijken mee weg te werken. Vaak gaat er over een concealer nog een laagje foundation, maar sommige mensen brengen ook pas concealer aan na de foundation.

Het verschil tussen concealer en foundation is de mate van dekking. Er bestaan ook hele dekkende foundations, maar over het algemeen kun je zeggen dat een concealer meer dekking geeft dan een foundation. De structuur is vaak wat dikker en creamier. Om een foundation te veranderen in een concealer is het noodzaak om de hoeveelheid water en olie uit de foundation te verminderen door middel van verdamping. Als een foundation minder water/olie bevat en als ware ‘indikt’ is de mate van dekking meteen sterker en is de structuur wat droger en dikker. Denk maar eens aan je eigen foundation. Soms vind je in de hoekjes van je tube wat ingedikte en uitgedroogde foundation die veel dekkender is dan de oorspronkelijke structuur. Toch?

Goed. Op internet had ik gevonden dat je de foundation in een potje moest pompen en dit vervolgens afgedekt (niet met een deksel, maar met een gaasje zodat het kan verdampen) zo’n 2 dagen in de vriezer moet zetten. Zo gezegd, zo gedaan! Ik had het potje afgedekt met een pantykousje en dit netjes 2 dagen in de vriezer gezet.
Resultaat na 2 dagen: nihil. Er was niets veranderd aan de structuur! Het was niet dikker geworden, niet dekkender. Gewoon helemaal niets. Ik bedacht me dat de beste manier om vocht te verliezen niet de vriezer zou zijn, maar een warmtebron zoals de magnetron of de oven. Ik heb het potje met foundation daarom 10 minuten in de magnetron opgewarmd (bij 700 watt), maar na afkoelen zag ik ook geen verschil. Dan maar harde maatregelen, dacht ik!

Ik heb een hittebestendig kroesje (kommetje) gepakt en hier 10 pompjes foundation in overgebracht. Vervolgens heb ik het erg heet, namelijk bij 200 graden, in de oven gezet. Na een half uur begon het goedje aardig te roken en vertoonde het barsten aan het oppervlak (zoals een woestijn). Yes! Eindelijk werd het wat droger. Na afkoelen was de foundation een behoorlijk stuk dikker, droger en creamier. Echt de structuur van een concealer! Althans, vergelijkbaar met iets wat tussen mijn Kat von D en Bobbi Brown creamy concealer in lag.Niet alleen de structuur was veranderd, ook de kleur is net een tintje donker geworden lijkt het. Hieronder zie je een swatch van de foundation (onder) en een swatch van de ingedikte concealer (boven):


Hoe de kleurverandering tot stand is gekomen weet ik niet precies, maar het kan allicht te maken hebben met het ‘bakken’ in de oven. Hieronder zie je een swatch van mijn Bobbi Brown concealer (boven) en de DIY concealer (onder):


Zoals je kunt zien is de structuur vergelijkbaar. Ook het gevoel op de huid, de smeerbaarheid en de mate van dekking, is vergelijkbaar. Wat dan wel weer een nadeel is, is wat je overhoudt. Ik heb 10 pompjes foundation gebruikt en wat je overhoudt is slechts een fractie van waarmee je bent begonnen. Ik heb hieronder zo veel mogelijk uit het kroesje in een potje overgebracht en zoals je kunt zien is het echt een klein beetje wat je overhoudt:


Ok, je hebt maar weinig nodig en wat je daar hebt gecreëerd is heel geconcentreerd en dekkend, maar toch.

Hieronder zien julie mijn gezicht zonder en met de DIY concealer. Zoals je kunt zien dekt het ONTZETTEND goed, vele malen beter dan als ik alleen de foundation zou gebruiken. Ik heb momenteel littekens op mijn slaap en boven mijn lip en zelfs met een laagje foundation schijnt dit er doorheen. Met de DIY concealer echter zie je daar niets meer van. Het dekt echt heel goed, ik durf zelfs te zeggen dat het qua dekking te vergelijken is met de Kat von D tattoo concealer. En dat meen ik!


De dekking is ook nog eens heel natuurlijk, I like it! Mocht je een foundation hebben die je wil omzetten naar een sterk dekkende concealer, please be my guest. Houd er dus wel rekening mee dat de kleur ietsje donker kan uitpakken en dat je maar weinig overhoudt van het totaal. Ideaal als je een foundation hebt in een verkeerde kleur (en die je dus toch niet gebruikt) of als je geen concealers kunt vinden met een sterke dekking. Ook handig als je concealer net op is en de winkels al gesloten zijn!

Kat von D is alleen te koop in Amerika en ik ben tot nu toe nog geen concealer tegengekomen die beter dekt, dus als je altijd al benieuwd was naar deze dekkende concealer dan zou ik dit echt eens uitproberen. Het is heel vergelijkbaar!

Ik heb 10 pompjes in een kroesje overgebracht en dit 30 minuten bij 200 graden in de oven gezet, maar gebruik je meer pompjes dan moet je het wellicht langer in de oven zetten. Houd het goed in de gaten (zorg dat het niet te veel gaat roken). De concealer is klaar als je er barsten in ziet vallen, zoals op de foto hierboven. Wees heel voorzichtig met het vastpakken van je kommetje, het is namelijk gloeiendheet! En gebruik dus echt iets wat vuur- of hittebestendig is! Een kommetje, bordje, schaaltje, iets wat bedoeld is om in de oven te gaan. Roer het na afkoelen eventjes door om de structuur te bepalen en zet het eventueel nog even terug in de oven. Als de structuur goed is, breng het dan over in een potje wat goed afsluit, zodat het niet nog verder kan indrogen.

Ziezo! Dat was mijn experimentje waarmee ik me de afgelopen dagen heb beziggehouden. Van een foundation kun je dus gemakkelijk een goed dekkende concealer maken, als je maar zorgt dat het indikt/droger wordt door middel van verdamping.

Ik hoop dat jullie het ook een leuk en leerzaam experiment vonden! Als jullie het gaan proberen, of hebben geprobeerd, laat het me dan vooral even weten bij de comments. Ik ben benieuwd hoe het bij jullie gaat.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

168 Reacties

 1. Danielle
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Dit ga ik zekers proberen. 🙂

  Even een vraagje:
  zou je ook foundation in de oven kunnen doen (niet zo lang tot het concealer wordt) zodat de foundation gewoon dekkender wordt?

 2. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Dat is handig! Laatst had ik teveel foundation uit de tube geknepen en dit in dat palletje van die catrice consealer gedaan waarvan 1 vakje op was. Toen ik het de volgende dag wilde gebruiken was die ook ineens veel dikker geworden en dekkender, bijna vergelijkbaar met de consealer uit het palletje dat er oorspronkelijk in zat! Zo maak ik mijn consealer.

 3. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  WAUW! Ik ga dit zeker proberen, ik heb nog wat te lichte foundations liggen 🙂

 4. fem
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Dit is echt SUPER! Heb echt een levensvooraad aan foundation, terwijl ik nu het liefst een beetje concealer draag en wat af poeder. Heel erg bedankt, je bent echt toppie!

 5. Nikki
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat een superleuke site heb je als alleereerste en je site is zo leuk omdat er megaveel DIY in zitten al me vriendinnen heb ik er bij geroepen en samen hebben we er al heel wat van gedaan! I Love Diy! en jou site! xx’

 6. Melanie
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat een ontzettend gave DIY. Ik ga hem zelf (nog) niet doen, want ik heb nog Bobby Brown concealer liggen en die dekt voor mij goed genoeg. Wat ik wel even kwijt wil is dat ik artikelen zoals deze echt heel erg waardeer. Hier zit veel tijd en onderzoek in en dat zie je!

 7. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat een ontzettend geniaal en origineel idee 😀 Dit soort experimentjes zijn echt een toegevoegde waarde voor je blog! Binnenkort moet ik het zelf ook maar eens proberen!

 8. Nathalie
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Nice experiment zeg!
  Zou de kleur niet beter behouden blijven als je er aluminiumfolie overheen doet en daar wat gaatjes in prikt?

 9. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat een leuke DIY! En wat een goed resultaat 🙂

 10. Margot
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Dit soort gave én originele DIY artikelen zorgen ervoor dat Beautylab.nl een van mijn favo beautysites is! Ik ga het meteen uitproberen

 11. Milady87
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Oeeeeh ik ben benieuwd! Ik ga het NU meteen doen!

  • Milady87
   19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

   Bij mij is het helaas mislukt! Na tien minuten zag het er zo uit. Het was aan het ‘koken’ en er lag een laagje olie op. Het was een foundation van Sephora en heb rond de 30 pompjes gebruikt.

   http://imageshack.us/photo/my-images/812/foto3qa.jpg/

   Na nog tien minuten in de oven zijn het allemaal harde stukjes/schilfers geworden. Echt jammer, wil ook dolgraag een super dekkende concealer!

   • Milady87
    19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

    Ik heb de harde stukjes laten afkoelen en in een potje gedaan. Als ik zo’n brokje pak en dan tussen m’n vingers wrijf wordt het wel weer wat vloeibaarder, maar erg olieachtig. Zou het kunnen dat de foundation van Sephora veel olie bevat?

    Zo ziet het eruit 🙂

    http://imageshack.us/photo/my-images/197/iphone021g.jpg/

 12. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  vet leuk artikel! xoxo

 13. Charlotte
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Super leuk dat je vaker DIY’s doet !

 14. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Allereerst, je hoeft toch geen sorry te zeggen voor een keer niet posten. Ik weet dat je blog je bedrijf is, maar jij bent en blijft ook een persoon. Vind het echt knap van je dat je er elke dag twee weet te schrijven, maar het is niet erg als dat een keer niet gebeurt.
  En over de concealer: wow, wat een mooie dekking! Ik dacht eerst al: huh, dampen in de diepvries?! Zou het trouwens niet kunnen dat de kleur is veranderd doordat het verdikt is, het vocht is eruit (dus water, wat doorzichtig is).

 15. Annemarije
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Zo geniaal gewoon.. wie verzint het nou om foundation op te warmen in de oven, hahaha!

  Super leuke DIY!

 16. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Leuke DIY! Ik heb nog een verkeerde kleur foundation liggen, dus maar eens kijken of het lukt!

 17. Emma
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat een goed idee!! Sta op het punt om de Bobbi Brown concealer te kopen, maar heb thuis een foundation liggen die ik niet fijn vind dus ik ga eerst dit proberen! En het resultaat, wauw! Heb je op die tweede foto echt alleen maar die concealer op? Verder niks?

 18. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Ik ben ook van mening: liever 1 artikel dan 2 waarvan er eentje snel snel is bijgeplakt! En dit: dit is een kwaliteitsartikel. Serena, je bent echt geniaal. Zulke simpele dingen, maar je moet er maar op komen!

 19. Julia
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Oke meiden, GEEN cremes ofzo toevoegen want dan krijg je iets van foundatisoep !

 20. Julia
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Mijn foundation zit nu in de oven! ik heb het gemengd met een dagcreme. Gaat dit wel goed nu of kan het ontploffen! Hahaha ik hoop het niet xo

 21. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Ah super handig, het dekt inderdaad echt heel goed. Echt super vet dat het gelukt is 😀

 22. Pinky
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  heb het net zelf ook geprobeerd met de photo finish van Catrice. In het begin was de foundation precies aan het koken in de oven (met ‘belletjes’ omhoog kwamen) en na een 20-tal minuten werd het zeer droog.
  Ik moet zeggen : hij dekt heel goed ! Bedankt Serena! Nu kan ik eindelijk mijn foundations die ik niet meer gebruik opgebruiken!

 23. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  leuke diy! zeker een keer proberen, hierbij gelukkig geen moeilijk verkrijgbare flaconetjes voor nodig! super leuk!

 24. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Ik heb het net geprobeerd maar bij mij was het helemaal uitgedroogd. Ik probeer het nu 10 min :). Is het doorzichtige potje van Muji? zo ja waar heb je die gekocht?

  • Serena
   Auteur
   19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

   even af laten koelen en beetje doorroeren? als het alsnog te droog is, dan kan dat aan de oven liggen of hoe je het hebt gedaan. op een bordje schaaltje is het oppervlakte groter en zal het sneller indrogen. Gewoon nog een keer proberen, maar dan iets minder heet en ook wat korter!

 25. Carmen
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Dit is wel het proberen waard! Ik heb nog oude foundation liggen die ik niet fijn vind qua structuur. En het is kostenbesparend!

 26. Linsey
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Super leuk al die DIY’s , ga dit misschien vanmiddag ook even proberen

 27. Beatrijs
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Ik gebruik nooit foundation, maar soms wel een beetje concealer. Ik heb nog een oude foundation van de hema die hier dus ligt te verstoffen. Morgen maar eens proberen of ik daar een mooie concealer van kan maken!

 28. Mina
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Weer een awesome DIY! heb nog een te lichte foudation liggen dus daar ga ik mee experimenteren! 🙂

 29. Carmen
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Oh, wat handig! Dit is goed voor mijn portemonnee, haha.. Maakt het ene artikel van gisteren dubbel en dwars goed, hoor! 😉

 30. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Geniaaal bedacht weer Serena!
  Petje af!

  You go girl, ik ga dit ook doen!

  Thanks voor de tip!

  xxx

 31. BUsra
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Super gewoooooon!

 32. Sara
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Welke kleur/nummer is dat? Mijn huidskleur komt namelijk heel dicht in de buurt van jouw huidskleur! Ik ga het zeker proberen!!

 33. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Mwehhh, ik wil dit ook proberen! Helaas is de lichtste foundation altijd te donker voor me, dus ik kan het niet gebruiken dat ze dan ook nog eens donkerder worden in de oven. Maar de dekking is zo goeeed!
  Misschien die witte foundation van Mac kopen en mixen?

  • Serena
   Auteur
   19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

   sounds like a plan!

 34. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  leuk! ik wil dit echt een keertje proberen.

 35. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Weer een ontzettend leuke DIY!

 36. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Weer een handige DIY! Wel jammer dat hij donkerder wordt, ik heb wel foundations in verkeerde kleuren maar altijd te donker haha ;).

 37. Hilal
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Echt heel leuk bedacht en wat is het goede dekkende concealer geworden !! 🙂

 38. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Geweldige DIY, zoals eigenlijk al je DIY’s! Ik ga het zeker proberen (als ik alleen thuis ben haha).

 39. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat een leuke DIY zeg! Echt best wel handig.

  Liefs, Mariette

 40. Harriet
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  geen excuus nodig hoor, klussen kan je echt tot op je bodem uitputten. Hopelijk heb je lekker kunnen slapen en ben je een beetje bijgetankt

  echt geniaal wowww..ik ga het zeker proberen.

 41. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Heel interessant en handig! 😀

 42. Manon
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Suuuuper! Ga het ook zo proberen!

 43. Julia
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat leuk! Ik ga vandaag ook even proberen! Ik heb net even de comments gelezen op de 1ste pagina maar ik zie veel mensen met: oh ik heb nog een te lichte foundation! Nou ik heb dus een te donkere foundation over. Wat zou ik daar mee kunnen? Misschien komen we er nog achter hoe we de kleur van de ‘concealer’ kunnen veranderen! xoxo ik hou van je DIY’s <3

  • Serena
   Auteur
   19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

   mengen met een te lichte van een vriendin?

 44. Jolanda
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Jouw DIY’s zijn altijd zo origineel, echt leuk ! fijne tip.

 45. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Bedankt voor de tip! Toeval wil dat ik gisteren nog een te lichte foundation in mijn stash ‘ontdekte’ haha ^^

 46. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat super handig! Echt gaaf!:D

 47. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Echt leuk bedacht zeg!! En wat een mooi gezicht met het er op!!
  xxSabine

 48. 19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Wat grappig dat dit werkt! Echt heel leuk om te lezen. Jammer dat ik alleen te donkere foundations heb liggen 😉

 49. Cornelia
  19 februari 2012 / zondag, 19 februari 2012

  Dit is zonder twijfel de beste DIY ooit! Ik ga het vanavond meteen proberen, want mijn huid heeft dringend een dekkende concealer nodig, maar die kan ik nergens in de goede kleur vinden! Ik ben zo nieuwsgierig naar het resultaat, heel erg bedankt dat je dit hebt getest en deelt 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *