Detoxen

Helemaal in de ban van sporten en gezond doen ging ik eens op zoek naar het fenomeen detoxen. Ik hoorde dat het je veel energie geeft en dat het ‘lekker’ is voor je lichaam. Prima, dacht ik. Gewoon wat extra groene thee en frambozensapjes, hoe moeilijk kan het zijn? Bovendien ben ik toch aan het ‘springcleanen’ (op 22 april sta ik op de rommelmarkt!), dus kan ik net zo goed mijn lichaam meenemen. Right?


Na wat nadere research kwam ik erachter dat dat detoxen toch niet zo makkelijk was als ik dacht. Sterker nog, er zijn heuse regels voor! En het moet minimaal een maand lang voor het beste effect. Er bestaan verschillende ‘Detox Diets’ maar degene die mij het meest logisch leek had de volgende speerpunten:

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt
Niets spoelt je lichaam beter door dan water! Drink minimaal 2 liter water op een dag. Wanneer je een Detox dieet volgt heb je een verhoogd risico op uitdroging, dus het is belangrijk om je aan deze regel te houden.

Eet alleen verse groenten en fruit
De vezels in verse groenten en fruit helpen heel goed mee om je spijsverteringskanaal schoon te maken. Daarbij helpen de vitaminen en mineralen uit het verse voedsel mee om toxins uit je lichaam te verwijderen.

Je mag gedurende je dieet geen processed food en vlees eten
En met processed food bedoeld men voedsel met bijvoorbeeld toegevoegde smaakstoffen, geurstoffen, kleurstoffen, maar ook toegevoegde suikers of gebleekte bloem. Ook geen E-nummers dus. De ingrediënten moeten puur en onbehandeld zijn.

Geen ‘verslavende’ drankjes of gewoonten
Dus geen koffie, geen drank, geen sigaretten en geen drugs!

Regelmatig sporten
Sporten zorgt ervoor dat het hart lekker gaat pompen en dat de ‘juices will flow’ om het zo maar even te zeggen. Hoe meer de stofwisseling op gang wordt gebracht, hoe beter en sneller je lichaam zich van alle afvalstoffen kan ontdoen.


Ik vind het nogal heftig, maar ik ga het er wel op wagen! Ik moet gewoon voor ogen houden dat het ‘maar’ een maandje is. Baat het niet dan schaadt het niet. Ik ben gewoon erg benieuwd of ik echt verschil ga merken. Men claimt namelijk dat detoxen uiteindelijk zorgt voor een schonere huid, betere stoelgang, verbeterde concentratie en meer energie.

Inmiddels heb ik 3 flessen Roosvicee in huis gehaald en ga ik morgen langs PUUR, de biologische supermarkt in Houten. Ik mag trouwens wel gewoon koekjes en snoepjes, als het maar biologisch is en gemaakt van pure ingrediënten.

I’ll keep you guys posted en zal ook een aantal recepten posten de komende maand die detox-verantwoord zijn :)

Hebben jullie ervaring met een detox dieet? En wat vinden jullie van het fenomeen detoxen? Marketing gedoetje, flauwekul, of logisch en zinvol?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

139 Reacties

 1. Paula
  21 april 2013 / zondag, 21 april 2013

  Zo een maand is vrij lang!!? Ik doe het een weekje. Ik volg een schema wat ‘Jump Start’ heet en daar staat precies op wat je allemaal moet eten. Of eigenlijk drinken. Het wordt natuurlijk allemaal door een fruitjuicer gehaald en dus drink je alles en je eet niks, zodat je darmen op een gegeven moment helemaal leeg zijn. Ik ben op m’n 5e dag en ze zijn al helemaal leeg. Ik had verder gelezen dat je het niet langer dan 2 weken moet doen, dat is gevaarlijk… En daarna moet je ook nog een paar dagen afbouwen naar normaal eten dus ik ben er eigenlijk wel 1,5 a 2 weken mee bezig… Een maand zou ik ook echt niet kunnen volhouden!

 2. Anna
  25 april 2012 / woensdag, 25 april 2012

  zijn die detox drankjes voor elke dag, of is dat slecht voor je? ik wil er ook mee beginnen dus ik zou het graag willen weten :) en moet je het geheel vullen met water of melk? x

  • Serena
   Auteur
   25 april 2012 / woensdag, 25 april 2012

   detox drankjes zijn: water, vruchtensiroop (zonder toegevoegde suikers), vruchtensappen (zonder toevoegingen), geitenmelk en groene thee (met mate).

 3. 20 april 2012 / vrijdag, 20 april 2012

  Ik ben benieuwd! Zelf zou ik het niet kunnen..

 4. Yvonne
  18 april 2012 / woensdag, 18 april 2012

  80/10/10 diet van Doug Graham is aan te raden voor wie geïnterreseerd is in écht goed eten. :)

 5. Manwai
  17 april 2012 / dinsdag, 17 april 2012

  hmzz interessant, laat maar weten misschien doe ik dit ook wel haha

 6. Victoria
  16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

  Ik heb er geen ervaring mee, maar succes :)

 7. pam
  16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

  als je dit doet, kom je onwijs veel voedingsstoffen tekort. je moet altijd gevariëd eten. ookal lijkt het nog zo goed met dat fruit enzo. je lichaam knapt hier niet van op. dus ik zeg stoppen serena!

 8. Yvonne
  16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

  Zo kun je ook altijd eten: rawvegan<3
  Dat is zegmaar the ultimate diet. =)

 9. DalaLuz
  16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

  Volgens mij mag je juist geen koekjes/suiker

 10. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Wat interessant! Ik ga mij hier zeker in verdiepen, want dit lijkt mij wel wat! Ook al klinkt het inderdaad heftig :O

  Zijn er toevallig ook resultaten van mensen die dit dieet daadwerkelijk volgehouden hebben? :)

  • Serena
   Auteur
   15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

   Tussen de comments staan resultaten van mensen die het hebben gedaan, lees maar terug!

 11. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Heel interessant! Ik ben benieuwd of je het helemaal vol gaat houden. Succes!

 12. wendy janssen
  15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  hey serena

  is dit het ontgiften van je lichaam ?
  want bij de tuinen kun je hier ook een speciaal sapjes kuur voor krijgen. dit heet het citroensapjes kuur.. hierbij mag je 10 dagen niks eten alleen die sapjes drinken en sochtends een soort poeder eten. en je hebt specialie thee die je hierbij mag drinken. na 10 dagen is als het goed is je tong helemaal vrij van aanslag dit betekent dat je lichaam gereinigd is. als dit niet zo is moet je na 2 maand de kuur nog een keer herhalen.

  groetjes wendy

 13. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Vorig jaar in mei had ik voor 3 dagen het water ‘dieet’ volgehouden. In deze drie dagen heb ik alleen maar water en thee gedronken. Natuurlijk kreeg ik heel erg honger en besloot ik om er maar mee te stoppen. Ik ben van plan om dit jaar weer te detoxen (in mei) maar dan wat verantwoorder. Dus wat je hier in dit artikel geschreven hebt.

 14. Sandra
  15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Ik denk dat ik het water drinken niet goed zou volhouden ;) Ik vind het ten eerste niet heel ‘lekker’ ( ik heb het wel een tijdje geprobeerd maar stap altijd weer over na suikers ;p ) en ik heb die suikers wel nodig.. dat is toch een manier om weer wat aan te komen.. ik ga wel even proberen om een week lang alleen maar water te drinken en alleen ‘s avonds even een ‘lekker’ drankje te nemen! Ik hoop dat ik het volhoud, dat zou al een grote stap voor me zijn!

 15. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  persoonlijk vind ik allemaal afval en dieet dingetjes heel erg eng…ik ben blij met mijn gewicht en bepaalt zelf wat ik doe en heb alles onder controle!
  wel leuke artikel ^^

 16. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Wauw idd een beetje heftig! Ik zou het wel willen doen! :) En ik zie al uit naar je updates hierover :) Veel succes xx

 17. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Echt goed dat je dit gaat doen! Mijn moeder heeft het ook wel eens gedaan en het pakte echt super goed uit!

 18. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Wel een interessant artikel! Nog nooit van detoxen gehoord en dus ook nog nooit geprobeerd ;)

 19. Rachel
  15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Vat dit niet op als negatieve aanvallende kritiek; maar deze site heet beautylab en je hebt een beta-opleiding gevolgd, dus ik vind het eigenlijk best wel zonde dat je dit detoxen zo overneemt zonder er zelf over na te denken.
  Detoxen is helemaal niet goed voor je lichaam, net zoals geen vlees eten, je lichaam heeft allerlei enzymen nodig die je uit allerlei voedingsstoffen haalt.
  Ik zou het persoonlijk (en ook wat meer vinden passen bij je blog) als je dan zeg maar naar de beta-kant ervan kijkt en dat aan mensen uitlegt. Dus zeg maar hoe het met al deze enzymen zit en wat je dan wel en niet moet eten.
  Want dat is eigenlijk wel iets wat ik mis op deze blog, aangezien het beautyLAB heet :).
  Maar succes met je detox!

 20. s
  15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Ik ben 1.65 m en ik drink ook de hele dag door, zonder drinken vind k t niet fijn om te eten dan mis ik wat:p

 21. Tessa
  15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  Ik zie het punt van detoxen om eerlijk te zijn niet. Je houdt je lichaam gezond door goed en gevarieerd te eten, dus met ijzer, eiwitten, vetten etc en niet door een maandje geen verwerkt voedsel te eten en vlees te laten staan (en vervang je dit dan wel goed?).
  Het zal, als je het goed doet, waarschijnlijk niet schadelijk zijn maar je lichaam is niet zomaar te detoxen door een maand ‘goed’ te gaan eten. Daarnaast zal het mensen stimuleren daarna ongezond te gaan eten omdat ‘ze het verdiend hebben’.

 22. 15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

  I love detox, heb het vorige maand ook een maand gedaan. Alleen at ik ook geen aardappelen, brood, pasta en rijst (alleen bruine rijst). Is echt heerlijk voor je lichaam! En overdag eet je dan vooral sla, heel veel sla.

 23. Leanne
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  oeh geen koffie lijkt me ook een lastige ..

 24. peni
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Als je sirieus een poging tot detoxen wilt wagen zou ik die roosvicee maar laten staan, anders ga je meteen al de mist in

 25. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik ben al maanden op detox dieet, hihi. Voor mijn huidje en voor mijn innermensje.
  Ik eet volgens ayurvedische richtlijnen.
  Een andere manier van kijken naar van alles, dus ook na voedsel. zo gezond mogelijk en zo weinig mogelijk toevoegingen en E pruttel. Ik kom alleen niet van mijn drankje energydrink af, maar voor de rest gaat het super. Wanneer ik een keer stout ben geweest dan merk ik snel de gevolgen, ziekerig/darmen van slag, hyperactief of down. En kost geen moeite meer nu, ben begonnen met een maand idee en ben bijna een half jaar verder.
  Veel succes :D

 26. Annika
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  wow! leuk!
  maar wel zwaar… misschien moet ik ook maar eens proberen om minder chocola te eten en nog meer te drinken… :)

 27. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Je hebt ook detox kuren. Ik heb ooit de citroensapkuur gedaan, oftewel het maplesyrupdiet. Hierbij mocht je alleen een goedje drinken bestaande uit citroensap en ahornsiroop. Maximaal 10 dagen, waarvan de eerste 3 het belangrijkste zijn. Honger dat je daarbij hebt, en stinken dat het goedje doet! Ik voelde me daarna wel goed.. Plus val je af, maar dat is alleen vocht en dat is binnen een week weer bij. Maar no way dat ik dat ooit nog doe. Dat spul vond ik zo vies aan het einde.

 28. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Zo ben ik als 15 jarige begonnen met vegetarisch te eten en suikers te mijden, en een jaar later woog ik 15 kg minder.. Ik probeer nu puur voor mijn gezondheid (hoge cholesterol, mysterieuze voedselalergie etc) gezonder te eten, maar ik switch geleidelijkaan naar meer gezonde dingen en minder junkfood.. Zo een drastische kuur riskeer ik nooit van m’n leven nog, want je haalt er best een kick uit te beseffen dat je jezelf zo kan beheersen..

 29. Renske
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik kan het aanraden, ik eet bijna alleen biologisch, alleen niet als ik uit eten ga buiten de deur.
  Verder ben ik sinds kort gestopt met chocolade eten en melk drinken, en mijn huid is echt compleet egaal, waar ik eerder nog wel eens een puistje of meeeters had.
  Doen!!!

 30. Dionne
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik heb een week gedetoxt, als je dat zo schrijft?, maar ik ben er echt ziek van geworden. Ik hing na die week dood ziek boven de wc en voelde me juist zwakker. Mij is het dus niet goed bevallen helaas!

 31. Renske
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Wel het proberen waard lijkt me. Klinkt heel goed allemaal. Helaas voor mij niet echt te realiseren, gezien ik nog thuis woon en dus niet precies in de hand heb wat er thuis wordt gekocht;) Maar ik ben benieuwd hoe het je vergaat!!

 32. Marije
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik ben erg benieuwd of het het waard is! Veel succes (:

 33. Simone
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Toevallig had ik het laatst met een vriendin erover dat we dat ”best wel eens” wilde proberen. Mja ”best wel eens” valt vaak onder de categorie ”mañana”. Nou ik het zo lees valt het me best mee omdat ik al veel dingen laat die erin staan. Mmm misschien toch ook maar eens proberen. Succes iig, ben benieuwd hoe het je af gaat =)!

 34. Halima
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Dit heb ik eens gedaan tijdens de ramadan, dus ipv. zoetigheid en koekjes in de avond drink ik veel juices en water. Tsja het sporten gaat automatisch, ik loop sowieso wel veel tijdens mijn werk..Je voelt je wel energieker en fitter!

 35. Inez
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik kreeg heel erg last van mijn maag en darmen en ik hield het niet langer dan een anderhalve week vol. het is nu 1 week geleden en ik heb er nog steeds last van.

 36. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik heb wel eens een detox Vakantieweek gehad was goed voor lichaam en geest alleen daarna kwam ik kilo’s aan

 37. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Wat goed van je, succes! Zoals je deze detox omschrijft is het eigenlijk bijna het voedingspatroon waar ik naar streef. Ik eet al ongeveer 80% van de tijd zo (gewoon gezond in mijn ogen), maar wel af en toe nog vlees, of snacks die bewerkt zijn. Ik hoop later dit jaar geen vlees meer te eten en al mijn snacks bij de biologische winkel te halen, die zijn net zo lekker maar bevatten natuurlijk veel minder ingrediënten en zijn dus beter voor je lichaam.

  Ik hoop dat je er regelmatig over gaat bloggen, ik vind het heel interessant!

 38. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik denk dat je lang kan zoeken naar koekjes zonder gebleekt meel en toegevoegde zoetstoffen.. snoepjes idem. Roosvicee lijkt me ook niet zo’n goed idee, er staat wel op geen toegevoegde suiker maar waarschijnlijk wel zoetstof (=processed?). Je moet natuurlijk doen wat voor jou goed gaat werken dus als je water zonder smaakje niet lekker vindt is het makkelijker vol te houden met een beetje siroop er in natuurlijk :)

 39. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Leuk dat je dit gaat proberen! Ik ben heel benieuwd wat je er uiteindelijk van zult vinden en wat je ervaringen zijn. Lijkt me best een heftig ‘dieet’.

 40. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Succes !! Erg goed dat je hiermee bezig bent!

 41. Zwaan
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Oee klinkt als een leuke challenge!
  Eigenlijk lijkt alleen de ‘eet geen processed foods en vlees’ me moeilijk. I love my meat!

  Ik wil dit zeker proberen, maar het is misschien een beetje lastig aangezien ik nog thuis woon.
  Ik kan m’n moeder niet dwingen om voor het hele gezin (of juist alleen voor mij) zo speciaal te koken. Jammer, maar misschien dat ik het ga proberen als ik op mezelf woon (:

 42. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Ik heb het vorig jaar 4 maanden volgehouden om TOTAAL GEEN giftige E nummers te eten (welke giftig zijn kan je op internet zoeken) Het helpt je lichaam wel enz. Maar of ik het mijn hele leven kan volhouden? Nee dat niet, haha. Misschien deze zomervakantie maar weer eens proberen :)

 43. Vlinder
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Wow lijkt me best heftig! Ik probeer wel bepaalde E nummers te vermijden. Mijn moeder krijgt zelfs migraine door een bepaald E-nummer dus moet je nagaan wat voor troep het is. Ben benieuwd hoe het je vergaat :-)

 44. 14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Wauw, dit wil ik wel eens proberen! Ik ben pas 14 dus ik eet natuurlijk thuis, dus moet ik eten wat de pot schaft. Maar als ik op mezelf woon wil ik dit proberen. Ik ben heel benieuwd!

 45. Nora
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Dit klinkt wel erg goed alleen vind ik het erg moeilijk om te weten wat voor producten je kunt kopen enzo dusss.. misschien is het leuk dat je daarmee iets doet ( hier heb ik in de buurt geen biologische supermarkt of iets wel een AH) misschien een idee om iets van een boodschappen filmpje ofz te doen?!

 46. Justine
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Waw, ik zou het zelf ook wel eens willen proberen maar ik ga eerst even op jou ervaringen wachten ;) .

 47. Dilara
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Oooh wow, dit is egt heel apart. Ik heb hier echt nog nooit eerder over gehoord. Ik weet wel dat van binnenuit reinigen, dat dat de laatste tijden wat vaker ter sprake is gekomen, maar van ‘ detoxen’ heb ik nog nooit gehoord. Bedankt voor dit artikel!
  Heel veel succes ermee, ik ben echt benieuwd naar wat je ervan vind en of al die regels zwaar vallen ( lijkt me wel)!!!

 48. marloes.f@zonnet.nl
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  Volgens mij zit er in Roosvice suiker toegevoegd, denk dat je beter diksap kunt inslaan als je dit wilt proberen.

  • Nikitaa
   14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

   Jaa Serena Roosvice lijkt me geen goede keuze. op de site staat namelijk dat t gezoet wordt met de volgende zoetstoffen: cyclaamzuur, acesulfaam K en sacharine. En dit zijn alledrie E-nummers die als schadelijk zijn bewezen. Ik heb een informatieboek over E-nummers en alledrie zijn rood gemarkeerd als E-nummers die je echt moet vermijden. Ik denk dat je beter kan kiezen voor verse fruit/groeten sappen! heel veel succes ermee!

   • Serena
    Auteur
    15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

    echt? want op de achterkant van de fles staan deze ingrediënten niet…

    • Nikitaa
     15 april 2012 / zondag, 15 april 2012

     Jaa echt hoor! en buiten dat, hier op de site van het voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/frisdrank.aspx#blok1 staat in de eerste alinea van het kopje ‘omschrijving’ dat vruchtendranken zoals dubbel fris en roosvicee ook als frisdranken worden gezien. Dubbel fris dacht ik zelf ook wel maar roosvicee had ik ook niet verwacht hoor! Sinds kort zit ik er een beetje op te letten wat er allemaal in ons eten n drinken zit en ik schrik er best wel van eigenlijk. Daarom ben ik echt heel benieuwd naar t resultaat van je detoxing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *