Detoxen

Helemaal in de ban van sporten en gezond doen ging ik eens op zoek naar het fenomeen detoxen. Ik hoorde dat het je veel energie geeft en dat het ‘lekker’ is voor je lichaam. Prima, dacht ik. Gewoon wat extra groene thee en frambozensapjes, hoe moeilijk kan het zijn? Bovendien ben ik toch aan het ‘springcleanen’ (op 22 april sta ik op de rommelmarkt!), dus kan ik net zo goed mijn lichaam meenemen. Right?


Na wat nadere research kwam ik erachter dat dat detoxen toch niet zo makkelijk was als ik dacht. Sterker nog, er zijn heuse regels voor! En het moet minimaal een maand lang voor het beste effect. Er bestaan verschillende ‘Detox Diets’ maar degene die mij het meest logisch leek had de volgende speerpunten:

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt
Niets spoelt je lichaam beter door dan water! Drink minimaal 2 liter water op een dag. Wanneer je een Detox dieet volgt heb je een verhoogd risico op uitdroging, dus het is belangrijk om je aan deze regel te houden.

Eet alleen verse groenten en fruit
De vezels in verse groenten en fruit helpen heel goed mee om je spijsverteringskanaal schoon te maken. Daarbij helpen de vitaminen en mineralen uit het verse voedsel mee om toxins uit je lichaam te verwijderen.

Je mag gedurende je dieet geen processed food en vlees eten
En met processed food bedoeld men voedsel met bijvoorbeeld toegevoegde smaakstoffen, geurstoffen, kleurstoffen, maar ook toegevoegde suikers of gebleekte bloem. Ook geen E-nummers dus. De ingrediënten moeten puur en onbehandeld zijn.

Geen ‘verslavende’ drankjes of gewoonten
Dus geen koffie, geen drank, geen sigaretten en geen drugs!

Regelmatig sporten
Sporten zorgt ervoor dat het hart lekker gaat pompen en dat de ‘juices will flow’ om het zo maar even te zeggen. Hoe meer de stofwisseling op gang wordt gebracht, hoe beter en sneller je lichaam zich van alle afvalstoffen kan ontdoen.


Ik vind het nogal heftig, maar ik ga het er wel op wagen! Ik moet gewoon voor ogen houden dat het ‘maar’ een maandje is. Baat het niet dan schaadt het niet. Ik ben gewoon erg benieuwd of ik echt verschil ga merken. Men claimt namelijk dat detoxen uiteindelijk zorgt voor een schonere huid, betere stoelgang, verbeterde concentratie en meer energie.

Inmiddels heb ik 3 flessen Roosvicee in huis gehaald en ga ik morgen langs PUUR, de biologische supermarkt in Houten. Ik mag trouwens wel gewoon koekjes en snoepjes, als het maar biologisch is en gemaakt van pure ingrediënten.

I’ll keep you guys posted en zal ook een aantal recepten posten de komende maand die detox-verantwoord zijn :)

Hebben jullie ervaring met een detox dieet? En wat vinden jullie van het fenomeen detoxen? Marketing gedoetje, flauwekul, of logisch en zinvol?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

139 Reacties

 1. 4 december 2014 / donderdag, 4 december 2014

  Hallo Serena,

  Ik ben zelf ontzettend ontrouw wat betreft diëten :) Ik kan het gewoon nooit volhouden. Daarom heb ik laatst de detox thee van Kruidvat aangeschaft. Het was goedkoop en ik drink wel vaker kruidenthee. Natuurlijk zal het niet onder echte detoxen vallen denk ik maar ik merk wel degelijk wat verschil in mijn lichaam :) Ik ben zelf ook een beginnend blogger en denk er zeker wel aan om daar een revieuw over te schrijven. En o ja.. Ik vind het ontzettend fijn om jouw blogs te lezen. Superleuk!

  • mika bo
   9 februari 2018 / vrijdag, 9 februari 2018

   super is de detox van de kruidvat.. ik ben er al kilo’s mee afgevallen.. gezond eten iedere dag een visje in het zuur en 4koppen detox thee.. verder zo min mogelijk suikers, gluten en lactose (melk) geen frisdrank heerlijk! Ik voel me echt veel lichter door de thee.. en merk dat ik meer opgehoopt vocht verlies en lekkerder voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *