Beautydrankjes: werkt het echt?

Vlak voor mijn vertrek stopte Renee me nog twee flesjes Kinohimitsu J'pan Beauty Drink toe, een beautydrankje met toegevoegd collageen. 'Het is Japans' zei Renee. 'Dat schijnen de beste te zijn, wat dit soort drankjes betreft'. 'Werkt dit nou echt?' vroeg ik Renee. Ze haalde haar schouders op. 'Ik weet het eigenlijk niet!'.

Aha!  Tijd voor wat research :)

En research is er veel gedaan! Echter, ik kwam er al snel achter dat er geen onafhankelijke onderzoeken zijn gedaan. Alle research die er is uitgevoerd is in opdracht van de leveranciers van de beautydrankjes zelf. Tja, daar hebben we dan weer niet zo veel aan…

Dus hoe zit dat nu? Gaat collageen dat we opdrinken wel echt richting onze huid? Wordt het opgenomen in onze bloedbaan en wordt het vervolgens getransporteerd naar onze huid waar het doet wat het moet doen? Laat ik eerst eens beginnen met uitleggen wat collageen precies is.

Collageen is een eiwit wat voorkomt in onze diepere huidlagen. Speciale cellen in de lederhuid, fibroblasten, zorgen voor de productie van collageen. Collageen is erg belangrijk voor ons lichaam, het houdt ons lichaam in feite bij elkaar (het Griekse woord 'kolla' betekent lijm, I'm just sayin'). Maar, collageen geproduceerd in de lederhuid draagt specifiek bij aan een gladde, stevige en 'plump & dewy' huid. Het houdt onze huid gezond en in topconditie, wat natuurlijk erg belangrijk is gezien onze huid ons grootste orgaan is. Vandaar dat onze huid voor zo'n 70% uit collageen bestaat.

Collageen is een vrij 'stug' eiwit en collageen synthese is dan ook geen snel proces. Sterker nog, als collageen zich voor de helft zou willen vernieuwen dan doet het er maar liefst 15 jaar over (!). En daarbij, hoe ouder men wordt, des te langzamer het proces zal gaan. Hoe slechter je collageenconditie, des te slapper je huid en des te meer rimpels en verzakkingen je zal krijgen, resulterend in een verouderde huid.

Dus wat doen we dan? We proberen ons precious collageen te beschermen danwel de aanmaak te stimuleren met allerlei cremes en drankjes. Wanneer we de collageen-aanmaak willen stimuleren betekent dit dan we de fibroblasten (die verantwoordelijk zijn voor collageen-aanmaak) moeten stimuleren. Het schijnt dat kleine stukjes collageen (collageen-peptiden) de lichaamseigen productie van collageen stimuleren, dus als deze peptiden op de een of andere manier via de bloedbaan bij de fibroblasten terecht komen, kan het nog best zo zijn dat het werkt!

Misschien werkt het dan toch?

De ingrediënten van Kinohimitsu's J'pan Beauty Drink:

Volgens Kinohimitsu's website:

De aanwezige collageen is vloeibaar en zijn dus geen peptiden. Normaal collageen is moeilijk afbreekbaar, in kleine stukjes (dus, peptiden) is het veel beter opneembaar. Dus wordt het aanwezige collageen in dit drankje wel opgenomen? Ik heb er mijn twijfels bij… De overige werkzame stoffen zijn in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat ik me afvraag of ze überhaupt wat doen.

Aan de ene kant weet ik dat voeding invloed heeft op de conditie van je huid. Het verschilt per persoon, zo krijg ik puistjes van varkensvlees en chocola (ja, echt!). En ik drink nu 2 weken lang elke ochtend heet water met citroensap en ik heb toch echt wel het idee dat mijn huid er een beetje van opknapt! Maar goed, misschien ben ik wel gek hoor, maar ik heb voldoende artikelen gelezen die de invloed van voeding op onze huidconditie hebben onderzocht en bewezen. Helaas zijn er ook veel onderzoeken die het juist hebben verworpen. Ik ben er van overtuigd dat het wél invloed heeft, maar dat dit verschilt per persoon. Maar dat is dus gewoon mijn mening (en ik ben benieuwd naar die van jullie).

Aan de andere kant lijkt het me sterk dat een drankje met toegevoegde collageen (gewonnen uit vissen) bij kan dragen aan een jonger uitziende en strakkere huid. Ik weet dat voeding invloed kan hebben op de huid, maar dan misschien omdat de vitaminen en anti-oxidanten voorkomen dat belangrijke stoffen worden afgebroken. Ik denk niet dat je zomaar iets kunt toevoegen aan een drankje en er vanuit kunt gaan dat het toegevoegde stofje (in dit geval collageen) zijn weg wel vindt en als ware het huideigen collageen aanvult. Dit is gewoon onmogelijk! En niets anders in dit drankje wijst op de stimulatie van fibroblasten. Dus, naar mijn bescheiden menig is dit drankje een onvervalste marketing trick.

Stelling: voeding heeft wel degelijk invloed op de conditie van de huid, maar beautydrankjes met toegevoegde collageen zijn pure onzin!

Wat vinden jullie van deze stelling? Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen:


jfdghjhthit45

Volg:

76 Reacties

 1. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant artikel :D x

 2. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant om te lezen :D x

 3. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Nee, ik denk niet dat deze drankjes helpen. Lijkt me pure onzn. Bn het wel eens met je stelling!

 4. Roely
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Hallo,
  Dit drankje geloof ik niet in,maar voeding heeft zeker invloed op je huid en op je gezondheid!
  Varkensvlees,roomboter en de deegbodems van pizza’s…ik wordt er misselijk van en van de eerste 2 krijg ik grote puisten en dan vooral in mijn gezicht!

 5. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Zelf denk ik dat vooral “wishfull-thinking” hierbij de grootste rol speelt. Willen geloven dat het werkt… en omdat je er zo positief in gelooft zie ook eerder de positieve kanten, waardoor de stress minder wordt.

  Voeding kan wel degelijk invloed hebben op je huid. Drink maar eens een keer te veel alcohol: de andere dag is mijn huid vaal en vet. Of kijk maar eens naar fastfoodjunks, vaak een vette huid en grove poriën en ook een vale huid wegens gebrek aan vitamine.

  Ik eet veel (vette vis), heel veel groente en heb een frisse huid. En tijdens mijn acne-tijd dronk ik brandnetelthee en slikte ik brandnetelcapsules. Maar ook hier komt weer “wishfull-thinking” om de hoek kijken. Omdat ik zo opgelucht was dat ik een methode had die misschien wel kon werken, werd al vanzelf rustiger. Eigenlijk kun je stellen dat hetgeen wat mij écht geholpen heeft, niet de brandnetelcapsules waren, maar puur de vermindering van de stress! Want de grootste boosdoener voor acne is: je eigen obsessie en stress rondom die acne!

  Ik heb nu al bijna 10 jaar geen acne meer.

 6. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik denk dat als je je goed voelt van binnen, je dit uitstraalt naar buiten. Heb jé echt het gevoel dat ‘t werk, dan straal je dit misschien ook wel uit (ook wel placebo). Wanneer je constant troep in je lichaam stopt, zul je dit ook niet uitstralen (denk ik) (: Ik vond het een erg interessante post Serena ^^

  • Serena
   Auteur
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Daar heb je ook wel weer een punt! :)

 7. xAmber
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  nou je voeding heeft wel degelijk invloed op je huid! ik krijg ook puistjes van chocola, voor de rest weet ik niet wat voor invloeden voedsel op mijn huid hebben

 8. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant, ik ben het geheel met de stelling eens. Bij mij heeft chocola niet direct invloed, en daarmee bedoel ik dat als ik een hele reep opeet niet de volgende dag ineens een grote puist heb. Maar als ik bijvoorbeeld in een week veel meer chocolade eet dan normaal krijg ik zeker meer irritaties ^^ En over het drankje, tsja eerst zien dan geloven (A)

 9. Lois
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  hoi hoi,
  een tijdje terug heb ik het boek The cellulite solution gelezen,
  geschreven door Howard Murad, dermatoloog van New-york..
  en hij schreef in dat boek dat collageen dat al collageen is bijvoorbeeld in drankjes of door het eten van vlees niet helpt omdat het lichaam het niet kan opnemen. het lichaam moet het eerst omzetten in aminozuren om daar vervolgens weer opnieuw collageen van te maken.
  je Kunt het beste “raw” material nemen. dus veel proteine dat word omgezet in amino zuren, een proteinpowder is dus beter dan kant en klare collageen, toch klinkt het wel erg verleidelijk zo’n drankje..
  ik stond vanochtend bij de toko nog te twijfelen of ik het mee zou nemen.
  groetjes!

 10. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  wat een leuk artikel =)

 11. Maaike
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Mee eens! Ik geloof totaal niet in die drankjes, maar als ik een paar dagen weinig tot geen fruit eet (en dus een hoop andere ongezonde dingen) kan ik er op rekenen dat ik puistjes krijg!

 12. Nienke
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Echt de tip van de eeuw waar het beautydrankjes betreft (en nog makkelijk en goedkoop ook): gemberthee of gemberdrank maken! Niet kopen (daar zitten weer suikers en andere troep in).

  Gewoon zo:

  Gemberwortel (1 vierkante centimeter of meer als je van pittiger houdt) schillen en raspen. In een liter water mikken dat net van de kook af is. Twaalf uur laten staan en lauw / koud opdrinken. Eventueel met een beetje honing voor de smaak.

  Of voor thee: gember raspen en in gekookt water gooien. Ook weer honing erbij doen. Hmmm, jammie.

  Google maar eens gember, dan zie je waar het allemaal goed voor is. Maar onder andere heb ik zelf gemerkt dat het vet goed werkt als ik last heb van mijn darmen of buik, dat mijn huid er schoner door wordt en wanneer ik een griepje heb het me helpt om sneller van keelpijn en koorts af te komen. Het schijnt trouwens ook dat je er van kunt afvallen, maar dat heb ik zelf niet ervaren. Misschien heeft dat te maken met dat het je darmen helpt schoon te houden en je er meer voedingsstoffen door opneemt, waardoor je minder snel honger hebt en vet enzo sneller wordt afgestoten.

  Misschien leuk om hier weer eens een echt onderzoeksartikel aan te wijden? Of sowieso een onderzoeksartikel naar geneeskrachtige / beautykruiden?

  • 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Volgens mij had Serena ooit eens een drankje gemaakt van gember, cola en citroen, tegen keelpijn.
   Goede tip trouwens, ga ik eens proberen!

 13. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Heel interessant artikel!

 14. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Jammer dat collageen in cosmetica en dit soort drankjes eigenlijk altijd uit dieren wordt gewonnen en daarom niet geschikt zijn voor vegetariërs! Ik geloof wel dat het kan werken… alleen zou ik nooit een dode vis (bij wijze van spreken dan) op mijn huid willen smeren of drinken ;)

 15. nathalie
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik vind het bullshit en het is gewoon pure marketing. Er zal wel iets goeds in zitten zoals vitamine C, maar of het goed wordt opgenomen door je lichaam? dat is maar de vraag.

 16. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik denk wel dat voeding invloed heeft op je huid aangezien als je gezond eet, je je beter voelt en dat dan ook gevolg heeft op je huid, maar dat beautydrankjes drinken helpt denk ik niet.

 17. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Voeding speelt bij mij een heel grote rol. Ik had vroeger echt een ribster verslaving (dat frituurvlees) en ineens stond ik helemaal onder de breakouts. Ik heb het uitgetest en het kwam dus echt door dat vlees. Ook maanden dat ik vaak frietjes eet krijg ik ineens last van puistjes. Op chocolade reageer ik gelukkig niet! En nu ik geen frisdrank en nog amper alcohol drink zijn mijn haar en nagels een pak sterker geworden! En mijn huid straalt meer. Dus bij mij werkt op mijn voeding letten alleszins wel.

 18. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Wat een goed artikel weer Serena! Echt fijn dat je alles zo helemaal uitlegd. Ik denk ook zeker dat voeding invloed heeft op je huidconditie. Het is natuurlijk niet de enige factor, maar veel roken, alcohol en junkfood zie je na een tijd echt wel terug op je gezicht. Zo’n drankje als dit heeft daar denk ik niet zoveel effect, maar aan de andere kant werk bij sommige mensen het placebo-effect wel.. dus naja, als je er zelf maar van overtuigd bent kun je soms best verbetering zien. Of dat dan echt komt door het drankje, valt te betwijfelen ;-)

 19. Lola
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant artikel! Zo leer je elke dag weer wat nieuws :) En ik ben het zeker eens met de stelling.

 20. Alexandra
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Dit soort drankjes zijn niet slecht. Alleen heb ik van mijn lerares geleerd dat het collageen alleen bij je gewrichten komt of botten (het is een tijdje terug). Dus daar is het zeker goed voor. Blijf je soepel, alleen in je huid komt er uiteindelijk zo’n klein percentage dat het weinig doet.

 21. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant artikel. Dit vind ik nou zo goed aan je blog: je onderzoekerskant. Ik geloof eigenlijk niet dat die beautydrankjes werken. Collageen wordt namelijk al in je maagzuur geknipt in kleine eiwitten en dan werkt het al niet meer. Dat vertelde mijn leraar een keer. De beautyindustrie houdt ons zo voor de gek met hun zogenaamd ‘wetenschappelijk’ onderzoek.

 22. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant onderwerp! Zelf heb ik nog nooit zo’n beautydrankje genomen, maar ik weet wel dat er veel vrouwen zijn die dat wél doen. Het lijkt mij sterk dat je lichaam die stoffen zomaar opneemt, inderdaad. Ik deel je mening, al heb ik er veel minder verstand van dan jij.

 23. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Helaas, ik heb er ook zo mijn twijfels bij. Maar dat voeding invloed heeft op de huid is zeker waar. Kijk maar eens naar bijvoorbeeld ondervoede mensen, denk dat je dan je antwoord wel hebt haha.
  Ik ben zelf ook meer van het ‘voorkomen is beter dan genezen’. Zon is huidverouderaar nummer 1, dus het zal meer nut hebben om je daar op te richten :)

 24. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Zou het niet allang in je maag worden afgebroken? Ik geloof er wel in dat voeding opzich invloed kan hebben op je huid.

 25. Ellen
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Voeding heeft zeker wel invloed op je huid, maar dit drankje niet. Eiwitten en peptiden gaan kapot in het maagzuur (pH1) en worden afgebroken tot aminozuren. Die kan je opnemen en je kan daar nieuwe peptiden/eiwitten van maken. Maar ja, je lichaam gaat er van alles van maken; niet per sé collageen.

 26. Anne
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Haha, ik lees: “Beautydrankjes: werkt het echt?” en vervolgens valt mijn oog als eerst op die fles Croma :-D

  • Iva
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Same here! Hahaha

 27. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Hm, ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet vinden. Bepaalde voedingsstoffen zijn inderdaad wel erg goed voor je huid, dus als dat toegevoegd is in een drankje, dan zal dat ongetwijfeld ook wel goed zijn. Toch vind ik het een beetje een raar idee..

 28. MakeUpMiep
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Maar de belangrijkste vraag is niet beantwoord….Is het een beetje te drinken? Het klinkt namelijk nogal vies XD

 29. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  PS: geloof dat zo’n drankje best goede dingen bevat, maar een strakke huid? Misschien als je 3 liter op een dag drinkt? Dan betwijfel ik het nog. Net als anti rimpel creme, ook zo’n vaag verhaal over hoe dat precies werkt.

 30. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Voeding is toch de brandstof van je lijf? Zijn onderzoeken geweest wat voeding met je lichaam doet, (denk aan McDonalds test- 3x per dag mcdonalds) en onderzoek waarbij iemand alleen maar wortels at.) Als dit invloed heeft op je organen (en je huid is er 1 van- de grootste!) dan zou dat toch invloed op je huid moeten hebben? Ik denk dat elk orgaan op voedsel kan reageren en dus ook je huid.

 31. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Voeding heeft zeker invloed op je huid, ik ken heel wat verhalen over mensen die gestopt zijn met granen en suikers eten (paleo lifestyle) en waarvan de acne helemaal verdwenen is. Ook ik merk verbetering van mijn huid, mijn rug die nog wel eens wat puistjes kon bevatten is nu helemaal mooi en mijn gezicht is ook mooi egaal :)

  • Serena
   Auteur
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Dus sinds je geen granen en suikers meer eet is je huid opgeknapt?

   • Kirsten
    4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

    Ik merk het ook met suikers. Als is bijvoorbeeld een tijdje meer snoep (met veel suiker erin en niet eens chocolade) dan merk ik het duidelijk aan mijn huid. Ik word dan ook op die manier indirect gestraft als ik teveel snoep ;). Ook krijg ik puistjes van aardbeien, helaas, want ze zijn heerlijk.

 32. HCN
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Maar dan de hamvraag: was het drankje ook lékker? :)

  • Serena
   Auteur
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Hahaha. JA! It was, actually :)
   Gewoon fris en fruitig, niet héél bijzonder hoor verder.

 33. soumia
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Helemaal mee eens! Voeding speelt wel degelijk een hele grote rol in hoe hoe onze huid eruit ziet. Ik merk zelf dat als ik een tijdje groene smoothies drink, dat ik een gezond blosje krijg en minder last van onzuiverheden heb. Hetzelfde met voldoende water drinken. Maar natuurlijk zijn zulke drankjes pure onzin, ik zou ze niet eens durven te drinken uit angst voor wat ze er allemaal hebben ingestopt…

 34. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Handig artikel!

 35. Lisa
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik geloof niet echt in zulke drankjes,
  Ik eet gezond, slaap goed en smeer me 2 maal daags in met cacoaboter.

 36. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Super interessant!

 37. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Haha wel een grappig idee!

 38. Iris
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Waar koop je fix kokoswater?

  • Serena
   Auteur
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Bij de biologische supermarkt!

 39. Sietske
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Eens met de stelling. Zo’n drankje maak je eenvoudig zelf. Gewoon (groene) smoothies maken.

 40. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Voeding heeft invloed op de huid. Voedingssupplementen en drankjes die positief invloed hebben op de huid? Nah, daar geloof ik niet zo in.

 41. Amber
  4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Hoi serena,

  Ik krijg ook puistjes van varkensvlees en chocola omdat ik hier allergisch voor bleek te zijn, ik kreeg best erge acne en toen heb ik een allergietest gedaan waaruit bleek dat ik ook allergisch ben voor kiwi, schaaldieren, noten, en koemelk. Na 1 maand die producten niet meer te eten, was er geen puistje meer te bekennen :)
  Heb je ook wel is een allergietest gedaan?

  Groetjes!

  • Serena
   Auteur
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Ja, wel eens, maar eigenlijk alleen op hooikoorts en een globale test voor dieren en daar kwam niets uit.
   Maar dus niet specifiek voor bepaald voedsel.

   Wat gebeurt er dan als je kiwi, schaaldieren, noten en koemelk eet/drinkt?

   • Amber
    4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

    Dan krijg ik acne, niet dat ik hele erge uitslag kreeg zoals rode plekken ofzo, ik had er ook nooit verder last van, maar blijkbaar kwam daar al me acne door. Ik had het best heftig en had alles geprobeerd, ik stopte het met eten en er kwam gewoon geen puistje meer bij :)

    • Serena
     Auteur
     4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

     Volgens mij ben ik wel allergisch voor koemelk, althans, als ik het drink dan krijg ik veel slijm in mijn keel en ik probeer dit ook zo veel mogelijk te vermijden.

 42. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant! Ik geloof in een gezonde levensstijl. En daar hoort gezonde voeding bij. Ik vind alles rondom die drankjes best ingewikkeld, maar zeker leuk om te lezen. Ik geloof er alleen niet zo in, haha!

 43. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Klinkt te mooi om waar te zijn haha, ik geloof niet dat het toegevoegde waarde zal hebben. Ik hou het graag bij fruit, groeten, veel drinken en goed slapen.

 44. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Het lijkt me zeker dat voeding invloed heeft op je huid.

 45. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik ben het daar volledig mee eens :)

 46. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik vind ook dat voeding zeker invloed heeft, omdat ik ook altijd puistjes krijg van chocolade. Ook wanneer ik veel vettig eet merk ik dit meteen aan mijn huid. Beautydrankjes… daar geloof ik niet zo in persoonlijk ;)

 47. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik geloof ook niet dat drankjes je helpen. Ik geloof meer in gezond leven dus gezonde voeding, bewegen, insmeren en dan moet je nog geluk hebben ;)!

  • 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Daar sluit ik me helemaal bij aan!

   X

 48. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ik geloof volledig in de goede voeding doet je huid veel goeds, maar in dit geval zou het mij heel sterk verbazen als de collageen in eerste instantie al wordt opgenomen en ten tweede je huid daardoor verbeterd. Ik heb zelf namelijk altijd het idee dat alles rondom collageen ontzettend veel tijd nodig heeft en dat dit niet binnen een maandje iets voor je huid zou kunnen doen, net zoals het beginnen met de collageen antirimpel cremes voordat je rimpels hebt.

 49. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Ahaha nice post! :D These drinks always make me a bit confused, I wonder why people fall for it! I mean for good skin they could just take fish oil supplements, it’s the same, right?

  Oh by the way, my mom doesn’t drink these collagen drinks either – she thinks it’s all marketing hype like us ^^

  xx Renee

  • Serena
   Auteur
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Oh, I’m sorry Renee, I thought you said the drinks were from your mum!
   I’ll remove that sentence :)

  • CCC
   4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

   Hey Renee! I was wondering how you could read serena’s Dutch posts? I always see you commenting. Can you read Dutch or are you using automatic Google translate? Just curious ^^ xx

   • nathalie
    4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

    Ja daar ben ik ook benieuwd naar, beetje lastig als je geen nederlands kan lezen haha

   • Serena
    Auteur
    4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

    Ze gebruikt Google Translate ;-)

    • 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

     Oh btw Serena, I really still cannot believe pork and chocolate makes your skin reacts! They are like two completely different things? Indeed very unique. :P You know it’s a big discussion in beauty if your food affects yours skin, because I remember reading one “science” research/study article where they said there is no link between stomach and skin, but I know a lot of my friends have personal experiences to say that it does. Ah, maybe it’s just different for everyone?

     Xx Renee

   • 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

    Thanks Serena for the edit! Hmm yes we bought it for you together ^^. From both of us! But I know she doesn’t like them or wants to try, she says collagen drinks are ridiculous, hahaha!

    And yes Nathalie and CCC, I use Google Translate – a big life saver! Can you imagine if I couldn’t? I would miss out on so many great articles. :)

    xx Renee

 50. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

  Interessant artikel. Helaas pindakaas, geloof ik niet in de crèmes, drankjes die je zogezegd jonger laten lijken. Als er toch ooit eentje is mag je mij daarvoor wakker bellen. :)