Beauty ingrediënt: geitenmelk

Afgelopen weekend was ik te zien als beauty expert in het programma ‘Wist je dat?’ op RTL4, een programma vol met interessante weetjes en feitjes. In hun laatste aflevering wilden ze meer te weten komen over de huid, beauty trends en skincare ingrediënten. Georgina vroeg me het hemd van het lijf, maar was vooral geïnteresseerd in geitenmelk en wat het doet voor onze huid. Het leek me leuk om jullie ook hier op de blog wat meer te vertellen over deze lichtverteerbare melk die ook fantastisch werkt als beauty ingrediënt.

Hieronder het fragment uit ‘Wist je dat?’ waarin ik te zien was;

geitenmelk1

Geitenmelk versus koeienmelk

Geitenmelk zit tjokvol vitamine A, B, C, D en E, eiwitten en mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Ook koeienmelk bevat deze goede vitaminen, eiwitten en mineralen, maar er is één groot verschil dat je zo met het blote oog niet kunt zien. De moleculaire structuur van geitenmelk is namelijk anders dan die van koeienmelk. Geitenmelk bevat kleinere eiwitten en triglycerides (vetten). Dit houdt in dat de eiwitten en vetten uit geitenmelk opgebouwd zijn met minder bouwsteentjes, waardoor ze dus kortere ketens hebben. Hierdoor is geitenmelk makkelijker af te breken door ons lichaam en dus veel lichter verteerbaar dan koemelk. Om deze reden is geitenmelk geschikt voor mensen met koemelkallergie en in sommige gevallen zelfs voor mensen met een lactose intolerantie.

geitenmelk4 geitenmelk6 geitenmelk5Ook katten krijgen er geen krampjes van, want dierenartsen raden geitenmelk aan voor kittens waarvan de moeder is overleden of weggelopen.

Geitenmelk is dus lichtverteerbaar en daarom extra fijn voor de binnenkant van je lichaam, maar wat doet het voor de buitenkant? Wat zijn de goede eigenschappen van geitenmelk die het zo geschikt maken als beauty ingrediënt?

geitenmelk3Geitenmelk en AHA

Allereerst kan geitenmelk makkelijker (deels) door onze huid worden opgenomen door de kortere ketens. Om deze reden is geitenmelk lekker hydraterend voor onze huid. Geitenmelk bevat caprylzuur en caprylzuur heeft eigenlijk een dubbele werking voor onze huid.In de eerste plaats is caprylzuur een alpha hydroxy acid, een AHA.Een AHA exfoliërt je huid door dode huidcellen te verwijderen. Dit gebeurt omdat de AHA het lijmlaagje tussen de dode huidcellen losweekt waardoor deze dofmakende laag verdwijnt. Wat er overblijft is een fris, gezond en ‘nieuw’ velletje. Superzacht en glad. Omdat de dode huidcellaag is verwijderd en er een nieuwe laag cellen bloot is komen te liggen, wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Collageen en elastine zijn de eiwitten die ervoor zorgen dat de huid er jong en glad uit blijft zien.

geitenmelk2Geitenmelk en pH

In de tweede plaats is caprylzuur pH-verlagend. Het verlaagt de pH van geitenmelk dusdanig dat de pH van geitenmelk heel dicht bij de natuurlijke pH van onze huid ligt. Het is erg belangrijk om de pH van onze huid niet te verstoren. Onze huid heeft een beschermlaagje dat ons beschermt ons tegen onder andere hitte, kou, UV-stralen en virussen, schimmels en bacteriële infecties. Deze lage pH draagt bij aan het behouden van het beschermlaagje.Of je huid nu vet of droog is, geitenmelk helpt je de pH balans van je huid weer te herstellen. Geitenmelk is erg mild voor onze huid en wordt daarom geschikt bevonden voor de zeer droge en (over)gevoelige huid. Het wordt zelfs aangeraden bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

Geitenmelk als skincare

geitenmelk zeepJe kunt geitenmelk puur gebruiken, bijvoorbeeld door wat aan te brengen op een wattenschijfje en dit over je gezicht te wrijven voor de exfoliërende werking. Je kunt ook een scheutje in je badwater schenken voor een extra zacht en fris velletje. Of je kunt het verwerken in DIY maskers. Wat je ook kunt doen is beautyproducten aanschaffen waarin geitenmelk is verwerkt. Zo zijn er op Etsy.com veel zeepmakers te vinden die zeep maken met geitenmelk, maar ook Ziaja heeft een uitgebreide Goat’s Milk lijn.

ziaja goat's milk lijnIk hoop dat jullie het interessant vonden om wat meer te weten te komen over geitenmelk in het algemeen en geitenmelk als beauty ingrediënt. Misschien dat jullie een pakje Melkunie geitenmelk meenemen bij de volgende keer boodschappen doen? Ik vind de smaak persoonlijk erg lekker, maar verwerk je het in baksels of smoothies dan proef je niet eens verschil met ‘normale’ koeienmelk.

Drink jij vaak geitenmelk, of heb je het wel eens gebruikt voor je huid?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

45 Reacties

 1. 5 november 2014 / woensdag, 5 november 2014

  Leuk om het item terug te zien! Erg interessant verhaal en je legt het duidelijk uit

 2. Joy
  26 oktober 2014 / zondag, 26 oktober 2014

  Heel interessant artikel! Ik heb laatst een aantal dingetjes bij ziaja besteld en ben echt heel erg tevreden! Misschien de volgende keer ook maar wat van de geitenmelk lijn meebestellen. En de tip om geitenmelk te gebruiken ipv koemelk in gerechten ga ik zeker meenemen!

 3. 25 oktober 2014 / zaterdag, 25 oktober 2014

  Zeer interessant artikel dit, leuk!

  liefs,

 4. Ger
  25 oktober 2014 / zaterdag, 25 oktober 2014

  Je legt het helder en duidelijk uit. Heel fijn om te lezen. Ik houd zelf erg van geitenkaas, maar drink eigenlijk nooit geitenmelk. Ga het binnenkort eens uitproberen.

 5. 24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Ik drink al jaren geitenmelk. Heerlijk!

 6. 24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Heel erg interessant artikel! Ben altijd erg fan van je meer wetenschappelijke artikels 🙂 Ik denk wel dat ik volgende keer dat ik in de supermarkt ben een pakje geitenmelk meeneem zelf

 7. Elke
  24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Ik gebruik in de winter, wanneer ik last heb van een erg droge huid, wel eens paardenmelkproducten van Lamont Cosmetics in bad en onder de douche. Voedt goed en droogt m’n schrale velletje niet verder uit 🙂

 8. 24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Ik heb dit uitgeprobeerd! De geitenmelk heb ik op een wattenschijfje aangebracht en over mijn gezicht gewreven. Mijn huid werd er inderdaad heel zacht, glad en mooi van. Goed artikel.

 9. @n
  24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Heel interessant en leuk.

 10. 24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Ik eet wel al tijden geitenyoghurt, geen geitenmelk. Ik dacht eigenlijk dat geitenmelk nog meer op onze ‘eigen’ eiwitten leek en dat we het daarom beter afbreken? Of komen die theorieën op hetzelfde neer.

 11. Rachella
  24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

  Ik zeg een diy masker binnenkort!

 12. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Heel interessant!
  Kamelenmelk is ook goed voor mensen die allergisch zijn voor andere soorten melk. Voor de huid weet ik niet of deze melk voordelen heeft.

 13. Lilian
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Goed informatief artikel!

 14. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Heel interessant, geen idee dat geitenmelk zo gezond voor je is zowel voor binnen als voor de buitenkant van je lichaam.

 15. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Interessant om te lezen! Ik heb zelf al veel geprobeerd, maar nog geen producten met geitenmelk erin!

 16. Judith
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ik heb inderdaad geitenmelk al eens gebruikt in een zeep. Erg fijn resultaat!

 17. jwaan
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Leuke artikel ik dronk elke dag 2 keer perdag vers geiten melk. In Turkije hebben mijn ouders eigen boerderij en hebben daar ze geiten. Elke ochtend ging ik met mijn moeder de geiten melken, en vers op drinken. Zo elke dag 1 glas in de ochtend drinken en 1 in de avond, ik merkt echt dat mijn huid en gezondheid erg voor uit ging. Op t gegeven moment had ik geen last meer van droge huid. Mijn huid werd er glad en gelanzende erg mooi.

 18. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Wat een interessant artikel. Ik heb het nog nooit gedronken.

 19. Marloes
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Elke ochtend neem ik al geitenyoghurt, heerlijk! Ik wist dat koemelk grotere eiwitten heeft en dat koemelk gezond is staat dan ook ter discussie.
  Ik heb ieder geval tijdens de periode borstvoeding nooit melk gedronken en weinig melkproducten gehad (van de koe) en mijn dochter heeft nauwelijks last van buikkrampjes gehad!
  Dus ik ben enthousiast 🙂 ik ga nu op zoek naar de producten waarin geitenmelk als beauty ingrediënt wordt gebruikt!

 20. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ik lust niet zoveel, dus ik verwacht dat ik het niet zal lusten haha. Maar ik zou het wel eens kunnen proberen in een smoothie!

 21. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ook ik wist dit helemaal niet. Wat grappig en interessant eigenlijk! Ik heb nog nooit geitenmelk gedronken geloof ik, maar sowieso drink ik maar weinig melk.

 22. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Volgens mij heb ik nog nooit geitenmelk gedronken, maar proberen kan natuurlijk geen kwaad. Als ik het niks vind kan ik er dus mijn poezebeestjes blij mee maken. Echt heel leerzaam zeg! xxx Lucinda

 23. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Wow, dit wist ik niet van geitenmelk, interessant artikel!

 24. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Zeker interessant, ik ben benieuwd naar de smaak en overweeg het om aan mijn zoontje te geven direct vanaf 12 mnd.

 25. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ik drink het maar heb het nog nooit gebruikt in skincare!

 26. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Nu ik dit zo lees, ben ik best benieuwd naar een beauty product met geitenmelk erin!

 27. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Heel interessant! Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de smaak, dus morgen maar een pak meenemen 🙂

 28. Bea
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Leuk artikel! Misschien koop ik bij het volgende supermarktbezoek ook wel eens geitenmelk. Hopelijk niet duurder dan koemelk, maar ik vermoed van wel 🙂

 29. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Wat interessant! Op geitenkaas ben ik echt helemaal dol maar ik heb geen flauw idee hoe geitenmelk smaakt. Leuk ook dat het een beauty ingredient is.

 30. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Leuk artikel zeg. Heel leerzaam, ik vind het altijd fijn om meer te leren over ingrediënten. Ik ben dol op geitenkaas, maar ik heb eigenlijk nog nooit geitenmelk gedronken. Ik ben niet zo melkdrinker, ik gebruik het eigenlijk alleen in bakrecepten. Voor de rest gebruik ik amandelmelk.

 31. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ik weet nog dat ik vroeger vaak ziek was en een verpleegster tegen mijn ouders zei dat ze geitenmelk voor me moesten kopen om mijn weerstand te verhogen. Dat was toen moeilijk te vinden en erg duur. Nu heb ik laatst eens een flesje gekocht en ik vond het erg lekker, als je van fetakaas houdt dan zul je dit ook wel lusten 🙂 Lijkt me ook fijn in skincare!

 32. Annika
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ik vind geitenkaas erg lekker en koemelk vind ik ook lekker, maar geitenmelk vind ik helemaal niks. Maargoed, als je het op je huid smeert, proef je het niet 😉

 33. Lariesa
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Heel interessant om te lezen! Ik heb geitenmelk nooit op, terwijl ik wel dol ben op geitenkaas. Denk dat ik het ook een keertje ga meenemen mocht ik het tegenkomen. 🙂

 34. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Ik vind geitenmelk vooral lekker om te drinken!! Maar ik ga het zeker eens proberen als exfoliant!
  Wat een lieve foto’s weer van clarry (of is het coco?)

 35. Iris
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Mmmm ik vind geitenkaas altijd een beetje muffig smaken. Smaakt geitenmelk ook zoals geitenkaas, of is het frisser? Misschien moet ik het dan toch maar eens proberen. 🙂

 36. Valerie
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Hmm interessant 😀 de volgende keer met boodschappen doen neem ik het eens mee.

 37. Loes
  23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Een interessant artikel. Wil er wel een punt bij plaatsen dat mensen die lactose intolerant zijn ook geen geitenmelk kunnen verteren, ze hebben het enzym lactase niet, waardoor lactose gewoon niet kan worden afgebroken. De gehalten van lactose in koemelk en geitenmelk zijn vrijwel gelijk, dus dit kan ik zeker afraden als je lactose intolerant bent!

  • Serena
   Auteur
   23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

   hi Loes, het schijnt in sommige gevallen wel te kunnen las ik op verschillende fora. Misschien alleen bij mensen met een milde vorm?

   • Bianca
    23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

    Ik heb lactose intolerantie, maar zou geitenmelk afraden, soya kan wel.

   • Nanoe
    24 oktober 2014 / vrijdag, 24 oktober 2014

    sommige mensen hebben een koemelk-vet allergie, in die gevallen kan je dus wel gewoon geitenmelk drinken 🙂

 38. 23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

  Heel interessant! Ik heb zelf nog nooit geitenmelk geproefd, al ben ik wel gek op geitenkaas. Misschien moet ik het toch maar eens proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *