3 x Chocolade DIY’s

Chocola is echt mijn kryptonite. Hoe hard ik ook mijn best doe om gezond te eten of een weekje niet te snoepen, als ik dan ineens bonbons krijg opgestuurd of mijn oog valt op een Kindersurprise ei bij de kassa van de supermarkt (damn you, supermarkt!) kan ik mezelf niet bedwingen. I love chocolate! Het leek me leuk om vandaag een drietal heerlijke chocolade DIY recepten met jullie te delen. En nee, het is niet allemaal om op te eten, want chocola is ook geweldig voor je huid.

Hoe ontstaat cacaoboter, cacaopoeder en chocola?

cocaoDe cacaoboom, Theobroma cacao, groeit in Centraal- en Zuid Amerika. Aan deze boom groeien cocoa pods, oftewel een soort langwerpige groene vrucht. In deze vrucht zitten zo’n 30 tot 40 witte cacaobonen. De smaak van deze bonen is niet lekker; zo bitter dat het bijna niet te eten is. De cacaobonen worden onder bananenbladeren gelegd om te fermenteren (een natuurlijk rottingsproces) wat gemiddeld zo’n paar dagen tot een week kan duren. Tijdens dit fermentatieproces verkleuren de witte cacaobonen naar donkerbruin en verandert de bittere smaak naar een smaak die al meer in de buurt van chocolade ligt. Hierna worden de bonen een week te droge gelegd in de zon, waarbij de chocoladesmaak zich blijft ontwikkelen.

De cacaobonen worden vervolgens naar een fabriek vervoerd waar ze worden geroosterd, gekraakt en vermalen tot een smeuïge chocoladepasta. Deze pasta wordt door een pers gehaald waarbij het gescheiden wordt in twee delen: een vet gedeelte, de cacaoboter, en een droge massa, die wordt vermalen tot cacaopoeder. De gescheiden cacaoboter wordt zowel gebruikt voor de verdere verwerking tot chocola en voor cosmetische doeleinden.

Cacao & huid

cacaoboter bij de supermarktWaarom is cacao zo goed voor ons lichaam? Het is ten eerste heel rijk aan antioxidanten. Het bevat zelfs meer antioxidanten dan rode wijn of groene thee!* Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ook gaan ze de effecten van huidveroudering tegen, zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastineproductie. Let op, dit geldt voor de inwendige inname van cacao. Wat betreft het topische effect van cacao, daar kan ik niet veel over vinden. Ik weet niet of de anti-oxidanten uit cacaopoeder te ‘groot’ zijn om goed in en door de huid te dringen zodat hun goede eigenschappen daar hun werk kunnen doen. Hoe dan ook, marketingtruc of placebo effect (of wie weet werkt het wél), cacaopoeder is heerlijk om te gebruiken in DIY bath- & bodyrecepten. Al is het maar voor de geur.

Met cacaoboter zijn er meer onderzoeken gedaan wat betreft huidverzorging. Deze boter bevat huidverzachtende en hydraterende eigenschappen, waardoor men het graag gebruikt in body lotions, body butters, body scrubs en lippenbalsems. Laatst spotte ik cacaoboter gewoon bij de Appie Heijn, in het bioschap. Een pot van 150 gram kost €4,99. Je kunt het ook online bestellen. Cacaopoeder vind je in het schap met de bakproducten.

Chocolate & Sugar Body Scrub

chocolade masker_1Deze scrub ruikt zalig! Zo lekker, je zou het bijna in je mond stoppen (kan overigens gewoon, dus doe wat je niet laten kunt). De bitterzoete geur van chocola combineert perfect met de geur van vanille en de suikers scrubben je velletje mooi glad en zacht. De verzorgende oliën van kokos en amandel laten je huid soepel en gevoed achter.

200 gram (biologische) rietsuiker
200 gram witte suiker
100 ml kokosolie
100 ml amandelolie
2 eetlepels cacaopoeder
vanille extract of vanille aroma
(muntblaadjes of pepermunt olie)

Meng alle ingrediënten bij elkaar in een kom tot een smeuïg geheel. Houd je van een vloeibare scrub doe er dan minder suiker bij, houd je van een wat drogere scrub doe er dan minder olie bij. Maak zo nodig de kokosolie zacht in de magnetron. Je kunt kiezen voor geurloze kokosolie, maar als je extra virgin kokosolie neemt ruikt het nog heel mild naar de exotische geur van kokosnoten en ook dat is heerlijk in combinatie met de geur van vanille en chocola. Ben je fan van de combinatie chocola met munt? Doe er dan wat druppels pepermunt olie bij of knip wat muntblaadjes fijn en meng ze erdoorheen. Doe je scrub in een goed afsluitbare pot en bewaar het op een koele en droge plek. Als je zorgt dat er geen water bijkomt blijft de scrub tot zo’n 3 weken houdbaar.

Chocolate Face Mask

chocolade maskerOok bij dit DIY recept lik je je vingers af! Honing heeft antibacteriële en verzachtende eigenschappen voor de huid. Het werkt ontsmettend waardoor het onzuiverheden bestrijd en je huidje ook nog eens babyzacht achterlaat. Yoghurt is lekker verkoelend voor de huid en bevat exfoiërende AHA’s die je huid ontdoen van dode huidcellen en daarom zorgen voor een stralende glow en een zachte, gladde huid. Cacaopoeder zorgt voor een heerlijke geur (en wie weet, voor een anti-oxidant boost!).

2 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel yoghurt
1 eetlepel honing

Meng alle ingrediënten tot een glad geheel zonder klontjes, breng aan op een gereinigd gezicht, laat het opdrogen en verwijder het na zo’n 15 minuten met lauwwarm water. Het geeft je huid echt een verfrissende oppepper!

Brownie in a Mug

chocolade masker_2Waarschijnlijk heb je dit idee al lang voorbij zien komen op Pinterest, maar zelf had ik ’em nog niet eerder uitgeprobeerd of gedeeld om mijn blog. De Brownie in a Mug. De persoon die dit ooit heeft bedacht dank ik op mijn blote knietjes. Het is supersnel klaar en ongelofelijk lekker! Echt een guilty pleasure die je zo 1-2-3 in elkaar flanst als je chocolate cravings hebt.

3 el zonnebloemolie
3 el bloem
3 el suiker
2 el cacaopoeder
3 el melk
1 ei

Het recept is simpel: mik alles in een grote mok, roer en kluts het geheel even door elkaar en zorg dat alle klontjes eruit zijn, zet het 2-3 minuten in de magnetron op de hoogste stand en PING! Klaar is je Brownie in a Mug. Zacht, warm en ‘gooey’ en een beetje puddingachtig. Gooi er een klodder slagroom op en smikkelen maar!

Ben jij ook zo dol op chocola?

Until next time,
Serena Verbon

Referenties;
* J Nutr. 2006 Jun;136(6):1565-9. Long-term ingestion of high flavanol cocoa provides photoprotection against UV-induced erythema and improves skin condition in women. Heinrich U, Neukam K, Tronnier H, Sies H, Stahl W.

Volg:

72 Reacties

  1. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Yes, brownie in a mug ga ik zeker proberen! In mijn kerstpakket zat een mix voor cakejes in a mug, en die waren zo lekker. Ze waren helaas alleen verkrijgbaar in kerstpakketen dus ik ben hier heel blij mee!

  2. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Oh chocolade…yummie! 🙂 ik zou gewoon van alles willen eten 😉 dat maskertje lijkt me zalig!

  3. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Lijkt me echt heerlijk die brownie, maar gaat het niet spetteren in de magnetron?

  4. Nele van den Bogaert
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Dat ziet er super lekker uit!

  5. nienke
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Heerlijk chocola! Alleen krijg ik er jammer genoeg acne van..

  6. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik heb precies hetzelfde probleem… Ik wil gezond eten en momenteel ben ik m&m’s naar binnen aan het schuiven omdat er een aanbieding was 🙁

  7. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Wat een super leuk artikel! Ik had vroeger nooit chocolade cravings, maar sinds ik op de universiteit zit en de stress echt hoog is moet ik gewoon elke dag een stukje chocola eten!

  8. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Brownie in a mug is zo leuk en lekker, bij de Xenos verkopen ze zakjes met cacaopoeder die je in een mok moet doen en alleen water hoeft toe te voegen, hetzelfde principe 🙂 erg leuk!

  9. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Een artikel naar mijn hart! Ik ben verslaafd aan chocolade! Erg leuk om te weten hoe het proces van cacaobonen verloopt! De brownie in a mug ga ik zeker een keertje proberen 🙂

  10. fleur
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Leuk! Het recept van de brownie en scrub kwamen eerder al op Femme voorbij, die heb ik gemaakt en kan ik iedereen aanraden! Zeker doen dus 🙂 mooi artikel 🙂

  11. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ochjee….. nu moet ik chocolade!

  12. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Wat een leuke diy’s. Die brownie in a mug heb ik ooit geprobeerd, maar ik had geen aroma meer. Dat was niet erg lekker haha.

  13. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Oehh die laatste! Yummmm

  14. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Die brownie in a mug wil ik zo graag nog een x proberen!!

  15. Sanne
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ooeeh, die brownie in a mug… Die moet ik echt een keer maken!

  16. Rebekka
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Kun je voor de brownie in een mok ook cacaopoeder voor chocolademelk gebruiken?

    • suus
      23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

      Ik weet niet of dat sterk genoeg is, misschien kun je dan nog beter een paar stukjes hele pure chocola gebruiken? Of allebei :p

  17. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Oh! Die laatste muffin mug! Hebben!!! Lekker hoor.
    Thanks for sharing:)

    XoXo Melanie

  18. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik moet met mijn lactose allergie erg oppassen met chocola, maar soms kan ik het niet weerstaan 🙂 De brownie in a mug ziet er heerlijk uit!

  19. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Sinds ik minder suiker eet, lust ik alleen nog maar pure chocolade, melkchocolade is te zoet naar mijn smaak. Heel gek.

  20. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik ben zelf niet zo’n grote chocoladefan, maar ik moet bekennen dat ik de geur wel heel lekker vind haha! Verder probeer ik als ik dan een zeldzame craving heb voor iets zoets altijd hele pure chocolade (ik eet ook geen chocolade die minder dan 70% puur is), vanwege de gezonde eigenschappen die erin zitten, maar bij ons in huis is mijn vriend eigenlijk de grootste chocoladefan haha!

  21. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Leuke DIY’s vooral de brownie in a mug! Handig dat je ook informatie geeft over cacao zelf.
    Liefs, Iris

  22. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Heerlijk! Vooral die brownie!

  23. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Chocolade in huid- of lichaamsverzorging vind ik niet zo fijn, want dan krijg ik meteen honger.

  24. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Oehh als ik ergens verslaafd aan ben, dan is het wel chocola! Die brownie in a mug lijkt me heel erg lekker

  25. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik ben meer van de drop dan van de chocola! Al vind ik een goed brownie of lava cake echt goddelijk. Overigens waardeer ik cacao niet als huidverzorgingsbestanddeel.

  26. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Dat masker wil ik wel eens proberen!

  27. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Die facemask ga ik maken! En dan ook wat proeven natuurlijk ;p

  28. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik houd van chocolade, de laatste tijd is de salted caramel van Tony Chocolonely echt favoriet. Alleen in huidverzorging kan ik de geur nooit echt zo waarderen, echt heel gek.

  29. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik hou ook erg van chocola!! Zeker de Milka oreo repen, echt een guilty pleasure haha

  30. Wendy
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Wat een leuk artikel weer! Wanneer komt eigenlijk je artikel over Youngblood online?:)

  31. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    I LOVE Chocolate! Wanneer ik het eet, kan ik mezelf moeilijk beheersen. Oftewel: ik eet een hele reep gelijk op. Ik kan een week zo onwijs veel snoepen, dat ik er echt puistjes van krijg. Dan neem ik me voor om het een tijdje niet meer te doen. Soms is dat een dag;-), maar soms ook een hele week. Dan is mijn huid serieus veel rustiger. Een balans daarin vinden vind ik al 28 jaar lang moeilijk haha! The brownie in a mug heb ik nog nooit gemaakt. Wel vaak voorbij zien komen, maar tot heden niet gemaakt. Misschien maar eens een keer doen voor mij en vriendje lief<3! X

  32. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Een dag zonder chocola is een dag niet geleefd haha! Ontbijt, tussendoor, als masker of als scrub. Allemaal yumm! Xo Daisy

  33. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Leuk artikel, waar cacao wel niet goed voor is. Brownie in a mug is iets wat ik niet moet maken ik ben bang dat het fout gaat, in die zin dat ik het blijf maken.

  34. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Heel leuk artikel! Chocolade is echt mijn guilty pleasure haha

  35. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik hou van chocola! Dat is echt killing voor mij.

  36. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Dat brownie in a mug recept klinkt heerlijk, vanmiddag eens proberen!

  37. Lariesa
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Stiekem ben je nog steeds een echte labrat met je referentie hihi 😉 De brownie in a mug ziet er heerlijk en simpel uit! Dat ga ik van het weekend eens proberen.

  38. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Wat een interessante inlieiding over die cocoa pods, zo leer je nog eens wat! Ik wist eerlijk gezegd niets over het ontstaan van cacao! 🙂 Het is dat ik niet zo’n chocolade fan ben, anders had ik zeker die brownie in a mug gemaakt! 🙂

  39. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik ben dol op chocolade! Ik koop ook niet te vaak een reep want die is zo maar op.

  40. Syl
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Xenos verkoopt kant en klare cake in a mug.
    nog niet getest…. maar daar komt snel verandering in.

    • Serena
      Auteur
      23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

      Wow, die heb ik zelf nog niet gespot, maar die wil ik nu ook zeker eens uitproberen. Bedankt voor de goeie tip weer, Syl!

  41. Sanne
    23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Oh wauw! Vooral de brownie in a mug lijkt me heerlijk. Weet je toevallig of je deze ook glutenvrij kan maken? Want vaak kun je de verhoudingen niet precies kopiëren.
    Leuk artikel!<3

    • Serena
      Auteur
      23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

      hi Sanne, je zou in plaats van bloem een glutenvrije bloem kunnen nemen, is dat een ideetje? liefs, Serena.

  42. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Chocolade is het nooit echt geweest voor mij. Ik vind het lekker, maar zomaar een reep kopen…. dat komt eigenlijk nooit voor. Ook probeer ik er nu al helemaal bij weg te blijven nu ik al het snoepen achter mij heb gelaten. Maar als ik dit dan zo zie, oef… dan is het wel even een dingetje hoor, vooral brownies, heerlijk! xxx Lucinda

  43. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Die repen chocola trokken meteen mijn aandacht haha! Leuk artikel! Fijn dat je alles al in huis kan hebben.

  44. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    De brownie is zo lekker 🙂 en de andere recepten ga ik zeker uitproberen !

  45. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Wat een lekkere recepten! Ik houd van chocolade. Misschien moet ik toch ook maar een keer de Brownie in a mug maken. Jam, bedankt voor het delen van deze recepten. 🙂

  46. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Ik heb precies wat Anniek zegt, heb hem al zo vaak voorbij zien komen, maar nog nooit gemaakt. Wat een tof artikel, krijg alleen zin in chocola nu haha. Gelukkig (of helaas) ligt er nu hier geen chocola in huis, haha.

  47. 23 januari 2015 / vrijdag, 23 januari 2015

    Die brownie in a mug heb ik ook al tienduizend keer voorbij zien komen, maar ik heb hem nog steeds niet gemaakt. Nu ik jouw foto en je hele chocolate artikel lees, móet ik wel, haha! Heel erg fijn artikel, met leuke DIY’s en goede en duidelijke info, top! Heel toevallig ligt er een plak chocolade naast me, ik word wel verleid nu… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *