Ik testte een apparaatje waarmee je je bekkenbodemspier kunt trainen

Sinds de geboorte van Marshall verlies ik soms wat urine als ik moet niezen. There, I said it. Ik dacht, ik val maar meteen met de deur in huis.

En weet je, ik schaam me er niet voor. Het is namelijk helemaal niet zo genânt om (een klein beetje) incontinent te zijn. Je bekkenbodemspier krijgt echt een flinke optater tijdens je zwangerschap en bevalling. Het komt daarom vrij vaak voor dat je na een bevalling wel eens last hebt van urineverlies (1 op de 3 vrouwen heeft hier last van). Daarnaast kunnen medische ingrepen, verkeerde plasgewoontes , bepaalde medicijnen, ouderdom, obstipatie of aandoeningen zoals suikerziekte, overgewicht of een neurologische ziekte ook zorgen voor (een milde vorm van) incontinentie.


Ik had van te voren al wel gelezen dat dit kon gebeuren na de zwangerschap. En omdat het maar een piepklein beetje urineverlies is en het niet élke keer gebeurt als ik nies, had ik me er gewoon maar bij neergelegd. “Tja, het hoort er nu eenmaal bij” dacht ik dan. Maar nu ik voor de tweede keer zwanger ben maakte ik me ineens zorgen. “Wat als het na deze bevalling NOG erger wordt?”. Ja, die kans zit er dus dik in. Ik begon te zoeken naar een oplossing en wat blijkt, incontinentie is niet iets wat je hoeft te accepteren. Sterker nog, je kunt er gewoon vanaf komen! “Hoe dan?” vraag je je nu vast af. Nou, door je bekkenbodemspier te trainen.

Zoals je op de afbeelding hierboven kunt zien is de levator ani, oftewel je bekkenbodemspier, een soort gespierd hangmatje. Kijk, als je als een malle gaat squatten zul je het resultaat zeker gaan terugzien in ronde, strakke billen. Maar waarom zou je in hemelsnaam een INWENDIGE spier gaan trainen? Heel simpel: deze spier is verantwoordelijk voor het ophouden van je plas en poep. Train je deze spier, dan bestaat de kans dat je van je incontinentie afkomt en voorkom je verzakking van je organen. Bovendien zal het je sexleven een heel stuk prettiger maken. Ook kan een goed getrainde bekkenbodemspier helpen je kindje makkelijker naar buiten te drijven tijdens de bevalling én verkleint het de kans op uitscheuren. Nou, voor mij genoeg reden om deze spier eens flink aan het werk te gaan zetten!

Allereerst, hoe herken je deze spier? Je kan je bekkenbodemspieren voelen als je een vinger in je vagina brengt en deze vervolgens met je vagina fijn probeert te knijpen. Als je dit doet zonder je buik- en bilspieren erbij aan te spannen, voel je je bekkenbodemspieren aan het werk. Het aanspannen van je bekkenbodemspier is eigenlijk niets meer en niets minder dan denkbeeldig je plas ophouden door je vagina samen te knijpen. Probeer het maar eens!

Nu bestaan er heel veel YouTube video’s en geschreven instructies om je bekkenbodemspier te trainen, maar eerlijk… ik heb gewoon niet de discipline om dit vol te houden. Ik begin altijd heel enthousiast en dan na een paar dagen kap ik er alweer mee. Ik zal zeker niet de enige zijn hierin! Bovendien is het echt MEGA geestdodend om een timer te zetten en dan een paar minuten lang je bekkenbodemspier aan te spannen en ontspannen. Het is echt een hele saaie oefening namelijk. Ik heb het wel eens geprobeerd terwijl ik Netflix zat te kijken, maar op een gegeven moment raak je je focus kwijt (en de tel) en stopte ik er maar helemaal mee.


Gelukkig bestaat er zoiets als de ELVIE. Dit is ‘s werelds kleinste award-winning bekkenbodemspiertrainer.  Gwynth Paltrow en Khloe Kardashian zijn al fan, en ik moet toegeven: ik inmiddels ook. Elvie is een klein apparaatje (gemaakt van medical grade siliconen) dat je IN je vagina stopt en daar je vorderingen kan tracken. Begrijp me niet verkeerd: het is niet zo dat je de Elvie in je Truusje stopt en daarna niets meer hoeft te doen. Nee nee, je wordt wel zelf aan het werk gezet.


De Elvie houdt simpelweg bij wat je aan het doen bent en voorziet je van feedback gedurende een leuke, goed vol te houden, 5 minuten durende workout. Dit gebeurt allemaal via de bijbehorende app op je telefoon, die via Bluetooth geconnect wordt met je Elvie. Via de app doe je een soort spelletjes. Het rode diamantje op je scherm beweegt omhoog zodra jij je vagina aanspant. Des te harder je je spier aanspant, des te hoger het diamantje zal komen. Mijn favoriete oefeningen zijn ‘Til’ (waarbij je het diamantje een paar seconden boven de lijn moet hooghouden) en ‘Puls’ (waarbij je je spier snel moet aanspannen en ontspannen om stipjes aan te tikken).


Door je bewegingen te tracken met speciale sensors is het makkelijker om je training te visualiseren. Omdat je bekkenbodemspier een inwendige spier is, is dat namelijk knap lastig. Want ja, wat ben je nu eigenlijk aan het doen? Doe je het wel goed? En maak je eigenlijk wel vorderingen? Voor mij werkt de app in elk geval motiverend! En zeker als ik een persoonlijk record heb behaald.


Op het einde van je training krijg je ook nog eens een samenvatting van je resultaten te zien. Altijd goed om te zien dat je vooruitgang boekt.

En als je nu écht heel fanatiek bent, kun je het via de app zelfs opnemen tegen andere Elvie gebruikers. HA, EENS EVEN KIJKEN WIE DE STERKSTE VAGINASPIEREN HEEFT! Nah, voor mij hoeft het niet zo competitief, maar ik kan me best voorstellen dat sommige mensen dit nodig hebben voor extra motivatie. Net zoals sommige mensen het fijn vinden om achter iemand te hardlopen die nét een tandje harder gaat.


Wat kan ik jullie nog meer vertellen over de Elvie? Nou, ook niet onbelangrijk, hij ‘zit’ lekker. Hij brengt gemakkelijk in. Het siliconen omhulsel voelt glad en zacht en neemt al snel de temperatuur van je lichaam aan. Hierdoor voelt het niet gek, koud en ongemakkelijk, maar juist comfortabel aan. De Elvie is ook helemaal niet groot, dus wees niet bang dat het pijn zal doen.


Mocht je nu graag Elvie willen gebruiken na je bevalling, dan kan dat vanaf 6 weken post-partum. Omdat je vagina vaak nog wel wat ‘wijder’ aanvoelt dan normaal, kun je er een extra opzetstukje op plaatsen zodat je beter voelt wat je aan het doen bent. Op een gegeven moment, als je spier sterker is geworden, voel je vanzelf aan wanneer dit opzetstukje er weer vanaf kan.


Het materiaal is overigens 100% waterproof en dat is fijn, dan kun je hem meteen na gebruik even afspoelen onder de kraan, droogdeppen en daarna terug in de case. De case is meteen de oplader van de Elvie, zodat het apparaatje altijd goed opgeladen zal zijn voor gebruik (en je niet hoeft te kloten met batterijen).


Inmiddels ben ik Elvie een week aan het testen en ik ben er echt superblij mee! Vlak voor het slapen gaan train ik mijn bekkenbodemspieren 5 minuutjes en met de app en het tracken is dit iets wat ik eindelijk wél lijk vol te houden. Doordat ik mijn bekkenbodemspieren train heb ik ook wat meer zelfvertrouwen gekregen wat betreft de bevalling.

Niet dat de vorige keer zo rampzalig was, maar ik voel me nu wat beter voorbereid. Ik doe sinds kort namelijk zwangerschapsyoga en ik ben nu dus ook mijn bekkenbodemspieren aan het trainen met Elvie (wat de bevalling alleen maar kan bevorderen) en dat geeft me een goed gevoel. Ik ga dus lekker door met trainen en probeer mijn spier zo sterk mogelijk te maken, zodat ik er straks veel betere controle over heb tijdens de bevalling en erna.


De Elvie is nu tijdelijk 30% afgeprijsd van €196,45 naar €137,95 en verkrijgbaar via LookFantastic.nl – Ik weet het, het is zeker geen goedkoop apparaatje, maar er is eerlijk gezegd niets vergelijkbaars (of goedkopers) op de markt te vinden. Ik vind dit apparaatje écht een aanrader omdat je hiermee veel gedisciplineerder en gemotiveerder aan je bekkenbodemspiertraining werkt.

Het is nu ideaal als voorbereiding op mijn bevalling, maar straks zal ik hem ook zeker weer gebruiken na de bevalling. Zie het als een investering in je lichaam, je gezondheid, je sexleven; wat mij betreft zijn geld dus dubbel en dwars waard en ik kan het dan ook zeker aanbevelen voor mensen die last hebben van urineverlies, die zwanger zijn of die juist net zijn bevallen. Klik hier voor meer informatie of om de Elvie meteen te bestellen.

Kan jij een Elvie gebruiken? Hoe zit het met jouw bekkenbodemspieren na de bevalling, merkte je verschil?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
bevat een affiliate link

33 Reacties

  1. 24 maart 2023 / vrijdag, 24 maart 2023

    Handig om te weten dat je je bekkenbodem kan trainen! Een vriendin heeft ook problemen en deze oefeningen helpen haar wellicht. Ik ga het artikel meteen even doorsturen!

  2. 5 februari 2020 / woensdag, 5 februari 2020

    Oh het feit dat je een soort spelletjes ermee kan doen vind ik helemaal geweldig! Dat is iets wat mij enorm zou motiveren. Leuk artikel hoor. Ik ga het zeker onthouden. 🙂

  3. Jo
    13 december 2019 / vrijdag, 13 december 2019

    Hoi Serena,
    Schitterend dat je hierover schrijft! Enig idee wanneer deze terug beschikbaar is bij lookfantastic? Thx!

  4. Rianne
    12 december 2019 / donderdag, 12 december 2019

    Hi Serena,

    Na mijn eerste bevalling had ik hier ook erg last van.
    Na de tweede bevalling ben ik gelijk m’n bekkenbodem gaan trainen en ik heb er nu bijna geen last meer van.
    Wat tof dat er nu een apparaatje voor is.

  5. Evelien
    10 december 2019 / dinsdag, 10 december 2019

    Ik zag iets over vergoeding zorgverzekering staan, maarrr bekkenbodemfysio wordt gewoon vergoed hoor!
    Ik heb toen ik jonger was als een idioot die bekken getraind uit angst ooit urine te verliezen & toen deed gemeenschap ineens mega veel pijn. Ik heb dus juist moeten leren ontspannen!
    Hopelijk heb je nu door de oefeningen en de yoga een vlotte & relaxte bevalling 🙂

  6. Judith
    6 december 2019 / vrijdag, 6 december 2019

    Gratis tip: geisha ballen zijn gemaakt om je bekkenbodemspieren te trainen en een stuk goedkoper. Alleen geven ze je natuurlijk geen feedback…

    Plus… sterke bekkenbodemspieren equals fantastische seks. 😉

    • Janna
      7 december 2019 / zaterdag, 7 december 2019

      Wilde ik ook zeggen. Je was me voor, haha. Wat ik nog wil toevoegen is dat je ook Geisha ballen hebt met verschil in gewicht. Zo kun je jezelf toch een beetje uitdagen.

  7. JokeV
    4 december 2019 / woensdag, 4 december 2019

    Leuk dat je hier over schrijft.

    Ik overweeg sterk om hem aan te kopen, zeker met de korting!

    Een leuk extraatje dat ik nog niet zag voorbij komen in jouw artikel; ook voor je partner kan het heel fijn zijn als je deze spier goed kan controleren. Je kan (net zoals je met dit apparaatje zou doen) je spieren aanspannen en vervolgens ontspannen rond jouw partner. Heel leuk als je dat even doet zonder voorafgaande waarschuwing, extra verrassingseffect 😛

  8. 3 december 2019 / dinsdag, 3 december 2019

    Ik las het artikel en dacht, das handig, dat zou ik ook wel kunnen gebruiken! Maar eerlijk, die prijs… dat is belachelijk veel geld voor zoiets… Toch? Ik heb het er in ieder geval niet voor over 😉

  9. M
    3 december 2019 / dinsdag, 3 december 2019

    En wat gebeurt er met de verzamelde data? En je gegevens?

    • Sylvia
      28 april 2021 / woensdag, 28 april 2021

      Dag Serena, kan je misschien nog eens een artikel hierover doen? Ik ben net bevallen van een tweede en heb dus ook niet genoeg doorzettingsvermogen om mijn bekkenbodem steeds te trainen.
      Heb je dit apparaatje na je tweede zoon nog weer gebruikt? Zijn de klachten weg of minder? Heb je eventueel andere tips en trucs?

    • D
      24 januari 2022 / maandag, 24 januari 2022

      Die kun je, middels je scores op Facebook delen ..

  10. Karen
    2 december 2019 / maandag, 2 december 2019

    Even kleine aanvulling. Er zijn meerdere redenen waarom je urine kan verliezen. Een bevalling is wel een vaak voorkomende, maar is niet altijd de oorzaak. Lukt het slecht om het op te houden als er druk op je blaas komt (bij hoesten/perzen/niezen), dan zal het vaak om verslapte spieren gaan. Maar lukt het op andere momenten ook niet, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een overactieve blaas. En dan kan je trainen wat je wilt, maar dan helpt dit apparaatje ook niet. Dus mocht je er over nadenken om dit apparaat te kopen, zoek dan eerst goed uit welke soort incontinentie je hebt. Er is genoeg te vinden via Google en anders via je huisarts.

    • Serena
      Auteur
      4 december 2019 / woensdag, 4 december 2019

      Goed aanvullend advies, Karen, dankjewel!

  11. Ingrid
    2 december 2019 / maandag, 2 december 2019

    Wat een goed artikel! Jammer dat zoiets dan niet vergoedt wordt door de zorgverzekeraars!

    • Serena
      Auteur
      4 december 2019 / woensdag, 4 december 2019

      Nou, echt he? Zou eigenlijk wel moeten..

      • Ier
        4 december 2019 / woensdag, 4 december 2019

        Waarom zou dat moeten? Is mi geen medische noodzaak, maar meer een leuk (en duur!) hulpmiddel… ?

        • Serena
          Auteur
          6 december 2019 / vrijdag, 6 december 2019

          Als je incontinent bent vind ik het ZEKER wel medische noodzaak. Als je last hebt van je knie kun je zelf thuis oefeningen doen, maar vaak krijg je toch ook speciale fysiotherapie vergoed? Nou, waarom dit dan niet? Ik vind dat ze een punt heeft, hoor!

          • Jolijn
            8 december 2019 / zondag, 8 december 2019

            Eens met Serena!

          • Ier
            8 december 2019 / zondag, 8 december 2019

            Ik snap je wel, maar je hebt dit apparaat niet nodig om de oefeningen te doen, toch?
            Bekkenbodemtherapie wordt gewoon vergoed, maar dit apparaatje is meer een luxe dan een noodzaak.

            • Serena
              Auteur
              18 december 2019 / woensdag, 18 december 2019

              Daar ben ik het wel mee eens! Maar goed, beugels worden ook vergoed. Is eigenlijk ook een luxe, want ook met scheve tanden kun je prima eten 😉 Het is maar net waar je de grens trekt tussen luxe en noodzaak.

  12. 2 december 2019 / maandag, 2 december 2019

    Ik heb ‘m nu ook net besteld na lang twijfelen. M’n dochter is intussen anderhalf en ik heb nog steeds last van urineverlies bij niezen of bij overgeven (double trouble.. ) als ik ziek ben.. Heb alles gedaan (zelf thuis geoefend, maar net zoals jij ben ik op dat vlak een quitter, haha!en postnatale kinesitherapie) maar bleef echt een issue. Ook heb ik het gevoel dat alles veel losser is down-under dan vroeger.. Ik vond het wel welletjes! Hopelijk z’n geld waard postpartum! Succes met je bevalling! Kunnen we achteraf lekker keuvelen over de strakheid van onze spieren 😀

  13. 2 december 2019 / maandag, 2 december 2019

    Wat goed dat je hierover schrijft, dit kan veel vrouwen helpen!

  14. Lizzy
    2 december 2019 / maandag, 2 december 2019

    Ik ben 26 en ik heb totaal nog geen plannen om kinderen te krijgen, maar vind het allemaal reuze interessant om via jouw blog dit soort dingen te lezen!

  15. Loes
    1 december 2019 / zondag, 1 december 2019

    Je blogs vind ik onderscheidend door uitgebreid testen, gedegen onderzoek en heldere uitleg. Kunnen velen een voorbeeld aan nemen, maar….. ik ben abonnee geworden vanwege de beautyartikelen en daar verschijnt niet zo heel veel meer over. Vind ik persoonlijk heel jammer, ik zal incidenteel nog weleens een kijkje komen nemen maar beeindig het abonnement na vier jaar. Misschien is de naam ‘beautylab’niet meer zo passend voor de uiteenlopende onderwerpen/producten die aan de orde komen.

  16. 1 december 2019 / zondag, 1 december 2019

    Ik hoop ooit net als jou te zijn! Je bent een geweldige blogger!!!❤️

  17. Valerie
    30 november 2019 / zaterdag, 30 november 2019

    Hoi Serena, wat een fijn en open artikel! Ik zou wel graag even een kanttekening maken. Ik wil helemaal niet betweterig overkomen en het zou ook kunnen dat ik gewoon pech heb gehad, maar tijdens mijn eerste zwangerschap liep ik bij een kinesist vanwege bekkeninstabiliteit. Zij raadde mij ook aan om mijn bekkenbodem te trainen, hetgeen ik dus ook deed. Misschien deed ik het te fanatiek of zo, maar tijdens mijn bevalling waren mijn bekkenbodemspieren blijkbaar zo sterk dat mijn dochtertje er niet voorbij kon, waardoor het een erg moeilijke bevalling was en zij niet meteen ademde. Na enkele bange uren is alles wel goed gekomen, maar ik wilde dit toch even meegeven. Nogmaals, ik wil je niet bang maken en ik weet niet of zoiets nog anderen is overkomen, maar ik zou niet willen dat een andere nieuwe mama zich zo vreselijk ongerust hoeft te voelen als toen.

    • Sanne
      1 december 2019 / zondag, 1 december 2019

      Ik heb inderdaad ook geleerd dat het ontspannen misschien nog wel belangrijker is dan het aanspannen! Ik heb het nu echt in mijn ritme zitten om mijn oefeningen bewust te doen. Maar zo’n gadget kan me er wel bij helpen. Ik vraag me wel af of de ontspanning ook zoveel aandacht krijgt als het trainen ervan. Kun je daar antwoord op geven voordat ik hem koop?

      • Serena
        Auteur
        1 december 2019 / zondag, 1 december 2019

        hi Sanne,
        jazeker, want bij de ‘spelletjes’ moet je dus ook zeker ontspannen. Dan staat er bijvoorbeeld 3 seconden lang ontspannen en dan 3 seconden lang aanspannen (en dan moet je boven de lijn zien uit te komen). Bij het andere spelletje moet je steeds het aan- en ontspannen afwisselen. Sowieso train je maar 5 minuten per dag, ik denk niet dat dat te fanatiek is, maar precies goed. Je moet dan niet de training 5 x op een dag herhalen, natuurlijk!

    • Serena
      Auteur
      1 december 2019 / zondag, 1 december 2019

      hi Valerie,
      bedankt voor je comment en je kanttekening, en jeetje, kan me goed voorstellen dat het flink schrikken was voor jou. Het zou kunnen dat je bekkenbodemspier per definitie al vrij sterk was natuurlijk (ondanks je bekkeninstabiliteit) of dat je inderdaad te fanatiek hebt getraind. Met de Elvie train je slechts 5 minuten per dag en als je je daar aan houdt zou dat zeker niet te fanatiek moeten zijn. Bovendien is het ontspannen van je bekkenbodemspier ook erg belangrijk, misschien was je tijdens je bevalling ook iets te gespannen waardoor dat niet goed lukte? Hebben de mensen in het ziekenhuis bevestigd dat het kwam door je sterke bekkenbodemspier, of heb je die conclusie zelf getrokken (niet dat ik je niet geloof, maar ben gewoon benieuwd)?

      liefs, Serena

      • K
        3 december 2019 / dinsdag, 3 december 2019

        Als verloskundige wil ik graag een reactie plaatsen :). De levator ani spier heeft niets te maken met bekkeninstabiliteit. Bekken instabiliteit wordt veroorzaakt doordat de gewrichtsbanden van je bekken verweken. Een te slappe levator ani kan wel zorgen voor incontinentie. Een te sterke kan overigens ook voor incontinentie zorgen, maar ook voor het niet goed kunnen uitplassen of pijn bij seks. Ook kan een te sterke levator ani de bevalling bemoeilijken. De spier rekt minder goed uit waardoor het langer duurt voor het hoofd om geboren te worden. Als dit proces lang duurt kan het kind het moeilijk krijgen en zal het zetten van een knip overwogen worden.
        Bij urineverlies raad ik zeker aan om hem te trainen, ook voorafgaand aan de bevalling, maar als je geen klachten hebt raad ik het niet aan. En als je urineverlies hebt en je het niet kan koppelen aan een bevalling, zou ik eerst advies inwinnen bij een bekkenfysio. Die kan onderzoeken of het probleem een te slappe of te strakke spier is en je hier oefeningen voor geven.

      • Valerie
        3 december 2019 / dinsdag, 3 december 2019

        Hoi Serena, dank je voor je antwoord! Tijdens het persen zei de vroedvrouw me letterlijk dat mijn bekkenbodemspieren te sterk waren en dat ons meisje hierdoor vastzat, de verlostang lag klaar. Maar kan inderdaad even goed iets aangeboren zijn. Bij mijn volgende 2 bevallingen heb ik hier gelukkig geen last van gehad, ook achteraf niet van urineverlies gelukkig! Wilde het toch maar even meegeven, je weet nooit wie ermee geholpen kan zijn.

  18. 30 november 2019 / zaterdag, 30 november 2019

    Wat te gek dat je hierover schrijft! Het is gelukkig voor mij totaal niet herkenbaar (ik heb ook geen kinderen, dat scheelt), maar denk dat er een hoop vrouwen geholpen zijn met het feit dat je hierover schrijft!

    Best een toffe gadget overigens, met zo’n app! Mocht ik het ooit nodig hebben zou ik het absoluut overwegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *