Homemade Lasagne!

Door Nena – Mijn vriend Roy en ik houden allebei van koken. Als we vrij zijn dan vinden we het altijd leuk om van tevoren al iets lekkers te bedenken, zodat we dat die avond samen maken. Of de een kookt eens lekker voor de ander! Één van de specialiteiten van mijn vriend is het maken van een lekkere lasagne. En niet zo eentje uit een pakje, maar veeeeeeel lekkerder: helemaal zelfgemaakt! Serena liet een tijdje geleden al een foto zien in haar Instalab #2 en jullie waren benieuwd naar het recept! Ook zij vond de Lasagne gemaakt door mijn vriend super lekker!

Lasagne is een heerlijk Italiaans gerecht die je lekker kunt maken om je vriend of familie eens lekker mee te verrassen. Bijvoorbeeld aanstaande donderdag met Valentijnsdag! Het is toch altijd leuk om voor je dierbaren in de keuken te staan!?

Ingrediënten:

  • 1 Courgette €1,09
  • 1 Brie (optioneel, ik vind het super lekker!) €0,85
  • een zakje Parmezaanse kaas €1,49
  • 1 blikje Tomaten puree €0,39
  • 1 blik Gepelde tomaten €0,64
  • 2x 350 gram tomatensaus (frito) €1,22
  • Bechamelsaus (zelf maken of uit een zakje van Grand ‘Italia) €1,25
  • 1 pak lasagne bladen Grand ‘Italia €1,29 (Ze zijn ook zelf te maken, maar dat is best bewerkelijk. Wel erg lekker!)
  • 500 gram gemengd gehakt €2,72
  • 1 groentebouillonblokje €0,79
  • 500 ml melk €0,49
  • een ui €0,10
  • 3 teentjes knoflook €0,29
  • een tak Basilicum €0,99
  • Peper, zout & Nootmuskaat

Totaal: €13,60 voor 3 – 4 personen
(€3,40 p.p. bij 4 personen)

Keuken benodigdheden:

  • Voorverwarmde oven op 180°C
  • Ovenschaal
  • Hapjespan
  • Spatel
  • Snijplank + mes

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

  • Snijd de ui in blokjes. Zorg ervoor dat de ui best fijn is gesneden.

  • Pel 3 knoflook tenen. Ik moet deze handige keukenhulp even met jullie delen, want ik wij zijn er helemaal enthousiast over! Dit is een soort silicone kokertje, waar je een knoflookteen met schil in stopt. Vervolgens rol je er even met je hand overheen en je knoflookteen rolt er gepeld en al uit! Je handen blijven schoon en ‘t gaat nog snel ook!

  • Snijd de knoflook in kleine stukjes. Het hoeft niet super fijn, zoals met een knoflookpers.

  • Verhit wat (olijf)olie in de pan en voeg de gesneden ui en knoflook toe.

  • Snijd de Courgette doormidden en snijd de helft in kleine blokjes. Voeg dit toe aan de pan en bak de blokjes even mee.

  • Voeg vervolgens de gehakt toe. Mocht je 500 gram wat veel vinden, dan kan je wat minder gehakt toevoegen en de vulling aanvullen met bijvoorbeeld champginons. De gehakt is eventueel ook te vervangen voor vegetarisch gehakt of nog meer groenten.

  • Voeg de tomatenpuree toe, wanneer de gehakt goed gaar is. (Ik heb per ongeluk een te groot blikje gekocht, de helft is voldoende.)

  • Ondertussen snijd je de resterende courgette in grove blokjes.Voeg vervolgens de grove courgette blokjes toe. Laat dit ongeveer twee minuten meebakken.

  • Nu voegen we de gepelde tomaten toe. Ongeveer de helft is voldoende. Roer ze erdoor.

  • Vervolgens kan de tomatensaus erbij. Allebei de pakjes. Meng alles even goed door elkaar. Nu begint het ergens op te lijken! Je kunt nu ook gelijk het groente bouillonblokje toevoegen. Laat het geheel een beetje inkoken en roer goed door, zodat het bouillonblokje goed oplost.

  • Voeg de Basilicum, peper en nootmuskaat toe.

  • Proef de saus om te bepalen of er nog wat zout of peper bij moet. Let op, door de brie en het bouillonblokje heeft de saus eigenlijk geen zout meer nodig. Nu is de saus klaar en kan hij afkoelen.

  • Voor de Bechamelsaus heb je 500 ml koude melk nodig. Voeg aan een pannetje met koude melk de inhoud van het zakje toe  en zet het vuur aan. Blijf roeren terwijl de melk steeds warmer wordt. Door het gebruik van dit ‘pakje’ hebben we natuurlijk wel een beetje gesmokkeld, want hij is ook makkelijk zelf te maken*. Wij vinden de smaak van deze Bechamelsaus van Grand’Italia erg lekker, vandaar dat we ook weleens voor deze variant kiezen.
  • De structuur van de saus moet wat indikken en lekker romig worden. Haal af en toe je garde uit het pannetje om te kijken wanneer het klaar is. Heeft de saus de juiste dikte (zoals op de derde foto te zien is), dan kan het pannetje van het vuur worden gehaald om af te koelen. Blijf nog even goed roeren, zodat de saus niet aankoekt. Uiteindelijk ziet het eruit zoals op de laatste foto.

  • Nu kan de lasagne gemaakt worden! Begin met een laagje saus. Vervolgens een laagje lasagne bladen, gevolgd door een laagje Bechamelsaus.

  • Verdeel nu de brie mooi over de Bechamelsaus. Hmmm… Ik vind de Brie echt een super lekkere toevoeging aan dit recept! Mocht je hier niet zo van houden, dan kan je hem er natuurlijk gewoon uitlaten.
  • Voeg weer een laagje saus toe, die vervolgens weer wordt bedekt met een laagje lasagne bladen en eindig weer met de Bechamelsaus.

  • Strooi er tenslotte nog wat Parmezaanse kaas overheen. En dan kan de Lasagne de oven in!

  • Na 25 minuten wordt de Lasagne goudbruin aan de bovenkant en zijn de lasagne bladen gaar.

En klaar is de lasagne!

*Bechamelsaus:
Smelt 50 gram boter en voeg 60 gram bloem toe. Gaar de bloem tot er een roux ontstaat en voeg, beetje bij beetje 600 ml melk toe. Blijf goed roeren en breng de Bechamelsaus op smaak door wat zout en peper toe te voegen. Gaar de saus 15 minuten op laag vuur.

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar dit is toch wel mijn meest favoriete recept! Zeker als hij gemaakt wordt door mijn vriend^^ Ik houd echt van het laagje brie ertussen en de courgette in de saus. Een groot voordeel van dit gerecht is dat je het al lekker op tijd kunt maken. Het hoeft dan alleen nog maar even de oven in en je kunt met een halfuurtje aan tafel!

Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Eetsmakelijk!

Maken jullie wel eens lasagne? En maken jullie hem dan (helemaal) zelf? Of komt alles net zo makkelijk uit een pakje? En mocht je hem hebben, wat is dan jullie extra ingrediënt?

Liefs Nena

Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger

 

Volg:

150 Reacties

  1. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Yum! Dat ziet er echt superlekker uit. Ik ben sowieso echt dol op lasagne, mm!

  2. Lindsey
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    I like!

  3. Imke
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er heel erg lekker uit! Wij eten veel lasagna thuis dus nieuwe varianten zijn altijd welkom, ga hem zeker een keer maken!

  4. Stephanie
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Leuk recept! Meestal sjoemel ik met de bechamelsaus door de lasagnebladen in te smeren met creme fraiche, en voeg ik spinazie toe. Maar deze ga ik ook een keer proberen!

  5. malu
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    heerlijk, hier krijg ik honger van! 🙂
    xx

  6. ohyes
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er heeeeel goed uit! Wij maken hem ook altijd met zelf gemaakte Bechamelsaus, zo lekker! Ook nog met paprika enzo 🙂

  7. Sharon
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik moet zeggen dat zodra je de juiste ingrediënten weet te combineren, het veel lekkerder is om een gerecht zelf te maken dan het met zo’n pakje te doen!

  8. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Heerlijke recept met prachtige foto’s !!
    Ik ben zelf ook erg dol op pastas en tomatensauzen, het is gewoon altijd goed 🙂

  9. Diana
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik heb eens met een vriendin lasagna met boerenkool en shoarma gemaakt. ZO lekker.

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Euhm… dat klinkt erg apart 😉

  10. Fieke
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Hmmm, dat ziet er lekker uit! Ik ga het zeker een keertje proberen!

  11. Barbara
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er heerlijk uit, ik maak lasagne ook altijd zelf. Toevoegen van brie is een goede idee voor de volgende keer. Als ik je een tip mag geven: koop een blok parmezaanse kaas en rasp hem zelf in plaats van een zakje, je proeft echt het verschil!

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Klopt! Ben ik helemaal met je eens. Soms koop ik een blok parmezaanse kaas (vooral wanneer ik pesto ga maken, dan is zo’n blok een must!), maar als ik maar weinig nodig heb is zo’n zakje wel handig.

    • Annika
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Volgens mij is dat ook veel goedkoper! Je kunt het ook gewoon invriezen, nadat je het hebt geraspt.

    • Jade
      12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

      Jaa ik wou deze tip ook plaatsen! mee eens!

  12. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Oew ik ga deze echt eens een keertje proberen 😀

  13. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Oeh het ziet er lekker uit! Toch vind ik pasta lekkerder dan lasagna.

  14. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wat een heerlijk recept, vooral ook met die brie erbij! Dat kende ik nog niet, lasagna met brie. Zo makkelijk, maar maakt het toch net wat specialer. Leuk! 😀 En heel duidelijk ook met de tekst en foto’s, hiermee zou zelfs een keukendummy als ik lasagna kunnen maken. Thanks!

  15. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker! Wil je snel weer een kokeb met serene video maken ?
    X

  16. Tessa
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wij maken thuis zelfs onze eigen deegblaadjes, en in plaats van courgette worteltjes

  17. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik krijg ik erge honger van!

  18. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker, lasagne! Ik ben vegetariër, dus mijn vriend en ik vervangen het gehakt door vegagehakt of door extra groenten (wortel, paprika, etc.). Ook maken we wel eens lasagne waarbij we plakken koolrabi als lasagnebladen gebruiken ^^ Superlekker!

    • Barbara
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Wat een leuk idee, koolrabi als lasagnebladen!

  19. Debby
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Klinkt super! Ga ik deze week proberen :).

  20. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik maak hem ook zelf maar weer op een andere manier en met heel veel kaas. Ik stop het altijd in een cakevorm zodat ik lekker veel laagjes kan maken 🙂

    • 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      De brie vind ik trouwens een briljant idee, moet ik ook eens proberen als bovenste laag, hmmm!

  21. Roos
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker!
    Waar is die knoflook koker te halen?

    • 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Niet precies dezelfde, maar iets dat er erg op lijkt, is verkrijgbaar bij de Xenos!

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Ik heb hem in een speciaal winkeltje gekocht met allemaal kookspullen. Die hebben vaak wel van die gadgets.

  22. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Klinkt lekker! En ziet er ook heerlijk uit 🙂

  23. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Oeh ziet er super lekker uit! M’n mams maakt het wel af en toe, vind het wel lekker!

  24. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wat grappig dat dit recept zooo anders is dan dat ik het zelf maak! Ik gebruik veel meer groente en veel minder (vega) gehakt. Ook gebruik ik crème fraich in plaats van bechamelsaus en gaat onze lasagne wel een uur in de oven! 🙂

  25. Roos
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Normaal ben ik echt een lurker, maar dit ziet er zoooo watertandend uit dat ik wel een reactie achter móet laten: super leuk artikel! Kan niet wachten om het een keer te maken :)!!

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Haha, thanks! En als je het een keer maakt! Laat je het dan weten via Twitter of IG? Vind ik leuk 😉

  26. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    hmmm ik hou van Lasagna, wij maken ‘m ook altijd zelf 🙂

  27. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Omnomnom ziet er echt heel lekker uit 😀

  28. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik haal meestal kant en klare lasagne in de winkel, maar ik ga binnenkort dit recept eens proberen het ziet er namelijk heerlijk uit.

  29. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Met een zoete puntpaprika ipv gewone paprika krijgt je lasagne meteen een hele andere smaak. Ansjovis (eerst laten weken in melk) erdoor is ook lekker voor de afwisseling 🙂

  30. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Zelfgemaakte lasagna is het aller aller lekkerste wat er is!! <3

  31. Annelieke
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik maak regelmatig zelf lasagne. Volledig zonder pakjes en zakjes (behalve tomaat uit blik) en op het moment zonder lasagnevellen, maar met aubergine of courgetteplakken.
    De saus vind ik het belangrijkste deel van de lasagne. Als de saus niet goed op smaak is dan is de hele lasagne direct niet goed op smaak.

  32. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Dit ziet er echt super lekker uit! Ik ga het zeker eens proberen. Ga snel vragen of mijn vriend dit leuk vind voor vanavond, heb er helemaal trek in gekregen!

  33. Bayla
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wij zijn dol op spinazie, paddestoelen en geitenkaas en onze zelfgemaakte bechamelsaus ;]]

  34. Bloemkolie
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    tip; een plantje basilicum halen bij bijv. de albert heijn voor 2 euzies, heel veel takken! en kan vaker gebruikt worden offcourse

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Dat doe ik met mooi weer altijd! Dan doe je super lang met 1 plantje. Ik zet hem dan meestal in mijn tuin.

    • 12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

      Tip bij de Aldi kost het 0,99 cent, vandaag gekocht 🙂

  35. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er heerlijk uit! Maar ik verbaas me over dat pakje béchamelsaus: moet er nu bij dat pakje ook nog melk? Ik maak heel af en toe lasagne, ik vind het heerlijk en maak het dan wel ‘from scratch’ maar ik vind het wel echt een zwaar gerecht, dus niet te vaak. Misschien zet ik het dit weekend wel weer op het menu!

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Je, ondanks dat er op de verpakking bij de ingrediënten staat dat het al magere melkpoeder bevat. Toch is het lekkerder met melk, dan is het nog romiger.

  36. Michelle
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er heeeeeerlijk uit!

  37. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er echt geweldig uit! Jammer dat ik daar het geduld niet voor zou hebben 😀

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Haha, geen geduld!? Het valt wel mee hoor! Je hebt niet veel geduld nodig 😉 Je bent in totaal misschien een halfuurtje bezig en dan nog maar 25 in de oven!

  38. Iva
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lekker! Alleen deze variant mag ik niet omdat ik geen MSG eet. Dit zit in het bouillonblokje en het zakje beciamella! Ik gebruik zelf graag gehakt met wortel, bleekselderij, ui, tomatenblokjes en een beetje rode wijn als saus 🙂 Of voor een snelle vegetarische variant gebruik ik paddestoelen! Om nom nom.

    • Kim
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Onderin staat een manier om helemaal zelf Bechamelsaus te maken. Daarnaast heb je bij de natuurwinkels bouillonblokjes zonder MGS. Problem solved 😉

        • Liesbeth
          14 februari 2013 / donderdag, 14 februari 2013

          Mijn nichtje krijgt buikpijn van MSG, maar krijgt dit niet van de bouillonblokjes van Zonnatura en v/d biologische winkel.
          Wel gistextract dus maar geen MSG! Hopelijk maakt dat je blijer!
          Wel irritant dat ze het gistextract noemen!

  39. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Wat een fijn & duidelijk recept! Ik hou echt heel erg van lasagne, ik kreeg hier ook spontaan honger van 🙂 Het likt me een heerlijk recept, vooral met die brie!

  40. Willianne
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik hou zo van lasagne, en deze zelfgemaakte doet me het water in de mond lopen…lekkerrr 😉

  41. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Haha, ik met mn aarbeientiramisu op instagram! Ziet er lekker uit!

    • Nena
      Auteur
      11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

      Haha, ja 😉 Maar ik snapte het wel, want door de filter leek het meer een rode aardbeiensaus!

  42. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Lasagne is zo lekker en soms echt een guilty pleasure 😉 Ik eet het toevallig vanavond!

  43. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ziet er heerlijk uit! Misschien donderdag proberen 😉

  44. Roxa
    11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Oeeeh lasagne super lekker! Maar ik houd het toch lekker bij mijn moeders recept, heerlijk!

  45. 11 februari 2013 / maandag, 11 februari 2013

    Ik ben de laatste jaren groot fan geworden van zelfgemaakt, vers eten. Veel beter dan die dingen die uit pakjes komen en het koken zelf vind ik ook superleuk om te doen. Bij ons thuis is de zalm-spinazie-mozarella-tomaat-lasagne van mijn vriend een grote hit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *