DIY: zelfgemaakte jam

Mijn moeder is de laatste tijd helemaal into de zelfgemaakte jam. Ze heeft zo'n 100 schattige glazen potjes opgekocht bij een imker en die moeten nu natuurlijk allemaal gevuld worden. Ze bedenkt ook hele leuke smaakjes, zoals apple/mint en sinaasappel/grapefruit. Ik heb er inmiddels zo'n stuk of 10 in de kast staan en ik bedacht me dat het wel leuk zou zijn om jullie te laten zien hoe je zelfgemaakte jam maakt. Het is namelijk erg makkelijk, zo gepiept en het is een leuk en attent cadeautje om weg te geven aan je loved ones.


Allereerst natuurlijk de potjes. Je kunt oude potten gebruiken (even etiket losweken) of nieuwe kopen, het belangrijkste is dat ze goed schoon en zo steriel mogelijk worden gemaakt. Vul een flinke pan (van 5 tot 10 L) met water en los daar 2 eetlepels soda in op. Breng het geheel aan de kook en gooi de potjes erbij. Goed uitkoken! Hierna nog even goed naspoelen met kokend water en ondersteboven laten uitlekken op een theedoek.


Dan de jam! Je hebt in elk geval vruchtensap, fruit en geleisuiker nodig.


Ik dacht dat je alleen jam kon maken van verse vruchten, maar je kunt ook jam (of eerder gelei) maken van vruchtensap, zo lang er maar geen andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Je kunt dus gewoon een pak biologische appelsap gebruiken om appelgelei van te maken!

Gebruik je vruchtensap dan zijn de verhoudingen:
– 300 ml sap (incl. sap van een halve citroen)
– 325 – 350 g geleisuiker

Gebruik je (verse) vruchten dan zijn de verhoudingen:
– 300 g vruchten
– 300 g geleisuiker
– sap van halve citroen

Citroenen bevatten veel pectine en dit zorgt ervoor dat het geheel zich tot een goed, stevig gelei vormt. Om een vloeibaar jammetje te voorkomen is het daarom raadzaam om er altijd wat citroensap bij te doen!

Goed, laten we beginnen! Voor sinaasappelgelei persen we eerst 300 ml verse jus d'orange.


Giet het sap in een pannetje op hoog vuur.


En voeg er de geleisuiker aan toe.



Blijf het mengsel goed roeren en breng het aan de kook. Het gaat lekker bubbelen en borrelen, maar dit hoort ook te gebeuren! Waneer het kookt zet je het vuurtje iets lager en kook je het nog 4 minuten door. Hierna is het klaar. Ja, echt!


Omdat mijn moeder en ik lekker aan het experimenteren waren hebben we niet alleen sinaasappelgelei gemaakt, ook wilden we aardbeienjam maken. Hiervoor moet je een handjevol aardbeien wassen (ze moeten niet zacht of beurs zijn, het moeten echt goede aardbeitjes zijn) en even wat kleiner snijden.



Doe de aardbeien in een pan en voeg hier geleisuiker en citroensap aan toe.


Zet het op het vuur en wacht tot de aardbeien vocht verliezen en het geheel langzaam in een papje veranderd.



Nadat dit 4 minuten heeft gekookt is ook deze jam klaar! Je kunt er voor kiezen om de stukken aardbei erin te laten zitten, of je kan er even kort doorheen jagen met de staafmixer voor een gladdere jam.

Nu is het tijd om de potjes te vullen. Wij vulden eerst een deel met de aarbeienjam..


En daar bovenop goten we de sinaasappeljam.


Duo-jam! Bestaat zoiets eigenlijk al? Waarom verkoopt Hero zoiets niet? Ziet er toch veel gaver uit zo! Zoiets als Duo Penotti, maar dan in jam-vorm.

Ok, als dit over een aantal maanden in de supermarkt ligt dan weet je: dat hebben ze van Beautylab 😉


Wanneer de potjes gevuld zijn draai je het dekseltje goed dicht en leg je ze 5 minuten op de kop. Hierna kun je ze labelen! Ze zijn vanaf nu 12 maanden houdbaar.




Simpel, toch? Het is echt zo gemaakt, zeker wanneer je vruchtensap gebruikt. Maak ook eens wat 'spannende' combinaties, zoals sinaasappel munt, appel cranberry, ananas mango, appel kaneel, verzin het maar! Wanneer je je eigen jam maakt kun je natuurlijk eindeloos variëren en smaakjes maken die ze in de winkel niet verkopen.

Volgende week is het trouwens Vaderdag. Ik weet niet of jullie vaders van jam houden, maar het is natuurlijk wel een leuk cadeautje wanneer hij zelfgemaakte jam op zijn bammetjes smeert voor op het werk. Ook erg leuk om een paar potjes bij het welbekende ontbijtje op bed te geven! Of maak een leuke ontbijtmand!

Hebben jullie wel eens jam gemaakt? En wat is jouw favoriete smaak jam?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

165 Reacties

  1. Lola
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Oeh, dat ziet er heel erg lekker uit! Ga ik zeker ook eens proberen 🙂

  2. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Lijkt me heel erg lekker! En wat is je lay-out trouwens mooi geworden!:D

  3. Sanne
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Je kan bij ons bij de aardbeiboer( heet dat zo?) tien kilo b-aarbeien kopen die niet door de keuring heenkwamen om jam van te maken. Dat had mijn moeder laatst gedaan en nu hebben we dus heel veel aardbeienjam!

  4. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat leuk ! Is een fijn cadeau ideetje ! Mijn moeder heeft dit ook een tijdje gedaan, tot ze het zat was :d

  5. Roelie
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Hebben meer mensen problemen om op je site te komen? Ik kom er alleen op met mijn gsm. Via de laptop, pc kom ik er niet op. Dan hangt heel internet plotseling vast. Volgens mij is het begonnen.na de niuwe layout die.ik nu op de gsm zie.

    • Caroline
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Hallo Roelie,
      Dat is wel erg jammer zeg. Krijg je een foutmelding? Als je zou kunnen aangeven wat er gebeurd kan ik er even naar kijken. En kan je even aangeven welke browsers je gebruikt op je pc en/of laptop? En welke versies daarvan.

      • Roelie
        9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

        Ik krijg de melding internet explorer reageert niet. En dan kun je kieze tussen opnieuw de website starten, website sluiten of wachten. Ik weet niet welke versie ie ik heb, in iederegeval niet de nieuwste want die pakt ie niet.

        • Caroline
          9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

          Hoi Roelie, ik vrees dat ik daar maar heel weinig aan kan veranderen. Als je een oudere browser hebt kan het zijn dat op een gegeven moment sites het niet meer doen. Updaten is dan de enige oplossing. Of probeer eens Firefox of Chrome te downloaden.

          • Roelie
            10 juni 2012 / zondag, 10 juni 2012

            Ik heb idd firefox maar gedownload. En ik wilde je nog even bedanken voor je snelle reactie!

  6. Ester
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik heb nog niet eerder jam gemaakt, ik koop het altijd haha.
    Maar het lijkt me best een keer leuk om te doen eigenlijk!
    Mijn favoriete jam is ; Hero aardbei Jam met extragevuld.
    Die is echt heeeeeeeerlijk op een witte boterham met een klein laagje roomboter.
    Hmmmmmm. Jummie.

  7. lotte
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    ooh, ziet er heerlijk uit! ik zou wel eens appel kaneel jam willen maken! waarom moet je ze eigenlijk 5 minuten op zijn kop zetten?

    • Carolien
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Volgens mij zodat het vacuum trekt, zo blijft je jam langer houdbaar.

  8. Carolien
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Bosbessenjam is ook echt ontzettend lekker! Aanrader. Zelfgemaakte jam is het allerlekkerst.

  9. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ah dat ziet er echt heel leuk uit! Helaas houd ik zelf niet zo van jam.. X

  10. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ah dat ziet er echt heel leuk uit. Helaas houd ik zelf niet zo van jam.. X

  11. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Super leuk idee!! Je nieuwe layout is trouwens echt gaaf!

  12. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    wauw, handig en lekker!

  13. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Omg duo jam!!! Zelf ben ik niet zo’n jam eter maar mijn vader wel( voel je hem al aan komen) Ik denk dat ik dit als vaderdag kado ga geven! En dan wel de duo form natuurlijk.
    Liefs.

  14. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Oh wat lekker! Dit ga ik zeker een keer proberen 🙂

  15. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Oh héérlijk zeg, ik ben dól op jam!

  16. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ziet er heerlijk uit! Ik maak het eigenlijk nooit zelf maar is wel een leuk idee!

  17. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Super leuk, en lekker! Ga ik zeker eens proberen. =D

  18. Bella
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Mijn mama maakt ook altijd zelf jam, echt jammie. Wij hebben allerlei vruchten in de tuin, dus meestal komen de vruchten ook nog eens van eigen bodem 🙂

  19. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ahw echt superleuk en schattig zeg!

  20. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat een leuk idee! Dit zou mijn moeder ook heel leuk vinden om te doen.

  21. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wow, ga ik SOWIESO eens proberen! Heb wel gehoord dat het makkelijk is om te maken, maar ben altijd een beetje skeptisch als ze dat zeggen :p Daar was dus blijkbaar geen reden toe :p Ben eigenlijk niet zo’n grote fan van jam (blijf het wel lekker vinden natuurlijk, eet het gewoon niet zo vaak), maar als ik het zelf maak en wat met smaken experimenteer, denk ik dat ik het wat weer zal appreciëren :p

  22. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ziet er leuk uit zo met twee kleuren! Misschien ga ik het wel eens proberen, het valt nog mee qua moeilijkheid precies en het is inderdaad wel een leuke attentie!

  23. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ziet er super schattig uit! Wat is er trouwens met de layout gebeurd?!
    Ik dacht even dat ik op de verkeerde website zat lol!

  24. Angelique
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik weet als kind zijnde dat ik altijd met mijn opa meeging naar zijn moestuin. Lekker fruit plukken en als we dan met een mand vol weer thuis bij oma kwamen dan ging zij jam maken. Dat was echt een feestje zo’n ochtend. Ze hadden ook een soort ronde zachte koek en dan vullen met jam, hup slagroom erop en smullen maar. Ik ga dit eens maken, ziet er super uit zeker die duo jam.

  25. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ohh dit is leuk zeg! Mijn vader eet graag jam! Misschien ga ik dit wel maken 🙂

  26. Nienke
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Bij ons thuis eten we geloof ik alleen maar jam die zelf gemaakt is, doet mijn vader altijd. Aarbeienjam, rode bessen, zwarte besse, bramen, kruisbessen, frambozen, zelfs vijgen… Lekkerder kun je ze niet krijgen. ^__^

    • Nienke
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      *Aardbeien, bessen… wat kan ik toch lekker typeren he -.-

  27. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk, ikzelf eet geen jam maar mijn vader zweert bij aardbeienjam.
    Zou je het ook met agar gelei kunnen maken?

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Ja, daar ben ik ook benieuwd naar! Want gelei wordt gemaakt met gemalen botten van dieren: which i really do not prefer…..

  28. Tiny
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat een superleuk artikel! Ik ben helemaal geen keukenprinses, maar hier krijg ik spontaan zin in!

  29. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Echt onwijs leuk gedaan! Lijkt me ook heel tof om zelf te maken.
    Stuur dit linkje meteen maar door naar m’n mams, kunnen we het eens samen maken!

  30. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik maak altijd voor mezelf appel (rabarber) compote. Anders lust ik geen aardappelen=].
    Ook maak ik wel eens kiwi-jam of combineer ik dat met aarbeien, sinaasappels of passie vrucht met sinaasappels of kiwi.
    Komen de verhoudingen komen eigenlijk op het zelfde neer.
    Alleen als je passie vrucht combineert houd ik hem altijd op de achtergrond.

  31. Daisy
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Moet je de potjes niet wecken dan? Om het houdbaar te maken? (de potjes inc. Inhoud en deksel onder hoge druk 45 min koken?). Mijn oma deed dit altijd, die maakte ook veel zelf omdat ze een boomgaard en een mega tuin had! Ik denk dat als je dat niet doet de potjes in de koelkast moet bewaren…

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Zover ik weet trekken de potten vacuüm door ze met de wareme jam op hun kop te zetten. De jam is nog warm en daardoor gebeurt dat geloof ik. Mijn moeder zet altijd de potten perzikmoes/appelmoes/jam enige tijd op z’n kop en dat blijft altijd heel lang goed. Wecken doe je dan ook met van die andere potten toch? Met zo’n ring? Correct me if i’m wrong hoor!

      • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

        Volgens mij ook en daar zijn ook die mason jars geschikt voor dacht ik. Wecken heb ik nooit gedaan.

  32. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk idee! Ik hou echt van homemade kadootjes! En die duo jam dat ziet er helemaal uit als een feestje!

  33. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    waarom moeten die potjes eigenlijk op z’n kop?

    • Sheila
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Dan trekken de potjes helemaal vacuüm en kan je de jam dus langer bewaren.

  34. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wij zijn thuis erg van het zelf jam maken. Vroeger gingen we in de zomervakantie altijd op zoek naar bramen en plukten we rode en zwarte bessen bij mijn opa om jam te maken. (De ervaring heeft mij trouwens geleerd dat de meeste bramen aan de slootkant zitten, dus wij stonden altijd te wiebelen in een bootje met emmertjes)

    Omdat we een enorm overschot hebben aan aardbeien uit onze groentetuin, maakt mijn moeder tegenwoordig ook aardbeienjam. Andere lekkere combinaties: aardbei-pruim, aardbei-rabarber en pruim-rabarber ^^

  35. Isabel
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Echt heel leuk, die duojam is ook een leuk idee!

  36. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Duo jam. Erg leuk gevonden! 🙂

  37. mariska
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Jeej! Een mobile version:-). tnx! Jam ziet er heerlijk uit! Nog even een tip: de suiker in de jam is nodig om het te conserveren. pas dus op met minder suiker.

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Klopt en anders dus die minderzoete variant gebruiken.

  38. Charlotte
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Heel erg leuk idee, ik wist helemaal niet dat het zó makkelijk was.
    Maar kan je ook iets anders inplaats van suiker gebruiken?

  39. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ja, ik maak ieder jaar jam, echt lekker.
    En je nieuwe lay-out is echt prachtig! Ik opende je blog en dacht eerst, ‘nee, ik heb het verkeerd ingetikt, dit is een andere site’ en toen keek ik verder en bleek het de jouwe te zijn. Ik vind hem echt heel erg mooi, echt een vooruitgang:D

  40. Suzanne
    9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Klinkt leuk, ik ben zelf geen jam liefhebber, maar m’n ouders zeker wel, ik ga een mand met leuke spulletjes geven voor hun huwelijk (ze zijn bijna 16 jaar getrouwd) dus dat zullen ze zeker lekker vinden 😀

    btw – Waarom is er een andere lay-out? Ik vind ‘t wel grappig! <3

  41. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Geef maar een seintje als jullie duojam in de winkels ligt, dan koop ik hem wel hihi! Ik ben niet echt een jam eter, maar vind het opzich wel lekker. Ik wil dit best een keer proberen, misschien met stukjes mango erin of zo? Zoiets is trouwens ook leuk als cadeau voor moederdag of zo, tijdens ontbijtje op bed. 🙂 Hele leuke DIY is dit! 😀

  42. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik lust geen jam het is mij te zoet maar dit ziet er super uit zeg!

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Er bestaat ook geleisuiker met een andere verhouding 2:1= 2x zoveel vruchten. Dan is het minder zoet. De houdbaarheid is dan 6 maanden. Verder smaakt jam van grapefruit of sinaasappels minder zoet dan jam van aardbeien.

      • Ginny
        10 juni 2012 / zondag, 10 juni 2012

        Goed om te weten! Ik vond de suiker/fruit verhouding ook een beetje doorslaan naar de suiker, en eigenlijk maak ik daarom liever chutneys (uienchutney met chili en rode wijn -heerlijk) maar die andere verhouding met de geleisuiker klinkt okee.

  43. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Nee, want ik eet eigenlijk nooit jam. Wel een hele leuke tutorial!

  44. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Wat tof! Mijn oma maakte altijd jam en dat was altijd heerlijk. Als ik bij m’n vriendje ontbijt dan neem ik ook altijd jam, omdat zijn moeder dat heeft klaargemaakt, uit eigen tuin. En echt heeeerlijk! Het smaakt gewoon allemaal veel lekkerder, verser en natuurlijker dan de jelly’s uit de supermarkt.

  45. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Echt leuk! Mijn moeder maakt ook altijd zelf jam!
    Mijn ouders hebben in de tuin een pruimen en druiven boom en dan maken we jam van die vruchten! Helmaal DIY! Haha die pruimen jam is wel echt heel lekker!

    • Emmalee
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Een druiven boom xD ?

  46. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    mmmmmmmmmmmmmmmm dat ziet er heel lekker uit

  47. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    ziet er erg lekker uit =)

  48. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Ik heb toevallig gister 3 bakken aardbeien bij een collega gekocht en ik wilde er nog iets meer mee doen dan ze gewoon op eten op een beschuitje ;)!
    Super bedankt voor de lekkere&leuke inspiratie =)!

  49. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    Leuk! Ik heb ooit geprobeerd om van verse appels jam te maken, maar dat is echt niet te doen want de appel kook je nooit helemaal weg. Tof om te lezen dat het ook met sap kan!

    • Emmalee
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Dat is afhankelijk van de appel. Zelfde idee dat niet elke appel ideaal is voor in de appeltaart, is ook niet elke appel ideaal voor jam.

    • 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Met welke soort appels heb je het gemaakt? Voor appelmousse gebruikt mijn moeder altijd goureinetten (ook voor de appeltaart). Deze koken echt helemaal kapot. Goudreinetten zijn er wel altijd alleen maar in de wintermaanden. Nu zul je ze nergens meer vinden.

  50. 9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

    So great! Thank you for the post – I am gonna ask my mom to do this. 🙂

    Most jams that you buy have SO much sugar in them, when you make them on your own you can choose how much sugar is in it so it’s great! Never thought of doing it (I have a health problem with sugar, I cannot take so much so this would be great). Will show this to my mom and maybe we can make it someday like you and your mom ^^

    xx Renee

    • Famke
      9 juni 2012 / zaterdag, 9 juni 2012

      Indeed! Or they have whole strawberries in it. That is so nasty! haha.