How-to: inspiratie opwekken

Iedereen heeft een beetje inspiratie nodig in zijn of haar leven, daar ben ik van overtuigd! Nu heb ik als blogger elke dag heel veel inspiratie nodig en ik moet zeggen dat het me redelijk goed afgaat zonder er al te veel moeite voor hoeven te doen. Ik hoef er geen tientallen magazines of andere blogs voor af te gaan. Ik heb daarom hieronder wat tips voor jullie verzameld die jullie kunnen helpen bij het vinden van inspiratie. Ongeacht je beroep, inspiratie is altijd welkom in een leven. Het maakt je creatiever, vrolijker en het motiveert!

1. Leer iets nieuws – verandering van spijs doet eten, zo luidt het spreekwoord, en niets is minder waar. Afwisseling of het leren van iets nieuws stimuleert je hersenen en zorgt voor nieuwe inzichten, waardoor je geïnspireerd kunt raken om dingen op een andere manier aan te pakken of van een andere hoek te bekijken. Het maakt je onbewust creatiever! Dus schrijf je in voor die cursus gitaarspelen, schilderen, fotografie, Indisch Koken, visagie of start je eigen blog. Trouwens, zo ingewikkeld hoeft het niet eens te zijn. Plak een fietsband als je dat nooit eerder gedaan had, schrijf je in voor een andere groepsles op de sportschool, leer een nieuwe zwemsslag, leer een nieuw gezelschapsspelletje, leer een nieuw persoon kennen of probeer een nieuw recept uit. Alle nieuwe dingen zijn goed!

2. Schrijf – wat ik altijd doe om op nieuwe ideeën voor mijn blog te komen is schrijven. Ik sleep overal van die notitieboekjes mee naartoe zodat ik op elk onbewaakt moment mijn gedachten op papier kan zetten. Een make-up look? Een nieuw kapsel? Zomervoetjes? Op maandag wil ik een review plaatsen, op woensdag een filmpje, op zondag komt de challenge… ik blijf altijd bezig en ik schrijf mijn ideeën op papier, schuif ermee, krabbel aantekeningen. Ook het bloggen zelf geeft mij goede inspiratie en vaak ontdek ik tijdens het schrijven weer nieuwe blog-onderwerpen waarop ik dieper wil ingaan. Naast bloggen en aantekeningen maken in boekjes kun je ook eens proberen een verhaal te schrijven. Of een dagboek bijhouden. Schrijven geeft inspiratie!

3. Geen afleiding – soms kom je op de beste ideeën wanneer je er zo min mogelijk mee bezig bent. Net zoals je soms iets in je geheugen wilt opgraven en er maar niet op komt, er vervolgens niet meer aan denkt en ineens schiet het je te binnen! The mind works in mysterious ways. Klap je laptop dicht, zet je telefoon op stil en ga de deur uit. Maak een stadswandeling, boswandeling, strandwandeling, ga gezellig op de koffie, doe aan yoga, ga lekker sporten, laat je hond uit en free your mind. Soms helpt een ontspannend bad of een middagdutje ook enorm. Of… treat yo self! Omdat je het verdiend, maar ook omdat je gedachten afdwalen tijdens je massage, pedicure of shopsessie. Na een dagje relaxen en ontspannen kunnen je gedachten er weer vol tegenaan!

4. Maak een mood board – ik vond dit zelf altijd een beetje lame, maar het is wel heel creatief (knippen, plakken) en het is tegelijkertijd ontspanning. En echt waar, het werkt! Blader magazines door en knip alles uit wat je mooi vind, wat je inspireert of wat je wilt bereiken. Plak alles bij elkaar op een stevig stuk papier/karton, bekijk het van een afstandje en voel de inspiratie opborrelen!

5. Brainstormsessie – omdat je soms gewoon anderen nodig hebt om tot bepaalde inzichten te komen. Jij hebt wat ideetjes, een ander heeft wat ideetjes, gooi deze ideeën samen in een kom, hussel ze door elkaar en dan komen er vast nog veel betere ideeën uit. Samen sta je sterk. Ik spreek regelmatig af met PR-dames om te brainstormen en samen komen we tot de leukste winacties en ideeën voor Beautylab waar we allebei wat aan hebben! Laatst was ik bij L'Oréal op het hoofdkantoor en ik kan jullie vast vertellen dat er héle gave winacties aan zullen komen dit najaar… spannend! Als je vastloopt of een leuk idee hebt nodig dan eens wat bekenden uit voor een drankje en gooi je idee in de groep. Luister naar meningen, oplossingen, bedenk samen iets nieuws. Nuttig én gezellig!

6. Inspireer en help anderen – hiermee scoor je niet alleen punten voor je karma, maar het inspireert ook! Ik plaats regelmatig artikelen op Beautylab omdat ik jullie wil inspireren, en jullie reacties motiveren mij om door te gaan, nog betere artikelen te plaatsen en originele onderwerpen te bedenken (alhoewel die meestal spontaan in me opkomen). Wanneer ik een tweetje of een mailtje krijg van iemand die trots haar maaltijd laat zien waarvan ze het recept van Beautylab had dan krijg ik weer helemaal zin om een nieuw recept op de site te plaatsen. Het is fijn om mensen te helpen, maar het is nog leuker om te zien dat mensen ook gebruik maken van je hulp en dat motiveert en inspireert om verder te gaan!

7. Geef je over aan je passie – misschien heb jij je passie nog niet gevonden (tips om je passie te vinden lees je hier), maar als je eenmaal een passie hebt is het zaak om je hier aan over te geven! Wat het ook is, doe het met hartstocht en doe het vol overgave. Maak er tijd voor vrij en vertel iedereen die het maar horen wil over je grote liefde! Op deze manier zul je er meer plezier aan beleven en hoe meer plezier je erin hebt hoe meer gemotiveerd je zal zijn om ermee door te gaan. Door het er met anderen over te hebben krijg je sneller nieuwe ideeën en inspiratie. Het is goed om erover te praten, want waar het hart vol van is…

Dit waren mijn 7 tips om (hernieuwde) inspiratie te krijgen en om het te stimuleren. Zelf heb ik het meeste baat bij schrijven in mijn notiteboekje en brainstormen met vriendinnen, ik kom dan altijd op goede ideeën voor Beautylab. En zo heeft iedereen natuurlijk zijn of haar eigen manier van werken en inspiratie opdoen. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips gehad hebben. Mochten jullie nog andere goede tips hebben om inspiratie op te wekken deel ze dan gerust bij de comments.

Until next time,69 Reacties

 1. 12 augustus 2012 / zondag, 12 augustus 2012

  Ik vind de plaatjes bij dit artikel ook zo leuk 🙂

 2. 7 augustus 2012 / dinsdag, 7 augustus 2012

  Wat een leuk artikel! Op het moment heb ik inspiratie genoeg 🙂 x

 3. Corina
  4 augustus 2012 / zaterdag, 4 augustus 2012

  Wat een super leuk artikel!

  Voor mij nog om een andere reden want er staat een plaatje in met een tekst van Hegel met daaronder de woorden ‘geef je over aan je passie’! Heel kloppend, Hegel was een filosoof en filosofie is mijn passie (A)

 4. Chiara
  4 augustus 2012 / zaterdag, 4 augustus 2012

  Ik ga binnenkort n mood board maken (:

  Leuk artikel !

 5. Crmen
  3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Zo leuk deze post ! Inspirerend :p soms zit ik qua inspiratie wel eens vast, maar dan ga ik , zoals jij ook aangeeft, een blokje met de hond of hardlopen. En dan komt de inspiratie vanzelf 🙂

 6. 3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Oh super! Bedankt voor de nuttige tips 🙂

 7. 3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Ik gebruik nu ook een notitieboekje, werkt heel fijn!

 8. Anna
  3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Leuke post en erg handig!

 9. Lisa
  3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Leuk artikel. Door mijn opleiding/werk heb ik altijd inspiratie nodig. Ik ben namelijk dagelijks bezig met ontwerpen en illustreren. Wat bij mij vaak helpt is lekker buiten lopen en overal om me heen kijken, dingen die ik dan zie geven me soms wel een idee. Soms heb ik ook tijdens het ontwerpen zelf dat ik ook weer inspiratie krijg door iets wat ik zelf maak.

  Ik kan nooit genoeg krijgen van inspiratie, ik moet er tenslotte mijn geld mee gaan verdienen :p

 10. 3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Handige tips! Ik wil zeker nog eens een moodboard maken. 🙂

 11. 3 augustus 2012 / vrijdag, 3 augustus 2012

  Goede tips! Zelf ben ik ook wel eens inspiratieloos.. maar gelukkig draag ik altijd mijn telefoon bij me. Kom ik dan spontaan op iets leuks, dan zet ik het in mijn telefoon. Net zo handig.