Wat zouden we toch zonder onze smartphone moeten?

Hoe belangrijk is technologie in jouw leven? Je staat er niet bij stil, maar als je je bedenkt hoe het dagelijks leven was in jouw tienerjaren is er eigenlijk ZO veel veranderd in slechts 20 jaar tijd. Mijn oom was één van de eerste mensen die ik ken met een mobiele telefoon. Het ding was zo groot als een walkie talkie en paste niet eens fatsoenlijk in zijn broekzak, maar oh wat was ‘ie cool! Ik weet nog dat alle neefjes en nichtjes zich om hem heen verzamelden om ernaar te kijken.

Toen kwam het internet. Voordat je erop kon, moest je inbellen. En dat maakte een herrie! Na een hele reeks aan piepjes en krassende geluiden zat je er dan eindelijk op. Tot groot ongenoegen van de ouders, want zo lang wij op het internet zaten kon niemand ze telefonisch bereiken. Het was het één of het ander. Dus ik mocht dan 1 uur op het internet, onder het mom van huiswerk maken, terwijl iedereen eigenlijk wel wist dat ik stiekem op MSN zat te chatten met mijn vrienden. En dat was me toch leuk! Lekker kletsen en roddelen en geheimen delen. We konden op een gegeven moment smileys sturen. En geluiden! Wie herinnert zich nog de *evil laugh*? Of de *dansende banaan* (mijn persoonlijke favoriet, haha).

In die tijd had ik ook een mobieltje. Je kon er alleen mee bellen. Later kwamen er mobieltjes met spelletjes zoals Snake, en weer een tijdje later kon je er foto’s mee maken én versturen. Ik weet nog dat ik een telefoon had met een schermpje van slechts 3 bij 3 cm groot. Piepklein! En de foto’s bestonden uit 100 pixels ofzo, heel onduidelijk. Toen kwamen er telefoons waarmee je video’s kon opnemen. En toen hadden de telefoons ineens internet. Wow! Je betaalde je destijds scheel aan de internetbundels, maar dat terzijde.

Het gaat zo geleidelijk dat we er niet eens erg in hebben, maar elk jaar worden er weer talloze nieuwe uitvindingen gedaan op het gebied van technologie, die ons leven ZO veel makkelijker maken. Ik had nooit gedacht, toen ik als klein meisje met grote ogen naar de mobiele telefoon van mijn oom staarde (we hebben het hier over 25 jaar geleden), dat een mobiele telefoon zo onmisbaar zou worden in ons leven. Het is onze wekker, agenda, horloge, spelcomputer, televisie, radio, fototoestel, fotoalbum, videocamera, encyclopedie, krant, laptop en telefoon in één. Ons portaal naar de rest van de wereld.

Als je kijkt naar wat er de afgelopen 20 jaar is uitgevonden op het gebied van technologie en mobiele telefonie, kan ik me niet eens voorstellen wat er de komende 20 jaar nog allemaal zal komen. En toch, is de technologie van morgen er vandaag de dag al. Het gaat maar door, en het gaat maar door. En ik kan daar alleen maar blij om zijn, want zonder het internet had ik bijvoorbeeld nooit mijn blog kunnen starten. En had Melvin nooit zijn droom kunnen verwezenlijken.

De 37-jarige Melvin is namelijk een onwijze haaienfan en had als grote wens om te zwemmen met witte haaien in Zuid-Afrika. Vodafone heeft besloten om hem hierbij een handje te helpen! Zwemmen tussen de haaien is natuurlijk reuze gevaarlijk, en daarom heeft Vodafone een veilige oplossing bedacht.

In de video hieronder kunnen jullie bekijken hoe dat in zijn werk gaat:

Wow, wat een spannende ervaring, ik zou het niet durven! Jullie wel? En wat een technologie zit hier achter! Zo is Vodafone speciaal naar Zuid-Afrika afgereisd waar ze in Gansbaai de beelden van de haai opgenomen hebben met The Shark Project, een non-profit organisatie die zich al sinds 1989 bezighoudt met het beschermen van de Witte Haai. Vervolgens hebben ze een speciale waterdichte VR-bril gebruikt voor de duik in het Amsterdamse Marnixbad, én hebben ze het voor elkaar gekregen om een goed werkende 4G verbinding ONDER water te creëren.

Internet onder water, ongelofelijk! What’s next?

Ik denk dat alle vliegtuigen worden voorzien van WiFi (nu zijn dat slechts een paar airlines) en dat hologram-bellen een ding gaat worden. Ook denk ik dat op den duur iedereen zelfrijdende auto’s zal gaan ‘rijden’. Ik vind het altijd leuk om hier over na te denken en over te mijmeren (ik ben dan ook dol op sci-fi films).

Als je zelf kijkt naar wat er allemaal is veranderd op het gebied van technologie de afgelopen jaren, wat verwacht jij (of hoop je) dat er nog komen zal?

Until next time,
Serena Verbon

– beeld via Shutterstock
– dit is een advertorial geschreven in samenwerking met Vodafone

Volg:

23 Reacties

 1. Kim
  25 oktober 2017 / woensdag, 25 oktober 2017

  Vraag het mijn moeder, haha. Zij heeft helemaal geen mobiele telefoon/smartphone. Ze snapt dat het voor werk handig kan zijn, maar verder ziet ze er geen toegevoegde waarde in.

 2. Miek
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Haha heel herkenbaar!
  En oei oei wat een hoge telefoon/internetrekening hadden we in het begin…
  We hebben ook nog een buzzer gehad voor ik een mobiele telefoon had. Daar kon je dan naar toe bellen en een code achterlaten voor degene met de buzzer. De code kon dan inhouden bel me zo snel mogelijk (met een vaste telefoon hihi)

  Heb je het boek De Cirkel van Dave Eggers gelezen? Dat is een aanrader voor als je jezelf afvraagt hoe het in de toekomst zou kunnen gaan. Het is fictie maar wel op zo’n manier dat je er over gaat nadenken. Leest makkelijk weg!

 3. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Interessant en leuk om eens over na te denken!
  En het is eigenlijk best wel bizar als je gaat bedenken wat er in die afgelopen paar jaar veranderd is. Ik denk dat ik wel uitkijk naar die zelfrijzende auto’s, of in ieder geval zelf inparkerende dat vind ik al top, haha.

 4. Nabila
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Ik zeur nooit. Maar wat een teleurstelling eigenlijk om alweer op je blog te komen en hopen dat er een beautygerelateerd artikel online is… and its gone

  • Eva
   24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

   En in plaats daarvan een reclame..

   • Ghislaine
    24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

    Ja, eigenlijk precies mijn gedachte… ik hoop dat er snel weer beauty gerelateerde blogs/vlogs komen.

   • Annalisa
    27 oktober 2017 / vrijdag, 27 oktober 2017

    En dan ook nog een reclameverhaal dat ik op Bedrock.nl ook al als artikel voorbij heb zien komen. Ook beetje jammer van Vodafone, om meerdere sites te benaderen!

 5. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Ik hoop eigenlijk dat het hierbij blijft :P Al die technologie, waar zijn we over tien jaar? Al zullen de jongeren onder ons het hier vast niet mee eens zijn hahaha. Mijn eerste mobiel had ik pas op mijn 17e. Internet was echt een wonder, kan me die irritante piep van de inbelverbinding nog zo voor de geest halen :P

 6. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Haha dat irritante verbinding geluid van internet herinner ik me nog wel. De eerste sites die ik bezocht waren van Barbie, waar je barbie’s kon aankleden en spelletjes kon spelen etc. Daar kon ik me wel uren mee vermaken!

 7. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  ik voel me oud als ik kijk naar hoe snel alles gegaan is qua internet en mobiele telefonie :’)

 8. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Ja Ongelofelijk hoe snel technologie veranderd! Ik kan me nog zo goed herinneren dat dat inbellen op internet zo’n herrie maakte, en dat ik er maar heel kort op mocht. Ik mocht echt maar max. 20 minuten, niet eens een uurtje! Lucky you :P haha
  En die koelkast telefoons! Whoa ik zie nog dat eerste ding van mijn vader voor me met zo’n antenne erop XD

 9. Ier
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Ik snap het artikel niet zo goed. Gaat het nu om technologie in z’n algemeen, VR, 4G of Vodafone? Sponsored posts horen erbij, maar hier wordt de plak mi mis geslagen. Ik had het bijvoorbeeld wel heel tof gevonden als je wat meer over VR had kunnen vertellen.

 10. Meike
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  In Chrome is het filmpje niet zichtbaar!

  • Serena
   Auteur
   24 oktober 2017 / dinsdag, 24 oktober 2017

   Oh vreemd, ik heb ook Chrome en ik zie ’em wel! Misschien heb je AdBlock aan staan?

 11. Rita
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Ik herinner me die tijd nog wel en ook toen ik voor het eerst helemaal alleen, de computer durfde aan te zetten:). Ik haal niet alles uit mijn mobiel, bellen, internetten, whatsapp, instagram en sinds kort mobiel bankieren. Geen idee wat er nog gaat komen, maar hologram-bellen zou wel interessant zijn.

 12. Fieke
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Hahaha dit lijkt wel een werkstuk uit groep 8 ofzo. Sorry, maar wat ís dit? En wat doet het op een blog over beauty?

  • Selina
   23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

   Ah joh, het is toch een advertorial. En Serena blogt niet alléén over beauty. Vond het wel een leuk stukje.

 13. Bey
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Leuk geschreven en wow… wat lijkt me dat eng om met die VR bril te zwemmen. Ook al is het niet echt ik zou echt een rolberoerte krijgen 😱

 14. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Ha, dat inbellen inderdaad! ‘Kun je de computer uitzetten, want ik wil oma even bellen!’, riep mijn moeder dan wel eens door het huis. En nu ga ik zonder voorbereiding op pad naar een andere Europese stad, want alles wat ik wel eens nodig zou kunnen hebben aan informatie komt via een megasnelle internetverbinding op mijn mobiel. Een wereld van verschil!

  • Bey
   23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

   Soms zeggen mensen, weet je hoe je er moet komen?? En dan willen ze het je helemaal gaan uitleggen. Ik zeg dan, ja tuurlijk ik zet gewoon Google Maps aan! En de oudere generatie kijkt je dan echt zo aan van, weet je het zeker meissie? Maar pfffff sinds Google Maps verdwaal ik nooit meer. Echt een uitkomst. Al is het spontane er soms wel af als ik op reis ga, dat verdwalen door de straatjes. Want ik loop op reis nu overal heel gericht op af. Voor- en nadelen zal ik maar zeggen ☺️

   • Madeleine
    23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

    Ik help mijn vader nog wel eens met een….jawel stratenboek uit t jaar kruik! Toen ik hem zijn eerste Tom Tom gaf heeft hij eerst een half jaar dubbel onderzoek gedaan, Tom Tom aan en stratenboek ernaast bij mijn moeder… Hij weigert ‘m weg te doen!

 15. 23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Dat filmpje is echt tof zeg!! Zag hem toevallig voorbij komen op Facebook

 16. Mars
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Wij hadden toen ook een van de eerste mobiele telefoons, mijn moeder belde toen mijn oma op die vroeg ‘waar ben je dan? Wat is dat voor lawaai?’, waarop mijn moeder heel nonchalant antwoordde ‘oh, in de auto, ik sta langs de weg’. Nou, iedereen was echt miiind blown. In de auto bellen?! Zo ver van huis?? Nu hebben zowel mijn oma als opa hun eigen mobiele telefoons :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *