Wanneer is BB cream, BB cream?

Dat het een trend zou gaan worden wisten we al, maar dat het ZO onwijs megamegahuge zou gaan worden had ik niet durven voorspellen. De BB creams schieten als paddestoelen uit de grond. Vorig jaar kwam er om de zoveel maanden een nieuwe BB cream op de markt (Garnier, Maybelline, L’Oréal, Estee Lauder, Dior, Clinique, MAC, Origins, Dr. Brandt, Embryolisse) maar de afgelopen tijd kreeg ik elke week een nieuwe opgestuurd!

Merken als Nivea, Kruidvat, Gosh, The Body Shop, Jane Iredale, Collistar, Bobbi Brown, Filorga, Yves Rocher, La Roche Posay en Vichy vonden waarschijnlijk dat ze niet achter konden blijven. Ik denk dat bijna elk bekend cosmeticamerk nu wel een eigen BB cream heeft. Eigenlijk wacht ik alleen nog op een Hema BB cream!

In dit artikel wil ik het gaan hebben over de vraag ‘Wanneer is BB cream, BB cream?‘.

Waar staan de B’s voor in BB cream?
Oorspronkelijk is het een afkorting van Blemish Balm. De allereerste BB creams werden namelijk ontwikkeld rond 1950 door Duitse dermatologen (dus niet in Azië!) met als doel het herstellen en helen van een beschadigde huid (bijvoorbeeld na een peeling). Het was een multitask creme met zowel een herstellende en hydraterende functie. Iemand (geen idee wie eigenlijk, dat kan ik nergens terugvinden) nam deze creme mee naar Korea en toen… ging het los. Actrices en modellen met porceleinen huidjes lieten weten groot fan te zijn van de BB creams en toen wilde heel Azië dit spul op hun toilettafel hebben staan. Het werd een ware hype en Aziatische merken, absolute professionals als het op huidverzorging aankomt, besloten zelf BB creams te ontwikkelen om te voldoen aan de wensen van hun Aziatische klanten. Dit resulteerde in BB creams met grijze ondertonen en een whitening en brightening werking.De BB cream hype waaide over naar Amerika en toen waaide het verder naar Europa waar we vandaag de dag niet meer onder het fenomeen BB cream uit kunnen komen.En net zoals Azië BB creams heeft ontwikkeld om aan de wensen van hun Aziatische klanten te voldoen, zo ontwikkelen Europese cosmeticamerken speciale BB creams om aan de wensen van hun Europese klanten te voldoen. En dat is dus de reden van de grote aantallen BB creams die vorig jaar en dit jaar massaal op de markt zijn gekomen.

Het verschil tussen Aziatische en Westerse BB creams
Nu moet ik zeggen dat de meeste Westerse BB creams inderdaad dekken. Niet zo dekkend als sommige Aziatische merken, maar toch soms dekkend genoeg (het verschilt per merk). De structuur van Aziatische BB creams is wat dikker en rijker dan de Westerse BB creams, maar toch voelt het niet aan als een masker. Door de dunnere structuur van de Westerse BB creams is de vergelijking met een getinte dagcrème of foundation al snel gemaakt en kan ik me voorstellen dat men zich dan afvraagt ‘wat is nou echt het verschil?’. Helpen deze BB creams – net als de BB creams uit Azië – wel écht bij het herstellen, beschermen en hydrateren van de huid of zijn het gewoon veredelde getinte dagcrèmes?

Voor zover ik weet of heb gehoord zijn de Westerse BB creams dekkend (al dan iets minder vergeleken bij Aziatische BB creams), hydraterend, laten ze de huid stralen door de toevoeging van lichtreflecterende pigmenten en beschermen ze de huid tegen schadelijke UV-straling door de toevoeging van een vrij hoge SPF. Maar… hoe zit het met het helende gedeelte?Sommige Westerse BB creams bevatten ingrediënten met een helende werking. Zo bevat die van Sleek vitamine C en peptides en die van Filorga bevat anti-age ingrediënten. Ook de high-end BB creams (Dior, Clinique, Estee Lauder) bevatten helende en anti-age ingrediënten. Maar van alle BB creams die ik tot nu toe ben tegengekomen bevatten de BB creams van Bobbi Brown en Jane Iredale de meeste helende en herstellende ingrediënten.

Sleek: Filorga:
De visagiste van Bobbi Brown Nederland vertelde me dat ze haar puistjes zelfs aanstipt met Bobbi Brown BB cream voor het slapen gaan en dat haar huid er daadwerkelijk zuiverder en egaler uit is gaan zien! Het werkt voor haar zo goed dat ze het nu dus ook gewoon als ‘spot treatment’ gebruikt.

De rest van de BB creams zijn eigenlijk getinte dagcrèmes of foundations met een hoge SPF en doen verder niets extra’s voor je huid wat herstellen betreft. Ze vermelden er namelijk niets over op de verpakking en als je naar de ingrediënten kijkt zie je inderdaad niet veel bijzonders. Deze zogenaamde BB creams hebben wat mij betreft niet de samenstelling om zich daadwerkelijk BB cream te mogen noemen, maar liften natuurlijk gewoon lekker mee met de BB cream hype.

Maar goed, échte BB cream of veredelde getinte dagcrème, het product is hoe dan ook erg populair en de BB creams vliegen als warme broodjes over de toonbank.

Als ik antwoord zou moeten geven op de vraag ‘Wanneer is een BB cream, BB cream?’ dan zou ik zeggen dat een BB cream pas een BB cream is als het naast dekken/egaliseren, beschermen (SPF), verfrissen (lichtreflecterende deeltjes) en hydrateren ook een helende werking heeft op de huid. Dat kan zowel anti-age als anti-acné (kalmerend, verminderd roodheid, voorkomt en geneest onzuiverheden) zijn.

Ik ben benieuwd naar jullie kijk op deze kwestie.

Vinden jullie het misleidend dat er BB cream op verpakkingen staat terwijl ze deze afkorting – blemish balm – eigenlijk niet mogen dragen? Zouden jullie het sneller of minder snel kopen wanneer er simpelweg ‘getinte dagcrème of moisturizer’ op de verpakking zou staan?

En wat vinden jullie van de Westerse BB creams? Bevallen ze prima of zou je toch liever voor een Aziatisch merk gaan met een helende werking?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

105 Reacties

 1. meisje92
  15 oktober 2013 / dinsdag, 15 oktober 2013

  die vette huid, gebruikte ik ook, die is super fijn en goedkoop
  laatst heb ik de verkeerde gehaald miracle skin perfectuer bb, vind m echt slecht

  nu gebruik ik bb l’oreal nude magique (geldverspilling) even goed als die van de action van 1,99

 2. Lunaticana
  21 mei 2013 / dinsdag, 21 mei 2013

  Gewoon eerst een goed voedende/herstellende/kalmerende dagcreme gebruiken en daarna pas je BB creme eroverheen doen ;)

 3. mirjam
  11 december 2012 / dinsdag, 11 december 2012

  Ik wil even reageren
  Er zijn nog 2 hele goede BB creams
  Dr brandt en Orgins alleen deze is wat transparant
  en bevat Mika wat ‘n hele mooie helderheid weergeeft
  En dit zijn echte BB creams
  Dr Brandt is wat meer dekkende met ‘n parelmoerpoedertje

 4. cora
  18 oktober 2012 / donderdag, 18 oktober 2012

  ik heb het liefst met helende werking:)

 5. heleen
  17 oktober 2012 / woensdag, 17 oktober 2012

  een paar jaar geleden was ineens alles ‘ minerale’……ook een hype onder alle merken….

  Het is een voorbeeld hoe de fabrikanten elkaar en ons gek proberen te maken…..money, money, money….

  arganolie, ook zoiets…..opeens zijn er veel produkten die arganolie bevatten…

 6. floor
  14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Ik vind het zo gek dat dit een hype is…

  Persoonlijk gebruik ik al jaren een goede dagcreme mét een SPF factor onder mijn foundation. Kwestie van routine (gezicht schoonmaken, dagcreme waarnaar ik mijn haar ga doen en zodra ik daarmee klaar ben is de creme ingetrokken en smeer ik mijn foundation op) persoonlijk denk ik dat dit dezelfde werking heeft. (ter info ik gebruik Hannah, personal choice en juvi project)

  Kan jij mij hier antwoord op geven?

  Na mijn microdermabrasie gebruik ik namelijk die dag een herstellende creme en plan ik geen afspraken de dag erna gewoon mijn oude routine.

  • Serena
   Auteur
   15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

   neem aan van wel, alleen claimt men dat BB cream 3 in 1 is, dus dan hoef je niet zoveel laagjes te smeren en in te trekken.

 7. 14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

  Ik ben nooit echt meegeweest met de hele BB cream-hype. Als ik minder dekking wil, zal ik wel gewoon mijn foundation met mijn dagcreme mengen :) ik zou anders niet weten waarom ik een BB cream wil.. :D x

 8. Julia
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Ik heb de bb cream van garnier, maar na een week kreeg ik puistjes. Ik ben 13 dus ik hoop dat het daardoor komt, maar anders krijg ik dus puistjes van een bb cream!

 9. Andjenina
  12 oktober 2012 / vrijdag, 12 oktober 2012

  Hoi, ik vroeg me af of je nog een tip hebt voor een bb-cream voor een donkere huid, ik ben zelf van indonesisch-hindoestaanse afkomst en heb de bb-cream voor getinte huid van Garnier geprobeerd, maar deze is toch net iets te licht vind ik…Ik hoor het graag! Alvast bedankt :)

 10. Chiara
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Ik erger me zowiezo al aan de cultuur dat er maar vanalles kan geclaimd en beweerd worden, zonder dat die beweringen ondersteund worden, tenzij met een ‘wetenschappelijke’ studie die eigenlijk helemaal niets om het lijf heeft. Maar tja, welk merk doet dit niet en eerlijk gezegd weerhoudt het mij niet om cosmetica te kopen. Voor mij is het nog steeds wachten naar het eerste échte wetenschappelijke artikel over de analyse van cosmetica en huidverzorging.

 11. 11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Interessant! Ik ga deze post zeker even opslaan om het later nog eens terug te lezen want het was best veel ineen keer! Goed dat je het zo verteld en men er op probeer te wijzen hoe het nou daadwerkelijk zit met BB crèmes

 12. 11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Fijn dit artikel want ik heb er nooit bij stil gestaan welke ingrediënten er in zouden moeten zitten om BB creme te mogen heten.

  Als consument moet je blijkbaar bij alles wat je koopt 3x uit je doppen kijken want je wordt dus gewoon weer voor de gek gehouden. Van de voedselindustrie wist ik het al, ongelooflijk hoe ze daar de boel aan elkaar liegen. Qua anti-rimpel creme wist ik ook wel van het gelieg en gekonkel…zucht je kan er zo moedeloos van worden dat je overal op moet letten om niet bekocht te worden.

 13. Nelleke
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Ik vind het vooral verwarrend dat ze allemaal onder dezelfde noemer worden verkocht terwijl er onderling zulke grote verschillen zijn. Moet je toch weer gaan kijken naar ingrediënten (waar ik geen verstand van heb) om te weten wat je nou eigenlijk koopt, behoorlijk misleidend dus! Ik heb zelf die van Garnier geprobeerd omdat ie in de Glossybox zat, op zich best ok alleen moest ik hem wel afpoederen om niet te gaan glimmen, dus dan voelt het nog zo pannekoekerig wat juist niet de bedoeling was! Doe mij mn BareMinerals maar, lekker luchtig en precies de juiste kleur en dekking :D

 14. Lily
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Leuk artikel!
  Ik vroeg mij wel af mag je eigenlijk je dagcrème combineren met een bb-crème of moet je dit afzonderlijk gebruiken? Misschien een domme vraag maar ik zit er mee ;-)

  groetjes Lily

 15. Steffie
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  ik vind dat verpakkingen correct moeten zijn. Een echte BB cream is helend, en als dat niet het geval is moet de naam ‘BB’ eraf gehaald worden. En sneller kopen…ik zou sowieso geen getinte dagcreme kopen. Heb een veel te moeilijk type huid en moet te specifieke producten gebruiken, de kans dat ze van zulke ‘niet algemene’ producten een getinte versie maken die dan nog eens mijn kleur moet zijn, lijkt niet zo realistisch. ik lees ook altijd de ingrediëntenlijst, dus ik heb het dan ook wel vrij snel door of het een echte is of niet :)

 16. 11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Ik ben het helemaal met je eens! De westerse bbcreams zijn vaak gewoon een mooiere versie van een getinte dagcrème/foundation. Dat vind ik persoonlijk heel erg jammer want dat is gewoon een marketingtruc van de grote merken. Ik wil zelf nog steeds graag een bb cream. Ik heb familie uit Singapore die in december naar Nederland komt, heb je nog aanraders qua bbcreams daar vandaan die ze mee kunnen nemen voor me? Ik hoor het graag van je :)

 17. caroline
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  heb gisteren een ”bb” cream van kiko in duitsland gekocht, ben erg benieuwd of deze werkt. die van granier was ik altijd er blij mee. vond hem alleen een beetje te dik

 18. Tamara
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Ik vind het inderdaad heel misleidend dat zoveel merken ineens met “BB” creams komen, terwijl er in de ingrediëntenlijst niks staat wat daarop wijst. De meeste van de cremes zijn niets anders dan inderdaad een getinte dagcreme of foundation, maar dan met een ander gehyped labeltje. En met de producten zelf is niet per se iets mis, ik vind die van Maybelline bijvoorbeeld heel fijn vanwege de voor mijn perfecte subtiele dekking, maar je moet er inderdaad geen wonderen van verwachten met betrekking tot een helende werking, want die hebben ze gewoon niet. Dus noem het dan anders of pas het product aan. Dit is gewoon misleiding.

  Dat is een beetje hetzelfde idee als die claims op etenswaren dat ze goed waren voor verlaging van het cholesterol of zo, wat achteraf bij een hele hoop dingen ook niet bleek te kloppen.

 19. 11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Ik vind het jammer dat veel merken de naam BB-cream gebruiken, alleen om te zorgen dat mensen hun product gaan kopen, terwijl het eigenlijk gewoon een getinte dagcrème is. Wel is het natuurlijk heel slim bedacht en een goede marketingtruc. Het is gewoon een feit dat mensen ze niet zoveel zouden kopen als ze het product een getinte dagcrème zouden noemen, wat het in feite ook gewoon is. Ik ben wel heel erg benieuwd naar de BB-cream van Bobbi Brown. Ik ga daar eens een kijkje naar nemen.

 20. ........
  11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

  Heyy,
  Is bbcream van Bobby brown al te koop in Nederland? Of England?

 21. Faye
  10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  ik gebruik nu al een paar jaar aziatische bb creams. Tussen door wat testers gehad van superdrug, garnier, gosh etc, maar deze zijn echt niet te vergelijken. Mijn huid is mooi en rustig met aziatische bb creams maar wordt gelijk vettig en onzuiver met europese bb creams. Ik kan niet meer zonder mijn oosterse potjes want ze hebben werkelijk een helende werking. Ik vind dus wel dat europese bb’s vaak veredelde getinte dagcrèmes zijn.

 22. Melissa
  10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Serena, komen die verkooppunten van de Jane Iredale BB cream nog?

 23. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Ik vond die van Garnier een beetje dik dekkend had niet het gevoel dat het heel anders was dan foundation behalve dat ie meer naar alcohol rook

  • Serena
   Auteur
   11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

   Wil je alsjeblieft voortaan je link uit de comments halen? Last call!

 24. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  fijn en informatief artikel. Veel informatie.

 25. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Fijn artikel! Eerlijk gezegd vind ik de Westerse BB-creams stuk voor stuk echt teleurstellend. Dekking te matig, te geel en te donker, plakkerig, gewoon blegh. Ben wel fan van m’n Skin79 BB-cream! Genoeg dekking en voor mij een fijne kleur, plus m’n huid wordt er rustig van. Helaas kreeg ik puisten (puisten ja, geen puistjes) van de Missha BB-cream.

 26. Eva
  10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Super artikel! Het stoort me inderdaad ook dat elk cosmeticamerk tegenwoordig gauw de letters “BB” op z’n verpakking zet.

  Serena, je gaf zowel de Bobbi Brown als de Ginvera BB cream goede punten, als ik me niet vergis. Welke van die twee zou je aanbevelen voor iemand met zeeeeeeeeer vette huid?
  Ik heb Koreaans merk Etude House geprobeerd (vreselijk grijs & maskerachtig effect), Garnier (zowel de gewone als de oilfree versie, beide scoren slecht voor mij) en Erborian. Van die laatste wel zeer tevreden, maar toch kan ik het zoeken naar een nóg betere BB niet laten :-)

  • Faye
   10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

   voor een vette huid is skin79 triple function orange fijn en hij droogt heel mat op, maar is wel erg licht van kleur. Anders de skinfood peach sake pore, hij lijkt wat oranje, (altans, nr2) maar eenmaal uitgesmeerd droogt hij mooi mat op en heeft een goede dekking. Deze is ook specifiek voor vette (acné gevoelige) huid. Ik zou echt voor een aziatische bb gaan, deze hebben mijn huid echt geholpen.

   • Eva
    11 oktober 2012 / donderdag, 11 oktober 2012

    Bedankt voor de tips! Dan probeer ik deze zeker :-)

 27. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Ik gebruik de ganier bb cream en hij bevalt me uitstekend!

 28. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Ik denk er eigenlijk net hetzelfde over. Het zou geen bb-crème mogen genoemd worden als het geen helende eigenschappen heeft, want daar draait een bb-creme net om. Ik hou het toch lekker bij de Aziatische crèmes, sinds ik deze gebruik in plaats van foundation merk ik een wereld van verschil.

 29. Rianne
  10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Ik heb de BB cream voor de vette huid van Garnier, maar ik zou hem niet willen dragen zonder extra dagcreme er onder, ik gebruik hem dus echt als foundation, en ik denk ook niet dat er iets helends of speciaal goeds voor je huid in zit.
  Ik heb ook BB cream van Skin79, de Gold Label, maar die is weer iets te voedend en maakt me heel glimmend :( (de oranje is naar me onderweg, die zou daar beter voor moeten zijn). Ik vind de kleur van die van Garnier wel beter dan die van skin79, hoewel de oranje daarvan ook weer wat minder grijs/meer gelig zou moeten zijn, dus ik ben benieuwd :)

 30. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Ik heb met misleidende promofoto’s of claims in het algemeen een groot probleem, zeker als het op cosmetica aankomt. Wanneer iets gemarket wordt voor de gevoelige huid maar er ingredienten inzitten waarvan heel goed geweten is dat er veel mensen allergisch aan zijn enzo.. Het probleem is dat er geen 100% duidelijke definitie is van een BB cream en vanaf dat er iets verzorgend of extra hydraterend in zit kunnen ze het best zo noemen. Daarvoor hebben we dus reviews nodig, en gelukkig kan je met wat googelen veel info over ingredienten vinden.

  Als een westerse BB cream mooi dekt kan het best zijn dat ik er eentje koop, maar ik zal ze dan eerder gebruiken als foundation en niet te veel geloof hechten aan het verzorgende aspect :)

 31. C
  10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Ik heb nog nooit foundation gebruikt, maar laatst heb ik de bb cream van garnier gekocht, en die bevalt mij goed! Ik heb niet het gevoel dat er een dikke laag makeup op mijn gezicht zit, maar toch ziet mijn gezicht er een stuk egaler uit. Maar, ik heb niet echt gemerkt dat ‘ie iets voor mijn huid doet, maarja, ik gebruik hem ook pas anderhalve week!

 32. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Handig artikel! Tegenwoordig heeft bijna elk merk een BB cream in zijn assortiment terwijl ze dus niet allemaal ook een helende werking hebben. Ik gebruik er zelf eentje van L’oreal.

 33. 10 oktober 2012 / woensdag, 10 oktober 2012

  Goed artikel! Maar wat zijn nu de echte BB creams dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *