Waarom advertorials helemaal niet zo irritant zijn voor jou

In de loop der jaren – ik blog nu zo’n ruime 6 jaar – is het me altijd opgevallen hoe negatief mensen denken over advertorials en banners. Men wil graag van te voren weten of iets een advertorial is, anders heeft men het gevoel te worden opgelicht. Of zodat ze kunnen worden overgeslagen, want oh nee, je moet er toch niet aan denken om een advertorial te lezen! En plaats je te veel advertorials achter elkaar, dan ben je een ‘sell out’, een geldwolf, of heb je gewoonweg je ziel verkocht aan de duivel. En op de één of andere manier lijkt de professionaliteit van je blog ook met een sneltreinvaart te kelderen wanneer je een beetje geld probeert te verdienen. Maar weet je, advertorials zijn helemaal niet zo irritant.

Als je TV kijkt, worden shows regelmatig onderbroken door commercials. Als je door een krant of een magazine bladert, kom je om de haverklap advertenties tegen. En als je naar de radio luistert, hoor je ook om de zoveel minuten een reclameblok. Het hoort er nu eenmaal bij. Want ja, ook de mensen van de televisie, de radio en de redactie van de krant en het magazine moeten een salaris uitgekeerd krijgen, toch? Voor niets gaat de zon op! Geen reclames, geen geld. En zonder geld, geen programma.

En daarom vind ik het zo vreemd dat er negatief wordt gedaan over blog advertorials en men maar al te graag de adblocker aanzet. Natuurlijk, die pop-ups vind ik ook bloedirritant, en ik heb ook geen zin om 30 seconden te wachten tot ik een filmpje kan kijken, maar laten we eerlijk zijn: hoe vaak komt je nu echt nog zoiets tegen? Banners in de sidebar zijn niet storend. Advertorials zijn van goede kwaliteit. Dus waarom dan die adblocker?

Schermafbeelding 2015-10-02 om 17.30.16Laatst nog. Die Etos advertorial. Vanaf het moment dat ik de trackerlink onder de afbeeldingen plaatste stroomden de comments met ‘huh!! Ik zie geen foto’s’ ineens binnen. Wat blijkt, de trackerlink bevat een trigger woord waardoor adblocker de foto’s onzichtbaar maakt, resulterend in een artikel zonder plaatjes. Dat is natuurlijk niets aan, zo’n incompleet artikel. En op die manier lopen de mensen met adblocker een leuk artikel mis, en ik inkomsten. En dat is jammer.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 17.29.45‘Inkomsten? Serena, dit komt een beetje raar over…’ liet een bezoeker weten. Ik vind dat helemaal niet raar, want voor mij zijn advertorials juist broodnodig. Tenminste, als je met je blog je brood verdient, zoals ik.

Sinds 2001 ben ik ZZP’er, een afkorting voor zelfstandige zonder personeel. Sinds die tijd is mijn blog de enige bron van inkomsten, en moet ik in feite mijn eigen salaris bij elkaar sprokkelen. Bij de meeste mensen wordt er elke maand hetzelfde bedrag aan salaris op hun rekening gestort, maar bij mij niet. Ik moet het echt hebben van de inkomsten die ik met mijn blog genereer, zoals banners en advertorials.

“Ik moet er aan wennen”
Snap ik. Er zijn veel blogs die hobbymatig of semi-professioneel zijn, en hier vind je dan ook geen tot weinig banners en gesponsorde posts. Als je dan ineens op Beautylab terecht komt begrijp ik dat je moet wennen aan het feit dat ik wél commercieel ben (en moet zijn). Ik kan alleen maar hopen dat men er snel genoeg aan went en in elk geval begrijpt waarom ik commercieel moet zijn.

“Blogs kunnen ook bestaan zónder advertorials”
Klopt als een bus. Beautylab bestond ook al lang voordat ik er geld mee begon te verdienen, dus het is niet zo dat ik niet kan blijven bestaan als ik geen inkomsten meer zou genereren. Het is wel zo dat ik een andere baan zou moeten gaan zoeken, want ik heb hoe dan ook een salaris nodig. En ik zou daardoor dus nooit meer zo veel tijd en moeite in mijn blog kunnen steken als nu, waardoor er minder gepost zou worden. Zonder advertorials zou ik dus nog steeds kunnen blijven bestaan, maar het zou niet dezelfde blog zijn als de blog die jullie nu kennen. En jullie zijn juist zo tevreden over de kwaliteit van mijn blog!

“Je moet je advertorials beter spreiden”
Soms heb je magere maanden en soms heb je vette maanden waarmee je de magere maanden gelukkig kunt compenseren. Je weet van te voren nooit wat voor een soort maand het zal gaan worden, dus ik ben van mening dat je gewoon zo veel mogelijk moet aannemen, mits de advertorial je aanspreekt, mits je hier ruimte voor hebt op je blog en mits je hier tijd voor hebt. Dus ja, soms heb ik 2 advertorials in een week. En dat lijkt dan veel. Ik heb ook wel eens 2 à 3 weken helemaal niets gehad. Het is soms ook best lastig om het te spreiden. Merken en bedrijven willen iets in een bepaalde week online, en soms loopt er wat vertraging op waardoor er dan ineens twee gesponsorde artikelen vlak na elkaar geplaatst moeten worden. Daar is dan even niets aan te doen. Ik probeer gesponsorde content altijd zo goed mogelijk af te wisselen met niet-gesponsorde content, want ik weet dat jullie dat op prijs stellen en ik vind dat zelf ook prettiger, maar… het lukt niet altijd.

“Je plaats te veel advertorials, de kwaliteit van je blog gaat achteruit”
Wat ik raar vind is dat men de kwaliteit van een blog koppelt aan de hoeveelheid advertorials. Natuurlijk snap ik dat niemand blij wordt van een blog waar alleen maar advertorial na advertorial geplaatst wordt, maar als het gewoon goede content is, en als er naast nog leuke, goede artikelen worden gepost, zegt de hoeveelheid advertorials toch eigenlijk niets over de kwaliteit van je blog? Ja, het zegt wél wat: bedrijven werken kennelijk graag met je samen. Waaruit je ook zou concluderen dat je kwaliteit juist hartstikke TOP is en dat je vooral moet blijven doorgaan met wat je doet.

Maar liefst 14% van de Nederlandse bevolking (en dat zijn maar liefst 2,4 miljoen mensen) heeft een adblocker ingesteld (bron), waarmee niet alleen bloggers, maar alle online bedrijven inkomsten mislopen. Hoe zou jij het vinden om 14% van je salaris in te leveren, terwijl je wel gewoon even hard blijft werken. Want zo moet je het eigenlijk gewoon zien.

Nu ben ik in de loop der jaren zo gegroeid dat er steeds meer bedrijven met me willen samenwerken, en ik dus heus niet op een houtje hoef te bijten (integendeel, het gaat juist hartstikke goed met Beautylab), maar denk eens aan al die struggelende bloggers die het elke maand nét niet redden. Of neem juist eens een groot online bedrijf met talloze medewerkers, zoals NU.nl, waar het gerucht gaat dat er binnenkort abonnementen moeten worden afgesloten omdat ze de laatste tijd steeds meer inkomsten mislopen vanwege adblockers. Abonnementen, terwijl internet juist gratis hoort te zijn. Maar dit is waar het in de toekomst wel naartoe gaat als de adblock-gebruikers vrolijk door blijven gaan met hun eigen glazen ingooien. En niet alleen hun eigen glazen, want op deze manier verpest je het in feite voor iedereen.

Nu hoorde ik van Toeps dat er ook zoiets bestaat als FATS. Deze widget installeer je op je blog en kan ‘zien’ wanneer een bezoeker zijn adblocker heeft aanstaan. FATS zet in feite een slotje op artikelen: mensen zonder adblock kunnen moeiteloos het artikel lezen en mensen met adblock krijgen het volgende te zien:

FATS screenshot
Het is dus niet zo dat bloggers niets tegen adblockers kunnen doen, alleen maakt FATS een blog er niet bepaald gebruiksvriendelijker op. Zo zet Toeps FATS slechts heel incidenteel aan. Maar wie weet is FATS iets waartoe alle bloggers op den duur gedwongen worden.

the-guardian-ad-blocking-banner-1024x465De Britse nieuwssite The Guardian en de Amerikaanse nieuwssite Washington Post zijn hier ook al mee aan het experimenteren. Wie weet hoeveel sites er nog zullen volgen?

Overigens las ik een interessant artikel over een iOS-adblocker die tegen betaling tóch advertenties laat zien. Niet voor het financiële gewin, maar om uitgevers die al hun advertenties geblokkeerd zien worden tegemoet te komen, aldus de ontwikkelaar. En ook Adblock Plus laat advertenties door, mits grote bedrijven flink wat geld neertellen. Het schijnt dat ze hiermee 30% van de inkomsten van advertenties opstrijken. Het kan dus zomaar zo zijn dat je een adblocker installeert die alsnog de nodige banners en pop-ups doorlaat. En wie verdient daar dik aan? De mensen achter de adblockers zelf. Die kant kan het dus ook op gaan. Als je het mij vraagt worden de ‘verkeerde’ mensen uitbetaald.

Het fijne aan blogs en websites is juist dat je er op elk tijdstip van de dag op kunt. Helemaal gratis en voor niets. Je hoeft geen abonnementskosten te betalen (wat wel het geval is bij een krant of magazine) terwijl er elke dag weer mooie, nieuwe content voor je klaar staat waar zeker enkele uren tijd en moeite in is gestoken. Het minste wat je dan als bezoeker kunt doen is een donatie maken in de vorm van kijken naar een banner. Of het lezen van een advertorial. Kijken of lezen dus, een geheel kosteloze donatie. Er komt geen iDeal of credit card aan te pas. Het kost je geen rooie rotcent. Het enige wat je moet doen is je adblocker uitschakelen, want alleen op deze manier support je je favoriete blogs en websites: in feite draag jij zo je steentje bij aan ons salaris.

En daarom zijn advertorials helemaal niet zo irritant voor jou. Vooral nu adblockers steeds populairder worden, is dit de perfecte manier om een merk of product op een niet opdringerige manier onder de aandacht te brengen. Maar ook door banners zichtbaar te maken zorg je er voor dat blogs en websites kunnen blijven bestaan, zodat zij je op hun beurt kunnen blijven voorzien van leuke artikelen en nieuwtjes. En misschien vind je advertorials toch lichtelijk aan de irritante kant, dan kan. Maar het is nog altijd minder irritant dan betaalde abonnementen afsluiten of een FATS melding in je gezicht geduwd krijgen.

Overtuigd? In de video hieronder kun je eenvoudig stappen volgen om adblocker te de-installeren;

Voordat ik afsluit wil ik nog wel graag kwijt dat jullie, mijn vaste bezoekers, mijn advertorials erg positief ontvangen. En zeker de laatste tijd heb ik het idee dat jullie mij enorm supporten door ook op advertorials leuke comments te plaatsen. Natuurlijk, er is wel eens een puntje van kritiek, maar het wordt over het algemeen heel respectvol gebracht en ik neem het ook zeker mee als feedback. Ik krijg elke dag veel complimenten en lieve opmerkingen van jullie, dus ik hoop niet dat jullie deze post zien als een vorm van ondankbaarheid. Juist niet! Ik ben hartstikke blij en dankbaar met zo veel bezoekers en zo veel leuke mensen die elke dag (of elke week) weer iets van zich laten horen. Dit artikel is vooral geschreven omdat ik me zorgen maak over de toekomst van het internet in zijn algemeenheid, en omdat ik ook denk dat niet iedereen doorheeft wat er voor schade aangericht wordt (op de langere termijn) door een adblocker te installeren.

Wat is jullie visie op banners, advertorials en adblockers?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

367 Reacties

 1. kuikentje
  22 oktober 2015 / donderdag, 22 oktober 2015

  zo! gelijk jouw site bij de uitzonderingen geplaatst bij adblock :)

 2. Anna
  22 oktober 2015 / donderdag, 22 oktober 2015

  Misschien heel dom hoor, maar ik snap niet hoe je geen geld zou kunnen verdienen als iemand AdBlock aan heeft staan. Ik bedoel, ik weet dat sommige bedrijven per klik betaald krijgen, maar per view? En daarnaast als ik zo’n advertentie zie, wie zegt dat ik dan ook iets van het merk/product zou kopen? Je krijgt toch gewoon een standaard bedrag of per klik betaald als je zo’n advertentie zie? Ik klik zelf echt nooit op een advertentie, dus wat dat betreft zou je er dus nog steeds niks aan hebben… Of ligt dat aan mij?

 3. 21 oktober 2015 / woensdag, 21 oktober 2015

  Ik heb adblockers omdat ik soms helemaal gestoord word van pop-ups, maar ik heb hem handmatig uitgezet voor bepaalde websites. Dus je kunt ook je bezoekers vragen en uitleggen hoe ze hem voor jouw site uitzetten. Ik heb er nooit bewust bij stilgestaan dat mijn adblocker jouw inkomsten verpest. Nu heb ik hem voor jouw site ook uitgezet.

  Ik kan het kort uitleggen, naast de url balk aan de rechterkant staat een rood icoontje met ADB erin. Daar klik je op en kun je het vinkje bij ‘Ingeschakeld voor deze site’ uitzetten. Dan blijft hij voor die website altijd uit staan.
  Adblockers zijn er namelijk niet voor niks, er zijn sites waar je gestoord wordt van de pop-ups.

  je artikel vind ik wel goed geschreven, zelf ben ik ook totaal niet tegen advertorials, mits ze passend zijn. Als jij opeens over autobandenpoets gaat typen denk ik ook ‘Hallo Serena, wat doe je?’, maar tot nu toe heb ik mij nooit gestoord. En soms lees ik op blogs een inleiding van een niet passende advertorial en dan klik ik die gewoon weg. Easy as that. Er staat nergens dat je elk artikel op een blog moet lezen, dus als je de advertorials zo erg vind, klik je ze toch niet aan..?

  • Romy
   21 oktober 2015 / woensdag, 21 oktober 2015

   Goede tip!!

 4. 21 oktober 2015 / woensdag, 21 oktober 2015

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft. Ik vind dat beautylab helemaal niet achteruit gaat door advertorials, omdat je het op een leuke en originele manier overbrengt.

 5. steffie
  20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  zoiets is natuurlijk niet echt zwart-wit

  Eerst en vooral ben ik niet tegen ad’s, en ik begrijp zeker en vast dat er heel wat inkomsten mee gemoeid zijn. Daarom zijn zo die balkjes die je boven/onder artikels/blogs/krant ziet staan niet echt storend. Ik ben er ook niet echt happig op, maar het stoort me zeker niet! :)

  Het is de overkill die het juist kapot maakt. Doordat velen telkens meer en meer willen en toelaten, creëer je serieuze overkill die niet meer kan rekenen op begrip van de bezoekers. De pop-ups, de telkens 30sec die je voor en tijdens (!) filmpjes te zien krijgt zonder te kunnen wegklikken, …De reclame die je niet voor een keuze stelt, maar gewoon in je strot wordt geramd.
  Dat is zo een grens waarbij mensen zeggen, nu tolereer ik niets meer en blokkeer ik gewoon alles. Dit is natuurlijk jammer voor blogs zoals deze

 6. 20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Ik heb net voor de zekerheid even gekeken en blijkbaar stond hij gewoon aan! ik heb mijn laptop nu bijna een jaar en hij heeft waarschijnlijk al die tijd aangestaan zonder dat ik hem heb aangedaan. Dus volgensmij zit het automatisch op je laptop of mijn moeder heeft het een keer aangezet. Goed dat je dit artikel plaatst want anders zou adblock bij mij nog een hele tijd aan hebben gestaan!
  -XXX- Donna

 7. Judith
  20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Heb me op jouw blog nog nooit gestoord aan advertorials of banners. Op sommige sites is ‘t wel vervelend, maar zou de blog er nooit voor overslaan. Kwestie van even weg klikken toch? Dat kost 2 seconden. Ook gesponsorde artikelen storen me nooit. Dat iets gesponsord is, maakt ‘t artikel toch niet minder? Jij besteed altijd veel aandacht aan je artikelen, heb ik ‘t idee, dus ga zo door! Je hebt helemaal gelijk! Ik ga er even vanuit dat je geen artikelen of producten zou promoten waar je niet achter staat. :-)

 8. 20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Inderdaad, heel vervelend dit.
  Af en toe een adventorial moet kunnen vind ik, maar té veel is natuurlijk ook nooit goed. Als blogger vind ik het leuk om af en toe een adventorial te kunnen schrijven, zolang het maar oprecht blijft – want als lezer vind ik het ook niet leuk om elke dag opnieuw een adventorial te lezen.

  • 22 oktober 2015 / donderdag, 22 oktober 2015

   Maar wat is dan teveel? En waarom is een advertorial minder leuk? De meeste bloggers schrijven advertorials op eenzelfde manier als andere artikelen, het verschil is alleen dat de blogger voor het schrijven & plaatsen van bepaalde links een vergoeding krijgt, waardoor de blog kan blijven bestaan en fulltime bloggers inkomsten hebben. Dan maakt het toch niet uit of het 2 keer per week of 1 keer maan gebeurt?

 9. Ingrid
  20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Heel veel reclame vind ik misleidend en op die manier wordt er misbruik gemaakt van de onzekerheden en onwetendheid van mensen. Dat is voor mij een reden om een adblocker te gebruiken, ook heb ik een ja/nee sticker op mijn brievenbus.

 10. Amber
  20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Het enige wat ik ervan vind is dat je je lezers moet blijven zien als je klanten en niet de bedrijven.

 11. Ellis
  20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

  Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, en door het zo expliciet neer te zetten, realiseer ik me dat het natuurlijk vreemd is dat ik een adblocker aan heb staan op blogs die ik met veel plezier lees. Hierbij in ieder geval voor beautylab uitgeschakeld en ik ga er ook bij andere sites kritisch naar kijken.

 12. Lisa
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Ik heb hieronder een kritische noot ge-comment, maar wil nog even toevoegen dat ik met veel plezier je blog volg! Advertorials storen me niet, alleen van die grote pop-ups. Verder heb ik zelf geen ad blocker en dat laat ik zo!

 13. Mare
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  @Serena : Bovendien vind ik jouw reclames mooi en elegant. Je hebt ook weleens van die irritante reclames die dan plotseling aangaan met hard geluid en ja dan zal ik zo’n website/blog niet meer zo snel bezoeken. Maar bij jou is dat absoluut niet het geval.

 14. Mare
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Wat een goed artikel. Super dat je dit taboe doorbreekt!

 15. 19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Goed geschreven en ik wil alleen maar zeggen dat ik het helemaal niet irritant vind, als ik er geen zin in heb sla ik even over. Verder snap ik het helemaal en ik klik juist vaak door, omdat het juist steunen is van een leuk blog. Ik begrijp het helemaal en ik voel mij helemaal niet opgelicht of zo. Ads zijn juist ook wel leuk, horizon verbreden heet dat :-) Xo.

 16. eva
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Zo he wat een belerende post…
  Ik vind het helemaal niet raar om te willen weten dat iets een advertorial is. Je wil toch weten of je een eerlijke review zit te lezen, of eentje waarbij je het niet zou zeggen als het product prut was?

  • 20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

   Juist bij advertorials kan je er vanuit gaan dat het wel een eerlijke review is. Natuurlijk kan je blik enigszins gekleurd zijn doordat je niet je eigen zuurverdiende geld ervoor neer hebt geteld. Maar vaak is het juist heel eerlijk, want je kijkt extra kritisch als je iets gaat reviewen.
   De afspraak voor veel samenwerkingen is (meestal) dat je de blog eerst aan het bedrijf laat lezen, en zij dan kunnen bepalen of een review wel of niet geplaatst wordt, maar er niets aan veranderen. Mocht er dus een negatieve review geschreven zijn dan zie je deze misschien niet, maar er wordt niet positiever geschreven dan de ervaring is.
   Als schrijver/blogger wil je namelijk niet dat je lezers achteraf zeggen; “wat een sh*t artikel heb jij aangeprijsd, jij weet blijkbaar niet waar je over praat.”

   • Eva
    20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

    Is dat niet hoe het werkt als je een gratis product krijgt? Bij een advertorial krijg je nog geld toe, en is het echt bedoeld als reclame. In fysieke tijdschriften moet het er zelfs wettelijk boven staan geloof ik, anders Is het misleidend.

 17. Renee
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  goed dat je hier een artikel over schrijft, ik denk dat veel mensen niet beseffen dat ze hiermee de inkomsten van mensen kunnen verkleinen. . persoonlijk vind ik advertorial artikels en banners niet vervelend, maar pop-ups en advertorial videos voor een video wel heel vervelend, waardoor ik ook adblock aan heb staan.

 18. 19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Wat een goed artikel. Ik schakel mijn adblocker per website uit, omdat sommige websites onleesbaar zijn door de advertenties. Zo heb ik hem bij veel bloggers uitstaan. Advertorials vind ik overigens helemaal niet vervelend, soms zijn ze nog leuk om te lezen ook! x

 19. Sarah
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Adventorials en banners vind ik helemaal prima, geen probleem, de reden dat ik ad blocker heb ik omdat er tegenwoordig veel gebruik gemaakt wordt van enorme reclame die het hele beeld opvult waardoor je niks mee kan lezen/nergens meer op kan klikken, of reclame in de vorm van een filmpje die zichzelf begint af te spelen als je er langs scrollt wat je hele computer vertraagd wat nog tot daar aan toe is maar dan zit er meestal ook nog eens geluid bij! (wtf, wie dat ooit heeft bedacht? zit je rustig iets te lezen schreeuwt ineens iemand HEB JE DIT PRODUCT AL GEPROBEERD?, nou.. nee dank je)..

  TLDR: normale reclame okay. Fucking irritante all over the place, geluidmakende computer-vertragende, paniekaanval-inducerende, belemmerende reclame: nope..

 20. Rachida
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Heb er ook geen moeite mee en lees alle advertenties gewoon door omdat ik dat interessant vind. Sommige artikelen kunnen echte wel wat anders neergezet worden bv de stroopwafel artikel. Er wordt dan overdreven verteld hoe het onwijs lekker is e.d. waardoor de geloofwaardigheid erg achteruit gaat en het oninteressant wordt.

 21. Nikita
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Ik vind advertorials niet storend. Ik begrijp dat dit een bron van inkomsten is van jou, en dat je daarom bepaalde producten gaat reviewen of promoten. Maar ik ga er wel van uit dat je oordeel nog altijd eerlijk is.
  en dat ook al is een product een advertorial als het niet goed is, dit gewoon gezegd wordt !
  Het ergste zou ik vinden als producten die toch niet goed zijn wel gepromoot worden voor de inkomsten en dan zou ik de blog in kwestie niet meer lezen… maar Beautylab lees ik heel graag en ik ben ook zeker dat jij hierover heel eerlijk bent.

 22. Nilu
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Ik reageer bijna nooit op een artikel, maar dit is zo’n top artikel! Serena, jij hebt volkomen gelijk. Dit is jouw baan en jij moet het in je eentje zien te rooien. Wanneer mensen suggereren dat een advertorial niet een eerlijke mening laat overkomen, vind ik dat zo enorm kort door de bocht. Men moet maar eens kijken in een gemiddelde glossy, daar is geen enkele vorm van kritiek te vinden, en letterlijk alles (op een paar, vaak gekochte, interviews na) is reclame. Voor de mensen die het gek vinden dat Serena af en toe iets duurs koopt …. bemoei je met je eigen zaken. Probeer maar eerst je hoofd boven water te houden met je eigen bedrijf, en kom daarna commentaar leveren. Lieve Serena, jij werkt zo enorm hard en je verdient je inkomsten. Wellicht is het een leeftijds dingetje, maar ik als 26 jarige waardeer dit artikel echt enorm!

 23. 19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Persoonlijk heb ik geen problemen met banners of advertorials. TENZIJ ze automatisch geluid maken, dat vind ik echt verschrikkelijk irritant en klik ik meestal de site direct weg.

 24. Ingrid
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Interessante discussie! Zonder ABP wordt mijn (over de datum) laptop heel erg traag, dat is voor mij een reden het ondanks dit artikel aan te houden. Maar ik volg blogs via mijn Bloglovin app en kom daardoor vaak op de mobiele sites (zonder adblocker) en dat vind ik helemaal niet storend. Maar he mn mobiel is 2x zo duur als mn laptop, priorities lol, dus geen traagheid. Advertorials vind ik gewoon goed hoor, was juist heel blij toen ik erachter kwam dat je pompoen ook met schil in de soep kunt doen (halleluja!). Gewoon een volwaardig artikel waar je een stukje meer verteld over messen, fine by me haha.

 25. Ellen
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Hoi lieve Serena,

  Je hebt een professionele topblog! Blijf zo door gaan. Ik snap dat je de advertenties nodig hebt om geld te verdienen, vaak valt het me geneens op dat ik er eentje lees!

  Ellen

 26. Chantal
  19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

  Ik heb geen ad-blocker, als je niet met vervelend pop-up ads begint. Dan heb ik die ook niet nodig ^_~ sites die wel pop-up ads hebben sla ik over. Gewone ads op een pagina vind ik niet erg!

 27. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Mij valt het meestal niet eens op dat ik een advertorial zit te lezen.
  En ja sommige van je posts (gesponsorde) vind ik niks aan, nou dan lees ik ze toch niet? Of ik houd in ieder geval mijn kritiek voor me, want ik besef me goed dat jij hier je brood mee moet verdienen.
  Ik heb zelf fotografie gestudeerd, dus ik weet HEEL goed hoe het voelt om je “salaris” uit je handen te voelen glippen omdat mensen het beter denken te weten. Nu studeer ik Communicatie met een specialisatie in reclame and guess what: Mensen krijgen vaak al een soort van hekel aan je want “Jij maakt die irritante tv spotjes”.

  Ja, maar ook die vette virals van bedrijven die jij op al je social media deelt ;-)

  Lekker door blijven gaan dus!

 28. Annemarie
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Jij verdient je brood met je blog en dat is je goed recht! Je kreeg de kans van je hobby je werk te maken en daar kunnen velen enkel maar van dromen.
  Ga gewoon lekker door met je ding doen, ik ben iig superblij voor je dat je hiervan kan leven en je blog zo lekker loopt!

 29. Susanne
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Advertentirs vind ik persoonLijk niet erg. Het enige is de advertentie met filmpje waarvan t geluid enorm irritant is omdat je ergens bent en hij automatisch keihard afgaat. Dat is iets minder

 30. Anne
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik heb zelf ook een adblocker. Voor sites als die van jou vind ik het overbodig en zet ik m ook best wel eens uit als ik eraan denk. Maar op andere sites word je soms helemaal doodgegooid met ads, waar ik geen zin in heb. Om die reden heb ik een adblocker.
  Maar ik vind het goed dat je ons daar even aan helpt herinneren.

  Advertiorials vind ik meestal net zo waardig als ‘normale’ artikelen. Een heel enkele keer vind ik het nogal duidelijk, maar meestal leest het net zo prettig als een ander artikel.

 31. Mandy
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Helemaal met je eens Serena! Snap niet dat mensen hier moeilijk over doen. Het is niet zo dat we moeten betalen om je artikelen te lezen zoals bijv. een tijdschrift. En als je iets niet wilt lezen klik je toch lekker verder naar het volgende/andere item.

  Keep up the good work!

  X

 32. Naomi
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik wil even zeggen dat ik vind dat ik er op jou blog juist helemaal geen last van heb Serena! Ik vind het alleen irritant als ik een artikel aan het lezen ben en er op eens een advertorial in beeld sprinkt, maar dat is bij jou nooit het geval! Ik hoop dat je dit ook zo kan houden! Verder is het hartstikke logisch dat jij ook je geld moet verdienen, ik hoop dat het je blijft lukken met advertorials. Het zou echt zonde zijn als je niet meer alle tijd in beautylab.nl kan steken!

  xx Naomi

 33. Bethlies
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Goed punt Serena, echter vind ik het waardeloos dat sommige mensen geen advertorials lezen. I mean als jij er als blogger niet achter staat zou je toch überhaupt niet in zee gaan met dit bedrijf.. snap niet dat mensen zo moeilijk doen over een gesponsorde post..

 34. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Een hele duidelijke artikel, en heb sinds kort een nieuwe laptop waardoor Adblock er juist nog niet op was geinstaleerd. Echter werd ik vooral gek van die pop-up ads waarbij je wordt doorverwezen naar een andere site. Anyhow daar irriteer ik mij mateloos aan. Maar dat heb ik tot op heden nooit op jouw blog meegemaakt.

  Waar ik overigens wel benieuwd naar ben. Je hebt het over dat bepaalde artikelen advertorials zijn. Maar hoe kom je hieraan. Benadert Etos jou hiervoor, en hoe komt het dat je de ene maand meer hebt dan andere maanden. Lijkt mij dat merken alleen maar willen adverteren. Daar kunnen ze jullie als bloggers toch goed voor gebruiken?

  Anyway was er benieuwd naar. Ik heb na het lezen van je artikel besloten om adblock niet te installeren. Ik ben heel erg van de #supportyourlocals movement. Dus die popup kan ik zeker verdragen als dat jou uiteindelijk veel oplevert.

  • Amber
   19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

   Hoi Amina,

   Een advertorial is niet hetzelfde als een advertentie. Een advertorial is een artikel waar de blogger voor gevraagd is en voor betaald krijgt. Vaak is dit een review van bepaalde producten. Als het om een goed product gaat, krijgt het bedrijf (bijv Etos) op die manier promotie voor zowel het bedrijf zelf, als als voor het product/de productenlijn.
   Op een goede blog is een advertorial dan ook een eerlijk en volwaardig artikel.

   In principe heeft een advertorial geen last van adblockers, behalve als de in het artikel geplaatste links door adblockers als advertenties herkend worden, waardoor bv foto’s niet zichtbaar zijn, zoals met de Etos advertorial gebeurd is.

 35. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Wauw, wat een hoop verschillende meningen. Ik heb echt alle reacties eens even gelezen, gewoon omdat ik benieuwd was naar hoe iedereen erover denkt. Of het misschien komt dat een deel van de lezers nog ”jong” zich niet in het echt ”werk” leven begeven of omdat de bezoekers een beetje oppervlakkig denken I don’t know maar ik snap heel goed wat Serena bedoeld. Ik heb zelf commerciële economie gestudeerd en ben nu bezig met Media, informatie en communicatie (heb je nog stage plaatsen? ;P) en daar heb ik super veel geleerd over reclame maken en marketing. Raak er maar aan gewend want het hoort er nu eenmaal bij. Ik heb geen adblocker omdat ik juist graag reclame kijk, luister en lees. Ik vind het leuk om te zien hoe bedrijven steeds weer nieuwe manieren bedenken om reclame te maken, dat blijft interessant. Ik zou zeggen, keep up the good work Serena en laat je vooral niet gek maken. Ik reageer misschien niet altijd maar ik ben zeker wel een trouwe volger! =D xxx

  • 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

   Oeps ik zie wat foutjes in de zins opbouw maar mn kleine schermpje nodigt niet echt uit om alles nog een keer terug te lezen haha. Ik hoop dat mn verhaaltje duidelijk is haha.

 36. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Oeps, nooit bij stilgestaan! Heb ‘m meteen uitgezet <3

 37. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  En nu hoop ik dat het voor iedereen een keer duidelijk is. Altijd dat gezeur.. Je krijgt GRATIS de mooiste plaatjes en de leukste teksten, veel informatie en ga zo maar door.
  Mooi artikel, maar jammer dat het eigenlijk ‘nodig’ is. X

 38. Britt
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Wat je ook van advertorials vindt, ik moet wel zeggen dat ik het stoer vind dat Serena er een artikel aan gewijd heeft. Ik denk dat veel lezeressen toch een beetje moeite hebben met de commercialiteit van blogs, zoals ook in veel reacties te lezen valt. In plaats van hier elke keer omheen te praten (of niet op te reageren zoals ik vaak op andere blogs zie) doet Serena daadwerkelijk de moeite om hier een artikel over te schrijven. Bovendien is het een artikel met zeer gemengde reacties, iets wat ze van tevoren ook zelf wel bedacht heeft. Ik vind het stoer dat ze het dan toch plaatst, ondanks alle reacties die zouden kunnen komen. Dit laat echt zien dat je een blogger “met ballen” bent Serena. Top!

 39. Canelle
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik begrijp wat je bedoelt, en het is natuurlijk ook compleet normaal dat je dit vertelt. Ik heb geen adblocker en stoor me ook niet aan advertorials, ik lees elk artikel op je blog dus ook deze. Alleen ben ik wel wat minder gelovig tijdens het lezen dan. Liefs X

 40. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik snap jouw punt heel goed, maar die van anderen ook. Ik denkt dat ik er zelf heel anders tegen aan zou kijken als ik zelf ook betaald zou krijgen voor mijn blog. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook een adblocker gebruik, omdat ik van die irritante pop-up reclames (met name filmpjes die je niet kunt wegklikken) gewoon niet fijn vindt. Of bijvoorbeeld de advertenties op Youtube! Ik vind het bloggerswerelddje nog wel wat ingewikkeld, en daarmee bedoel ik vooral de zakelijke kant. Ik ben ook inderdaad wel benieuwd naar hoe het later allemaal gaat worden met alle bloggers!

 41. Micks
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik heb geen adblocker, ik gun je je inkomsten. Maar ik kijk geen advertorials. Puur omdat ik hier kom voor een eerlijke mening over producten. Wanneer iets er op komt met reclame doeleinden, twijfel ik aan je oprechtheid. Vandaar dat ik geen interesse heb in advertorials. Maar als ik het goed begrijp verdien je toch wel aan mij. Dat is je gegund.

 42. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Hoewel ik een adblocker geïnstalleerd heb staan, gebruik ik die niet op de blogs die ik volg. Juist omdat ik besef dat die echt wel niet eerlijk is voor de persoon achter de blog. Ik moet wel eerlijk toegeven dat pakweg op Facebook die adblocker altijd aanstaat, maar op blogs probeer ik er op te letten dat ik die altijd uitzet.
  xx

 43. E
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Nee wat ik echt wil zeggen is dat je helemaal gelijk hebt nu ik er nog even bij stil sta. Als ik een vogue koop voor €5 of zo, dan betaal ik verdorie €5 voor een blad dat voor 50% uit advertenties bestaat!! Bij jou betaal ik niets voor voldoende zeer inhoudelijke artikelen met je achtergrond als laborant, waarvoor je zelfs gestudeerd hebt.

 44. E
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik heb een addblocker omdat ik illegaal stream en dan houdt die toch wel zo’n 16 dingen tegen. Op jouw site kan ik de banners enzo gewoon altijd zien& daar heb ik ook helemaal geen probleem mee. Je hebt gelijk, het is je fulltime baan!
  Sommige gesponsorde posts vind ik eerlijk gezegd een beetje maf, zoals die over stroopwafels laatst. Maar ik hoef het natuurlijk niet te lezen als het me niet aanspreekt. Dus doe je ding en haters gonna hate!

 45. 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ok hier wil ik wel even iets op zeggen. Ten eerste: ik snap je helemaal. Maar ik denk dat de mensen die adblock hebben dat vooral hebben geïnstalleerd omdat de reclames op youtube vreselijk irritant zijn. We wille een leuk filmpje kunnen kijken zonder eerst 30 sec te wachten en daarom zetten we adblock op. Maar het is helemaal niet zo dat we dat doen omdat we banners en advertorials op blogs niet fijn vinden, die storen helemaal niet en kunnen zelfs zeer interessant zijn maar ja.. die adblockblokkeert de banners op blogs ook.. ik heb 2 laptops. Op de ene had ik adblock al, dat ga ik zo laten. De andere is nieuw en ik was van plan om het daar ook op te zetten maar je hebt me overtuigd om het niet te doen :)

  • Mandy Carolina
   19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

   Ik begrijp je helemaal! Ik vind soms zelf van die banners waar geluid uitkomt of ineens je hele scherm innemen ook vervelend, maar het hoort er nou eenmaal bij en het wegklikken is zo gebeurt. Maar begrijp wel dat ook de advertenties bij YouTube geld opleveren voor de mensen van wie jij het filmpje kijkt. Ik snap dat het vervelend kan zijn als je moet wachten voor een filmpje, maar het is hetzelfde concept. :)

 46. Lisa
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Persoonlijk denk ik dat zowel jij en als mensen die de advertenties irritant vinden, beiden gelijk hebben. Jij ziet jouw blog als bedrijf, die mensen zien een blog als een hobby. Sinds jaren kan je leven van het geld dat je verdient. Bloggen is werk geworden. Bloggen is geld verdienen. Dat is nu eenmaal zo. Maar voor sommige mensen is bloggen iets waar ze nooit geld aan zouden willen verdienen. Klinkt ongeloofwaardig, maar toch is het zo. Bloggen is voor hen een uitlaatklep, niet iets waar ze de consument wéér aanzetten tot kopen. Ik ben één van die mensen. Bloggen is voor mij fijne schrijfsels. Mijn passie voor schrijven, fotografie en gewoon léven komt daar in terug. Daar hoef ik helemaal geen geld voor te verdienen.

  Natuurlijk weet ik wel dat jij zelf niet naar geld hebt gevraagd en dat je bloggen gewoon fijn vindt om te doen, maar ik vind dat we bloggen NIET mogen zien als iets commercieels zoals radio, televisie, etc. Ik vermijd liever zulke blogs. Ik zie al genoeg koopverslaving en reclame in het dagelijkse leven. Ik zoek op het internet niet het zoveelste artikel over die te gekke lippenstift, maar ideeën die andere mensen hebben.

  Ik denk dat jij je in de plaats moet stellen van de mensen die bloggen NIET zien als een bedrijf. Het is iets persoonlijks. En ik reageer graag nog even op het feit dat jij zegt dat je anders nooit zo veel tijd zou kunnen steken in je blog. Laten we eerlijk zijn… de hoeveelheid tijd gaat grotendeels naar dingen recenseren die je ONTVANGT (RECLAME, VERKOOP) en EVENEMENTEN/PERS/MAILS… Jij steekt waarschijnlijk bijna al je tijd in die dingen. Je staat dus even hoog als een doorsnee bloggen met een mooie lay-out, een fijne schrijfstijl en die het als hobby doet. Deze steekt op vlak van persoonlijke berichten/werken aan lay-out/fotografie evenveel tijd als jij.

  Dit is geen aanval op jou, ik hoop dat je het ziet als een eye-opener! :)

  • celeste
   18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

   Ik ben het met je eens :-)

  • 18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

   Haar blog zou echt veel minder groot zijn hoor zonder al die dingen te recenseren die ze krijgt. Ik stoor me er totaal niet en besef dat het haar bron van inkomsten is. Leuk voor jou dat je er geen geld aan wilt verdienen, dat hoef ik ook niet met mijn blog, maar mijn blog is dan ook zoveel kleiner en ik moet eerlijk zeggen dat ik echt niet snap waarom je dit een eye-opener voor Serena zou vinden. Haar blog is kwalitatief gewoon heel goed en die advertorials vind ik ook altijd even goed geschreven. Geen haat hoor, maar ik vind dat als je een grote blog volgt, dat je op voorhand weet dat er sponsoring en dergelijke zal zijn.

 47. Diana
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Wanneer ik beautybloggers, en daar bedoel ik niet jou persoonlijk maar enkele andere grote namen mee, tassen van over de €2000 zie kopen ga ik me toch vragen stellen. Magere maanden? Lijkt meer geldwolverij om nog meer te krijgen.

  • MissLins
   18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

   *zucht*
   Dan stel ik voor dat je ook geen make up meer koopt, ergens gaat eten, een auto koopt.
   Want ohhhh die bedrijfsleiders zouden ook eens iets moeten verdienen.
   Dat is een typisch Europese mentaliteit, niemand mag veel geld verdienen.
   Stop allemaal met zeiken en begin ook een eigen bedrijf.
   Want zelfstandigen zijn enkel geldwolven die fortuinenen verdienen niet???
   Nou waar wachten jullie dan nog op?
   Serena, ik reageer eigenlijk nooit, maar ik vind het zelfs jammer dat je zo’n artikel moet schrijven.
   Van mij mag je alle geld van de wereld verdienen. Enkel en alleen al omdat je je nek durft uitsteken en ondernemer “durft” zijn! En die bakken geld, ik weet dat dat heus wel meevalt! En als ze op een dag toch uit de lucht komen vallen is het je van harte gegund!

  • Yasmina
   18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

   Verdient zij ook wel + bizar veel gratis stuff gratis reizen en gratis etentjes. Niet dat ik het hun misgun, een eerlijke artikel blijf ik toch hoog waarderen.

  • Eva
   18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

   Hoezo is het ‘geldwolverij’ als je een goedlopende blog hebt en besluit uit dat geld een mooie tas te kopen die je altijd had willen hebben? Volgens mij heb je het artikel niet goed begrepen, blogs zijn banen. Het is toch ook geen gelwolverij als jij een dure tas koopt als je een goedbetaalde baan hebt? Je hebt gewoon een goed salaris, omdat je in dit geval een goedlopend bedrijf hebt. Al kopen ze 10 tassen van €2000 is dat hun goed recht lijkt me zo.

   • Diana
    18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

    Is het zeker maar dan moet je het niet hebben over magere maanden of over het feit dat 14% adblocker heeft. Als je tassen van €2000 kunt kopen kun je die 14% inkomsten echt wel missen.
    Dit is ook echt geen aanval hoor maar oprechte nieuwschierigheid wat ik hier nu van moet geloven en/of dat er echt een gigantische kloof is tussen Serena en andere beautybloggers qua inkomen.

    (Met geldwolverij bedoel ik dus moeilijk doen om 14% wanneer je eigenlijk al genoeg krijgt)

    • Lieke
     18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

     Het is geloof ik niet aan jou om te bepalen hoeveel Serena verdient. Hoe kun je nou zeggen dat ze al genoeg krijgt? Serena werkt daar toch kei hard voor? Please…

     • Paula
      19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

      Als je kijkt naar andere bloggers, dan lopen ze vaak rond met dure merk tassen, designer kleding, gaan ze naar dure personal trainers, en iemand als MissLipgloss gaat gerust 3/4x per jaar op een dure vakantie. ‘Normale’ mensen doen dit niet. Dus hoezo hebben ze die 14% nodig? Ik zeg niet dat Serena dit doet, maar voor mensen zoals Mascha en Cynthia is dit wel de normale levensstijl.

      • Eveline
       19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

       Hier ben ik het volledig mee eens. Als ik alle artikelen/shoplogs etc. bekijk, denk ik dat de bloggers die jij noemt veel meer verdienen dan iemand die bij een gewoon bedrijf werkt. Als je ziet hoeveel geld zij uitgeven aan bepaalde dingen, dan heb ik absoluut niet het idee dat ze geld te weinig hebben.

      • Diana
       20 oktober 2015 / dinsdag, 20 oktober 2015

       Precies Paula, vandaar dat ik het me afvroeg.
       Ik bedoelde dit echt niet beledigend hoor! Ik heb niet eens een adblocker en gun het Serena van harte.
       Alleen vroeg ik me oprecht af hoe dat zit met belachelijk dure tassen, ontelbare reizen, personal trainers etc die ik vaak bij andere bloggers zie. Dit wil ik namelijk niet sponsoren maar een meisje dat keihard werkt en haar huur/verzekering/voeding en ja normale uitjes/luxe ervan moet betalen wel.

       Serena moet dit vooral niet als een aanval op haar zien, het gaat net om collega’s van haar.

  • Eva
   19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

   Ik ken wel meer mensen die 3-4x per jaar op vakantie gaan en dure tassen kopen. Ik snap niet zo goed wat daar mis mee is. Omdat iemand een dure tas koopt moet ze jou ineens gratis dingen geven (lees: blogposts)?

   Ik rij in een mini cooper want ik heb een goede baan, maar daarnaast scheer ik ook nog paarden voor andere mensen. Dat moet ik dan voor weinig doen want ik verdien al genoeg zeker? Voor niks gaat de zon op.

   • Paula
    19 oktober 2015 / maandag, 19 oktober 2015

    Daar is ook niets mis mee, maar dan snap ik het niet zo goed als er dan wel dat constante geklaag is (tegenwoordig ook een trend): Ik werk veelste veel, kan de werkload niet meer aan, heb het veelste druk enz enz. Dat hoor je constant, vooral bij MissLipgloss. Koop dan een tas minder en neem iemand in dienst denk ik dan. En ga ook niet zitten zemelen over addblockers.

    Al ben ik het wel met Serena eens dat het voor de kleinere, beginnende blogger vervelend is. Maar dit soort dingen hoor je vaak van de grote blogs.

 48. Lisa
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ik denk dat je jouw blog teveel ziet als bedrijf. Ja, het is ook wel je bedrijf maar zeggen dat wij gratis en voor niets mogen lezen maar toch klagen over advertenties? Sorry hoor, maar bloggen is niet te vergelijken met een tijdschrift. Bloggen is een hobby en in eerste instantie iets wat je doet om anderen te helpen en je zélf te amuseren. Het hoort gratis te zijn. Het hoort inspirerend te zijn. Je hoeft er helemaal niets voor te verdienen. Dat jij ervan kan leven is prima maar ik vind dat je het toch wel erg ver trekt met dit artikel. En dat zeg ik niet omdat ik jaloers ben. Dat zeg ik omdat ik een passie voor schrijven, creativiteit en fotografie heb en dit wil delen. De maatschappij draait alleen maar rond kopen, kopen, kopen.

 49. Marissa
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Ja, we leven in een consumptiemaatschappij en alles draait om geld. :’)
  Niet om jou aan te vallen Serena maar ik vind het zo triest dat iedereen gepusht wordt om vanalles en nogwat te kopen. Mijn enige kritiek aan jou is of je nu wel echt eigen keuzes durft te maken en bedrijven waar je ethisch gezien niet mee eens bent kan weigeren al bieden ze veel geld aan (of producten waarvan de inhoud niet zo goed is terwijl je juist bezig bent met gezonder eten.)
  Ik vind het knap dat je jezelf hierover zo open durft te stellen omdat iedereen er wel een mening over heeft maar mss vergeet dat jij ook een mens bent.

 50. Sylvia
  18 oktober 2015 / zondag, 18 oktober 2015

  Interessant! Nooit bij nagedacht, terwijl het erg logisch is.
  Ik heb al jaren op mijn laptop addblocker, omdat ik me irriteer aan al die reclamefilmpjes tussen video’s door of dat je bepaalde artikelen niet kan lezen, omdat er banners over heen komen die je met een beetje pech ook nog aanklikt.

  Goed idee om toch eens de deïnstalleren nu ik dit allemaal lees!

  Op het moment dat je addblocker pauze zet, is zelfde als deïnstalleren of werkt dat niet zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *