The Power of Blogging

De afgelopen week was zo hectisch en druk dat ik helemaal vergeten ben om veel foto’s te maken met mijn telefoon. Ik heb net even gekeken en ik denk dat ik in totaal 10 foto’s heb gemaakt vorige week, haha! Niet echt genoeg voor een Instalab, vond ik, en bovendien kun je een groot deel van mijn wekelijkse avonturen terugzien in deze vlog van 24 en 25 december en in mijn Kaapstad Diary.

Het leek me daarom het perfecte moment om een artikel te posten waar ik al een tijdje mee bezig ben in mijn hoofd. De laatste weken, vlak voor het slapen gaan, denk ik namelijk aan The Power of Blogging. Wat bedoel ik daar mee? Zoals jullie misschien weten ben ik in januari van 2009 begonnen met bloggen, dat is inmiddels 7 jaar geleden. En in die 7 jaar is er heel wat veranderd. Ik ben absoluut niet dezelfde Serena als het verlegen, bescheiden meisje uit 2009. Door mijn blog, door Beautylab, heb ik de kracht gekregen om voor mezelf op te komen, om mezelf flink buiten mijn comfort zone te plaatsen, maar heb ik ook – mede dankzij jullie – veel zelfvertrouwen gekregen.

Hoe ik van mijn verlegenheid ben afgekomen weet ik niet precies. Er is geen moment geweest waarvan ik dacht ‘ja, dit moet het moment zijn geweest, want daarna was het weg’. Zoiets gaat heel geleidelijk. Ik geloofde in Beautylab. Ik geloofde erin dat mijn blog zou kunnen uitgroeien tot iets groots en succesvols, dus toen ik zoveel jaar geleden werd uitgenodigd voor persevents zette ik me over mijn verlegenheid heen en ging ik er in mijn uppie heen. Daar sta je dan, helemaal alleen in een hoekje, met een glas bubbels in je handen geduwd, je ogen uit te kijken. Toch maar een beetje socializen, toch maar een beetje mingelen met andere bloggers, want dat hoort erbij. Het was ZO akward, maar ik deed het toch, want ik wist dat het goed was om mijn gezicht te laten zien en mijn blog te representen. Maar uiteindelijk, nu ik er zo op terugkijk, hebben die talloze persevents er wel aan bijgedragen dat ik uitstekend kan netwerken en me gewoon leuk en sociaal kan opstellen tijdens een event. Maar het geldt niet alleen voor persevents, want in het begin, als je een nieuwe relatie hebt, wordt je ook meegesleept naar allerlei mensen die je niet kent.

Zo nam Tim me eens mee naar een verjaardag van een jongen uit zijn voetbalteam, die ik misschien één keer had gezien op het veld. Ik kende NIEMAND. En daar kende iedereen elkaar al, toen we binnen kwamen zaten de mensen al gezellig met elkaar te kletsen. Ik vind zulke situaties echt helemaal niet leuk, maar dankzij de ervaring van de events red ik me altijd wel: feliciteer de jarigen + familie. Doe een beleefd voorstelrondje zodat iedereen snapt wie je bent en bij wie je hoort. Haal wat te eten of te drinken, ga naast iemand zitten of staan die niet hevig in gesprek is met iemand anders en vraag of zeg iets compleets randoms. Je komt vanzelf wel in gesprek! Vaak komen er meer mensen bij staan en voor je het weet zit je te lachen en heb je het naar je zin. Pas later besefte ik dat ik zulke verjaardagen nooit overleefd zou hebben zonder de ervaring van de persevents.

Niet alleen op sociaal gebied, maar ook op zakelijk gebied heb ik veel kracht en zelfvertrouwen gekregen. Zal ik jullie vertellen wat ik voor mijn allereerste advertorial heb gekregen? Een tientje. Via Blogmij. En het heeft jaren geduurd voordat ik mezelf en mijn blogs goed op waarde kon schatten. Maar dankzij Janine van Hot Pink Media, die ik zo’n 6 jaar geleden heb leren kennen via mijn blog, ben ik in de loop der jaren wat zakelijker geworden. Niet dat ik nu niets meer gratis doe en overal geld voor moet hebben, want dat is absoluut niet zo, maar ik kan nu veel beter inschatten of een bepaalde samenwerking in balans is of niet. En grote, bekende merken mét budget, moeten dan ook gewoon betalen. Want ik heb echt lang genoeg misbruik van me laten maken, maar die tijd is voorbij. Dus de tijd dat ik een tientje kreeg voor een advertorial ligt uiteraard ver achter me.

En jullie hebben daar ook aan bijgedragen, want door jullie positieve comments weet ik dat ik het goed doe, weet ik dat ik jullie producten kopen door mijn reviews en weet ik dat jullie blij en tevreden zijn met mijn werk. En dat is niet alleen leuk om te lezen voor mij, maar heeft er ook voor gezorgd dat ik veel zekerder ben geworden in wat ik doe. Nu probeer ik niet alles wat er gecomment wordt te serieus te nemen (want dan zou ik echt naast mijn schoenen gaan lopen en dat is ook weer niet goed) maar het geeft me wel een positief beeld over mezelf. Het is altijd fijn om complimentjes te krijgen voor een artikel waar je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt. Ik heb geen collega’s of leidinggevenden die me een schouderklopje geven, dus ik moet het echt een beetje hebben van jullie. En nou, jullie zijn meer dan gul met de complimenten! Het geeft me echt een goed gevoel, waardoor ik als persoon ook veel zekerder en positiever in het leven sta. En hierdoor ben ik op zakelijk gebied een stuk minder bescheiden geworden, wat er voor heeft gezorgd dat ik meer ben gaan verdienen. Je kunt het vergelijken met vragen om opslag. Ik had zoiets vroeger nooit gedurfd, maar dankzij het bloggen heb ik dat lef wél.

En weet je, dankzij mijn blog heb ik ook vriendinnen gemaakt. Caroline (nou ja, die kende ik al voor mijn blog, maar dan alleen online), Sanaz en Kelly zijn meiden die ik heb leren kennen via de blogwereld. Ik was vroeger altijd in de veronderstelling dat ik niet wist hoe ik nieuwe vriendinnen moest maken. Als klein meisje op de camping in Zuid-Frankrijk wilde ik niets liever dan bij een groepje horen die dan met elkaar ging zwemmen en tafeltennissen, maar ik durfde er gewoonweg niet op af te stappen. Ik was zo stil en verlegen. Daarom speelde ik elke zomer met mijn zusjes (die veel jonger waren) of las ik boekjes. Maar ik denk dat mijn vakanties zoveel leuker waren geweest als ik gewoon met leeftijdsgenootjes was opgetrokken. “Vrienden maken is gewoon niets voor mij” had ik daarom besloten, “ik kan het gewoon niet”. Maar dat is onzin. Caroline, Sanaz en Kelly zijn daar het levende bewijs van. Vroeger had ik nooit gedacht dat ik zo makkelijk nieuwe vrienden zou kunnen maken, maar dankzij het bloggen heb je bij voorbaat al een gezamenlijke interesse en het enige is dat je gewoon wat meer initiatief moet nemen. Afspreken om samen te shoppen, of een drankje te doen, of weet ik veel wat. Gewoon net even die tweede stap nemen. Gewoon een keertje JA zeggen. Met de juiste personen gaat vrienden maken vanzelf. En ik ben ontzettend blij dat ik deze dames heb leren kennen!

Wat ik vooral wil duidelijk maken is dat ik dankzij het bloggen mezelf heel erg ben tegengekomen; alles wat je doet wordt onder een loep gelegd. Elk spelfoutje wordt genoemd, elke outfit wordt nauwkeurig beoordeeld (en niet altijd positief) en in de loop der jaren heb ik behoorlijke zakken stront over me heen gekregen. En misschien denk je, Serena is een sterke vrouw, die staat haar mannetje wel, maar ik ben ook maar gewoon een mens en NATUURLIJK raken zulke dingen me. Maar wel minder, in de loop der jaren. Je huid wordt steeds dikker en het wordt steeds makkelijker om de zakken stront te onderscheiden van goedbedoeld advies. En hoewel dit geen leuk aspect is van het bloggen, ben ik er toch blij om. Want het leert je ook beter omgaan met soortgelijke situaties in het echte leven. En het hoort er ook gewoon bij. Net zoals je op kantoor ook wel eens een rotcollega kunt hebben waarmee je moet dealen, zijn dit de dingen waarmee ik moet dealen.

In eerste instantie klinkt het vrij oppervlakkig om een beautyblogger zijn. Je bent bezig met make-up, je maakt wat foto’s, reviewt een lipstickie, maar voor mij is bloggen zo veel meer dan dat. Mijn blog heeft ervoor gezorgd dat ik minder verlegen ben geworden, dat ik presentaties durf te geven aan honderden mensen tegelijk, dat ik kan socializen, netwerken, mingelen op sociale gebeurtenissen, ik weet hoe ik moet poseren en hoe ik mijn lichaam het meest flatteus kan laten uitkomen (geeft me toch meer zekerheid), dat ik voor mezelf op durf te komen, dat ik wat meer lef en brutaliteit heb gekregen op zakelijk vlak, dat ik mezelf goed weet uit te drukken in tekst, dat ik mezelf keer op keer uitdaag om mooiere foto’s en betere reviews en artikelen te schrijven en dat ik deze kennis ook vooral niet voor mezelf houd, maar juist deel met jullie. Ik ben mijn eigen baas en ik verdien mijn eigen brood, ook dat geeft me kracht. Mijn blog heeft me echt positieve energie gegeven en de kracht om alles uit mezelf te halen wat er in zit en om de beste versie te zijn van mezelf.

Wat heeft het bloggen jou geleerd? En als je niet blogt, ben je door je opleiding of baan positief veranderd?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

73 Reacties

 1. Karina
  7 januari 2016 / donderdag, 7 januari 2016

  Hi Serena,

  I have started reading your blog a few months ago and I have enjoyed all your posts. I find you very thorough in your reviews and you also come across very down to earth. I started blogging a few years back but it was discontinued for some reason but I am starting to blog again and I think it’s all thanks to you! You give good tips on photography and this post here shows again how generous you are on blogging information. I am all the way in Indonesia and I check up on your blog almost daily. Hopefully I am moving to the Netherlands soon and I hope to meet you one day! Looking forward to more posts in 2016, hope you’ve had a great year so far!

 2. 5 januari 2016 / dinsdag, 5 januari 2016

  Wat een mooi artikel! Ik herken me eigenlijk best wel. Ik was ook onwijs verlegen en het bloggen heeft me wat meer zelfvertrouwen gegeven en ik durf meer voor mezelf op te komen. Ik weet nog dat ik bij de eerste dytg waar ik heen ging echt super zenuwachtig was en zo, maar doordat ik bij Peter en Kelvin in de trein zat op de heenweg, was ik enigszins gerustgesteld dat het allemaal wel goed zou komen. Iedereen was echt super aardig voor elkaar toen! Ik durf nu wat makkelijker onbekenden aan te spreken als ik ergens heen ga. En mensen die gelijk zo’n negatieve (arrogante) attitude opzetten en zich niet open stellen voor een ander die ontwijk ik lekker haha :p

 3. 3 januari 2016 / zondag, 3 januari 2016

  Wat een mooi artikel en wat ben je hier open in! Dat van je enorme verlegenheid had ik nooit geweten, maar ik had precies hetzelfde vroeger. Nu ben ik dat totaal niet meer (niet door het bloggen), maar door m’n baan op een klantenservice. Heel leuk artikel!

 4. 3 januari 2016 / zondag, 3 januari 2016

  Wat een heerlijk openhartig en inspirerend artikel. Dikke duim omhoog!

 5. 1 januari 2016 / vrijdag, 1 januari 2016

  Wauw wat een mooi stuk om te lezen! Ik ben nog maar net bezig met bloggen, maar het leert me nu al om mijn tijd efficient te gebruiken. Ik werk nog fulltime naast mijn blog en anders zou ik het allemaal niet redden.

 6. 30 december 2015 / woensdag, 30 december 2015

  Wat een leuk artikel en vlot geschreven!

 7. 30 december 2015 / woensdag, 30 december 2015

  Heel erg leuk om te lezen en dat het jou heeft veranderd, is wel mooi om te zien. Mijn blog heeft mij ook veel gebracht, alleen al als ik kijk naar mijn afgelopen jaar. Ik heb super leuke mensen leren kennen, ik heb twee keer iets mogen ontwerpen en dan heb ik het nog niet over de ervaringen die ik op doe.

 8. Sterre
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  amen!

 9. Elke
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Nou, dat is echt wel power of blogging voor jou, het is je echt gegund! Vind jou leuk om te volgen omdat je altijd zo spontaan en ‘echt’ bent, je komt op mij heel down to earth over en denk dat veel mensen dat erg kunnen waarderen. De manier waarop je schrijft vind ik ook fijn weglezen plus natuurlijk je mooie foto’s! Zo ff een goeie veer aan het einde van het jaar, why not?! ;) Fijne jaarwisseling alvast en ik hoop dat 2016 een mooi jaar wordt voor je :)

 10. 29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  wat heerlijk om dit te lezen Serena, ik heb een tijdje me best fanatiek bezig gehouden met bloggen naast mijn 40-urige werkweek. In die tijd ben ik ook wel naar events geweest en voelde me inderdaad wel een beetje in mijn uppie met een mooi versierd glas bubbels in je handjes. Het mingelen is zo’n must! Nog steeds vind ik het lastig, maar jezelf in het diepe gooien werkt echt! Nu heb ik sinds kort wat meer tijd om te bloggen en ga ik het weer oppakken. Ik heb er weer zin in en nu jij dit even zo benoemd heb eigenlijk alleen maar meer. Hoppa, mingelen en netwerken met die hap! Gewoon doen!

 11. Christianne
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Wauw wat een mooi artikel Serena! Ik vind dat je altijd van die leuke artikelen maakt. Echt met bijzondere en interessante dingen. Over dat bietensap bijvoorbeeld. Meestal kijk ik alleen je video’s maar als ik toevallig op je site kom dan vind ik het altijd weer leuk om je artikelen te lezen! Ga zo door Serena, je bent een mooie vrouw!

 12. 29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Ik vind idd dat je bij het bloggen al gaandeweg nuttige dingen bij leert. Ik word iets minder verlegen en heb het gevoel dat mijn menig er wel toe doet, terwijl ik die vroeger vaak niet eens durfde delen.

 13. Nele van den Bogaert
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Zeer ontroerend, geweldig om te lezen dat deze blog je sterker heeft gemaakt en dat je daardoor beter kan handelen in van die gênante situaties. Ik herken mezelf hier zo hard in. Zulke artikels blijven me inspireren. Ga zo door serena ;)

  Liefs, Nele

 14. 29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Wat een leuke stukje! ik kom net om de hoek kijken in de blogwereld. Jouw blog en ervaringen hebben me ertoe gezet om serieuzer met mijn eigen blog om te gaan. Hoe je met je blog en business omgaat is inspirerend en een voorbeeld hoe een blog tot iets moois en meer dan een hobby is. Wat is er beter dan je geld met je hobby verdienen toch?
  Ik zou zeggen gaat zo door!

 15. Irene
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Heel mooie positieve blogpost! Erg persoonlijk stuk en heel mooi om te lezen dat je werk, je blog je zo ‘geholpen’ heeft en je er sterker en zelfverzekerder door bent geworden.

  Zag een gekke zin in de tekst: “weet ik dat ik jullie producten kopen door mijn reviews”.

  Heel veel succes met Beautylab, Travellab en al je samenwerkingen en projecten in 2016!

 16. Petra
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Mooi stukje. Dat van die verjaardag, zo herkenbaar! Ik had dat vroeger ook. Door mijn man ben ik veel opener en losser geworden. Hij is zo iemand die met iedereen kan praten. Al hadden we laatst een feestje waar ik dus ook niemand kende en waar iedereen met elkaar in gesprek was. Ik kwam er gewoon niet tussen. Toen voelde ik me echt verloren. Dat komt dat meisje van vroeger weer tevoorschijn. Dan heb je het gevoel dat niemand je ziet staan. Blijft soms lastig.

 17. 29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Wat een heerlijk artikel ! Alhoewel ik nog geen één jaar bezig ben met mijn blog,voel ik gewoon dat bloggen echt een stukje van mijn leven is geworden! Ik kan er intens van genieten om weer eens een blogpost te schrijven.En dat verhaal van je verlegenheid,herken ik ook wel een beetje in mezelf (;

  Liefs, Cato

 18. Inge
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  wat een heerlijk stuk om te lezen en ik bloei er op de een of andere manier van op om te zien hoe jij er van ben gegroeid!
  Ik herken mezelf wel in jouw verhaal, vroeger was ik ook altijd verlegen, durfde ik niet zomaar op kinderen af te stappen op vakantie en nieuwe vrienden te maken.

  dat is op een bepaald moment, maar weet niet welke, veranderd. Ik denk gedurende de middelbare school.
  Ik vond vooral je stukje over de verjaardag van een teamgenootje van Tim leuk om te lezen hoe je dat aanpakt.
  Ik ga oud en nieuw ook met mijn date vieren en al zijn vrienden.. ik heb ze bijna allemaal wel al eens gezien maar nooit een heel gesprek mee gevoerd.
  Ik vind het best eng, want inderdaad iedereen kent elkaar door en door en dan kom ik daar… maar jouw stuk heeft me positieve moed gegeven dat het een leuke avond gaat worden :)

  Thanks!

  • Sharon
   29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

   Hey ik heb ook zo’n soort situatie! En door jullie verhalen ga ik er ook wat leuks van maken. Veel plezier alvast :)

 19. 29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Wat een onwijs mooi stuk om te lezen…
  En wat lekker (voor jezelf) dat je zo gegroeid bent… Soms moet je het gewoon doen he ;)

  Voor mij, ik sla alle uitnodigingen af, omdat ik het echt niet durf.. En dat terwijl ik het echt heel graag zou willen, het bang zijn niet weten hoe je jezelf een houding moet geven, jezelf moet profileren.. Heeft toch de overhand.. Echt heel jammer van mijzelf haha

  Wie weet.. kom ik daar ooit af.. ;)

 20. Robina
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Lieve Sereen,
  Wat een prachtig artikel! Mooi open geschreven. Wat mij erg aanspreekt aan jouw blog is dat je erg toegankelijk bent, niet uit de hoogte maar vooral jezelf bent! Uiteraard is het voor mij anders omdat ik je persoonlijk ken maar hoe je in het echt bent zo ben je ook op je blog!
  Vaak veranderen mensen naarmate zij bekend worden en niet altijd positief maar bij jou is het zeker wél positief!
  Liefs

 21. Nelly
  29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Wat een positief artikel om de dag mee te starten, heel fijn :)

  Deels hierbij aansluitend wil ik nog even zeggen dat ik zó blij ben dat je een dik jaar geleden bent overgestapt naar 1 artikel per dag. Je artikels waren al goed, maar nu steken ze echt met kop en schouders boven de rest uit. Je hebt een goede balans gevonden tussen informatieve artikelen met een wetenschappelijke ondertoon, luchtige reviews en persoonlijke posts. Ook heel leuk om te zien hoe je straalt, je komt over alsof je echt goed in je vel zit. Hopelijk brengt 2016 nog meer moois, zowel op gebied van bloggen als in je privé-leven :)

 22. 29 december 2015 / dinsdag, 29 december 2015

  Bloggen is voor mij een heel leuke hobby waar ik graag tijd in steek! Ik haal er echt plezier en voldoening uit :) jij mag wel heeel trots zijn op alles wat je bereikt hebt, ook persoonlijke groei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *