Skincare met Vitamine C

Vitamine C ken ik voornamelijk door die bruistabletten met sinaasappelsmaak en natuurlijk omdat elk stukje fruit er bomvol mee schijnt te zitten, maar vitamine C is niet alleen goed voor je lijf. Ook voor je huid doet deze anti-oxidant wonderen! Vorige week ontving ik Vitamin C Serum van Mario Badescu en ik zwéér het, na een paar applicaties zie ik al wat verschil. Mijn huid is helderder en straalt meer dan voorheen.

Er zijn meerdere producten waarbij vitamine C centraal staat, zoals Turbo Booster C Powder van Philosophy of Skin Radiance Powder Vitamin C kuurtje van The Body Shop. Het leek me daarom interessant om jullie iets meer over vitamine C en haar toepassing in skincare te vertellen. Want we weten allemaal dat vitamientjes gezond voor ons zijn, maar wat doet het precies voor onze huid?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat vitamine C (ook wel ascorbinezuur genoemd) bewezen effectief blijkt te zijn. Er zijn de afgelopen 20 jaar talloze onderzoeken gedaan, afhankelijk danwel onafhankelijk, naar de invloed van vitamine C op onze huid. En wetenschappelijk onderzoek heeft het volgende aangetoond wat betreft vitamine C;

 • Vitamine C is onmisbaar voor de vorming van collageen (bindweefsel)
 • Vitamine C is een krachtige anti-oxidant wat het immuunsysteem een flinke boost geeft (versterkt de huidbarrière, vermindert ontstekingen, beperkt UV schade en vroegtijdige huidveroudering)
 • Vitamine C vermindert hyperpigmentatie (bij een concentratie van 3% of meer)
Hoewel vitamine C een echt wondermiddeltje is zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo is vitamine C er in verschillende vormen en niet elke vorm is even stabiel. Hiermee bedoel ik dat sommige vormen van vitamine C afbreken (oxideren) en hun effectiviteit verliezen wanneer ze worden blootgesteld aan vocht, licht en zuurstof.

Verpakking speelt daarom ook een belangrijke rol bij de keuze van een product wat vitamine C bevat. De verpakking is bij voorkeur donker (ondoorzichtig) zodat er geen licht bij kan komen en het liefst in tubevorm of in een verpakking met een pompje zodat er zo min mogelijk zuurstof bijkomt.De meest stabiele vormen vitamine C zijnascorbic acid, L-ascorbic acid, ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl phosphate, retinyl ascorbate, tetrahexyldecyl ascorbate en magnesium ascorbyl phosphate.

Vitamine C is daarnaast het meest effectief bij een concentratie tussen de 0,3 % – 10%. Volgens andere bronnen zou dit zelfs minimaal 4% moeten zijn. Via de ingrediëntenlijst kun je nooit zien hoe groot het percentage van een bepaald ingredient exact is, maar hoe hoger het ingrediënt bovenaan de lijst staat, of in elk geval in het eerste 1/3 deel van de ingrediëntenlijst, hoe beter.

De werking van vitamine C schijnt daarnaast versterkt te worden door andere anti-oxidanten zoals vitamine E. Vitamine C en E samen wordt daarom ook wel het ‘golden couple’ genoemd! Check dus je ingrediëntenlijst voordat je een skincare product met vitamine C aanschaft.

Als laatste ‘waarschuwing’ wil ik meegeven dat vitamine C de huid gevoeliger maakt voor de zon waardoor je sneller kan verbranden, zelfs wanneer het bewolkt is. Wanneer je ‘aan de vitamine C’ gaat is het daarom verstandig om dit ‘s nachts voor het slapen gaan te gebruiken en/of het in combinatie met een goede SPF te gebruiken.Bij hogere concentraties vitamine C kan er tevens (milde) huidirritatie optreden, zoals een lichte prikkeling of jeuk. Dit gevoel houdt al vrij snel op, maar de hele gevoelige huidjes kunnen dit misschien net niet aan. Daarom altijd even om een sample vragen voordat je een (kostbaar) skincare product aanschaft.
Goed, nu jullie weten waar je op moet letten wanneer je een skincare product met vitamine C aanschaft wil ik jullie wat meer over de positieve werking vertellen.


Vorming van collageen

Vitamine C, ofwel ascorbinezuur, is essentieel voor de vorming van collageen. Zonder ascorbine wordt er gewoonweg geen functioneel collageen aangemaakt. Collageen is een eiwit wat voorkomt in onze diepere huidlagen en draagt bij aan een gladde, stevige en ‘plump & dewy’ huid. Het houdt onze huid gezond en in topconditie, wat natuurlijk erg belangrijk is gezien onze huid ons grootste orgaan is. Vandaar ook dat onze huid voor zo’n 70% uit collageen bestaat. Lees hier meer over collageen.

Boost het immuunsysteem
Anti-oxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes, littekens en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastine productie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Alles over de werking van anti-oxidanten lees je in dit artikel.

Hyperpigmentatie
Melanine is een eiwit wat van nature voorkomt in onze huidcellen. Het is verantwoordelijk voor onze huidkleur, maar ook voor hyperpigmentatie zoals sproeten, pigmentvlekken, zwangerschapsmaskers en acnélittekens. Het enzym tyrosinase is nodig bij de aanmaak van melanine. Vitamine C remt dit enzym waardoor het dus ook indirect de melanineproductie remt. Meer over melanine lees je hier. Op deze manier voorkomt en vermindert vitamine C hyperpigmentatie.

Skincare producten met een hoog percentage vitamine C zijn bijvoorbeeld Redermic C UV van La RochePosay. Deze creme bevat 5% vitamine C en zit in een ondoorzichtige luchtdichte tube. Ook de Vitamin C Infusion Home Facial Kit van Murad staat goed aangeschreven. Het product met één van de hoogste vitamine C concentraties is Kiehl’s Powerful Strength Line Reducing Concentrate. Dit serum bevat maar liefst 10,5% vitamine C.

Vitamine C in je voeding
Natuurlijk kun je ook voldoende vitamine C uit je voeding halen, maar of dit veel uitmaakt voor je huid is nooit echt bewezen. Ons lichaam heeft vitamine C nodig (dat hebben de zeelui wel bewezen toen ze massaal scheurbuik kregen bij een vitamine C tekort), maar er is een maximum aan vitamine C wat ons lichaam kan opnemen. Het heeft dus vooral géén zin om liters sinaasappelsap (of andere vruchtensappen met een hoog vitamine C gehalte) naar binnen te gieten in de hoop op een mooiere huid. Met een normaal voedingspatroon haal je namelijk voldoende vitamine C uit je dagelijkse voeding, dus is het niet nodig om het extra aan te vullen. Ik geloof echter wel dat een goede, gezonde voeding invloed heeft op de huid, kijk maar naar wat bietensap voor mijn huid heeft gedaan!

Ik hoop dat jullie begrijpen wat vitamine C voor positiefs voor je huid kan betekenen en wat de aandachtspunten zijn wanneer je op zoek gaat naar een skincare product met vitamine C. Check de verpakking, de ingrediëntenlijst (welke vorm vitamine C?) en zorg dat er voldoende percentage in het product zit. Wees altijd voorzichtig met skincare met vitamine C. Laat verpakkingen nooit open staan (anders oxideert de werkzame stof!) dus draai de dop er zo snel mogelijk weer op.

Vitamine C is perfect voor een huid met hyperpigmentatie, dus ook al staat er op de verpakking ‘anti age’, dit product kan ook zeker wonderen doen voor een vette huid met acnélittekens. Huidjes met pigmentvlekken hebben vooral baat bij een product met een hoge concentratie vitamine C zoals het serum van Kiehl’s, hoewel Kiehl’s dit serum promoot om vooral lijntjes tegen te gaan in plaats van een product wat pigmentatie vermindert. Laat je dus niet misleiden door de tekst op een verpakking!

Hebben jullie nog vitamine C skincare aanraders voor de andere Beautylabbers?

Until next time,
Serena Verbon

Bronnen:

 • http://www.cosmeticscop.com/vitamin-c.aspx
 • http://jetskeultee.nl/2010/01/26/vitamine-c/
 • http://beautifulwithbrains.com/2009/09/23/types-of-vitamin-c-in-skincare-products/

Volg:

99 Reacties

 1. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant! Etat pur heeft geloof ik ook producten mt vitamine c.

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Ik had nog gekeken tijdens het schrijven van dit artikel maar nee, ik denk dat je citroenzuur bedoeld!

 2. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Fijn artikel Serena! Vind het enorm knap hoe je toch een redelijk wetenschappelijk ‘taai’ stuk informatie leuk weet te brengen! Kudo’s voor BeautyLab!!

 3. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  ik houd écht van dit soort informatieve artikelen Serena!!
  xxx

 4. Annika
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  oh leuk! zou je misschien een keertje een vitamine C masker willen maken, als DIY?

  mijn moeder heeft wel eens verteld dat ze op de universiteit een proefje moesten doen met vitamine C pillen. Er waren dan een paar vrijwilligers die elke dag een heleboel pillen moesten slikken en dan gingen ze onderzoeken of zij die vitamine C weer uit plasten. Maar sommige hadden zo’n enorm tekort aan vitamine C, dat ze het helemaal niet uit plasten!

 5. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant ! je kan zulke ‘wetenschappelijke’ stukjes echt leuk brengen ! :) xoxo

 6. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant artikel! Ik had wel eens gehoord over vitamine’s voor je huid maar er eigenlijk nog nooit echt bij stil gestaan. Dit zijn wel handige tips.

 7. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Die reactievergelijking doet me meteen denken aan een vak wat ik volg, food chemistry, erg interessant :)

 8. Hanna
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Leuk om te lezen! Ik gebruik zelf anti-rimpel serums tegen mijn acne, werkt best goed!

 9. Annelise
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handig en leerzaam artikel. Bedankt voor alle informatie!

 10. Tess
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  verkleuren jullie tanden ook zo van de bietensap?

  • Rosamina
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Altijd met een rietje drinken om verkleuring van je tanden zo veel mogelijk te voorkomen.

 11. Marit
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wacht…. Bruistablet met sinaasappelsmaak? Zo’n ding doe je toch in bad, die proef je toch niet? ik mis echt iets geloof ik..

 12. renoeka
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  interessant artikel! Ik dacht dat vit. c alleen wat deed voor je weerstand

 13. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Goed onderbouwd artikel! Ik vraag me na het lezen af of ik misschien zelf bijv. een maskertje kan maken met daarin verbrijzelde vit. C? Zou dat werken Serena? Of zeg ik nu iets heel raars ;-)

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Bespaar je de moeite en koop gewoon kant-en-klaar vitamine C poeder :)

 14. Rosamina
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat doe je me aan? Gister ben ik al losgegaan in Cosmania en nu wil ik Kiehl’s Powerful Strength Line Reducing Concentrate, 55 euro…..

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   I know, sorry! Ik wil ’em nu ook, hahaha!

 15. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant om te lezen!

 16. Eva
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Vitaminen kunnen NIET door de huid worden opgenomen. Al dit soort producten zijn dus onzin. De enige manier om vitaminen binnen te krijgen is via voedsel, eet dus wat meer fruit en koop geen dure crèmes met vitaminen die niet werken.

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Misschien moet je je iets meer verdiepen in het onderwerp alvorens je bepaalde dingen gaat roepen… Want hoe denk je bijvoorbeeld dat wij vitamine D (UV-licht via de zon) opnemen in ons lichaam? Niet via ons voedsel kan ik je vertellen!

   Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar vitamine C en de huid, zoek maar eens via pubmed naar ‘vitamin C absorption skin’ of ‘vitamin c topical’. Ik raad je aan om het eea eens door te lezen, het is erg interessant!

   • Eva
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Bij biochemie heb ik geleerd dat vitaminen slechts de opperhuid (bestaat uit dode cellen) kunnen doordringen en dus niet in het bloed komen, waardoor het geen effect heeft op het lichaam en de conditie van de huid.
    Ik heb nog een artikel kunnen vinden waarin het wordt uitgelegd: http://voices.yahoo.com/pros-cons-vitamin-c-skin-care-2925271.html?cat=69

    “In huidcrèmes, shampoo en dergelijke zitten vaak vitaminen zoals vitamine A, b-caroteen, vitamine B5, B8 en E. Van al deze vitaminen wordt beweerd dat zij op de een of andere manier zorgen voor gezonde haren of een gezonde huid (zie onderaan). De samenstellers stellen dat deze vitaminen via de huid of het haar worden opgenomen en zo plaatselijk inwerken. De huid vormt echter zo’n goede barrière tegen stoffen van buitenaf dat alleen uit zeer hoog gedoseerde medicinale crèmes vitaminen het lichaam kunnen binnendringen. Deze crèmes zijn alleen op doktersvoorschrift te bekomen.” – Van http://www.gezondheid.be

    Vitamine D wordt inderdaad gemaakt onder invloed van UV-licht, dit neem je dus niet op in huid.

    • Serena
     Auteur
     21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

     Er zijn veel onderzoeken gedaan en vaak is het zo dat onderzoeken lijnrecht tegenover elkaar staan. Ik vond bijvoorbeeld deze: http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/skin/vitaminC/index.html – interessant toch! Ik ben zelf van mening dat vitamine C in de juiste concentratie en met de juiste pH dieper dan de opperhuid kan doordringen.

 17. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat maak je de laatste tijd fijne en interessante artikelen Serena, heel fijn! :D

 18. Joanne
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Fijn artikel! Ik ben ook helemaal fan van vitamine C, het maakt mijn huid zo mooi zuiver, egaal en stralend. :)
  Ik heb meerdere serums e.d. geprobeerd maar nu mix ik gewoon een klein beetje l-ascorbinezuur poeder door mijn serum ‘s avonds. Dat is hetzelfde idee van de philosophy C booster, maar dan vele malen goedkoper. Zo blijft het lekker stabiel en effectief én het is goedkoop. Vitamine C poeder is niet duur en je doet een eeuwigheid met de hoeveelheid die je krijgt.

  • Rosamina
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Waar koop je het en hoeveel meng je met je serum?

   • Joanne
    22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

    Ik koop dat van mij bij de vitaminstore. Ik heb van het merk Vitals. Daar staat op ascorbinezuur, maar ik heb de fabrikant gemaild en het is wel l-ascorbinezuur (het staat vaak op de verpakking zonder de l terwijl het dat wel is). Er is er ook een goede van Solgar. Dat kan je in sommige natuurwinkels en Erica kopen, maar ik weet niet of ze ook dat specifieke product overal hebben. Sowieso heeft de vitaminstore ook een webshop.
    Ik mix maar een heel klein beetje erdoor, ongeveer zoveel als dat kleine lepeltje dat bij de vitamin c booster zit. Je kan beter eerst met minder beginnen, en het daarna opbouwen (tot max. 20%).

 19. Yeliz
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hoi Serena,

  is het denk je goed om ascorbine poeder te kopen en dit te mengen met mn nachtcreme?

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Hi Yeliz, zie antwoorden en tips van bezoekers in de comments hierboven, waar dezelfde vraag werd gesteld. Daar heb je hopelijk wat aan! :)

 20. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat een interessant stuk! Weer een hoop nieuwe dingen geleerd!

 21. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Goedemorgen!

  Dit is nou echt goed om te weten, super! Ik geloof ook echt wel dat een gezonde voeding positieve invloed kan hebben op je huid en zelfs je haar.

  Liefs, xxx

  Krullenbol Sam

 22. Demi
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Heel interessant om te lezen. Wel jammer dat je niets zegt over de concentratie van mario badescu, aangezien je die zelf ook gebruikt.

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Als je op de link had geklikt had je kunnen lezen dat het om 7,5% ascorbinezuur gaat. Kleine moeite, groot plezier ;-)

 23. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Je kunt ook water met verse citroensap drinken voor een extra boost van vitamine c. Er wordt zelfs gezegd als je dit in de ochtend drinkt op een nuchtere maag (citroensap+warm water) dat je voeding door de dag heen beter worden opgenomen in het lichaam.

  @Serena: over de bietensap, je gaf aan in je artikel dat je bepaalde producten niet kunt consumeren zoals koemelk en dat je daar puistjes van krijgt. Nu dat je de bietensap gebruikt, kun je dan nog steeds chocola en koemelk naar binnen werken zonder nare uitslag? Of ben je ondanks het drinken van het sapje nog steeds voorzichtig? I am so willing to try this beetle juice!

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Ja, af en toe neem ik chocola en ik eet yoghurt, maar heb minder last (eigenlijk geen) van breakouts. Yaay!

   • 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Awesome! Ik ga ook aan de bietensap challenge :D

 24. Diana
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant artikel! Ik was benieuwd of je misschien ook weet wat de werking van citroenzuur is. Ik ken een merk die van die pure stoffen in het assortiment heeft en ze raden ook aan om citroenzuur te gebruiken voor vlekken, littekens en huid die in het geheel dof en minder stralen eruit ziet. http://www.etatpur.nl/index.php/pure-actieve-stoffen/pure-actieve-stof-fletse-teint-minder-stralende-teint-citroenzuur-aha.html
  Weet jij hier toevallig wat van?

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Citroenzuur is niet hetzelfde als ascorbinezuur, maar citroenzuur is wel een AHA, een alpha-hydroxy-acid. Check dit artikel voor meer informatie over de werking van citroenen (citroenzuur) op de huid: https://www.beautylab.nl/diy-munt-maskertje/

 25. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Thanx Serena! Ik houd van deze informatieve artikelen! Vind ze altijd erg boeiend om te lezen.

 26. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik heb vitamine C echt nodig voor mijn lippen, zodra die droog zijn en gaan scheuren heb ik dat echt nodig!

 27. Ester
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik leesvdat als je vitamine c gebruikt, dat je sneller kan verbranden!(zelfs bij bewolkt)
  Dan is vitamine c absoluut een NO voor mij!
  Ik heb van mezelf al een ontzettend gevoelige huid, ik hoef maar een kwartier in de zonnte zitten of ik ben al knalrood.
  Insmeren heeft weinig zin bij mij, want ik mag me dan wel om het kwartier insmeren of niet meer de zon in haha.
  Dus nee, helaas is dit dan niet goed voor mij.

  • Serena
   Auteur
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Als je het gebruikt en daarna naar buiten loopt nee, dan zal vooral jij sneller verbranden. Maar gebruik je het ‘s avonds voor het slapen gaan dan kan je de dag erop met een gerust hart naar buiten hoor!

 28. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Jammer dat het serum van TBS in een doorzichtige flacon zit, dus eigenlijk is dit geen goed vitamine C product of wel? Ik heb een paar kleine littekentjes, maar ik denk niet dat ik veel baat bij een vit. c product heb. Als ik begin aan anti-aging producten, dan zal ik het misschien wel in mijn routine erbij stoppen. Maar voorlopig nog niet hoor hihi.

 29. Meer
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ah helemaal top artikel! Heel interessant :). Ik eet elke dag 3 mandarijnen dus eet eigenlijk nog extra vitaminen, ging er vanuit dat ik zo prima zat. Ben zeker op zoek naar nieuwe skincare (m’n No7 dagcreme is bijna op) en iets met C erin lijkt me wel wat!

 30. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Erg interessant, de achtergrond van producten zoals je het uitlegt. Meestal sta ik daar niet helemaal bij stil en dan is het wel leuk eens een artikel als dit te lezen.

 31. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant!! Je maakt echt goede artikelen! :)

 32. Laura*
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Kan je geen pure vitamine C kopen, bij de apotheek oid en dat in een basic creme stoppen? Zelfde geldt voor vitamine E, dat schijnt ook goed te zijn. Misschien is dat wel veel goedkoper, ik weet alleen niet of het goed is?

  • 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Ja dat kan. Je kan pure vitamine C in poedervorm (L-Ascorbic Acid Powder) kopen en dat mengen met glycerine. (1/4 theelepel poeder, 1 theelepel glycerine, 1 theelepel water, evt. paar druppels vitamine E als je een droge huid hebt) In een bruin donker flesje doen (mag geen licht bij komen). Nadeel is wel dat het hooguit een week goed blijft en dan moet je het opnieuw maken.

   Ik heb het meerdere keren gedaan en zag wel echt verschil, alleen ik vond het irritant om iedere week weer opnieuw te maken.

   • Joanne
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Klopt, ik gebruik ook gewoon l-ascorbinezuur poeder. Dat kan je kopen bij winkels die voedingssuplementen verkopen, zoals de vitaminstore, Erica natuurwinkels, o.i.d. Ik gebruik er een van het merk ‘Vitals’ maar er is er ook een goede van ‘Solgar’.
    Ik mix gewoon elke avond een klein beetje door mijn serum/nachtcreme. Het idee van de philosophy vitamin C booster, maar dan veel goedkoper.

    • Rosamina
     21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

     Dat is slim, bedankt voor de tip.

    • beausammie
     21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

     hallo joanne,
     heel erg bedankt voor je tip
     sommige dingen komen op het juiste moment,was van plan aankomend weekend de c-booster bij ici te halen maar ga nu natuurlijk voor jouw keuze
     nogmaals dank,scheelt vele euro’s

 33. Danielle
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Zou het ook helpen van veel appelsienen te eten/ sap ervan te drinken? Of moet je echt producten voor op je huid gebruiken? Heel erg leuk artikel! :)

 34. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Zo die is handig en een.goed artikel k gebruik zelf geen producten met vitamine c wel pilletjes haha.

 35. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant onderwerp! Helaas is die van de bodyshop zo te zien niet heel verstandig verpakt :-( .

 36. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant artikel, nooit geweten dat vitamine C zoveel kan doen voor je huid. :)

 37. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat een super handig artikel! Hiervoor kom ik vooral naar jouw site, dit soort artikelen. Een super heldere en uitgebreide uitleg specifiek op een bepaald onderwerp *Geeft schouderklopje*.

  Liefs,
  Elize.

 38. Marlies
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Geweldig artikel! dit zijn denk ik toch wel mijn favorieten artikelen! :D

 39. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Dit zijn echt jouw beste artikelen! Heldere en duidelijke uitleg! Ik heb weer wat geleerd :)

 40. Velaija
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wat interessant zeg! Zelf gebruik ik geen producten met vitamine C maar wel met vitamine E! Geen idee of dat werkt, maar de crème is gewoon fijn :p.

 41. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Handig artikel!

 42. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  echt een duidelijk artikel!

 43. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hoort de alinea van hyperpigmentatie nog in ‘t Engels? Anyway, ik heb eigenlijk nooit echt veel gehoord over vitamine C in huidverzorging! Vaak hoor je over vitamine E, haha. Het serum van Kiehls klinkt wel goed! Ik heb geen last van hyperpigmentatie maar wel van acnelittekens.

 44. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Hmm fascinerend. Weer eens iets opgehelderd!

 45. maria
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Ik heb Vitamine c&e dagcreme van de tuinen!

 46. Emmalee
  21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Oeh, dit klinkt mij als een product om te gaan gebruiken over een jaar of 5 als ik 25 ben. =]

 47. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Interessant om te lezen, ik wist niet dat het de huid gevoeliger maakte. Ik heb thuis ook een flesje pure vitamine C. Met van die druppels erin, is het ook slim/mogelijk/handig om zo een druppel op je lichaam te smeren oid? Zoals je ook met olie kan doen? De alinea hyperpigmentatie is btw nog in het Engels. :(

  • Nadeche
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Van welk merk heb je dat/waar heb je dat gekocht als ik vragen mag? Misschien is het (voor mij) te gebruiken als een soort spot treatment of als toevoeging bij dagcreme ofzo?

   • Diana
    22 november 2012 / donderdag, 22 november 2012

    Jouw naam is zo mooi Nadeche!

 48. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Weer wat nieuws geleerd vandaag! Goed geschreven ook

 49. 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

  Wauw, interessant! Ik leer op school ook veel over de ingredienten van cosmetica en ik vind het echt een boeiend onderwerp. Duidelijk uitgelegd ook :)

  • Anna
   21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Wat doe jij dan? Een opleiding die dat behandelt lijkt mij ook erg leuk.

   • Nora
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Ik kan niet voor Emilia antwoorden, maar ik studeer zelf Farmacie (met een minor Chemie, ik weet niet precies hoe het in Nederland werkt aangezien ik in het buidenland studeer) aan de universiteit en krijg hier ook veel over te leren op mijn opleiding. Vind het zelf ontzettend interessant en heb nooit spijt gehad van mijn keuze, ik zit in mijn tweede jaar! ^^

   • Roos
    16 februari 2013 / zaterdag, 16 februari 2013

    Ik kwam je bericht toevallig tegen en moest even reageren :) Ik doe de opleiding Huidtherapie aan de Haagse Hogeschool en als je dit soort artikelen leuk vind is dat echt de moeite om eens naar te kijken. Ik kan het iedereen aanraden!

  • 21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

   Vind ik ook. Helaas leer ik er niks over op school – past ook totaal niet bij mijn opleiding – dus ik ben juist erg blij met dit soort informatieve artikelen.

   • Helena
    21 november 2012 / woensdag, 21 november 2012

    Misschien doet ze dermatologie.

  • Sylvana
   24 september 2013 / dinsdag, 24 september 2013

   De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C is het minimum wat het lichaam nodig heeft om te functioneren. Voor een optimaal resultaat is er dus meer nodig.
   1000 mg per dag is top voor je lichaam en huid! Koop wel de time released versie (De Tuinen, Trekpleister etc.) want die zorgt ervoor dat er een geconcentreerde afgifte is van de vitamine C, zodat je het inderdaad niet direct uitplast.
   Heb je een stressvolle periode of merk je dat je weerstand achteruit gaat? Neem dan 2 tabletten (Jawel 2000 mg vitamine C). Mocht je aan de diarree gaan, dan is dat een teken dat jouw lichaam genoeg vitamine C heeft.
   Ikzelf gebruik in de winter nu standaard 2000 mg en ben sinds die tijd niet meer verkouden geweest, terwijl ik het normaal non stop was (Chronisch verkouden volgens de huisarts). Mijn plekjes in het gezicht helen sneller en pigmentvlekken zijn verminderd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *