Opkankeren!

Zo! Goedemorgen! Da’s niet zo leuk wakker worden he? Toch hoor ik het vaak genoeg, op straat of gewoon op tv. Gisteren nog, bij ‘Barbie’s Bruiloft’ waar de hoogblonde troela herself het nodig vond, nee correctie, het de normaalste zaak van de wereld vindt om het te pas en te onpas te gebruiken. Tegenwoordig schijnt het ook trendy te zijn om het woord ‘kanker’ overal voor te plakken. ‘Jezus, het regent kankerhard’ of ‘ik heb een kankerslecht cijfer gehaald’. Ik vind het niet normaal, maar het lijkt haast wel alsof ‘kanker’ ingeburgerd begint te raken.

Toch betrap ik mezelf erop dat ik ook regelmatig een ‘shit!’, ‘tering’ of ‘Jezus’ uit mijn mond hoor komen. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar soms heb ik niet eens in de gaten dat ik aan het schelden ben. En als ik daar dan over nadenk, schaam ik me best een beetje. Want schelden is echt niet OK. Het is niet stoer, het is niet chique en het is al helemaal geen goed voorbeeld voor mijn lezeressen. Stel je eens voor dat ik in al mijn filmpjes loop te schelden en te tieren. Dat kijkt voor jullie toch niet prettig? Of dat ik op bezoek ben bij een PR-bureau en bij binnenkomst roep ‘Teeeeeering hee! Wat een mooi kantoor. Shiiiiit!’. Ik denk niet dat ze daarna nog graag met me willen samenwerken.


En dan heb je nog de mensen die het goed proberen te praten. ‘Ja maar, hallo. Wij zijn gewoon mensen hoor, enne, schelden hoort er nu eenmaal bij in het leven, het is heel natuurlijk’. Of  ‘Er gaat tegenwoordig toch niemand meer dood aan de tering. Nou dan!’. Of deze: ‘Schelden is gewoon een vorm van emotie. Om je zin kracht bij te zetten. Als we niet schelden worden we gek’.  Of nog erger; ‘Als ik scheld, dan weet mijn vriend dat ik écht boos ben en dan krijg ik alles voor elkaar’. Hoe je het ook wendt of keert, ik denk niet dat je zoiets als schelden kunt relativeren. Bovendien kan het voor sommige mensen heel kwetsend en confronterend zijn. Als je scheldt met ‘kanker’ bijvoorbeeld. Ik denk dat bijna iedereen wel een dierbare is verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Of als je scheldt met de naam van de Heer of zijn zoon; Godverdomme komt bij veel gelovige mensen aan als een donderslag. Als je er over nadenkt is het eigenlijk te respectloos voor woorden om te schelden. En het klinkt en staat ook zo ongelofelijk dom.

Kijk, je hebt schelden en je hebt schelden. Misschien vinden jullie het wel raar dat ik er onderscheid in maak hoor, maar iemand een ‘dom wijf’ of een ‘stomme trut’ noemen vind ik dan niet per se te ver gaan. Net zo min als iemand een ‘klootzak’ of een ‘hufter’ noemen. Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon niet zo verkeerd als andere scheldwoorden waaraan ziektes gekoppeld zijn.

Mijn vriend had het er laatst over hoe geweldig het zou zijn als al die Oud-Hollandsche Scheldwoorden weer gebruikt zouden worden in plaats van de scheldwoorden van ‘nu’. Natuurlijk, schelden blijft schelden, maar ik loop toch een stuk relaxter over Hoog Catharijne als men het heeft over vlegels, schorriemorrie, tuig, uilskuikens, knurften, goochemerds, blaaskaken en pummels dan wat er tegenwoordig allemaal om mijn oren vliegt. Sowieso ben ik wel fan van ouderwetse woorden. Opsnorren is mijn persoonlijke favoriet, gevolgd door aggenebbis (dat zegt mijn moeder altijd) en mafkezerij (aldus mijn vriend).

Voor de liefhebbers heb ik hieronder een lijst opgesnord (kijk, daar is ‘ie weer!) met Oud-Hollandsche Scheldwoorden, op alfabetische volgorde;

 • A – Addergebroed
 • B – Belhamel, Bengel, Blaaskaak, Boef, Boerenpummel/trien, Branieschopper
 • D – Doerak, Dondersteen, Drankorgel, Drollenvanger, Duivelsgebroed
 • E – Ellendeling, Ezel
 • F – Feeks, Flapdrol
 • G – Gajes, Geitenbreier, Gespuis, Gladjakker, Gluiperd, Goochemerd
 • H – Hansworst, Heikneuter
 • J –  Jandoedel, Jankebal, Jokkebrok
 • K – Kinkel, Kneus, Kniesoor, Knuppel, Knurft, Koekenbakker, Kukel, Kwibus
 • L – Lamlendeling, Lapzwans, Lellebel, Loeder, Losbol
 • M – Mafkees, Malloot, Minkukel, Misbaksel
 • N – Naarling, Nozem
 • O – Oelewapper, Opdonder
 • P –  Pierenwaaier, Pummel, Pias
 • R – Raddraaier, Rakker, Rekel, Rotjong
 • S – Scharminkel, Schavuit, Schlemiel, Schobbejak, Schooier, Schorriemorrie, Secreet, Slapjanus, Sloeber, Smeerkees, Snoeshaan, Snotaap, Stakker, Stuk chagrijn, Stuk verdriet, Stumper
 • T – Tuig van de richel, Tuttebel
 • U – Uilskuiken
 • V – Vlegel, Voetveeg, Vuilak
 • Z – Zot

Ik denk dat fervent Suske & Wiske-lezers vast een paar van bovenstaande scheldwoorden herkennen vanuit de strips! ;-)

Schelden is niet ok en ik hoop dat jullie je dat, net als ik, realiseren. Het is vaak kwetsend, het klinkt behoorlijk achterlijk en het staat echt niet chique. En zoals je aan de lijst hierboven kunt zien zijn er nogal wat andere woorden die je kunt gebruiken – als je dan toch zo nodig moet – die een stukje vriendelijker in de oren klinken en toch de lading goed kunnen dekken.

Ik spoor absoluut niemand aan om te schelden. Sterker nog, ik raad het juist af. Probeer gewoon eerst eens na te denken voordat je er van alles en nog wat uitflapt. En probeer niet slim te zijn door bij je ouders en op je werk niet te schelden, maar bij je vrienden wel, want scheldwoorden sluipen nu eenmaal langzaam in je dagelijkse vocabulaire. Als jij het hele weekend met je vriendengroep hebt lopen schelden, reken maar dat de kans groot is dan jij maandagochtend op je werk toch wat steekjes laat vallen.


Ik ga er in elk geval op letten. Ik denk dat het me zal sieren door minder, of gewoon helemaal niet meer, te schelden. Doen jullie me me mee?

Hoe zit dat eigenlijk bij jullie? Zijn jullie nogal van het schelden, of totaal niet? Wat vind je van mensen die schelden en heb je wel eens meegemaakt dat je er iemand mee hebt gekwetst? Waarom is het ene scheldwoord het andere niet? Waar ligt de grens? Ik ben benieuwd hoe jullie over deze kwestie denken.

Wat vonden jullie bijvoorbeeld van Barbies ‘opkankeren!’? Is dat OK om zomaar op tv te laten zien? Of kan het door de beugel, omdat ‘het wel bij Barbie past’? En denken jullie dat schelden op tv leidt tot een soort inburgering van scheldwoorden in de maatschappij? Of maak ik me gewoon weer eens druk om niets?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

385 Reacties

 1. 10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ga jij nou de heilige boon uithangen ofzo?
  Wat jij tegen C + M heb gezegd is ook niet respectvol. Maar dat wil je zeker liever vergeten? Mijn bericht zal dus verwijderd worden. Maar ik ben het in ieder geval NIET vergeten. Dus wat denk je nu wel, met je artikel over vloeken en scheldwoorden?

 2. Sanne
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik kan van mezelf zeggen dat ik niet snel scheld, de enige 2 die k de afgelopen week weer teveel heb gebruikt zijn jezus en facking. Inderdaad veroorzaakt door napraten.
  Als ik erop ga letten ben ik er vaak zo weer vanaf gelukkig!

  2 leuke ‘scheldwoorden’ die door de jeugd veel gebruikt word (mijn broertje) zijn prakker en klapstoel!

 3. Noore
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Je hebt volkomen gelijk natuurlijk!
  Ik denk dat iedereen wel een scheld en dat vervolgens denk: wooops!
  Ikzelf probeer altijd een beetje gekke vervangers voor scheldwoorden te bedenken of onthouden.
  Als voorbeeld: fuck wordt fudge of flip :D
  En als je je dat jezelf aanleert is het minder akward als je schelt in het openbaar:D
  xx

 4. shelley
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  bij mij op school word het ook echt super veel gebruikt,
  ik vind het echt niet normaal en vind het ook echt niet kunnen !

  hoe respectloos kan je zijn !

 5. 9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik kan er absoluut niet tegen als iemand met kanker loopt te schelden, ben mijn beste vriend en oom verloren aan kanker en vind het zo respectloos. Maar er zijn toch echt veel mensen die er het kwaad niet van inzien en gewoon zeggen dat het niet op de ziekte bedoelt is maar gewoon op het woord. Ik moet er niet aan denken dat ik de hele dag maar opkankeren of kankerhoer zou moeten roepen. Ik kom zelf van een woonwagenkamp en daar hoor ik het ook veel, maar gelukkig heeft onze familie het niet in onze vocabulaire zitten.

 6. Lautje
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Soms wordt ik er psychisch van. T_T
  Ik hoor het namelijk LETTERLIJK iedere 2 minuten zeggen bij mij op school!!!! HELP.

 7. Sylvia
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Goed artikel Serena!
  Ik denk dat bijna iedereen wel eens scheld in de zin van: shit of chips (ik zeg altijd chips!Wij hebben 3 kids..soms zegt de oudste dan: ja, lekker mama! haha)
  Maar schelden met de ziekte k…. dat vind ik echt niet kunnen…zoals dat idd bij barbie en ohoh cherso gebeurde vind ik echt niet normaal en echt niet kunnen..
  Mijn vader is iets meer dan een jaar ziek en dat gaat nu echt heel slecht, zo slecht dat we bijna afscheid moeten gaan nemen, echt heel erg,.
  Daarnaast heeft schoonvader ook kanker en mijn man is pas geopereerd aan kanker, gelukkig is mijn man nu kankervrij,maar hij blijft onder controle , het blijft eng..
  Ik weet dat je misschien niet zit te wachten op deze verhalen,maar voor mensen met deze ziekte, en de omstanders is het echt heel erg als mensen hiermee schelden…het is niet te omschrijven door wat voor tijd we al een tijdje gaan, en vooral nu, nu het zo slecht gaat..
  nogmaals: ik vind het heel goed van je om dit onderwerp te bespreken,bedankt .
  Ik hoop allereerst dat er heel snel iets wordt gevonden voor deze ellendige ziekte..helaas is dat voor mijn vader (en schoonvader) te laat..(natuurlijk hoop ik het allermeeste dat mijn papa weer helemaal beter wordt,maar dat is niet mogelijk..:-(
  daarnaast hoop ik dat mensen stoppen met deze ziekte te schelden..liefs, Syl

 8. hannah
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  heeeeel goed van je dat je dit onder de aandacht brengt, ik heb er zo’n gloedhekel aan als mensen met die erge ziekte schelden, en het maakt je toch aan het schrikken! & mij doet heel veel als mensen vloeken, heel vervelend. & als je er wat van zegt dan worden mensen nog boos ook/…

 9. Rosanne
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Goed dat je hier een artikel over maakt, zelf floept er van alles uit soms maar nooit kanker.

  Vandaag nog op school. G zat zijn zus M te klieren en te duwen enzo, dus toen liep M weg en zei keihard kankerlijer dat je bent!
  Dat vind ik nou dus echt niet normaal.

 10. klaartje
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ten eerste vind ik barbies bruiloft verschrikkelijk omdat het werd uitgezonden op mijn dinsdag avond waar ik glee, new girl en modern family kijk :S ik vind ook niet kunnen, maar jezus en godverdomme vind ik niet zo enorm erg. ik snap dat dat kwetsend kan zijn. Maaar ziektes vind ik wel echt te vergaan. Ik gebruik wel vaak het woord ziek. bijv: het regent ziek hard ;) ik vind het slecht dat het gewoon word uitgezonden op tv. maakt niet uit dat het bij haar hoort

 11. Yasmina
  9 maart 2012 / vrijdag, 9 maart 2012

  Ik scheld eigenlijk vaak met ‘tering’. Net zei ik nog ‘Ik schrok me de tering’. Niet netjes, helaas zit het echt in m’n systeem.
  Ff bedenken wat voor woorden ik kan zeggen die niet zo erg zijn…

 12. Roos
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  ik probeer er zelf ook heel erg op te letten, want ik floep er nogal eens wat uit. meestal als ik mezelf hoor schelden, verbeter ik mezelf door de zin nog een keer te zeggen en het scheldwoord te vervangen door iets als: potjandrie of drommels haha ;).

 13. Akkelien
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik heb echt een hekel aan schelden! Als iemand in een dood normale zin ineens een scheldwoord er in poelemetatort (nog een leuke haha!) krimp ik haast ineen. Het klinkt zo hard en onvriendelijk en daarbij voegt het niets toe. Ik werd wel eens vreemd aangekeken omdat ik nooit vloek, maar ik vind het niet meer dan normaal.

 14. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  De vorige keer schold een familielid van me met kanker, waar zijn kinderen bijwaren. Zijn kinderen mogen dan wel 16 en 18 zijn, maar die kinderen hebben wel hun moeder aan die ziekte verloren.

  Vond het een beetje erg respectloos van hem..

 15. Masja
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik schelde vroeger met kanker, totdat mijn moeder het kreeg. Ik zie nu pas hoe vreselijk die ziekte is, en bij het woord word ik er meteen aan herinnerd, daarom vind ik het respectloos om er zo mee te schelden.

  Ook vind ik woorden als ‘hoertje’ en ‘slet’ respectloos, mensen die dit woord gebruiken weten duidelijk niet wat een prostituee is en doet.

 16. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Wat goed dat je hier een stukje over schrijft Serena, en tof dat je het op een ‘leuke’ manier weet et brengen, met die Oud Hollanse scheldwoorden. Ik ga er zeker een paar onthouden, vooral pummel vind ik leuk, haha!

  Ik heb gister ook Barbie’s Bruiloft gezien en ik sta er iedere keer weer van te kijken hoe makkelijk die mensen ‘kanker’ gebruien. Opkankeren inderdaad, brr, snap niet dat je dit dagelijks kan zeggen. En je hoort het zo vaak tegenwoordig. Nu valt het mee, maar zo’n 4 jaar geleden, toen ik op de middelbare zat (en mijn lieve oma net aan kanker was overleden.. timing) hoorde ik iedere dag meerdere malen dat woord. Zwaar niet tof.

  Nee, ik zeg: laat die Oud Hollandse scheldwoorden maar weer komen, dat hoor ik 100x liever!

 17. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik vind barbie zoiezo al een vervelend mens… en zoiezo zeg ik nooit kanker als geen scheldwoord, het is toch niet leuk als je dat heb ofzo. Ik scheld zelf volgensmij best veel, maar dan dingen zoals fuck, en what the fuck ofzo, dat vind ik niet heel erg. het blijven natuurlijk altijd scheldwoorden.. nouja ik zal er op letten! goed geschreven (: je hebt veel mensen aan het denken gezet (:

 18. Maartje
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik zit nog op school, maar iedereen scheldt inderdaad om alles en niets. Ik scheld zelf ook, maar ik gebruik mijn eigen woorden;
  vork in je neus, aardappelhoofd en van alles…

 19. Djoeke
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik vind het echt SUPER GOED dat je hier een artikel over schrijft omdat ik bij mij op school zoooo vaak ‘kanker dit, kanker dat’ ikzelf scheld niet met ziektes maar wel met kut ofzow maar dat vind ik zelf toch minder erg dan met ziektes!

  PS: je artikels en filmpjes zijn altijd ERRUG leuk :)

 20. Trasure
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Okey, het is echt helemaal waar maar weetje, ik vind Godverdomme echt een heel raar woord, als je de O&O’s veranderd kan je nog een paar woorden maken, hahahaha.

  gOdverdOmme
  gAdverdAmme
  gEdverdEmme

  Ik denk dat het gewoon afgeleid is van het bovenste woord,, en ja. Ik scheld ook eens, en dan heb ik meestal wel zoiets van, waarom zeg ik dat?
  Laatst duwde iemand mij tegen zo’n irritant paaltje aan en de woorden: “F*ck up, k*t wijf!” Even schrok ik van mezelf, en toen heb ik ook mijn excuses aangeboden. Ze leek daar wel van onder de indruk en vertelde mij, dat zij als hulpverleenster vaak scheldwoorden naar haar hoofd geslingert krijgt terwijl ze alleen maar iemand probeert te helpen. Dat vond ik ook al zo vaag..

 21. Marlies
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Dit artikel is echt flippen voor een Belg! Ik snap er niets van :p

 22. Sarina
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik zou sommige woorden niet eens uit me strot kunnen krijgen vooral K***** niet. Mijn buurvrouw is eraan overleden en me buurmeisje is daarmee een keer uitgescholden. Heb diegene toen vlinke stomp verkocht (hoort ook niet ik weet) alles werd gewoon zwart voor mijn ogen.

  Afgelopen half jaar heb ik ook gewoon kuttijd gehad wat nog wel even door zal zetten. In oktober kwamen we erachter dat mijn opa kanker had nu is die zover je het mag noemen “genezen”. In december kregen we te horen dat hij naar huis mocht. 7 December kwam me moeder weer van het ziekenhuis * BAM!* borstkanker dan staat is ff je hele wereld op z’n kop!.

 23. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  haha wat leuk, ik gebruik knurft en stakker wel eens, wist niet dat het ouderwets was, maar vind zo grappig klinken : D
  schelden probeer ik niet te doen, als dan een keer het g-woord valt dan lucht het extra op, maar zou het nooit in het openbaar zeggen (en andere scheldwoorden ook niet)

 24. Nanda
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Schelden en vloeken is totaal niet sexy. Als iemand zit te miepen noem ik diegene een jankerd haha.

 25. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  ik vind niet alleen dat barbies uitspraak niet op tv zou mogen komen, ik vind eigenlijk dat barbie zelf helemaal niet meer op tv zou mogen komen! als we dit soort mensen normaal gaan vinden dan wil ik het liefst emigreren. naar mars ofzo… of pluto….

 26. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik vind die Barbie echt een gaar wijf (daar gaan we al, schelden haha) en haar programma heeft mijn programma vervangen, dus van mij mag ze weer lekker van de buis

  Ik scheld zelf niet met kanker en vind het ook irritant als mensen ermee schelden, verder vind ik het wel grappig dat jouw vriend mafkezerij zegt, ik zeg namelijk ook wel eens iets in de trant van ‘Jongesssssm wat is dit nou voor een mafkezerij?!’ als ik iets onzin vind haha

 27. Melanie
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Het is een heel nare gewoonte van mensen om te schelden, vind ik persoonlijk. Ik trek me er niet zoveel van aan, maar als ik het woord ”kanker” hoor als scheldwoord snijd het gewoon door mijn hart.
  Tegenwoordig lijkt het me onwaarschijnlijk dat er iemand is die niemand in zijn of haar omgeving kent die te maken heeft (gehad) met deze ziekte. Hoe kan iemand dit uit zijn mond krijgen zonder er iets bij te voelen?! Onbegrijpelijk.

 28. Evelien
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Dat kind van barbie.. Wat moet dat dan gaan worden. Gespuis. Ik gebruik altijd oude scheldwoorden haha! Naarling is nummer 1. Mispunt en prutser zijn ook favorieten.

 29. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik let op in welke omgeving ik ben als ik de behoefte voel om te schelden. Sowieso let ik op mijn taal in diverse omgevingen. Bij mijn vriend beledig ik niemand als ik scheld met God.

  Ik vind het verschrikkelijk als ik weer in de grote steden ben (want daar merk ik het echt gewoon meer) dat mensen schelden met kanker. Soms zou ik er wat van willen zeggen, maar dat durf ik dan niet.

  Ik dacht dat Barbie ook al eens iets voor KWF of iets dergelijks had gedaan. Vorig jaar iets met fietsen ofzo. (met heel de oh oh cherso groep) En toen zei ze dat ze het van zichzelf heel slecht vond dat ze er zo vaak mee schold en zo iets probeerde terug te doen. Maar blijkbaar heeft ze er niet van geleerd en stopt ze er niet mee..

 30. Lilly
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik was een jaar of 6 en zat in groep drie. Een jongen schopte zijn voetbal weg, en wilde hem terug schoppen, op de een of andere manier ging dat fout, en hij zei die ziekte.

  Toen zijn met 2 oma’s overleden, en snapte ik wat die jongen gezegd heeft. Ik scheld er nooit mee, en wordt altijd boos als mensen dat doen :@

 31. erika
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  wij hebben ook vrienden in den haag en die hoor je dat ook heel vaak zeggen het is daar heel normaal.
  begrijp me niet verkeerd vind het zelf ook niet kunnen maar ja zij kunnen er blijkbaar niks aan doen en ze bedoelen het niet zo.

 32. Anne
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik kan me zo mateloos ergeren aan mensen die met vloeken of ziektes schelden. Het staat ook zo asociaal, en je kan er mensen zo mee kwetsen.

 33. Loil
  8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Ik vind het echt heel knap van je dat je schelden serieus neemt! Dat zie je dus echt niet meer deze dagen. Ik vind het zelf disgusting als iemand vloekt vooral met kanker, dan denk ik echt zo van: wacht maar tot dat je het zelf krijgt kijken of je het ook dan zo normaal vind.

 34. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  hee wat leuk, aggenebbis gebruik ik ook :P Wordt altijd raar aangekeken dan haha. Of opkalafateren (geen idee hoe je het spelt hoor :P ).

  Ik gebruik zelf wel vaak shit maar vind dat zelf dan weer niet zo’n heel erg scheldwoord eigenlijk. Kanker en dergelijke ziektes vind ik wél heel erg en dat zal je mij ook nooit horen roepen.

 35. Juliene
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Anderhalf jaar geleden is mijn vader overleden aan kanker.. Ik mis hem ontzettend en ik had een goede band met hem. Toch, tijdens zijn periode in het ziekenhuis, schold ik met kanker. Het misschien ‘raarste’ is dat ik dit heb van mijn vader.

  Ik ga veel haat krijgen, ik weet het nu al.

  Ik geef toe, ik scheld wel met kanker. Ik vind het ok als je er iets over zegt hoor, maar ik vind het meestal zoooo hypocriet omdat diegene dan zelf met godverdomme, tyfus ed schelden. Daar kan ik dan echt niet tegen, ik bedoel. Wijs me op iets, doe het dan ook goed. Niet zo hypocriet. Wat ik ook niet helemaal begrijp is dat mensen zeggen dat het is om stoer te doen?

  Ik spoor niemand aan om met kanker te schelden hoor, ik heb heel veel respect voor mensen die er mensen aan hebben verloren.

 36. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Mijn opa noemt ons altijd nozem, mijn familie is Gronings en het is liefhebbend bedoeld
  Ik heb zojuist even gegoogled en op wiki staat dat nozem vroeger een soort rebelse jeugd was. Mijn opa bedoelt dan volgens mij gewoon ‘ha! jeugd’ als hij zegt ‘ha! nozem’

 37. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Die leus ”vloeken is aangeleerd, word geen naprater” is goeeeed! Echt goed!
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms wel scheld, maar dan is het wel automatisme. Als ik iets laat vallen bijvoorbeeld ”SHIT!”. Ik denk niet dat iemand zich hier gekwetst door voelt.
  Ik pas me altijd heel automatisch aan situaties. Als ik op het werk iets laat vallen, dan zeg ik niets of ”oepsie!” Gelukkig dat het zo automatisch gaat bij mij :)

 38. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Schelden met kanker vind ik echt te ver gaan en waar ik de laatste tijd ook erg van schrik is dat veel jongere kinderen met autist schelden.
  “aaah stomme autistenklas”
  Zelf heb ik een vorm van autisme en ook al is het niet persoonlijk het doet wel pijn, omdat die mensen niet weten wat het inhoudt.
  Nu moet ik zeggen dat ik zelf niet heilig ben en scheld ook wel eens met mongool, maar in mijn ogen val ik niemand persoonlijk aan.
  (Voor mij is iemand met het syndroom van Down nog steeds geen mongool)

  Maar al dat gescheld met ziektes lichamelijk of geestelijk gaat echt te ver..

 39. Charlene
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik vind het slecht dat schelden op tv zo “normaal” is geworden. Programma’s als Oh Oh Cherso/Tirol en Barbie’s Bruiloft vind ik zeer laag qua niveau, helaas wordt dit taal gebruik wel overgenomen.

  Door deze programma’s op tv uit te zenden lijkt het wel alsof dit als normaal wordt beschouwd.

 40. Danique
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik mis ”Waailap” nog! Dat is bij ons een populaire :D Is denk ik wel drenths.
  Sowieso zijn nederlandse scheldwoorden hilarisch, gebruik ik veel liever dan die ordinaire ”kanker” en ”tyfus” woorden. Lapzwans gebruik ik ook vaak. En knuppel. ”Dropveter” over van die onnozele types.

  Oh, en mijn moeder heeft ook altijd mooie. Een keer over een automobilist die ons bijna raakte; ”lul de behange!”. Of over een ”balletje” : ”Lulletje rozenwater”.

 41. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik ben zelf niet iemand die veel scheld in het dagelijks leven. Af en toe floep ik er wle eens wat uit, maar het woord ‘kanker’ komt er bij mij absoluut niet uit. Ik vind het een verschrikkelijk woord. In mijn familie heb ik genoeg mensen verloren aan deze vreselijke ziekte en ik vind het niet iets om mee te schelden. Zelf ben ik gelovig, dus scheld woorden met ‘God’ en ‘Jezus’ gebruik ik ook niet. Schoolvriendinnen van mij schelden nog wle eens daarmee, maar ze weten wel dat ik gelovig ben en proberen er wel rekning mee te houden. Als iemand met ‘God’ of ‘Jezus’ scheld voelt dat voor mij minder persoonlijk dan ‘kanker’.

 42. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik vind het een goed onderwerp. Mijn overbuurmeisje gebruikte een aantal dagen geleden die avond in elke tweet wel het woord kanker, ik werd er stapel gek van. Ik persoonlijk vind het verschrikkelijk om daarmee te schelden, 2 van mijn grootouders zijn overleden aan kanker, mijn andere grootvader aan de tering trouwens. Zelf ben ik gelovig en op mn hogeschool schelden ze voortdurend met gvd. Daar ben ik pas echt allergisch voor, je weet niet waar je om vraagt, en vaak is het ook om de kleinste dingetjes dat ze het gebruiken! Jezus zou ik dus ook nooit mee schelden. Shit en kut gebruik ik wel, fuck bij uitzondering eigeniljk. Het is gewoon onnodig.

 43. Fay
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Je stoot je kleine teen tegen de tafel poot. Niemand kan mij dan vertellen, dat zelfs niet de grootste niet vloeker een keer pokke of shit zegt.

  Maar er ligt ook een grens. Shit, pokke en klote misschien ligt dat niet op het randje. Maar schelden met dingen die je opgeving pijn kunnen doen vind ik niet kunnen. Je kan niet te pas en te onpas kanker door het huis heen roepen of op school. Ik merk dat het ook veel met stoer doenerij te maken heeft.

  Shoot me mavo’ers.
  Maar als ik in mijn school door het gebouw heen loop waar de mavo’ers zitten hoor ik kanker toch echt vaker dan dat ik door het gebouw heen loop waar de vwo’ers zitten. Ik zegt al shoot me, ik zal er een hoop commentaar op krijgen maar het is toch echt zo.

  Ik vind niet dat je met woorden kan schelden die je omgeving pijn kan doen. Niemand zal om kijken als je een keer shit roep of pokke. Maar kanker, veel mensen hebben een dierbare aan deze ziekte verloren of hebben een dierbare die vecht tegen deze ziekte. Laat hen daar eens over nadenken.

  Nee ik ben geen heilig boontje, nee ik scheld zelf ook wel eens de hele boel bij elkaar. Zelfs vandaag nog toen ik perongeluk met mijn scooter een ander scooter per ongeluk raakte. Toen vloog er ook een godverredomme uit. Maar het ligt er aan wanneer je het doe. Scheld je als je je gum laat vallen of als je een diepe kras rijdt in je scooter.

  Ik vind dat mensen moeten nadenken over hoe hun omgeving er op zou reageren.

  Vandaag hoorde ik nog iemand roepen: kanker ik ben mijn wiskunde vergeten. Toen dacht ik. Denk ook eens aan mij, ik heb gisteren te horen gekregen dat mijn moeder deze ziekte heeft. Maar nee, daar denkt ie dan niet aan.

  Je kwetst iemand eerder dan je denkt en ik vind dat een les die iedereen zou moeten leren. Misschien heb je hem al wel eens op de basisschool gehoord.

  Wat gij niet geschiedt, doe dat ook een ander niet.

  • 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

   Ik heb ook het idee dat je dit vaker hoort onder vmbo’ers (no hard feelings, ik heb zelf vmbo gedaan en doe nu mbo ;) ). Op mijn middelbare school hoorde je niet anders.

   En wat erg voor jou, je moeder en de rest van je familie. :( Sterkte!

 44. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik scheld wel, maar niet waar anderen bij zijn omdat je nooit weet wie je ermee raakt.
  Als ik thuis ben, alleen of met mijn vriend maakt het niet uit en ik moet zeggen dat ik mijn agressie op het moment dat ik kwaad ben echt niet kwijtraak als ik dan maar potjandorie of iets dergelijks zeg, dan wordt het op zo’n moment eerder nog erger.

 45. Sietske
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Wat een ontzettend goed onderwerp!
  Met kanker scheld ik sowieso nooit, mijn oma heeft het gehad en als ik daar aan denk heb ik er weer verdriet van. Als ik eerlijk ben dan zijn het ook niet zo zeer de ziektes waar ik mee scheld, maar meer het ‘kut’ of ‘shit’ of ‘kak’, opzich geen kwetsende scheldwoorden, maar ook niet echt charmant.
  Maargoed.. als ik m’n teen stoot dan ‘floept’ dat er uit en dat is geen excuus, maar mischien wel herkenbaar?
  Schelden met de naam van God en zijn zoon doe ik ook wel eens, en eigenlijk weet ik en vind ik dat ik daar mee moet stoppen. Daar ga ik ook wel aan werken. Soms betrap ik me erop en dan schaam ik me toch wel.
  Wat betreft het ‘klootzak’ en ‘kutwijf’ gehalte, ja, dat doe ik. Best vaak. Als mensen me op de huid zitten, dan is het soms echt even fijn om die persoon hardop of in gedachte even lekker verrot te schelden. Ik zal nooit echt kwetsende dingen roepen en zeker niet met ziektes, maar schelden doe ik wel. Ik geef het toe, het is niet netjes en niet goed te praten, maar de volgende keer zal ik m’n ex een vlegel noemen! :)

 46. Diana
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  geweldig artikel!! echt goed!!
  ik zelf scheld echt nooit, ben het nooit aangeleerd dus ik trek het me erg aan als mensen die ik lief heb wel schelden.. vind ik echt erg.

 47. Marloes
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik doe met je mee. Ik gebruik wel eens flapdrol, drankorgel en tranentrekker, haha. De rest van mijn lelijke woorden ga ik nu schrappen. Want je hebt gelijk, het wordt steeds normaler terwijl het inderdaad niet chique is.

 48. Sophie
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  ik vind schelden echt super kwetsend. Mijn vader heeft gevochten tegen kanker afgelopen jaar, en elke keer overvalt me de angst en het verdriet me weer als iemand het zomaar gebruikt om aan te duiden hoe lelijk die persoon op een foto staat of wat dan ook..
  ook van ‘Godverdommen’ krijg ik kippenvel. Het is echt heel asociaal om zoiets te zeggen, je kwetst er mensen echt heel erg mee. Iedereen heeft wel eens dat het er perongelijk uitfloept omdat het zo ingeburgerd is, maar besef dan wel dat het niet okee is. Ik heb gelukkig zulke lieve vriendinnen en vrienden die zich verontschuldigen als ze toch een van de kwetsende woorden gebruiken, en er ook zelf van schrikken.

  Ik kan me ook nog zooo goed herinneren dat mijn beste vriendinnetje van de basisschool zichzelf helemaal lam schrok toen ze haar moeder perongelijk ‘stomme koe’ had genoemd. Hoe veel kan er veranderen in 10 jaar!

 49. Tamara
  7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik ben nu 17 bijna 18 .. toen ik een jaar of 13/14 was schold ik heel vaak met kanker echt wel dagelijks.. 2 jaar terug heb ik te horen gekregen dat me opa kanker had.. Ik ben er toen per direct mee gestopt en sinds dien scheld ik er nooit meer mee. Mijn opa is afgelopen november overleden, als ik iemand met kanker hoor schelden kan ik er echt heel slecht overweg en kan soms echt boos worden

 50. 7 maart 2012 / woensdag, 7 maart 2012

  Ik scheld niet heel veel maar ik vind niks eigenlijk ‘schokkend’.
  Maar als iemand aankaart dat hij of zij het vervelend vindt dan hou ik er wel rekening mee :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *