Opkankeren!

Zo! Goedemorgen! Da’s niet zo leuk wakker worden he? Toch hoor ik het vaak genoeg, op straat of gewoon op tv. Gisteren nog, bij ‘Barbie’s Bruiloft’ waar de hoogblonde troela herself het nodig vond, nee correctie, het de normaalste zaak van de wereld vindt om het te pas en te onpas te gebruiken. Tegenwoordig schijnt het ook trendy te zijn om het woord ‘kanker’ overal voor te plakken. ‘Jezus, het regent kankerhard’ of ‘ik heb een kankerslecht cijfer gehaald’. Ik vind het niet normaal, maar het lijkt haast wel alsof ‘kanker’ ingeburgerd begint te raken.

Toch betrap ik mezelf erop dat ik ook regelmatig een ‘shit!’, ‘tering’ of ‘Jezus’ uit mijn mond hoor komen. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar soms heb ik niet eens in de gaten dat ik aan het schelden ben. En als ik daar dan over nadenk, schaam ik me best een beetje. Want schelden is echt niet OK. Het is niet stoer, het is niet chique en het is al helemaal geen goed voorbeeld voor mijn lezeressen. Stel je eens voor dat ik in al mijn filmpjes loop te schelden en te tieren. Dat kijkt voor jullie toch niet prettig? Of dat ik op bezoek ben bij een PR-bureau en bij binnenkomst roep ‘Teeeeeering hee! Wat een mooi kantoor. Shiiiiit!’. Ik denk niet dat ze daarna nog graag met me willen samenwerken.


En dan heb je nog de mensen die het goed proberen te praten. ‘Ja maar, hallo. Wij zijn gewoon mensen hoor, enne, schelden hoort er nu eenmaal bij in het leven, het is heel natuurlijk’. Of  ‘Er gaat tegenwoordig toch niemand meer dood aan de tering. Nou dan!’. Of deze: ‘Schelden is gewoon een vorm van emotie. Om je zin kracht bij te zetten. Als we niet schelden worden we gek’.  Of nog erger; ‘Als ik scheld, dan weet mijn vriend dat ik écht boos ben en dan krijg ik alles voor elkaar’. Hoe je het ook wendt of keert, ik denk niet dat je zoiets als schelden kunt relativeren. Bovendien kan het voor sommige mensen heel kwetsend en confronterend zijn. Als je scheldt met ‘kanker’ bijvoorbeeld. Ik denk dat bijna iedereen wel een dierbare is verloren aan deze verschrikkelijke ziekte. Of als je scheldt met de naam van de Heer of zijn zoon; Godverdomme komt bij veel gelovige mensen aan als een donderslag. Als je er over nadenkt is het eigenlijk te respectloos voor woorden om te schelden. En het klinkt en staat ook zo ongelofelijk dom.

Kijk, je hebt schelden en je hebt schelden. Misschien vinden jullie het wel raar dat ik er onderscheid in maak hoor, maar iemand een ‘dom wijf’ of een ‘stomme trut’ noemen vind ik dan niet per se te ver gaan. Net zo min als iemand een ‘klootzak’ of een ‘hufter’ noemen. Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon niet zo verkeerd als andere scheldwoorden waaraan ziektes gekoppeld zijn.

Mijn vriend had het er laatst over hoe geweldig het zou zijn als al die Oud-Hollandsche Scheldwoorden weer gebruikt zouden worden in plaats van de scheldwoorden van ‘nu’. Natuurlijk, schelden blijft schelden, maar ik loop toch een stuk relaxter over Hoog Catharijne als men het heeft over vlegels, schorriemorrie, tuig, uilskuikens, knurften, goochemerds, blaaskaken en pummels dan wat er tegenwoordig allemaal om mijn oren vliegt. Sowieso ben ik wel fan van ouderwetse woorden. Opsnorren is mijn persoonlijke favoriet, gevolgd door aggenebbis (dat zegt mijn moeder altijd) en mafkezerij (aldus mijn vriend).

Voor de liefhebbers heb ik hieronder een lijst opgesnord (kijk, daar is ‘ie weer!) met Oud-Hollandsche Scheldwoorden, op alfabetische volgorde;

 • A – Addergebroed
 • B – Belhamel, Bengel, Blaaskaak, Boef, Boerenpummel/trien, Branieschopper
 • D – Doerak, Dondersteen, Drankorgel, Drollenvanger, Duivelsgebroed
 • E – Ellendeling, Ezel
 • F – Feeks, Flapdrol
 • G – Gajes, Geitenbreier, Gespuis, Gladjakker, Gluiperd, Goochemerd
 • H – Hansworst, Heikneuter
 • J –  Jandoedel, Jankebal, Jokkebrok
 • K – Kinkel, Kneus, Kniesoor, Knuppel, Knurft, Koekenbakker, Kukel, Kwibus
 • L – Lamlendeling, Lapzwans, Lellebel, Loeder, Losbol
 • M – Mafkees, Malloot, Minkukel, Misbaksel
 • N – Naarling, Nozem
 • O – Oelewapper, Opdonder
 • P –  Pierenwaaier, Pummel, Pias
 • R – Raddraaier, Rakker, Rekel, Rotjong
 • S – Scharminkel, Schavuit, Schlemiel, Schobbejak, Schooier, Schorriemorrie, Secreet, Slapjanus, Sloeber, Smeerkees, Snoeshaan, Snotaap, Stakker, Stuk chagrijn, Stuk verdriet, Stumper
 • T – Tuig van de richel, Tuttebel
 • U – Uilskuiken
 • V – Vlegel, Voetveeg, Vuilak
 • Z – Zot

Ik denk dat fervent Suske & Wiske-lezers vast een paar van bovenstaande scheldwoorden herkennen vanuit de strips! ;-)

Schelden is niet ok en ik hoop dat jullie je dat, net als ik, realiseren. Het is vaak kwetsend, het klinkt behoorlijk achterlijk en het staat echt niet chique. En zoals je aan de lijst hierboven kunt zien zijn er nogal wat andere woorden die je kunt gebruiken – als je dan toch zo nodig moet – die een stukje vriendelijker in de oren klinken en toch de lading goed kunnen dekken.

Ik spoor absoluut niemand aan om te schelden. Sterker nog, ik raad het juist af. Probeer gewoon eerst eens na te denken voordat je er van alles en nog wat uitflapt. En probeer niet slim te zijn door bij je ouders en op je werk niet te schelden, maar bij je vrienden wel, want scheldwoorden sluipen nu eenmaal langzaam in je dagelijkse vocabulaire. Als jij het hele weekend met je vriendengroep hebt lopen schelden, reken maar dat de kans groot is dan jij maandagochtend op je werk toch wat steekjes laat vallen.


Ik ga er in elk geval op letten. Ik denk dat het me zal sieren door minder, of gewoon helemaal niet meer, te schelden. Doen jullie me me mee?

Hoe zit dat eigenlijk bij jullie? Zijn jullie nogal van het schelden, of totaal niet? Wat vind je van mensen die schelden en heb je wel eens meegemaakt dat je er iemand mee hebt gekwetst? Waarom is het ene scheldwoord het andere niet? Waar ligt de grens? Ik ben benieuwd hoe jullie over deze kwestie denken.

Wat vonden jullie bijvoorbeeld van Barbies ‘opkankeren!’? Is dat OK om zomaar op tv te laten zien? Of kan het door de beugel, omdat ‘het wel bij Barbie past’? En denken jullie dat schelden op tv leidt tot een soort inburgering van scheldwoorden in de maatschappij? Of maak ik me gewoon weer eens druk om niets?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

385 Reacties

 1. Nathalie
  4 november 2015 / woensdag, 4 november 2015

  Eerst schrok ik er ook van toen ik dit eerder hoorde, maar toen legde mijn docent Nederlands uit dat kankeren eigenlijk een geheel ander woord is. Natuurlijk is het nog niet fijn dat de naam van de ziekte erin zit.

  ‘Opkankeren’ komt van het woord ‘Kankeren’ waarvan de betekenis is;
  1) Afkraken 2) Brommen 3) Klagen 4) Mopperen 5) Morren 6) Ontevreden mopperen 7) Pruttelen 8) Voortdurend mopperen 9) Zich moreel beklagen 10) Zeuren 11) Erg klagend praten.

  Het is een werkwoord dat al sinds begin 20e eeuw gebruikt word.

 2. regina
  7 januari 2015 / woensdag, 7 januari 2015

  En ploert! Ik vind ploert ook zo’n geweldige:) Die heb ik een keer gebruikt toen ik als fietser zo’n patserige BMW auto werd afgesneden in een bocht. De mensen die het zagen keken me na mijn ‘Ploert!’ toch raar.. Hilarisch:)

  *of ploerD. Hmm, nouja het klinkt hetzelfde.
  Goed artikel.

 3. kirsten
  15 april 2013 / maandag, 15 april 2013

  ik sceld som ook wel eens met shit of fuck. maar nooit met kanker want daar is mn moeder aan overleden. ik vind het zo dom om daarmee te schelden omdat je weet dat je er zoveel mensen pijn mee doet.

 4. marjolein
  17 januari 2013 / donderdag, 17 januari 2013

  ‘oelewapper’ ik herinner me dat ik daar toen ik klein was altijd heel kwaad om werd:)

 5. S.
  5 januari 2013 / zaterdag, 5 januari 2013

  Ik vind het niet kunnen dat mensen met kanker schelden. Idd veel mensen ( ook ik ) zijn er dierbare(n) aan verloren. Ik snap niet dat je met zoiets WILT schelden. Trouwens, mijn oma, toen ze nog leefde ( ja, gestorven aan die verschrikkelijke ziekte) zei altijd pias tegen mij als ik iets doms of ontdeugends deed. Wist niet dat het een ouderwets scheldwoord was.. :)

 6. 26 oktober 2012 / vrijdag, 26 oktober 2012

  Is koekenbakker een scheldwoord, die vind ik best grappig, maar misschien komt dat omdat ik de betekenis niet weet. Maar ik vind het ook heel erg irritant dat allemaal kinderen uit me klas steeds maar met kanker schelden of kanker als een bijvoegelijk naamwoord gebruiken. En ik zie het ook steeds vaker in nederlandse films en vind dat gewoon niet kunnen (net als op tv zoals bij barbie’s bruiloft) ik vind het echt te onbeschoft voor woorden gewoon!

 7. Jamilee
  9 oktober 2012 / dinsdag, 9 oktober 2012

  Ik zit zelf op een cristelijke school ik volg daar nu ook m’n opleiding en ik moet zeggen dat ik ook altijd met dat word schold en dat ik doe ik ook nog soms alleen probeer ik het niet meer te doen of als ik merk dat ik ga schelden zeg ik al gauw ja Pff of minder fijn en ik wil er zelf wel mee stoppen want ik heb er laast nog een achter nicht van m’n vader’s kant verloren en m’n eigen peetmoeder had het ook ! En het ergste vind ik nog dat ik geloof maar dat ik ook wel eens god bespot! Waar ik achteraf spijt van heb naar ik let er wel op!

 8. 8 oktober 2012 / maandag, 8 oktober 2012

  Een docent van een jaar of 30 noemde ons weleens “Wederspannige overtreders” en “belhamels”, beetje ouderwets maar beter dan de echte lelijke woorden!

 9. Maria
  16 september 2012 / zondag, 16 september 2012

  Het past misschien bij barbie, maar schelden met ziektes, of met woorden uit de bijbel/tora/koran kan echt niet.Ik heb een vriendin die redelijk streng gelovig is en die vind het echt vervelend als iemand Godverdomme zegt. Ik ben zelf een groot deel van mijn familie kwijt geraakt aan kanker, en mijn vader behandelt kanker, en ik heb genoeg patiënten met kanker gezien om te weten dat deze mensen echt respect verdienen, net als mensen met welke andere ziektes. Kortom: goed onderwerp, echt een post om over na te denken.

 10. Paula
  21 augustus 2012 / dinsdag, 21 augustus 2012

  diepe respect voor dit artikel.

  zelf scheld ik best vaak. Maar ik probeer er op te letten en het word nu al minder.

  En van die barbiekwestie. Die moet gewoon dr mond dicht houden.

  Kanker is een ziekte, en niet een bijvoegelijk naamwoord!!!

 11. 25 juni 2012 / maandag, 25 juni 2012

  Het woord kanker dreunt altijd nog 3x na in mijn oren als het gezegd wordt. Ik snap het wel, want het ligt lekker in de mond en het is een soort overtreffende trap, maar ik vind het zelf not done om dat als scheldwoord te gebruiken.
  Zelf scheld ik vaak wel met the Fword als er iets mis gaat. Ook scheld ik meestal Engelstalig, waardoor het vaak de combinaties met ‘Fuck’ en ‘hell’ vaak voorkomen. Maar ik scheld eigenlijk alleen op dingen (die stuk gaan of niet doen wat ik wil) of als er iets fout gaat (ja, je nagellak chipt na 5 minuten). In gezelschap pas ik me altijd aan en zul je mij dus ook nooit ‘Jezus’ horen zeggen in de buurt van gelovige mensen, puur omdat ik weet dat het voor hen kwetsend is, al betekend het voor mij iets anders.

 12. Roos
  23 juni 2012 / zaterdag, 23 juni 2012

  Ik vind schelden met kanker en alles niet echt goed, en doe dat zelf dan ook niet. Maar voor mij zou ‘stomme trut’ eigenlijk harder aankomen dan ‘kut wijf’ maar dat is dan ook persoonlijk. In mijn omgeving hoor ik niet vaak het woord ‘kanker’ of ‘opkankeren’ vallen, behalve waanneer ik vmbo- leerlingen tegen kom. Niet om ze aftekraken maar ik elf op het gymnasium en als ik langs de vmbo school fiets hoor ik toch vaker ‘kanker’ dan op mijn school. (;
  Zelf scheld ik best wel veel en plak ik eerder ‘fucking’ of ‘tering’ achter of voor mijn woorden. Ik ben de laatste tijd al wat erop aan het letten dat ik minder ga schelden, maar soms kan het in de zin dat extra beetje geven om echt goed aan te geven dat het sirieus is of ik heel boos ben. ‘Raddraaier’ of ‘oelewapper’ gaat me daar tegenwoordig niet meer bij helpen. Tenzij ik uitgelachen wil worden natuurlijk. (-;
  Verder goed artikel Sereen!

 13. sanne
  19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

  Kijk dit vind ik nou echt een goed artikel, ik zelf word er helemaal gek van als mensen in mijn omgeving met ziektes schelden (vooral met kanker). Wat mij betreft komen die ouderwetse schelwoorden gewoon weer terug. :)

 14. Door
  10 juni 2012 / zondag, 10 juni 2012

  Pffff vind het ook vreselijk! Floep er zelfs ook wel eens een ‘ verdomme’ uit hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar kanker is wel zo’n rotwoord! Ik schrik er ook altijd van…. Een jaar geleden is mijn vader eraan overleden maar ook daarvoor vond ik t al vreselijk! Het ergste is dat het steeds meer gebruikt wordt. Zo hoorde ik laatst in de bus een paar jonge meiden kletsen en continue dat woord er door heen. Soms 3x in een zin!!!!! Dat is toch niet meer normaal?

 15. christine
  16 april 2012 / maandag, 16 april 2012

  Ik ben christelijk en vind het heel schokkend als iemand g-v-d zegt.

  Het is misschien wel zo dat je zegt: god, verdoem mij. m.a.w : God, stuur mij maar naar de hel,
  Maar je scheld wel met de naam van God!

  Mensen die het niet met mij eens zijn:

  Het is niet leuk om ergens mee te schelden dat volgens jou niet erg is , maar als je weet dat het iemand anders pijn doet, kun je het toch beter niet doen.
  Dan raak je er niemand mee!

  -x-x-x- christine

  Ps: my word: klojo

 16. Lena
  12 april 2012 / donderdag, 12 april 2012

  Fuck is het leukste scheldwoord. Het is iets spannends en iets wat bij t leven hoort! en stout!

 17. laura
  4 april 2012 / woensdag, 4 april 2012

  ik vind het nergens opslaan, mijn vader is aan kanker(leukemie) overleden toen ik net nog geen week 10jaar was maar ik vind dat daar ook een piep bij moet enz

 18. 13 maart 2012 / dinsdag, 13 maart 2012

  Knurft, haha ik zeg het zo vaak en ze zeggen dan : “wat is knurft?” en ondertussen leer ik het ze aan. :’)

  Schelden doe ik wel eens, maar met kanker en God, nee daar doe ik dus écht niet aan. Tuurlijk iedereen scheldt weleens, maar eigenlijk zou dat niet moeten en zouden we het allemaal af moeten leren.
  Vroeger hadden we altijd een potje thuis, als je een scheldwoord gebruikte, 10 cent erin en dan wouden we daarvan uiteindelijk uiteten, haha!

  Maar echt een supergoed artikel!

 19. 11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  In mijn werk met verstandelijk beperkte mensen moet ik ook erg op mijn taalgebruik letten. Mijn zelfverzonnen scheldwoord/zinnetje helpt daat goed bij: gloeiende kanaries! Het bekt lekker, en je scheld niks of niemand uit, gebruikt geen ziekte enz.

 20. Anouska
  11 maart 2012 / zondag, 11 maart 2012

  Ik vind het echt verschrikkelijk als mensen met kanker schelden, maar ik hoor,het maar al te vaak op school… ): Godverdomme vind ik ook zo’n rotwoord. Ik zei het vroeger wel tot een leraar vertelde dat je dan dus god verdoemt… Ik had daar gewoon nooit bij nagedacht ! Vanaf toen zei ik het nooit meer, maar de laatste tijd eerlijk gezegd weer wel, waar ik dan een slap excuus voor heb. Iig, ik kan zelf niet zonder te schelden :$ Maar ik scheld nooit met ziektes ofzoiets. Ik ben dan ook pas 16, dus ik hoor niet anders om me heen.. (:

 21. Mien
  10 maart 2012 / zaterdag, 10 maart 2012

  Ik schold ook altijd met gvd en tering enzo. Maar ‘Jezus’ zeg ik niet echt als scheldwoord? Meer als verbaasd of geschokt ofzo :P.
  Maar ik vind het natuurlijk niet goed van mezelf dus ik ga proberen te stoppen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *