What to do op 2e Kerstdag?

De meeste mensen vieren Kerstavond en 1e Kerstdag en hebben dus niets te doen op 2e Kerstdag. Heerlijk, gewoon een hele dag bankhangen, restjes opeten (want er is altijd, maar dan ook ALTIJD eten over na Kerst), epic kerstfilms kijken en eventueel genieten van je kerstcadeautjes.

Voor de mensen die niet zo goed weten wat ze moeten doen of hoe ze moeten Kerst-chillen als een baas, hieronder 10 tips:

winter wandeling strand1. Nee, maak alsjeblieft niet de fout om naar de meubelboulevard te gaan, net zoals de rest van Nederland. Ga in plaats daarvan de natuur opzoeken! Rijd naar het strand of bos en maak een lekkere wandeling. Neem een thermoskan mee met warme koffie, thee of chocolademelk en pak je goed in, want hoewel het zonnetje schijnt is de wind snijdend koud. Een beetje frisse lucht en samen buiten zijn doet een mens goed!

winter station2. Een beetje actief bezig zijn én (half overdekt) in de buitenlucht? Pak die ijzers maar vanonder het stof en ga lekker naar de schaatsbaan. Ook leuk als je kinderen hebt! En ook hier de tip: neem een thermoskan met warme drank mee zodat je tussen het schaatsen door even kunt genieten en opwarmen. TIP: ga naar Het Winterstation in het Spoorwegmuseum in Utrecht! Meer informatie vind je hier. Je kunt er in een ouderwetse carrousel, er is een overdekte schaatsbaan, er is live entertainment, er zijn leuke workshops waar je bij aan kunt schuiven en je kunt er marshmallows roosteren boven een kampvuurtje!

pathe winter3. De bioscopen van Pathé zijn sowieso open op 2e kerstdag, en er zijn vast nog wel meer bioscopen die gewoon hun deuren openen. Ga er lekker tussenuit en geniet van films als The Hobbit: The Desolation of Smaug of The Hunger Games: Catching Fire (als je van fantasy houdt) of naar Frozen, een leuke winterse animatiefilm. 47 Ronin schijnt ook heel vet te zijn!

movie night4. Heb je na al die dure kerstinkopen even geen centjes voor de bios, dan kun je prima een thuisbioscoopdagje inlassen. Eet de kliekjes van het Kerstdiner terwijl je geniet van epic kerstfilms zoals Home Alone (uiteraard gevolgd door Home Alone 2), Die Hard, The Santa Claus, Elf, Fred Claus, How the Grinch Stole Christmas, Olivier B. Bommel, The Sound of Music, Annie, Pietje Bel, A Christmas Carol, The Polar Express, The Goonies, Alles is Liefde (en daarna, Alles is Familie) of Tim Burton’s A Night Before Christmas. Een vrij complete lijst vind je hier. En check de uitgekozen films dan nog even via IMDb als je wilt weten of ze de moeite waard zijn. Ik zeg, enjoy!

TIP: maak er een chique at home cinema feestje van met luxe snacks zoals puntzakjes met popcorn, kleine Ben & Jerry’s bakjes geserveerd in een beker met ijs en de lekkerste cocktails.

mood board5. Maak een (digitale) Mood Board en een lijstje met goede voornemens. Het klinkt misschien een beetje suf, maar als je dingen opschrijft ben je sneller geneigd om je eraan te houden. Bovendien is het altijd goed om het jaar 2013 te reflecteren: wat waren je hoogtepunten en wat waren je dieptepunten? Wat ging er goed en wil je voortzetten en wat wil je absoluut anders aanpakken? Wat zijn je wensen en je goede voornemens voor het nieuwe jaar? Denk er over na, maak een lijstje en pak vervolgens een stapel oude tijdschriften en knip en plak een mooi, inspirationeel Mood Board in elkaar. Of maak een digitale versie, you Whizkid you! Hang je Mood Board met je lijstje op een plek waar je het goed kunt zien, zodat je het gehele jaar wordt herinnerd aan je wensen, dromen en goede voornemens.

voedselbank6. Ik weet niet hoe jullie situatie is, maar ik heb het persoonlijk erg goed. Ik ben gezond, ik heb een superlieve vriend, lieve familie, werk, een dak boven mijn hoofd, kan de huur elke maand zonder problemen betalen en ook gewoon boodschappen doen. Helaas zijn er in Nederland ook genoeg gezinnen die het financieel heel erg zwaar hebben. In bijna elke stad of dorp zit wel een voedselbank en bij de meeste voedselbanken kun je op vrijdagochtend (morgen dus) voedsel doneren. Dus heb je een Kerstpakket gekregen, een motherload aan chocola en lekkers, flessen wijn, kerststollen, of nog veel (ongeopend) voedsel over van de Feestdagen? Verzamel het vandaag allemaal in een krat en doneer het morgen aan de voedselbank.

Google even waar de dichtstbijzijnde voedselbank zit en aan welke eisen het gedoneerde voedsel moet voldoen. Je kunt er ook shower gels, body lotions, deodorant en shampoo/conditioner doneren. Ik denk altijd maar zo; ik heb te veel, zij hebben te weinig, dus waarom zou ik het niet met mensen delen die het hard nodig hebben? Het voelt goed om mensen te helpen!

vrijwilligerswerk7. Geef je op als vrijwilliger om te helpen bij het plaatselijke daklozencentrum, SoepBusUtrecht of AmsterdamCares. Soms moet je even googelen om iets in je buurt te vinden en vaak heeft men al genoeg vrijwilligers, maar er kan er vast nog wel eentje bij (of je staat standby voor als er iemand uitvalt), maar je kunt je natuurlijk ook opgeven voor latere events. Vaak kun je ook het plaatselijke bejaardentehuis bezoeken om de ouderen die alleen zijn wat gezelschap te houden of om ze een klein cadeautje te brengen.

foute kerstfotos8. Maak de meest afschuwelijke cliché kerstfoto en verstuur die naar al je vrienden en familie. Denk vooral aan die eighties christmas family pictures of aan die foute Kerstgala foto’s. Gebruik vooral props (kerstmutsen, ugly christmas sweaters, de kerstboom op de achtergrond, kat op schoot, met zijn allen in onesies of kerstpyama’s), positioneer je vriend achter je met zijn hand op je schouder, of erger nog met zijn armen om je buik heen geslagen, en heb vooral veel lol! Ook een leuke, ga van groot naar klein staan. Maak het maar lekker awkward! En als laatste, leuk de foto op met picmonkey.com.

PS. ja dat is Justin Timberlake op de tweede foto, haha!

winterparade9. Entertainment, theater en lekker eten? Bezoek dan de wintervariant van De Parade, de Winter Parade. Momenteel is De Winter Parade in Amsterdam. Anders dan in de zomer is dat er een muziek-, theater- en dansprogramma met diner wordt ‘geserveerd’ vanaf een 120 meter lange tafel, op schalen die het publiek met elkaar deelt. Meer informatie vind je hier.

vrienden kerstmis10. SMS, bel of whatsapp al je vrienden om te vragen wat zij aan het doen zijn. Doen ze net zoals jullie ook geen ene steek, nodig ze dan uit om samen bij jullie te komen chillen. Laat iedereen wat kliekjes meebrengen en ga lekker aan de kerstfilmmarathon (voor filmsuggesties, zie punt 4). Als je vrienden van spelletjes houden, ga gezellig allerlei bordspellen doen, of old school spelletjes zoals Twister, 4 op een rij, Stratego of Triviant. Kolonisten van Catan, ook altijd leuk! Mijn persoonlijke favoriet is het Propjes Spel (voor uitleg, klik hier). Want, it’s always better together.

Ik hoop dat jullie leuke inspiratie hebben opgedaan met mijn ‘What to do op 2e Kerstdag’ tips! Als jullie nog leuke tips hebben om te doen vandaag, laat het dan graag weten bij de comments.

Wat zijn jouw plannen vandaag?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

55 Reacties

 1. Hennie
  27 november 2018 / dinsdag, 27 november 2018

  Is er ook iemand die nog weet waar kerst over gaat ??

  Het is n.l. het geboorte-feest van Jezus Christus, die kwam om het verlorene te zoeken !

  En Engelen zongen : “Ere zij GOD ” !!!

  Dát kunnen we ook doen !!

 2. 27 december 2013 / vrijdag, 27 december 2013

  Wat een heerlijk artikel weer en zulke leuke ideetjes! Schaatsen, bioscoopje pakken en dat soort dingen zijn super leuk om te doen. Ik heb op tweede kerstdag samen met mijn hondje, mama en zusje lekker gewandeld in het bos. Zonder papa is 2e kerstdag niks aan… :(

 3. 27 december 2013 / vrijdag, 27 december 2013

  Met gescheiden ouders heb je altijd wel wat te doen op Tweede Kerstdag. Ik was bij mijn oma op kerstavond, bij mijn vader op Eerste Kerstdag en bij mijn moeder op Tweede Kerstdag, hihi.

 4. Laura
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Het siert je om de voedselbank te noemen als aandachtspuntje :) Heb het gelukkig ook niet nodig, maar het is super belangrijk om te hebben!

 5. Marit
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik had vandaag een sollicitatie gesprek bij de bioscoop in hoog catharijne! Haha

 6. Annika
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ga altijd op 2e Kerstdag naar mijn Opa en Oma. Daar zijn dan ook altijd alle neefjes, nichtjes, ooms en tantes. Gelukkig hoef ik met dus niet te vervelen!

 7. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ga denk ik straks naar de bios!

 8. N
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  In mijn beleving vieren de meeste mensen juist eerste en tweede kerstdag, en geen kerstavond! Ik blijf iig lekker thuis vandaag, ben nu mijn teennagels aan het lakken en doe zo een maskertje op.

 9. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Leuke tips! Voor mij is het een dagje bankhangen bij de schoonfam!

 10. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  En de top2000 luisteren natuurlijk! Die was je vergeten

 11. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Wij vieren juist vandaag Kerst.
  Kwam makkelijker uit met schoonfamilie etc. Dus ik hoef nu pas mijn cadeautjes uit te pakken! WOOHOO.

 12. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Tweede kerstdag is bij mij altijd “nodig” omdat we de ene dag bij de familie van mijn vriend zitten en de andere bij mijn ouders. Vanmiddag lekker eten en cadeautjes dus!

  Ik vind het heel goed dat je de Voedselbank erbij zet, zeker omdat in kerstpaketten vaak dingen zitten die je toch niet gebruikt, dus kan je ze maar beter doneren aan mensen die het wel gebruiken en nodig hebben. Ik heb de 22e meegedaan aan een vrijwilligers actie in Eindhoven om geld op te halen voor de voedselbank (waar wij dan weer eten van kopen voor ze, want blijkbaar mogen zij van geld donaties geen eten kopen). Ik vind het belangrijk om even stil te staan bij mensen die het een stuk minder goed hebben als wijzelf, dus goed dat jij dat ook doet =)

 13. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Er stond voor mij vandaag wel iets op het programma, maar ik ben nog steeds ziek, dus de pret gaat niet door. Lekker op de bank met een film denk ik maar dan :)
  Ga de lijst met kerstfilms even checken, wie weet zit er nog iets leuks bij :D

 14. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Met een beetje redelijk weer zijn wij buiten te vinden. Tweede Kerstdag is een prachtdag om onze grootste hobbie uit te oefenen: geocachen! Dat komt vaak neer op een puzzeltocht langs mooie plekjes in stad of natuur.

 15. Maaike S
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ken helemaal niemand die Kerstavond viert….iedereen die ik ooit gekend hebben vieren gewoon eerste en tweede kerstdag! :O

 16. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Leuke tips :) ik vertrek zo naar de keuken om lekkere dingen te bakken voor het toetje voor vanavond!

 17. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Leuke tips!

 18. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik blijf gewoon thuis, lekker relaxen. :)

  Keep on bloggin’,
  Summer

 19. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Nummer 1 beschrijft mijn moeder gewoon, de meubelboulevard….

 20. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  mijn hele kerst is veranderd van leuke feestjes naar mijn vriend 24/7 verzorgen die eergisteren geopereerd is >.< hopen dat volgende kerst wat leuker is!

 21. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Leuke ideeën Serena, maar eigenlijk ben je wel de belangrijkste vergeten!
  Want is tweede kerstdag boven alkes niet de dag dat je met al je cadeautjes mag spelen? ;-)

  • Serena
   Auteur
   26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

   Haha, dat is helemaal waar!

 22. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Wat een leuke tips! Ik ga vandaag kerst vieren bij mijn vriend thuis

 23. desiree
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Hoi Serena,
  Heel leuk dat je verteld over de voedselbank. Alleen ik weet dat in noord-holland heel veel voedselbanken dicht zijn tot 2 of 3 januari.
  En wat betreft een fles wijn geven aan de voedselbank, ja dat kan maar vaak worden die niet aan de klanten gegeven. Iniedergeval niet bij mijn voedselbank. Daar drinken wij als vrijwilligers de wijn na het werk. Als een soort bedankje voor de inzet.
  De klanten krijgen geen alcoholische dranken ivm alcoholisten.
  Maar nogmaals heel fijn dat je je lezers verteld over de voedselbank! :)

 24. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Leuke tips! Vandaag ga ik brunchen en bloggen en heb ik nog een kerstdiner.

 25. Charlotte
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Haha, Justin Timberlake met z’n noodle-haar

 26. Neziya Dalia
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Wat handige tips ook gewoon tegen de verveling! Een moodboard lijkt me wel leuk om op mijn kamer te hebben :) maar vandaag heb ik al genoeg te doen, ik vier vandaag bij vrienden xd

 27. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Mijn vader heeft dit jaar zijn complete kerstpakket weggegeven aan iemand. Dit gezin kennen we doordat de moeder bij de vriendin van mijn vader werkte, totdatzew erd ontslagen. We hebben nog nooit iemand zo blij gezien met een zak chips. Hun zoontje van zes had nog nooit een mars geproefd. En dat met een nkerstpakket waar waarschijnlijk de helft bij on dijn de kast was beland.

  • Serena
   Auteur
   26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

   Wat lief van jullie, dat moet vast goed hebben gevoeld ^^

 28. Chantal.
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ga werken van nu tot vanavond. Op de meubelboulevard! Oh de joy hihi. Hopelijk zijn de mensen een beetje lief vandaag.

  • Serena
   Auteur
   26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

   Oh jee! Good luck vandaag! En denk het wel, mensen zijn vast nog wel in een feestelijke stemming ^^

 29. Britt
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Lekker. Chillen en uit eten

 30. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Helaas moet ik nog een hele voormiddag werken! Maar deze middag wil ik gewoon een film kijken en bankhangen :)

 31. joke
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ben vandaag aan het werk bij de immigratie dienst, het asielleven gaat gewoon door. Maar gelukkig zijn we met hele leuke collega’s en vanmiddag gaan we lunchen met allerlei gerechten die we zelf hebben meegenomen. Dus toch een beetje kerst op de werkvloer!

 32. lousaa
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik denk dat veel mensen op tweede kerstdag bij familie zijn. Ik wel tenminste.

  Leuke tips. Alleen vind ik het een beetje typisch om wijn enzo te doneren aan de voedselbank. Luxeproducten lijken mij het doel voorbij schieten. Voedselbanken zijn er voor basisproducten zoals aardappels, rijst, groenten, fruit, tandpasta, zeep en maandverband enzo in mijn ogen. Eerste levensbehoeften. Ik onderken dat er mensen zijn die het niet breed hebben, maar die zitten meer verlegen om appels voor hun kinderen dan om appelflappen volgens mij. Dus in plaats van in de overdrive te gaan bij het inkopen met feesteten en je restjes luxe te doneren kun je wellicht beter wat nuttige producten sponsoren.

  • 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

   Bij voedselbanken worden sowieso nooit alcoholische dranken uitgegeven, ik heb het iig nooit gehad.

 33. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Wat een leuke tips weer!

 34. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik heb tweede kerstdag dienst en veel mensen vinden dat zielig of sneu (“Ah zit je dan alleen thuis?”). Maar ik vind het stiekem heerlijk. Beetje rondhangen in huis, films kijken, m’n fotomapje op de computer éindelijk eens organiseren etc etc ;)

 35. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Goede tips, echt iets waar je aan hebt, originele ideëen! Ik ga zelf vandaag al om 11 uur naar mijn opa en oma, om daar het ‘ 2e kerstdag diner’ voor te bereiden!

 36. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ooit ben ik 1x naar de meubelboulrvard geweest op Tweede Paasdag, maat die fout bega ik geen 2e keer. Ik ga vandaag naar mijn schoonfamilie Kerst vieren. Fijne 2e Kerstdag gewenst allemaal!

 37. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Wij gaan vanmiddag een heerlijke duinwandeling maken met ons 2 maanden oude dochtertje in de draagdoek, gewoon genieten met z’n drietjes :)

 38. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik heb het juist altijd druk op tweede kerstdag! Ik ben blij dat er twee zijn want wij hebben ook twee families om kerst mee te vieren dus dat is twee keer eten haha. Ik ga vandaag uit eten :)

 39. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Nou ik spendeer vandaag in het ziekenhuis, mijn amandelen gaan er uit :(

 40. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ga deze dag relaxen en misschien nog een wandeling maken door het bos

 41. t.
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik ga vandaag helaas aan mijn verslag. Moet er 3 afhebben na de vakantie :(

 42. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik heb vandaag familie bezoeken… Gisteren lekker thuis geweest met mijn vriend!

 43. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  In België is het vandaag geen officiële feestdag dus ik moet weer gewoon aan het werk! Helaas maar dan vanavond wel een filmpje kijken om te relaxen ;)

 44. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Ik heb vandaag de schoonfamilie, ook een klassieke besteding van 2de kerstdag :p Maar wel heel gezellig hoor. Anders had ik zeker nog wat meer kerstfilms gekeken en reviews daarover geschreven :)

 45. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Een moodboard lijkt me superleuk om te maken! Ik ga dat nog zeker doen deze vakantie, maar vandaag ga ik tijd besteden aan mijn lieve tweelingneefjes

 46. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Jammer genoeg zal het hard studeren worden voor mijn examens in januari :( dinsdag al de hele late namiddag + avond verloren en gisteren ook de hele dag..
  Kerst is wel leuk en gezellig maar geeft ook enorm veel stress als je net zoals ik examens hebt en eigenlijk moet studeren..
  Maar tjah, wat doe je er aan? De stress een beetje proberen weg te eten haha ;) food overdose alert!
  Wel toffe ideeën van je :)
  Xx Lyn

  • Lut
   27 december 2013 / vrijdag, 27 december 2013

   Hier is het helaas ook zo… Studeren studeren en nog eens studeren..
   Maar we moeten er nu eenmaal door :)

 47. Sanne
  26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  Leuke tips!
  Ik moet gewoon werken vandaag en vanavond eten met de familie. Druk genoeg dus!

  Fijne dag vandaag.

 48. 26 december 2013 / donderdag, 26 december 2013

  In Australie hebben ze niet eens tweede kerstdag dus voor mij is het sowieso vervelen haha ;) Maar wel leuke ideeën om te doen! Ik denk dat ik vanavond nog wel ff naar t strand ga dan is het wat koeler :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *