Om deze reden smaakt een Chiquita banaan nóg lekkerder

De afgelopen jaren merk ik dat niet alleen ikzelf, maar ook alles en iedereen om me heen veel bewuster is geworden. Door plastic te scheiden ben ik me er opeens heel bewust van hoeveel verpakkingsmateriaal er eigenlijk om mijn boodschappen heen zit. En door documentaires op Netflix houd ik me ook wat bewuster bezig met minder vlees eten. Make-up producten check ik op het leaping bunny logo en ook koop ik graag tweedehandskleding in plaats van met twee overvolle tassen een goedkope winkelketen uit te lopen.

Niet dat ik übergroen ben, hoor. Er staat een auto voor de deur en ik kan intens genieten van een hamburger, maar ik merk dat ik de afgelopen jaren wel wat meer nadenk over waar producten vandaan komen en dat ik dus wat bewuster shop en boodschappen doe. En zeker nu ik een kindje heb.


Marshall is 3,5 maanden oud en krijgt nog volledige borstvoeding, maar over een aantal weken mogen wij hem al gaan bijvoeden en daar kijk ik heel erg naar uit! Als baby ben je natuurlijk helemaal blanco, dus ik ben zó benieuwd wat hij van alle nieuwe smaken zal gaan vinden. We beginnen met worteltjes, doperwtjes, zoete aardappel, pompoen en bloemkool en daarna kunnen we overstappen op zacht fruit, zoals banaan.


Ik ontving laatst een persbericht waarin verteld werd dat Chiquita bananen zich inzet voor vrouwenrechten en betere werkomstandigheden voor vrouwen. Chiquita bananenplantages bevinden zich vaak in afgelegen plattelandsgebieden, waar vrouwen kunnen worden blootgesteld aan seksuele intimidatie, geweld of discriminatie. Chiquita heeft zeer duidelijke richtlijnen, gedragscodes en een speciale 24/7 hulplijn om dit te voorkomen. De hulplijn maakt het voor medewerkers mogelijk om incidenten op een anonieme manier te melden en om advies te vragen. Ook zet Chiquita zich in om meer taken geschikt te maken voor vrouwen die voorheen alleen door mannen werden gedaan, zoals bladsnijden, inpakken en bemesting.

Ik was me er eerlijk gezegd niet bewust van dat het zo moeilijk is voor vrouwen in deze business (ik dacht er gewoonweg niet over na), maar vind het ontzettend goed dat Chiquita er zo naar streeft om hun vrouwelijke werknemers te helpen. Nu ik dit weet vind ik het wel éxtra fijn om voor deze bananen te kiezen.

Om iedereen te laten zien wat Chiquita doet om de positie van vrouwen te verbeteren, maar ook wat betreft hun andere werknemers, het onderwijs, milieu, kwaliteit en plantages, vind je deze maand speciale Shazam stickers op de bananen in de supermarkt. Scan de Shazam-code met je mobiel en kies uit vijf verschillende virtual reality video’s.


Ik vind dit echt een leuk initiatief! Een speelse én leerzame manier om het merk Chiquita wat beter te leren kennen en om een nog beter gevoel te krijgen wanneer je de volgende keer een banaantje eet!

Hoe bewust houd jij je bezig met je boodschappen? Waar let jij op en wat vind jij belangrijk?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
dit is een gesponsorde post

41 Reacties

  • 24 oktober 2018 / woensdag, 24 oktober 2018

   Nooit geweten, maar erg interessant. Sowieso is het lastig voor grote bedrijven in deze landen om hier niet in verwikkeld te raken. Kan op zoveel fronten fout gaan.

 1. Lieke
  31 augustus 2018 / vrijdag, 31 augustus 2018

  Mensen. Kunnen we aub ff wat minder commentaar leveren op dit artikel van de allerliefste Serena! :( Ik waardeer elk artikel, spon of geen spon van haar en het is altijd zo super makkelijk om online commentaar te leveren.

  3> Serena!

 2. Marike
  26 augustus 2018 / zondag, 26 augustus 2018

  Leuk dat Chiquita hun houding tov hij werknemers zo mooi profileert, maar bananen zijn nog steed ontzettend milieuonvriendelijk fruit. Er is maar een ras van, waardoor het ontzettend vatbaar is voor ziekten; daarom moeten er liters gif overheen en dat spoelt op veel farms zo, hup de zee in. Dit heeft het koraalrif voor de kust van Costa Rica al bijna compleet verwoest. Toch niet zo’n bewuste keuze meer, als je dat weet!

  • Serena
   Auteur
   28 augustus 2018 / dinsdag, 28 augustus 2018

   Wat ik heb begrepen van Chiquita is dat ze de meest duurzame en effectieve methoden gebruiken om onkruid, ongedierte en ziekten te bestrijden. Gebruiken ze wel chemicaliën dan voldoen die aan de nationale, Amerikaanse en Europese wetgeving. Ook kijken ze naar mogelijkheden om het gebruik van pesticiden te verminderen en boeken ze hier enorme vooruitgang bij.

   • Willemijn
    29 augustus 2018 / woensdag, 29 augustus 2018

    Tja, natuurlijk zegt Chiquita dat. Dat is typisch een “wij van WC Eend adviseren WC Eend.”

    • T.
     29 augustus 2018 / woensdag, 29 augustus 2018

     Echt he

 3. Simone
  25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

  Niet lullig bedoeld, maar een artikel als dit vind ik persoonlijk vrij raar op een beautyblog.

  Ik denk dat iedereen begrijpt dat gesponsorde artikelen het brood op de plank brengen, maar ik zou dan een stuk liever een gesponsord artikel zien over beauty. Dan is het een win/win, leuk voor de lezer, en leuk voor Serena ?

 4. Jasmijn
  25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

  Als je dit interessant vindt, vind je misschien ook de aflevering van de keuringsdienst van waarde interessant over bananen. Staat gewoon op youtube. (Ik ben die afleveringen aan het bingewatchen op dit moment XD)

 5. Lisa
  24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

  Nog afgezien van het feit dat het niet klopt wat Chiquita over zichzelf zegt ( en ja ik heb dit onderzocht, net als een aantal mensen in aantal in eerdere reactie op dit artikel) begin ik het wel heel vervelend te vinden om dit soort artikelen te lezen bij beautybloggers. Het heet niet voor niets beautylab. Ik verwacht huid/haarverzorging, cosmetica, lichaamsproducten en vooruit niet te kinderachtig, gezonde voeding, mode en interieur kunnen er dan ook nog wel bij maar op dit soort geneuzel zit ik niet te wachten op deze sites. Ik verdiep me zeker in milieuzaken en fairtrade maar daar heb ik andere deskundige sites voor. Blijkbaar tasten zwangerschap en moederschap het BEAUTYbrein ernstig aan want daarna zie je bij veel beautybloggers (Elisejoanne, Willemijn en Martine, Leonie) het thema beauty langzaam maar zeker verdwijnen. Jammer hoor, nog afgezien van het feit dat Serena hier in de onwaarheden van Chiquita trapt.

  • Gina
   24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

   Goh, wat vervelend, een keer een artikel over een ander onderwerp. My god zeg, doe niet zo moeilijk. Dan surf met je eigen beautybrain toch naar een andere blog. Het is juist leuk dat er meerdere onderwerpen op de blog verschijnen.

  • Cassilda
   25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

   Even chill zeg! Alle beautybloggers die jij noemt komen in andere fases van hun leven terecht, ze groeien. Jij blijkbaar niet als je jouw verwachtingen zo neer zet. Geen enkele blogger is jou iets schuldig.

   • Lisa
    25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

    Natuurlijk komt iedereen in een andere fase van zijn leven terecht maar dan moet je je blog aanpassen, zo zijn Willemijn en Martine verdergegaan onder de naam 2wmn, dan schep je niet de verwachting dat het over beauty gaat. Een andere optie is een algemene homepage waarna iedereen kan gaan kijken in de betreffende subrubrieken die haar/hem interesseren. Serena vind ik een buitengewoon goede blogger als het om het analyseren van beautyproducten gaat waarbij ze een kritische noot laat horen, vanuit die invalshoek neem ik haar oordeel serieus en ben dus teleurgesteld als het om een verkapte reclame gaat voor een product (bananen) waar ze verder geen affiniteit mee heeft. Wat wordt het volgende? Beoordelen van pindakaas, wasmiddel, toiletpapier? ik vind dit gewoon niet oprecht naar je volgers/lezers.

    • Nikita
     25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

     Sorry, maar alsof je alleen naar een blog gaat vanwege de naam. Ondanks dat dit Beautylab heet, weten we toch allemaal dat er net zo goed veel lifestyle langskomt? Gelukkig, want ik ben juist helemaal niet zo’n lover van beauty ;-) Kritiek hebben mag, denk dat Serena er veel aan heeft, maar tsja, betaalde artikelen zijn nodig en vind dat ze er nog een leuk, informatief artikel van heeft gemaakt. Zou jammer zijn als de informatie niet klopt (zoals sommige meiden zeggen), maar ‘t feit dat ze iets schrijft wat niet met beauty te maken heeft is volgens mij niets nieuws – en juist leuk! Om je naam hier nou voor aan te passen lijkt me nogal gek…

    • M
     26 augustus 2018 / zondag, 26 augustus 2018

     Testen van toiletpapier zou ik zeker lezen.
     Maandverband enzovoort lijkt me ook wel interessant.

  • Merlijn
   25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

   Toch sluit ik me hier wel bij aan. Tuurlijk, dingen veranderen in de loop van je leven en blog. Maar ik voel me nu steeds meer gebombardeerd met betaalde artikelen. Niet alleen hier.

 6. Babette
  24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

  Greenwashing? wist je dat de zakken bananen van 1 euro bij de ah ook van Chiquita zijn? Die tros die in plastic zit verpakt?
  Wat betreft je zoontje: zeker met borstvoeding zou ik je aanraden te wachten tot 6 maanden met bijvoeding, als je meer info wil over het waarom hierachter kun je op borstvoeding.com kijken:)

 7. Lisa
  24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

  Ja, typisch gevalletje van greenwashing dit :( check idd die docu zoals hierboven wordt getipt. Jammer dat je hier in trapt, Serena :(

 8. Ier
  23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Interessant! Toevallig kwam ik laatst dit artikel tegen (http://www.foodispower.org/bananas/). Daar komt oa Chiquita er minder goed vanaf. Lastig hoor, om een goede keuze te maken.

 9. Eline
  23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Leuk artikel, behalve dat je vergeet dat Chiquita balls deep in de wapenhandel zit op het Zuid-Amerikaanse continent en onder andere de Colombiaanse guerrilla’s miljoenen heeft betaald en zo heeft bijgedragen aan de oorlog die de FARC voerde, inclusief de bijbehorende slachtoffers. Doe aub je research voordat je je naam verbindt aan een organisatie die zo hypocriet als de neten is.

  • Serena
   Auteur
   28 augustus 2018 / dinsdag, 28 augustus 2018

   Ik heb mijn research gedaan en ben ervan overtuigd dat Chiquita heeft geleerd van haar verleden (inmiddels hebben we het over 11 jaar geleden). Ze doen er vandaag de dag alles aan om te blijven voldoen aan de hoogste ethische normen.

 10. An
  23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Geef mij toch maar Fair Trade bananen :-)

 11. 23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Ik vind het echt zo goed dat Chiquita zo opkomt voor vrouwenrechten. Ik had ook nog nooit stilgestaan bij dat punt, maar wat ontzettend goed zeg!

  • M
   24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

   Nou wat goed.
   Die vrouwen zijn ook maar achtergebleven, achterlijke wezens toch?

   • Nikita
    25 augustus 2018 / zaterdag, 25 augustus 2018

    Nee, maar gezien het feit dat vrouwen vaak relatief minder betaald krijgen en in sommige landen nog wel als huisvrouw (of soms idd als achterlijk wezen) gezien worden, is dit natuurlijk wel een goed initiatief ;-)

    • M
     26 augustus 2018 / zondag, 26 augustus 2018

     Maar met Chiquita is zoveel mis dat betere werkomstandigheden voor vrouwen een lachertje zijn.

 12. 23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Tof dat een gigantisch bedrijf zoals Chiquita ook aandacht heeft voor vrouwenrechten en betere werkomstandigheden!
  Ik vind mezelf toch overwegend bewust wat boodschappen betreft. Ik koop bijvoorbeeld geen vlees of vis, koop zo veel mogelijk biologisch (wat jammer genoeg stukken duurder is) en gebruik herbruikbare groente- en fruitzakjes of plak de weegstickers rechtstreeks op het product.

 13. Mariëtte
  23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Ik ben benieuwd of dit voor alle bananen geldt? Je kunt bij Albert Heijn namelijk ook zo’n goedkope eurozak bananen kopen en die komen ook bij chiquita vandaan. Hoe kunnen ze voor bijna een euro minder hetzelfde product verkopen?

  • Serena
   Auteur
   23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

   hi Mariëtte,
   dat zal ik voor je navragen, maar persoonlijk denk ik dat het om ‘afgekeurde’ bananen gaat, dus bananen die niet krom genoeg zijn of die misschien al iets minder groen waren toen ze werden verkocht? Of misschien koopt Albert Heijn ze heel groot in? Ik kom er bij je op terug!

   • Serena
    Auteur
    28 augustus 2018 / dinsdag, 28 augustus 2018

    Ik zou nog bij je terug komen! Heb het voor je nagevraagd en inderdaad, de bananen in de eurozak zijn van een andere kwaliteitsklasse. Vandaar het prijsverschil.

    • Mariëtte
     29 augustus 2018 / woensdag, 29 augustus 2018

     Ah! Ik vroeg het me af omdat ze er hetzelfde uitzien. Thanks voor het navragen!

     • Serena
      Auteur
      30 augustus 2018 / donderdag, 30 augustus 2018

      Chiquita heeft héle strenge eisen om een banaan Chiquita-approved te maken, het heeft o.a. met de dikte en lengte van de banaan te maken. Dus alleen als je de meetlat erbij pakt zal je verschil merken denk ik, haha!

      • Willemijn
       31 augustus 2018 / vrijdag, 31 augustus 2018

       Als Chiquita echt zo duurzaam is, zou het bedrijf niet dit soort cosmetische kwaliteitseisen voor dikte en lengte hebben. Dit soort eisen zorgt er namelijk voor dat een deel van de productie uit de voedselketen verdwijnt. Food waste voordat het überhaupt bij de winkel is.

       • 15 september 2018 / zaterdag, 15 september 2018

        Ik vind het zo knap dat je rustig blijft Serena, al die beroepszeikers hier. Man man, je kan niets meer tikken zonder dat de het ubergetrut je in je nek springt. Ongelofelijk..

 14. Tessa
  23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Ik zag laatst een heleboel bananenplantages in Ecuador, ben benieuwd of daar ook Chiquita bananen tussen zaten ;-). Goed dat een groot merk zoals Chiquita meer doet voor het welzijn van werknemers! Ik ben wel geïnteresseerd in meer artikelen over duurzaamheid, hoe je dat kan aanpakken in het gewone, dagelijkse leven. Ik kan bijvoorbeeld nooit zo goed iets vinden op websites met tweedehands kleding, weet niet goed welke zoektermen ik moet gebruiken etc. Misschien kun je daar nog een keer iets over schrijven? Liefs!

  • Serena
   Auteur
   23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

   hi Tessa,
   zelf shop ik graag bij United Wardrobe, maar ik ga ook wel eens naar de plaatselijke kringloopwinkel. Of ga eens naar VinoKilo’s of naar de Ijhallen in Amsterdam! Heerlijk rondneuzen en struinen en soms vind je echt pareltjes. Ik koop ook graag tweedehands designer. Mijn tassen komen van Rebelle.com

 15. Willemijn
  23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

  Als milieuwetenschapper juich ik toe dat we met z’n allen gaan nadenken over de impact van bedrijven en producten op het milieu en de maatschappij. Helaas is dit niet het hele verhaal. Chiquita, en de bananenindustrie in het algemeen, heeft niet bepaald een goede reputatie qua het gebruik van gif en maatschappelijke bijdrage (corruptie, problemen met stakingen, arbeidsrecht). Als je geïnteresseerd bent, raad ik je aan om de documentaire Banana Land te kijken. Bananas! is ook een aanrader, maar gaat over een ander bananen bedrijf (Dole).

  • alina
   23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

   bedankt voor de tip! ik ga meteen op zoek naar deze documentaires :)

  • M
   24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

   Interessant, vooral over dat gif. Ik begreep dat er op bananen erg veel insecticide wordt gespoten.
   Hoe veilig is dat?

  • Babette
   24 augustus 2018 / vrijdag, 24 augustus 2018

   Bedankt voor de tip, die ga ik zeker kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *