Mijn fotografie tips

De laatste tijd ontvang ik superveel lieve complimentjes over mijn foto’s. Ik zit dan helemaal te glunderen achter mijn laptop, want ik ben mezelf inderdaad de laatste tijd aan het uitdagen om mooiere foto’s te maken en ik steek er dan ook veel meer tijd en moeite in dan voorheen. Vandaag deel ik niet zo zeer de technische tips over diafragma’s en sluitertijd, maar wel mijn persoonlijke, creatieve fotografie tips om jullie vooral veel inspiratie te geven.

1. Belichting

instalab barbados_07Zo fotografeer ik, links van mijn raam. Ik weet het, lekker gevaarlijk en wankel zo, maar alles voor de perfecte foto! Ik woon op de vierde etage en ik heb grote ramen, dus dat is natuurlijk wel een gelukje omdat er dan vrij veel licht binnenkomt. Het licht komt bij mij grotendeels van de zijkant binnen en deels van de voorkant, wat bij mij zorgt voor heldere foto’s.

Ga thuis dus ook op zoek naar een ideaal plekje waar lekker veel licht binnenkomt. Dakramen geven altijd mooi licht en vlak naast een raam is ook bijna altijd goed. Toch wat donker? Probeer de producten dan neer te zetten op een verhoging, zoals een tafel of een stapel boeken.

diy cut out vaas_6Probeer ook eens gebruik te maken van andere ruimtes, zoals de slaapkamer, eetkamer of huiskamer. Producten komen ook erg mooi tot hun recht op een houten tafel, zoals een salontafel of eettafel. Deze foto is genomen in mijn huiskamer en zorgt meteen voor een strakke, maar huiselijke sfeer door de hele inrichting eromheen.

catrice update najaar 2014l'oreal miss denim review-16Deze foto is genomen met een witte onder- en achtergrond en geeft een strak en ‘clean’ effect. Door te werken met een witte onder- en achtergrond oogt de foto lekker licht en fris. Op deze manier valt het flesje extra goed op, maar het kan soms wel wat saai zijn. Dit voorkom je door gebruik te maken van props, maar daar komen we later op terug.

Als je geen geschikte ruimte kunt vinden in huis met mooie belichting, denk er dan eens aan om een aantal losse softboxen of daglichtlampen aan te schaffen om je producten extra te belichten. Of werk in een softbox. Je kunt eenvoudig je eigen softbox maken, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop. Volgens mij verkoopt Xenos momenteel een mooi exemplaar van rond de €10. Ik werk ook met softboxen, maar alleen op donkere en grauwe dagen in de herfst en winter. Ik probeer zo veel mogelijk met daglicht te werken omdat ik dat persoonlijk het mooiste licht vind voor productfotografie.

2. Camera & lenzen

action long lasting glossy lipstick-15Ik roep heel vaak dat je geen dure apparatuur nodig hebt voor goede foto’s en dat is ook wel zo, MAAR, sinds ik een Canon spiegelreflexcamera aan het uittesten ben (Canon heeft mij deze in bruikleen gegeven) met een 50mm lens moet ik zeggen dat ik mooiere en professioneel ogende foto’s maak in vergelijking met de foto’s die ik maakte met mijn Sony Nex-5. Je hebt niet eens een dure body nodig, maar de lens maakt wel onwijs veel verschil. Met de 50mm lens kan ik veel beter die gewilde ‘scherpte-diepte’ foto’s maken. Dus, een scherpe voorgrond met een wazige achtergrond.

bananentaartjesall black outfit-07l'oreal miss denim review-07guerain kiss kiss lipstick-17Ideaal voor food- en productfotografie, maar ook voor outfitfoto’s erg mooi. Ik kan een 50mm lens dus zeker aanbevelen naast de standaardlens. Lenzen zijn erg kostbaar, maar het is echt de moeite waard om voor te sparen. Ik kan nu al niet meer zonder!

3. Gebruik props

helena rubinstein lash queen mystic blacks-3Met props bedoel ik accessoires die ik gebruik tijdens het fotograferen van producten. Zelf gebruik ik graag bloemen, zonnebrillen, parfum flacons, sieraden, Chanel make-up, mijn Smythson notitieboekje, Beautylab potlood (speciaal voor mij gemaakt door Fashiolista.com), Starbucks mokken, Eiffeltorentjes, geurkaarsen of snoepgoed.

glass skull vase-6frends headphones-11Wees creatief! Kijk wat je in huis hebt liggen en zorg dat het totaalplaatje klopt. Leg alles ‘gezellig’ random neer of juist heel strak.

givenchy extravagancia palette-15cactusvijgolie-1Paula’s Choice RESIST Daily Pore-Refining Treatment BHA-11Kijk vaak door de lens van je camera om te zien of je ‘stilleven’ klopt of dat er nog wat lege plekken zijn die je moet opvullen, of dat de compositie juist te vol is. Je moet er wat gevoel voor hebben en het kost enige oefening, maar oefening baart kunst. Als je er moeite mee blijft hebben kun je wat inspiratie opdoen via weheartit.com of Pinterest, maar daar ben ik zelf geen voorstander van. Het is het beste om je eigen style aan te houden zodat mensen op een gegeven moment ook je fotografiestyle zullen herkennen.

4. Verticaal

cactusvijgolie-2Als ik wel eens op blogs terecht kom dan zie ik dat de meeste mensen rechthoekige ‘landscape’ foto’s maken. Oftewel, alles is horizontaal in plaats van verticaal. Probeer juist ook eens verticale portretfoto’s te maken van je producten. Door dit formaat foto’s te kiezen kun je weer wat spelen met de compositie en met portretfoto’s is het effect ‘voorgrond scherp – achtergrond wazig’ nog beter te behalen.

5. Bovenaf

givenchy extravagancia palette-14Een andere interessante compositie is het maken van foto’s van bovenaf. Het is even wat gestuntel (zie de allereerste foto van dit artikel), maar het effect vind ik persoonlijk erg gaaf!

6. Nabewerking

Ik bewerk mijn foto’s ALTIJD na via de website picmonkey.com, een gratis foto-nabewerkings site. Ik heb een betaald account zodat ik extra opties heb om foto’s te bewerken, maar dit is slechts een paar dollar per jaar dus erg goed te doen. Het nadeel is dat je dus wel internet nodig hebt om je foto’s te bewerken (in het vliegtuig kan ik dus nooit mijn foto’s nabewerken en daar baal ik soms wel van), maar het voordeel is dat je er via elke computer met internet op kunt, je hoeft dus geen zware programma’s te installeren op elke computer en laptop in huis.

voor en na picmonkeyHierboven heb ik de foto lichter gemaakt, het contrast verhoogd en de helderheid en de scherpte iets versterkt. Soms stel ik de witbalans opnieuw in en maak ik de kleuren iets intenser, zodat ze op de foto overkomen zoals in het echt. Het is slechts heel subtiel, maar zoals je kunt zien maakt het de foto meteen een stuk frisser en mooier.

guerain kiss kiss lipstick-11Dat waren mijn fotografie tips! Zorg voor goede belichting, investeer in een mooie lens, werk met props, speel met compositie en uitsnijdingen en bewerk je foto’s altijd na voor de finishing touch. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad en lekker veel inspiratie hebben opgedaan!

shine bright quoteIk vind het belangrijk om mezelf te blijven verbeteren op alle facetten van het bloggen, waaronder fotografie. Ik ben dan ook hartstikke trots op het feit dat jullie dit hebben opgemerkt en de moeite nemen om mij daarop te complimenteren. Onwijs bedankt en ik blijf mezelf uitdagen om nog mooiere foto’s te maken.

Mochten jullie aanvullende fotografie tips hebben, of wat meer technische fotografie tips, deel ze graag in de comments met mij en de andere bezoekers.

Until next time,
Serena Verbon

– Alle foto’s in dit artikel zijn geschoten met een Canon 1200D spiegelreflex camera en een 50mm lens – 

Volg:

109 Reacties

 1. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handige tips! Jouw foto’s zijn altijd prachtig

 2. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een fijne tips, thanks! Ik heb sinds kort ook een 50mm lens, ik moet er wel nog mee leren omgaan. Is toch iets lastiger dan ik dacht haha. Maar als het eenmaal lukt, kun je er inderdaad hele mooie foto’s mee maken. Ik ga eens oefenen en je tips gebruiken!

 3. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Bedankt voor deze super handige tips!

 4. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handige tips! En om al deze foto’s op een rijtje te zien maakt het echt tof om te zien hoe jouw fotokwaliteiten zijn verbeterd. Een lust voor het oog!

 5. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Prachtige foto’s en handige tips! XO

 6. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Goede tips! Ik vind je foto’s de laatste tijd ook echt opvallend goed :)

 7. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Fijne tips! Ik vind je foto’s inderdaad wel erg mooi altijd!

 8. Linda
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Serena, waar heb je dat leuke boekje vandaan? Niet die met Topsecret maar die andere met dat mooie patroontje erop? En goede tips!

 9. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Ik vind, sinds je de Canon camera gebruikt, dat je foto’s nog mooier geworden zijn!

 10. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een handige tips. Je foto’s zijn altijd prachtig! XX

 11. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handige tips! Hele mooie foto’s :)

 12. Chantal
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Het zijn hele mooie foto’s.
  Ik heb zelf laatst ook een wat duurdere camera gekocht.
  Ben er super blij mee!
  Foto’s zijn toch voor altijd dus het is ook een investering voor je toekomst of kostbare momenten.
  Mensen vergeten wel eens hoe bijzonder het eigenlijk is dat we elkaar kunnen vastleggen. Voor later, of als dingen of mensen er niet meer zijn.
  Super mooi gemaakt, juiste details erbij.
  Lekker opvallend de foto, op de juiste manier.

 13. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Licht is toch altijd wel je grootste vriend en vijand.

 14. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Je maakt echt prachtige foto’s! Bedankt voor de tips die ga ik zeker toepassen.

  Liefs

 15. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Je foto’s zijn echt prachtig de laatste tijd! Dit geeft naar mijn mening jouw blog echt iets extra, iets wat ik bij veel andere beautyblogs mis.

 16. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Goede en handige tips zeg! Fijn om te lezen. Ik probeer zelf ook continue mijn foto’s te verbeteren. Ik moet zeggen dat het al beter lukt nu ik een nieuwe camera heb, en af en toe wat dingen aanpassen op de computer (helderheid enz.) scheelt ook natuurlijk! Ik vind het alleen nog lastig om met props te werken, soms heb ik geluk en komt het precies mooi uit op de foto (bijv. een bloem) maar soms ligt het er maar een beetje stom bij. Ik vind jouw foto’s echt mooi de laatste tijd. :)

 17. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Fijne tips! Hier ben ik wel iets mee :)

 18. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een fijne post, ik vind echt dat je hele mooie foto’s maakt Serena! Ik gebruik zelf ook altijd natuurlijk licht, maar ik denk dat ik me voor de grauwere periodes van dit jaar wel softboxen ga aanschaffen. En ik zou zelf ook wat meer met props moeten werken, altijd leuk!

  Ik werk zelf al jaren met Nikon, momenteel met een Nikon D5100 en ik werk met 2 lenzen (18-105 mm en 50 mm f1.8). Voor mijn blog gebruik ik mijn 50 mm het meest want die geeft inderdaad een schitterend effect. De body is inderdaad van minder belang, het is vooral de lens die het erom doet. Wat nog helpt om mooiere foto’s te maken is je camera zelf instellen, zeker als je een 50 mm lens gebruikt. Dan krijg je echt een hele mooie blur en bokeh, veel mooier als dat je hem op automatisch laat staan. Het is een beetje zelf uitzoeken en ermee spelen, maar eens je het door hebt gaat het heel goed!

  X Sara

 19. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  ff nog over de lens: 50 MM, maar f/1.8, f/1.4 of f/1.2?
  Ik heb nu de standaard en ben me aan het oriënteren voor een lens dat goed is met scherpte-diepte, maar ook goed scherp stelt van hele kleine afstanden…

  dank je wel Fairy Blogmother :)

  • 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Ik heb zelf gekozen voor een 50mm 1.8 lens. We hadden thuis al een 1.8 en 1.4 liggen (helaas kan mijn camera die lenzen niet automatisch scherpstellen, dus moest een nieuwe kopen) dus heb al kunnen vergelijken, maar ik vond het verschil niet groot genoeg om nog 200/300€ extra uit te geven. Misschien dat het verschil met een 1.2 wel groot genoeg is, maar voor nu vond ik 1.8 ruim voldoende.

   Die van mij stelt trouwens wel pas scherp vanaf 45cm (ik heb dan wel een Nikon, weet niet of dat bij Canon anders is?), dus hele kleine voorwerpen van heel dichtbij fotograferen gaat niet, dan moet je echt gaan knippen in je foto om het onderwerp er meer uit te laten springen.

   • 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

    Koop een tussen ring :) deze zet je tussen de body en de lens en dan kan je de lens dichter bij het object houden voor close ups, het werkt erg fijn en daardoor hoef je niet meer te croppen waardoor de foto kwaliteit optimaal blijft :)

 20. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super fijne tips! Hier heb ik echt iets aan. Hopelijk worden mijn foto’s ook meer van Serena kwaliteit.

 21. Alexandra
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Hi Serena, wat voor camera gebruik je en maak je daar ook je video’s mee? Dank je, liefs, Alexandra

  • Serena
   Auteur
   20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Mijn video’s maak ik met een andere camera dan mijn foto’s.

 22. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Heel leuk artikel, Serena. En erg leerzaam. Ik ben zelf een beginnend blogger, dus hier kan ik nog veel van leren. Ik zal zeker ook nog bij de Xenos gaan kijken.

 23. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super handige tips!

 24. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Heel goed artikel. Ik moet duidelijk even naar de XENOS. Goede tips Serena. Voor mijn blog ben ik hier nog zoekende, maar dezs tips zijn weer een stap in de goede richting. Liefs

 25. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wauw, dit is toevallig! Ik typte ‘fotografie tips’ in bij je zoekbalk en begon dit artikel te lezen. Ik herkende een recente foto (die met de Helena Rubenstein mascara) en ging toen pas kijken naar de datum. Is het net geplaatst! Je artikel komt dus als geroepen.

  Bedankt voor de goede tips!

 26. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Ja ik vind jouw foto’s altijd zo mooi en professioneel! Deze tips vind ik echt heel handig, daar kan ik zeker wat mee, thanks ^^

 27. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een fijne tips, lief dat je het met ons deelt ik vind het altijd vrij moeilijk om leuke accesoires voor bij de foto te vinden maar ja zonnebrillen en parfumplesjes zijn ook leuk, nog niet aan gedacht! :)

 28. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wauw, ik heb het hele artikel geschreven en dankjewel zeg! Hele fijne tips, ik denk echt dat ik er wat aan heb! Ik probeer vaak buiten of in het bos te fotograferen want dat vind ik altijd heel mooi! Bedankt! :)

 29. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Dankjewel weer voor je tips! Ik heb er altijd veel aan.

 30. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Hele leuke en handige tips. Ik maak zelf ook regelmatig gebruik van props. En licht is inderdaad erg belangrijk Voor donkere dagen gebruik ik graag een softbox! De 50mm lens is zeker weten een aanrader!

 31. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat je zegt over duur materiaal klopt wel, maar het hangt er natuurlijk wel vanaf of je ook weet hoe je er mee om moet gaan. Je kunt nog zo’n dure spiegelreflex hebben met een nog duurdere lens, maar als je lekker doorknalt op de automatische functie, worden je foto’s echt niet veel mooier dan met een goede compactcamera!

  • 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Ja, klopt! Ik ben het met je eens! Gewoon uitproberen ook welke camera je het fijnste vind!

 32. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Leuk geschreven ! De lens maakt echt heel veel verschil ik maak het liefst product foto’s met een diafragma van 4 of 5 :)
  Ik houdt ook van props maar daar ben ik nog een beetje mee aan het experimenteren :)
  De wit balans vind ik ook heel belangrijk altijd! Dus zorg dat je deze goed hebt ingesteld ;)

 33. Marie L.
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Zo een lens heb je ook voor op je sony nex camera. Mocht je de canon weer moeten teruggeven!

 34. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een super goede tips! Ik ben aan het sparen voor een spiegelreflex, lijkt me geweldig om mee te werken! Verder vind ik achtergronden erg lastig om leuk te maken, maar ik ga er gewoon eens wat leuke dingetjes voor bij elkaar zoeken. Thanx voor de tips!

 35. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Jeej! Een super handig artikel! Fijn deze tips:) daar ga ik gauw mee aan de slag:)

 36. Syl
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Het verbaast me dat jouw foto’s niet continue gejat worden of in elk geval op Pinterest rondzwerven.

 37. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Je maakt echt mooie foto’s! Super bedankt voor je tips!

 38. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handige tips en je foto’s zijn echt heel mooi. Ik ben het zeker met je eens dat je met een spiegelreflex veel mooiere foto’s kunt maken. Zeker als je je toestel niet alleen maar op automatisch zet!

 39. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Ik ben onlangs verhuisd en heb hierdoor vele nieuwe foto plekjes ontdekt in m’n huis :) Heel leuk! Ik bewerk trouwens ook altijd via Picmonkey, maar dan wel helemaal via de gratis versie. Het stoort me niet dat ik er internet voor nodig heb: ik ben zo een hele avond bezig met het bewerken van foto’s van bijvoorbeeld een hele week, maar verder heb ik er dan geen werk meer aan.

 40. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Fijne tips Serena! Ik heb zelf in de loop van de tijd mezelf ook heel erg ontwikkeld op het gebied van fotografie, en ik ben nu ook wel op een punt aangekomen dat ik echt tevreden ben met mijn ‘skills’. Als ik de fotos van het begin van mijn blog zie, dan kan ik daar gewoon bijna niet naar kijken zonder mijn gezicht af te wenden, haha :) Ik vind belichting ook erg belangrijk, en mijn goede camera scheelt ook een heel stuk. Daarnaast heb ik mijn vader als persoonlijke outfit fotograaf, en hij doet het erg goed!

 41. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Op de Grazia Beauty bloggers Masterclass heb je ook tips gegeven en die gebruik ik nog steeds. Ik krijg regelmatig complimentjes over de foto’s dus je tips werken ;) Hier zitten weer wat nieuwe tips bij die ik zeker ook ga meenemen!

 42. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Tips zijn altijd welkom want soms vind ik het behoorlijk moeilijk om de foto’s nieuw en leuk te houden in plaats van altijd maar hetzelfde. Ben echt benieuwd hoe ik dit in de winter ga doen qua foto’s met een fulltime baan, misschien toch maar aan de softboxen. In ieder geval super bedankt voor de tips! xxx Lucinda

 43. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super handige tips! Deze post sla ik op!

  • 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Haha, dat heb ik ook gedaan :)

 44. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Ik vind dit echt een superhandig artikel Serena, jij maakt idd prachtige foto’s! Ik ga met deze tips zeker oefenen en proberen mijn eigen stijl erin te vinden :D

 45. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Ik vind het altijd heel leuk om jou foto’s te bekijken! En een goede lens is inderdaad wel erg belangrijk.

 46. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handig! Ik gebruik nog lekker een oude vertrouwde point & shoot camera van Canon die ik ook op vakantie gebruik. Helaas is mijn grootste probleem de plek waar ik foto’s maak waardoor ik erg beperkt word in mijn mogelijkheden. Hopelijk komt er binnenkort verandering in!

 47. Neesha
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Je maakt inderdaad prachtige foto’s! Bedankt voor de tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *