Mijn fotografie tips

De laatste tijd ontvang ik superveel lieve complimentjes over mijn foto’s. Ik zit dan helemaal te glunderen achter mijn laptop, want ik ben mezelf inderdaad de laatste tijd aan het uitdagen om mooiere foto’s te maken en ik steek er dan ook veel meer tijd en moeite in dan voorheen. Vandaag deel ik niet zo zeer de technische tips over diafragma’s en sluitertijd, maar wel mijn persoonlijke, creatieve fotografie tips om jullie vooral veel inspiratie te geven.

1. Belichting

instalab barbados_07Zo fotografeer ik, links van mijn raam. Ik weet het, lekker gevaarlijk en wankel zo, maar alles voor de perfecte foto! Ik woon op de vierde etage en ik heb grote ramen, dus dat is natuurlijk wel een gelukje omdat er dan vrij veel licht binnenkomt. Het licht komt bij mij grotendeels van de zijkant binnen en deels van de voorkant, wat bij mij zorgt voor heldere foto’s.

Ga thuis dus ook op zoek naar een ideaal plekje waar lekker veel licht binnenkomt. Dakramen geven altijd mooi licht en vlak naast een raam is ook bijna altijd goed. Toch wat donker? Probeer de producten dan neer te zetten op een verhoging, zoals een tafel of een stapel boeken.

diy cut out vaas_6Probeer ook eens gebruik te maken van andere ruimtes, zoals de slaapkamer, eetkamer of huiskamer. Producten komen ook erg mooi tot hun recht op een houten tafel, zoals een salontafel of eettafel. Deze foto is genomen in mijn huiskamer en zorgt meteen voor een strakke, maar huiselijke sfeer door de hele inrichting eromheen.

catrice update najaar 2014l'oreal miss denim review-16Deze foto is genomen met een witte onder- en achtergrond en geeft een strak en ‘clean’ effect. Door te werken met een witte onder- en achtergrond oogt de foto lekker licht en fris. Op deze manier valt het flesje extra goed op, maar het kan soms wel wat saai zijn. Dit voorkom je door gebruik te maken van props, maar daar komen we later op terug.

Als je geen geschikte ruimte kunt vinden in huis met mooie belichting, denk er dan eens aan om een aantal losse softboxen of daglichtlampen aan te schaffen om je producten extra te belichten. Of werk in een softbox. Je kunt eenvoudig je eigen softbox maken, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop. Volgens mij verkoopt Xenos momenteel een mooi exemplaar van rond de €10. Ik werk ook met softboxen, maar alleen op donkere en grauwe dagen in de herfst en winter. Ik probeer zo veel mogelijk met daglicht te werken omdat ik dat persoonlijk het mooiste licht vind voor productfotografie.

2. Camera & lenzen

action long lasting glossy lipstick-15Ik roep heel vaak dat je geen dure apparatuur nodig hebt voor goede foto’s en dat is ook wel zo, MAAR, sinds ik een Canon spiegelreflexcamera aan het uittesten ben (Canon heeft mij deze in bruikleen gegeven) met een 50mm lens moet ik zeggen dat ik mooiere en professioneel ogende foto’s maak in vergelijking met de foto’s die ik maakte met mijn Sony Nex-5. Je hebt niet eens een dure body nodig, maar de lens maakt wel onwijs veel verschil. Met de 50mm lens kan ik veel beter die gewilde ‘scherpte-diepte’ foto’s maken. Dus, een scherpe voorgrond met een wazige achtergrond.

bananentaartjesall black outfit-07l'oreal miss denim review-07guerain kiss kiss lipstick-17Ideaal voor food- en productfotografie, maar ook voor outfitfoto’s erg mooi. Ik kan een 50mm lens dus zeker aanbevelen naast de standaardlens. Lenzen zijn erg kostbaar, maar het is echt de moeite waard om voor te sparen. Ik kan nu al niet meer zonder!

3. Gebruik props

helena rubinstein lash queen mystic blacks-3Met props bedoel ik accessoires die ik gebruik tijdens het fotograferen van producten. Zelf gebruik ik graag bloemen, zonnebrillen, parfum flacons, sieraden, Chanel make-up, mijn Smythson notitieboekje, Beautylab potlood (speciaal voor mij gemaakt door Fashiolista.com), Starbucks mokken, Eiffeltorentjes, geurkaarsen of snoepgoed.

glass skull vase-6frends headphones-11Wees creatief! Kijk wat je in huis hebt liggen en zorg dat het totaalplaatje klopt. Leg alles ‘gezellig’ random neer of juist heel strak.

givenchy extravagancia palette-15cactusvijgolie-1Paula’s Choice RESIST Daily Pore-Refining Treatment BHA-11Kijk vaak door de lens van je camera om te zien of je ‘stilleven’ klopt of dat er nog wat lege plekken zijn die je moet opvullen, of dat de compositie juist te vol is. Je moet er wat gevoel voor hebben en het kost enige oefening, maar oefening baart kunst. Als je er moeite mee blijft hebben kun je wat inspiratie opdoen via weheartit.com of Pinterest, maar daar ben ik zelf geen voorstander van. Het is het beste om je eigen style aan te houden zodat mensen op een gegeven moment ook je fotografiestyle zullen herkennen.

4. Verticaal

cactusvijgolie-2Als ik wel eens op blogs terecht kom dan zie ik dat de meeste mensen rechthoekige ‘landscape’ foto’s maken. Oftewel, alles is horizontaal in plaats van verticaal. Probeer juist ook eens verticale portretfoto’s te maken van je producten. Door dit formaat foto’s te kiezen kun je weer wat spelen met de compositie en met portretfoto’s is het effect ‘voorgrond scherp – achtergrond wazig’ nog beter te behalen.

5. Bovenaf

givenchy extravagancia palette-14Een andere interessante compositie is het maken van foto’s van bovenaf. Het is even wat gestuntel (zie de allereerste foto van dit artikel), maar het effect vind ik persoonlijk erg gaaf!

6. Nabewerking

Ik bewerk mijn foto’s ALTIJD na via de website picmonkey.com, een gratis foto-nabewerkings site. Ik heb een betaald account zodat ik extra opties heb om foto’s te bewerken, maar dit is slechts een paar dollar per jaar dus erg goed te doen. Het nadeel is dat je dus wel internet nodig hebt om je foto’s te bewerken (in het vliegtuig kan ik dus nooit mijn foto’s nabewerken en daar baal ik soms wel van), maar het voordeel is dat je er via elke computer met internet op kunt, je hoeft dus geen zware programma’s te installeren op elke computer en laptop in huis.

voor en na picmonkeyHierboven heb ik de foto lichter gemaakt, het contrast verhoogd en de helderheid en de scherpte iets versterkt. Soms stel ik de witbalans opnieuw in en maak ik de kleuren iets intenser, zodat ze op de foto overkomen zoals in het echt. Het is slechts heel subtiel, maar zoals je kunt zien maakt het de foto meteen een stuk frisser en mooier.

guerain kiss kiss lipstick-11Dat waren mijn fotografie tips! Zorg voor goede belichting, investeer in een mooie lens, werk met props, speel met compositie en uitsnijdingen en bewerk je foto’s altijd na voor de finishing touch. Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad en lekker veel inspiratie hebben opgedaan!

shine bright quoteIk vind het belangrijk om mezelf te blijven verbeteren op alle facetten van het bloggen, waaronder fotografie. Ik ben dan ook hartstikke trots op het feit dat jullie dit hebben opgemerkt en de moeite nemen om mij daarop te complimenteren. Onwijs bedankt en ik blijf mezelf uitdagen om nog mooiere foto’s te maken.

Mochten jullie aanvullende fotografie tips hebben, of wat meer technische fotografie tips, deel ze graag in de comments met mij en de andere bezoekers.

Until next time,
Serena Verbon

– Alle foto’s in dit artikel zijn geschoten met een Canon 1200D spiegelreflex camera en een 50mm lens – 

Volg:

109 Reacties

 1. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

  Heel fijn artikel! Je foto’s zijn heel mooi. Persoonlijk vind ik mijn spiegelreflexcamera ook mooiere foto’s maken dan mijn compacte digitale camera, alhoewel ik het instellen wel lastiger vind.

 2. Lieke
  10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  Super artikel!
  Ik heb net een spiegelreflex camera aangeschaft gisteren, maar dan een Nikon!

 3. 24 november 2014 / maandag, 24 november 2014

  Leuk artikel! Dank je! :)
  Heb je ook tips voor ‘s avonds fotograferen? Meestal heb ik overdag niet zoveel tijd ivm werk. Ook heb ik met de steeds donkerdere (is dat een woord?) dagen heeeel erg weinig licht in huis (heb niet van die mooie grote ramen ;) ). Dus tips om ‘s avonds ook mooie foto’s te maken zijn welkom :)
  Groetjes Jolanda

 4. Veronique
  8 september 2014 / maandag, 8 september 2014

  Hoi Serena,

  Waar heb je het fotolijstje uit de laatste foto vandaan? Vind het idee van transparant maar toch met een rand heel mooi!

  Je DIY’s zijn echt superleuk altijd, keep up the good work!

 5. Nathalie
  3 september 2014 / woensdag, 3 september 2014

  Je foto’s zijn echt heel mooi! Leuk dat jij je tips met anderen deelt.

 6. Sifra
  1 september 2014 / maandag, 1 september 2014

  Bedankt voor de tips! Ga ik vandaag uitproberen :)

 7. Titia Dijkstra
  31 augustus 2014 / zondag, 31 augustus 2014

  Handige tips.
  Ik vind fotograferen ook leuk om te doen.
  Ik maak graag foto’s van mijn katten en aquarium.
  Maar bewerken doe ik mijn foto’s nooit.
  Ik vind de spiegelreflex kwaliteit al heel mooi.
  Dus nabewerken vind ik niet nodig.

  Ik heb zelf een Nikon D3000 met 18-55 mm kitlens.
  Al jaren lang wil ik de 18-200 mm lens van Tamron voor Nikon.
  Zo kan ik nog verder inzoomen op bijvoorbeeld vuurgarnalen in mijn aquarium.
  Ik ben van plan deze lens voor mijn verjaardag te vragen.
  Zo’n lens kost een euro of 200, een prijs wat ik zelf niet a la minuut bij elkaar heb gespaard.

 8. 28 augustus 2014 / donderdag, 28 augustus 2014

  LOVE LOVE LOVE IT!! echt leuk en lief van je dat je je tips deelt. ik ben zooo verliefd op jouw fotos hihi. dat doe je gewoon echt super goed!

 9. 26 augustus 2014 / dinsdag, 26 augustus 2014

  Hee Serena. Heel tof dat je een 50mm lens hebt, en dat maakt zeker verschil, maar wat het grootste verschil maakt in je scherpte diepte is het getal dat er achter staat: f1.8 is hiervoor erg goed. (Hoe lager hoe beter). Dus kijk vooral daarnaar als je dat wilt creëren. En de 50mm is qua ‘frame’ goed voor productfotografie omdat vrij close is, maar veel minder voor landschap bijvoorbeeld. Ik vind je foto’s erg mooi trouwens!

 10. 24 augustus 2014 / zondag, 24 augustus 2014

  Fijne tip van die picmonkey! Ikzelf gebruik al jaren en jaren adobe photoshop (al vanaf dat 6 net uit was, niet cs maar gewoon 6). Het lijkt een ingewikkels programma, maaf je kan er zoooo ontzettend veel mee. En mijn nail art filmpjes bewerk ik met adobe after effects! Ze hebben bij de xenos idd een hele studio met verlichting en alles!! Ontzettend fijn voor in het donker en nail art filmpjes! Kost rond de 40,- is een investering, maar de moeite waard. Zou alleen wel andere lampen erin doen, deze worden gloeiend heet! En een ding wat ik nog meer gemist heb: contrast. Ik probeer altijd te letten op het contrast in foto’s. Als ik bv bepaalde kleuren mooi wil benadrukken probeer ik de rest rustiger te houden zodat die kleuren mooi tot hun recht komen.

 11. 24 augustus 2014 / zondag, 24 augustus 2014

  Hele leuke tips die je gegeven hebt!
  Ik zag inderdaad ook al een verschil met je foto’s en de probs doen ook veel. Doe zo verder! Is een echte meerwaarde!

 12. 24 augustus 2014 / zondag, 24 augustus 2014

  Ik zie duidelijk verschil tussen je foto’s van nu en voorheen! Ik vind je fotografie stijl erg mooi!! Ik ben ook nog lang niet waar ik wil zijn, maar het blijft een kwestie van oefenen en experimenteren.

 13. 23 augustus 2014 / zaterdag, 23 augustus 2014

  Goeie tips! Ik werk altijd met mijn mobiele camera, zucht.. Maar het grappige is dat echt niemand weet dat ik een blog heb, mijn vrienden niet, mijn ouders niet, mijn zus niet. Alleen het internet. Terug naar het onderwerp. Camera’s zijn ook duur, maar ze worden steeds beter. Als ik op mezelf woon ga ik zeker een camera kopen voor mijn blog. De verlichting is ook erg slecht bij mij. Ik ga deze tips zeker gebruiken!

 14. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Fijne tips! Ik heb zelf ook een 50 mm lens waar ik eigenlijk altijd mee werk, maar als ik zulke foto’s moet maken van bovenaf dan heb ik vaak het probleem dat ik niet alles in beeld krijg, omdat hij natuurlijk een vast brandpunt heeft. En dan moet je inderdaad zo hoog gaan staan en op dingen klimmen, zoals bij jou op de eerste foto. Maar ik begrijp dat je voor die foto’s dus ook de 50 mm lens gebruikt.

 15. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Erg fijn artikel, dank je wel voor je tips!

 16. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Jouw foto’s zijn altijd zo mooi! Ik wil echt meer props gaan gebruiken, maar ikw eet nooit wat, haha!

 17. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Tijdens de Beauty Blogger Masterclass in oktober ’13 had ik al heel veel van je geleerd. Ik zie dit artikel daarom als een extra “freshing up” Dank je wel <3

 18. Annika
  21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Spiegelreflexcamera’s zijn echt geweldig. Mijn vader heeft er een, volgens mij is het een nikon D5000, daar maakte ik ook vaak foto’s mee. Totdat ik een digitale kocht, om mee te nemen naar Rome. Want zo’n spiegelreflex is wel groot en zwaar.
  Maar eigenlijk werkt de camera van mijn vader veel fijner. Je kunt veel scherpere foto’s maken en het is makkelijker om hem stil te houden als je in de wind staat ;)

 19. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Wauw, echt hele mooie foto’s zijn dit. Bedankt voor de inspiratie & tips.

 20. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Al maanden loop ik te twijfelen over die 50mm lens.. na het lezen van jouw artikel heb ik besloten dat hij er gewoon moet komen. Ik kocht laatst wel macro filters op eBay die ik eigenlijk nog wat meer moet uitproberen, maar zo’n 50 mm lens wil ik nu zeker ook hebben. Bedankt voor het geven van het laatste zetje dat ik hiervoor nodig had ;-) op naar nóg mooiere foto’s ;-) enne.. ben ook fan van jouw manier van fotograferen.. je hebt een hele mooie eigen stijl, heel inspirerend!

 21. 21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

  Wat een fijn artikel, je schrijft helder en duidelijk! En je foto’s zijn inderdaad écht gaaf! Jij weet zelfs foto’s nog tot leven te brengen op beeld. :)

 22. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Je maakt echt super mooie foto’s!

 23. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Yaay op zo’n artikel zat ik al te wachten. Ik vind jouw foto’s zo mooi! Kan er echt van genieten. Zelf moet ik nog veel leren op het gebied van fotografie, dus dit artikel komt goed uit! Heeft iemand trouwens ervaring met de softbox van Xenos? Ik lees op verschillende fora namelijk heel wisselende meningen.

 24. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Jaaa, ik ben echt fan van je foto’s. En mijn 50mm lens.

 25. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een handige tips! Sommige dingen paste ik zelf ook al toe, maar heb van je artikel alweer een paar nieuwe dingen opgestoken, om het zo maar te zeggen. Ik ga hier zeker gebruik van maken. Thanks!

 26. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handige tips :) kan als ik als newbie blogger goed gebruiken. Liefs!

 27. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Het viel me inderdaad op dat je foto’s steeds mooier werden! Ik vond ze uberhaupt al mooi hoor, dat bedoel ik niet, maar je bent ongelofelijk vooruit gegaan! Bovenstaande tips gebruikte ik allemaal al, maar ik denk dat veel mensen er erg veel aan hebben! (: Liefs! X

 28. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Bedankt voor je fijne tips! De foto’s van afgelopen tijd vind ik echt zó mooi! Ze lijken een beetje op die van Michael Kors, daar kan ik ook uren naar blijven kijken. Binnenkort ga ik beginnen met het gebruiken van props, het lukt mij nog niet om een echt mooie foto te krijgen met props.. of ik moet er een beetje aan wennen. Maar oefening baart kunst! ;-)

 29. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  ik vind je foto’s de laatste tijd echt enorm mooi!

 30. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een mooi artikel en handige tips, dank je wel! :)

 31. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Wat een ontzettend interessant artikel Serena! Je maakt inderdaad prachtige foto’s. Haha ik moest wel even lachen om hoe gevaarlijk je staat, maar alles voor het perfecte plaatje!

 32. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Bedankt voor dit artikel ik zelf heb het meeste moeite met de belichtng

 33. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super fijn dit artikel, hier heb ik echt veel aan! Het viel mij ook al op dat je foto’s echt geweldig zijn de laatste tijd.

 34. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Yeah, hoopte al op zo’n artikel!
  Ik heb hem opgeslagen en ga er zeker mee oefenen!

 35. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Je foto’s zien er heel professioneel uit, mooi hoor! Heel erg ‘high end’ ofzo :p

 36. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Goede tips! Picmonkey werkt echt ideaal :)

 37. Elke
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Goeie tips, jouw foto’s zijn idd ook erg mooi en leuk dat je vaak met verse mooie bloemen werkt, ziet er altijd zo chique uit.

 38. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Hele goede tips! Die 50mm is zeker een aanrader, juist omdat ie dus niet een enorme investering is ondanks dat het een Canon lens is voor spiegelreflex. Het is de goedkoopste lens die ze hebben!

 39. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super fijne tips!!

 40. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Jij maakt echt prachtige foto’s. Bedankt voor de tips.

 41. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Leuke en handige tips!
  Bedankt voor het delen :)
  Liefs, xxx

 42. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Fijne tips! Ik vind je foto’s altijd erg mooi :).

 43. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super handige tips!
  Leuk artikel!

  Ik zelf maak mijn foto’s horizontaal omdat ze dan niet zo lang zijn op mijn website.
  Ik crop ze altijd naar 600 pixels omdat ik het mooi vind alle foto’s hetzelfde formaat te geven.
  Met verticale foto’s ben ik er nog niet uit wat het ideale formaat is.
  Naar welk formaat crop jij je verticale foto’s?

  XoXo Melanie

  • Serena
   Auteur
   20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Ook 600 breed.

   • 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

    Oke, bedankt.

    Vreemd dat mijn foto’s lang blijven als ik ze op 600 crop.
    Heeft misschien ook iets te maken met bijsnijden. Weer iets mee om mee te stoeien:)

    Thanks!

 44. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Handige tips! Zeker van die lens want ik zit er ook over na te denken om een spiegelreflex aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *