Meer ‘Amerika’ in Nederland: leuk of niet?

Zondag is echt zo’n dag voor een discussie als deze. Gewoon lekker, vanuit je luie stoel, bank, bed of via je smartphone (ja, je moet toch wat op die saaie verjaardag van tante Bep), meedenken en -discussiëren. De stelling van vandaag is:

Meer Amerika in Nederland, leuk of niet?

En met ‘meer Amerika’ bedoel ik dat er, zoals jullie vast wel hebben gemerkt, steeds meer Amerikaanse merken en ketens naar Nederland danwel Europa komen.


Starbucks en Subway hebben reeds hun intrede gedaan, Victoria’s Secret heeft een lingerie-loze shop geopend op Schiphol en bij Sephora kunnen we ons hartje ophalen met merken als Urban Decay en Toofaced. Net over de grens bij onze zuiderburen kunnen we losgaan bij Forever21 en Urban Outfitters en bij onze oosterburen kunnen we terecht voor Hollister Co. en Kiko. En om het geheel af te sluiten, vanaf februari kunnen we één van mijn Amerikaanse lievelingsmerken, Philosophy, gewoon kopen bij de Ici Paris XL.


Wow, is het niet fantastisch?

En nog steeds kunnen we er geen genoeg van krijgen. Wij Hollanders wachten met smart tot het eerste Forever21 filiaal in Nederland zijn deuren zal openen (en nee, niet allemaal gillen dat het er ook gaat komen, zo lang er nergens een bord hangt met ‘hier opent binnenkort Forever21’ geloof ik er niets van). En als we dan toch bezig zijn, laat de Abercrombie & Fitch dan ook maar meteen komen! En een groot Victoria’s Secret filiaal, een Hollister Co., een Kiko, en meer Amerikaanse Sephora merken! Stila, Kat Von D, Tokidoki, Nars (naja, voor mij hoeft dat niet zo natuurlijk), Tarina Tarantino. Eigenlijk heb ik gewoon liever dat ze hier een hele mall inclusief food court plaatsen. Gewoon, bam! Met een Wal-Mart en een Target erbij. Midden in een weiland. Hebben we er hier toch zat van.


Oeh, oeh! En dan wil ik hier ook al die leuke chainrestaurants hoor! Red Lobster, IHOP, Wendy’s, Buffalo Wild Wings, Fuddruckers, Denny’s, White Castle, Sonic, Chili’s, The Cheesecake Factory (waar Penny werkt), TGI Friday’s, Ruby’s, en one of my faves: Olive Garden! En mogen onze supermarkten dan ook een upgrade naar Amerikaanse maatstaven? Schappen vol met cereals en wel 100 soorten ijs. Ow yeah. Ik zie het helemaal zitten.


Maar, is het niet leuker om The American Dream daadwerkelijk in Amerika te beleven? Maakt dat Amerika niet wat Amerika is? Als ik naar Antwerpen ga bijvoorbeeld, sla ik de H&M en de Mango over, en loop ik direct door naar de Urban Outfitters (love that store) en de Forever21. Waarom? Omdat we dat in Nederland niet hebben. En als ik naar Centr-o ga in Dusseldorf, dan hol ik als eerste naar de Kiko, Hollister en de DM (Duitse drogist met andere Catrice en Essence collecties, en P2). Snap je? Ik vind het juist leuk om naar winkels te gaan die we in Nederland niet hebben, omdat die in mijn ogen specialer zijn omdat je er niet elke dag langsloopt.

En met restaurants is dat net zo. Ik kan me weken voordat ik in het vliegtuig naar Amerika stap verheugen op een bezoekje aan de Olive Garden, Buffalo Wild Wings en Denny’s. Mijn ogen twinkelen als ik naar binnenstap en ik geniet met volle teugen van dat lekkere Amerikaanse. De knappe waitress die zich veel te overdreven blij voorstelt en die je veel te snel refills geeft, de boots (bankjes tegenover elkaar met een tafel in het midden), het feit dat ze Dr. Pepper in huis hebben, de ‘you want more coffee, ma’am?” tijdens het ontbijt en de 80 televisieschermen die men ophangt in een zogeheten Sportsbar (ook weer zoiets typisch) zodat men live alle mogelijke sportwedtrijden kan volgen terwijl je kneiterhete hotwings naar binnen zit te werken. Yes, ya’all. This gal is lovin’ the US of A. Big time.


Is het dan egoistisch van me als ik stiekem niet zo heel excited ben met zoveel ‘Amerika’ in Nederland? Want ik snap heel goed dat niet iedereen de centjes of de vrije tijd heeft om zomaar even naar Amerika op vakantie te gaan. Amerika is voor mij juist zo leuk en speciaal omdat ik dan thuiskom met een tas vol spulletjes die je alleen in Amerika kunt kopen. En als je al die dingen ook gewoon in Nederland zou kunnen scoren, wat is er dan leuk aan om in Amerika te shoppen? Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik een echte vakantieshopper ben. Sure, ik doe ook graag iets cultureels en een stukje natuurreservaat ga ik niet uit de weg, maar ik denk dat ik wel een beetje ongelukkig word als ik mijn hele vakantie geen enkele shop tegengekomen zou zijn.

Ik vind het interessant om te weten hoe jullie hier over denken. Zijn jullie blij met al deze Amerikaanse merken en ketens in Nederland en zouden jullie er nog veel meer hier willen hebben? Of liever niet, zodat het wat specialer is als je op vakantie gaat en de merken wat exclusiever blijven? Graag jullie meningen bij de comments, please! :)

Ik ben benieuwd!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

255 Reacties

 1. 24 januari 2012 / dinsdag, 24 januari 2012

  Leuke discussie, en ik ben helemaal wég van Amerika. Voorlopig is het nog sparen voor een reisje maar als ik er tenslotte van komt ga ik shoppennnn!! Ik begrijp dat je je “exclusief” voelt als je allemaal speciale spulletjes mee hebt, maar voor diegenen onder ons met een iets kleiner budget is het wel handig dat je al deze merken gewoon hier ook kan kopen! Als je iets van Amerika laat overkomen betaal je meestal ook erg veel verzendingskosten :(

 2. 24 januari 2012 / dinsdag, 24 januari 2012

  Ik zou het fijn vinden om meer Amerika te zien in België omdat ik gewoon het geld niet heb om dure reisjes te maken.

  Oh en Hollister en Abercrombie heb je ook in België trouwens ;-).

 3. Amanda
  24 januari 2012 / dinsdag, 24 januari 2012

  ehh Jaaa Amerikaanse winkels zijn ge-wel-dig! Maar ze hebben ook idiote plannen die ze lekker daar mogen laten ( SOPA! meh)

 4. Rebecca
  24 januari 2012 / dinsdag, 24 januari 2012

  Er zit gewoon een Abercrombie & Fitch in Den Haag Centrum hoor ;)

 5. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik ben nog nooit in Amerika geweest maar ik weet zeker wel wat je bedoeld. Toen bijvoorbeeld essence en catrice nog niet in nederland verkocht werd maar wel in duitsland kon ik altijd zo enthousiast worden om een dagje naar duitsland te gaan. Nu wordt het zo gewoontjes.

 6. Anoniem
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Wel, ik vind dit artikel zeer kortzichtig. Meestal ben ik het met je eens Serena, maar bij dit moest ik toch meermaals mijn wenkbrauwen fronsen. De oorzaak van de economische crisis ligt aan het consumerisme dat ontstaan is in Amerika. Hoe kom je in godsnaam op het idee om deze negatieve spiraal ook in West-Europa te introduceren?
  – Voedselketens. De helft van de Britse volwassenen heeft overgewicht. McDonalds, Pizza Hut, Burger King, KFC liggen (weliswaar niet altijd!)aan de basis van obesitas. Thanks America, door op elke hoek van de straat een vestiging van jullie fastfoodmerken te plaatsen. Chemisch gemanipuleerd voedsel is veel goedkoper dan groenten en vlees van eigen bodem. Wij worden er dikker van en onze boeren armer.
  – Kleding & make-up. Ik hou natuurlijk ook van shoppen, maar even serieus: die blush van Nars is net dezelfde als die van L’Oréal in het Kruidvat. En die trui van Forever 21, gemaakt door 21 kinderhandjes, is bijna dezelfde als die van de H&M. Hoe kun je zoveel belang hechten aan kleding die niet eens van deftige kwaliteit is?

  Conclusie: was Amerika iets ruimdenkender geweest en minder egoïstisch, dan hadden we nu niet zulke milieuproblemen en die verdomde economische crisis. Ik zeg niet dat wij, Europa, geen schuld treffen, maar de consumptiemaatschappij (alles kopen en dan weggooien! volbouwen! alles hetzelfde!) is wel degelijk in de USA gestart. Ik kan hier nog lang over blijven doorgaan, dit is slechts 1% van wat ik wil zeggen, maar ik laat het hierbij.

 7. Fenna
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Toch even reageren op dit onderwerp.
  I love amerika. Nu al 2x 3 weken rondgereisd en deze zomer waarschijnlijk weer. En waar kijk ik het meest naar uit? Nou niet de cultuur hoor! de winkels natuurlijk! victorias secret, hollister, abercrombie, forever21, nordstrom & walmart.

  Als dat dan allemaal in nederland komt is de fun er denk ik een beetje af. Dan is A&F niet meer exclusief voor Amerika-gangers en kan je alle make up enz ook gewoon in nederland kopen.

 8. cher
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  ik zou het zoooo jammer vinden als alle winkels van amerika hier zouden komen. wij gaan altijd op vakantie naar amerika en vind het zo leuk om lekker victoria’s secret ondergoed te halen, de outletmalls te bezoeken en het hele gevoel beleven. Plus, een starbucks halen op times square voelt anders dan een starbucks op utrecht centraal.
  ik hou echt heel erg van amerika en van mij mag het allemaal daar blijven

 9. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ook ik vind het wel spannend om in het buitenland te shoppen in winkels die ik hier niet zie. Als ik graag iets wil hebben uit een land dat ik niet kan bezoeken koop ik online. En soms kan ik het aan een vakantieganger vragen:)

 10. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Vind het best wel leuk maar het is wel wat specialer als niet alle ketens en winkels en restaurants naar Europa komen want dan is het niet zo speciaal meer als je naar de U.S. gaat, dan ben je zo van oh maar dat hebben we ook in ons eigen land. In het kort is het dus ook leuk als een paar ketens ook in the U.S. blijven, als bijvoorbeeld een kledinglijn van een bepaalde artiest naar Europa gaat komen dan heb je ook een grotere kans dat je iemand anders er ook mee zal zien lopen en dat is wel beetje jammer, haha :P Hetis kortom leuk maar aan de andere kant ook wel wat jammer :) Ik snap je punt wel :)

 11. Jamilla
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik heb precies hetzelfde. Aan de ene kant kan ik heel enthousiast worden van een f21 in Nederland. En omg philosophy gaat hierheen komen?! Maar aan de andere kant is dat inderdaad wel wat Amerika zo speciaal maakt. Maarja, sowieso komen echt niet alle merken en winkels hierheen dus ik denk ook wel dat het zou meevallen!

  En een Urban Outfitters in Antwerpen? Hoezo wist ik dat niet! Favorite store ever!

 12. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Woow, die is echt moeilijk. Het is natuurlijl leuk om het hier te hebben, maar het is dan ook minder speciaal zo als je zegt. Echt de kleding en make-up merken mogen van mij daar blijven. Daar hebben we hier wel genoeg van. Maar goede voedsel en drankketens ( net als starbucks ) hebben we hier echt niet!!

 13. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik vind het erg leuk dat er steeds meer Amerikaanse ketens in Nederland komen, wat me alleen tegenstaat is dat de prijzen toch een stuk hoger liggen dan in Amerika (logisch, maar stiekem toch jammer).

  Verder zou het wel mooi zijn als er wat shopping malls naar Nederland komen, mensen die zeuren dat NL te vol is. Dat gaat meestal om woningbouw, maar kijk naar de werkgelegenheid die zo’n shopping mall wel niet biedt!

 14. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Hollister is niet zo speciaal meer hier in België, we hebben er eentje in Sint-Niklaas! (Oost-Vlaanderen)

 15. Emma
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Geef mij maar een enkeltje Amerika, love that country!
  En oh ja Serena in je Miami shoplog zei je dat je een artikel ging maken over dè shopplekjes van Amerika :) maar die heb ik nog niet voorbij zien komen of heb ik hem gemist? Lijkt me namelijk erg leuk :)

 16. Eslen
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  ik kan niet wachten tot onze supermarkt toe neemt tot de Amerikaanse grootte!
  voor de rest vind ik het wel prima als de kleding en makeup uniek blijft en in amerika (alhoewel ik wel een victoria’s secret hier zou willen, ben de hunkemoller wel zat).
  maar de supermarkt producten zouden ideaal zijn. er zijn nu wel bij sommige supermarkten en winkels een paar amerikaanse producten te krijgen(ik heb een wonka snoep obsessie<3!) maar van mij mag dat nog veeeel meer worden!

 17. anoniem
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  ik ben in Amerika geboren, en ik heb er 10 jaar gewoond, en tuurlijk ben ik enthousiast als er een starbucks komt, maar restaurants zoals Olive Garden, of Tinga”s (mexicaans, die mis ik ook best wel! en Ihop, of wat dan ook… dat word noooit hetzelfde hier in nederland. in nederland is gewoon niet dezelfde service en de bijhorende luxe als in Amerika! maar qua winkels mag het van mij best naar nederland komen, ik zou het echt niet leuk vinden als de sephora er niet was :(

 18. Jade
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  I <3 USA!
  Toen ik daar in 2006 was met school voor de Summercourse leek het net een droom. (Weet nu niet of het door de jet-lag kwam..) Het was fantastisch!
  Merken zoals Nike, Paul Frank en DKNY waren daar spotgoedkoop!! Helemaal in een outletstore. Die zou ik hier niet zo snel kopen.
  Ik heb daar een Baseball Game gezien in een stadion, buffet gegeten in Las Vegas, pretpark Universal Studio in Los Angelas en Hollywood bezocht inclusief naar de bioscoop waar de rode loper altijd is. In de Grand Canyon gekampeerd en de Hoover Dam gezien, zoiets vergeet ik nooit meer en dat maakt het zo bijzonder, omdat het zo ver weg is.

  Dit is niet te vergelijken met andere "vakanties" dus van mij mogen ze gewoon daar blijven. Net als bepaalde winkels in HongKong bijvoorbeeld, mag van mij betreft lekker daar blijven hoor!

 19. Michelle
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik ga vaker met een vriendin van mij (die een Amerikaans paspoort heeft en haar vader werkt bij het leger) naar een Amerikaanse basis. Hier verkopen ze Amerikaanse levensmiddelen, boeken, kleren enz. Altijd als ik daar ben raak ik zoooo excited! Zelf ben ik nog nooit in Amerika geweest.
  OT: Meer Amerika in Nederland, maakt het inderdaad minder spannend. Voor nu denk ik dat ze Amerika nog maar even in Amerika moeten laten, dan ga ik daar wel heen voor de ervaring en dat is ook beter voor mijn beurs dan wanneer al die winkels OOK in NL te vinden zijn.

 20. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Jaaaaaa de IHOP moet naar Nederland komen! lekkaaah pannekoeken eten mwuhahaha en ik vind het echt niet erg dat Nederland ge-Amerikaniseerd (xD) word, juist leuk! ik ben verslaafd aan de Ice Coffee van de Starbucks <3 en ik zou het ook leuk vinden als alle nagellakjes van China Glaze en Essie en dat soort stuff hier in Nederland gewoon in de "drugstore" kan kopen voor een normale prijs, en niet enorm duur via internet…

 21. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Makeup en Beauty uit Amerika mogen allemaal hiernaar toe komen!! De rest hoeft niet zo :)

 22. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik zou dat echt helemaal super vinden!
  victoria’s secret voor hun lekkere bad/douche producten. dunkin donuts of krispy kreme voor de donuts. Een wallmart, target en sears lijkt me ook helemaal leuk :) en ofc. forever 21! :D Als ik al naar amerika zou kunnen gaan.. dan shop je toch niet ZO VEEL omdat je maar beperkt aantal dingen kunt mee nemen. dus als het hier gewoon zou zijn ga ik lekker af en toe helemaal los, tot dat m’n hele auto volgepropt zit tot aan het dak! haha

 23. Milou
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Er komt een Forever 21 in NL! Heb het te horen gekregen van een winkelmedewerkster in het fililaal in Antwerpen. ;)

 24. Layla
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Het probleem van de Amerikanisering zit ‘m niet zo zeer in al die leuke merken, het gaat er meer om dat die mega corporaties de kleinere (Nederlandse) winkeltjes wegdrukken. Dat zie je trouwens ook in Amerika zelf. Gentrification noemen ze dat.

  Ik wil graag dat het zou stoppen, per direct. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een Amerikaanse man en heb zelf ook bij hem in Amerika gewoond en ik vond het fantastisch! Maar om dat hier allemaal te hebben….nee dankjewel. Ik geniet van onze weilandjes, onze leuke huisjes en onze leuke winkeltjes.

 25. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik zit echt al een hele tijd te wachten op een victoria secret in nederland!

 26. Melissa
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik zou het superleuk vinden als er meer Amerikaanse merken/winkels hierheen zouden komen! Het hoeft niet te betekenen dat in elk punt van Nederlands die ketens ook daadwerkelijk zitten, maar bijvoorbeeld net zoals de Primark. Mensen reizen wat af om leuke dingen te scoren en dat zou ook leuk zijn met de Amerikaanse winkels. Ik heb bijvoorbeeld absoluut geen geld voor dure tripjes naar Londen, Amerika of andere grote steden. Sterker nog, ik heb er geen eens tijd voor. Dus het zou super zijn als je binnen Nederland een Amerikaanse shoproute af kan leggen, Er is bijvoorbeeld afgelopen december een Primark geopend in mijn woonplaats. Nou ik kom nog steeds thuis met het idee van: yeah! Leuke dingen gescoord! Dat gevoel is heus niet heftiger als ik alleen in het buitenland dingen heb gehaald. Maar dat verschilt per persoon denk ik.

 27. Maaike
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Neeeeee echt geen meer Veramerikanisering! Ik wil niet dat in elke stad waar ik kom de zelfde eenheidsworst aan winkels is. Lang leve de independent shops!

 28. marleen
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  mij lijkt het het leukst als niet ALLES ook vestigt in nederland. ik wil op vakantie gaan en dingen zien die we niet in nederland hebben. anders is het zo gewoontjes en kun je net zo goed thuis blijven

 29. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  I love the USA too! Natuurlijk omdat ik er ook gewoond heb. Ik vind het heel fijn dat ik nu ook een Starbucks om de hoek heb, Subway en Sephora ook. Het enige wat ik nog echt mis zijn wat meer Amerikaanse restaurants a la Chipotle of Qdoba. Maar ik vind het ook weer fijn om naar Amerika terug te gaan en in al mijn favoriete winkels en food chains te komen, het is nog speciaal! Starbucks is nu niet meer speciaal voor mij, maar meer een gewoonte geworden. Dus ik zeg: Chipotle naar Nederland, een grote Victoria’s Secret en Urban Outfitters erbij dan ben ik tevreden =)

 30. 23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Wanneer ik Nederlandse blogs lees (ik ben van België) valt het me altijd op dat daar enorm veel ‘amerika’ is. Hoewel ‘amerika’ langzaam ook België verovert (ik ging vorige week voor het eerst bij Hollister winkelen!), ben ik toch altijd een beetje ‘jaloers’. Er zijn (zoveel) leuke dingen die ik wel zou willen, maar waar we in België gewoon echt nog moeilijk toegang tot hebben. Natuurlijk kan je altijd online dingen bestellen,maar dan ben je al snel veel geld kwijt aan verzendingskosten. Bovendien zijn er veel webshops die niet eens leveren in België!
  Dus, meer Amerika in Nederland, ik vind het niet zo erg. Op die manier is er misschien binnenkort ook meer Amerika in België?

 31. Jasmijn
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Ik zou ook wel een forever21 willen :D Maar ik vind al die amerikaanse dingen super, laat dat allemaal maar hierheen komen :D

 32. Hoi-Yi
  23 januari 2012 / maandag, 23 januari 2012

  Neen, totaal niet. :3

 33. 22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  het hoeft niet perse allemaal amerikaans
  Maar ik ben het erg toch mee eens dat het ene
  kant super zou zijn en de andere kant meh.

  maar ik ben ook wel eens dat in die weilanden best eens winkelcentrum kan bouwen. want veel wat we hier verbouwen kunnen halen uit armere landen en daar helpen we derde wereld landen ook weer mee. maar dat doen we niet nee we moeten het per se nederlands hebben. Nee ik ben zelf geen grote fan van nederland ik vind namelijk dat we niet echt een cultuur zijn maar eigenlijk van elk ander land iets mee pikken en dat hier in stoppen en dat noem je nederland.

 34. 22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Ik vind t zoals t nu is eigenlijk wel prima. Soms als ik vlogs van Amerikaanse vloggers kijk en zie dat ze zelfs een Starbucks drive thru hebben, OMG! Maar nee, het is veel leuker als t bijzonder blijft. Ik drink alleen Starbucks als ik eens in Utrecht kom en dat is echt maar een paar keer per jaar. Natuurlijk zou ik t niet erg vinden om t elke dag te drinken maar nu geniet ik er zo veel meer van. Toen ik vorig jaar hoorde dat er in bijna elke stad een Forever 21 zou openen, vond ik dat eigenlijk best stom. als ik ooit de kans krijg om naar Amerika te reizen dan wil ik om alles staan te springen omdat ik t nu in real life mee maak. :D Hopelijk krijg ik die kans nog eens.

 35. Stella
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Ik kocht pas geleden een jasje van Forever 21 in New York en op het labeltje stond het hoofdkantoor dat gevestigd is in Breda Nederland. Wel een hoofdkantoor in NL, maar geen winkels. Hoop dat daar snel verandering in komt :)

 36. Lautje
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Oh en Tim Hortons heb je heel veel in Canada. Ik hoop dat dat nooit hierheen zal komen. Dan zal ik nooit meer kunnen genieten als ik naar Amerika zal gaan reizen. Dat vind ik zo typisch Amerikaans/Canadees.

 37. Lautje
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Ik vind het wel leuk dat er steeds meer winkels komen uit Amerika hierheen, maar het blijft toch net wat leuker als die winkels juist gewoon in Amerika bijven. Ik ben het helemaal met je eens dat het specialer voelt om je kleding helemaal daar te halen en daar lekker te shoppen in de winkels die je hier juist niet hebt.

  Ik ging 3 keer achter elkaar naar Canada in Toronto, daar heb ik heel veel kleding gekocht. En toen waren die winkels hier nog niet. Mijn vriendinnen vonden het hartstikke tof en vroegen telkens waar ik het had gekocht. Hier in Nederland was het namelijk niet te koop en dat maakt het voor mij specialer om naar Amerika te gaan en al mijn favoriete winkels af te gaan. Nu zal ik dat meer in Nederland zelf doen, want ja hier hebben ze al veel winkels van Amerikaans merk. Ik vind het dan niet meer zo ”zeldzaam” of ”uniek” of hoe je het ook wilt noemen, dat als je een kleding stuk hebt gekocht bij de Forever 21 je niet de enige zal zijn.

  Dan zal mijn gevoel voor ”echt typisch Amerika” langzaam verdwijnen. =[

 38. 22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Aan de ene kant heb je gelijk, maar ik ga echt nooit naar Amerika, helaas. Dus ik ben ontzettend blij met merken die hierheen komen en daar geniet ik dan ook lekker van, haha. Maar van mij hoeft niet persé alles naar Nederland te komen. Elke keer weer iets anders naar Nederland is leuk, maar niet alles tegelijk bijv. want dan geniet je er gewoon minder van! En er moet natuurlijk wel wat overblijven wat het leuk maakt om daar speciaal voor naar Amerika te gaan (ooit, maar dan ook echt ooit, komt die dag, haha)

 39. Franca
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  You are so freaking right!!

 40. 22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  JA JA KOM MAAR AMERICA
  ik zou er niks op tegen hebben, als nederland meer als america word..

 41. Renske
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Sommige dingen uit andere landen vind ik juist leuk. Juist die smeltkroes van alles. Maar het lastige hieraan is: wat is dan “onze cultuur” tegenwoordig. Een beetje dubbel.
  En het grappige is dat veel Amerikanen juist neerkijken op dingen die wij geweldig vinden, zoals Olive Garden.

 42. kelly
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  komt het artikel over shoppen in Amerika nog online ?

 43. 22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Nee, ik vind juist niet dat er meer Amerika bij moet. Het is juist leuk dat de spullen daar(en in andere landen) verkrijgbaar zijn. Er was ooit nog een tijd dat er geen Starbucks was in Nederland. Ik ging toen met zo veel plezier in Azie en Amerika naar de Starbucks. Ik had er toen ook een bijzonder gevoel bij en keek er ook een soort naar uit. Nu is er in elke grote stad wel een Starbucks en is de Starbucks voor mij even normaal als de Appie geworden. Jammer! Hetzelfde met bijvoorbeeld Abercrombie, ik ben er zelf nooit geweest, maar hoe leuk is het niet als je op vakantie bent in Amerika en dan naar de winkel gaat. Je neemt er dan een foto van en je hebt bij wijze van spreken een bijzonder gevoel erbij. Nu de winkel ook naar Nederland komt, word het ook weer een ‘normale’ winkel. Vind ik dan. Toen ik twee jaar geleden weer naar Dubai ging(het had net zo goed Amerika kunnen zijn) keek ik echt uit naar de Forever21. Dat is nou de winkel waar je altijd in tijdschriften en op blogs leest. Hetzelfde heb ik ook met de drugstore merken. Het is de ene kant hartstikke irritant dat je niet even naar de winkel kan lopen op een mooie NYX lippenstift te kopen, maar dat je het online moet kopen. Nu zijn er al meer webshops die de drugstore merken verkopen, maar het is toch leuk als het een beetje speciaal blijft.

 44. Kimberly
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  AAHH damn ben ik net op dieet, lees ik het woord Denny”s :P hahaha ik krijg er zo een honger van…alleen daarvoor zou ik emigreren:P

  Nee, ik zou er geen problemen mee hebben als NL veramerikaanst. Ik zou het wel fijn vinden. Een verademing wanneer er gewoon een forever21 in de buurt was, of als je lekker de douglas inloopt en nars kan kopen.

 45. margot
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Zolang het maar geen eten is zal het me worst wezen :)
  Abercrombie is nu in Brussel, nou, ik wil er nog steeds niet heen.
  Forever21 is een geweldige winkel, heerlijk !
  Meer van dat soort winkels, zeker !!!
  Maar de Mcdo’s mogen wat mij betreft terug naar Spurlock en Amerika :)
  Leuk artikel, interessante comments !

 46. Uly
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Van mij hoeft er geen massale import te komen van Amerikaanse ketens. Precies om de reden die je zelf ook aangeeft. Dan wordt shoppen in het buitenland minder speciaal omdat we dan zelf inmiddels dezelfde winkels hebben. Daarnaast zou ik het verschrikkelijk vinden dat alle steden op elkaar beginnen te lijken. Overal dezelfde winkels en minder ruimte voor wat specialere zaakjes. Als ik nu bijvoorbeeld naar mijn geboortestad ga, herken ik het bijna niet terug omdat het volgestouwd zit met Subway, MacDonalds en Burger King. Misschien ben ik wat te conservatief, maar ik denk dat we er ook te hebberig door worden. Ik spaar liever wat langer en maak dan een uitstapje naar onze buren. Tenslotte denk ik ook dat deze franchising ook het milieu beinvloedt. Alles moet geimporteerd worden en kost weer extra brandstof enz. Het leuke van (bijv) Amerikaanse diners is het feit dat je ook daadwerkelijk in Amerika in een diner zit en een hamburger van eigen grond eet. We mogen al blij zijn dat we Sephora hebben en een beetje kunnen snuffelen aan nieuwe producten. Nogmaals, ook ik ben altijd heel benieuwd naar buitenlandse producten en eetwaren, maar ik denk dat we een beetje moeten dimmen met het ‘alles willen’ en juist moeten genieten als we een ander land bezoeken.

  • Lautje
   22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

   Ik ben het zo erg met je eens (:

 47. Mirjam
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Ik zou het heel gaaf vinden als al die winkels ook naar Nederland komen, maar het is ook leuk als je juist iets exclusiefs hebt, zoals je al zei.. Zoals Starbucks.. Nu moet je daar nog even voor reizen (de meeste mensen dan), dus dan is het juist bijzonder om even wat bij Starbucks te halen. Zo ook met de Forever 21.. Juist leuk als je een kledingstuk hebt gescoord wat niemand in je omgeving heeft!

 48. Noirperle
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Ik wil het echt niet. Overal heb je starbucks en dan meerdere ook nog. Nu op Hoog catharijne 2. Kleine cafe’s verdewijnen hierdoor. Ik vind het echt treurig. Ik ga ook nooit naar de mcdonalds of burger king. Het is allemaal hetzelfde! ik wil variatie! ik ga liever naar eenmanszaken en familieshops dan die grote buitenlandse keten. (behalve ikea, die vind ik echt goedkoop en bruikbaar hihi)

 49. Francien
  22 januari 2012 / zondag, 22 januari 2012

  Ik vindt het juist leuk :)
  ik ga altijd op vakantie in duitsland en verder gaan we nooit.. ;s maar ik ben al wel naar antwerpen geweest, speciaal voor de forever 21 :D dus aan de ene kant vindt ik het heel fijn maar aan de andere kant ook weer niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *