Meer ‘Amerika’ in Nederland: leuk of niet?

Zondag is echt zo’n dag voor een discussie als deze. Gewoon lekker, vanuit je luie stoel, bank, bed of via je smartphone (ja, je moet toch wat op die saaie verjaardag van tante Bep), meedenken en -discussiëren. De stelling van vandaag is:

Meer Amerika in Nederland, leuk of niet?

En met ‘meer Amerika’ bedoel ik dat er, zoals jullie vast wel hebben gemerkt, steeds meer Amerikaanse merken en ketens naar Nederland danwel Europa komen.


Starbucks en Subway hebben reeds hun intrede gedaan, Victoria’s Secret heeft een lingerie-loze shop geopend op Schiphol en bij Sephora kunnen we ons hartje ophalen met merken als Urban Decay en Toofaced. Net over de grens bij onze zuiderburen kunnen we losgaan bij Forever21 en Urban Outfitters en bij onze oosterburen kunnen we terecht voor Hollister Co. en Kiko. En om het geheel af te sluiten, vanaf februari kunnen we één van mijn Amerikaanse lievelingsmerken, Philosophy, gewoon kopen bij de Ici Paris XL.


Wow, is het niet fantastisch?

En nog steeds kunnen we er geen genoeg van krijgen. Wij Hollanders wachten met smart tot het eerste Forever21 filiaal in Nederland zijn deuren zal openen (en nee, niet allemaal gillen dat het er ook gaat komen, zo lang er nergens een bord hangt met ‘hier opent binnenkort Forever21’ geloof ik er niets van). En als we dan toch bezig zijn, laat de Abercrombie & Fitch dan ook maar meteen komen! En een groot Victoria’s Secret filiaal, een Hollister Co., een Kiko, en meer Amerikaanse Sephora merken! Stila, Kat Von D, Tokidoki, Nars (naja, voor mij hoeft dat niet zo natuurlijk), Tarina Tarantino. Eigenlijk heb ik gewoon liever dat ze hier een hele mall inclusief food court plaatsen. Gewoon, bam! Met een Wal-Mart en een Target erbij. Midden in een weiland. Hebben we er hier toch zat van.


Oeh, oeh! En dan wil ik hier ook al die leuke chainrestaurants hoor! Red Lobster, IHOP, Wendy’s, Buffalo Wild Wings, Fuddruckers, Denny’s, White Castle, Sonic, Chili’s, The Cheesecake Factory (waar Penny werkt), TGI Friday’s, Ruby’s, en one of my faves: Olive Garden! En mogen onze supermarkten dan ook een upgrade naar Amerikaanse maatstaven? Schappen vol met cereals en wel 100 soorten ijs. Ow yeah. Ik zie het helemaal zitten.


Maar, is het niet leuker om The American Dream daadwerkelijk in Amerika te beleven? Maakt dat Amerika niet wat Amerika is? Als ik naar Antwerpen ga bijvoorbeeld, sla ik de H&M en de Mango over, en loop ik direct door naar de Urban Outfitters (love that store) en de Forever21. Waarom? Omdat we dat in Nederland niet hebben. En als ik naar Centr-o ga in Dusseldorf, dan hol ik als eerste naar de Kiko, Hollister en de DM (Duitse drogist met andere Catrice en Essence collecties, en P2). Snap je? Ik vind het juist leuk om naar winkels te gaan die we in Nederland niet hebben, omdat die in mijn ogen specialer zijn omdat je er niet elke dag langsloopt.

En met restaurants is dat net zo. Ik kan me weken voordat ik in het vliegtuig naar Amerika stap verheugen op een bezoekje aan de Olive Garden, Buffalo Wild Wings en Denny’s. Mijn ogen twinkelen als ik naar binnenstap en ik geniet met volle teugen van dat lekkere Amerikaanse. De knappe waitress die zich veel te overdreven blij voorstelt en die je veel te snel refills geeft, de boots (bankjes tegenover elkaar met een tafel in het midden), het feit dat ze Dr. Pepper in huis hebben, de ‘you want more coffee, ma’am?” tijdens het ontbijt en de 80 televisieschermen die men ophangt in een zogeheten Sportsbar (ook weer zoiets typisch) zodat men live alle mogelijke sportwedtrijden kan volgen terwijl je kneiterhete hotwings naar binnen zit te werken. Yes, ya’all. This gal is lovin’ the US of A. Big time.


Is het dan egoistisch van me als ik stiekem niet zo heel excited ben met zoveel ‘Amerika’ in Nederland? Want ik snap heel goed dat niet iedereen de centjes of de vrije tijd heeft om zomaar even naar Amerika op vakantie te gaan. Amerika is voor mij juist zo leuk en speciaal omdat ik dan thuiskom met een tas vol spulletjes die je alleen in Amerika kunt kopen. En als je al die dingen ook gewoon in Nederland zou kunnen scoren, wat is er dan leuk aan om in Amerika te shoppen? Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik een echte vakantieshopper ben. Sure, ik doe ook graag iets cultureels en een stukje natuurreservaat ga ik niet uit de weg, maar ik denk dat ik wel een beetje ongelukkig word als ik mijn hele vakantie geen enkele shop tegengekomen zou zijn.

Ik vind het interessant om te weten hoe jullie hier over denken. Zijn jullie blij met al deze Amerikaanse merken en ketens in Nederland en zouden jullie er nog veel meer hier willen hebben? Of liever niet, zodat het wat specialer is als je op vakantie gaat en de merken wat exclusiever blijven? Graag jullie meningen bij de comments, please! :)

Ik ben benieuwd!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

255 Reacties

 1. Tessa
  5 oktober 2015 / maandag, 5 oktober 2015

  IK WIL EEN TARGET OF WALMART ik ben nog nooit naar het buitenland op vakantie geweest, ouders zegen is te duur JA PECH VOOR HUN!!!!!

 2. @beautychique
  6 juli 2015 / maandag, 6 juli 2015

  HEEY
  Weet iemand of je eos kan kopen in Italiè?
  Ik ga namelijk over 3weken naar italiè, en hoop erg dat ze daar eos verkopen. ✨

  • Tessa
   5 oktober 2015 / maandag, 5 oktober 2015

   ik hoop het ook want ik ga over een paar maanden naar italie dat is mijn eerste keer naar buitenland op vakantie

 3. Jet
  6 januari 2013 / zondag, 6 januari 2013

  er zit nu een A&F in de Leidsestraat in A’dam!
  x

 4. mary
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Hoi!

  Weet iemand toevallig of er ook cosmetica van Sonia Kashuk te koop is in Nederland??!??
  Pleaseeeeeee let me know!!!!!

 5. geejee
  10 april 2012 / dinsdag, 10 april 2012

  Hoi, ik zou dolgraag zelf een zaak a la Red Lobster of TGI Friday willen starten…..Ik ga de mogelijkheden eens bekijken Misschien vind ik hier wel medestanders of investeerders ?!?

 6. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Ik zou er niets op tegen hebben als er wat meer Amerikaanse winkels in Nederland komen, maar het is niet zo dat m’n leven er vanaf hangt. I will do just fine without them, and if not, we’ll always have the Internet :)

 7. Sissel
  7 februari 2012 / dinsdag, 7 februari 2012

  Jaa zeker! dat ik dat leuk vind.. zoals starbucks, ambercrombie & fitch, dunkin donuts, heb echt een top tijd gehad in Amerika, xoxo

 8. sabine
  1 februari 2012 / woensdag, 1 februari 2012

  een gevolg van de globalisering. Ik ben er niet zo voor, natuurlijk zijn die winkels leuk maar zo wordt alles steeds meer hetzelfde. Wat jij ook zegt, al die winkels, restaurants etc, dat is juist zo leuk als je weggaat, dat je in een hele andere wereld terechtkomt. Dat alles wordt dan natuurlijk ook minder bijzonder. Zolang het binnen de perken blijft vind ik het geen probleem, een forever 21 hier in nederland bijvoorbeeld, vind ik toch eigenlijk wel heel leuk!

 9. Audrey
  31 januari 2012 / dinsdag, 31 januari 2012

  Hmm ik twijfel een beetje. Het is wel leuk als je meer dingen hier kunt krijgen. Maar als je naar the USA gaat, dan verheug je je wel automatisch meer op de aparte winkels en het lekkere eten. Daarom kan ik ook niet wachten dat ik na mijn exames met een vriendin mee ga naar Florida voor 3 weekjes, haar vader heeft daar een huis!!

 10. 30 januari 2012 / maandag, 30 januari 2012

  ik heb 3 jaar in amerika gewoond en ik mis echt wel dingen, zoals de super grote winkelcentrums(overdekt) en dan dinmgen als goldfish, en de competition cheerleading zoals in de Bring it On films want dat si echt super leuk

 11. Suzanne
  28 januari 2012 / zaterdag, 28 januari 2012

  Ik vind het een interessant artikel dit. Ik ga zelf minimaal 2 keer per jaar naar Amerika. Ik vind juist die ‘american experience’ zo leuk! Ik vind een A&F in bijv. Parijs 100x minder leuk dan wanneer ik in Alabama ( waar ik gewoond heb en ook dus twee keer per jaar heen ga) ernaar toe ga. Starbucks e.d. vind ik anders maar kledingwinkels en echt bepaalde restaurants hoeven wat mij betreft niet hierheen te komen!

 12. anne lotte x
  28 januari 2012 / zaterdag, 28 januari 2012

  ik vind het best leuk dat er meer amerika in nederland komt, ik ben gek op amerikaans merken ik heb me dan ook gek geshopt in maimi, jij bent toch ook in maimi geweest? ben je dan ook niet naar siagramalls geweest? ik weet niet of ik het goed schrijf maar dat is een heel groot winkel centrum een van de grootse in amerika en die zit in florida..

  xxxx

 13. Abby
  26 januari 2012 / donderdag, 26 januari 2012

  Je vergeet de leukste merken ;3
  Hollister en Abercrombie & Fitch

 14. Anne
  25 januari 2012 / woensdag, 25 januari 2012

  Ik denk dat ik het eerst heel erg leuk zou vinden, maar na een tijdje zou ik het niet meer speciaal vinden en zou ik er op uitgekeken zijn. Ik bedoel, zelf ben ik erge fan van KIKO en A&F maar ik zou het niet meer zo interessant vinden als ik het gewoon zoals H&M zou kunnen kopen hoor. Dan is het exclusieve eraf en zou ik het niet meer speciaal vinden.

 15. Lauren
  25 januari 2012 / woensdag, 25 januari 2012

  Ik zou het wel leuk vinden Amerikaanse winkels in Nederland.
  Niet iedereen kan het betalen om naar Amerika te gaan. Er hoeft natuurlijk niet in iedere stad een Forever 21 te liggen, maar een filliaal zou toch wel fijn zijn.

 16. Kimberley
  25 januari 2012 / woensdag, 25 januari 2012

  I looooooove Amerika! Mijn vriend en ik gaan er elk jaar heen op vakantie. Ik ben ook helemaal gek van alles wat je in het artikel beschrijft! Zou het geweldig vinden als dat soort typische Amerikaanse zaken hierheen zouden komen. Maar misschien dat het toch nog véél leuker is om gewoon daar naar op vakantie te gaan en daar te genieten van die typische dingen. Ik kijk nu al uit naar September 2012: Californie, here i come!!

 17. 24 januari 2012 / dinsdag, 24 januari 2012

  Ik vind eigenlijk dat er in het midden van nederland een groot shoppingmall moet komen, met winkels zoals target, ulta, en sally’s. Dan zou niet heel nederland amerika gaan worden en dan kan je toch alle merken in nederland krijgen. Ik vind dat als ze het toch al in amerika verkopen: waarvoor niet in nederland?

 18. tara
  24 januari 2012 / dinsdag, 24 januari 2012

  Ik zou wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeel graag een Target of Wal-Mart willen hier in Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *