LVMH Parfum Workshop

Afgelopen maandag stonden de welkomstcocktails en overheerlijke cupcakes (mét Black Dahlia versiering) ons al op te wachten in de trainingsruimte van het LVMH hoofdkantoor. Wat een schitterend kantoor om te werken trouwens, heel chic en luxe ingericht. Alleen al het hoofdkantoor bezoeken vond ik indrukwekkend. Maar, de parfum workshop was natuurlijk nog veel interessanter! Samen met enthousiaste Beautylab bezoekers heeft Manon Schutter van LVMH ons van alles uitgelegd en geleerd op parfum gebied en zijn de parfums van Givenchy, Fendi en Kenzo extra onder de loep genomen.


De trainingsruimte was allereerst mooi gedecoreerd door Hazjar en Mandy, de PR-dame en haar stagiair. Er hingen mooie posters, zwarte en roze ballonnen, er was koffie en thee en voor hapjes en drankjes werd goed gezorgd. Op tafel brandden donkerpaarse geurkaarsen die hele zacht de geur van Black Dahlia, het nieuwste parfum van Givenchy, verspreidden.

 


Toen iedereen aanwezig was begon de workshop. Iedereen had een eigen (Givenchy) notitieblokje en een pen naast zich liggen, en het was leuk om te zien dat iedereen daar ook gebruik van maakte. Als ik even opkeek van mijn aantekeningen zag ik de andere meiden druk schrijven en aandachtig opletten. Ik vind het fijn dat iets niet alleen leuk is, maar ook leerzaam.Manon heeft ons eerst kennis laten maken met de merken Kenzo, Fendi en Givenchy zodat we begrepen waar de merken vandaan kwamen en wat hun ideeën en filosofieën zijn. Bij Kenzo werd hun bestseller Flower by Kenzo (beter bekend als ‘het klaproosje’) onder de loep genomen. Bij Givenchy was dat Black Dahlia, hun nieuwste parfum en bij Fendi was dat hun enige parfum, Fan di Fendi. Dit parfum viel overigens bij de meeste meiden in de smaak. Ineens was iedereen fan van Fan di Fendi! Vooral Nena kon er geen genoeg van krijgen.


Hoewel ik een behoorlijke parfum freak ben heb zelfs ik nog behoorlijk wat geleerd tijdens deze workshop.  Ik wist wel dat de pH van je huid invloed kon hebben op de ontwikkeling van een parfum, maar ik wist niet dat de droogte van je huid met de pH te maken had. Doorgaans geldt: hoe vetter de huid, hoe beter de geur hecht. Nena heeft een droge huid en ik een vette en we merkten inderdaad een verschil in hoe Fan di Fendi op onze huid rook. Mensen met een droge huid kunnen daarom beter eerst hun huid insmeren met een rijke bodylotion (hetzij geurloos, hetzij met dezelfde geur als het parfum) voordat ze een parfum aanbrengen. Op deze manier blijft de geur ‘beter en langer hangen’.

Seren, Kim en Judith

Deze dames kwamen helemaal uit Belgie, Tiny en Neeltje

De jongste in de zaal, Isabelle (14 jaar) en haar moeder Lina

Lezeres Jessie met haar moeder Jacqueline

Sorry dat ik zo vaak in herhaling val, maar ik ben echt blij met mijn lezeressen! Deze groep was enthousiast, leergierig en gemotiveerd. Ook lekker interactief, want Manon werd tussendoor bekogeld met vragen. Zo mag ik het graag zien! :-)


Ik wil nog even wat leuks vertellen over Fendi. Fendi is in 1925 opgericht en is daarmee veel ouder dan andere Italiaanse merken als Armani en Gucci. In Nederland is Fendi niet zo heel bekend, maar in Amerika en Italië, en dan met name in Rome, is dit merk echt huge. Fendi is van oorsprong een Romaans merk, het eerste atelier opende in Rome, en de inwoners van de stad zijn er dan ook apetrots op. Het bekende Fendi logo, de twee omgekeerde letters ‘F’ is bedacht door de welbekende Karl Lagerfeld in zijn jongere jaren. Dit logo vind je terug op hun tassen, maar ook op hun parfum Fan di Fendi, dat in 2010 is gelanceerd.

Fan di Fendi is er in een eau de toilette en eau de parfum. De eau de toilette versie bevat brem, een geel bloemetje die je overal in Italie langs de kant van de weg ziet groeien. Ook bevat het meer citrus in de topnoot. Als basis heeft men gekozen voor een aparte geurnoot, namelijk leer. Stoer en mannelijk. Gecombineerd met de fruitige topnoten en de bloemige hartnoten ruikt dit parfum verslavend lekker. Als je je ogen dichtdoet en je snuift…ben je in het zonovergoten Italië. Het is sprankelend en zomers en everybody loved it!


En wisten jullie dit van Givenchy? Meneer Givenchy wilde back in the day graag samenwerken met een destijds bekende actrice, Catherine Hepburn. Toen ze hadden afgesproken stond daar bij misverstand niet Catherine, maar een onbekendere (upcoming) actrice met dezelfde achternaam: Audrey. Audrey maakte echter zo’n verbluffende indruk dat Givenchy als een blok voor haar viel en ze werd dan ook meteen zijn muse. Het eerste parfum dat hij creëerde was speciaal voor haar, en haar alleen.

Later wilde Givenchy het parfum op de markt brengen, maar daarvoor vroeg hij natuurlijk eerst toestemming aan Audrey. Ze was het er niet mee eens en haar eerste reactie was dan ook ‘J’interdit’. Ik verbied het. Toch schikte ze wat in en ging er later mee akkoord. Het eerste parfum kreeg de naam L’Interdit de Givenchy en werd in 1952 uitgebracht. Ze verbond zelfs haar naam en gezicht aan dit parfum en hiermee is ze de allereerste actrice die dit deed. Tegenwoordig weten we niet beter natuurlijk, Nicole Kidman voor Chanel, Eva Mendes voor Thierry Mugler, Uma Thurman voor Givenchy… Maar Audrey was dus de eerste actrice die dit deed. Bijzonder toch!

Manon Schutter

Manon heeft het super goed gedaan! De groep hing al die tijd, 3 uur lang, aan haar lippen. Zoals ik al zei was het bijzonder leerzaam, maar vooral ook leuk. We hebben o.a. een mini quiz gedaan om te kijken welk soort parfum van Kenzo Flowers het beste bij ons paste (eau de cologne, eau de parfum of de eau l’essentielle). De uitkomst was kloppend aan onze karakter eigenschappen op dat moment, echt interessant!

Als afsluiter heeft Manon een wedstrijdquiz gehouden onder de groep (Nena en ik deden niet mee). Ze liet kernwoorden zien en de meiden moesten dan roepen welk parfum bij deze kernwoorden paste. Iedereen deed actief mee, maar Tiny was het snelste en won uiteindelijk de quiz. Ze mocht een parfum naar keuze mee naar huis nemen en ze koos voor Fan di Fendi! Nog gefeliciteerd met je prijs Tiny!

Na afloop kreeg iedereen een leuke goodiebag mee en kon er nog volop geroken worden aan alle parfums terwijl iedereen nog leuk na stond te praten.Van Nena heb ik begrepen dat ze deze workshop heel interessant vond. Ze snapt nu beter hoe parfums zijn opgebouwd, waar de geurnoten vandaan komen en hoe het wordt ontwikkeld. Ze heeft in elk geval meer begrip gekregen voor de prijzen van parfums. Wisten jullie trouwens dat het minimaal 3 jaar duurt voordat er een nieuw parfum op de markt wordt gebracht? En dat neuzen (de createur van een parfum wordt een Neus genoemd) soms hele stukken land opkopen zodat de boeren daar bijvoorbeeld Jasmijn bloesems op kunnen kweken, die alleen speciaal voor dat parfum bedoeld zijn?

En kennelijk reizen ze de hele wereld af op zoek naar die ene bloem die perfect is voor in hun parfum. Jasmijn uit Egypte ruikt namelijk weer heel anders dan Jasmijn uit Italië. En zo snap ik wel dat het ontwikkelen van een parfum niet zo rap gaat. Er wordt met heel veel zorg aan gewerkt, en dat kost tijd. De flacons zijn bovendien ook niet goedkoop om te maken en daarbij wordt er ook veel geld uitgegeven aan een hele marketingstrategie. Dit soort zaken spelen mee in de uiteindelijke verkoop prijs. Nena heeft er in elk geval meer waardering voor gekregen dan voorheen.

Ik hoop dat iedereen het naar haar zin heeft gehad en dat jullie er ook wat van hebben opgestoken! Ik wil bij deze de mooie dames Hazjar en Mandy bedanken voor de leuke samenwerking. Dames, jullie zijn top!


Wat zouden jullie nog allemaal willen weten over parfums?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

55 Reacties

 1. 7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  Ziet er leuk en interessant uit zo een workshop ^^

 2. 6 november 2011 / zondag, 6 november 2011

  Wauw, dat klinkt echt geweldig!

 3. saar
  5 november 2011 / zaterdag, 5 november 2011

  Het meisje genaamd Seren heeft erg mooi haar! En een mooi gezichtje ook precies.

 4. Suzanne
  5 november 2011 / zaterdag, 5 november 2011

  Wat zat er in de goodiebag? *bloos*

  • Serena
   Auteur
   5 november 2011 / zaterdag, 5 november 2011

   een luxe miniatuur en samples van de behandelde parfums!

 5. Sarina
  5 november 2011 / zaterdag, 5 november 2011

  Heaa..

  Ik was ook super fan van Fan di fendi. Kon er geen genoeg van krijgen. Wou ik m kopen :P Rook ik hem ineens niet meer.

 6. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Zag er zo leuk uit ! Ik wist ook niet dat de droogte invloed kan hebben. Interessant om te weten !

 7. Dorien
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Ziet er erg gezellig uit en lijkt me heel interessant :)
  Ik weet zelf nooit zo goed welke parfum het beste bij mij past, heb daarom ook echt heel veel verschillende haha

 8. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Dat zag er heel intressant en gezellig uit. ^^

 9. Pauline
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Wat een geweldige middag moet dat geweest zijn :) Leuk ook dat je informatie met ons deelt. Heel interessant om dat te lezen over de vette en droge huid met een goede tip erbij^^

 10. Saar
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Ik heb ergens gelezen dat goedkope, onbekende parfums evenveel ‘kosten’ om te maken als parfums van dure merken? Het is de marketing wat het allemaal zo duur maakt. Maar hier lees ik dat die dure merken wel degelijk veel geld en tijd steken in het maken van de parfums? Nu denk ik toch niet dat goedkopere merken dit ook doen?

  Ik vind dit trouwens heel erg interessant. Ik ben ook een echt ‘geurenmeisje’, ik hou van lekkere geuren en vind dat belangrijker dan proeven, voelen of horen :) Echt heel leuk om te lezen dit! Maar dat zijn al je artikels! :)

  • Pauline
   4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

   In goedkopere geuren, worden vaker synthetische geurstoffen gebruikt geloof ik!

   • saar
    5 november 2011 / zaterdag, 5 november 2011

    Oh oké, zou kunnen. Het zou me ook verbazen als die ook zo veel tijd en geld daarin steken :)

 11. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Ziet er echt hartstikke leuk uit allemaal! Leuk dat iedereen zo enthousiast was, en ook echt geïnteresseerd! Top dat je zulke dingen doet!

 12. DalaLuz
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Wat een ontzettend leuke workshop :) Raakte jullie neus niet een beetje overvoerd door die geurkaarsen in de ruimte?

  Ik ben echt ontzettend gek op geurtjes. Helaas bleek mijn Flower by Kenzo destijds niet zo gewaardeerd te worden door mijn lief. Niet dat hij bepaalt wat ik draag, maar als hij elke keer als je dat luchtje gebruikt in de auto opeens vies zijn neus optrekt en zegt ‘wat ruik ik toch?’ gaat de lol er toch wel een beetje van af, haha. Gelukkig kon ik er een heel lief vriendinnetje erg blij mee maken.

  En mag ik even opmerken: wat een mooie vrouwen allemaal, wow! :D

 13. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Heeeeeel erg leuk!
  Echt top dat je lezeressen mee mochten!

 14. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Dus daarom vind ik parfum bij mensen met een donkere huidskleur altijd lekkerder ruiken ! (denk ik)
  Leuk verslag en het zag er super mooi uit

 15. michelle
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  zo te lezen was het een hele leuk leerzame en interessante dag :D

 16. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Wat super leuk zeg! Ziet er erg gezellig uit en wat een mooie foto’s :) Die cupcake is trouwens echt mooi, bijna zonde om op te eten hihi!

 17. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Dat lijkt me een interessante workshop! Wat zag alles er leuk en mooi uit, dat maakt het toch allemaal net iets leuker.

 18. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Mooie foto’s weer. En een leuk artikel.

 19. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Ziet er interessant en gezellig uit! Handig artikel ook :)

 20. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Lijkt me echt heel intressant om zo’n workshop te volgen!

 21. Tiny
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Serena, wat heb je de dag goed samengevat! Het was echt ge-wel-dig, ik kan er maar niet over zwijgen! Iedereen is trouwens razend enthousiast over m’n nieuwe geurtje, dus Hazjar heeft weer flink wat gratis reclame :)
  http://www.schoonheidsschool.be/cursus-parfumconsulent.htm is een link naar de opleiding parfumconsulent in België. Maar ik denk dat we al heel wat geleerd hebben bij LVMH!
  Nogmaals bedankt iedereen voor deze leuke en leerrijke dag én natuurlijk voor Fan di FENDI!
  Groetjes uit België,
  Tiny

 22. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Interessant artikel! Dat van die ingrediënten zoektocht en alles wist ik ook niet! Ook weer wat geleerd!:)

 23. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Dat lijkt me een heel interessante workshop. En nu ben ik heel benieuwd geworden naar Fan di Fendi :)

 24. Chiara
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Net dat artikel op geenstijl.nl gelezen en ik ben eerlijk waar echt boos. Stelletje pseudo-intelligente zeikers, alsof zij de wereld meer te bieden hebben met hun afgezaagde galspuwerij over alles wat anderen plezier geeft. Je blog is top, Serena en geenstijl is gewoon een bende seksueel gefrustreerde kleuters.

  • 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

   Als je geenstijl een beetje kent moet je het niet zo serieus nemen;) ze zijn gewoon aan het trollen..
   en eerlijk gezegd vind ik dat Serena er nog best goed vanaf komt;)

   • Chiara
    4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

    Niet iedereen heeft een even dikke huid. Een stukje satire kan af en toe maar dit is gewoon .. tja, geen stijl hebben.

    • 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

     nou Serena zelf lijkt er ook niet echt om te geven aan haar reactie te zien op twitter. Ik ben zelf ook geen fan van geen stijl maar ze schrijven alleen maar dingen om mensen te choqueren en uit de tent te lokken.. niet teveel waarde aan geven :)

   • PiewpiewpiewpiewPOEF
    4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

    Inderdaad, Serena komt er gewoon goed van af. Maar dat is ook omdat er niks slechts over haar te schrijven valt.

 25. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Klinkt er leuk zeg!
  Die eerste foto vind ik ook echt prachtig, wauw! :D

 26. Catho
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  wat een leuk artikel! en wat een leuk verhaaltje van audrey hepburn
  maar ik denk dat deze zit niet echt klopt:
  Dit logo vind je terug op hun tassen, maar op op hun parfum Fan di Fendi, die in 2010 is gelanceerd.
  x

 27. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Wauw, dat zag er echt heel interessant uit. Ik ben zelf niet zo helemaal into parfum maar zo’n workshop zou ik ook niet afslaan !

 28. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Ik vind het gewoon weer leuk om te lezen en dat terwijl ik er bij was! Ik vond het echt leerzaam en informatief. Je hebt het allemaal weer super omschreven!

 29. Arabella
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Heel interessant! Jullie hebben veel geleerd in drie uurtjes.
  Ikzelf vind de Fendi geur niet echt lekker. Dahlia Noir van Givenchy vind ik wel echt heerlijk.

 30. Kimly
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Givenchy, 1 van mn fave parfum merken :) Vooral Very Irresistible. <3

 31. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Heel leuk om te lezen en te zien! Volgens mij was het bere gezellig!

 32. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  dat klinkt als een leuke en een hele leerzame dag. Ook erg leuk dat je dit zo met ons deelt, want ik wist ookniet dat een droge of vette huid invloed had op de geur.

 33. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Leuk en interessant om te lezen. Ik wist idd wel dat de geur te maken had met je PH waarde van je huid maar niet dat een droge of vette huid verschil maakt, weer iets geleerd!

 34. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Ik wist niet dat parfum beter ‘hecht’ op een vette huid! Ik heb een droge huid, misschien dat daarom mijn geurtjes altijd zo snel vervagen!

 35. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Dat klinkt als een topdag, dat moet superinteressant geweest zijn!

 36. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Dat ziet er uit als een hele gezellige dag. Ik ga binnenkort naar een parfumproeverij. Ben heel erg benieuwd wat ik allemaal ga leren.

  • Serena
   Auteur
   4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

   Dat klinkt leuk! Wat houdt dat in en waar is het?

   • 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

    Wat het precies inhoudt weet ik eigenlijk niet. Maar het zit in Haarlem en ik had het gewonnen via Twitter. Hun zaak heet In Fine. Hun site (parfumeur.nl) legt wel het een en ander uit over. Het komt van een Frans parfumhuis en je kunt denk ik opzoek gaan naar een parfum dat bij jou past denk ik… Lijkt me erg interessant!

 37. Danielle
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Hmm, klinkt wel heel interessant allemaal!

 38. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Klinkt allemaal heel erg leuk. Het zag er allemaal heel chique uit, en oh wat zien die cupcakes er lekker uit.. Toch leuk inderdaad dat zo een grote groep fanatiek en aandachtig mee doet, maar ja wat moet je anders bij zo een leuk onderwerp. Hele leuke foto’s, leuk verslag om te lezen.

  Liefs

 39. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Wauw, dat ziet er superleuk en heel interessant uit! En dat cupcakje, mmmm!

 40. 4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Mijn moeder is helemaal fan van Flower by KENZO dus vond het een beetje jammer dat die niet behandeld werd. Maar ja, ik wil nu ook zo’n parfum workshop doen :)
  En trouwens weer een leuk artikel.

 41. yssie
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  suuuuper leuk gedaan zeg leuk dat er zo veel te deon was enzo echt geweldig

  xxxy
  p.s. yeeeey ik ben de 1ste reactie :p
  ik sta veeeel te vroeg op hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *