Lesbisch

Van de week was ik een zin aan het schrijven. Het was zoiets als 'dit is tevens een heel leuk Valentijncadeautje! Natuurlijk niet voor je lover…' ik stopte. Ik dacht bij mezelf, dit is wél een heel leuk Valentijnscadeautje voor je lover, als je lover een vrouw zou zijn. Het ging om die knalroze badhartjes.

Ik ga er altijd maar van uit dat elke bezoeker op mannen valt en net zoals ik hetero is, maar wat erg eigenlijk dat ik, en de gehele maatschappij, zo in elkaar steekt. Ik schaamde me een beetje. Ik heb in die 3 jaar dat Beautylab.nl bestaat nog nooit aandacht besteed aan geaardheid, terwijl dat juist een groot issue kan zijn voor veel jonge meiden. En mijn doelgroep bestaat juist voornamelijk uit jonge meiden. Ik deed meteen een oproepje via Twitter met de vraag of er een lesbische meid geïnteresseerd was om haar verhaal te doen op mijn blog. Vrijwel meteen ontving ik een mailtje van Wietske, een Beautylablezeres die haar story hieronder graag met jullie deelt.

Hallo allemaal, mijn naam is Wietske, ik ben 18 jaar en ik ben bezig met een juridische opleiding. Net als iedereen heb ik hobby's en interesses zoals films kijken en boeken lezen. Ik houd erg van actie en thrillers, zoals the Bourne Trilogy en Silence of the Lambs. Qua boeken houd ik van hetzelfde genre, zoals The Millenium Trilogy. Twilight vind ik ook leuk, maar alleen de boeken, de films vind ik persoonlijk niet zo goed. Astronomie en psychologie zijn interesses van mij. Ik wil graag arbeidspsychologe worden. Het liefst bij bedrijven die problemen hebben met hun personeel, als een soort mediator. Of bij het UWV; uitzoeken waarom het mensen niet lukt om een baan te krijgen. Oh en ik ben lesbisch.

Serena plaatste een aantal dagen geleden een oproepje via Twitter omdat ze lesbische meiden zocht die hun verhaal wilde doen. Ik vind het leuk om te schrijven en tegelijkertijd iets over te brengen, dus besloot ik haar te mailen. Zelf vind ik het namelijk ook erg leuk om persoonlijke verhalen te lezen en om daar ook iets van te leren.

Dus. Lesbisch zijn, hoe is dat nu eigenlijk? Tja, ik vind het niet erg. Eerder leuk, want vrouwen zijn leuk, lief, mooi en sexy. Maar hoe is het nu verder? Nou, zoals heterovrouwen naar leuke mannen kijken, kijk ik naar leuke vrouwen. Hoe ik er achter ben gekomen dat ik lesbisch ben, is toen ik bij mijn eerste echte baantje verliefd werd op een vrouw. Ik was een jaar of 15. Ik had dat zelf niet zo in de gaten, ik dacht dat ik haar gewoon erg aardig vond. Maar na een paar weken besefte ik me toch dat ik haar meer dan aardig vond. Ik had alle verschijnselen: rood worden als zij wat tegen me zei, verlegen, geen honger hebben, alleen maar aan haar denken. Je kent het wel. Smoorverliefd. Ik heb er niets mee gedaan want ik wist dat zij op dat moment een vriend had.

Toen ik daar wegging raakte het op de achtergrond. Ik werd depressief en ging door een behoorlijke heftige periode waarin ik aan automutilatie deed en bijna niets at. Erg zelfdestructief was ik bezig. Het kwam niet door mijn geaardheid, maar door andere dingen die al langere tijd speelde. Ik heb gelukkig hulp gekregen en ben er inmiddels bijna een jaar vanaf. Het gaat nog niet altijd zoals ik wil, maar ik ben op de goeie weg.

Toen ik weer aan de leukere dingen van het leven kon denken speelde de gedachten aan mijn ex-collega weer door mijn hoofd en ben ik zelf op onderzoek gegaan. Ik leerde een leuk meisje op internet kennen met wie ik heel veel heb gepraat. Zij heeft mij erg goed geholpen waardoor ik nu zeker weet dat ik lesbisch ben. Helaas, door problemen aan haar kant, heb ik haar nooit ontmoet.

Ik kwam een ander leuk meisje tegen op internet (internetfreak hierzoooo!) met wie ik een relatie kreeg. En oh, wat was dat fijn! Ik was weer net zo verliefd als op mijn collega van toen, misschien nog wel meer. Ik zie haar dan ook als mijn eerste echte liefde. We hebben een erg leuke tijd samen gehad. Ze is een week bij mij gebleven toen mijn ouders op vakantie waren. Mijn eerste zoen met een meisje gebeurde in die week. We hebben gekart, we zijn naar Noordwijk geweest. Helaas is deze relatie sinds een paar maanden uit. Haar gevoel was weg. Heel dramatisch gezegd, mijn hart was gebroken. Ik was er erg verdrietig om, want ik was stapelgek op haar. En nu ben ik zoals ze dat zeggen vrij gezellig.


Ik heb het nog niet tegen mijn ouders gezegd. Waarom niet? Nou, ik vind het best raar om tegen je moeder of vader te zeggen 'mam ik ben lesbisch' want je zegt toch ook niet 'mam ik ben hetero'? Het is natuurlijk niet onbelangrijk en ik heb met mezelf afgesproken dat ik het ze ga vertellen als ik weer een nieuwe vriendin krijg. Dan kan ik haar ook netjes als mijn vriendin voorstellen. Tijdens mijn eerste verkering liep het thuis niet lekker en wilde ik het daarom liever niet vertellen. Slechte timing. Daarbij was het voor mij ook allemaal nieuw en spannend.

Tegen mijn goeie vriend(inn)en heb ik het wel gezegd. Mijn beste vriendin bijvoorbeeld. Het ging iets van 'volgens mij val ik op meiden', ik weet het niet meer precies. Zij reageerde met iets al 'oh, maar dat wist ik allang joh!'. Bij mijn 2 buurmeisjes, met wie ik goed bevriend ben, ging het ongeveer hetzelfde. We zaten buiten en we hadden het over de liefde en toen zei ik het. En ook zij reageerden heel normaal. Het was geen big deal.

Tips om uit de kast heb ik niet echt, ik zei het gewoon en ze reageerden heel normaal. Maar ik kan me voorstellen als je het niet durft te vertellen dat het heel lastig is. Ik vond het zelf ook best wel eng, hoor. Ik vind dat jouw vriendinnen je moeten accepteren ongeacht je geaardheid, en anders zijn ze jou niet eens waard! Het is lastig, maar wat dat betreft vind ik het erg kortzichtig. Misschien dat het eerst wat lastig voor ze is, maar jullie zijn toch vriendinnen om een reden? Wat maakt je geaardheid nou uit? En het is echt niet zo dat als je lesbisch bent dat je op elke vrouw verliefd wordt. Jij (als heterovrouw) wordt toch ook niet verliefd op elke man? Ik zou zelf nooit verliefd kunnen worden op een vriendin van mij, omdat ik helemaal niet op die manier naar ze kijk. En de vrouwen op wie ik val zijn hele andere types.

Qua ouders, ja ik heb nog geen ervaring daar mee. Maar ik denk, ik weet het eigenlijk wel zeker, dat jouw ouders je zullen accepteren zoals je bent. Lesbisch of niet lesbisch. Het is geen ziekte. Je kunt er niets aan doen. Misschien zal het voor hen ook wennen zijn, en misschien dat ze het lastig vinden. Zij moeten het beeld dat ze van je hebben een beetje bijdraaien, maar uiteindelijk zal het niets meer uitmaken, toch?

De vooroordelen, kloppen die? Draag ik alleen maar tuinbroeken en wandelschoenen, heb ik kort haar, zit ik op voetbal en houd ik van tuinieren? Nope. Oké, ik moet toegeven dat ik een keer een tuinbroek heb aangehad naar school, maar toen was ik me niet bewust van mijn geaardheid en zat ik nog onder het regime van mijn moeder :P.

Ik heb wel kort haar, mijn eigen keus toen ik een jaar of 13/14 was. Ik houd niet van tuinieren en wandel/bergschoenen vind ik verschrikkelijk lelijk. En voetbal is ook niet mijn ding. Toch vind ik dat je wel aan iemand kunt zien of iemand lesbisch is of niet. Het is vaak een bepaalde uitstraling of een blik in de ogen. Aan sommigen kun je het minder goed zien, aan mij bijvoorbeeld. Ze zeggen dat je het aan mij niet kunt zien. Ik ben niet echt meisje-meisje maar ook niet echt jongen-meisje. Echt er tussenin. Ik lees beautyblogs, draag make up. Als ik echt zin heb, ook hakken en een rokje. En ik zal eerlijk toegeven, sommige mannelijke celebs vind ik knap. Maar om er seks mee te hebben? Neeuh… liever niet :)

Er zijn speciale clubs voor holebi's (homo,lesbisch en biseksueel). COC bijvoorbeeld. Dat is een vereniging, geeft voorlichting, en organiseert thema-avonden en feesten. PANN is ongeveer hetzelfde, geeft ook voorlichting en feesten. Flirt is een organisatie in Zwolle en Groningen, die geeft feesten. Zo zijn er nog meer clubs en organisaties. Ik zelf ben 1 keer naar COC geweest, persoonlijk ik voelde me er vrij ongemakkelijk bij, hoe raar dat ook mag klinken.

Of ik het erg vind dat de hele vrouwenmarkt gericht is op mannen? Mwah, aan de ene kant niet, maar aan de andere kant merk je dan toch dat het hele 'homo' zijn toch nog niet zo is ingedrongen in de maatschappij. Als je bijvoorbeeld de Cosmogirl leest is het vriendje dit, knappe celeb dat. Je hebt wel persoonlijke verhalen van 'ik ben lesbisch!' maar daar houdt het eigenlijk wel mee op. Van alle beautyblogs die ik volg heb ik nog nooit een artikel over homoseksueliteit gelezen. Daarom vind ik het ook zo leuk dat ik er nu een artikel over mag maken.

Ik zal hieronder nog wat links neerzetten van (nuttige) websites voor lesbiennes of mensen die er gewoon wat meer te weten over willen komen:

www.la-vita.nl/la-vita –  dit is een informatieve site, wel voor een wat oudere doelgroep
www.coc.nl
www.expreszo.nl
www.flirtgroningen.nl
www.zijaanzij.nl
www.switchboard.nl – hier kun je vragen stellen, maar ook vragen bekijken
www.lesbisch.nl

Nou, dit was wel ongeveer wat ik wilde vertellen over mezelf. Misschien dat jullie er wat aan hebben als je een lesbische vriendin hebt, zelf lesbisch bent, of twijfelt of je lesbisch bent. Het is sowieso wel goed om iets te lezen over een wereld die voor jou misschien nog onbekend is, denk ik. Ik heb al een heel lange tijd een zin in mijn hoofd die ik jullie niet wil onthouden.

'Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen.'

En daar probeer ik naar te leven. Ik hoop jullie ook. Als er vragen zijn, stel ze dan gerust in de comments, hopelijk kan ik (of iemand anders) ze beantwoorden.

Groetjes,
Wietske

zp8497586rq

Volg:

186 Reacties

 1. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Echt super dat je dit allemaal verteld!
  Ik heb zelf eigenlijk niemand in mijn directe omgeving die homo of lesbisch is. Al zou dat bij ons wel geaccepteerd worden.
  Even over accepteren, ik heb toch altijd nog het idee dat lesbisch altijd nog meer wordt geaccepteerd dan homo zijn.. Al weet ik niet waardoor dat komt.

 2. Inass
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  in een woord; RESPECT (L”)

 3. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mooi geschreven. Een vriendin van mij is lesbisch. Ze kwam uit de kast toen ze 15 was, als biseksueel, wat nu lesbisch is. Haar ouders hebben het moeten accepteren omdat het hun dochter is, maar doen het nu, na zo’n 8 jaar, nog steeds niet. Waarschijnlijk omdat zij wel het “type lesbo” is waar mensen in eerste instantie aan denken; een jongens-meisje. Als je haar ziet lopen dan zie je een jongen lopen. Ze heeft deels dezelfde dingen meegemaakt en je zag haar steeds ongelukkiger worden.

  Heel veel sterkte met hetgeen wat nog voor je ligt in de toekomst en het vertellen tegen je ouders!

 4. Lonneke
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  heel knap en leuk dat je je verhaal wilde delen!
  Echt iets wat je aan het denken zet, wat is het eigenlijk slecht dat onze maatschappij zo is!

 5. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wooh, ik vind het echt super interessant om te lezen.
  Ik heb zelf helemaal niks tegen homo’s, lebiennes en biseksuelen en mijn BFF is bi en ik snap wel dat het moeilijk kan zijn voor diegene die dan zeg maar uit de kast moet komen. Ook bij mijn BFF weten de vriendinnen het behalve haar ouders en broer (en verdere familie), ik hoop zo dat ze het ooit zegt want ze heeft momenteel een vriendin!

  xx

 6. Jasmijn
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik vond het superinteressant om te lezen! Ik ken niemand die lesbisch is, behalve mijn tante, volgens mij is zij lesbisch maar wil ze het niet toegeven, aangezien ze de hele tijd met één vriendin van haar is en daar alles mee doet… Ik vind dat het gewoon geaccepteerd moet worden, zodat mensen niet bang zijn om uit de kast te komen… :)

 7. Anoniem
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Hai,
  Ik zit nu in de 2e klas en ik twijfels heel erg sinds de 1e klas of ik nou wel of niet lesbisch ben, of bi-seksueel.
  We hebben een lerares op school die lesbisch is en er gewoon vooruit komt, een paar vriendinnen begonnen haar te pesten en ik deed mee. Ik heb achteraf wel sorry gezged tegen haar
  En ik schaam me er heel erg voor dat ik niet hetro seksueel ben. Ik wil het het liefst ook vergeten en gewoon, “normaal” zijn..Niemand weet er ook nog vanaf…
  Heeft iemand tips voor mij?

  X- een meisje dat hulp nodig heeft …

 8. Anne
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik heb echt respect voor je, Wietske en ik vind dat je het heel mooi hebt verteld! Als een van mijn vriendinnen lesbisch zou zijn zou ik zeggen: Oke, prima. Dat wat je zegt over de Cosmogirl vind ik kloppen! Ik ben zelf hetero maar dat valt me ook ooit op. Ik vind dat Nederland ook meer gericht is op homo’s dan op lesbisch. Dat wou ik even kwijt. Liefs,

 9. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik ken eigenlijk vrij veel lesbische vrouwen, maar dan vooral in de leeftijd van 40 (vrienden van mijn ouders enz.) Ik val zelf gewoon op mannen maar ik accepteer het wel gewoon helemaal, ik bedoel mensen die op hetzelfde geslacht vallen dat zijn toch ook gewoon maar mensen?
  Ik vind het echt heel knap dat je hier over durft te schrijven :)

 10. Anouk
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Super veel respect dat je hier zo je verhaal doet. Ik kan er echt slecht tegen als mensen doen alsof homo’s of lesbisch van een andere planeet komen. De beste vriend van mijn moeder is homo hij is inmiddels getrouwd en we zien ze vaak. Het zijn echt 2 supergezellige mannen en ik zie ze niet als ‘andere’mensen.Nogmaals, respect dat je er zo open over bent! xx

 11. Anne
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  respect! echt knap dat je je zo openstelt
  x

 12. Anna
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Echt heel goed dat hier aandacht aan besteed wordt, want verder lees je er eigenlijk nooit over tenzij je het bewust gaat zoeken o.i.d.
  Ik vind het ook heel knap van je dat je hier zo je verhaal durft te vertellen en ik hoop dat je later een hele leuke vriendin vind. :)

 13. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wat mooi en open geschreven Wietske, heel knap!

 14. Jade
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mooi artikel en leest lekker vlot. Vooral de zin is erg inspiratievol!

  Ik had op school een vriendin die bi-seksueel is, maar aan haar kon je het ook niet zien. Vond dat ze altijd wel erg extrovert gekleed was maar dat bestempelt je geaardheid niet.
  En zelf wist ik het later pas toen ze dat even eruit gooide maar dat veranderde de vriendschap niet voor mij.

  Wietske succes met het vertellen aan je ouders! :)

 15. Cindy
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Een vriendin van me heeft stage gelopen bij Schorer ( http://www.schorer.nl ). Misschien nog een tip om op te kijken :).

 16. xAmber
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  ik vind het geweldig dat je dit zo durft te vertellen! is misschien het programma uit de kast wat voor jou? of vind je dat too much

 17. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik ben a-romantisch of a-seksueel naar alle waarschijnlijkheid. Ik word niet verliefd op mensen, voel weinig tot geen aantrekkingskracht naar mannen of vrouwen en ben maagd op alle gebieden.

  Ik heb geen traumatische voorvallen meegemaakt (gelukkig) maar heb in het algemeen wel moeite met fysiek contact. Ik vind dat te intiem en het verreist veel kwetsbaarheid.

  Verlangen naar intimiteit merk ik wel, maar meer op het gebied van steun, liefde en affectie i.p.v. seks en dergelijke. Het zou een vertrouwenskwestie kunnen zijn of hoge eisen in het algemeen, maar het niet verliefd worden op mensen is wel… vreemd.

  Nou ja, we zien wel waar het schip strand. Als mensen vragen naar mijn geaardheid zeg ik eerlijk “ik weet het niet”. Welke geaardheid andere mensen hebben maakt mij ook niet uit, zolang een relatie tussen mensen maar wederzijds is en de betrokkenen (zo goed als) volwassen.

 18. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wat knap dat je je verhaal zo durft te delen! Je schrijft heel erg leuk!

 19. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Goed artikel Serena! Wat goed dat je hier aandacht aan besteed.. want het is inderdaad zo dat je er bijna van uit gaat dat je lezeressen ook op jongens vallen wanneer je zelf hetero bent. En ik vind het ook heel knap van Wietske dat ze haar verhaal hier deelt. Ik denk dat het veel jonge meisjes zal helpen die in de knoop zitten met zichzelf door hun geaardheid.

 20. Malou
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Super leuk, dit artikel! Echt tof Serena, dat je hier aandacht aan besteed. Voor mij is homoseksualiteit iets heel normaals, ik heb momenteel al ruim anderhalf jaar een vriend maar ik ben ook wel eens verliefd geweest op een meisje en heb ook een poosje verkering met haar gehad. Ook in mijn familie en vriendenkring zijn veel mensen die holebi zijn, maar ik merk nog zo vaak dat mensen het toch (nog steeds) als iets heel geks zien, iets raars. Dat vind ik soms wel lastig hoor. Ik hoop dat er ooit een dag komt dat het echt 100% geaccepteerd wordt, maar ik ben bang dat dat nog wel even gaat duren helaas.

 21. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Een heel open en leerzaam stukje. Ik ben zelf hetero maar ik vind het toch interessant om dit soort dingen te lezen, want anders zou ik er niet mee in aanraking komen.

  Ik vind dat je het heel goed en dapper hebt uitgelegd, Wietske. En een goed idee, Serena.

 22. evelien
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik ben zelf zo hetero als maar zijn kan, maar ik heb wel veel vrienden/kennissen en een oom die homoseksueel zijn.
  Toen ik als kleuter vroeg: mama wat is een homo? Zei mama: dat is als twee mannen getrouwd zijn en als twee vrouwen getrouwd zijn is dat lesbisch. Net zoals papa en mama maar dan twee mama’s of twee papa’s.

  En ik ben heel blij dat ik zo opgevoed ben, en ik heb medelijden met mensen die bekrompen zijn, puur alleen door hun opvoeding. Heel triest.
  Eigenlijk is het al te erg dat er een artikel aan gewijd moet worden, dat het überhaubt nog taboe is voor sommigen!

  Gelukkig is voorlichting over homoseksualiteit nu verplicht op middelbare scholen.

  Maar als je het je ouders gaat vertellen, denk dan dat ze tóch van je houden want je bent hun kind! Dat veranderd echt niet. Ik ken NIEMAND die een slechte reactie heeft gehad. Zelfs de jongens met de meest macho vaders niet..

  Heel veel sterkte en succes met het helemaal ‘out’ komen =)

 23. Suzanne
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Goed dat ze zo open is, maar het is lang niet altijd zo dat ouders hun kinderen gewoon accepteren hoor.

 24. xoxo
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Leuk dat je je verhaal deelt, en fijn Serena dat je hier ruimte voor maakt op je site.Het is inderdaad zo’n onderwerp wat makkelijk vergeten wordt als het niet direct speelt in je eigen leven. Ik ben zelf hetero maar het kan me echt niks schelen of mensen om me heen (of wie dan ook in het algemeen) hetero, homo of bi is. Ik snap ook echt niet dat sommigen mensen daar anno 2012 nog een probleem van maken.

 25. Sylvia
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik vind het echt geweldig van jullie twee dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik vind het ook een heel leuk artikel geworden. Ik heb zelf een hekel aan vooroordelen over homoseksuelen en lesbiennes (hoewel ik zelf – denk ik – hetero ben) en vind het ook superleuk dat jij er iets over schreef.

 26. Anneke
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik herinner me opeens een klasgenootje van me. Hij is super aardig, achteraf gezien duidelijk homo. Maar toen hij pas uit de kast kwam dacht ik er pas bij na.

  Ik heb ook met een homo gehad voordat hij uit de kast kwam. Hij had veel vriendinnetjes gehad (waarschijnlijk omdat hij zich schaamde of toch perse op meiden wilde vallen?) en ik was echt vereerd dat hij op me viel. Toch vond ik hem raar en ‘homo’ in zijn gedrag. Toen later, 2 jaar, zijn tweeling broer contact met me opnam om te vertellen dat hij homo was viel het gewoon op zijn plek. Ik was echt super blij voor hem dat hij zijn draai heeft gevonden, en neem hem echt niks kwalijk. Jammer alleen dat ik hem nooit meer heb gesproken.

 27. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wow wat goed geschreven zeg! Ik hoop dat je ouders goed reageren als je het eenmaal hebt gezegt! Verder heel veel succes in de liefde :D

 28. Iva
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wat leuk geschreven, wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik vind het heel leuk te lezen dat als je het zelf ook niet ziet als ‘big deal’ andere mensen het ook geen issue zullen vinden!

  Ik ben er zelf (overigens vrij laat) achter gekomen dat ik bi ben. En dat is nu eenmaal zo, kan er zelf weinig aan veranderen. Voelt ook totaal niet als een probleem. Vind het wel goed dat je dingen benoemd als ‘ik val toch ook niet op elke man?’ want ik had in het begin wel een klein beetje de angst dat vriendinnen zich ‘targetted’ zouden voelen terwijl dat echt-echt-echt niet zo is (zoals jij ook zegt).

  Bedankt voor je stukje, succes met je studie en enjoy your life!

 29. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Erg mooi en duidelijk geschreven! Knap van je:D

 30. Ingrid
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Serena, hartstikke goed dat hier aandacht aan wordt besteed! Wietske, heel mooi geschreven! Ik vind het knap dat je dit wilde delen. Ik ken zelf drie mensen die lesbisch zijn en ik als vriendin (niet vriendin vriendin als je mij begrijpt) heb er helemaal geen moeite mee! Ik wil wel even zeggen dat we het hier (denk ik) nog hebben over de Nederlandse cultuur. Moet je eens voorstellen hoe het is in de Islamitische/Hindoestaanse cultuur. Er heerst daar een nog grotere taboe.

 31. Jessica
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Leuk geschreven, Wietske!

  En tof dat je je verhaal deelt. Het is inderdaad niks om je voor te schamen.

 32. Martine
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Super dat je dit durft! En waarom niet?! Je bent net zo ‘gewoon’ als ieder ander…je valt op vrouwen..So what?! Wij zeggen hier altijd…’als je van iemand houd…maakt dat toch niet uit of diegene man of vrouw is?! liefde is t belangrijkste!’
  Dus onwijs knap van je!

  Ook een complimentje voor jou Serena haha, vind het tof dat je zulke onderwerpen op je blog post!

  Liefs,
  Martine

 33. Kimberly
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Af en toe sta ik er nog versteld van dat dit een “big deal” is…Lesbisch, homo of hetero, ik vind het allemaal heel gewoon…Misschien omdat ik het gewend ben, mijn nichtje (waar ik een goeie band mee heb) is lesbisch, en die was al sinds haar 15e uit de kast (inmiddels 10 jaar geleden) en ook heb ik veel lesbische vriendinnen en 2 homo vrienden. Dus ja, ik kijk er ook niet meer van op, haha. Ik ga er bijvoorbeeld ook niet automatisch van uit dat iemand hetero is, wat ik van sommige andere mensen om mij heen wel merk.

  Maar voor alle mensen die zitten te dobben met hun geaardheid, meis (of jongen ;)) je bent hartstikke normaal, trek je niets aan van de homofoben, die zijn de abnormalen onder ons. En je zal ook zien dat het steeds makkelijker zal gaan naarmaten je ouder wordt. Sterkte :)

 34. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Heel goed en mooi dat hier aandacht aan word besteedt en dat Wietske er zo open over is! :-)

 35. Daphne
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  wat een leuk artikel! kan je misschien vertellen wat je van de rest van de gayscene vind? omdat je de coc niks vond.
  het viel me deze week op dat heel veel artikelen in tijdschriften gaan over ‘wat hij denkt en hoe je hem verovert en plezier geeft’… eigenlijk best vaag voor tijdschriften die beweren dat ze voor powervrouwen zijn, en en inderdaad draait alles om de heterorelatie.

 36. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Dag Wietske, wat mooi dat je jou verhaal met ons wilt delen. Top artikel, mooi geschreven!

 37. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik vond het echt heel leuk om te lezen! Ik ga er ook vaak van uit dat vrouwen op mannen vallen ook al weet ik dat dat helemaal niet het geval is. Shame on me! Ik ga er zeker op proberen te letten :)

 38. celine
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Bij mij was het uit de kast komen niet echt leuk, mijn ouders hadden het er echt uit moeten trekken. ik was depressief en toen heeft mijn ex tegen mijn ouders gezegt dat ik er een einde aan wilde maken. toen mijn ouders daarachter kwamen hebben ze me gevraagt of ik het hele verhaal wilde vertellen, dat heb ik toen gedaan en dus ook verteld dat ik lesbisch ben en ze zeiden zo van ja dat lag er dik op, van mijn vader vooral had ik niet zo een reactie verwacht.

 39. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Zelf heb ik ook 2 lesbisch in de familie zitten, maar ik vind het helemaal geen probleem. In het begin moest ik er wel aan wennen, maar ik ben nu 16 jaar en kan er goed mee omgaan. Ik heb nog steeds erg veel lol met ze en ik doe met ze wat ik met elk ander familie lid zou doen.

  Goed artikel!

  Liefs

 40. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Amai, moedig dat je dit gewoon ff op het internet smijt. Kan me heel goed inbeelden dat er meiden op de site zijn die worstelen met hun geaardheid. Goed idee hoor en het is best interessant om te lezen vanuit het standpunt van een ander.

 41. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wauw, echt een goed geschreven artikel (kan merken dat je graag schrijft :) ). Respect voor je dat je je verhaal wilde delen met de Beautylabbers, vond het erg interessant om te lezen. Wens je het beste toe in het leven! :)

 42. Nicole
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Heel tof dat aan dit onderwerp ook aandacht wordt besteed. Weet zeker dat dit heel veel meiden hun visie verbreidt. Zelf ben ik altijd opgegroeid met het idee dat het niet vanzelfsprekend is of je op mannen of vrouwen valt en dat is een les die ik ook zal meegeven op mijn eigen kinderen in de toekomst. En ookal ben ik hetero vind ik fijn om te zien dat niemand die Beautylab leest wordt uitgesloten :)

 43. wietske
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Hey allemaal,
  super bedankt voor al jullie leuke reacties! Vind ik echt heel erg leuk! Ben er helemaal blij van geworden.

 44. Femke
  15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Allereerst: super dat je hier aandacht aan besteeds Serena, al was het voor mij wel even een beetje een gek gezicht dat ik beautylab intikte (zoals elke dag een paar keer..) en zomaar opeens LESBISCH zag staan. Dacht even dat ik op een andere pagina zat :)

  Ik ben zelf sinds een tijdje (bijna 2 jaar) erachter dat ik op meisjes val, en heb er nog wat moeite mee. Niet dat ik het erg vind, of vervelend of niet wil, maar ik heb moeite met het te plaatsen ofzo. Klinkt misschien wat vreemd als je ‘gewoon’ hetero bent maar het is een nieuwe kant van me die ik heb ontdekt terwijl ik dacht dat ik mezelf heel goed kende, dat is een rare gewaarwording :) Toevallig heb ik er vandaag met een vriendin heel lang over gepraat, misschien dat het daarom ook even apart was om het zo op beautylab te zien staan.

  Wietske, heel gaaf dat je dit zo vertelt allemaal. Ik vind dat je een heel goed en duidelijk stuk hebt geschreven :) Eigenlijk weet iedereen het bij mij, behalve mijn ouders. Om de reden die jij zegt, vind het zo gek om te zeggen “Ohjaaa, ik val op meisjes.” Maar heb ook bedacht om het te vertellen als ik een relatie krijg. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd, heb wel wat gedate maar nog niet echt een relatie gehad met een meisje. Laatst wilde ik het wel echt vertellen, maar ik durfde toch niet ofzo, denk ook omdat ik het zelf nog niet helemaal heb geplaatstm dan lijkt het voor mezelf zo raar om dat dan te gaan vertellen. Ik woon zelf in Utrecht, daar zijn wat dingen waar je met andere meisjes kan praten, daar ga ik binnenkort heen en dat vind ik wel een fijn idee :) Met uitgaan gaat het toch om andere dingen dan vriendschap heb ik gemerkt..

  • wietske
   16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

   Hey Femke.
   Het is inderdaad een vreemde gewaarwording.
   Denk je dat je zelf kent, krijg je dit. Oh dat is fijn ja.
   Bedankt voor je complimentje!

 45. Pauline
  15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Mooi artikel, ik denk dat veel meiden hier steun aan kunnen hebben :)

  Super dat er aandacht aan besteed wordt!

 46. Lies
  15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Ik ben blij dat hier de laatste tijd meer aandacht aan besteed wordt! :)

  Mijn beste vriend is homo en hij heeft het onlangs (met heeeeel veel schrik voor hun reactie) toch verteld aan zijn ouders. en guess what? Ze reageerden positief en makten er helemaal geen probleem van! Dat was echt een grote opluchting voor hem, een soort “last” die van hem afviel. Ik raad je aan om het tegen je ouders te zeggen, ik weet zeker dat ze er geen probleem van zullen maken (: Ik ken nog twee lesbische meisjes, geen vriendinnen maar wel goede kennissen, en hun outing was gelukkig ook geen probleem. Bij het ene meisje reageerden de ouders ook heel positief. Het komt wel goed (:

  Onlangs schreef Shirley van Styleguide ook een artikel over homoseksualiteit. Het gaat niet over het homo zijn zelf, maar meer over de reacties van de omgeving en een oproepje om er wat van te zeggen als je iemand een kutreactie hoort geven. Ik heb dit jaar als voornemen om mij eens goed kwaad te maken als iemand nog eens iets DURFT negatief te zeggen over homo’s/lesbiennes/bi’s. (:

  • evelien
   16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

   Haha! Ik flip altijd al helemaal uit als iemand zoiets zegt.
   Op mijn verjaardag nog. Een vriend van me die homo is was er en twee jongens dachten dat het oké was om stomme opmerkingen te maken. Niet dus. Een van die jongens deed het laatst wéér en toen werd ik zo ontzettend kwaad.
   Hij vond dat ik ZIJN mening moest respecteren :’)

   Met zo iemand wil ik gewoon helemaal niet meer bevriend zijn.

 47. 15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Knap dat je het hier zo open durft te vertellen! En ontzettend goed dat hier een artikel over is gekomen, inderdaad. Heb heel geboeid je verhaal zitten lezen!

 48. Immetje
  15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Mooi verhaal! Heel knap dat je dit durfde te schrijven!
  Maar ik heb nog een vraagje. En je zal t misschien raar vinden maar ik ben er wel “benieuwd” naar en die vraag is: heb je nou ook al seks gehad met een meisje? En hoe vond je dat?
  Sorry maar dit is echt belangrijk voor mij…

  • Iva
   16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

   Als je zo benieuwd bent kan ik 1 ding aanraden: Probeer het eens uit :)

   (als je wat ouder bent dan. Anders nog even wachten en dan komt het vanzelf)

 49. Sinderella
  15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Heel stiekem hebben jouw ouders een hele vage vermoeden dat jij op meisjes valt.
  Het zijn jouw ouders, zij voelen vast wel aan dat hun meissie van 18 een speciale dochter is ;)
  Good luck Wietske

 50. Lotte
  15 januari 2012 / zondag, 15 januari 2012

  Leuk dat je hier aandacht aan besteedt! Ik heb het artikel maar meteen doorgestuurd naar mijn beste vriendinnetje, ook lesbisch :)