Lesbisch

Van de week was ik een zin aan het schrijven. Het was zoiets als 'dit is tevens een heel leuk Valentijncadeautje! Natuurlijk niet voor je lover…' ik stopte. Ik dacht bij mezelf, dit is wél een heel leuk Valentijnscadeautje voor je lover, als je lover een vrouw zou zijn. Het ging om die knalroze badhartjes.

Ik ga er altijd maar van uit dat elke bezoeker op mannen valt en net zoals ik hetero is, maar wat erg eigenlijk dat ik, en de gehele maatschappij, zo in elkaar steekt. Ik schaamde me een beetje. Ik heb in die 3 jaar dat Beautylab.nl bestaat nog nooit aandacht besteed aan geaardheid, terwijl dat juist een groot issue kan zijn voor veel jonge meiden. En mijn doelgroep bestaat juist voornamelijk uit jonge meiden. Ik deed meteen een oproepje via Twitter met de vraag of er een lesbische meid geïnteresseerd was om haar verhaal te doen op mijn blog. Vrijwel meteen ontving ik een mailtje van Wietske, een Beautylablezeres die haar story hieronder graag met jullie deelt.

Hallo allemaal, mijn naam is Wietske, ik ben 18 jaar en ik ben bezig met een juridische opleiding. Net als iedereen heb ik hobby's en interesses zoals films kijken en boeken lezen. Ik houd erg van actie en thrillers, zoals the Bourne Trilogy en Silence of the Lambs. Qua boeken houd ik van hetzelfde genre, zoals The Millenium Trilogy. Twilight vind ik ook leuk, maar alleen de boeken, de films vind ik persoonlijk niet zo goed. Astronomie en psychologie zijn interesses van mij. Ik wil graag arbeidspsychologe worden. Het liefst bij bedrijven die problemen hebben met hun personeel, als een soort mediator. Of bij het UWV; uitzoeken waarom het mensen niet lukt om een baan te krijgen. Oh en ik ben lesbisch.

Serena plaatste een aantal dagen geleden een oproepje via Twitter omdat ze lesbische meiden zocht die hun verhaal wilde doen. Ik vind het leuk om te schrijven en tegelijkertijd iets over te brengen, dus besloot ik haar te mailen. Zelf vind ik het namelijk ook erg leuk om persoonlijke verhalen te lezen en om daar ook iets van te leren.

Dus. Lesbisch zijn, hoe is dat nu eigenlijk? Tja, ik vind het niet erg. Eerder leuk, want vrouwen zijn leuk, lief, mooi en sexy. Maar hoe is het nu verder? Nou, zoals heterovrouwen naar leuke mannen kijken, kijk ik naar leuke vrouwen. Hoe ik er achter ben gekomen dat ik lesbisch ben, is toen ik bij mijn eerste echte baantje verliefd werd op een vrouw. Ik was een jaar of 15. Ik had dat zelf niet zo in de gaten, ik dacht dat ik haar gewoon erg aardig vond. Maar na een paar weken besefte ik me toch dat ik haar meer dan aardig vond. Ik had alle verschijnselen: rood worden als zij wat tegen me zei, verlegen, geen honger hebben, alleen maar aan haar denken. Je kent het wel. Smoorverliefd. Ik heb er niets mee gedaan want ik wist dat zij op dat moment een vriend had.

Toen ik daar wegging raakte het op de achtergrond. Ik werd depressief en ging door een behoorlijke heftige periode waarin ik aan automutilatie deed en bijna niets at. Erg zelfdestructief was ik bezig. Het kwam niet door mijn geaardheid, maar door andere dingen die al langere tijd speelde. Ik heb gelukkig hulp gekregen en ben er inmiddels bijna een jaar vanaf. Het gaat nog niet altijd zoals ik wil, maar ik ben op de goeie weg.

Toen ik weer aan de leukere dingen van het leven kon denken speelde de gedachten aan mijn ex-collega weer door mijn hoofd en ben ik zelf op onderzoek gegaan. Ik leerde een leuk meisje op internet kennen met wie ik heel veel heb gepraat. Zij heeft mij erg goed geholpen waardoor ik nu zeker weet dat ik lesbisch ben. Helaas, door problemen aan haar kant, heb ik haar nooit ontmoet.

Ik kwam een ander leuk meisje tegen op internet (internetfreak hierzoooo!) met wie ik een relatie kreeg. En oh, wat was dat fijn! Ik was weer net zo verliefd als op mijn collega van toen, misschien nog wel meer. Ik zie haar dan ook als mijn eerste echte liefde. We hebben een erg leuke tijd samen gehad. Ze is een week bij mij gebleven toen mijn ouders op vakantie waren. Mijn eerste zoen met een meisje gebeurde in die week. We hebben gekart, we zijn naar Noordwijk geweest. Helaas is deze relatie sinds een paar maanden uit. Haar gevoel was weg. Heel dramatisch gezegd, mijn hart was gebroken. Ik was er erg verdrietig om, want ik was stapelgek op haar. En nu ben ik zoals ze dat zeggen vrij gezellig.


Ik heb het nog niet tegen mijn ouders gezegd. Waarom niet? Nou, ik vind het best raar om tegen je moeder of vader te zeggen 'mam ik ben lesbisch' want je zegt toch ook niet 'mam ik ben hetero'? Het is natuurlijk niet onbelangrijk en ik heb met mezelf afgesproken dat ik het ze ga vertellen als ik weer een nieuwe vriendin krijg. Dan kan ik haar ook netjes als mijn vriendin voorstellen. Tijdens mijn eerste verkering liep het thuis niet lekker en wilde ik het daarom liever niet vertellen. Slechte timing. Daarbij was het voor mij ook allemaal nieuw en spannend.

Tegen mijn goeie vriend(inn)en heb ik het wel gezegd. Mijn beste vriendin bijvoorbeeld. Het ging iets van 'volgens mij val ik op meiden', ik weet het niet meer precies. Zij reageerde met iets al 'oh, maar dat wist ik allang joh!'. Bij mijn 2 buurmeisjes, met wie ik goed bevriend ben, ging het ongeveer hetzelfde. We zaten buiten en we hadden het over de liefde en toen zei ik het. En ook zij reageerden heel normaal. Het was geen big deal.

Tips om uit de kast heb ik niet echt, ik zei het gewoon en ze reageerden heel normaal. Maar ik kan me voorstellen als je het niet durft te vertellen dat het heel lastig is. Ik vond het zelf ook best wel eng, hoor. Ik vind dat jouw vriendinnen je moeten accepteren ongeacht je geaardheid, en anders zijn ze jou niet eens waard! Het is lastig, maar wat dat betreft vind ik het erg kortzichtig. Misschien dat het eerst wat lastig voor ze is, maar jullie zijn toch vriendinnen om een reden? Wat maakt je geaardheid nou uit? En het is echt niet zo dat als je lesbisch bent dat je op elke vrouw verliefd wordt. Jij (als heterovrouw) wordt toch ook niet verliefd op elke man? Ik zou zelf nooit verliefd kunnen worden op een vriendin van mij, omdat ik helemaal niet op die manier naar ze kijk. En de vrouwen op wie ik val zijn hele andere types.

Qua ouders, ja ik heb nog geen ervaring daar mee. Maar ik denk, ik weet het eigenlijk wel zeker, dat jouw ouders je zullen accepteren zoals je bent. Lesbisch of niet lesbisch. Het is geen ziekte. Je kunt er niets aan doen. Misschien zal het voor hen ook wennen zijn, en misschien dat ze het lastig vinden. Zij moeten het beeld dat ze van je hebben een beetje bijdraaien, maar uiteindelijk zal het niets meer uitmaken, toch?

De vooroordelen, kloppen die? Draag ik alleen maar tuinbroeken en wandelschoenen, heb ik kort haar, zit ik op voetbal en houd ik van tuinieren? Nope. Oké, ik moet toegeven dat ik een keer een tuinbroek heb aangehad naar school, maar toen was ik me niet bewust van mijn geaardheid en zat ik nog onder het regime van mijn moeder :P.

Ik heb wel kort haar, mijn eigen keus toen ik een jaar of 13/14 was. Ik houd niet van tuinieren en wandel/bergschoenen vind ik verschrikkelijk lelijk. En voetbal is ook niet mijn ding. Toch vind ik dat je wel aan iemand kunt zien of iemand lesbisch is of niet. Het is vaak een bepaalde uitstraling of een blik in de ogen. Aan sommigen kun je het minder goed zien, aan mij bijvoorbeeld. Ze zeggen dat je het aan mij niet kunt zien. Ik ben niet echt meisje-meisje maar ook niet echt jongen-meisje. Echt er tussenin. Ik lees beautyblogs, draag make up. Als ik echt zin heb, ook hakken en een rokje. En ik zal eerlijk toegeven, sommige mannelijke celebs vind ik knap. Maar om er seks mee te hebben? Neeuh… liever niet :)

Er zijn speciale clubs voor holebi's (homo,lesbisch en biseksueel). COC bijvoorbeeld. Dat is een vereniging, geeft voorlichting, en organiseert thema-avonden en feesten. PANN is ongeveer hetzelfde, geeft ook voorlichting en feesten. Flirt is een organisatie in Zwolle en Groningen, die geeft feesten. Zo zijn er nog meer clubs en organisaties. Ik zelf ben 1 keer naar COC geweest, persoonlijk ik voelde me er vrij ongemakkelijk bij, hoe raar dat ook mag klinken.

Of ik het erg vind dat de hele vrouwenmarkt gericht is op mannen? Mwah, aan de ene kant niet, maar aan de andere kant merk je dan toch dat het hele 'homo' zijn toch nog niet zo is ingedrongen in de maatschappij. Als je bijvoorbeeld de Cosmogirl leest is het vriendje dit, knappe celeb dat. Je hebt wel persoonlijke verhalen van 'ik ben lesbisch!' maar daar houdt het eigenlijk wel mee op. Van alle beautyblogs die ik volg heb ik nog nooit een artikel over homoseksueliteit gelezen. Daarom vind ik het ook zo leuk dat ik er nu een artikel over mag maken.

Ik zal hieronder nog wat links neerzetten van (nuttige) websites voor lesbiennes of mensen die er gewoon wat meer te weten over willen komen:

www.la-vita.nl/la-vita –  dit is een informatieve site, wel voor een wat oudere doelgroep
www.coc.nl
www.expreszo.nl
www.flirtgroningen.nl
www.zijaanzij.nl
www.switchboard.nl – hier kun je vragen stellen, maar ook vragen bekijken
www.lesbisch.nl

Nou, dit was wel ongeveer wat ik wilde vertellen over mezelf. Misschien dat jullie er wat aan hebben als je een lesbische vriendin hebt, zelf lesbisch bent, of twijfelt of je lesbisch bent. Het is sowieso wel goed om iets te lezen over een wereld die voor jou misschien nog onbekend is, denk ik. Ik heb al een heel lange tijd een zin in mijn hoofd die ik jullie niet wil onthouden.

'Het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen.'

En daar probeer ik naar te leven. Ik hoop jullie ook. Als er vragen zijn, stel ze dan gerust in de comments, hopelijk kan ik (of iemand anders) ze beantwoorden.

Groetjes,
Wietske

zp8497586rq

Volg:

186 Reacties

 1. Mokka
  19 januari 2013 / zaterdag, 19 januari 2013

  Ik ben aromantisch panseksueel. Dat wil zeggen dat ik me tot niemand romantisch voel aangetrokken, maar wel tot meerdere geslachten (man, vrouw, “overig”) seksueel aangetrokken. Ik weet ook niet hoe dat komt. Heb geen trauma’s, voor zover ik weet. ;)

  Maar goed, mijn geaardheid is nogal lastig uit te leggen, dus zeg ik meestal maar bi. Want als je aromantisch zegt te zijn en dit probeert uit te leggen, denken mensen al gauw dat je dood van binnen/harteloos bent. Terwijl ik gewoon normaal vriendschappen kan vormen. Ik word alleen niet verliefd. Dan ben ik dus maar een heel klein beetje dood van binnen, vind ik niet erg. Ik vond het vroeger wel vervelend en heb dus meerdere relaties achter de rug, maar dat was niet eerlijk tegenover mijn partners. Het werkte gewoon niet. Ik heb nu enkel seksuele partners. Nu maakt het me gelukkig niet meer uit dat ik een freak ben. :p

  Mijn familie denkt trouwens dat ik hetero ben. Mijn ouders zijn homofoob en ik heb niet zo’n zin verstoten te worden. Ik houd toch van ze en ik weet dat mijn moeder zich zou voelen of ze gefaald had. Waarschijnlijk zou ze elke dag god vragen om me normaal te maken of zoiets mals. Ik zie haar al bezig met offers en dat soort kolder. Ze vind het al verschikkelijk dat ik geen kinderen wil, waarom zou ik haar nog meer pijn doen met informatie waar ze toch niks aan heeft? En wat schiet ik er zelf mee op? Niks. Helemaal niks. Dus bespaar ik ze dit onnodig leed.
  Mijn andere familie zou het geloof ik niks kunnen schelen, vooral mijn broers zouden het allemaal wel prima vinden. Maar ja, kan het moeilijk alleen hun vertellen en niet mijn ouders. Nu hoef ik alleen mijn vrienden en kenissen gescheiden te houden van mijn familie en dat gaat prima. Het is jammer dat het zo moet, maar het is niet anders.

 2. Floor
  30 december 2012 / zondag, 30 december 2012

  Goed dat je hier aandacht aan besteed Serena.
  En ook leuk om jou verhaal te lezen Wietske!
  Ik heb er nooit problemen mee (gehad) als iemand lesbisch, homo of biseksueel is.
  Ik vind het zelfs eigenlijk wel raar als mensen er problemen mee hebben.
  Alsof je dan abnormaal bent ofzo.
  En ik vind het ook dom als er soms zoveel ophef over is.
  Het maakt niet uit op wie je valt, toch?
  En ik snap dat je je een beetje ongemakkelijk voelt als bijvoorbeeld je vriendin vertelt dat ze lesbisch is, maar dat betekend echt niet dat ze verliefd op je is, net zoals Wietske dat al zei!

 3. Kim
  27 augustus 2012 / maandag, 27 augustus 2012

  Super goed initiatief! :) Wauw

 4. 23 augustus 2012 / donderdag, 23 augustus 2012

  Vind zeer leuk hoe jij er open over babbelt hier … ik hoop dat je een meisje( vrouw) vind waar je u leven mee kunt delen . verder den ik ook wel dat het gaat meevallen bij jouw ouders , ouders houden gewoon van hun kinderen.
  Maar je mag ons altijd op de hoogte houden als zo ver is .
  Vind leuk verhalen van andere mensen:)

 5. Anna
  2 augustus 2012 / donderdag, 2 augustus 2012

  Interessant om te lezen! Ik heb zelf lesbische moeders en twee hele goede vrienden van mij zijn homo. Dus ik heb er nooit problemen mee gehad.
  Goed dat je je verhaal deelt!

 6. polina
  11 juli 2012 / woensdag, 11 juli 2012

  Weetje wat mijn reactie zou zijn als mijn vriendin zegt: ‘Ik ben lesbisch’ ?
  Ik zou zeggen: ‘Oh leuk ! Sinds wanneer weet je het al?

  Want ik vind dat iedereen erbij hoort.
  Gay, straight or lesbian, everyone is the Same.
  Accept it’

  Echt zo’n wijs ding:
  ‘Accept it’
  lol.

  Maar weetje,
  Ik vind het juist hartstikke leuk dat er ook lesbische en homo’s zijn.
  Zo onstaat er verschil in deze wereld wereld , snapje?
  Toen ik 8 ofzo was, zei ik:
  Mensen zijn mensen, wat maakt het uit op wie je verliefd word?
  Ik herinner me dat nog goed, want zulke onderwerpen spreken me wel aan.
  Zelf ben ik straight, en stel, ik zou lesbisch zijn, dan zou ik met alle gemak tegen de wereld kunnen zeggen:
  ‘Hai, ik ben lesbisch, problemen mee? Jammer dan.’
  Love your lovers, fuck the haters.

  x

 7. 27 juni 2012 / woensdag, 27 juni 2012

  Goede onderwerpskeuze en Wietske heeft ‘t mooi geschreven!

 8. Jennifer
  14 april 2012 / zaterdag, 14 april 2012

  hallo iedereen!

  ten eerste wil ik graag vermelden dat ik dit verhaal erg mooi vind, ook omdat het voor andere mensen erg boeiend is, maar ook omdat dit zelfverzekerheid uitstraalt van Wietske!

  ik ben 19, val ook op meiden, ik gebruik liever het woord lesbie nog niet, omdat ik dat erg raar vind om mezelf zo te noemen namelijk…

  ik merkte als klein kind al wel dat ik op meiden viel, maar het was voor mij erg lastig om het zelf te accepteren.ik voelde me niet normaal, alsof ik een ziekte had… voelde mij er ook erg eenzaam door, doordat iedereen om je heen al vriendjes kreeg en dergelijke.

  doordat ik mezelf niet accepteerde heb ik meerdere vriendjes gehad, ook sexueel actief mee geweest, maar er bleef een leegte die de jongens niet konden vullen, namelijk LIEFDE!!

  na een tijdje begon ik beetje voor beetje mezelf te accepteren zoals ik ben en heb meerdere mensen in mijn omgeving ook verteld hoe ik me voel, zelfs mijn moeder durfde ik het te vertellen!! helaas liepen de tranen over de wangen van mijn moeder toen ik het verteld had (ik denk omdat haar toekomstbeeld van mij totaal anders werd), heb wel mijn moeder gezegd dat ze niet bang hoefde te zijn dat geen kleinkinderen zal krijgen, want ik heb zeer zeker een kinderwens!

  een aantal vriendinnen van mij maakte het niks uit ze zeiden;”je bent en blijft wie je bent voor mij”.
  hiermee was ik echt mega blij!
  (mijn vader komt er wel achter wanneer ik een vriendin heb)

  ik heb nog lang te gaan voordat ik mijzelf compleet geaccepteerd heb, maar door het verhaal van Wietske is het accepteren toch weer een stukje gegroeid! THANK YOU!!

  groetjes Jennifer

  (p.s. mijn reactie werd iets groter dan dat ik dacht, sorry!!)

 9. Mariska
  1 februari 2012 / woensdag, 1 februari 2012

  die zin op het laatst gebruikt mn leraar duits ook altijd haha. goed stukje, leuk om te lezen ;)

 10. tess
  26 januari 2012 / donderdag, 26 januari 2012

  niet verwacht maar ik heb alles gelezen ;’)
  Je schrijft echt leuk trouwens,

  ik heb een klasgenootje en die is lesbisch
  en ik vroeg aan der of ze lesbie was ze zei ja,
  en we praatte toen verder waarover weet ik niet meer
  maar ik stond heel raar te kijken.. niet om het feit dat zei lesbie was maar omdat ze heel onzeker overkwam en dat was iets wat ik van haar nog niet had gezien. ze komt heel stoer over

  ik schrijf echt als een baby nu haha maarja leuk artikel!

 11. Pien
  25 januari 2012 / woensdag, 25 januari 2012

  leuk dat je je verhaal deelt, ik hoop dat je ooit een hele leuke meid tegenkomt :)
  ik ben zelf militair en vrouw ja voor de goede orde hetero maar ik heb wel collega’s die lesbisch zijn doodnormaal bij defensie maar als je als man op mannen valt wordt dat minder goed geaccepteerd, belachelijk vind ik overigens hellluuuwww het is 2012 toe zeg.
  altijd heb ik geleerd van mijn ouders en gezegd dat je naar het karakter van iemand moet kijken en niet naar geaardheid, geloof of huidskleur.
  mijn vriends beste vriend is ook homo,
  gelukkig denken we hier hetzelfde over.

  veel gepest begint bij het niet begrijpen of erbij willen horen onzin het is 2012 als je anti homo bent hoor je er niet meer bij! :)

  p.s. Serena ik vind het super leuk dat je dit onderwerp is in de spotlight zet.

 12. Eva
  18 januari 2012 / woensdag, 18 januari 2012

  Allereerst: Serena, wat een geweldig idee voor een artikel! Er zijn maar weinig ‘standaard’ blogs die aandacht besteden aan dit soort topics, dus dit is zo goed!
  Ik beschouw mezelf als hetero, maar ben een jaar geleden toch ‘per ongeluk’ verliefd geworden op een meisje…oops! Een jaar later zijn we nog steeds super gelukkig met elkaar, en ik betrap mezelf er op dat ik sindsdien toch vaker oplet of reguliere sites ‘homo-onderwerpen’ bespreken.
  Mijn vriendinnetje en ik zijn allebei ontzettend leuk ;) lang haar, meisjesachtig, we houden van lekkere geurtjes en beautyproducten… En dat is wat mensen vaak zo verbaast! Daarom wil ik nog even benadrukken dat er, naast het korte-haren-tuinbroeken-type en de pornolesbo’s, ook nog een gigantisch scala aan gewone meisjes is…die toevallig op andere meisjes vallen :)

 13. Bertine
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Respect, respect, respect.
  Je hebt inderdaad gelijk, mensen denken direct dat je valt op álle vrouwen. Vooral bij mannen die over homo’s denken hoor je dat vaak; gatver, een homo, laat die uit mijn buurt blijven, straks raakt hij me aan. Ik ben hetero, maar ik val toch ook niet op élke man? Mijn vriendje had trouwens ook heel veel tegen op homo’s, maar sinds gtst een verhaallijn heeft met homo’s, denkt hij er positiever over, in de trant van: zij kunnen er ook niets aan doen dat ze die gevoelens hebben. En dat is inderdaad zo, je kan er niets aan doen. Sinds kort heeft een nichtje van mijn vriend (19 jr) een vriendin, en ik vind het prima. Wanneer je denkt dat je gelukkiger bent met een meisje (of als jongen met een jongen), dan is het beter dan dat je ongelukkig bent met iemand van het andere geslacht.
  En wat betreft je ouders, ze zullen er misschien in het begin een beetje moeite mee hebben, maar uiteindelijk willen ze alleen het beste voor jou, en als jouw toekomst mooier is met een meisje, vinden zij het goed!

 14. yasmina
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  echt leuk stukje, normaal lees ik niet echt graag zo’n lage verhalen. maar dit was echt super leuk geschreven, echt chapeau dat je zo eerlijk bent over je geaardheid. zelf heb ik niet echt vrienden die ”gay/bi” zijn. maar nja, we are all people, we just have other thoughts and feelings ;)

 15. 17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Ik ben zoooooo blij met dit artikel!

  Zelf ben ik namelijk bi-sexueel en ik ben lid van http://www.jongenout.nl
  Dat is voor holebi jongeren tot 18 jaar
  Er zijn meetings en bij de gayparade is er ook een eigen boot !

  Dit is echt een goed artikel

  Zelf heb ik geen voorkeur tussen jongens en meiden
  Het is gewoon dat ik nu toevallig een vriend heb en we bij elkaar passen

 16. 17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  OMG de film die ik aan het kijken was is 1 sec geleden afgelopen en meteen daarna zie ik deze post op beautylab :D De film die ik keek was imagine me and you. dat gaat ook over lesbis. zelf ben ik het niet, maar het is alsnog een leuke film! (wel oud, uit 2005) maar ik had hem zelf nog niet gezien!
  xxxxxxxxxxx

 17. Yasmine
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Wauw Serena wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ondanks dat we altijd denken dat homoseksualiteit in Nederland wel geaccepteerd wordt, is dit echt niet altijd zo. Als je ziet hoe vaak er nog homo’s/lesbiennes op straat worden uitgescholden, worden gepest of in elkaar worden geslagen.. Heel goed dus dat jij hier aandacht aan besteedt, want hoe meer mensen erover horen/lezen/zien, hoe ‘normaler’ het voor iedereen wordt. Want wat zou het fijn zijn als er een dag komt dat homoseksualiteit net zo ‘normaal’ is als hetero zijn. Heel cliché, maar in dit geval geldt voor iedereen: verbeter de wereld begin bij jezelf!

 18. 17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Ik vind het een goed stukje, maar ik zou toch niet neerzetten ‘van je ouders accepteren het wel’, want er zijn veel gevallen waarin de ouders echt moeilijk doen hoor.

 19. Charlotte
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Wat een leuk initiatief! Verfrissend eens, het is jammer dat het wel weer speciaal als onderwerp genomen moet worden waardoor het heel anders lijkt, maar dat ligt natuurlijk niet aan je blog maar helaas aan de maatschappij.

  Persoonlijk geloof ik niet zo in lesbisch, biseksueel of homo an sich. Ik geloof meer dat het benamingen zijn om de enorme regenboog die tussen heteroseksueel en homoseksueel wat makkelijker te maken. Zelf heb ik bijvoorbeeld niet echt het idee helemaal hetero te zijn, maar kan ik me ook niet ècht benoemen als zijnde bi-seksueel.

 20. Isa
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  Wauw! Wat leuk en vlot geschreven! En knap dat je er zo over verteld! Ikzelf ken verder geen mensen die lesbisch zijn, maar ik ben dan ook pas 12. Super leuk geschreven dus, ga door met schrijven!!

 21. Elise
  17 januari 2012 / dinsdag, 17 januari 2012

  PANN feesten zijn altijd ongelofelijk leuk! Ik ben zelf hetero maar ga weleens mee met een goede vriendin van me die lesbisch is. Echt hele relaxte sfeer met leuke muziek (veeel Lady Gaga, score!), zeker leuk om een keer heen te gaan!

 22. Roos
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  mooie reacties en mooi artikel, heel goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

 23. Francien
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Goed dat je dit zo hebt geschreven, ook goed dat jij dit hebt gedaan serena :) ik vindt dat mensen die lesbisch of homo zijn ook gewoon mensen zijn. anderen moeten niet moeilijk doen, en je respecteren zoals je bent.

 24. Renske
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Knap dat je hier zo open over bent. Ik denk dat je veel meiden en misschien ook jongens kunt helpen en inspireren met je verhaal.
  Ik heb zelf ook een aantal vrienden die homo zijn, maar dat is niet eens een issue. Het is zo. punt. En buiten dat zijn het gewoon geweldige mensen, die ieder op hun eigen manier uniek zijn. En dat is wat telt.
  Ik vind het zelf ontzettend jammer dat lang niet iedereen open-minded is. In dit geval gaat het dan over iemand’s geaardheid, maar mensen kunnen anderen zo ontzettend veroordelen. En dat meestal terwijl ze diegene niet kennen, of juist dan. Een betere maatschappij begint echt bij jezelf, maar sommige mensen vinden het makkelijk of veilig om zich achter vooroordelen te verschuilen.

 25. Inge
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik ben zelf ook lesbisch, en hoewel ik het geen big deal vind, vind ik het wel goed dat er aandacht aan wordt besteed. Ik ben zelf 21 en weet al sinds mijn 11e dat ik in ieder geval ook op meiden val, en heb er nooit problemen mee gehad, maar ik kan me voorstellen dat er jonge meiden zijn die hier erg mee worstelen, en het fijn vinden dat zo’n artikel wordt geplaatst.

  Goed dat je van het automutileren af bent trouwens, ik heb hier ook een jaar of 8 last van gehad, is bij mij gelukkig ook over.

 26. Lune
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  “Toch vind ik dat je wel aan iemand kunt zien of iemand lesbisch is of niet. Het is vaak een bepaalde uitstraling of een blik in de ogen.”

  Ik ben zelf bi-seksueel (en dan echt, niet zo van “als ik dronken ben zoen ik wel eens een meisje en maak dan foto’s voor mijn vriendje”) en ik kan heel snel zeggen of iemand ook bi of lesbisch is, terwijl ik niet weet waar dat dan aan ligt, omdat het vaak gewoon ook heel vrouwelijke dames zijn. Het is denk ik gewoon iets in die uitstraling ofzo :)

 27. Mientje
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mijn beste vriendin is lesbisch :) en ik hou nog steeds even veel van haar als toen voor ze het vertelde, dus meiden schaam je nergens voor!

 28. Claudia
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wat ongelofelijk pijnlijk dat het gros van de reacties op dit artikel bestaat uit ‘wat goed dat je dit dúrft te vertellen’shit.

  Er is niks bijzonders aan. Ze is lesbisch, so fucking what? Ik vind het elke keer weer schokkend om te zien hoe bijzonder mensen het vinden. Blijkt maar weer dat de tolerantie in Nederland echt een farce is, als uitkomen voor je geaardheid wordt gezien als iets uitzonderlijks.

 29. Tes
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Erg goed stuk! Mooi en goed geschreven. Ook knap dat je dit ‘durfde’. Respect voor jullie allebei! (Serena en Wietske)

 30. nirosha
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Enorm gaaf dat je dit wilt vertellen, ik ben (voor zover ik weet) hetero, en ik heb ook geen mensen in mijn omgeving die homoseksueel zijn. Wel leuk om dan een keer te lezen heoh te is enzo.

 31. Romy
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Begrijp me van te voren niet verkeerd hoor. Ik heb respect voor iedereen en vind dat iedereen mag leven zoals hij zelf wil.

  Ik ben christen en ik denk dat dit enigzins met mijn mening te maken heeft. maar dat betekent niet dat het zo is dat christenen niet homoseksueel kunnen zijn. Alleen mijn persoonlijke mening hier over is dat God man en vrouw voor elkaar geschapen heeft. En ik denk dan ook dat je die gevoelens, voor op het zelfde geslacht vallen, maakt en dat je daar niet geboren mee bent. Dit is wat ik denk. Het zijn geen vooroordelen. Want ik weet het eigenlijk niet eens zeker, omdat je er misschien wél mee wordt geboren wordt, dat weet ik niet want ik ben het zover ik weet niet. Maar stel als je er wel geboren mee zou zijn. Dan zou ik dus van dat soort mensen op een onterechte manier beschuldigen. Daarom zeg ik altijd maar ik respecteer het maar accepteer het niet. Dat klinkt ook weer zo lullig en raar, maar echt, ik kan er volkomen mee leven als iemand dit is maar ik denk niet dat het zo hoort. Ik maak er verder ook geen probleem van hoor. Alleen wilde ik even mijn mening kwijt:)

  • Romy
   16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

   Trouwens wat ik nog even wilde zeggen is dat ik het wel heel goed van je vindt dat je dat tegen vriendinnen hebt verteld en er voor uit durft te komen!

   • wietske
    16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

    Hey Romy
    Ik snap je, ik ben zelf ook christen. En mijn beste vriendin denkt net als jou. Ze respecteert het maar ze vindt eigenlijk dat ik het niet mag praktiseren, dat ik niet mag trouwen en geen kinderen mag krijgen. Eigenlijk moet ik dus voor mijn hele leven alleen zijn.
    Natuurlijk wil ze dat ik gelukkig ben. We hadden hier gister nog een heel gesprek over. Want ze vind dit eigenlijk maar ik ben lesbisch en dan komt het toch wel heel dichtbij. Ze vind dat het niet mag. Maar stel dat ik zou trouwen of kinderen krijg. Dan wil ze wel mijn bruidsmeisje (getuige) zijn of op mijn kindje passen.
    Ik weet niet precies hoe ik haar gevoel moet uitleggen.
    Maar ik snap het wel.

 32. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mooi geschreven zeg! En goed dat je er zo over kan vertellen, veel lesbische vrouwen, of homosexuele mannen durven dat juist niet!

 33. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wat knap dat je hier op Beautylab je verhaal kwijt wilt! Respect, het is echt een heel mooi stukje geworden, ik weet zeker dat veel meiden hier wat aan hebben.

 34. Charlot
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Erg goed artikel en goed geschreven! Zelf heb ik twee moeders (lesbisch) en als iemand vraagt of ik een vader mis zeg ik nee want tsja ik ben niet anders gewend. :D

 35. Lot
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik weet zelf echt zeker dat ik op jongens val, ik voel echt dat ik bijvoorbeeld heeeel erg ga stotteren als ik met een leuke jongen praat.
  Ik heb een nicht, ze is iets van 25 ofzo.
  Ze woont alleen, maar ze heeft laatmaarzeggen wel een beste vriendin
  De hele familie weet dat ze lesbisch is , en dat haar beste vriendin haar echte vriendin is. (net zoals ik verkering heb met een jongen, mijn nicht met haar)
  Ze durft er alleen niet voor uit te komen.
  Ik zou zeggen: iedereen kom uit de kast en je voelt je echt fijn!

 36. Annelot
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Goed dat jij je eigen verhaal durfde te vertellen. Ik las er erg graag naar!
  Als je een eigen blog had had ik hem zeker gevolgd.

  • wietske
   16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

   Hey, dankjewel voor je leuke reactie, zit er eigenlijk al een tijdje over na te denken om een blog te beginnen maar weet niet zo goed waar ik de tijd vandaan moet halen. Misschien ooit.

 37. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mooi dat je hier ook aandacht aan geeft omdat het toch wel speelt onder jongeren! Goedzo (:

 38. Rianne
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Wauw! ik heb echt respect voor je. Je accepteert gewoon hoe je bent en dat vind ik echt heel goed van je en zoals je zelf ook al zegt, zo moeten andere jou ook gewoon accepteren. Sommige mensen kunnen zo raar doen over homo’s of lesbisch, echt vervelend iedereen is gewoon hoe die is. Bedankt voor je stukje, je hebt het echt heel goed geschreven en ik denk dat meer mensen het begrijpen wanneer ze dit lezen.

 39. Killyfishy
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  kijk dit vind ik nou echt helemaal super !!! toppie !

 40. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Supergoed artikel en heel knap dat je je verhaal durft te delen. Ik hoop echt dat je ouders het zullen accepteren, dat zou alles denk ik een stuk makkelijker maken..
  Ik was een keer met een vriendin en mn zus op een soort Sprookjesfeest, maar mijn zus had niet goed gekeken en opeens kwamen we erachter dat het speciaal voor lesbiennes was :D Voor ons was het hilarisch, omdat we allemaal juist hetero zijn en dit totaal niet hadden verwacht. Stonden we daar met ons goede gedrag en elfjesvleugels! Maar ik had zeker een leuke avond en ik zal je vertellen dat ik me zelfs gevleid voelde toen een vrouw naar me knipoogde!
  Ik vraag me nu alleen wel af waarom je jezelf niet echt op je gemak voelde bij het feest waar je heen ging..was het te geforceerd?
  In ieder geval hoop ik dat je een lieve vriendin krijgt!

  • wietske
   16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

   Hoi.
   Ja ik weet niet precies waarom eigenlijk. Maar ik was daar en er werd echt zo naar me gekeken van ‘oeeh nieuw vlees’ erg vleiend dat wel, maar niet zo prettig. En ook wel wat geforceerd maar ik zit zelf ook niet echt in de ‘gayscene’ dus ja dat ook wel want ik ging mee met een kennis van me en zij zit er wel echt in dat wereldje en heeft alleen maar vriendinnen die lesbisch of biseksueel zijn.
   Maar lijkt me wel een keertje leuk om naar pann oid te gaan.

 41. Kiki
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Hai !
  Erg leuk dit !
  Ik vind dat wij als openstaand land voor wiet en dergelijke ook eens open moeten gaan kijken naar homoseksualiteit (holebi’s, homo’s, lesbisch,biseksueel) want ik heb het gevoel dat in nederland de open blik tegenover holebi’s steeds dichter wordt.
  Ik zelf ben biseksueel, en ik mocht bijvoorbeeld niet in de meisjeskleedkamer omkleden van de meisjes in mijn klas (van die school ben ik af hoor) omdat ze bang waren dat ik ze dan halfnaakt zag, en dat kon niet.
  Jij vind als hetero toch ook niet iedere jongen die je ziet langslopen geil ofzo ?
  Nee, zo werkt het niet.
  Het is zo dat alle holebi’s als apart worden gezien, maar liefde is liefde.
  Ik heb het idee dat iedereen bi wordt geboren, en dan zo blijft, voor de ene kant kiest, of de andere kant.
  Mensen zijn het hier wel eens erg mee oneens, ik heb er al veel nare reacties op gekregen. Toch zeg ik het hier omdat ik denk dat je er dan heel anders over gaat nadenken. Net zoals, iedereen is met haar geboren, en je kiest ervoor om het kort te doen, lang te laten groeien, of je kaal te scheren. Dat is toch ook niet raar ? Als je gaat kijken naar de verschillende keuzes die mensen maken vind ik dat holebi’s helemaal niet zo veel verschillen van alle andere keuzes.
  En dan krijg ik nu vast ook 10 keer de opmerking, holebi zijn is geen keuze.
  Misschien, Misschien niet.
  Het is in ieder geval wel zo, ook al kies je het niet, je gaat toch een bepaalde kant op, en of dat een keuze is, dat mag je zelf beslissen.
  Ik vind dit goed, wel jammer, dat dit pas na 3 jaar komt zoals Serena zelf ook al aangegeven heeft, maar ze heeft wel, in tegenstelling tot andere bloggers,het lef om te zeggen “Ja, hier had ik eerder aan moeten denken, maar ik doe het nu alsnog !” Serena, en Wietske,
  Great job !

 42. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mijn zus is lesbisch. Ze houd erg van tekenen en tekende veel meer vrouwen dan mannen omdat ze die ‘mooier’ vond dan mannen. Zo zijn wij er thuis ook achtergekomen dat ze lesbisch is. Ze heeft nu een stageplek op een basisschool en daar houd ze het geheim omdat ze daar erg gelovig zijn. Ze heeft ook op een boot gestaan met de Gay Pride en iedereen die het weet heeft het ook geaccepteerd.

 43. Claudia
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Ik ben zelf biseksueel. Ik ben hier op best jonge leeftijd achtergekomen. Ik werd opgewonden van knappe vrouwen en dit heb ik nu nog steeds. Nu heb ik al een hele tijd (3 jaar) een vriend en ik weet dat hij de ware voor mij is. Hij accepteert mij volledig en snapt dat ik soms opgewonden of aangetrokken wordt van/door een vrouw, hij vindt dat helemaal niet erg haha. Maar ik vertelde het aan mijn moeder en zij wil dit niet accepteren. Ook veel mensen waar ik het aan vertel zeggen: ja, tegenwoordig is iedereen wel bi! Dit kan wel zo zijn maar dit is wie ik ben. Ik geloof dat iedereen wel een beetje biseksueel kan zijn. Maar zolang het in mijn omgeving wordt geaccepteerd, nou ja, behalve mijn ma, vind ik het best. Mijn beste vriend is homo, mijn ex beste vriendin was lesbisch. Dus ik heb niks tegen homoseksualiteit. je word verliefd op een persoon, en soms kan dit in het begin heel moeilijk zijn. Maar het is hoe het is.

 44. 16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Jaaa, deze zaterdag weer een Pann feestje in Utrecht.. ich bin dabei! Zo’n leuke sfeer hangt er altijd :)

 45. Naomi
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Mooi artikel! Ik lees van die lange artikels meestal niet uit, maar deze heb ik helemaal uit gelezen! ik heb echt respect voor je dat je heel je verhaal hebt verteld! Ik ben in ieder geval niet lesbisch want ik ben op dit moment smooorverliefd op een jongen :)

 46. xMarteee
  16 januari 2012 / maandag, 16 januari 2012

  Heel knap dat je hier zo open over bent, en ook heel leuk geschreven!
  Ik vind het ook heel leuk dat mensen hier zo lief reageren op elkaars comments!