Intieme verzorging

Intieme verzorging, ofwel douchegel voor je vagina. Speciaal ontwikkeld om de zuurgraad op peil te houden down there. Waarom kun je dat dan niet gewoon wassen met alleen water of met je reguliere douchegel? Volgens Lactacyd.nl is dat om de volgende reden;

“Van nature heeft je vagina een mooi beschermingsmechanisme. Je vagina maakt zelf melkzuur aan dat de zuurgraad in balans houdt. Toch kan de natuurlijke balans van je vagina door hele onschuldige, alledaagse dingen verstoord raken. De kans op jeuk of irritatie neemt dan toe. Je vagina is namelijk anders dan de rest van je lichaam. Dat vraagt dus ook om een specifieke verzorging, want met gewone zeep of douchegel kun je de natuurlijke bescherming van je vagina ‘om zeep’ helpen. Dat heeft te maken met de pH-waarde (zuurgraad van je huid) van je vagina, die lager is dan bij de rest van je lichaam en dat vraagt om een andere verzorging dan het gebruik van gewone douchegel en zeep.”

Men zegt dat de zuurgraad van je huid rond pH 7 ligt en dat de zuurgraad van je vagina rond de pH 5 ligt. Alle intieme verzorgingsproducten hebben dan ook een pH van ongeveer 5. Ik liep door de drogist en ik bedacht me dat heel veel speciale babywasgels ook een lagere pH hebben. Daarnaast zijn ze ook zeepvrij, heel mild voor de huid en vaak niet of heel licht geparfumeerd. Waarom kunnen we onze vagina niet gewoon met babyspul wassen? Gemiddeld ligt de prijs van deze producten een paar euro lager.

Ik besloot om dit eens goed te testen. Met pH-strips van het lab en een armvol intieme verzorging en babywasgels (het kassameisje moet vast hebben gedacht dat ik smetvrees heb) ben ik op onderzoek gegaan. Ik heb de volgende producten meegenomen in mijn experimentje;

 • Lactacyd wasemulsie €3,59 (200 ml)
 • Kruidvat Intieme wasemulsie €2,99 (250 ml)
 • Chilly protect intieme wasemulsie €4,99 (250 ml)
 • Etos voordeelselectie Baby zeepvrije wasgel €0,75 (300 ml)
 • Etos wasgel (mild voor je baby) €1,79 (200 ml)
 • SebaMed Babywash €4,49 (200 ml)
 • Zwitsal zeepvrije wasgel €2,59 (200 ml)

Onderstaande strookjes zijn pH indicatoren en worden op bijna alle laboratoria gebruikt om even snel de pH te meten. Deze strookjes hebben een kleine range en kunnen alleen pH bepalen tussen de 4 – 7. Ze zijn vrij nauwkeurig.


Wat ik heb gedaan is de strookjes in de wasgels gedipt. Het uiteinde, waar de indicator zit, moet helemaal vochtig zijn. De kleur veranderd en aan de hand van de kleur kunnen we de pH bepalen.De pH van de intieme verzorging is als volgt;


Het aflezen is soms wat lastig omdat de kleur van de strip nooit helemaal overeenkomt met de kleuren die worden toegewezen aan een bepaalde pH. Waar je goed op moet letten is de ondertoon van de kleur. Is het meer geel, meer olijf, meer groen of blauw? Aan de hand hiervan kun je toch een redelijk nauwkeurige schattig van de pH doen. Zo heeft Lactacyd – in mijn ogen – een pH van 4.8. Kruidvat heeft een pH van 5.2 en Chilly heeft een pH van 5.0. De strip van Lactacyd is geler dan die van Kruidvat en Chilly wat wil zeggen dat de pH van Lactacyd ook lager is, en dus zuurder.


En hoe zit dat dan met de zeepvrije wasgels, niet speciaal bedoeld voor onze intieme zone?


Ondanks het feit dat al deze producten zeepvrij zijn, hebben SebaMed en Etos babywasgel toch een vrij hoge pH die richtig de 6 gaat. Goed, voor je huid is dit gewoon prima natuurlijk. Etos voordeelselectie en Zwitsal zijn echter vrij zuur en komen wat pH betreft dicht in de buurt van de pH van intieme verzorging. De Etos voordeelselectie is dan nog wel de beste match! Dus, waarom kunnen wij onze vagina niet met deze wasgel wassen? Het kost slechts €0,75 dus dat scheelt nogal een hoop.

Laten we eerst de ingrediëntenlijst wat beter onder de loep nemen!

Lactacyd:

Kruidvat:

Chilly:

Etos voordeelselectie:

Er valt me meteen één ding op, hoe kan een product zeepvrij zijn wanneer er toch gewoon surfactanten in zitten? Kruidvat intiem bevat zelfs sodium laureth sulfaat (SLS), een product waarover de meningen verdeeld zijn, maar wat gewoon in shampoo en douchegel voorkomt. De Baby zeepvrije wasgel van de Etos voordeelselectie bevat ook SLS. Dan bevat Kruidvat geen parfum, maar de overige producten wel. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik mijn vagina was met een speciaal spulletje, hoeft er voor mij echt geen parfum en SLS in te zitten…

Goed. Een ander ding wat me opvalt is de toevoeging van melkzuur (lactic acid) in alle intieme verzorging. De Etos voordeelselectie bevat dit niet, dus melkzuur zal wel speciaal met onze vagina te maken hebben. En inderdaad, volgens Wikipedia;

“In de vagina wordt afscheiding geproduceerd, de zogenaamde vaginale afscheiding (fluor vaginalis). De afscheiding bestaat uit slijm geproduceerd door de baarmoedermond (cervix) en afgestoten epitheel van de vagina. Deze cellen in de vagina bevatten glycogeen. Dit wordt omgezet in melkzuur (lactaat) door de lactobacillus. De lactobacillus bacterie hoort hier thuis en zorgt ervoor dat door middel van lactaatproductie de zuurgraad van de vagina voldoende laag (dat wil zeggen enigszins zuur) blijft. Deze zuurgraad zorgt er, samen met de slijmproductie uit de baarmoedermond voor, dat er geen bacteriën de vagina binnen kunnen dringen, die infecties in de baarmoeder en de buikholte kunnen veroorzaken.

Melkzuur wordt dus toegevoegd aan intieme verzorgingsproducten om de pH van het product te verlagen, maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de zuurgraad van de vagina in stand wordt gehouden en dat een eventuele verstoring weer in balans wordt gebracht. In principe maken wij zelf ons eigen melkzuur, maar ik kan me best voorstellen dat deze aanmaak verstoort wordt als er bijvoorbeeld minder lactobaccilus bacteriën in onze vagina aanwezig zijn. Het lijkt een vicieuze cirkel: want juist door het te wassen is er minder bacterie, waardoor er weer minder melkzuur is, wat dan weer niet goed is, dus was je het meer zodat die melkzuurbalans weer herstelt wordt, maar door te wassen zijn er dan ook weer minder bacteriën, etc. Je gaat je bijna afvragen of het überhaupt wel echt helpt om je vagina te wassen met intieme verzorging!

Bovendien schijnt de pH van de vagina niet rond de 5, maar rond de 4 te liggen. Althans, als ik gynaecoloog Dr. Bertho moet geloven;


Als ons lichaam gewoon ons eigen melkzuur aanmaakt in de vagina, waarom zou je het dan willen aanvullen met dergelijke producten? Als we deze producten niet gebruiken is er in principe niets aan de hand. Dan blijft de pH in balans, doen de bacteriën daar hun werk, alles is koek en ei. Ik snap best dat je je frisser voelt om je vagina te wassen met iets zeepachtigs en iets met een geurtje, vooral als je bijvoorbeeld ongesteld bent of je bent seksueel actief, maar als ik Dr. Bertho zo hoor is het niet per se een pré. Sterker nog, een pH van 5 wordt eigenlijk nog wat te hoog gevonden.

Intieme verzorging claimt vaak zeepvrij te zijn, maar er zitten wel dergelijk surfactanten in (schuimende en reinigende middelen). SLS, maar ook mildere varianten van SLS, en ook dat zijn nog steeds surfactanten. Ook al zijn ze mild, ze kunnen je bacterieflora in je vagina uit balans brengen. Vandaar dat ze er ook melkzuur aan toevoegen, om dit balans enigszins in stand te kunnen houden.

Ik krijg het idee dat intieme verzorging behoorlijk overrated is. Je haalt er iets mee weg en vult het vervolgens aan: what’s the use? En dan is de pH nog best aan de hoge kant, dus is het allemaal wel zo safe? Overigens staat op alle verpakkingen dat het uitsluitend voor uitwendig gebruik is. Daarmee bedoelen ze dat je er prima mee tussen je schaamlippen kunt wassen, maar absoluut niet aan de binnenkant. Niet er in dus, met dat spul. Vroeger had Lactacyd van die vaginale douches, maar die worden nu dus niet meer verkocht. Kennelijk, omdat het toch niet goed is om de pH balans daarbinnen te reinigen.


Conclusie
Als je intieme verzorging gebruikt en je hebt er nooit problemen mee gehad, wees gerust, dan kan jouw vagina het handelen. Ik snap heus wel dat je je er prettig bij voelt om dergelijke verzorging te gebruiken. Ik heb zelf ook die behoefte, als ik ongesteld ben bijvoorbeeld. Het zorgt toch voor een wat frisser gevoel en ik voel me dan minder onzeker over ‘ongewenste geurtjes’. Het kan ook dat je vagina wat gevoeliger is en dat wassen met intieme verzorging juist je pH balans kan verstoren waardoor er klachten kunnen optreden. In dat geval kun je misschien beter stoppen met intieme verzorging. Heeft jouw moeder je geleerd gewoon met water te wassen en dat je vagina ‘zelfreinigend’ is? Dan heeft je mama het goed! Je vagina is een soort automatische vaatwasser – het reinigt zichzelf door de productie van melkzuur – en heeft hier in principe gewoon genoeg aan.

In deze maatschappij moet alles en iedereen maar lekker ruiken, maar persoonlijk hoeft mijn vagina niet zo nodig naar viooltjes te ruiken. Of naar pepermunt. Ik wil eigenlijk gewoon dat het naar ‘mij’ ruikt. Bijvoorbeeld, als ik aan mijn arm ruik, de geur van mijn huid. Neutraal dus. Maar goed, ik hoop dat jullie een beetje de strekking snappen van dit artikel. Intieme verzorging is ten eerste niet nodig om een schone vagina te krijgen – dat doet onze vagina gewoon allemaal zelf. Dus leuzen als ‘we wassen wel onze haren en ons lichaam, dus waarom onze vagina niet?’ gaan er bij mij niet in. Het lijkt haast wel ‘vies’ als we onze vagina met ‘slechts’ water wassen, althans dat idee krijg ik erbij. Intieme verzorging is volgens mij puur op de markt gebracht omdat wij vrouwen soms onzeker zijn en overal lekker willen ruiken, dus ook daar. En als die heisa eromheen is gewoon pure marketing.

Als je trouwens serieuze vaginaklachten hebt, dan helpt spoelen met een melkzuuroplossing vaak wel, maar hiervoor kun je beter naar je huisarts gaan. Dat kleine percentage melkzuur wat ze in intieme verzorging stoppen is heus niet de oplossing van je klachten. Heb je alleen last van ongewenste geurtjes, dan kan intieme verzorging helpen, maar vaak heeft het een andere oorzaak en ‘verbloem’ je het alleen met deze producten, zonder de oorzaak echt aan te pakken. Nogmaals, als je het gebruikt is dat hartstikke prima, maar het is in principe niet nodig en kan in sommige gevallen meer kwaad doen dan goed. Houd je vagina in elk geval goed in de gaten, mocht je je graag wassen met intieme verzorging. Was je in elk geval niet met andere zeepvrije producten waaraan géén melkzuur is toegevoegd, want de kans dat dit je pH balans verstoort is nóg groter.

Keep your vagina healty! It’s our preciousssss…

Hoe wassen jullie je vagina? Lekker ‘oldschool’ met water like our momma told us, of  toch liever met een lekker ruikende intieme wasgel? En heb je het idee dat intieme verzorging wel eens de pH balans in je vagina heeft verstoort of heb jij nooit ergens last van gehad?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

288 Reacties

 1. Miep
  20 februari 2018 / dinsdag, 20 februari 2018

  Inlegkruisjes zijn ook niet goed. Als het niet echt nodig is, beter van niet. En anders idd. paar keer verschonen op een dag. Als je te lang wacht met verschonen kan dit gaan broeien….en ook ruiken. Dit kan ook weer jeukklachten geven i.c.m. te strakke (skinny)broeken

 2. 14 november 2016 / maandag, 14 november 2016

  Hou van je omg. Mooi artikel

 3. Sasha
  11 augustus 2016 / donderdag, 11 augustus 2016

  De Kruidvat intiem vloeistof (niet in deze test te zien) claimt op de verpakking een pH van 3,5 te hebben. Wat klinkt als een goed middel op het interne milieu gezond te houden. Die pH ligt echter ook boven de 5… Beetje misleidend…
  Helemaal als de genoemde pH van 3,5 de enige reden is geweest om het te kopen.

 4. chica
  2 juni 2016 / donderdag, 2 juni 2016

  Ehm, ik gebruik intieme verzorging alleen als is daaronder wil scheren, want al die schuimzooi lijkt me ook niet echt goed.

 5. Mientje
  7 februari 2016 / zondag, 7 februari 2016

  Dames, gewoon een gieter naast je toillet zetten! Na iedere wc-bezoek wassen met water. Zo blijft ‘t daaronder heerlijk schoon en fris, zonder je zuurgraad daarmee te verstoren.

  • Serena
   Auteur
   7 februari 2016 / zondag, 7 februari 2016

   Of een fles! #indotyle (al is dat meer voor na het poepen)

 6. Anoniem
  30 juli 2015 / donderdag, 30 juli 2015

  Ik was mijn intieme zone altijd met warm water maar mijn intieme zone ruikt niet altijd even lekker. Mijn SOA test was negatief dus ik snap niet wat er aan de hand is en wat ik er aan kan doen. Zou het helpen om die Lactacyd te gebruiken? Ik ben er erg onzeker door.

 7. N.
  21 mei 2015 / donderdag, 21 mei 2015

  Inderdaad, erg boeiend artikel! Dit is wel een artikel van 2012, maar toch reageer ik erop :) Ik gebruik zelf ook nooit wat, maar vandaag zag ik in de winkel een ander product van Lactacyd met ph 3.5. Hoe zit het dan daarmee? Volgens mij zit hier geen SLS in, of misschien toch wel, maaf dan met een andere naam?

 8. Anoniempje
  4 mei 2015 / maandag, 4 mei 2015

  Hallo,
  Erg boeiend artikel.
  Wat ik me nu afvraag. Ik gebruik al sinds december geen pil mee en nog steeds geen zwangerschap. Heeft dat misschien ook te maken met dat ik mijn intieme deel al jaren was met babywasgel van de action?

 9. J
  22 april 2015 / woensdag, 22 april 2015

  En aan anoniem, vaginaal gebruik is uitwendig gebruik.. Klinkt raar, maar inwendig gebruik zien ze alles wat via de mond wordt ingenomen en het maag-darm systeem passeert. En je vagina staat niet in verbinding met je maag of darmen, dus je hebt normaal gezien geen probleem op dat vlak.

 10. J
  22 april 2015 / woensdag, 22 april 2015

  Ik was mij daar NOOIT met zeep, omwille van de redenen die u hier hebt verwoord. Enkel water is voldoende, en het is vooral marketing voor de onzekere vrouw. Net zoals Deo, ik gebruik dit NOOIT, en ik stink minder dan de andere mensen die dit wel gebruiken indien ze zweten. En vanwege eczeem was ik mij zelden met zeep als ik douche, en nog nooit heeft iemand gezegd dat ik stink, ook mijn partner niet. en die gebruikt net wel zeep en deo..

 11. Anoniem
  14 april 2015 / dinsdag, 14 april 2015

  Ik heb al 2 jaar last van een chronische schimmelinfectie! Het enige wat de jeuk veel minder maakt is tea tree olie! 20 druppels met water in een vaginale douch. Het ruikt trouwens ook heel fris!

 12. Bonnie
  8 april 2015 / woensdag, 8 april 2015

  Ennuh een tampon met yoghurt??
  Ik heb het weleens gebruikt bij schimmelinfectie’s en dat gaat super!
  Ik heb de tampon met yoghurt ongeveer 2 uur laten zitten en daarna gewoon gedoucht e.d.
  Ik dacht oh jee…daar komt een rommel uit dus ik gebruik een inlegkruisje maar ook dat viel reuze mee!
  Ik was binnen een paar uur van de jeuk en pijn af.
  Dit is voor mij een grootmoedersmiddeltje wat ik nu als eerste hulp gebruik.

 13. Anomiem
  27 maart 2015 / vrijdag, 27 maart 2015

  Help ben bang⬇️

 14. Anomiem
  27 maart 2015 / vrijdag, 27 maart 2015

  Omg ik heb een probleem ik eb intiemewash inwendig gebruikt er staat op dat dit alleen uitwendig mocht wat moet k doen wat gaat er Nu gebeuren help meeeeeee

 15. 13 februari 2015 / vrijdag, 13 februari 2015

  hooooi !
  ik heb een probleem
  ik heb al voor de 3de keer een schimmelinfectie gehad , en ik denk dat , dat komt doordat ik mijn vagina scheer
  met scheerschuim . Nu vraag ik me dus af wat ik dan wel kan gebruiken?
  want ik vind haar op mijn vagina niet prettig .:
  (;

  • Serena
   Auteur
   13 februari 2015 / vrijdag, 13 februari 2015

   Misschien gewoon eens met water proberen, of conditioner?

  • Fabienne
   18 februari 2015 / woensdag, 18 februari 2015

   Pure kokosolie gebruiken!

   • Serena
    Auteur
    18 februari 2015 / woensdag, 18 februari 2015

    Dat is geen goed idee hoor, de zuurgraad van kokosolie is niet gelijk aan die van dat gebied.. niet alles wat natuurlijk is, is goed.

    • Anne
     15 oktober 2015 / donderdag, 15 oktober 2015

     Kokosolie werkt echt. Sinds ik 1 keer in de week kokosolie gebruik (insmeren) heb ik geen last meer van schimmelinfecties. Voorheen voortdurend. Gewoon proberen. Het schaadt ook niet.

 16. 1 januari 2015 / donderdag, 1 januari 2015

  Vet interessant artikel! Heb weer veel geleerd!

 17. Bahar
  21 december 2014 / zondag, 21 december 2014

  Laatst mijn vagina een paar keer met douchegel gewassen omdat lactacyd op was, en nu heb ik last van schimmel infectie zou dit de reden zijn (zeep) ?

  • Serena
   Auteur
   23 december 2014 / dinsdag, 23 december 2014

   Dat zou heel goed kunnen!

 18. K
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Toch blijf ik met de vraag :
  Is het niet het allerbeste om de vagina met normaal lauw water te wassen ?
  Indien nodig is, eventueel 2x per dag. ( s’ morgens en s’ avonds ).

 19. Karina
  9 juli 2014 / woensdag, 9 juli 2014

  Goed artikel!

 20. 6 juli 2014 / zondag, 6 juli 2014

  Ik heb dit ooit gebruikt. Maar ik kreeg binnen no time last van rare luchtjes en jeuk. De huisarts zei dat je dit beter niet kan gebruiken. Je lichaam regelt dit namelijk zelf. We willen tegenwoordig denk ik iets te schoon zijn.

 21. 20 juni 2014 / vrijdag, 20 juni 2014

  Dit doen ze zeker om er aan te verdienen. Sommigen lijken wel doorgeschoten te zijn als het gaat om hygienevraagstukken. Ze vinden al vlug iets vies. Het klinkt bijna wel onnatuurlijk en inhumaan. Niets is humaner dan een eigen geur. En wat je dan ziet is meer de balans verstoren, dan intact houden. Soms lijkt het meer op smetvrees, dan wat werkelijk zo is. Geef mij dan maar puur natuur. op den duur heb je geen sociaal leven meer omdat je je daar zo mee bezig moet houden.

 22. Roosjee
  29 mei 2014 / donderdag, 29 mei 2014

  Ik was down under gewoon met water, van vroeg af aan heb ik al geleerd dat dat het beste is. En ik merk van zelf wel als mijn vagina stinkt, want dan zal ik het wel opeens opmerken bij mezelf. Ik vind die vagina verzorgingsdingen echt onzin. Je hebt het niet nodig en als je het wel nodig zou hebben kan je beter naar de huisarts gaan dan naar een drogist die in tegenstelling met de huisarts commercieel gericht is.
  Ik vind het net zoiets dat we ooit ons benen zijn gaan scheren en dat deze zo glad mogelijk moeten zijn, evenals de oksels. Ik denk dat dit ooit is bedacht en dat daarna de winkels er op in hebben gespeeld. Net zoals het scheren van down under. Mensen vinden het tegenwoordig vies of raar als je het daar niet scheert terwijl ik denk van ‘het is wat moeder natuur je heeft gegeven die beharing’. Het is alleen maar iets wat we denken en waar de commerciele wereld op in speelt.
  Nooit is je vagina perfect genoeg of je benen niet glad genoeg, die stomme commerciele wereld af en toe. Make up vind ik nog net iets anders omdat veel mensen het voor zich zelf doen omdat ze het leuk vinden om te doen of zich er fijner bij voelen terwijl ik denk dat we ons nauwelijks of niet zouden scheren als het niet een ‘zo hoort het’ beeld had gehad in deze tijd, dan hadden we het liefste de tijd om om de dag alles te scheren bespaard voor een ander fijn momentje voor ons zelf (met chochola of je leuke vriend/vriendin/man/vrouw bijvoorbeeld).

 23. 29 mei 2014 / donderdag, 29 mei 2014

  Ik gebruik nooit zo een wasgel maar was het gewoon altijd met water! Lijkt mij het gezondste. Hoor vaak meiden die hun down there wassen met een lekkere zeep maar volgens mij gaat hun vagina juist meer stinken en jeuken door deze producten!!! Ik heb mijn vriendje alleszins nog nooit horen klagen. Volgens hem reuk ik normaal down there, so what’s the problem? ;-)

  Onze vagina is gevoelig, draag er dan ook zorg voor op een goede manier!

 24. Lotte
  28 mei 2014 / woensdag, 28 mei 2014

  Ik heb jaren geleden een tijd met chilly gewassen, tot ik op een gegeven moment er een schimmelinfectie down there aan over hield.. Gelijk mee gestopt dus.

 25. Yara
  27 mei 2014 / dinsdag, 27 mei 2014

  Ik was down there gewoon met water, al die producten niets voor mij ;)

 26. Petra
  19 mei 2014 / maandag, 19 mei 2014

  Ik was gewoon weer lekker fris en fruitig met water! Ik heb het wel even geprobeerd, maar het werkte echt averechts, niks voor mij dus!

 27. 15 mei 2014 / donderdag, 15 mei 2014

  Mijn down under was ik gewoon met water. Heb helemaal geen speciale producten nodig. Vaak merk ik dat als ik mijn lichaam té goed schoon maak, dat het juist averechts werkt. Zo heb ik een tijdje met zeep mijn voeten en tussen mijn tenen goed schoongemaakt. Mijn voeten begonnen toen ineens erg te stinken…. Sinds ik daarmee gestopt ben ruiken mijn voeten weer naar niks. :)

  xxx

 28. Lora
  15 mei 2014 / donderdag, 15 mei 2014

  Ik vond/vind het sws altijd een beetje een eng idee om mijn vagina te wassen met een product daarvoor.. Ik heb al eens een schimmel meegemaakt en mijn huisarts zei dus gewoon lekker met water schoonhouden niks ervoor gebruiken (tenzij mij anders werd aangeraden) dat deed ik ook al nooit maar het idee van echt het wassen met iets wat schuimt DOWN THERE… Nee niks voor mij, geurtjes en dergelijke gaan prima weg met water, en helpt het niet? Probeer de douche kop even los te halen en gewoon die er even tegen aan houden (van een afstandje dan.. Auw!) en dan beetje “wassen” werkt meer dan prima!!

 29. Milou
  10 april 2014 / donderdag, 10 april 2014

  Ik heb pas geleden een gynacologisch onderzoek gehad waaruit bleek dat ik een Gardnerella bacterie had. (zuurgraad dus verstoord). Heb nu een antibioticakuur gekregen. Ik had vanwegen de klachten die ik had zoals afscheiding en onaangename geur, Etos Intiem gebruikt, wat echter geen verschil maakte. Dus hier ga ik accuut mee stoppen. Old school water word het nu. Ben zelfs van mening dat het Etos product het misschien wel verergerd heeft.
  Ik raad het dus eigenlijk af om dit soort producten te gebruiken!

 30. Makarona
  17 februari 2013 / zondag, 17 februari 2013

  Ik doe het gewoon met water,hoewel de rest van het gezin het met zeep doet (ook nooit prolemen mee gehad,,gewoon bij de schaamlippen niet erin).
  Ik voel me daar niet prettig bij en doe het dus gewoon met water.

  • c
   26 april 2013 / vrijdag, 26 april 2013

   Je moet jezelf verzorgen met waar je jezelf et beste bij goed voelt. Mijn mening is om geen zeep te gebruiken, maar lauw water. Verder scheer ik het 2x in de week met douchen, daar dit ook een goed gevoel geeft.

 31. Chanty
  22 januari 2013 / dinsdag, 22 januari 2013

  Ook water heeft een ph van 7. Dus zelfs dit kan al de balans verstoren. Ieder lichaam is anders en zal dus ook anders op dit soort producten reageren. Dit is ook afhankelijk van hormonale schommelingen en je leeftijd. Zolang de zuurgraad maar in balans blijft is er niets aan de hand. Parfum wordt buitendien nooit gebruikt als actief ingrediënt en is de vinden in de meeste huidverzorgingsproducten. De inwendige spoeling van Lactacyd is nog steeds op de markt. Dus die info klopt niet.

 32. Marielle
  24 mei 2012 / donderdag, 24 mei 2012

  Ik snap niet waarom ze in heel wat reinegingsproducten schrijven dat er “geen zeep” in zit terwijl het product barst van de SL(E)S en andere sulfaten, wat willen ze dan zeggen met het woord “zeep”? Ik weet dat er in “zeep” normaal geen SL(E)S zitten, behalve in Fa zeep voor zover ik weet. Ik begrijp dus niet wat ze hiermee dan willen zeggen.
  En je hebt ook heel wat merken die super “zeep hebben zoals Weleda en nog meer Bio merken ben er zelf heel tevreden van en vind het ook veeeel beter dan een gewone face-wash!

 33. Marielle
  24 mei 2012 / donderdag, 24 mei 2012

  Zelf gebruik ik een intieme wasemulsie van de Aldi heb er nooit last mee gehad. Ik weet dat er ook iets bestaat van Lactacyd voor als je vagina ontstoken is en dat spul is zelf heel vloeibaar en het ruikt ook niet lekker. heb deze gebruikt toen mijn vagina ooit is ontstoken was en het prikt veeeeel minder dan een gewone intieme wasemulsie had zelfs het gevoel dat het werkte om het sneller te herstellen.

  Zelf weet ik ook dat het beter is om je vagina gewoon met water te wassen. Maar had onlangs gehoord van mijn vriend dat een vriend van hem had gezegd dat een meiske waar hij toen mee samen was haar vagina rook naar (rotte) vis. Dan wil je natuurlijk ook niet dat zoiets over jou gezegd word he.

  Verder zijn er ook wasemulsies zonder parfum oa bij de Action te koop, prima spul en het is volgens mij een fles van 250 ml.

 34. linda
  13 april 2012 / vrijdag, 13 april 2012

  dankzy Chilly heb k schimmel gehad daarbeneden , en kwas niet de enige hoorde ik van myn huisarts.
  sindsdien doe ik het met water
  much safer.

 35. betul
  1 april 2012 / zondag, 1 april 2012

  gewoon altijd scheren, niet dagelijks maak wel zo vaakmogenlijk dat de haartjes niet meer zichtbaar zijn, dan voorkom je eigenlijk al het meeste! na elke wasbeurt gewoon het met water wassen, t klinkt raar maar wij hebben dan zo een maatbeker speciaal daarvoor en dan na elke wasbeurt gewoon met water spoelen, en jebroekaan. vooral waneer je poept, dan is alles weggespoeld zegmaar, en voor de rest inlegkruisjes en die dagenlijks 2 keer verwisselen een keer savonds en een keer in de ochtend. je kan er eentje met geur nemen, vind ik wel fijner. xxbettie.

 36. Melissa
  18 maart 2012 / zondag, 18 maart 2012

  Het werd mij door de huisarts en in het ziekenhuis extreem afgeraden om dat soort spulletjes te gebruiken. En ik gebruikte het al niet, maar nu al helemaal niet meer. Vroeger hadden ze dit soort geldtrekkers ook niet en was ook alles gewoon prima. Ik zie niet in waarom je dat zou moeten wassen met zeep?! Klinkt ook echt niet lekker.

 37. 17 maart 2012 / zaterdag, 17 maart 2012

  Het is wel aan te raden om dergelijks te gebruiken nadat je seksueel actief bent geweest. Omdat de ph-waarde van een man juist heel laag is, kan het jou eigen ph-waarde beïnvloeden. Ik moet zeggen dat ik hierdoor veel positieve veranderingen heb ondervonden. Heb nu ook totaal geen last van ‘vreemd vagina gedrag’ of iets in die richting, hahaha.

 38. Ikke
  17 maart 2012 / zaterdag, 17 maart 2012

  Beetje late reactie, maar ik zag laatst lactacyd met ph3,5, een speciale editie ofzo (weet niet meer precies). Kun je dan beter die zure gebruiken, of juist de lactacyd die wat meer naar neutraal neigt?

  • Serena
   Auteur
   17 maart 2012 / zaterdag, 17 maart 2012

   Oh? Jeetje, waar dan? Nog nooit van gehoord. Als de pH van je vagina meer naar 4 neigt, dan zou ik eerder die van 3,5 nemen ja.

 39. Roos
  16 maart 2012 / vrijdag, 16 maart 2012

  Serena, je bent een topwijf :-) op alle gebieden en VOORAL kwalitatief gezien is jouw blog echt de beste.

 40. 15 maart 2012 / donderdag, 15 maart 2012

  Is dat niet superslecht dat iedereen er infecties er van krijgt? Moet daar de consumentenbond niet achteraan ofzo?!

 41. maartje
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Wat ik me dan afvraag. Hoe zit het dan met scheergel/schuim? Dat wordt ook gebruikt voor daaronder.

 42. 14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Ik was er sowieso al over uit dat ik zo’n wasgel echt niet ga gebruiken.

 43. Sabrina
  14 maart 2012 / woensdag, 14 maart 2012

  Wat een leuk artikel! Ik was het af en toe met lactacyd: als ik ongesteld ben of net seks heb gehad. Maar voor de rest ook lekker old skool met water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *