Interview: Nagellakman

Al eeuwen lang houden vrouwen zich bezig met beauty. We verzorgen ons met gezichtsmaskertjes, onze haren laten we verven of highlighten, we krullen het, stijlen het, we dragen make-up, jurken, hoge hakken en we lakken onze nagels. Glossy magazines zijn 100% gericht op vrouwen en bijna alle beautyproducten richten zich op de vrouwelijke markt. Maar wat nou als je een man bent met een passie voor make-up en nagellak?

Toen ik voor het eerst over Nagellakman hoorde was ik blij verrast. Een man? Die nagellak draagt!? Wow. Ik vond het cool. Een tijdje later ontmoette ik hem voor het eerst en we gaven elkaar een hand. Hij droeg keurig gelakte paarse nagels en had perfect gemanicuurde handen. Mannen die nagellak dragen, ik wist niet dat ze bestonden. Nog nooit bij stilgestaan. En toch heb ik in korte tijd een aantal heren leren kennen die het doen! Vandaag het woord aan Nagellakman. Over zijn passie, misverstanden, overwinningen en jezelf kunnen zijn.


1. Sinds wanneer raakte je gecharmeerd van nagellak?

Als klein jongetje van 4 jaar was ik al gefascineerd door de gelakte nagels van mijn moeder. Mijn moeder – van Indische komaf – had slanke handen en mooie, lange nagels. Voor zover ik mij kan herinneren waren haar nagels altijd gelakt, voornamelijk roodtinten. Ik vond het prachtig om toe te kijken als mijn moeder haar nagels lakte en toen al wilde ik ook heel graag mijn nagels (laten) lakken. En dat werd op die leeftijd nog getolereerd door de omgeving. Als mijn moeder mijn nagels dan had gelakt, was ik zo trots als een pauw. En de mensen in mijn omgeving vonden het wel grappig, een klein jongetje met gelakte nageltjes.

Toen ik echter een jaar of 6 – 7 was, kwam er een kentering in de houding van de omgeving. Men vond het niet langer leuk, sterker, men keurde het af: nagellak is iets voor meisjes en zeker niet voor jongens. En die afkeuring deed pijn, want als kind ben je op zoek naar liefde en bevestiging en zeker niet naar afkeuring. Maar de aantrekkingskracht van nagellak was te groot. En vanaf dat moment moest ik het lakken van mijn nagels in het geheim doen, waarbij ik mij er terdege van bewust was dat wat ik deed eigenlijk niet ‘mocht’. Iedere gelegenheid nam ik te baat om mijn nagels te lakken: als mijn ouders boodschappen gingen doen of bij vrienden op bezoek gingen. En zo ontwikkelde zich als het ware een dubbelleven, waar mijn directe omgeving geen weet van had.

Bron: Keyhole by Erwin Olaf 

2. Wat was jouw eerste lakje?
De eerste nagellak die ik echt voor mezelf kocht (voorheen deed ik altijd alsof het een cadeautje was) in een gewone (lees: niet web) winkel kan ik mij nog wel heel goed herinneren. Dat is namelijk vooral een overwinning op mezelf geweest. Die aankoop markeerde tevens de start van de nieuwe fase in mijn leven, waarin ik niet langer een dubbelleven wilde leiden; ik wilde gewoon zijn wie ik was, een man die toevallig graag zijn nagels lakt, daar niemand kwaad mee doet en dat niet langer stiekem wilde doen. Ik werd overigens heel vriendelijk geholpen door een jonge verkoopster die geen spier vertrok toen ik zei dat ik op zoek was naar een – hoe kan het ook anders – paarse nagellak voor mezelf. Het werd een paarse nagellak van het merk Sally Hansen, te weten Pronto Purple. Ik heb dat lakje trouwens nog steeds…

3. Vond je het spannend toen je je voor het eerst met nagellak in het openbaar ging vertonen?
De eerste keer in het openbaar met gelakte nagels vond ik best eng, ondanks het feit dat ik het wel langzaam heb opgebouwd. Ik begon met transparante nagellak, vervolgens een neutrale, niet al te opvallende (nude) kleur op alleen de pink of duim en langzaam maar zeker bouwde ik dat uit. Uiteindelijk was ik na een paar maanden mentaal zover dat ik wel het aandurfde om met 10 fel gelakte nagels naar buiten te gaan. En nu heb ik eigenlijk altijd gelakte nagels, soms gewoon transparant, rekening houdend met eventuele externe afspraken op mijn werk en soms een felle kleur omdat ik daar gewoon zin in heb.

4. Wat zijn de eerste reacties wanneer mensen jouw gelakte nagels zien?
Ik was het meest bevreesd voor negatieve, afkeurende reacties van mensen, maar uiteindelijk vallen die alleszins mee. Natuurlijk kijken vrijwel alle mensen naar je gelakte nagels of staren je na; daar moet je tegen kunnen, maar eerlijk is eerlijk, dat went betrekkelijk snel. Vrouwen reageren in het algemeen positiever dan mannen; vaak knopen vrouwen een gesprekje aan: waarom ik mijn nagels lak, dat ze het mooie kleur vinden, dat ze het knap vinden dat ik dat durf, etc. Mannen daarentegen reageren of helemaal niet of afkeurend en dat laatste zowel verbaal als non-verbaal. Slechts een enkele keer gaat het verder en reageert men ronduit agressief. Dat is mij gelukkig tot nu toe slechts twee maal overkomen en in beide gevallen betrof het mannen met een klaarblijkelijk openlijke aversie tegen homoseksualiteit. O ja, ik ben gewoon heteroseksueel, maar dat terzijde.

5. Trekken mensen snel conclusies over je geaardheid wanneer je nagellak draagt, en zo ja, wat vind je daar van?
Absoluut! Dat is inderdaad een veelvoorkomend misverstand: veel mensen die mij met gelakte nagels zien, denken dat ik homoseksueel ben. Dat vind ik op zich niet zo’n heel vreemde gedachte en ik neem het hen ook niet kwalijk. Het is natuurlijk wel jammer dat je direct op je uiterlijke kenmerken wordt beoordeeld, maar daar maak ik mezelf ook af en toe schuldig aan. Het leidt ook wel tot grappige situaties: laatst kocht ik bij de Bijenkorf een overhemd voor mezelf. Ik had mijn nagels gelakt en de verkoper dacht waarschijnlijk dat ik het overhemd voor mijn vriendje had gekocht, getuige zijn vraag: is het een cadeau?

6. Hoe groot is jouw stash?
Mijn verzameling nagellak is betrekkelijk klein. Ik heb rond de 120 flesjes/potjes nagellak. Ik beschouw mezelf ook zeker (nog) niet als een verzamelaar; ik hoef ook niet persé de hele Limited Edition van een bepaald merk nagellak te hebben. Nou ja, ik heb toevallig wel de hele collectie holografisch lakjes van PUPA, maar dat is puur omdat ik de holografische nagellak van PUPA zo mooi vind.

7. Voor welk soort of welke kleur lak heb jij een zwak?
Over mijn favoriete kleur nagellak kan ik echt heel kort zijn: dat is zonder meer paars. Mijn stash bestaat voor 90% uit paarse nagellak. Langzaam aan komen er ook wel andere kleuren bij, zoals groen en turquoise. En afgelopen week heb ik zelfs een holografische zwarte nagellak van ZOYA gekocht. Dus ja, zoals gezegd, vind ik holografische nagellak erg mooi, maar ook metallic lakjes doen mijn hart sneller kloppen. Crackle en flakies heb ik niet in mijn stash.

8. Wat zijn je favoriete merken nagellak?
Ik ben niet echt een hele grote fan van een bepaald merk nagellak. Ik vind de nagellak van Catrice erg fijn vanwege de brede kwast, maar ook OPI, Kleancolor, KOH, PUPA en Ozotic vind ik heel fijn in het gebruik, ofschoon Kleancolor als nadeel heeft dat het langzaam droogt. En aangezien geduld niet mijn beste eigenschap is, is dat wel eens lastig. Ook de lakjes van piCture pOlish vind ik erg bijzonder; prachtige holografische lakjes. En laatst heb ik via een swapfeestje een nagellak van Guerlain verworven (en wel van Serena) en ik moet zeggen, erg mooie kleur en lakt heel erg fijn.

9. Heb je verder nog tips voor de bezoekers qua hand- en nagelverzorging?
Op aanraden van twittervriendin Ellen/Pippi gebruik ik sinds enige tijd een glasvijl , in dit geval één van KOH, die ik ook van haar heb gekregen. Ik kan iedereen een glasvijl van harte aanraden. Ik heb jaren een metalen diamantvijl gebruikt, maar die doet je nagels meer kwaad dan goed. Als basecoat gebruik ik Ridge Filling Base Coat van Herome, terwijl ik als topcoat INM Looks Wet gebruik. Als grootverbruiker van nagellakremover gebruik ik de nagellakremover met aceton van het Kruidvat; die vind ik gewoon lekker ruiken. En iedere avond voor het slapen gaan, gebruik ik de onder nagellakliefhebbers bekende Lemony Flutter van LUSH voor mijn nagelriemen.

10. Hoe zie jij de toekomst wat betreft mannen met nagellak?
Ik heb helaas geen glazen bol waarmee ik in de toekomst kan kijken. Ik lak echter al heel wat jaren mijn nagels en ik voel mij al heel lang een roepende in de woestijn. Ik moet wel zeggen dat de opkomst van internet en sociale media mijn isolement heeft doorbroken; vroeger dacht ik dat de enige was, nu weet ik dat er meer mannen zijn die hun nagels lakken. Alleen is het nog wel zo dat ik die mannen in het dagelijkse leven nog niet ben tegengekomen.

En ondanks het gebruik van nagellak door celebrities als David Beckham en Johnny Depp verwacht ik ook niet dat op korte termijn nagellak bij mannen een hot item gaat worden, laat staan dat het als ‘algemeen geaccepteerd’ zal worden beschouwd. Daarvoor wordt nagellak – net als make-up – nog te veel beschouwd als het exclusieve domein van vrouwen. Dat doet mij realiseren dat ik de komende jaren nog een ‘bezienswaardigheid’ zal zijn voor veel mensen en dat ik mij af en toe blikken van afkeuring en zelfs verbaal geweld moet laten welgevallen. Het zij zo.

Ik laat mij daar echter geenszins door uit het veld slaan en ga onverdroten door met het lakken van mijn nagels. Wellicht dat ik daarmee een kleine bijdrage lever aan het doorbreken van dit taboe en hopelijk steek ik daarmee andere mannen, die nu nog in het geheim hun nagels lakken, een hart onder de riem. Het heeft mij jaren gekost om te komen waar ik nu ben en die weg met hobbels en kuilen heb ik voornamelijk in mijn eentje moeten afleggen. En alleen omdat ik graag wilde zijn wie ik ben, te weten ‘mezelf’.

Mijn motto: “wees jezelf, er zijn al genoeg anderen“ (Loesje).

Groetjes, de Nagellakman

Mochten jullie in contact willen komen met Nagellakman dan kan dat via mij. Verder schrijft Nagellakman geregeld columns op de nagellakblog NailPolishHeaven.nl die ook erg leuk zijn om te lezen. Nagellakman, bedankt voor je openhartigheid, ik denk dat je heel wat van mijn bezoekers hebt weten te inspireren. Wij zijn trots op jou.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

274 Reacties

 1. matthijs
  3 juli 2018 / dinsdag, 3 juli 2018

  zomers dan lak ik mijn teennagels en dan loop ik met open schoen gewoon op straat
  ik hoor nooit een reactie van iemand

 2. Elina
  5 mei 2018 / zaterdag, 5 mei 2018

  Bestaat de nagellakman nog?
  Ik doe het sinds 2 jaar en ben begonnen met mn tenen en zachtjes aan mn handen,wel met lichte niet opvallende kleur,tot nu toe nog van niemand reactie gehad maar loop er ook weer niet mee te koop om het zomaar te zeggen..
  Ik ken ook nog niemand die het ook doet en dat vind ik wel jammer,maar wie weet wat de toekomst nog brengt..
  Hoop nog ergens meer verhalen van de nagellakman tegen te komen,respect voor de man.

 3. Diana
  25 december 2016 / zondag, 25 december 2016

  Ik heb echt respect voor dit verhaal en vind het geweldig dat je dit doet, en ik hoop ook dat meer mannen het gaan doen. De lak-actie van TIJN mag wat mij betreft vervolg hebben en dat mannen ook hun nagels lakken.
  Ik vind dat mannen net zoveel rechten hebben als vrouwen en waarom dan geen nagellak. Als er geen make-up bestond zouden er heel wat lelijke vrouwen rondlopen!!.
  Ik lak mijn nagels nu alleen als ik mij als vrouw kleed maar zou dit ook graag doen als ik gewoon man ben.
  Iedere vrouw die ons dit niet gunt is het zelf niet waard een mooie vrouw te zijn!!!.

 4. matthijs
  29 mei 2016 / zondag, 29 mei 2016

  wat ik raar vind is dat dingen als nagellak en pantys bij mannen
  nog steeds raar wordt gedaan
  wat ik pas echt geen gezicht vind zijn tattoos bij vrouwen
  tattos horen niet en al helemaal niet op een vrouwenlichaam want een vrouwenlichaam is te mooi om er tatoos op te zetten

 5. Wendy
  22 oktober 2015 / donderdag, 22 oktober 2015

  Kan ik mischien in contact komen met nagelak man? Ik hoop dat dat mogelijk is
  Alvast bedankt

 6. matthijs
  26 juli 2014 / zaterdag, 26 juli 2014

  ik lak mijn teennagels nu sinds 1 week ik loop al de hele week op teenslippers , dus met zwart gelakte nagels en ik heb echt helemaal niemand iets horen zeggen . en ik vind het wel mooi ook , waarom is dat , dat alleen vrouwen met nagellak lopen?

 7. Lynn
  27 november 2013 / woensdag, 27 november 2013

  Hahahhaha ik ken wel een jongen die nagellak draagt, hahah ik had zijn nagels gelakt op school maar geen nagellak remover mee:p lol:)

  • Eline
   20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Same xD

  • ShadyVolkuru
   15 januari 2015 / donderdag, 15 januari 2015

   Hoi, Vind ik ook xD

 8. Gerrie
  28 juni 2013 / vrijdag, 28 juni 2013

  Dacht dat ik na 40 jaar nog steeds de enige hetro was die zijn nagels lakte.
  Gerrie

  • Frank
   28 juni 2013 / vrijdag, 28 juni 2013

   Nee hoor Gerrie, er zijn er veel meer. Tel mij trouwens maar niet mee, ik kom er steeds meer achter transgender te zijn dus dat is dan ook weer een geval apart, het lijkt me niet de bedoeling dat er over álle mannen die hun nagels lakken dan weer een nieuw onzinnig vooroordeel ontstaat.

   Het maakt het voor mij wel weer makkelijker want dan passen gelakte nagels weer netjes in het plaatje. Aan de andere kant: ik heb lang genoeg er als 100% man met gelakte nagels bijgelopen dus als het gaat om weten hoe de wereld op je reageert, weet ik precies hoe het werkt.

 9. Jeroen
  15 mei 2013 / woensdag, 15 mei 2013

  Dit hele verhaal inclusief reacties inspireert me. Erg goed Nagellakman dat je staat voor wat en wie je wil zijn.

  Zelf ben ik na lang overwegen, sinds kort begonnen met het dragen van nagellak.
  Ik ben een vrij artistiek persoon en zeer open minded. Naast dat ik nagellak gewoon mooi vind en de hele creatieve gedachten erachter bewonder, is het misschien iets rebels in mij dat juist wil laten zien aan de buitenwereld dat ik open minded ben en artistiek mijn grenzen op zoek (en verleg). Ik wil er ook heel duidelijk mee laten zien dat ik boven alle vooroordelen hierom sta. Het is voor mij net zoiets als een tattoo. Je durft kleur te bekennen op een of andere manier, alleen is dit niet permanent.

  In het begin gebruikte ik alleen zwart, maar mijn kleurencollectie begint aardig te groeien. Vaak doe ik het alleen op mijn linkerpink, maar soms ook alle nagels. Zo nu en dan lak ik ook mijn teennagels.

  Ik snap best dat andere mensen hier helemaal niks van willen weten, of er niets in zien. Het is een product dat oorspronkelijk alleen door vrouwen werd gebruikt. Maar ik ben van mening dat in de moderne tijd waarin we leven de grenzen steeds verder vervagen en dit gewoon moet kunnen.

 10. Susan Vaessen
  11 maart 2013 / maandag, 11 maart 2013

  Wat grappig dat deze foto gepost is. Aan deze shoot heb ik meegewerkt als make-up artist. De hele serie is afgekeurd omdat deze te heftig was. Deze foto is “per toeval” gemaakt omdat het jongetje zich ging vervelen op de set en Erwin Olaf zag zijn moment. Hierdoor is de serie van Keyhole ontstaan. Mss wel leuk om te vermelden, voor het vrouwelijk model (waarvan de foto’s niet gepubliceerd zijn) moest ik allerlei kleuren nagellak testen :-)

  • Nagellakman
   13 maart 2013 / woensdag, 13 maart 2013

   Dag Susan! Wat grappig dat juist achter deze foto het uittesten van allerlei kleuren nagellak voor jouw model is schuilgegaan; het heeft blijkbaar zo moeten zijn… ;-)

 11. Douwe Mik
  7 maart 2013 / donderdag, 7 maart 2013

  Dag, nagellakman,

  Wat was ik verrast dat ik ( toevallig? ) jouw artikel las over mannen met nagellak.
  Ik ben een man van 70 jaar en lak mijn nagels al vanaf mijn 15e. Ik moet zeggen dat ik het gewoon bij mij vind passen en zo denkt mijn vroew er ook over. Wanneer ik een keer vergeet mijn nagels te lakken ( en dat gebeurt niet vaak, hoor ), herinnert zij mij er wel aan.
  Ik houd het wel bij transparante kleuren. Zo nu en dan ga ik naar de manicure om mijn nagels eens lekker te verwennen.
  Ik hoop, dat veel mannen hun nagels gaan lakken; dat staat toch veel neter. Mijn kapper heeft in zijn salon ook een manicure aan het werk en tot mijn genoegen zie ik, dat veel mannen hiervan gebruik maken.
  Goed voorbeeld doet volgen.

  • Nagellakman
   7 maart 2013 / donderdag, 7 maart 2013

   Dag meneer Mik. Wat leuk dat u nog altijd uw nagels lakt. Dat zal 55 jaar geleden best heel revolutionair zijn geweest. Een nagelakman avant la lettré ;-)

  • 9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

   Toch fijn om te zien dat we met meer zijn :-)

   • Douwe Mik
    9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

    Ja, Frank, dit vind ik ook. Misschien dat deze site ook andere mannen op gedachten brengt om hun nagels te lakken. Want echt, mijn nagels zien er ongelakt niet uit.

   • Nagellakman
    9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

    Dag Franf, we zijn absoluut met meer, maar niet iedereen heeft de moed er voor uit te komen! Dat kost tijd…

    • Nagellakman
     9 maart 2013 / zaterdag, 9 maart 2013

     Franf = Frank ;-)

     • ShadyVolkuru
      15 januari 2015 / donderdag, 15 januari 2015

      Hoi, Ik ben een jongen van 16, En sinds kort begonnen met het lakken van teen- en handnagels. (Geïnspireerd door deze website!) Maar iedereen keurt het af. Suggesties? Ik denk dat ik verslaafd ben… Heb het letterlijk altijd op. Ik kan bijna geen minuut zonder als ik eerlijk moet zijn. De groeten! :]

 12. michelle
  12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

  hallo,

  wij maken een spreekbeurt over nagellak maar we hebben niet genoeg informatie kunt u ons een beetje informatie sturen naar mijn email adres want wij willen heel graag een voldoende

  dank u wel

  groeten michelle snijders en micah kraakman

  • Nagellakman
   12 februari 2013 / dinsdag, 12 februari 2013

   Dag Michelle en Micah, volgens mij is alle mogelijke informatie over nagellak en nagels lakken al te vinden op internet. Denk maar aan al de beautyblogs, bijvoorbeeld die van Serena. Ik ben zeker geen nagellak deskundige, ik lak slechts mijn nagels…
   Succes met jullie spreekbeurt!!! Natuurlijk wel vertellen dat niet alleen vrouwen hun nagels lakken ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *