Interview met een skincare guru (Part 1)

Ik kom net terug van een interview met skincare guru Mirjam Volp, beter bekend als ‘The Godmother’. Mirjam zit al bijna 40 jaar (!!) in het vak en wist me van alles en nog wat te vertellen over alle skincare ins & outs. Ze is wekelijks te bewonderen in het Douglas Vredenburg Utrecht filiaal waar ze klanten helpt met skincare producten. Achterin de winkel is haar domein.
Vraag 1: Welk stappenplan moet je aanhouden om je huid op een juiste manier te reinigen?
Ten eerste reinig je 2 maal per dag je gezicht, ‘s ochtends en ‘s avonds. De eerste stap is reinigen. Dit kan met een facial soap, foaming cleanser etc. De reinigende bestanddelen verhogen de pH van je huid, vandaar dat het soms ook een beetje droog aanvoelt. De volgende stap is lotion. Vaak denkt men dat lotion een soort extra reiniging is, ze zien het als dubbelop en slaan het dus over terwijl het juist heel belangrijk is. Lotion (of toner) brengt de pH van je huid namelijk weer in balans. Het neutraliseert, beschermt en sluit je poriën. Een onmisbare tweede stap. De derde en laatste stap is beschermen. Dit doe je met een creme.

En als je een scrub of masker gebruikt? Zijn ze plaatsvervangend voor een van de stappen?
Als je een scrub of masker gebruikt is de volgorde: reinigen, scrub, masker, lotion, creme. Een scrub of masker komt dus na het reinigen en voor de lotion. Het kan plaatsvervangend zijn als je bijvoorbeeld een reinigende scrub gebruikt.


Een tip is om nooit koud water te gebruiken. Water bevat kalk en kalk onttrekt vocht aan je huid en maakt het droog. Gebruik je lauwwarm of warm water dan breekt de warmte de kalk een beetje af, hierdoor verminder je de kans op een droge huid na het reinigen.

Vraag 2: Op welke leeftijd begin je met anti-age producten en oogcreme?
Het hangt heel erg af van je lifestyle en de conditie van je huid (iemand die veel in de zon ligt, drinkt, feest, rookt of in het nachtleven werkt zal waarschijnlijk sneller aan de anti-age moeten) maar gemiddeld begin je hiermee als je tussen de 25 en 30 jaar bent. Het is dan vooral preventief.
In principe zou je met oogcreme moeten beginnen zodra je oog make-up gaat gebruiken, dus zo rond je 12e al. Klinkt gek zo jong, maar als je oog make-up gebruikt (en het er weer afhaalt) hebben je ogen dus eigenlijk al extra zorg nodig.
Vraag 3: Is er een speciale manier om (oog)creme aan te brengen?
Gezichtscreme kun je gewoon luchtig inmasseren, wel is het handig om stipjes creme op je hoofd te zetten (voorhoofd, neus, wangen en kin) zodat je niet te veel smeert. Te veel (of dubbel) smeren heeft ook geen zin, je huid kan maar een bepaalde hoeveelheid creme opnemen.

Oogcreme kun je het beste met je ringvinger inkloppen. Deze vinger geeft een goede druk tijdens het kloppen, niet te hard en niet te zacht. Ook moet je oogcreme altijd aanbrengen op het harde gedeelte, daar waar er bot onder de huid zit. De creme wordt namelijk niet opgenomen in het zachte gedeelte (gedeelte vlak onder het oog). Als je een oogcreme gebruikt om ‘s morgens vet en vocht af te voeren breng het dan aan van binnen naar buiten. Als je een liftende oogcreme gebruikt vergeet deze dan ook niet boven je oog aan te brengen.

Vraag 4: Hoe zit het met nachtcreme, heeft dat wel zin?
De functie van een nachtcreme is de huid voorzien van bouwstenen. Deze zijn nodig om de huid te herstellen en om celvernieuwing te stimuleren. Vanaf 12 uur ‘s nachts tot 6 uur ‘s ochtends is je huid juist heel actief. Tijdens je slaap verlost je huid je van allerlei afvalstoffen (vandaar dat je huid ‘s ochtends ook dat vettige laagje bevat, het bewijs dat je huid keihard aan het werk is ‘s nachts!). Om deze reden heeft het juist heel veel zin om ‘s nachts een voedende nachtcreme te gebruiken; je huid kan dan beter de aanwezige bouwstenen sturen om hun werk extra goed uit te voeren. Een nachtcreme is niet voor jonge meiden. Hun huid bevat van nature nog genoeg stoffen om alles goed z’n werk te laten doen. Naarmate je aan de anti-age producten gaat raad ik een nachtcreme aan.

Volgende week vrijdag komt deel 2 van het interview met meer interessante informatie, facts en tips van Mirjam over skincare. Stay tuned!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *