New Week: ik ben een ENFP

Vorige week werd ik gewezen op de ‘Jung Typology Test’, misschien heb je er wel eens van gehoord. Je vult een paar vragen in en vervolgens wordt je in een hokje gedeeld. De vragen moet je gewoon snel invullen, dus niet te lang over nadenken, en na zo’n stuk of 60 vragen komt er een bepaalde persoonlijkheid uitrollen die jou zou moeten omschrijven. Er zijn 16 ‘hokjes’ in totaal.

De test is bedacht door Carl G. Jung. Hij heeft rekening gehouden met zaken als introvert (I), extravert (E), maar ook of je meer op je gevoel (sensing – S) en intuïtie (N) afgaat of juist dingen besluit met je verstand (thinking – T) en gevoel (Feeling – F). Later bedacht Isabel Briggs Meyers er nog een tweetal eigenschappen bij, namelijk veroordelend (judging – J) of waarnemend (perceiving – P).

tumblr_mnj8yuuiZ81rdro6uo1_500Alle mogelijke combinaties van deze parameters resulteren in 16 verschillende soorten persoonlijkheden waarbij de letters afkortingen zijn van de karaktereigenschappen. Zo staat ESTJ bijvoorbeeld voor Extrovert – Sensing – Thinking – Judging.

Dit zijn de 16 persoonlijkheden volgens de Jung Typology Test:

 • ISTJ – The Duty Fulfillers
 • ESTJ – The Guardians
 • ISFJ – The Nurturers
 • ESFJ – The Caregivers
 • ISTP – The Mechanics
 • ESTP – The Doers
 • ESFP – The Performers
 • ISFP – The Artists
 • ENTJ – The Executives
 • INTJ – The Scientists
 • ENTP – The Visionaries
 • INTP – The Thinkers
 • ENFJ – The Givers
 • INFJ – The Protectors
 • ENFP – The Inspirers
 • INFP – The Idealists

Onzin natuurlijk, of toch niet? Ik heb de test gedaan en wat blijkt, ik ben een ENFP, oftewel ik behoor tot de groep ‘The Inspirers’. ENFP staat voor Extravert – Intuïtie – Feeling – Perceiving. Ik las het profiel van een ENFP en het leek net alsof ik mijn leven aan het lezen was, echt vreemd! De persoonlijkheidsomschrijving is werkelijk spot on.

to_inspire_-1024x630Ik kan jullie echt aanraden om deze test te doen! Op deze manier kan je erachter komen wat je sterke en zwakke punten zijn. Vaak weet je die wel van jezelf, maar vaak genoeg ook niet en soms is het ook gewoon fijn om het bevestigd te zien. Je kan jezelf aanleren om beter gebruik te maken van je sterke punten en om eventueel te werken aan je zwakke punten. Op deze manier leer je jezelf een stukje beter kennen en een flinke portie zelfreflectie van tijd tot tijd is gezond, vind ik, houdt je met beide benen op de grond. Ook is het handig om dit te weten bij het kiezen van een baan of studie: wat past bij jou persoonlijkheid?

Het is belangrijk om de vragen dus snel in te vullen, denk er niet te veel over na en vooral: wees eerlijk. De test bevat 72 vragen dus je bent er een goede 10 tot 15 minuten mee bezig denk ik, en achteraf moet je niet vergeten je leeftijd en geslacht in te vullen. De test vind je hier.

Volgens de test ben ik een ENFP en zijn dit mijn sterke en zwakke punten;

Sterke punten:

 • Good communication skills
 • Very perceptive about people’s thought and motives –
 • Motivational, inspirational; bring out the best in others
 • Warmly affectionate and affirming
 • Fun to be with – lively sense of humor, dramatic, energetic, optimistic
 • Strive for “win-win” situations
 • Driven to meet other’s needs
 • Usually loyal and dedicated

Zwakke punten:

 • Tendency to be smothering
 • Their enthusiasm may lead them to be unrealistic
 • Uninterested in dealing with “mundane” matters such as cleaning, paying bills, etc.
 • Hold onto bad relationships long after they’ve turned bad
 • Extreme dislike of conflict
 • Extreme dislike of criticism
 • Don’t pay attention to their own needs
 • Constant quest for the perfect relationship may make them change relationships frequently
 • May become bored easily
 • Have difficulty scolding or punishing others

Echt, het klopt voor 98% kan ik jullie vertellen! Vooral om de ‘mundane matters’ moest ik lachen, ik houd er inderdaad niet van om schoon te maken en ben heel laks met het betalen van rekeningen en mijn belastingen (oeps). Ik denk ook wel dat ik inderdaad niet van kritiek houd, maar in de loop der jaren heb ik zoveel op mijn dak gekregen dat ik daar inmiddels geen problemen meer mee heb (al blijft het nooit leuk natuurlijk, maar ik kan er nu stukken beter mee dealen als 5 jaar terug, het zelfs waarderen). Voor de rest klopt alles!

Andere ENFP’s:

bekende ENFPIk vind het eigenlijk ook wel logisch dat ik behoor tot de groep ‘The Inspirers’. Dat is inderdaad iets wat ik erg graag doe. Ik vind het geweldig om lezingen te geven, blogtips te geven, te spreken tijdens Masterclasses en mensen te motiveren om iets te doen met hun dromen. Ik ben geen ‘Tjakka!’ figuur hoor, dat natuurlijk niet, maar ik krijg er een heel fijn en tevreden gevoel van als ik weet dat ik iemand een beetje verder heb kunnen helpen.

En ik wéét van mezelf dat ik 100% happy ben met wat ik doe, fulltime bloggen, maar toch is het fijn wanneer je dit leest onder het kopje carrière: They will do best in professions which allow them to creatively generate new ideas and deal closely with people. Creatief bezig zijn, nieuwe ideeën bedenken en omgaan met mensen (al is het dan online) is wat ik elke dag doe. En waar ik blij van word! Zelfs de Jung Typology Test bevestigd dat ik er goed aan heb gedaan om te switchen van farmaceutisch analist (te veel routine, te weinig creativiteit) naar blogger! Good to know.

Ik ben erg benieuwd! Wat komt er uit jouw test? Klik hier om de omschrijving van je persoonlijkheidstype te lezen.

Wie ‘ben’ jij en klopt de omschrijving? ‘Geloof’ jij in dit soort testen of vind je het maar grote onzin?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

123 Reacties

 1. 22 mei 2019 / woensdag, 22 mei 2019

  Grappig, ik ben ook een ENFP..

  Moest er opeens aan denken vanavond en ging de test maken omdat ik mijn type vergeten was.

  Het werk wat past bij dit type is precies hetgeen wat ik graag zou willen gaan doen en weet dat ik daar gelukkig van zou worden!

  Ook qua persoonlijkheidskenmerken matcht het zeker 98%, toch best gek!

 2. 4 juli 2014 / vrijdag, 4 juli 2014

  Volgens de test ben ik ook een ENFP, ik kan me hier onwijs in vinden! Vooral het creatieve en vrijheid vind ik belangrijk! Ik houd van verandering en niet van routine, daarom kwam ik ook niet tot bloei als pensioen consultant. Ik heb super waardevolle inzichten door de test!

 3. 14 februari 2014 / vrijdag, 14 februari 2014

  ENFJ hier en wauw klopt verdomd goed inderdaad! Heel interessant

 4. 13 februari 2014 / donderdag, 13 februari 2014

  Ik had dat laatst ook met een test over mijn studiekeuze, de beroepen die uit de test kwamen waren PRECIES wat ik wilde worden. Deze test zal ik dus ook eens even gaan maken ;)

 5. Lytje
  13 februari 2014 / donderdag, 13 februari 2014

  Ik ben een INTJ, een Scientist. De eigenschappen kloppen wel (vooral introvert) maar ik vind mezelf eerder een Artist of Thinker.

 6. 13 februari 2014 / donderdag, 13 februari 2014

  Yes ik heb hem vandaag ook gedaan! Mijn type: INVJ. Ik herken een heleboel en sommige dingen zijn ook eng correct! Zoals het stukje over ‘messy desks’, hahaha mijn bureau is echt áltijd rommelig! Ook het stukje over sensitief en introvert zijn, maar toch heel sociaal is heel herkenbaar. Over het algemeen leuk om te doen dit testje!

 7. Maxime
  13 februari 2014 / donderdag, 13 februari 2014

  Mijn hubby en ik zijn obsessed met dit. :) Hij is een perfecte INTJ en ik ben een ESFJ/ESTJ (mijn T&F liggen ontzettend dicht bij elkaar). Ontzettend interessant en voor ons een goede manier om meer over elkaar te leren :)

 8. Tess
  12 februari 2014 / woensdag, 12 februari 2014

  Ik ben een ISFJ, maar of dat nou klopt..? Ik snapte de vragen ook niet heel goed, mijn engels isnog niet geweldig dus nouja. Ik had eerder verwacht om een ISFP of INTJ te zijn, maar ja.. :P. Qua introvert zijn: Dat klopt wel, maar de rest niet eigenlijk. Ik ben niet zo zorgzaam namelijk.

  Dat jij een ENFP bent vind ik best logisch, je bent ook echt iemand die inspiratie geeft aan anderen. bedankt voor het delen van deze vragenlijst. :P

 9. Michelle
  12 februari 2014 / woensdag, 12 februari 2014

  ENFP! Ha wat een toeval. Klopt goed idd. Maar soms denk ik dat net als bij horoscopen, dat lijkt ook altijd te kloppen… Hmmm

 10. Jori
  12 februari 2014 / woensdag, 12 februari 2014

  hoi Serena,

  Ik heb je vorige week een bericht gestuurd over de RAG-week in Utrecht via Facebook, omdat ik niet wist hoe ik je anders kon bereiken. Maar ik zie staan dat het in het mapje ‘overige’ komt omdat ik niet met je bevriend ben op facebook. Via deze weg wilde ik je het even laten weten..

  Groet,
  Jori

 11. 11 februari 2014 / dinsdag, 11 februari 2014

  Hihi! Ik ben echt obsessed geweest met dit (Ik ben een INFP). Het klopt niet helemaal dat Myers J en P erbij bedacht geloof ik. In ieder geval Jung baseerde het op functies en door de letters kan je aflezen welke functies iemand vaak gebruikt (ENFP – 1e: Extraverted Intuition Ne, 2e: Introverted Feeling Fi, 3e: Extraverted Thinking Te en 4e: Introverted Sensing Si). Het idee is dat die functies weer allerlei rollen spelen etc. Klinkt heel vaag, maar als je het uitzoekt klinkt het wel enigzins logischer ~

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *