How-to: product review

Er bestaan ontzettend veel beautyblogs en elke beautyblog houdt zich onder andere bezig met het reviewen van beautyproducten. Zelf richt ik me niet per se op reviews, maar jullie zien er regelmatig wat voorbij komen. Nu wil ik niet zeggen dat ik de ultieme review koningin ben, maar ik heb wellicht wel wat nuttige tips voor jullie op review gebied! Reviewen kan namelijk soms best lastig zijn, zeker als je een beginnende beautyblogger bent.

Tip 1: bedenk waarom je het doet
Waarom review jij dit product? In mijn geval is het omdat ik de lezer wil informeren en ik denk dat dit de voornaamste reden zou moeten zijn voor iedereen. Informatie staat voorop, want met een review wil jij de lezers immers laten weten wat ze kunnen verwachten bij de aanschaf van het product. Het is belangrijk om de productomschrijving zo volledig mogelijk te doen, om eventuele teleurstellingen te voorkomen. Verplaats je in de lezer. Wat zou jij willen weten over dit product voordat je het aanschaft? Probeer hier over na te denken en lees aan het eind van je review alles nog eens door om te checken of je niet een paar puntjes bent vergeten.

Tip 2: bepaal je insteek
De meeste productreviews die ik tegenkom hebben een persoonlijke insteek. Maar, pas op dat je niet té persoonlijk wordt. Ik ben wel eens iets tegengekomen als ‘Deze bodylotion ruikt naar chocola, bah, ik houd niet van chocola en ik zal deze bodylotion dan ook aan niemand aanraden’. Hello! Ik bedoel, waarom niet? Misschien is iemand anders wel helemaal verzot op chocola! Probeer het dus redelijk objectief te houden, met een subjectieve insteek. Zoiets als ‘Deze bodylotion heeft een zoete, volle en romige geur, de geur van chocola! Het doet me denken aan Kindersurprise eieren. Persoonlijk ben ik geen fan van foody geuren zoals deze, geef mij maar iets bloemigs, maar als je een echte chocoladefreak bent is deze bodylotion echt wat voor jou!’.

Zie je het verschil? In feite zeg je in beide gevallen dat de geur niet jouw ding is, maar je houdt wel rekening met het feit dan niet iedereen dezelfde smaak heeft. Je omschrijft iets zoals het is en verwerkt hier op een subtiele wijze je eigen mening in. Volgens mij werkt dit het beste. Misschien vind je het prettig om alles objectief te houden? Prima! Kies gewoon een insteek en houd je hier aan.

Tip 3: Wees zo volledig mogelijk
‘De creme is wit en ruikt heel fris. Trekt snel in en de prijs viel ook reuze mee. Ik kan hem echt aanraden!’. Is dat echt alles wat je zou willen weten bij de aanschaf van een creme? De kleur, geur, prijs en snelheid van intrekken? Misschien zijn dat wel de hoofdlijnen, maar naar mijn mening is dit niet volledig. Het hangt natuurlijk van het product af, maar je moet een product review zien als een analyse. Je ontleedt het product tot op het bot, totdat er niets meer overblijft om over te schrijven. En als je een mening hebt, onderbouw hem dan ook.

Tip 4: take your time
Ook is het in sommige gevallen belangrijk om producten een langere periode uit te testen. De celcyclus van je huid bijvoorbeeld is 28 dagen. Het is daarom raadzaam om skincare minimaal 28 dagen uit te testen voordat je het gaat reviewen. Eigenlijk zou 3 maanden nog beter zijn, maar soms lukt dat gewoon niet. Parfums veranderen gedurende de dag van geur (van top naar hart naar basis) en het is handig om een parfum één dag te dragen. Zo maak je alle veranderingen mee en kun je meteen bepalen hoe lang het parfum blijft ‘hangen’ op de huid. Hetzelfde geldt voor lipsticks (hoe lang en hoe goed blijft het zitten?), nagellak (na hoeveel dagen ontstaan er chips?) en zoiets eenvoudigs als bodylotion (voelt je huid aan het einde van de dag nog steeds zacht en moisturized?).

Het meeste kun je in een dag testen, sommige producten vereisen een week, een maand, of zelfs een langere periode. Ik heb besloten om geen wedstrijdjes te doen met andere beautybloggers om per se als eerste iets te reviewen. Ik neem liever mijn tijd, test het goed uit, voordat ik een review online plaats. Op deze manier kan ik een kwalitatief goede review schrijven waar ik 100% achter sta.

Tip 5: don’t be lazy
Bij een goede productreview horen ook duidelijke foto’s. Met foto’s kun je de lezers laten zien wat je bedoelt, omdat alleen woorden soms niet genoeg zijn. Bovendien zegt een foto meer dan 1000 woorden! It’s true! Wat ik zelf erg prettig vind bij make-up reviews zijn swatches. Naast een swatch vind ik het minstens net zo belangrijk om te zien hoe het product in het gezicht staat, dus een full face foto met bijvoorbeeld een lipstick of een look met de geswatchte oogschaduws voegt voor mij wel degelijk wat toe. Ik moet bekennen dat ik me er ook wel eens schuldig aan hebt gemaakt en in mijn haast alleen swatches liet zien, maar eigelijk, als ik heel eerlijk ben, is een full face onmisbaar. Het is wel veel extra werk, maar zoals ik al zei, je doet het voor je lezer. Ik weet zeker dat full faces heel nuttig zijn omdat de lezer in één oogopslag kan zien hoe iets staat, beter dan een swatch of een lip close-up.

Tip 6: don’t overdo it!
Je kunt met een review ook te ver gaan, believe it or not. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen te weinig en te veel informatie en te weinig en te veel foto’s. Kijk, als ik met hele lappen tekst kom aanzetten over bijvoorbeeld één product, verliest de lezer de interesse en wordt er alleen maar doorgescrollt naar beneden. Als er te veel foto’s in een review staan (ik heb wel eens reviews gezien met 5 foto’s van het doosje en 4 foto’s van de pot creme) verliest men evenals de interesse. Bedenk: waarom zou iemand zo veel foto’s van een doosje en een potje willen zien? Less is more, zeggen ze. En een andere goeie is ‘Kill your darlings’. Probeer daar dus een goede balans in te vinden. Ik vind te veel scrollen sowieso erg vervelend en ik probeer een stukje tekst altijd af te wisselen met een foto. Dit leest veel prettiger en de aandacht wordt er bij gehouden. Win-win!

Tip 7: wees eerlijk
Eerlijkheid staat voorop! Als je wil dat lezers op jouw mening kunnen bouwen moet je ten alle tijde eerlijk zijn. Ben je dat net, en men komt er ook nog eens achter, dan verlies je je geloofwaardigheid en zullen alle reviews voortaan als lachertjes worden afgeschilderd. Zo werkt het nu eenmaal in beautyblogland. En met eerlijk bedoel ik niet ‘om eerlijk te zijn vind ik dit product 3 maal niets. Het is vettig, stinkt en moeilijk te verkrijgen’. Zoals ik al eerder aangaf is het handig om meningen te onderbouwen en een product afbranden hoeft in principe niet. Dat iets niet werkt voor jouw huid of jouw haar of gewoon jij als geheel persoon, hoeft nog niet te betekenen dat het voor een ander hetzelfde doet.

Misschien heeft iemand anders wel een hele droge huid, geen probleem met online shoppen en een andere smaak in geuren. Bovendien maak je niet echt een leuke indruk als je iets aan het bashen bent. Je mag best negatief zijn, maar vertel en dan bij waarom en houd het netjes en respectvol. Ik heb genoeg producten gereviewed waar ik totaal niet enthousiast over was en men leest dat tussen de regels door of heeft aan een foto van een magere swatch al genoeg. Foto’s liegen niet.

Ik wil als laatste nog even kwijt dat ik me ook niet altijd heb gehouden aan mijn eigen tips (ik doel op tip 4 en 5), maar in mijn ogen is dit wel nodig voor een volledige en goede review. Althans, als het doel is om je lezers goed te informeren. Ik probeer ook niemand voor het hoofd te stoten of de wiseguy uit te hangen. Doe er gewoon je voordeel mee zou ik zeggen!

Goh, ik zou nog wel even 4 uur door kunnen gaan over reviews schrijven, maar ik wil niet dat jullie in slaap vallen en ik denk dat ik alles wel zo’n beetje heb gecovered met bovenstaande tips. Mochten jullie nog vragen of aanvullingen hebben, leave a comment! 

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

89 Reacties

 1. 10 december 2014 / woensdag, 10 december 2014

  ik ben ook net mijn blog begonnen en ga de tips zeker gebruiken thanks

 2. 22 april 2014 / dinsdag, 22 april 2014

  Bedankt voor dit duidelijke artikel. Nu moet het zelfs mij lukken.

 3. lizzie
  31 maart 2012 / zaterdag, 31 maart 2012

  hoe krijg je producten of samples toegestuurd?

 4. 2 december 2011 / vrijdag, 2 december 2011

  Hyee, Serena!
  dat heb je weer eens super goed uitgelegd!
  Maar koop jij al je producten echt zelf of krijg er ook door gestuurd ?
  Zo ja,wat moet je doen zodat mensen producten naar je opsturen?

 5. 27 november 2011 / zondag, 27 november 2011

  Handige tips, ik denk er ook aan een review te schrijven, maar ik heb nog niet zoveel producten omdat elke week te doen…

  xx-Dieuwzz

 6. 10 november 2011 / donderdag, 10 november 2011

  Handige tips!

 7. awa
  8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  toen je zei dat de lezer interesse zou verliezen..
  had ik daarvoor al mijn interesse verloren en was ik naar beneden gescrold..
  het voelde alsof je mijn gedachten las XD

 8. 8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  Enorm handige tips! Ga ik zeker over nadenken als ik bezig ben :D
  x

 9. 8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  Ik ben het helemaal met je eens, ik kom wel eens op blogs waar dan staat; deze lipgloss plakt, echt heel vies. dus ik zou er echt geen 12,00 voor betalen. *onscherpe foto*
  Klaar review.

  Ik probeer zelf altijd scherpe foto’s te hebben, ik vertel vaak precies wat ik vind, hoe iets voelt, de geur. Ik vind dat zelf belangrijk, dus vind het fijn om mijn lezers dat ook te vertellen.

  +ik kan objectief oordelen, ik ga niet ten onder als het product niet verkocht word, ik word ook niks rijker als het product de schappen uit vliegt.

 10. Tessa
  8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  Goede foto’s zijn ook een absolute must voor een blog. Ik irriteer me soms mateloos aan sommige mensen die even snel een wazige foto met de mobiel maken en die gebruiken. Neem de tijd voor goede foto’s, want dat kan ook een artikel maken of breken zou ik zeggen.

 11. 8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  Weet je wat ik heel vervelend vind? Als een blog wel foto’s heeft maar dat het niet de foto’s van diegene zelf zijn. Of het zijn foto’s die heel slecht zijn. Ook vind ik het fijn als het over een producten gaat dat er dan wel minimaal een swatch bij zit.
  Echt handige tips trouwens! :) Ik hou me eigenlijk wel aan bijna alles, ik heb alleen nauwelijks een full face foto erbij, dat vind ik soms toch een beetje eng.

 12. 8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  Wat een goede tips, ik ga hier zeker wat mee doen in de toekomst, ben pas net 2 weken aan het bloggen dus nog een “groentje” vergeleken met jou ;) dank je wel voor dit artikel

 13. 8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  een goede handleiding, maar ik geef een van de bovenaanstaande comment gelijk. Wees transparant en kritisch ook met de ingredientenlijst. En dan heb ik het niet over twee of drie werkende stoffen maar de hele lijst.
  Groetjes, liv

 14. valerie
  8 november 2011 / dinsdag, 8 november 2011

  Leuk! En handig! Ik ga denk ik ook beginnen met een blog.
  Xx

 15. 7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  Handige tips! Bedankt :)

  Ik ben zelf nog maar pas beginnen bloggen en vind het nog heel moeilijk om een balans en structuur te vinden. Maar dat zijn ook dingen die je al doende leert denk ik..

 16. 7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  zo top dat jij WEL goeie reviews schrijft vergeleken met de andere beautybloggers!

 17. Nikitaa
  7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  Hey Serena, handig artikel! ik heb een vraagje. ik gebruik sinds een tijdje zwitsal baby creme als dagcreme en eigenlijk bevalt het me hartstikke goed maar nu vroeg ik me af of dat minder voor je huid doet dan een ‘echte’ dagcreme ( buiten dat er geen spf inz it ) ? volgens my ben ik niet de enige die dol is op zwitsal maar ik kon er niks over vinden dus ik ben benieuwd.
  bedankt alvast! X

  • izzy
   10 november 2011 / donderdag, 10 november 2011

   Hey ik weet niet of het minder doet dan een dagcreme maar een tip is op internet of in een winkel de ingrediënten vergelijken. Zit er in een dagcreme meer? Dan doet het denk ik ook meer voor je huid. (Dat is natuurlijk niet altijd zo en het hangt ook af welke ingredienten erin zitten).
   Of vergelijk het zelf door een dagcreme te kopen.

 18. 7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  Goed artikel en tips! Op mijn blog ben ik gestopt met reviews te doen. Tenzij ik het echt zou willen delen. Maar dan blijf ik vast zitten met wat ik allemaal wil vertellen over het product! En toen kwam ik tot de conclusie dat reviews misschien niets voor mij zijn. In plaats van nagellak te reviewen doe ik gewoon een NOTD. Ja, daar is een verschil in vind ik :’)

  Ik herken vooral de overload aan foto’s-opmerking in je artikel. Er zijn bepaalde blogs die 10 foto’s trekken van een of ander crème potteke uit verschillende hoeken, 3 foto’s met de crème op hun vinger, crème op hun arm, crème op vakantie, crème op de zetel terwijl ie tv kijkt, crème in de hangmat, …
  Ik zie liever een beperkt aantal tothepoint foto’s. Da’s ook minder scrollwerk.

 19. Leonie
  7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  Heeel goed artikel! :) Wat mij betreft verplichte kost voor alle beauty bloggers out there..

 20. 7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  Heel erg goede tips :D x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *