How-to: Halloween Party

Vandaag heb ik weer een leuke Halloween tutorial voor jullie, en wel eentje waarin Eva – winnares van een Samsung Galaxy Note II – jullie stap voor stap laat zien hoe je een te gek  en onvergetelijk Halloween feestje geeft! Ze heeft de foto’s, collages en het filmpje gemaakt met de Note II. Vanaf nu Eva aan het woord.

Lieve BL-ers,
Altijd al een fascinatie gehad voor griezelige dingen? Vroeger fervent Paul van Loon fan en fanatiek lid van de griezelclub? Dol op horrorfilms, maar omringd door vriendinnen die meer van de romcoms zijn? Indien ja, dan is het binnenkort jóuw tijd om te shinen en al je vrienden -legitiem- de stuipen op het lijf te jagen. Indien nee, dan is nu de tijd aangebroken om alsnog de ‘Kippenvel’ boekenserie aan te schaffen en een meer duistere kant van jezelf te ontdekken. Of om deze tijd van het jaar simpelweg als excuus te gebruiken een te gek feest te geven. Het is namelijk, inderdaad, bijna HALLOWEEN. En dat is de tijd om samen te griezelen. Hoe je dat samen griezelen goed kunt verpakken in een Halloweenfeest, dáár ga ik jullie meer over vertellen.

Halloween, een samentrekking van het vroegere ‘All Hallows Evening’, is een jaarlijks feest dat op de nacht van 31 oktober gevierd wordt. Over de oorsprong van het feest bestaat onenigheid, zowel Christelijke als Keltische invloeden worden genoemd, maar waar geen onenigheid over bestaat is de sterke connotatie die het feest heeft met de dood. Op 31 oktober worden de doden geëerd en daar horen van oudsher verschillende rituelen bij, zoals het vermommen van je voorkomen of het ophalen van snoepgoed. In de moderne vorm van Halloween– groot en bekend geworden in Amerika – spelen deze rituelen nog steeds een rol. Ze zijn echter losgekoppeld van hun religieuze betekenis.

Vanuit Amerika heeft de moderne vorm van Halloween zich verspreid naar andere delen van de Westerse wereld. Ik ben Nederlands-Amerikaans en het doet me grote deugd dat ook in Nederland Halloween in toenemende mate zijn intreden heeft gedaan. Dat heeft niet zozeer te maken met mijn Amerikaanse achtergrond, maar vooral met het feit dat ik precies díe griezelige horrorfan ben, die ik aan het begin van het artikel schetste.

Er is geen enkele andere gelegenheid waarop je als horror-fan zó all-out kunt gaan, als op Halloween. Waarop je mensen kunt laten schrikken zonder ruzie te krijgen of je te moeten excuseren. Waarop je je kunt verkleden als een bloederige Freddy Krueger zonder sociaal gestoord over te komen. Zelfs op carnaval overheersen namelijk de lieflijke creaties- de feeën, elven en barbapappas- maar níet de minstens zo fascinerende horroriconen van deze tijd. En er is geen enkele andere gelegenheden waarop drank, eten en horror, drie uitstekende ingrediënten, zo goed gecombineerd kunnen worden.

Máár om een Halloween feest geslaagd te laten zijn, kunnen in mijn ogen een aantal elementen absoluut niet ontbreken. En in dit opzicht kunnen we zeker wat leren van onze buren aan de overkant van de Atlantische oceaan, die tenslotte al decennia van ervaring op ons voorhebben. Daarom hier vijf tips voor een griezelig maar geslaagd Halloween-feest

1. Laat mensen schrikken!
Wat ik vaak nog mis op Halloween feesten in Nederland, is een truc waarvan je als gast écht schrikt. Dat hoort er natuurlijk wel bij. Een truc die zeer makkelijk uit te voeren, maar werkelijk altijd oh-zo-effectief is, is de methode die ik maar even ‘The Living Statue’ heb genoemd. Hieronder een korte how-to + illustratie.

How-To: ‘The Living Statue’

Wat heb je nodig?

Je kunt natuurlijk een volledige outfit aanschaffen bij een feestwinkel, maar met een eng masker en alledaagse voorwerpen kun je ook een effectieve val zetten. Daarvoor heb je nodig:

V.l.n.r.: een eng masker, iets van een stok (ik heb bij gebrek aan stok een waterpas gebruikt) en touw, wasknijpers en een laken (heb je toevallig een zwart laken, gebruik deze dan), een bezem.

Daarnaast heb je een handlanger nodig die de ‘Living Statue’ wil spelen wanneer jij de gasten binnenlaat.

Wat ga je daarmee doen?
Het masker zet je op het hoofd van jouw handlanger. Met het touw bevestig je de stok aan armen en schouders. Vervolgens drapeer je daaroverheen het laken, welke op de rug met wasknijpers vastgeklemd kan worden. Omdat het laken over de stok wordt gedrapeerd lijkt het net alsof er zich geen mens onder het laken bevindt. Zet jouw handlanger dan ergens in een hoek van de kamer neer en schuif de bezem onder het laken, op zo’n manier dat het lijkt alsof het masker op de bezem rust. Het resultaat is een amateuristisch uitziende pop. Dat is prima, hoe amateuristischer het voorkomen hoe minder mensen zullen verwachten dat er iets aan de hand is. Ter illustratie:

Hier zit ik dus echt onder ;)

Wat is het resultaat?
Zorg dat zich bij de ‘Living Statue’ iets van een tafeltje bevindt met enge hapjes of drankjes. Wanneer dan gasten aanbellen, laat jij je gasten binnen, terwijl je handlanger de gasten in de hoek opwacht. Neem de jassen aan van de gasten om ze op te hangen en zeg dat ze zelf alvast een hapje of drankje kunnen nemen. Wanneer de gasten het zich dan gemakkelijk maken, laat jouw handlanger ze keihard schrikken! Pas wel op dat de gasten niet schrikken wanneer ze bezig zijn met inschenken, want dan wordt het messy ;) Het resultaat is zoiets als dit:

[do action=”ytr”][/do]

2. Verkleden is een must
Soms kom ik nog wel eens op Halloween feestjes waar mensen niet of nauwelijks verkleed zijn. Dat geeft écht een veel minder goed effect dan wanneer mensen hun best hebben gedaan voor hun kostuums. En dat hoeft helemaal niet veel moeite te kosten: met een beetje witte en rode schmink kom je echt al een heel eind! Zoals we allemaal weten is de mens echter van nature liever lui dan moe, dus zul je jouw gasten een beetje op weg moeten helpen. Je kunt bijvoorbeeld Halloween-inspiratie toevoegen aan de uitnodigingen voor je feest, met foto’s en tutorials zoals die van Nadi (nepwonden) of deze. Bovendien kun je ervoor kiezen een prijs uit te reiken voor de beste Halloween-outfit. Bedenk een leuke prijs, die mensen prikkelt nog een beetje extra hun best te doen!

Foto: Bob Jagendorf

3. Zorg voor de juiste accessoires
Met de aankleding van je Halloween feest kun je zo gek doen als je zelf wilt. Het allerbelangrijkste is echter dat het donker is. Niet zo pikkedonker dat men alles omstoot en met verkeerde partners aanrommelt, maar wel net donker genoeg om een freaky sfeertje te geven aan de ruimte. Kaarsen kunnen dat effect geven, maar zijn vanwege brandgevaarlijkheid niet handig op een feest. Waar je aan kunt denken zijn gedimde lampen, nepkaarsjesen en slingers met lichtjes eraan. Lichtgevende pompoenen, of pompoenen die goed verlicht zijn, mogen natuurlijk niet ontbreken. Om het extra freaky te maken kun je bovendien spinnenwebben en allerlei andere accessoires toevoegen die je zelf kunt maken (bijvoorbeeld dit) of bij de gemiddelde feestwinkel kunt vinden.

Bron: homedit.com

4. Scary Food
Wanneer de schaars verlichte ruimte, gevuld met freaky gasten, bovendien enge hapjes en drankjes herbergt is het feest compleet. Denk aan bloederige drankjes, zoals rode wijn, glühwein en bloody mary of voeg kleurstoffen toe aan minder griezelige drankjes. Ranzige hapjes vind je overal op internet, bijvoorbeeld hier (waarschuwing: de hapjes op deze site zijn echt heel ranzig).

Foto’s: Nancy Dorsner & Kinwart

5. Enge muziek en films
Last but not least: de juiste soundtrack kan een feest maken of breken. Laat de zwoele R&B of de catchy popnummers even liggen en kies voor enge, mysterieuze of onheilspellende muziek op je feest. Waar ook nog een beetje groove inzit, zodat er wat te dansen valt. Een mooie top 13 van perfecte Halloween nummers kun je bijvoorbeeld hier vinden. Heb je de beschikking over een groot scherm, gebruik deze dan om horror-klassiekers -zoals It, Nightmare on Elm Street, The Exorcist, Psycho of Halloween- zonder geluid op af te spelen. In een slecht verlichte ruimte, met enge muziek, geeft dat zeker een spooky effect.

Tot slot
Met een mooie truc, enge gasten, niet al te veel licht, vies eten en een griezelige soundtrack heb je in mijn ogen de ingrediënten voor een onvergetelijke Halloween. Hebben jullie wel eens een Halloween feestje gegeven, of iemand enorm laten schrikken? Laat jullie ervaringen achter in de comments! Ben ik nog een belangrijk ingrediënt vergeten? Ook dan hoor ik het graag!

Heel veel plezier op 31 oktober, en vergeet niet na afloop van het feest je ramen en deuren goed te sluiten…

Liefs,
Eva

 

Volg:

66 Reacties

 1. 26 juli 2017 / woensdag, 26 juli 2017

  Ik heb vorig jaar Halloween gemist daarom wil ik dit jaar mijn best doen! Ik vind het idee met thematische uitnodigingen heel leuk, zal zekerlijk proberen! Maar ook moet ik ervoor zorgen dat ik perfect eruit ziet. Straks ga ik op zoek naar een origineel kostuum omdat ik wil uniek en mooi tijdens een party blijven ;)

 2. Lara
  24 september 2016 / zaterdag, 24 september 2016

  Suuuuper leuk artikel enorm handig voor mij want ik hoe echt van Halloween en griezelen enzo en als het Halloween is wilde ik graag een uge feest geven dus tanxx voor de handige tips :)

 3. Veerle
  5 oktober 2013 / zaterdag, 5 oktober 2013

  Echt leuke halloween tips nu weet ik ijdellijk hoe ik me moet verkleden :)

 4. Esther
  17 november 2012 / zaterdag, 17 november 2012

  Heb het hele halloween-gebeuren nooit begrepen eigenlijk. Hoezo zouden enge muziek en enge kostuums leuk zijn? Naja. Die ‘scary food’ is wel écht scary. brr…

 5. Sabine
  1 november 2012 / donderdag, 1 november 2012

  Aaaah cool!!!! Super! Leuke tips!! Als ik nou wat meer tijd had gehad de afgelopen tijd had ik dit zeker willen doen :) Je hebt echt leuke tips…. Heb je misschien ook tips voor kerst feestjes? Verjaardag feestjes? Examen feestjes? Kinderfeestjes? Sorry dat ik zo enthiousias ben maar ik heb nu zo’n zin om een feestje te geven!!!
  Xxx

 6. Liza
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Super leuk artikel!! Er staan een hoop ideetjes in voor volgend jaar: )
  Want ik heb Halloween al gevierd bij vrienden thuis.
  Ik had enge cakepops gemaakt (skulls, spookjes en enge pompoenen), maar er waren eigenlijk geen hartige hapjes, alleen veel eng snoep, dus volgend jaar ga ik zeker wat enge hartige hapjes maken uit dit artikel.

  Dat laten schrikken vind ik zo leuk hihi, dat ga ik volgend jaar ook doen!
  We hadden wel 1 vriendin heel erg laten schrikken, we waren ons allemaal aan het klaar maken bij andere vrienden en wij waren al klaar, dus mijn vriend verstopte zich in de badkamer achter het douchegordijn (in heeel eng kostuum, met een super eng dood masker) en toen liep die vriendin dus naar de badkamer en ze schrok zich echt rot :P!!!

  Aww I love Halloween, heb super veel zin in volgend jaar!!

 7. zoë
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  super leuke ideeën! alleen ik heb geen idee hoe ik mijn vrienden zo ver krijg om verkleed te komen. :(

  maar, off topic, is lavendel olie ook geschikt voor de oil cleansing method? gemixt met amandel olie en zonnebloem olie?

 8. 31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Wat een gave ideeën! Ik ben niet zo van het feestjes geven maar het ziet er echt ontzettend leuk uit. Ik hoop dat wij nuchtere Nederlands ook ooit zo fanatiek Halloween gaan vieren, lijkt me geweldig!

 9. 31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Nog nooit een halloween feestje gegeven maar het lijkt me echt leuk! Misschien ook omdat hier in de omgeving waar ik woon er nog niet veel aan gedaan word..

 10. Diana
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Wat kun je leuk schrijven Eva!
  Erg interessant artikel! Zit nu die halloween nummers te luisteren, haha ghostbusters!

 11. Siem
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Heel leuk geschreven!! Maar bah bah ik ben echt een te erg meisje meisje wat dit betrefd ik vind dit namelijk veel te eng…

 12. Norma
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Super gaaf artikel

 13. Miehke
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  die nepwonden zie er echt ieuwwie uit !
  voor de rest alles super leuk! ze heeft het zeker er vast verdient ! leuk feestje :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *