How-to: filmpjes opnemen

Vandaag gaan we het hebben over filmpjes of liever gezegd, het opnemen daarvan. Eerder deze week heb ik mijn tips over het schrijven van een goede review gedeeld  (klik) en het leek me ook een goed idee om jullie wat tips te geven op film gebied. Mocht je een blogger zijn dan kan ik het van harte aanbevelen om filmpjes op te nemen voor je blog. Het geeft je bezoekers een ‘echter’ beeld van de persoon achter de blog en dat vindt men over het algemeen erg leuk om te zien. Net zoals wij de behind-the-scenes filmpjes zo leuk vinden omdat we dan de ‘ware persoon’ achter een acteur of popster ontdekken.


Ik krijg van jullie vaak superlieve complimentjes over mijn filmpjes en daar ben ik erg blij mee! Ik moet ook toegeven dat het steeds beter gaat. Ik neem mijn filmpjes in 1 take op en knip hier en daar wat uuuhs en aaaahs eruit en klaar. In het begin was dat hele andere koek hoor, dan struikelde ik over mijn woorden, had ik black-outs en heel veel uuuuuhs. Ach, en soms heb ik ook wel eens een dag dat het minder gaat dan andere dagen, maar met een beetje knip- en plakwerk monteer je alsnog een vloeiend filmpje aan elkaar. Hier zijn mijn tips en ik hoop dat jullie er wat aan hebben;

1. Apparatuur
Ik heb het geluk van een iMac en een Macbook, maar niet iedereen heeft centjes om deze vrij dure computers aan te schaffen. Je zal moeten roeien met de spanen die je hebt. Heb je een Apple computer dan kun je prima uit de voeten met hun webcams en het bijbehorende iMovie (video bewerkingsprogramma), maar heb je een andere computer dan moet je het een beetje anders aanpakken. Als de ingebouwde webcam niet goed genoeg is kun je misschien een losse webcam kopen, maar ik denk dat een fotocamera die kan filmen beter werkt.

Misschien is het handig om een apart geheugenkaartje aan te schaffen, eentje waarbij je gemakkelijk 45 minuten kan filmen zodat je zeker weet dat je camera niet halverwege je filmpje nokt. Zorg dat alle instellingen goed staan en dat je weet hoe je je filmpje van de camera op je computer kunt plaatsen. Neem gewoon een testfilmpje op van 10 seconden en check het even, want het zou zonde zijn als jouw 20 minuten durende make-up look niet van je camera naar je computer te transporteren is! Zet je camera op een stabiele plek (misschien een tripod?) en zet er een spiegel achter, zodat je in de gaten kan houden of je wel goed in beeld blijft.

Goed, eenmaal op de computer moet je het bewerken. Zelf gebruik ik iMovie en voorheen Windows Movie Maker (niet per se aan te raden), maar misschien dat jullie betere (gratis) programma’s weten? If so, please leave it in een comment voor de andere bezoekers. Je kunt ook programma’s kopen (of illegaal downloaden, maar dat heb je niet van mij) zoals Magix of Adobe Premiere.


2. Setting

Je hebt je apparatuur, maar de setting is minstens net zo belangrijk. Waar ga je zitten? Of sta je liever? Heb je voldoende licht en is het achtergrond geluid niet te hard? Het is raadzaam om in een afgesloten ruimte te zitten. Ramen en deuren dicht, zodat er geen achtergrondgeluid jouw filmpje kan verstoren. De een vind het leuk om een gezellige setting te hebben, bijvoorbeeld je slaapkamer (like Juicystar07), terwijl de ander het liever clean houdt en kiest voor een egale witte muur (like Pixiwoo). De keuze is aan jou!
Wat in elk geval belangrijk is, is belichting. Daglicht is het makkelijkst, maar neem je ‘s avonds op of heb je liever kunstlicht probeer dan in een goed belichte ruimte te zitten. Richt eventuele spots niet direct op jezelf, dat zorgt voor overbelichting. Probeer het te dimmen door er een wit filter voor te hangen of werk met tegenlicht. Op YouTube bestaan er veel filmpjes voor een ‘at home video studio’.

3. Go!
In principe ben je er nu klaar voor! Als het je eerste filmpje is (spannend!) houdt het dan vooral simpel. Doe iets waarover jij honderduit kan praten. Of waarbij je geen hele lappen tekst uit je hoofd hoeft te leren. Shoplogs zijn altijd makkelijk en die raad ik dan ook zeker aan als je voor het eerst een filmpje gaat maken! Maar neem gewoon iets waarbij jij je prettig voelt. Ga gewoon zitten, zet de camera aan en go! Gewoon doen. Dan kan je achteraf altijd nog bepalen of het opnieuw moet, maar dan heb je het ijs in elk geval gebroken.


4. Act natural
Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zodra die camera aangaat ben je toch een beetje anders. Maar dat hoeft niet, het is gewoon een kwestie van oefenen. En observeren. Misschien heb je wel wat filmpjes van jezelf teruggezien ooit, van die home video’s? Waarschijnlijk vind je het gek om jezelf terug te zien, en  dat is heel normaal, maar dat is wel hoe jij bent. Hoe jij natuurlijk voor de camera staat. En dat is ook wat de kijker wil zien. Denk dus terug aan die beelden en probeer ook anderen te observeren. Je vrienden of gewoon vreemden in het winkelcentrum. Hoe praten zij tegen hun vrienden. Hoe drukken ze hun expressies uit, hoe bewegen ze hun handen tijdens het praten? Probeer dit een klein beetje in gedachten te houden. Dit kan vooral in het begin helpen, later zal je merken dat praten voor de camera je steeds gemakkelijker af gaat. Oefening baart kunst!

5. Wees niet al te kritisch
Als je je filmpje terugkijkt denk je misschien ‘oh nee, mijn haar zit stom, wat kijk ik lame, wat doe ik gek met mijn handen’. Blablabla. Take it easy on yourself! Nobody’s perfect. Dingen die wel een beetje ‘irritant’ kunnen zijn voor de kijkers zijn bijvoorbeeld hele smakkende geluiden tijdens het praten of een stortvloed aan ‘uuuh’s’. It’s ok. Dat knippen we er gewoon uit. Net als ongemakkelijke stiltes, geritsel van tasjes, black outs, het langdurig zoeken naar een make-up product of die keer dat jij je hete thee over je schoot kieperde. Gewoon, hop, uit de video editten.


6. Contact
Het is belangrijk dat je je kijkers betrekt bij je filmpje. En dan bedoel ik dat je oogcontact moet maken. Of nou ja, oogcontact, you know what I mean! Probeer dus echt recht de camera in te kijken. Als je bezig bent met dingen, bijvoorbeeld opmaken of dingen pakken tijdens een shoplog, probeer dan tussendoor even de camera in te kijken. Het kijkt gewoon fijner en persoonlijker! Als je gaat praten probeer dan ook duidelijk te praten. Zelf heb ik nogal de neiging om te mompelen, maar dat heb ik de laatste tijd wat verbeterd. Luid en duidelijk praten en vooral niet overarticuleren.

7. Chill
Zoals ik al zei, oefening baart kunst. De eerste keer zal wat ongemakkelijk zijn, maar de keer erna al stukken minder en na een tijdje heb je het gewoon helemaal in de vingers. Dan zal je vanzelf wat meer ontspannen, een relaxtere houding aannemen, grapjes maken, gewoon zoals je zelf bent. Ik vind het een onwijs compliment als mensen (vrienden, familie) zeggen dat ik in mijn filmpjes hetzelfde ben als in het echt. Dat is namelijk ook echt wat ik wil.

Kijk, in filmpjes waarin ik iets uitleg ben ik wel een beetje anders hoor. Dan neem ik de ‘presenteer houding’ aan. Ik blijf wel mezelf, maar op een andere manier. Een soort lesgeef manier, denk ik. Wat mijn ‘truc’ is, is dat ik tegen de camera praat alsof het mijn buddy is. Alsof het een vriendin is aan wie ik mijn laatste aankoopjes laat zien of een groepje meiden die ik graag een make-up look wil leren. Ik probeer gewoon te praten zoals ik het zou doen als ik een cursus zou moeten geven. It works for me!


8. Entertain
Stel je voor, je kijkt The Voice, en Wendy van Dijk staat daar als een dooie pier te presenteren. Daar worden we niet gelukkig van he? Probeer dus altijd gewoon lekker enthousiast te praten. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen en je hoeft er geen overdreven blije houding bij aan te nemen, dat zou een beetje fake overkomen denk ik, maar wees gewoon jezelf en dan net een tikje enthousiaster. Bestudeer desnoods presentatoren en -trices, kijk hoe Wendy van Dijk het doet, of die meiden van Hart van Nederland. Kies een style die dicht bij jezelf ligt. Misschien ben je graag zen (a la Michelle Phan) of hyperenthousiast, do what works for you!

9. Never give up!
Kijk, niet iedereen heeft het meteen in de vingers. Of na keer op keer proberen. Misschien ben je verlegen, onzeker, krijg je black-out’s, struikel je over je woorden, het kan en mag allemaal. Maar geef niet op. Sommigen zullen een natuurtalent zijn, anderen zullen er wat harder voor moeten werken. Neem desnoods toneellessen (heb ik ook gedaan), oefen in de spiegel, bekijk talloze andere filmpjes op YouTube, schrijf een scriptie over presenteren, wat jij wil. Als jij hiermee je doel kan bereiken dan doe je dat. Sowieso is het een goed idee om andere (beauty)blogger filmpjes te bekijken en te bestuderen. Zo kan je voor jezelf bepalen wat jij als kijker prettig en minder prettig ervaart en hier je voordeel mee doen.

If everything fails, probeer dan eens een voice over, zoals de YT video’s van Andreaschoice (love them!).


Dat waren mijn persoonlijke tips! Ik hoop dat ik jullie hiermee voldoende heb gemotiveerd om eens een filmpje op te nemen voor je blog. Super spannend, maar het geeft je blog naar mijn mening meerwaarde en ik denk dat je hiermee op den duur meer bezoekers zal trekken. In elk geval is het leuk voor je lezers om jou als blogger eens in beweging te zien en om je stem te horen.

Ik ben benieuwd, wat vinden jullie goed en minder goed aan beautyblog filmpjes? Wat is er irritant en wat is er leuk?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

63 Reacties

 1. Stacey
  4 maart 2016 / vrijdag, 4 maart 2016

  Hey, deze tips kan ik zeker gebruiken voor mijn YouTube kanaal bedankt! Wil je misschien ook eens iets schrijven over het bedenken van video’s en over ideeën daarvan? xxx

 2. 5 augustus 2015 / woensdag, 5 augustus 2015

  Thanks voor de tips. Ik ga iets heel anders proberen. IPV youtube ben ik begonnen op Facebook. Ik ga van de week beginnen met filmen. Groetjes Melanie (21) uit Haarlem.

 3. ShineLikeNina
  15 juli 2015 / woensdag, 15 juli 2015

  Bedankt voor de tips ik ben ook een YouTube kanaal begonnen gisteren en heb mijn eerste video er ook al opstaan ik was heel nerveus ik hoop dat deze tips helpen (mijn kanaal heet ShineLikeNina)

  • Stacey
   4 maart 2016 / vrijdag, 4 maart 2016

   Ik denk dat het met deze tips wel een leuk YouTube kanaal wordt ik ga even een kijkje nemen hoor! Blijf vooral rustig aan just chill

 4. 25 juni 2015 / donderdag, 25 juni 2015

  ik vindt het echt heel erg fijn. ik heb namelijk ook net een youtube kanaal gestart. en ik gebruik windows movie maker. en niet windows live movie maker. misschien maakt dat iets uit maar en nog wondershare

 5. 24 juli 2014 / donderdag, 24 juli 2014

  Ik lees nu pas je artikel met jou tips. Ik ben vorige week donderdag bezig geweest met mijn eerste filmpje op te nemen. Dit was een shoplog. Ik merkte aan mijzelf dat ik het echt super eng vond om hem op openbaar te zetten.

  Maar ik heb het gedaan. Maandag 2e filmpje opgenomen en dat ging al veel gemakkelijker. Ik vond het niet eng en ben gewoon blij dat ik het lef heb om mijzelf op YouTube te zetten.

  Liefs Melissa

 6. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik wil graag filmpjes voor mijn blog maken maar ik faal echt heel erg! Misschien helpen deze tips! Thankyou!

 7. blabla
  21 november 2011 / maandag, 21 november 2011

  ey jullie moeten stoppen met zulke onzin.

 8. 13 november 2011 / zondag, 13 november 2011

  Het filmpje opnemen gaat eigenlijk goed maar bewerken .. Ik gebruik Windows live Movie maker maar ik heb geen idee hoe je moet knippen in een video,, iemand anders misschien?

 9. 12 november 2011 / zaterdag, 12 november 2011

  Wat een super leuk en handig artikel! Ik ben toevallig ook van plan om filmpjes te gaan maken! Ik heb laatst al een artikel op mijn blog geplaatst waarin ik om tips vroeg van andere bloggers. Ik ben namelijk hard op zoek naar een goede camera en ik wil ook alles leren over het bewerken van de filmpjes.
  Je artikel heeft me weer een eindje op weg geholpen, thanx!
  Liefs Ramona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *