How-to: cleanse your face

Het reinigen van het gezicht is iets wat veel mensen wel doen, maar… doe je het eigenlijk wel goed? Natuurlijk is elke huid anders en heeft iedereen weer een andere manier van reinigen. De één is in een paar vegen klaar met een reinigingsdoekje en de ander heeft er een heel 20-minuten durend ritueel van gemaakt. Als jouw reinigingsmethode werkt voor jouw huid dan moet je het vooral zo laten, maar mocht je niet helemaal tevreden zijn dan kunnen onderstaande tips je misschien op ideeën brengen om het net even anders aan te pakken.

1. Bepaal je huidtype
Een veelgemaakte fout is het gebruiken van skincare die niet past bij jouw huid. Mensen hebben al snel de neiging om een gehele anti-acné lijn aan te schaffen wanneer ze een paar puistjes ontdekken, maar misschien is een lijn voor de gemengde huid op dat moment wel beter. En heb je echt een droge huid of is het gewoon erg gevoelig?

Ik vind het zelf vrij lastig om te bepalen welk huidtype ik heb, maar je kun altijd advies vragen aan een verkoopster, huidtherapeut, schoonheidsspecialiste of andere deskundige. Ook zijn er veel online testjes die je kunt doen om erachter te komen wat voor type huid je hebt. Ik zou me daar niet per se op vastpinnen (elk huid is anders en dient echt in levende lijve bekeken te worden), maar het is wel een goede indicatie.

2. Double cleanse!
Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig omdat men er altijd op hamert niet overmatig te reinigen om uitdroging van de huid te voorkomen, maar deze double cleanse methode is een beetje anders en wordt veel toegepast in Azië. Er zijn veel mensen die zweren bij de double cleanse methode en die claimen dat hun huid er sinds deze methode flink op vooruit is gegaan.

De eerste stap bestaat uit reinigen met een cleansing oil en de tweede stap bestaat uit reinigen met een cleansing milk of -gel (afhankelijk van je huidtype). Het idee is dat je met olie alle vettigheid van je gezicht losweekt en verwijderd zodat je met de volgende stap tot dieper in de poriën kunt reinigen. Met olie verwijder je effectief vuil op oliebasis, zoals foundation en mineral poeder, maar ook je (waterproof) oogmake-up en lipstains en natuurlijk talg. Vervolgens reinig je nog eens met een milk (normale tot droge huid) of gel/wash (gecombineerde tot vette huid) om ook het vuil op waterbasis, zoals stof en zweet, te verwijderen. Met de Double Cleanse methode reinig je dus alle soorten vuil en zal er niets (of nauwelijks) overblijven wat je huid kan verstoppen.

Zelf gebruik ik sinds maart 2012 de Oil Cleansing Method en sinds een anderhalve maand combineer ik dat nu met een face wash voor de Double Cleanse Method.

Tijdens de tweede reinigingsstap, dus met de milk of facewash, kan het ook helpen om een borsteltje te gebruiken. Veel Amerikanen (en ook een aantal Beautylabbers) zweren bij de Clarisonic, een apparaat met een ronddraaiend zacht borsteltje die de huid een nóg betere reiniging geeft. Clarisonic is te koop bij de Nederlandse webshop Fresh Water Valley of probeer eBay. Liever met de hand? Dan verkoopt The Body Shop ook een gezichtsborsteltje voor een fractie van de prijs (klik hier voor mijn review).

Double Cleanse te veel gedoe? Dat kan ik me best voorstellen. Persoonlijk vind ik het heerlijk om ‘s avonds een momentje voor mezelf te hebben, maar als jij daar echt geen tijd (of zin) in hebt dan kun je eens een kant-en-klare cleansing oil proberen. Sommige merken verkopen een mix van pure oliën, maar andere merken verkopen een mix van olie met een emulgator die lichtjes schuimt en die je kunt afspoelen met water, waardoor de olie in een melkachtige emulsie veranderd. Zulke cleansing oils combineren eigenlijk stap 1 en 2 en met producten als deze ben je dus sneller klaar. Voorbeelden zijn de cleansing oils van Shu Uemura en de Gentle Cleansing Melt van Evolve.

3. Three way
Een complete reiniging bestaat uit 3 stappen: reinigen (double cleanse), in balans brengen met een tonic en beschermen met een creme. Tonic wordt vaak onderschat omdat men dit ziet als een extra reinigingsstap, maar in feite is tonic bedoeld om je huid weer naar de juiste pH te brengen. Reinigen met cleansers maakt je huid vaak wat basischer (met een hogere pH) en tonic brengt je huid met zijn lagere pH weer in balans. Ook haalt het de laatste restjes dirt weg, heeft het een kalmerend effect op je huid en verkleint het je poriën waardoor je huid een mooie, frisse glow krijgt.

Na de tonic kun je een serum, een oogcreme en een dag- of nachtcreme aanbrengen om je huid te beschermen en om het te voorzien van bepaalde ingrediënten waar je huid baat bij heeft. Zorg ervoor dat je alleen producten gebruikt die passen bij jouw huidtype. Wat is het verschil tussen een dag- en nachtcreme? Klik hier voor het bijbehorende artikel met het antwoord.

4. Twice a day
Is het echt nodig om zowel in de ochtend als in de avond te reinigen? Jawel, echt. Dat we aan het einde van de dag ons gezicht reinigen en ontdoen van make-up klinkt logisch, maar waarom moeten we dan ook in de ochtend reinigen? ‘s Nachts wanneer je slaapt is je huid nog gewoon aan het werk. Het produceert afvalstoffen, talg en zweet en dit kan de poriën verstoppen. Om dat te voorkomen dien je dus ook je huid in de ochtend te reinigen.

Om even alles op te sommen;

 • Reinig tweemaal daags: ‘s ochtends en ‘s avonds.
 • Reinig in drie stappen: reinigen, tonic, creme.
 • De eerste stap, de reinigingsstap, doe je in twee fases: eerst olie, daarna een milk, wash of gel.
 • Wees bewust van je huidtype en zorg dat je skincare gebruikt die geschikt is voor jouw huid.
Voordat ik een einde ga breien aan dit artikel wil ik nog wel even kort iets vertellen over het verwijderen van (waterproof) oogmake-up.
5. Be gentle
Wanneer je je oogmake-up reinigt met olie tijdens de Double Cleansing of Oil Cleansing Method kun je een klein beetje over je ogen en wimpers inmasseren. Dit is handiger om te doen nadat je je gezicht hebt ingemasseerd. Vervolgens spoel je alles af met water of verwijder je het met een vochtige, warme doek. Dep de doek voorzichtig op je oogleden en haal het met één vegende beweging weg. Op deze manier haal je alles of in elk geval een groot deel weg. Zit er nog make-up bij de randen van je ogen? Pak een wattenstaafje met olie of remover en ga hiermee langs je wimperrand.Gebruik je liever kant-en klare oogmake-up remover? Breng het aan op een wattenschijfje, druk het vervolgens 5 seconden lichtjes op je gesloten oogleden en haal het dan in één veeg weg. Als een gek heen en weer wrijven lijkt misschien effectiever, maar hiermee verwijder je sneller wimperhaartjes en krijg je sneller rimpels en lijntjes rondom de tere huid van je ogen. Do not want! Ga dus rustig te werk, dit levert hetzelfde resultaat op maar met minder ‘schade’ aan je ogen.

Ik hoop dat jullie wat aan bovenstaande tips hebben gehad en ik ben benieuwd naar jullie eigen skincare routines. Gaan jullie het anders aanpakken na dit artikel, was je al op de goede weg of heb je nog aanvullende tips? Je mag ze delen in de comments!Overigens heb ik het in dit artikel alleen maar gehad over het reinigen van het gezicht, niet over scrubben en maskertjes. Wil je weten wanneer en hoe vaak je dit extra naast je reinigingsstappen kunt doen? Check dan dit uitgebreide artikel ‘Skincare Routine: welke volgorde?‘.

Binnenkort zal ik een filmpje plaatsen waarin ik mijn skincare routine laat zien, omdat ik daar de laatste tijd veel vragen over kreeg!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

93 Reacties

 1. sanne
  9 augustus 2014 / zaterdag, 9 augustus 2014

  Rare vraag misschien maar stel je wilt s’ avonds douchen, wanneer doe je dit? na het reinigen, na de tonic?

 2. 28 augustus 2012 / dinsdag, 28 augustus 2012

  Ik haal mijn oogmake-up eraf met de Aloé Vera creme van Action, die wrijf ik ronddraaiend over mijn oog en veeg het er dan met een heel zacht doekje vanaf. Daarna gebruik in een tonic en maak mijn hele gezicht ermee schoon. Ik scrub 1 tot 2x per week mijn gezicht en doe elke ochtend en avond een bijengif serum op mijn gezicht.

 3. Oda
  23 augustus 2012 / donderdag, 23 augustus 2012

  superhandig! Ik heb altijd struggles met mijn huidverzorging. Wat moet ik nou wel doen en wat niet? Dit heeft het een beetje opgehelderd en ik ga maar eens een keertje navragen wat voor een huidtype ik nou heb. Ik ben een typisch geval van ‘ik heb een puistje dus ik schaf een hele acné-lijn aan en boen vervolgens mijn hele gezicht kapot’ dus dit was ook even een reminder dat mijn huid wel iets anders nodig heeft dan dat.

 4. Naomi
  22 augustus 2012 / woensdag, 22 augustus 2012

  Ik was m’n gezicht elke ochtend en avond eerst met water, dan gebruik ik tonic. ‘S avonds gebruik ik ook nog make-up remover. (natuurlijk)

  Aangezien ik nooit foundation of andere producten op mijn gezicht draag en alleen maar eyeliner en mascara, werkt dit voor mij ook prima (:

 5. 22 augustus 2012 / woensdag, 22 augustus 2012

  Hello dear Serena!
  I’m so happy for this article because I know cleasing is the key for a good skin routine!
  As you, I use oil as a first step to eliminate all sebum and make-up, then I dab my face and I wash it with a mild gel cleanser. Tonic and creams, finish! A tonic can make the difference, it’s true!!!
  I use extra virgin olive oil for this purpose since my mom has encouraged me to use it on my face (as she said it happens in her country… well, she said it). I hope you don’t mind, olive oil isn’t all that greasy if I use a bit and wash it off :D
  Have an amazing day!!!
  xoxo

 6. Jolien
  21 augustus 2012 / dinsdag, 21 augustus 2012

  je huidtype is idd heel erg belangrijk, en ik ga nu zeker double cleanse eens proberen en sta iets vroeger op zodat ik ook nog tijd heb om alles in de ochtend te reinigen ^^

  • Sanne
   25 augustus 2012 / zaterdag, 25 augustus 2012

   Welk product ga je dan gebruiken?

 7. C_Justine
  21 augustus 2012 / dinsdag, 21 augustus 2012

  Erg handig!
  Momenteel reinig ik mijn gezicht met een facewash, dan een tonic en mijn dagcrème. Maar ik heb een erg droge huid en na het reinigen voelt het een beetje trekkerig, misschien moet ik maar eens zo’n olie aanschaffen :)

 8. Sanne
  21 augustus 2012 / dinsdag, 21 augustus 2012

  Wat is een goede merk om je gezicht mee te reinigen. En dan voornamelijk waar de oli ook in zit? En wat je gewoon bij de drogist kan kopen?

  Sanne

 9. 20 augustus 2012 / maandag, 20 augustus 2012

  Ik ben gister begonnen met de dubbele reiniging. Eerst de olie van philosophy, daarna de 3 stappen van Clinique. En t is echt WOW! Ik merk nu al verschil! M’n poriën zijn minder zichtbaar, m’n huid glimt niet meer zoveel. Ik moet er wel bij zeggen: mij werd altijd verteld dat ik een vette huid heb. Echt overal zeiden ze dat! Maar sinds ik producten gebruik voor de droge huid, heb ik geen last meer van een glimmend gezicht, m’n puistjes zijn nu ook veel minder en m’n huid ziet er egaler uit. Ben benieuwd naar je filmpje Serena!

 10. 20 augustus 2012 / maandag, 20 augustus 2012

  Heel handig en informatief artikel, super! Ik heb zelf niet zo’n hele uitgebreide routine ‘s: ik reinig m’n gezicht ‘s avonds met een melk, gebruik daarna tonic en smeer vervolgens wat crème. ‘s Ochtends reinig ik mijn gezicht eigenlijk nooit, alleen soms met een beetje tonic. En ik heb (wonderbaarlijk genoeg, mijn huid was vroeger een ramp) geen puistjes!

  Ik ga wel nieuwe reinigingsproducten kopen bedenk ik me nu, want het is bijna op en ik wil wel weer eens wat nieuws! Zit alleen nog te bedenken van welk merk.

  • 20 augustus 2012 / maandag, 20 augustus 2012

   Oh ehhh, en ik gebruik natuurlijk speciale oogmake-up reinigingsdoekjes!

 11. Bente
  20 augustus 2012 / maandag, 20 augustus 2012

  Hoi serena.
  Laatst in dat ontbijt artikel, schreef je over bietensap tegen rug acne. Zou het ook helpen als je dat sap erop dept als een soort tonic? Of door bieten te eten?
  Groetjes

 12. 20 augustus 2012 / maandag, 20 augustus 2012

  wat een leuk en interessant artikel! Heb je echt het idee dat de double cleanse method je huid heeft verbetert? Misschien moet ik het ook maar eens proberen!

 13. 20 augustus 2012 / maandag, 20 augustus 2012

  Ik ga eens nadenken over de Double Cleanse, dat klinkt logisch. Voor de rest deed ik alles wel goed..

 14. 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Handige tips, ik ga dit uitproberen en maar snel weer tonic kopen die op is(a)

 15. Annemarije
  19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Ik reinig mijn huid al jaren braaf twee keer op een dag. Het zit er gewoon ingebakken, net als tandenpoetsen! Ik laat alleen de tonic weg, ik heb al vele tonics geprobeerd en ze drogen mijn huid altijd ontzettend uit. Ik merk dat mijn huid er mooier uitziet wanneer ik geen tonic gebruik. Dus ik hou het bij mijn facewash van Dr. van der Hoog en creme van Vichy :)

 16. 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Fijn zo’n artikel! Er zijn nog een heleboel mensen die hun gezicht alleen met een watje tonic afnemen etc.

 17. Genevieve
  19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Heel handig dit artikel!

 18. 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Heel handig artikel :) x

 19. Monica
  19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Ik was mn gezicht altijd alleen met water :P oepsie

 20. 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Interessant artikel. Ik reinig ook twee keer per dag. Eerst reinigingsgel, tonic en dan dag of nachtcreme. Sinds een aantal maanden gebruik ik tonic, dit heeft inderdaad mijn huid sterk verbeterd! Ook heeft het mijn puistjes verminderd! Goed spul

 21. Zwaan
  19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Ik reinig mijn gezicht met een 3 in 1 reiniginslotion van Vichy. Werkt perfect voor mij!

 22. Vicky
  19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Hoi!, ik reinig mijn gezicht altijd eerst met een reinigingsdoekje en dan met een facewash, maar is een reinigingsdoekje eigenlijk niet heel slecht voor je gezicht om elke dag mee te reinigen?

 23. 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Ik vind dit soort artikels erg interessant. Ik doe altijd eerst met een oog-makeup olie reiniger mijn mascara en eyeliner eraf, en dan gebruik ik een face wash en daarna de tonic. Doe ik het zo goed? En zijn er dan speciale ”olie” reinigers om over je hele gezicht te gebruiken?

  • 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

   Oja, weet je misschien een goede budget oliereiniger? :-)

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

   Als dit werkt voor jou, dan doe je het gewoon goed hoor!
   Maar als je double cleanse wilt proberen dan moet je dus nog een extra olie-reinigings stap doen, dus voor de facewash nog met olie. In principe kun je met diezelfde olie je oogmake-up verwijderen. Kijk hier voor wat recept ideeën: https://www.beautylab.nl/the-oil-cleansing-method/

 24. 19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Je gezicht reinigen is echt heel belangrijk. Als ik het niet doe krijg ik gelijk puistjes.

 25. Hilde
  19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

  Nog een vraagje: wat voor soorten olie zijn geschikt voor de double cleanse methode? Ik weet dat jij je eigen mix hebt gemaakt door de DIY, maar zou je ook gewoon olijfolie kunnen gebruiken?

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2012 / zondag, 19 augustus 2012

   Dat kan zeker, al is het wel een vrij vette olie en kan het bij sommige mensen poriën verstoppen.
   Andere oliën die “beter” kunnen zijn, zijn ricinus olie en zonnebloemolie. Je kan ook amandelolie proberen.
   Het hangt een beetje van je huidtype af. Er zij zoveel luxe olien te koop, avocado olie, macadamia olie, etc.
   Ik denk dat je eerst moet bekijken welk huidtype je hebt en dan even moet gaan zoeken welke olien het meest
   geschikt zijn voor jouw huid. En daarna gewoon experimenteren waar jouw huid het meest blij van wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *