How-to: beauty no-buy

Vorige week schreef ik een artikel met tips wanneer je in een fashion no-buy periode zit, maar tussen de comments las ik dat er eigenlijk ook wel een sterke behoefte was naar een artikel met tips wanneer je in een beauty no-buy zit. Logisch, want dit is natuurlijk grotendeels een beautyblog en tja, met al mijn lovende beautyreviews maak ik het er vast niet makkelijker op voor jullie.

Bovendien kosten make-upjes soms maar een paar euro en dan is het ZO moeilijk om NIET te kopen. En soms is er nét een goede actie bij de parfumerie met 20% korting op JOUW parfum. What to do? Hoe kun je beautyaankopen het beste weerstaan? Ik heb hieronder een artikel uit de oude doos gevist en er wat goede aanvullingen bij gezet om jou door je beauty no-buy te slepen!


Mijn allereerste tip zou zijn: loop geen beautywinkels binnen. Gewoon niet naar binnen gaan. Dus negeer de Kruidvat, Etos, Sephora, Pour Vous, Ici Paris, Yves Rocher, The Body Shop, Lush, Douglas, D.A. (goed, je snapt het idee) en loop in de supermarkten het beautyschap straal voorbij . Kijk, soms ontkom je er gewoon niet aan en moet je tóch echt naar binnen omdat je op zoek bent naar een cadeautje of omdat je tampons op zijn. Ga je naar binnen, houdt je dan aan het volgende:

 1. Laat je niet complimenteren
 2. Laat je niet aanraken
 3. Laat je niet verleiden door een geur
 4. Neem geen mandje aan
 5. Negeer de ‘kassakoopjes’
 6. Goed nadenken
 7. Wees creatief en wees zuinig
 8. Budget Beauty
 9. Make a Wishlist

Laat je niet complimenteren
Zelf ben ik heel complimenteus van aard, niet om te slijmen, maar ik floep het eruit zonder er echt over na te denken. De impact van een complimentje is vrij groot; mensen voelen zich er goed en mooi door en, als ze zien dat je het echt meent, vinden ze jou ook automatisch een stuk leuker. Als een verkoopster je vraagt ‘kan ik u ergens mee helpen’ zeg je gewoonweg ‘nee’. Hoppa, klaar. Als je de winkel weer wil verlaten zonder onnodige beautyaankopen moet je nu je kans grijpen. Zegt de verkoopster ‘Nou zeg, wat een prachtige tas heeft u daar! Waar heeft u die vandaan?’ dan is het te laat. Je bedankt haar, geeft antwoord op de vraag en laat haar even de binnenkant zien met die handige ritsjes. Bam! You’re friends now. Of nou ja, je ziet haar niet langer als die irritante verkoopster die je rommel wil aansmeren maar eerder als een lieve, vriendelijke dame die je gewoon goed beautyadvies wil geven. Als je je laat complimenteren, bedankt dan vriendelijk en probeer er nuchter onder te blijven; het is een verkooptruc. Be aware!

Laat je niet aanraken
‘Oh mevrouw, mag ik even deze creme op uw hand aanbrengen zodat u de structuur kunt voelen?’. De verkoopster kwakt een likje creme op uw – bij voorkeur – linkerhand (uw emotionele gevoelskant) en wrijft het goddelijk zachte spulletje lekker uit. Je weet het nog niet, maar je bent slechts een klein stapje verwijderd van de aanschaf van deze creme die je overigens totaal niet nodig hebt. Aanraken schept een band tussen jou en de verkoopster (aanraken is toch een kwestie van vertrouwen) en daarbij is je linkerkant je gevoelskant. De verkoopster probeert er dus voor te zorgen dat je een aankoop doet met je emotie, in plaats van met je verstand. Wees je hier bewust van en laat bij voorbaat niets op je handen smeren! Wees vooral op je hoede in winkels als Lush, Sabon en Rituals.


Negeer de kassakoopjes
Als je dan toch het noodzakelijke gaat afrekenen probeer dan oogkleppen op te zetten voor de kassakoopjes. Dat zijn producten zodanig laag geprijsd dat je denkt ‘die neem ik ook even mee’. Miniverpakkingen van handcremes, douchegels, een goede-doel-lippenbalsem, je kent het wel. En alsof het nog niet erg genoeg is attendeert de verkoopster je ook nog eens op deze koopjes. Argh! Gewoon negeren die hap, you can do it! Ze zijn daar speciaal neergezet voor de ‘bijverkoop’ en het is pure marketingstrategie. Trap er niet in!

Laat je niet verleiden door een geur
Goed, de verkoopster heeft je getrickt en je zit nu aan je linkerhand te snuffelen aan die goddelijke creme. ‘Nou, het ruikt absoluut heerlijk’ zeg je, ‘maar ik heb al genoeg bodycreams thuis, dus ik heb dit product echt niet nodig’. Aha! Daar was de verkoopster al op voorbereid. Naast bodycreams verkopen ze namelijk ook een eau de toilette, bodyscrub, douchegel, handcreme en een handsanitizer in dezelfde geur. En kijk nou eens, ook hebben ze er geurkaarsen van en een olie voor een oliebrandertje. Shit. De geur blijft in je hoofd zitten en dus neem je maar een geurkaars mee. Want die komen sowieso altijd wel van pas, toch? NEE! Laat je niet tricken door een geur met een heel arsenaal aan producten. Laat dus niets op je handen smeren (again) maar neem ook geen geurstrookjes aan. Eigenlijk moet je gewoon nergens aan ruiken, want geur is emotie en de grootste boosdoender van impulsaankopen.

Nena, pas op! 

Neem geen mandje aan
In sommige winkels vragen de verkoopsters bij binnenkomst of je een mandje wil hebben. Don’t do it! Alles wat je in je mandje legt is ‘uit het oog, uit het hart’ en dus vergeet je even dat je er wat in had gelegd. Als je de producten in je handen vasthoudt maak je fysiek contact en zullen je hersenen beter begrijpen wat je in je handen hebt en hoe duur dat allemaal is. Bovendien kunnen je handen minder producten vasthouden dan een mandje, waarmee je dus ook meteen minder snel te veel zal uitgeven.

Ik heb een mandje dus… I’m officially lost… 

Goed nadenken
Ondanks je doorzettingsvermogen, het opzetten van imaginary oogkleppen en verkoopsters wegjagen met je ‘evil eye’ kan het voorkomen dat je dan tóch met een beautyproduct in je handen staat. Hoe het er is gekomen weet niemand, maar bedenk dan het volgende: heb ik dit echt nodig? Je weet dat het niet zo is! Als het duiveltje van het engeltje op je schouder dreigt te winnen, bel dan een verstandige vriendin op. In mijn geval zou dat bijvoorbeeld Nena zijn. Zij is zo’n vriendin die zegt ‘joh, neerleggen die handel, want je hebt het echt niet per se nodig en bovendien ligt dit product er over 3 maanden ook gewoon nog. En zo niet (in het geval van een limited edition waarmee je haar probeert te overtuigen), dan is er echt wel ergens een soortgelijke kleur te vinden’. Slaak een diepe zucht en leg het product terug. Je weet dat ze gelijk heeft. Dus hup, de winkel uit, want dit begint gevaarlijk te worden!

Wees creatief en wees zuinig
Is je scrub op? Maak dan voor een paar euro je eigen body scrub. Of je eigen oogmake-up remover, gezichtstonic, gezichtsmasker of haarmasker. Wil je een nieuw nagellakkleurtje? Meng dan wat oudere kleurtjes bij elkaar of gebruik een oogschaduwkleurtje. Maak een geheel nieuwe lipstick door oude stompjes om te smelten. Mascara op of droog? Leg de huls in warm water en je kunt er nog een tijdje mee door. Blush op? Gebruik een lipstick als blush of maak je eigen lip & cheek stain. Parfum op? Hossel een paar samples. Kan ook voor dagcreme en oogcreme. Wanneer je douchegel op is kun je net zo goed een stuk zeep gebruiken. En wanneer je eyeliner op is kun je ook mascara gebruiken.


Budget Beauty
Ok, ok. Soms moet er gewoon echt geshopt worden. Wattenschijfjes, deodorant, shampoo, niet alles is even makkelijk en goedkoop zelf te maken. Let dus goed op aanbiedingen en shop ook eens beauty bij de Lidl, Aldi, Action of Budget Store. Maak van te voren een lijstje met de absoluut noodzakelijke dingen en spreek goed met jezelf af dat je niet meer koopt dan wat er op het lijstje staat.

Beautystuff van de Action (love that store!)

Make a Wishlist
Natuurlijk blader je in magazines en folders tijdens je no-buy. En natuurlijk breng je elke dag even een bezoekje op Beautylab (en andere leuke beautyblogs)! Hier kom je helaas wel veel verleidingen tegen die maar moeilijk zijn te weerstaan. Om het enigszins draagbaar te maken is het een idee om een wishlist bij te houden. Kom je iets tegen wat je echt supergraag wilt hebben? Schrijf het in een notitieboekje en vul je lijstje gewoon lekker aan, elke keer wanneer je iets moois tegenkomt. Als je maar in gedachten houdt: wanneer mijn no-buy over is en ik weer centjes heb, ga ik dit allemaal kopen! Wanneer je iets hebt om naar uit te kijken helpt dat enorm. En natuurlijk ga je niet je hele wishlist kopen. Tegen de tijd dat je no-buy voorbij is heb je die drang al een heel stuk minder.

Mijn Wishlist (Stella McCartney parfum, Bobbi Brown shimmer bricks, Philosophy Vitamin C powder en Hope in a Jar oil-free en een leeg palette van Urban Decay dat je kunt vullen met mono’s)

Zo, ik hoop dat hier een stel bruikbare tips tussen staan voor jullie beautyaddicts! Als jullie op een beauty no-buy zitten, heel veel succes ermee en sterkte, ik heb met jullie te doen :(

P.S.
Vandaag is het Moederdag! De winnaressen van de Lovelies winactie zijn al bekend en gemaild, dus als het goed is zijn er nu twee moeders heerlijk aan het snoepen! Vandaag gaan wij (mijn zusjes en ik) ook gezellig High Tea’en met onze moeder. Ook wij hebben wat lekkers besteld bij Lovelies en we gaan zelf ook nog wat fröbelen in de keuken. Lavendellimonade, rozenjam, we zijn helemaal in bloemensferen en ik ben benieuwd hoe het zal smaken. Mocht je geen mama hebben, dan wens ik je alsnog een hele fijne dag die hopelijk niet te veel gevuld is met verdriet.

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

92 Reacties

 1. 16 mei 2012 / woensdag, 16 mei 2012

  Handige tips! :)
  Ik ben wel vrij zuinig met m’n geld maar soms heb ik ineens een koopbui, en dan maak ik me blut, deze tips ga ik onthouden x

 2. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

  Leuk artikel!
  Handige tips ook, nu nog goed onthouden (vooral als ik in de winkel sta) haha.

  Je schrijft inderdaad echt mooie verhalen! :) leuk om te lezen

 3. Elle
  15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

  Lees geen beautyblogs is ook een goeie :)

 4. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Hahaha moest echt lachen om ‘Pas op Nena’
  weer een geweldig artikel! Ga zo door :)

 5. annabel
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  leuk artikel!!

 6. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Ik heb nu ook een soort van..no-buy. Ik koop wat hoognodig is. Alleen zijn we laatst een dagje wezen winkelen in Utrecht en toen heb ik toch wel wat gekocht , maar ook omdat ze daar winkels hebben wat ze bij ons in de buurt niet hebben.

 7. Lianne
  14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Meeste wist ik eigenlijk wel, maar dat van je hand niet leuk om te lezen en sowieso heb je een erg leuke schrijfstijl :)

 8. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Zo, vandaag idd een Lush winkel binnen gestapt, ik had iets nodig voor mijn droge handen en ik wist dat ze een soort balsemzeepje hadden, dus ik vroeg ernaar. Nou, gelijk een hele verhaal van ja, dat zit nu ook in een speciaal pakketje voor de handen, en ze vertelde me uitgebreid over elk item in het pakket. Ik dacht echt bij mezelf, NIET erin trappen! Wat is die pakket nu? +3 zeepjes en een scrub voor 23.95 terwijl ik, maar 1 item wilde en die kost maar 7.99…. Uiteindelijk, heb ik gewoon gezegd, ik wil toch de tiny hands uitproberen voor in de avond, en YES ik had niet toegegeven :D

  • Serena
   Auteur
   14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

   You GO girl!! :D

 9. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Goede tips! Vooral die ‘gevoelige linkerhand truc’

 10. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Onwijs goed geschreven, echt waar! Pf, sommige dingen zijn zo herkenbaar.. Vooral met het winkelmandje, haha! Je neemt dan serieus altijd sneller en meer mee.. Aan een no-buy doe ik niet, want dat is niet nodig, aha! :D

 11. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

  Een verhaaltje over die akelige verkoopsters:

  Ik was op zoek naar een budget primer of bb cream, en ik had nog een cadeaubon van Dio, dus ging ik daar heen ipv bij de Kruidvat (5 euro). Bij Dio was er een BB cream voor 10 euro en een of andere ‘wonder’ primer voor 17 euro. Dus ik stond zo te dubben welke ik zou nemen bij zo’n verkoopster. Zegt ze: ‘Ja, ik zou ze allebei nemen want je moet ze dan allebei opsmeren want dat hoort bij elkaar.’ -met zo’n verkooplachje. Dus ik geef haar echt zo’n lach terug van – jaaaa goede verkooppraat! Dus niet. Begint ze zo een beetje zenuwachtig te lachen, omdat ik haar door had :p

 12. Hoi-Yi
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  erg leuk artikel! :D

  Klinkt pijnlijk, maar het enige dat bij mij helpt is niet meer op Beautyblogs gaan :(

 13. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Goed artikel, ik moet nu echt een in een no-buy tijd gaan zitten, want ik heb gister te horen gekregen dat mijn vriend en ik een appartement huren samen. We kunnen er begin juli in en dus wordt het een tijd lang sparen. Helaas valt het niet mee, aangezien ik bij de Kruidvat werk xD.

 14. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Gelukkig kan ik mij wel beheersen in een winkel, maar in een make-up winkel, who am I kidding. :’) In de Kruidvat beheers ik mij makkelijk, maar de Make Up Store.. oh my god.. well hello beauties!

 15. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Hoi Serena,

  Weet je wat ook kan helpen, spreek met jezelf af dat je nooit iets de eerste keer dat je het pakt of ruikt of voelt koopt, zeker met producten die je nog niet kent of een product waar je nog van hebt staan. Dan stel je de aanschaf uit en als je dan een andere dag terug komt en je hebt het overdacht kan je het altijd nog kopen.

  Dat werkt vaak goed bij dure aankopen of bij producten die op je wishlist staan die je eigenlijk niet of nog niet nodig hebt.

  Gr.,

  Wojis

 16. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Goede tips! Wel grappig eigenlijk dat het zo psychologisch iets is, bijvoorbeeld dat met je linker hand en met het aanbrengen van crème bijvoorbeeld. Handig artikel. :)

 17. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Goede tips! Nou heb ik al twee jaar een fashion no buy, dus cosmetica kopen mag wel van mezelf:)

 18. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Erg handig voor mij momenteel :D x

 19. veerle
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  ik ben momenteel aan het sparen voor de zomervakantie en mijn rijbewijs, dus maar even een beauty no-buy ingevoerd, met uitzondering van foundation die bijna op is.
  heb na anderhalve maand nog niets gekocht op gebied van beauty. ik merk helaas wel dat de fashion nu ineens veel meer aandacht krijg en ik daar iets meer aan uitgeef dan voorheen maarja, in totaliteit geef ik nog niet de helft uit per maand dan voor de beauty no-buy.

 20. Genevieve
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Handyy!

 21. Jenneke
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Ik had het vorige week nog met de LE Ombre Blush van Catrice. Heb heeel lang met dat ding in mijn handen gestaan. Maar ik heb al iets van 14 blushjes, en daarom heb ik mezelf bij elkaar geraapt, en de blush terug in het schap gezet. :(

 22. Eline
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Tja het probleem bij mij is meer dat ik gewoon geen gevoel heb qua waarde van geld. Ik vind alles goedkoop. Ik had in de vakantie het Naked palette gekocht, die was met korting dus ‘maar’ 38 euro. Ik had echt het idee dat ik een goeie koop had, maar op school werd ik toch even heel raar aangekeken met m’n ‘maar 38 euro’.

 23. Loïs
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Ik had in april een beauty no buy dus precies toen er 1+1 gratis bij kruidvat was! Dusik was dat weekend maar even niet naar de stad geweest want ik wist dat ik dan met tassen vol terug zou komen

 24. maaaarit
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Echt bizar.. Vond echt leuk artikel, maar toen ik die laatste zin las sprongen er meteeen tranen in mijn ogen..! Ik heb gelukkig nog een mama, maar raakte er echt even emotioneel van # Nee, ben niet zwanger ;)

  • Serena
   Auteur
   13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

   Er zijn meer mensen zonder moeder of zonder vader dan je misschien denkt. Ik ken zelf al een stuk of 5 mensen (jonge mensen, van mijn leeftijd) die hun vader of moeder al zijn verloren. Ik wilde daar ook rekening mee houden, want zulke dagen (moeder- en straks ook vaderdag) zijn voor hen extra emotioneel, denk ik.

 25. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Leuk artikel. :)
  “Ik heb een mandje dus… I’m officially lost…”
  hahaha, mooi commentaar.

  Maar oke, ik hou no-buys gewoon niet vol. En dat komt onder andere door beautylab en andere beautyblogs :’)

 26. Emma
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  ik hoef mezelf nooit een no-buy op te leggen, ben simpelweg veel te lui om naar de winkel te gaan XD alles wat ik leuk vind zet ik in een lijstje en net voordat ik naar de stad ga, zoek ik dat lijstje nog een keer uit. Daarbij blijven de dingen over die ik echt wil of echt nodig heb en die koop ik, soms nog wat extra maar dat is nooit veel.

  maar zoals ik al zei ik ben gewoon veel te lui om vaak naar de stad te gaan, het komt neer op zo’n 4x per jaar of zo en dan geeft ik ongeveer 50 euro per keer uit aan spullen en dat was het.

 27. paulien
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Leuk artikel!! ik ben op het moment bezig met project 10 pan en mag dus ook geen make up kopen. dit is super moeilijk ik heb dan ook 1 uitzondering. van LE’s van essence en catrice mag ik max. 1 product kopen. alleen als ik het heel graag wil hebben en weet dat ik het ook ga gebruiken.

 28. Jessica
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Vooral bij Lush trap ik er inderdaad steeds weer in als ik iets mag uitproberen..

  Verder ga ik gewoon letterlijk NIET winkelen als ik niet veel geld heb, ik weet namelijk dat mijn laatste paar euro dan naar een of andere catrice lippenstift gaat die ´maar vier euro is ´.

 29. 13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  het is een beetje lastig als je zelf in het centrum woont en alle winkels op 2 min loopafstand zitten. Maar inderdaad is dit wel de manier. Gewoon: niet gaan.

 30. Joanne
  13 mei 2012 / zondag, 13 mei 2012

  Superhandig artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *