Hoe krijg ik meer volume in mijn haar?

‘Hoe krijg ik meer volume in mijn haren?’ is een vraag die ik heel vaak voorbij zie komen. Nu ben ik gezegend met een volle bos haar waar je gemakkelijk volume in krijgt, maar ik snap dat volume niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Vooral niet als je niet zo veel haar hebt, of dun haar, of beide.

margo haarMargo heeft én niet zo veel haar én vrij dun haar, dus leek het me een goed idee om haar als proefkonijn te gebruiken voor de verschillende methoden die we hebben bedacht om meer volume in je haren te creëeren. Kijk, ik kan het ook op mezelf demonstreren, maar op Margo heb je een veel duidelijker beeld van wat haarproducten of bepaalde technieken écht doen voor je volume. Daarnaast delen we ook een aantal andere tips die ervoor kunnen zorgen dat je haren wat voller lijken. Hopelijk hebben jullie er wat aan!

1. Laagjes of geen laagjes?

Dit is een beslissing waar je goed over na moet denken. Bij mij zijn laagjes noodzakelijk om voor volume te zorgen, maar bij mijn moeder (ze heeft wat minder haar dan ik, en het is ook heel sluik) werden laagjes juist afgeraden omdat dit het anders wat ‘pierig’ zou kunnen maken. Heb je heel erg steil en sluik haar, dan zijn laagjes dus wellicht geen goed idee. Je kunt aan de voorkant wel werken met laagjes, maar pas op met te veel lagen aan de achterkant.

Ook bij Margo werden laagjes afgeraden omdat ze al niet zo veel heeft, en met te veel laagjes houdt ze nog minder haar over, vooral aan de achterkant. Heb je dik haar (niet te sluik) of zit er een slag of een krul in? Dan zijn laagjes (of het speciale krulknippen) een perfecte methode om meer volume in je kapsel te krijgen. Laagjes zorgen namelijk voor een luchtiger kapsel wat je met de juiste stylingsproducten gemakkelijker de lucht in kunt pompen. Maar het is dus niet zo dat laagjes altijd voor meer volume kunnen zorgen, het verschilt per persoon, dus laat je altijd goed adviseren door je kapper.

2. Gebruik conditioner op de juiste plaats

dove split ends rescue conditionerWanneer je net als ik gortdroge haarpunten hebt die razendsnel klitten dan ben je vast de beste vriendjes met je conditioner. En het is vrij voor de hand liggend, maar ik ga het toch even zeggen: gebruik conditioner het liefste niet bij je haaraanzet. Dit product verzwaart namelijk je haar waardoor het heel slap gaat hangen, terwijl je het juist OMHOOG wilt hebben! Hetzelfde geldt voor haarmaskers. Gebruik deze producten alleen op de lengte van je haren of alleen in de droge, in de klit rakende puntjes als je graag volume in je haren wilt hebben.

3. Volume shampoo

yarok hair_07Is het een marketingtrucje of niet? Bijna elk haarverzorgingsmerk heeft wel een volumeshampoo op de markt gebracht. Margo kreeg de tip om haar haren eens te wassen met de volumeshampoo van John Frieda, aangezien het bij haar vriendin heel goed werkte. Margo zag echter niet zo heel veel verschil. Tja, waarschijnlijk werkt het voor de één beter dan voor de ander. Zelf merk ik eigelijk wel verschil wanneer ik mijn haren was met een volumeshampoo, maar dat is meer omdat andere soort shampoo’s te voedend zijn voor mijn haren en het daardoor verzwaren. Volumeshampoo’s houden je haren over het algemeen lekker luchtig. In elk geval het proberen eens waard!

4. Clip-ins

hoe krijg ik volume in mijn haar - 3Clip-in extensions worden meer gedragen dan je denkt! Nu moet ik altijd aan van die horror foto’s denken van ‘clip-ins gone wrong’, maar het hoeft er heus niet zo verschrikkelijk uit te zien. Sterker nog, er bestaan prachtige clip-ins van een goede kwaliteit en een perfecte kleurmatch, zodat niemand doorheeft dat je die volle manen van je aan het faken bent. Ideaal! Hoe werken clip-in extensions? Heel simpel. Verdeel je haar door bijvoorbeeld het bovenste deel omhoog te binden, clip de clipjes met strengen haar vast aan het gedeelte haar eronder en laat de rest van je haren er weer overheen zakken.

Wanneer je dun haar hebt kan het soms moeilijk zijn om de clipjes op je hoofd goed te verbergen, maar dit los je op door je haar net boven het clipje te touperen. Is je haar te glad of te sluik en zakken ze uit je haren? Maak dan eerst een klein invlechtje ergens in je onderste lagen (slechts een paar strengen vlechten en vastzetten met een klein, rubber elastiekje) en bevestig de clip-in hier aan vast. Op deze manier hebben ze meer grip en blijven ze stukken beter zitten.

voor en na clip-insvoor en na clip-ins achterHierboven draagt Margo haar clip-ins. Het is niet meer helemaal de goede kleur en lengte (ze heeft inmiddels haar haren geverfd en laten knippen), maar je kunt hier goed zien wat voor een volumeboost het geeft! Het is verstandig om je clip-ins niet dagelijks te dragen, aangezien de clipjes je haren kunnen beschadigenbij regelmatig gebruik. Margo droeg haar clip-ins op een gegeven moment elke dag en merkte dat haar eigen haren er niet veel beter op werden en dat er kale plekjes ontstonden waar ze de clipjes altijd bevestigde. Toen is ze flink gaan minderen met haar clip-ins, en nu draagt ze ze alleen voor speciale gelegenheden. Pas hier dus voor op en probeer ze steeds op een andere plek vast te maken.

5. Halo extension

hoe krijg ik volume in mijn haar - 7Een Halo extension is de minst schadelijke vorm van extensions die er bestaan. De Halo bestaat uit slechts één stuk. Het is in feite een smal haarbandje (soms zelfs een dun draadje) met aan de achterkant een lange lap nephaar. Doet het jullie ook zo denken aan een baard, or is it just me?!

hoe krijg ik volume in mijn haar - 8Bind het bovenste deel van je haren omhoog, zet de haarband op je hoofd alsof je een hoedje opzet, trek hierna je eigen haar erbovenuit met behulp van een puntkam, en you’re ready to go! Ook bij de Halo extension geldt dat het niet opvalt, zo lang je maar een Halo neemt van echt goede kwaliteit en in de kleur die perfect matcht bij je eigen haarkleur. De Halo die Margo hier draagt is niet up to date qua haarkleur en lengte, omdat Margo ondertussen haar haren heeft laten verven en knippen.

voor en na halo voor en na halo achterMargo’s voorkeur gaat echter uit naar de clip-ins, omdat je het draadje/bandje van de Halo vrij goed voelt zitten en het na verloop van tijd zelfs gaat irriteren. Er hangt natuurlijk best een gewicht aan zo’n dun visdraadje en dat gaat dan een beetje ‘snijden’. Niet schadelijk verder (het snijdt natuurlijk niet echt in je hoofdhuid), maar het voelt gewoon heel irritant aan. Ik heb de Halo even opgezet en snapte meteen wat Margo bedoelde. De clip-ins zitten echt veel beter. Als je nephaar even kort wilt gebruiken voor een fotoshoot is een Halo ideaal (zelf vinden we het effect van een Halo namelijk ook mooier en natuurlijk), maar als je het de hele dag of avond in wilt hebben zouden wij eerder de clip-in extensions aanraden.

6. Touperen 

hoe krijg ik volume in mijn haar - 20Er bestaan speciale toupeerborstels en -kammen, maar je kunt het ook met een ‘normale’ kam doen en zelfs met een tandenborstel. Probeer de borstel of kam niet wild heen en weer te schuiven, zo beschadig je alleen maar je haar, maar maak rustig zogeheten ‘trappetjes’. Pak een pluk haar, begin zo’n 1-2 cm vanaf de haaraanzet, zet de toupeerborstel of -kam in je haren en duw hem naar beneden zonder te hard te drukken. Vervolgens haal je de borstel of kam uit je haren, kies je een hoger punt in je pluk haar en herhaal je de beweging. Na zo’n 4 à 5 keer stop je en begin je aan een nieuwe pluk. Als laatste fatsoeneer je je haren door er lichtjes overheen te borstelen.

voor en na touperenHierboven heb ik Margo’s haren getoupeerd. Het lijkt meteen een stuk voller! Ook heb ik haar scheiding veranderd van een middenscheiding naar een zijscheiding, omdat er door haar kruin in het midden extra volume aan de voorkant verschijnt. Heb je ook een kruin aan de voorkant van je hoofd, probeer dan eens een andere scheiding. Dit alleen al kan zorgen voor een kleine boost in je volume!

7. Haardonut

hoe krijg ik volume in mijn haar - 12Wie wil er nu geen lekkere volle knot?! De haardonut is de perfecte manier om een volle knot te maken, zelfs als je er eigenlijk te weinig haar voor hebt. De donuts zijn beschikbaar in verschillende formaten en verschillende haarkleuren (blond, brunette en zwart), zodat ze goed matchen met je eigen haarkleur en des te minder opvallen.

Hoe werkt het? Maak een paardenstaart, schuif de donut om het elastiek, verdeel je haren erover heen en zet de uiteinden vast met clipjes. Voor mensen met dun haar kan het nog best moeilijk zijn om de gehele donut te bedekken, zelfs al neem je het kleinste formaat. Het helpt om je haar dan eerst wat te touperen voordat je het gaat verdelen.

voor en na donut knotHierboven zien we Margo zonder haardonut (links) en met haardonut (rechts). De knot blijft ongeveer even hoog, maar ziet er met donut een stuk groter en voller uit!

8. Staartklem

hoe krijg ik volume in mijn haar - 18De staartklem is een klem waarmee je een waterval-achtige paardenstaart maakt. Deze klem wordt ook wel ‘de bananenklem’ genoemd is gewoon te koop bij de drogist. De klem ziet eruit als 2 in elkaar gehaakte kammen. Verzamelen je haren bij elkaar, net alsof je een paardenstaart gaat maken. Vervolgens schuif je de klem in je haren en haak je hem bovenin vast.

voor en na klem zijkant voor en na klem achterDe klem zorgt voor een veel vollere look. Alsof je een veel dikkere en langere paardenstaart hebt dan normaal. Ook vanaf de zijkant ziet het er veel voller uit. Let op, vooral met laagjes geeft deze klem een extra mooi en volumineus effect!

9. Bumble & Bumble spray

voor en na bumble dryspun 2What can I say? Deze spray is loeiduur (€30 per bus en ik ga er rap doorheen) maar oh zo de moeite waard. Het is voor zover ik weet de enige droogshampoo-achtige spray die helemaal geen waas achterlaat en mijn haren geleidelijk aan lekker stug maakt, zodat ze subtiel omhoog blijven staan. Omdat het een spray is, is dit product gemakkelijk te doseren en te verdelen, zodat het niet té stug wordt. En, het ruikt ook nog eens lekker! Lees hier een uitgebreidere review van dit product. Het is mijn favoriete haarproduct voor meer volume!

10. Haarpoeder

kruidvat effex max volume poeder_05Een aantal jaren geleden ontdekte ik de haarpoeders en WOW, wat een openbaring. Dit spul maakt je haren super, maar dan ook superstug zodat ze recht overeind staan en je volume krijgt tot aan het plafond! Hoe werkt het?

kruidvat effex max volume poeder_10Schud wat poeder uit het potje bij je haaraanzet, verdeel het met je vingertoppen en voila, hopen volume! Het enige nadeel is dat volumepoeder je haren statisch kan maken (vooral in de winter) en dat je, wanneer je te veel gebruikt, haren krijgt die viezig aanvoelen en heel erg gaan klitten. Strooi dus met mate!

big hair_Haarpoeder is er in alle soorten en maten. Mijn persoonlijk favoriet is het rode potje van Osis+, deze vind ik het meest intens. Aan de andere kant zijn de wat ‘zwakkere’ volumepoeders wat gemakkelijker om te doseren, hier ga je dus minder snel de mist mee in!

11. Föhnen vs. aan de lucht laten opdrogen

hoe krijg ik volume in mijn haar - 29Het is misschien niet altijd even goed en gezond voor je haren, maar door je haren te föhnen creëer je veel meer volume dan wanneer je het aan de lucht laat opdrogen. Droog je haren na het douchen tot handdoekdroog, breng er volumeproducten in aan voor op vochtig haar (volumespray, schuimgel), hang op de kop met je hoofd en föhn je haren droog in de warme stand. Hierna zal je merken dat je haren een kleine ‘root lift’ hebben gekregen, mooi!

Wil je het toch echt liever aan de lucht laten, breng dan evengoed volumeproducten in je haar en zet het vast en omhoog met een grote clip. Dit is dé truc van mijn zusje Larissa (klik hier). Maar, toch blijf ik bij het droogföhnen van de haren, ik doe dit twee keer per week en gebruik altijd een serum om de schade te beperken. Ik merk echt dat wanneer ik dit niet doe, ik minder volume in mijn haren kan krijgen.

12. Krullen of slag creëeren

voor en na fohnen en krullenDoor je haren te krullen met een stylingtool of door er een slag in te creëeren met bijvoorbeeld rollers, zorg je ook voor meer volume. De krullen zorgen voor een vollere look en zien er tevens superdeluxe en glamoureus uit, wat wil je nog meer? Maak bijvoorbeeld krullen met de stijltang of gebruik van die ouderwetse kookkrullers, zoals Angel. Liever zonder hitte? Probeer eens deze truc of maak haar coconnetjes.

13. Vlecht uittrekken

voor en na uittrekken vlechtAls je besluit een vlecht in je haar te maken, wordt dit uiteindelijk een erg dun en pierig vlechtje wanneer je niet zo veel haar hebt. What to do? Heel simpel. Vlecht je haren zoals gebruikelijk en maak een elastiekje vast zo’n 10 – 15 cm boven het einde. Trek het elastiekje helemaal naar beneden tot er nog maar 2-4 cm over is. Op deze manier creëer je ruimte om de vlecht uit te trekken en breder te maken. Pak de verschillende rondingen van de vlecht één voor één beet en trek er lichtjes aan. Werk van boven naar beneden en weer terug, net zo lang tot de vlecht wat breder en voller is gaan lijken. Ook ideaal om te doen wanneer je een opgestoken kapsel wilt gaan maken. Op deze manier heb je een wat vollere vlecht om vast te pinnen en zo lijkt zelfs je opgestoken kapsel wat volumineuzer!

messy fishtail updo_04Probeer ook eens deze truc voor een nog dikkere en vollere vlecht.

14. Volume Hair Plus
hoe krijg ik volume in mijn haar - 30
Zo, maar liefst 50% dikker haar? Dat moesten we uitproberen. Margo zag een commercial van Volume Hair Plus en was zeer benieuwd. En ik eigenlijk ook! Het is niet goedkoop, namelijk €14,95 bij Kruidvat. Er zijn twee kleuren, lichtbruin en donkerbruin. Wij kochten donkerbruin.

hoe krijg ik volume in mijn haar - 23Hoe werkt het? Spray het over je (dunner wordende) kruin vanaf zo’n 20 cm afstand, borstel of kam het eventjes door, en klaas is Kees. Volume Hair plus heeft een kleur, dus dek je kleding en je omgeving goed af.

voor en na volume hair plusEn zie hier het resultaat! Volume Hair Plus is in feite niets meer en niets minder dan een gekleurde verfspray, veilig voor je hoofdhuid. Door je hoofdhuid te kleuren in dezelfde kleur als je haar, lijkt het megavol en heb je geen zichtbare dunner wordende of kale plekken. Ideaal voor mensen met echt heel dun haar zoals Margo, of voor mannen met een kalende kruin. 

hoe krijg ik volume in mijn haar - 24Bijkomend voordeel is dat Volume Hair Plus je haren lekker stug maakt, net zoals een volumepoeder of de Bumble & Bumble spray doet, waardoor je ook nog eens extra volume krijgt. Nadeel – groot nadeel – vinden wij dat je meteen viezige handen krijgt wanneer je even met je hand door je haren gaat, en dat deze spray een regenbuitje ook niet zal overleven zonder uit te lopen en te vlekken op je kleding. Misschien daarom toch meer geschikt voor heren met kort haar (hoe vaak gaan die nou met hun handen door hun haren?) op dagen dat het absoluut niet gaat regenen. Het spul werkt zeker, optisch gezien dan krijg je echt meer haar, maar er zitten wel wat haken en ogen aan waardoor je behoorlijk zelfbewust kan worden. Leuk voor een shoot of een belangrijke dag (sollicitatie, bruiloft, first date?) waar je wel wat zelfvertrouwen kunt gebruiken, maar heel erg praktisch is het verder niet. Margo vond het echter de moeite waard en nam de fles mee naar huis omdat ze er zeker zo nu en dan gebruik van wilde maken.

Tip: eventueel kun je een soortgelijk effect verkrijgen door een matte oogschaduw in dezelfde kleur als je haren met een make-up kwast op je scheidingen en kruin aan te brengen.

hoe krijg ik volume in mijn haar - 6We hopen dat deze tips nuttig voor jullie waren en dat jullie er goede inspiratie uit hebben kunnen halen! We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk technieken, tools en stylingsproducten te testen en mee te nemen in dit artikel, maar mocht je zelf nog een gouden tip hebben die hier niet tussen staat, deel het dan vooral in de comments!

Hoe krijg jij het meeste volume in je haren?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

73 Reacties

 1. Ibvl
  31 mei 2019 / vrijdag, 31 mei 2019

  Waar koop je de bumble en bumble spray? Welk merk?

  • Serena
   Auteur
   31 mei 2019 / vrijdag, 31 mei 2019

   het merk is Bumble & Bumble.

 2. Stephanie
  23 oktober 2017 / maandag, 23 oktober 2017

  Hi! Waar kan ik de bumble & bumble dry shampoo kopen? Ik heb al op Google gekeken maar zie van alles maar geen droogshampoo 😒 Thanks voor een reactie. Groetjes Stephanie

 3. Julia
  20 september 2017 / woensdag, 20 september 2017

  Leuk !
  Er zaten echt leuke tips tussen die ik zeker eens ga uitproberen. Zelf gebruik ik clip ins van https://glamouryourhair.nl/. Werkt ook echt super !

 4. Rinske
  19 september 2015 / zaterdag, 19 september 2015

  Eindelijk een artikel over meer volume in het haar creëren waarbij het model zelf ook fijn haar heeft met weinig volume! Ik heb zelf hetzelfde dilemma en ik erger mij dan zo erg aan artikelen waarbij het model of de schrijver zichzelf als voorbeeld neemt, maar dan wel mooi dik en veel haar heeft. Ik ben echt blij met dit artikel, super geschreven en fijn met de duidelijke foto’s! :D

 5. 14 juli 2015 / dinsdag, 14 juli 2015

  Wat een leuk artikel! Volume willen we allemaal, maar met steil fijn en weinig haar is het toch erg moeilijk te creëren. Maar dit zijn zeker nuttige tips om toch een klein beetje de illusie van volume te wekken.
  Ik zou overigens niet aanraden om te touperen, omdat dit heel schadelijk is voor je haar. Je trekt de haarschubben met touperen omhoog en daar wordt je haar niet zo blij van.
  En ik heb ook nog wel een tip die voor mij erg helpt. Als je uit de douche komt haal dan al schuddend je handen door het haar over je hoofdhuid. Zo help je het haar al iets te liften en voorkom je dat het haar plat op je hoofdhuid gaat liggen en je haar gaat dan ook minder snel strengen vormen.

 6. Nsy
  11 juli 2015 / zaterdag, 11 juli 2015

  hey wat leuk van je Margo dat je model wil zijn voor dit artikel. Heb zelf ook al een tijdje last van erg dun haar omwille van alopecia. Mijn zelfvertrouwen lijdt er echt onder, maar dankzij deze tips kan ik het toch wat verdoezelen.

  Dankjwel x

 7. Gwen
  10 juli 2015 / vrijdag, 10 juli 2015

  Leuke tips echt super!

 8. Ingrid
  9 juli 2015 / donderdag, 9 juli 2015

  Leuke tips maar de volumepoeder geeft een vertekend beeld. Blijkbaar helpt t bij jou heel goed maar ik heb er 5 geprobeerd ook de rode en doet bij mij niets…. Dus even een kanttekening dat het niet voor iedereen wondermiddel is…

 9. 8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Die staartclip gebruik ik vaak maar zakt enorm uit. Ook al heb ik een speciale zenner clip die niet zou moeten zakken doet hij dit wel. Iemand een goed adres voor een anti uitzak clip?

 10. Esther
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Fijn artikel! Ikzelf heb best veel haar, maar het is wel heel fijn. Daardoor heeft het vaak weinig volume en gaat het snel een beetje langs mijn hoofd hangen. Ik denk al een tijdje over clip-ins om daarmee meer volume te creëren. Weet iemand een goed adres hiervoor in de buurt van Den Haag / Delft / Zoetermeer?? Alvast veel dank!

 11. Asha
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Als ik mijn haar was doe ik altijd eerst de conditioner en daarna pas de shampoo. Werkt voor mij super goed want hier hou ik geen zwaar haar aan over een het voelt wel goed aan. En ja zwaar haar krijg je minder makkelijk in model..

 12. @nn
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  SUPER artikel.
  Dankje wel.

 13. E
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Misschien dat de inversion method helpt? Schijnt te helpen om lang, maar ook dikker haar te krijgen.

 14. 8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Oooh, eindelijk iemand die hier eens aandacht aan besteedt! Ik heb zelf ook een zielig pluisje dun haarop mijn hoofd, en weet nooit zo goed wat ik ermee aan moet (maar ik ben ook te eigenwijs om het helemaal kort te knippen). Ik ga zeker wat van deze tips proberen!

 15. Melanie
  8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  er staat klaas is kees, waarschijnlijk een typefoutje ;)

 16. 8 juli 2015 / woensdag, 8 juli 2015

  Ik hoopte de “hoe krijg ik Angel haar” te vinden. Wow wat een bos haar heeft zij <3! Ik heb van mezelf heel dik haar en ook nog eens lang (denk lengte van jou) Maar het word vrij snel vet, en daardoor is aan de haaraanzet niet altijd veel volume. Wel echt goede tips voor de dames die minder gezegend zijn qua volume/dikte in haar. Maar ik wil trouwens iet klagen want volgens mij is er al eens een Angel haar haar routine blog voorbij gekomen ;)

 17. 7 juli 2015 / dinsdag, 7 juli 2015

  Super artikel! Daarom blijf je mijn favo blogger op beauty gebied. Lekker uitgebreid, vernieuwend. Echt info waar je iets aan hebt. Fijn om te lezen :-)! Zelf heb ik ook behoorlijk dun haar (althans de structuur is dik maar ik heb weinig haar). Ik ga zeker sommige van deze tips eens uitproberen! Thanks!

 18. 7 juli 2015 / dinsdag, 7 juli 2015

  Fijne tips en zeker handig voor lang haar!! Die bumble spray lijkt me erg fijn :P

 19. Marlous
  7 juli 2015 / dinsdag, 7 juli 2015

  Super gaaf artikel. Compleet en duidelijk! Ik gebruik texture spray van Andrélon voor volume en grip :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *