Goed voornemen: zelf koken

Begin van het jaar vertelde ik jullie over mijn goede voornemens, waaronder meer sporten (ehm…working on it) en ook vaker zelf koken. En dat laatste gaat echt supergoed! Thuisbezorgd.nl is hier geen kind aan huis meer en elke avond zet ik weer een zelfgemaakte, verse maaltijd op tafel. Heel gezond en het scheelt ook nog eens bakken met geld. Het leek me leuk om jullie wat meer te vertellen over hoe ik dit heb aangepakt en waarom het me nu wél lukt.

Even rekenen

Een gemiddelde rekening van thuisbezorgd.nl kan vrij hoog oplopen. Je hebt te maken met een minimaal bestelbedrag en bezorgkosten. Twee pizza’s, hamburgers, roti, Indiaas eten, een sushischotel of verschillende snackbarhappen kosten al snel zo’n €15 tot €25 per bestelling. Doe dit gemiddeld 2 keer per week en eet de rest van de week kant-en-klare stoommaaltijden of wokschotels van de Appie (die ook niet goedkoop zijn), en je zit al snel aan €75 per week aan eten. En dan koop je ook nog eens broodjes voor tussen de middag, frisdrank en pakken sap, snacks en ontbijtproducten. Ik heb bijgehouden wat ik uitgeef aan eten en boodschappen elke week en het is gewoon belachelijk. €100 – €120 per week! Sinds ik wekelijks boodschappen doe en zelf mijn maaltijden kook zit ik aan zo’n €50 boodschappen per week. Dat scheelt dus echt de helft.

3 euro challenge wokgerecht_5

Gezonder

Naast het feit dat zelf koken goedkoper is, is het natuurlijk ook stukken gezonder. Geen vette happen meer en omdat je kookt met verse ingrediënten, krijg je ook een stuk minder E-nummers binnen. Nu ben ik daar niet zo extreem in, maar ik heb me door mijn neef laten vertellen dat je mononatriumglutamaat (E-nummer 621) het beste kunt vermijden. Sinds hij dat doet voelt hij zich een stuk beter en is hij zelfs wat gewicht verloren.

Sneller?

Nee, zelf koken is helaas niet sneller. Het duurt natuurlijk altijd langer dan 2 minuten opwarmen in de magnetron, maar het hoeft zeker geen uren te duren. Meestal ben ik binnen 20 minuten wel klaar. Mijn smoesje “geen tijd om te koken” gaat dus echt niet op. Het was pure gemakzucht. Maar wat zijn 20 minuutjes op een dag? En vooral als je samen kookt gaat de tijd veel sneller én het is ook nog eens gezellig. Mijn vriend en ik praten onze dag door tijdens het koken en lopen de hele tijd grapjes te maken.

gevulde aubergines_3

Take the challenge!

De voordelen van zelf koken zijn duidelijk, maar toch moet je jezelf over een streep trekken om het daadwerkelijk te gaan doen. Het is een beetje zoals met sporten: je moet het leuk maken door jezelf uit te dagen. Anders werkt het niet. Of nou ja, dan is het gewoon heel moeilijk om niet weer in je oude gemakzuchtige patroon te vallen. Hieronder mijn tips om het ‘zelf koken’ goed vol te houden:

1. Zorg voor eters
Ik heb gemerkt dat het een stuk makkelijker is om zelf te koken wanneer je niet de enige bent die het op hoeft te eten. Samen koken vind ik heel gezellig, maar ook wanneer ik in mijn eentje kook vind ik het leuker als ik weet dat ik het niet alleen hoef op te eten. Zorg dus voor eters over de vloer! Als je niet samenwoont, nodig dan je ouders uit, je vriendinnen, je zusjes, je huisgenootjes of je vriend of vriendin.

2. Thuisafgehaald.nl
Nee, dit is wat anders dan thuisbezorgd.nl! Als je je aanmeld via thuisafgehaald.nl kun je zelfgemaakte maaltijden afhalen bij mensen bij jou in de buurt. Andersom kun je ook je eigen maaltijden aanbieden. Zeker als je alleen woont is dit een uitkomst. Je kookt namelijk al snel te veel en nu kun je je extra’s porties gewoon verkopen aan buurtbewoners. Je verdient er dan ook nog eens een zakcentje mee! Mensen kunnen beoordelingen achterlaten, dat is natuurlijk superspannend! Hoe gaaf is het als jij lovende kritieken krijgt? Zeker de uitdaging waard om flink je best te gaan doen in de keuken.

3. Geef jezelf een budget
Als je net als ik veel te veel geld besteed aan boodschappen is het een leuke uitdaging om jezelf een krapper budget te geven. Ik ben van €100-€120 per week naar €50 per week gegaan, dat scheelt gemiddeld €60 per week, dus €240 per maand en dus €2880 per jaar. Dat is een flink bedrag! Bedenk je eens wat je daarmee allemaal kunt doen, zeg!

Door jezelf uit te dagen wekelijkse boodschappen te doen voor €50 wordt het een soort spelletje. Je moet letten op aanbiedingen, boodschappen gaan doen bij budget supermarkten en van te voren bedenken wat je die week gaat eten. Je moet dus vooruit denken en ook creatief zijn. Zo koop ik een groot pak gehakt die ik zowel gebruik voor pasta, nacho’s en zelfgemaakte hamburgers. Ik vind het echt leuk om nu elke week voor €50 boodschappen te doen. Als het minder is geef ik mezelf een denkbeeldig schouderklopje en denk ik ‘yeah, nog meer bespaard!’. Door mezelf op deze manier uit te dagen heb ik gemerkt dat ik er veel plezier in krijg en het daarom ook goed volhoud. Hopelijk werkt dit ook voor jullie.

rode linzensoep

Mijn weekboodschappenlijstje

Het is best lastig om ineens uit het niets een weekboodschappenlijstje te maken voordat je naar de winkels gaat. Echt, ik had geen clue. Ik haalde voorheen alleen maar kant-en-klare dingen en anders alleen wat boodschappen voor één dag. Wat moet je in hemelsnaam allemaal halen voor één hele week? Begin dit jaar maakte ik voor het eerst mijn weeklijstje en inmiddels heb ik mijn draai te pakken. Het leek me leuk om mijn ‘basis’ lijstje met jullie te delen, zodat jullie er misschien wat inspiratie uit kunnen op doen.

pak met 10 eieren
pak melk
pak yoghurt
crème fraîche
kookroom
blikje tomatenpuree
blik gepelde tomaten
grote verpakking gehakt
grote verpakking kipfilet
afbakbroodjes
2 x diepvriesgroente
2 x pizza’s
krieltjes of aardappelschotel
tomaten
komkommer
sla
pasta of rijst of mie
hamburgerbroodjes
3 x groente van de groenteboer (aanbiedingen)
3 blikjes Dr. Pepper
2 pakken Lipton Green Ice Tea
5 x Breakers
1 pak met kaasplakjes
1 x vleeswaren of salade
1 zak chips
1 x chocola of koekjes
3 bananen
zak met appels of peren
overig fruit van de groenteboer (aanbiedingen)
1 x per maand: grootverpakking WC rollen, wasmiddel, wasverzachter en keukenrollen.

Hiermee kun je bijvoorbeeld 2 pasta’s (met kip en gehakt), broodjes hamburger, gevulde aubergine, een stevige groentesoep, groente-aardappel-vlees en Pizza Night maken. Maar je kunt er ook frittata’s, wokschotel of quiche mee maken. De rest is voldoende voor ontbijt, lunch, snacks en tussendoortjes.

Eieren zijn echt altijd een goed idee omdat je dit kunt gebruiken voor zowel ontbijt, lunch en avondeten. Ik kan het iedereen aanraden om standaard eieren in huis te hebben. Net zoals kookroom, handig als basis voor pastasaus, andere sauzen of voor in de soep. Met dit lijstje kunnen we gemakkelijk een hele week goed eten voor 2 personen, en vaak is er nog geld over voor extraatjes, zoals luxere boodschappen of extra veel snacks en zoetigheid.

soto ajam recept

En nu jij!

Zelf koken is goedkoper, gezonder, gezelliger, creatiever én je haalt er meer voldoening uit. Nu ik sinds begin dit jaar elke avond zelf aan het koken ben merk ik dat ik het steeds leuker begin te vinden om stapjes verder te gaan. Zo maakte ik laatst voor het eerst soep, een quiche en soto ajam zonder kant-en-klare boemboe. En ik ben dan oprecht trots op mezelf! Dan denk ik, wow, dat heb ik toch maar even gemaakt. Er zijn nog zoveel dingen die ik nooit heb gemaakt, maar wel graag wil maken. Alsof er vanzelf een soort ‘to do’ lijstje is ontstaan op kookgebied. Zo wil ik graag eens stamppot maken, een pannetje met mossels, draadjesvlees en erwtensoep. Ik weet dat het helemaal niet moeilijk is, maar ik heb me er gewoon nog nooit aan gewaagd. Het lijkt me zo leuk om dit eens zelf te gaan maken en om het recept dan te perfectioneren. Ook heb ik zin om meer te experimenteren in de Indische keuken. Iets wat ik vorig jaar nooit over mezelf geloofd zou hebben!

Zelf koken heeft zo ontzettend veel voordelen, maar je moet jezelf er wel even toe aanzetten. Hopelijk inspireert deze post jullie om ook zelf aan de slag te gaan, mocht je dat nog niet doen. Door zelf te koken bespaar je enorm op je boodschappenkosten. In dit artikel vind je meer manieren om geld te besparen en deel ik mijn 26 beste bespaartips met jullie.

Ik ben benieuwd naar jullie boodschappen- en kookpatronen. Lijkt het op die van mij? Pak jij het anders aan? Wat zijn jouw tips en aanvullingen op dit topic?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

85 Reacties

  1. 10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

    Goed voornemen! En eigenlijk ook gewoon best een normaal voornemen om zelf te zorgen voor je eten. Het is zoals je zegt niet alleen goedkoper, maar ook een stuk gezonder! Zelfs de maaltijdsalades van de AH bevatten veel conserveringsmiddelen….ik bedoel….een gekookt ei dat je een maand lang kan bewaren? Dat kan niet goed zijn….en als het ei niet verteerd wanneer het een maand lang bewaard wordt, hoe kan je lichaam dat ei dan wel verteren? 😛

  2. 10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

    Ik kook sinds ik op mezelf woon ook altijd zelf, het scheelt zo veel geld!

    Sinds een maand probeer ik ook zonder pakjes en potjes te koken, want dat is nog een stuk gezonder 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

      Goed voornemen, daar wil ik ook langzaam naartoe (zonder pakjes/potjes) maar soms is het wel even makkelijk! 😉

  3. Inge
    10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

    SUper leuk en inspirerend artikel zeg! mijn vriend en ik koken eigenlijk elke dag, zelden halen we wat als we echt geen zin hebben. Onze guilty pleasure is dan spare ribs.
    Wij letten ook erg op wat we uitgeven aan boodschappen, we proberen altijd wel binnen de 200 euro per maand te blijven voor alles, dus ook wc papier etc.
    Zodra er wat in de aanbieding is, bijv. 2+2 gratis slaan we altijd in, wij hebben nu bijv voor de komende 2 jaar nog wel afwasmiddel haha.

    Verder kijken we ook altijd naar de aanbiedingen bij de Makro, vooral vis als dat in de aanbieding is haal ik vaak 1,5 kilo zalm. Dat vacuumeren we dan en vriezen we in, echt een aanrader want het blijft super vers op die manier. We hebben dan altijd vis in huis!

    Wat betreft vlees moet ik toegeven dat we wel eens de kilo knallers kopen omdat we gek zijn op kip (we sporten allebei veel en ik kip zitten veel eiwitten en weinig vet) dan wordt het wel een dure aangelegenheid om elke keer biologisch te kopen. Maar het zet mij wel aan het denken.

  4. Pip
    10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

    Leuk artikel Serena! Je hebt gelijk, er is geen excuus om niet te koken. Voordeel is dat je precies weet wat er in je eten gaat: dus ook hoeveel vet, zout en suiker.
    Ik zou het wel knap vinden als jij met dat budget biologisch vlees eet. Zeker biologische kip is enorm prijzig! Met een grootverpakking kip erbij zou het mij niet lukken voor die 50 euro per week per 1 of 2 personen.
    Omdat biologisch vlees zo duur is, zijn wij vaker peulvruchten zoals linzen gaan eten. Tip voor jou? Kun je nóg meer besparen en het is iets minder belastend voor het milieu dan vlees…

  5. me
    10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

    Ik kook al jaren gewoon zelf, zo’n prestatie is het nou ook weer niet.

    • Sherena
      10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

      En er zijn er genoeg die niet zelf koken. Er is toch niets mis met lekker enthousiast over koken praten?

  6. Anouk
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Mijn boodschappenpatroon is heel wisselend, aangezien ik in een studentenhuis woon. De ene week kook ik niet thuis, met/zonder huisgenoten en koop ik alleen ontbijt/lunch voor die week. Waar ik dan ongeveer 5-10 euro aan kwijt ben (cashen!!). Maar de week erna eten er 4 vriendinnen mee en m’n 4 huisgenootjes en koop ik voor één avond voor 30 euro boodschappen ofzo. Natuurlijk krijg ik dat achteraf terug, maar ik moet het wel voorschieten.
    Ik heb geen flauw idee hoeveel we uitgeven aan eten in ons studentenhuis, maar voor een avondmaaltijd gemiddeld zo’n 3 euro pp. Begin van de week is altijd duurder dan eind van de week waar we dingen van het begin van de week proberen op te maken.

  7. @n
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Super handig dit.
    Ik begin gelijk deze week met besparen, een zeg zonnige Curacao here i come ^^

  8. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Koken moet natuurlijk ook leuk blijven want je doet het tenslotte iedere dag! De kruiden van Cape Herb & Spice zijn heerlijk en zien er super tof uit in je keuken. Hierdoor vind ik koken toch iets leuker 🙂

    • Serena
      Auteur
      10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

      Die kruiden ken ik niet, maar ga zeker eens op zoek! Weet dat je van lekker eten houdt dus ik geloof je meteen 🙂

  9. Rebecca
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Heel leuk om te lezen en heel inspirerend! Ik ga binnenkort het huis uit en dan zijn dit leuke dingetjes om te lezen. Blijf volhouden met koken:)!
    X Rebecca

  10. lousaa
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Jeetje, ik heb eigenlijk altijd met veel plezier gekookt vanaf mijn zestiende dus ik vind dit bericht zoo bijzonder om te lezen… verbazingwekkend wat een ideeën je allemaal in je hoofd kunt halen terwijl je snel heerlijk eten kunt maken.

    Tips hier: kook in het weekend megapannen zodat je er vaker vam kunt eten. Kan goed met soep maar ook met alle soorten stoofvlees (of je nu rendang of hachee maakt, of italiaans rundvlees of marokkaans met abrikozen, je hebt maar een keer de energie vam de bereiding nodig (klein pitje maar wel urenlang stoven) en je hebt vaker de lol.
    Tip twee: leg een voorraadje van houdbare dingen aan. Verschillende soorten pasta, bulgur, couscous, rijst, tarly. Mosterd, mayo, olie, sambal etcetera. Dan grijp je nooit mis.

    • Serena
      Auteur
      10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

      Goede tips Lousaa! We hebben nu ook wat leuke voorraadpotten met pasta, mie en rijst op het aanrecht staan (houdbare dingen dus) en dat staat ook nog eens gezellig! Ik heb dus ook nog nooit draadjesvlees gemaakt en heb daar nu helemaal zin in, wordt zeker een weekendprojectje! 🙂

  11. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Inderdaad een goed voornemen, hier kan ik een voorbeeld aan nemen! Momenteel woon ik weer eventjes bij mijn ouders (omdat zij nu eenmaal dichter bij mn school wonen) in het half jaar lang dat ik op mezelf woonde heb ik misschien 3 keer zelf gekookt :’) Echt heel erg haha. Zodra ik weer mijn eigen huisje/kamer heb ga ik mezelf ook verplichten om vaker te koken inplaats van afhalen of magnetronmaaltijden!

    • Serena
      Auteur
      10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

      Ah, misschien kun je alvast wennen/beginnen door wat vaker voor jezelf en je ouders te koken, kun je wat terug doen en het is gewoon gezellig om voor je ouders te koken en samen te eten. Just like the old days 😉

  12. sara
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Mijn ultieme tip is ook om blikvoer in te slaan. Ik weet dat de echte kook diehards dit niet echt een goede tip vinden maar als koken al een uitdaging is dan kom je met blikvoer een eind in de goede richting want het is super makkelijk, varierend en (in vergelijking tot bestellen) best gezond! Plus je kan het lang bewaren dus je hebt altijd wel wat in je kast om mee te eten. Mijn lijst: blik tonijn, worst in blik, kikkererwten, bonen, doperwten etc. Kijk maar eens in het blikvak.

  13. Linda
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat wij uitgeven aan eten elke week. Misschien wil ik dat ook niet weten. Als het aan m’n vriend lag aten we elke dag makkelijk en bestelde we zeker 2x per week afhaal. Ik probeer juist zoveel mogelijk zelf te koken, maar dat valt nog niet altijd mee. Ik werk 9 uur per dag, dus wanneer ik ‘s avonds thuis kom heb ik vaak geen zin meer om nog te koken. Ik heb wel sinds kort een slowcooker, die ik vaker ‘s ochtends aan zet en wanneer ik dan ‘s avonds thuis kom, is het eten gewoon klaar. Dat is wel ideaal en echt een tip voor mensen die lange dagen maken, maar dat kan natuurlijk niet met elk gerecht. Grote dingen, zoals bijv. lasagna, maak ik vaak in het weekend en warm ik dan op maandag weer op. Maar zelfs als we een planning maken, lukt het ons niet om voor 7 dagen in 1x eten te halen. We doen altijd boodschappen op de fiets, dus dan kun je niet zo veel meenemen. En ik merk ook dat we ontzettend veel geld uitgeven aan drinken (vooral dingen als sapjes en frisdrank). Zonde eigenlijk, maarja, maak dat mijn vriend maar eens duidelijk. Maar op zich is het wel eens interessant om bij te houden wat we uitgeven. Denk dat ik het ook maar eens ga doen. Facing my fears enzo. 😉

  14. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik doe het al jaren: weekplanningen maken. Het voordeel is dat je vanalles in huis hebt dat je met elkaar kan combineren, het hoeft niet per sé in de combinatie die je op voorhand in gedachten had. Ik heb altijd standaard een paar spullen in huis: tomatenpuree en gepelde tomaten, kikkererwten, havermout, noten, gedroogd fruit, eieren, yoghurt, melk, water, ansjovis, zwarte olijven, … Allemaal dingen waarmee ik in no time een maaltijd op tafel kan toveren.

  15. Viviana
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik ben opgevoed met alles zelf koken, bakken en braden. Pakjes waren taboe en en kant-en-klaar ondenkbaar! En ikvind dit juist zo belangrijk, dat mensen vooruit denken, en dus geen eten verspillen. Als niemand eten zou verspillen was er genoeg voedsel voor iedereen op de hele wereld, ook over 10 jar nog, moet je nagaan. Nog een ding wat ik belangrijk vind is kleinere porties vlees of minder vlees eten. Wij westersen eten te veel vlees! Niet goed voor je lichaam en het milieu. Super om te zien dat je zo goed op weg bent, hihi

    • Serena
      Auteur
      10 februari 2015 / dinsdag, 10 februari 2015

      Ik ben ook echt anti-food waste! Zo zonde om eten weg te gooien! Ik bewaar het altijd en eet het de volgende dag als lunch, vries het in of verzin er iets anders mee. Met thuisbezorgd gooide ik trouwens ook veel eten weg, omdat het gewoon van die grote bakken zijn en van die vette happen. En je kan het ook niet bewaren, is gewoon niet lekker de dag erna. Nu we zelf koken gooien we eigenlijk niets weg! Ideaal, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. En natuurlijk krijg ik daar zelf ook een beter gevoel bij.

  16. Mireille
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat mijn vriend en ik uitgeven aan boodschappen..Maar het zal denk ik niet meer dan gemiddeld zijn. Ik bekijk altijd de folders van supermarkten in de buurt en pik de leuke aanbiedingen eruit. Heb altijd een vriezer vol met kipfilet, gehakt en diepvriesgroenten en blikjes bonen en tomatenblokjes in de kast. Soms bestellen we grote dingen bij de albert heijn en laten die thuisbezorgen, heb nu bijvoorbeeld 40 rollen wc papier, 4 pakken kattenbakgrind en vijf pakken wasmiddel in de kast staan. Dat gaat allemaal echt niet in mijn fietstassen passen! Soms bestellen we wat als we geen zin hebben om te koken, maar ik zit vaak wel te rekenen hoeveel boodschappen ik had kunnen doen van die 30 euro aan indiaas eten..

  17. Iva
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    50 euro! Mega goedkoop. Wij koken altijd zelf. We besparen niet echt op boodschappen omdat we beiden veel werken en geen tijd hebben alle winkels af te struinen. We kopen altijd ‘alles wat we willen’, allemaal biologisch en veel van Marqt. Daarmee zijn we gemiddeld zo’n 90 euro per week kwijt. Best wel veel eigenlijk. Dat komt niet omdat we zo mega veel eten maar vooral door Marqt, maar de producten zijn zo fijn! En mijn tijd is ook geld waard.

  18. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Goed artikel! Jeetje, je bespaart bijna €3000! Daar kun je van op vakantie joh!

  19. Maaike S
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik kookte eigenlijk sowiezo altijd wel zelf 😉 Zo heb je ook veel meer controle over wat er in gaat. sinds begin januari eet en drink ik ook geen dingen meer waar suiker aan toegevoegd is. Mijn suikers haal ik nu alleen uit fruit.

  20. Simone
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wij laten sinds kort een keer per week een HelloFresh-Box bezorgen. Daarin zitten alle (verse) ingrediënten voor drie of voor vijf maaltijden. Ideaal, zo hoeven we niet zo vaak boodschappen te doen en eten we lekker gevarieerd. En het is ook niet zo heel erg duur. Wat is vooral wel makkelijk vind is dat ze ook op zondag bezorgen.

    Wat boodschappen betreft halen wij nooit frisdrank en snoep/snacks in huis. Wel erg veel fruit. Voordat ik die boxen bestelde, was ik zo’n €100,- tot €120,- per week kwijt. Hoeveel dat nu is weet ik eigenlijk niet. Toch maar weer even kijken!

  21. Bb
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Misschien ligt het aan mijn eigen indeling qua tijd, maar ik vind het best lastig om goedkoop boodschappen te doen en echt gevarieerd te eten en ook nog eens wat nieuw. Mijn vriend en ik werken allebei 40 uur en allebei kantooruren en vaak ontbreekt het me aan inspiratie naast de rest van het huishouden en sporten en socializen. Ook lust mijn vriend niet alles.

    Als het gaat om veelzijdige producten dan ben ik vooral fan van gehakt en paprika haha. Gebruik ik naast uien toch het meeste.

  22. Marjan
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat top van je!! Heel goed dat je je goede vovoornemen met zoveel plezier volhoudt. Zelf was ik altijd al gek op koken, al zou ik ook wat kritischer boodschappen moeten doen qua kosten. Voor die erwtensoep raad ik je het verspakket van ah aan! Zit alles in voor een hele lekkere soep en kost nog geen 3 euro.

    • Linda
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Ja, dat is inderdaad een goed tip! Die is erg lekker.
      Ik vind sowieso die pakken van de ah heel handig. Het zal best iets duurder zijn dan alles apart, maar ik vind het zo heerlijk dat je niet na hoeft te denken en toch iets gezonds kan eten.

  23. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat goed van je dat je nu zelf vaker kookt, het is inderdaad heel gezellig om samen met iemand te doen!
    Liefs, Iris

  24. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik woon nu ongeveer een jaartje op mijzelf en vind het koken 1 van de leukste dingen aan op mezelf wonen (en mijn vriend vind het geloof ik ook heeelemaal niet erg dat ik dat zo leuk vind!) Bij mij in de buurt zitten aardig wat Toko’s of turkse supers, hier kun je heel goedkoop aan groenten en fruit kopen. Ook probeer ik mijn maaltijden voor de hele week samen te stellen n.a.v. de aanbiedingen in de folders =). Hier heb je overigens ook app voor (koken met aanbiedingen) waar iedereen de gerechten deelt welke ze gemaakt hebben met aanbiedingen. Echt een aanrader. Verder vind ik inderdaad dat je gelijk hebt! Zelf koken is niet alleen gezonder maar ook nog eens veel goedkoper! Super veel succes!!! XOXO

  25. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Oohja dat wekelijks boodschappen doen moet ik nu ook gaan aanleren. Woon sinds kort in een klein dorpje waar de volgende winkel 5 km verderop is… en heb geen eigen auto dus altijd wachten totdat vriendlief thuis is en dan boodschappen doen pfff. Voordeel is wel…hier is bijna niets waar je eten kunt afhalen haha dus dat scheelt weer ^^

  26. Veronique
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat knap van je dat je elke dag kookt. Ik herken heel goed dat het leuker is om te koken als je het samen doet of voor iemand doet. Ik woon alleen en mijn vriend eet 1 a 2 dagen per week mee. De andere dagen kook en eet ik alleen.

    Ik heb een tijdje elke week 50 euro opgenomen en geprobeerd om daar alle boodschappen mee te doen. In principe kan het makkelijk, maar het ligt wel aan de keuzes die je maakt. Ik eet bijvoorbeeld 2 keer per week vis (diepvries maar wel 1 x zalm) en 2 keer bio vlees (de andere dagen geen vlees) en dat hakt er wel in. Ik haal het in mijn eentje (en dan 1 a twee avonden en 1 uitgebreidt ontbijt samen met mijn vriend) net. Als je alles bij de lidl haalt en niet let op wel of geen bio en geen bijzonderheden koopt dan moet het inderdaad makkelijk voor twee personen lukken met 50 euro.

    Ik heb mij wel weer voorgenomen om de 50 euro per week in te voeren, wat je zegt is waar. Het voelt heel goed als je aan het eind van de week nog wat overhoudt!

  27. Carina
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat ik nog extra bespaar is dat ik nooit toetjes eet en alleen water en thee drink. Dat scheelt ook best wel. Wat ik dan wel weer doe is dat ik regelmatig een reep tony’s haal, mja af en toe chocola moet kunnen 🙂 dat is dan mijn ‘toetje’. Verder probeer ik zo min mogelijk kant en klaar eten (pizza, broodjes etc) te kopen omdat dat ook niet bepaald gezond is. En regelmatig vegetarisch eten kan ook veel schelen want vlees is echt heel erg duur.

  28. Esther
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik kook altijd! Goed dat jij dat ook doet!

  29. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat een leuk artikel! Ik moet bekennen dat het bij ons nog wel wat goedkoper mag, wij zijn qua boodschappen meestal tussen de 60-70 euro per week kwijt, maar de verleiding om dan als ik moe ben of laat thuis thuis te laten bezorgen is nog wel vrij groot, dus dan komt er ook al zo weer 20-25 euro bij op. Daarom wil ik nu houdbaar eten in huis halen dat makkelijk klaar te maken is, zodat ik zelf als ik moe ben of laat thuis nog wat kan maken. Koken vind ik verder wel echt superleuk, dus dat scheelt wel weer!

  30. Loes
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wow, goed om te zien dat je tegenwoordig wekelijkse boodschappen doet 🙂 Ik woon sinds een maand samen met mijn vriend en wij hebben ons voorgenomen om ook 1x per week boodschappen te doen en meestal doen wij daar zelfs anderhalve week mee! We geven ongeveer 40/50 euro uit dan. Scheelt echt enorm veel!

    Goede tips heb je gegeven, maar mijn wekelijkse boodschappenlijst is niet zo lang als die van jou! Ik zorg eigenlijk altijd wel dat ik iets van pasta, rijst, couscous en wraps in huis heb, zo hoef je dat niet iedere week te kopen (daar kan je sowieso veel langer mee doen dan 1 week..) Hetzelfde doe ik met pakken drinken en ranja, altijd in huis!

    Daarnaast haal ik vaak vleeswaren bij de LIDL, scheelt enorm veel geld! Eerder kocht ik ook altijd kaasplakjes, maar daar doe je veel minder lang mee dan wanneer je een stuk kaas koopt, daarnaast vind ik een stuk kaas vaak veel lekkerder en is omgerekend ook nog goedkoper (kaas is al zo duur!). Ook kun je bij de Albert Heijn zo’n emmer Griekse Yoghurt kopen voor 1,50 ofzo, zit veel in, is superlekker en is goedkoper dan kant-en-klare toetjes zoals Breaker. Misschien heb je iets aan mijn tips! 🙂

    • Serena
      Auteur
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      hi Loes, wij doen ook langer met rijst, mie en pasta, maar ik kan het moeilijk niet op het basis lijstje zetten. Het is niet zo dat wij dit elke week halen, maar wilde een lijstje maken waar anderen wat aan hebben als ze ook voor het eerst weekboodschappen gaan halen. Wij halen ook alles bij de Lidl, maar als ze het niet hebben bij de Jumbo of de AH. Dat alleen al scheelt enorm!

  31. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Leuk artikel! ik kook altijd thuis, alleen mijn boodschappen zijn wel vrij duur, omdat de AH zo dichtbij is + ik eet veel groente en fruit… xo

  32. Felicia
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik kook eigenlijk altijd gezond en eet 1 a 2 keer per maand iets als patat en falafel of een pizza. Het is inderdaad heel makkelijk om gezonde gerechten binnen 20 minuten op tafel te zetten, lekkere lasagne etc moet natuurlijk langer de oven in maar zoete aardappelen, courgette met knoflook/uitjes olijfolie marinade uit de oven, wraps met paprika’s, lenteuitjes, tomaten, gehakt, knoflook, mais zijn mijn go to maaltijden als ik moe ben en heel veel trek ben na studie of sport. Easy!

  33. suus
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Haha ja, wij halen op zaterdag samen de boodschappen voor de hele week. Van tevoren maken we dan 2 lijstjes: 1 met wat we welke dag eten (avondeten) en 1 met de producten die we nodig hebben. En natuurlijk de standaard dingen die je gebruikt (brood, wasmiddel enz). Werkt prima. Tussendoor haal ik alleen weleens verse groente ofzo, of iets wat uitverkocht was.

  34. mariska
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wij eten deze week: Volkoren Pasta met groenten uit de oven en huttenkase (2x), curry met sperziebonen en kokosmelk en zilvervliesrijst (2x), en we krijgen deze week bezoek dus dan maken we beouf bourgignon met stoofpeertjes en pommes duchesse en monchoutaart toe. Geen idee of we daar 2x van kunnen eten btw… Hoop het wel! Maar qua boodschappen geven we wel rond de 100 euro per werk uit. Vaak biovlees, geen brood als lunch maar salade, en dure Griekse yoghurt als ontbijt. Ook kopen we vaak verse noten als tussendoortje. Dus hangt er ook maar vanaf waar je je geld precies aan uitgeeft, het kan heus goedkoper maar ik ben blij met mijn food keuzes!

    • Iva
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Boeuf bourgignon! Jouw eters hebben geluk zeg 🙂 Wij zitten ook rond jouw bedrag. Herken de salade en de griekse yoghurt, en de noten… en superfoods. Oh well.

  35. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik vind koken heel leuk en doe het dan ook graag. De boodschappen bij ons zijn ook rond de €50 per week, dus dat valt reuze mee

  36. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik heb gemerkt dat ik koken voor mij alleen (en het ook alleen opeten) niet leuk vind. Dan ben ik sneller geneigd iets kant en klaars te kopen. Maar voor mijn vriend en ik of voor mijn ouders koken vind ik heerlijk!

  37. Joyce
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Grote verpakkingen rijst of pasta kopen doe ik eens in de 2 maanden, zo iets geloof ik, dat is veel goedkoper dan elke week een pakje rijst en het gaat toch wel op! Ook gaan wij 1 X in de maand naar de boer daar is alles van het land en stukken goedkoper!

  38. Janice
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Och, dat red ik nooit in een week met zn tweeen! Alleen al voor elke dag brood, beleg en vlees! Dat is t duurst

  39. Jolanda
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik vind dit een hele leuke challenge! Zelf koken deed ik altijd al (mijn man en ik hebben helaas allebei wat allergieën en daarbij ben ik vegetariër). Mijn uitdaging voor dit jaar was om minimaal één keer per week eens een nieuw gerecht te proberen.
    Ik heb mijn liefde voor koken helemaal ontdekt! Dat is misschien een leuke challenge voor jou voor volgend jaar (en voel je vooral vrij om de voortgang daarvan ook te delen, mét recepten natuurlijk :D).

    • Serena
      Auteur
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Oh dat is zeker een goed idee! Ik heb inderdaad wel meer kookkriebels gekregen, maar weet niet of ik nu 1 x per week iets nieuws red. Misschien iets voor in de toekomst!

  40. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Ik begin vanaf vandaag aan een detoxmaand dus dan ga je sowieso alles zelf maken. Dat doe ik eigenlijk sowieso al. Ik haal maar een keer in de 2 weken iets af, verder kook ik altijd zelf. Vooral omdat ik geen troep wil eten en zelf invloed op de ingrediënten wil hebben.

  41. mariska
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Nu nog even goed rekenen: Het scheelt minstens 50 euro per week. Dit komt neer op 200 euro per maand (ipv 60 zoals je schreef). 200*12 maanden is 2400 euro per jaar. Daar kan je 3 iPhones van kopen per jaar… En dit is dan nog aan de krappe kant gerekend want een maand heeft eigenlijk 4,5 week (31 dagen tegenover 28).

    • Serena
      Auteur
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Oh ik zat verkeerd te rekenen. Nou, kun je nagaan!!

  42. Lisa
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat ben je goed bezig! Erg leuk dat je anderen hiermee ook wilt inspireren.
    Veel plezier in Curaçao, geniet er van! Xx

  43. thessa
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    ik heb nu juist het probleem dat ik nu samen met mijn vrienudwoon ik minder gemotiveerd ben om te koken. Maar dat komt een beetje omdat mijn vriend een moeilijke eter is en ik veel favorieten gerechten niet meer kan maken… ben een beetje beperkt in mijn keuze.

    Gelukkig wordt dit al minder doordat hij ook meer dingen wel gaat proeven en toch eet 🙂

    • Janna
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Niet allergisch is vreten wat de pot schaft.
      Mijn vent eet nu ook gewoon alles en niet eens met tegenzin.

      • lousaa
        9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

        Hahaha! Hear hear! Ik vind dat altijd zo zielig. Die zogenaamde moeilijke eters hoeven anderen toch niet te bekeren? Jouw lol in het eten em koke gaat weg zo. Lekkere vriend ben je dan. Lekker koken wat jij wilt en waarschijnlijk past hij zich vanzelf aan als je lekker kookt.

  44. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat zien je zelf gemaakte maaltijden er fantastisch mooi uit. Oh ik zou echt wel zelf willen koken, maar het kost tijd die ik gewoonweg niet heb … En ik heb echt een gruwelijke hekel aan koken omdat ik er niet goed in ben ;). Jij hebt stiekem een keukenprinses in je zo te. Die Noodlesoep was ook al zo prachtig.

  45. Denise
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Je zegt: ‘Ik ben van €100-€120 per week naar €50 per week gegaan, dat scheelt gemiddeld €60 per maand en dus €720 per jaar.’

    Maar volgens mij was het €60 per WEEK toch? Dus €3120 per jaar!

    Mega inspirerend voor mij trouwens, ik haal net zoveel af als jij nl…

    • Charleen
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Scherpe opmerking! Ik moest even terug naar het artikel, je hebt gelijk! Niet normaal veel geld haha..

    • Charleen
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Scherpe opmerking! Ik moest even terug naar het artikel, je hebt gelijk! Niet normaal veel geld haha..

      • Mira
        9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

        Jaaa, klopt, dat is een hele luxe reis naar Curaçao!

    • Serena
      Auteur
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      OMG! Ik ga het meteen even aanpassen!

  46. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat een heerlijke motiverende post voor mensen die vaak eten afhalen! Ik ben thuis opgevoed met het idee om zoveel mogelijk zelf te koken, heel af en toe halen we eens iets. Inderdaad 10 keer zo gezond, en je kan ook veel creatiever zijn. En ach, die 20 minuutje per dag is bijna niets, en ik vind het juist wel ontspannend altijd! Leuk dat het bij jou ook zo goed gaat!

  47. 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Wat interessant, dit! Ik woon nog thuis, maar als ik alleen ben kook ik ook bijna nooit en laat ik al snel de pizza-, patat- of wat voor bezorger dan ook komen. Thuisafgehaald vind ik echt een heel leuk idee, ik ga er eens op kijken, puur uit nieuwsgierigheid!

  48. Jordan
    9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

    Serena, ik ben niet een type die snel kritiek uit en heb als motto als je niks aardigs kunt zeggen hou je je mond! Maar dit moet me toch even van het hart: ik vind het jammer dat je mensen aanmoedigd grote verpakkingen vlees te kopen. Dit is bijna altijd goedkoop vlees want diervriendelijkere kip zit haast altijd per 2 of per stuk verpakt. Ik heb ook een budget en al mijn boodschappen zijn in de aanbieding of van een b merk, behalve vlees! Zolang we de kiloknallers blijven kopen zullen de dieren in zeer barre omstandigheden blijven.. Ik eet liever 1 dag geen vlees en de dag erna “goed” vlees dan 2 dagen achter elkaar plofkip! Verder vind ik de challenge top hoor!

    • E
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Dit viel mij ook op! Als invloedrijk persoon zou het goed zijn om verantwoord kiezen aan te moedigen.
      De bio-industrie is zo slechts voor alles op deze planeet.

    • Lotte
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      Eens! Alhoewel dit niet echt de juiste plek/site is om hierover te spreken, is het wel iets waar niet iedereen bij stil staat. Vooral als je net ‘thuis’ begint te raken in het voor jezelf koken en boodschappen doen. Iedereen moet uiteraard doen waar ‘ie zich prettig bij voelt. Koop liever groot verpakkingen linzen, couscous of bonen ofzo voor een vega dagje. Naja dat is mijn piece of cake.

    • Serena
      Auteur
      9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

      hi Jordan,
      wie zegt dat? Grootverpakkingen gehakt en kipfilet kunnen net zo goed biologisch zijn en zelf koop ik ook altijd vrije uitloop eieren. Met dit lijstje geef ik gewoon een idee voor mensen die weekboodschappen willen kopen, verder kan iedereen zelf wel beslissen of ze biologisch of gewoon helemaal geen vlees kopen. Nog beter 😉

      • 9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

        Ik ben het niet eens met wat je zegt Jordan. Serena is juist altijd heel bewust bezig met haar producten en recepten. Het imago van Serena komt bij mij ook over als iemand die altijd heel goed let op dit soort dingen. Zoals ze ook al in andere reacties vermelde is dit een richtlijn. Ik haal zelf ook altijd grootverpakkingen (mét beterleven sticker) omdat ik dan mijn vlees in porties kan invriezen. BTW; ik heb zelf 3 jaar in de slagerij gewerkt en daar maakten wij een grote portie gehakt en dit verdeelden we dan over 500gr. bakjes en 1000gr. dus wie jou wil wijs maken dat deze 1000gr. bakjes de beterleven sticker niet verdienen en de 500gr. bakjes wel? Kritiek is prima, opbouwende nog beter maar je moet we de feitjes kennen =)

      • Jordan
        9 februari 2015 / maandag, 9 februari 2015

        Ik hoop absoluut niet dat iemand zich aangevallen voelt, mijn “kritiek” is puur gebaseerd op mijn eigen ervaring. Het vlees wat bij ons in de supermarkt verkrijgbaar is kun je indelen in 2 categorien: biologisch vlees en gewoon vlees. Van het vlees met een beter leven keurmerk worden bij ons alleen kleine pakjes verkocht dus als je een grote verpakking koopt kom je bij ons al gauw uit op het gewone vlees. Het nieuws enigzins volgend is gewoon vlees bij de meeste supermarktketens plofkip of ander dieronvriendelijk vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *