Foodtip: eetbare bloemen

Wanneer je een etentje organiseert of je houdt een High Tea, een feestje of iets anders leuks, is het misschien een idee om eetbare bloemen in je gerechten te verwerken. Gisteren konden jullie al lezen over homemade Lavender Lemonade, maar vandaag wil ik jullie kennis laten maken met eetbare bloemen en laten zien hoeveel impact een klein bloemetje kan hebben op een gedekte tafel.


In Houten hebben we een groente- en fruitboer in de Vershof genaamd Peter Ultee. De beste man verkoop eetbare rozen en orchideeën. De rozen zijn best aan de prijs; €5,95 per 6 stuks. De orchideeën kosten €0,95 per takje en aan elke tak zitten zo’n 5 tot 6 orchideebloemen. De rozen bevatten echter per stuk heel veel blaadjes, dus aan 6 rozen heb je meer dan genoeg.




Eetbare bloemen kun je beter niet bij de bloemist halen, gezien de bloemen dan vaak bespoten zijn. Je kunt er wel speciaal om vragen, en wie weet kan de bloemist ze wel gewoon bestellen voor je. Je kunt eetbare bloemen natuurlijk ook gewoon in eigen tuin of balkon kweken! Rozen, Orchideen, Viooltjes, Begonoa, Vlijtig Liesje, Lavendel, Oost-Indische Kers en Goudsbloem zijn slechts een kleine greep uit het eetbare bloemen-assortiment. Een complete lijst (plus de smaak van de bloem en recepttips) vind je hier. Eetbare bloemen zijn ook online te bestellen, google maar eens! Of kijk eens hier.

De rozenblaadjes wilden wij gebruiken in onze fruitsalade, maar het is belangrijk om ze eerst nog even te wassen. Dompel de tere blaadjes niet langer dan 1 minuut onder in water en dep ze voorzichtig droog. Omdat wij de smaak van de blaadjes vrij bitter vonden hebben we ze bestreken met eetbare lijm (te koop via verschillende taartenbak-webshops) en vervolgens bestrooid met fijne kristalsuiker.








De salade ziet er meteen zo luxe, zomers en schitterend uit! Alsof het zo uit een culinair magazine of foodblog komt! 🙂

De orchideeën zijn prachtig helderpaars en geven alles meteen een exotische vibe. Leg er een stel op plakjes mango en je waant je op vakantie in Thailand:


Of druk een orchidee in de frosting van een cupcake voor instant prettyness!





Het fleurt je High Tea tafel schitterend op, en omgerekend zijn echte orchideeën veel voordeliger dan die eetpapier-bloemen, terwijl het er een stuk luxer en exclusiever uitziet! Het staat zo mooi chic, I love it! En het is zo gefixt. De frosting hebben we express zachtgeel gemaakt, zodat de kleuren mooi contrasteren. Het frosting-recept is trouwens echt geweldig en ik moet het gewoon even met jullie delen. De structuur is creamy, maar niet te zacht, en wordt ook weer niet zo hard als glazuur. Het is niet té boterig, niet té zet. Just perfect!

Ingredienten;

  • 225 gram ongezouten boter bij kamertemperatuur
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 30 tot 45 ml ongeklopte slagroom

Klop de boter zo’n 3 minuten zacht en luchtig in een grote kom. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe en blijf kloppen. Voeg als laatste de slagroom toe en klop alles stijf maar luchtig in zo’n 4 minuten. That’s it! Is je frosting te dik, voeg dan nog een scheutje slagroom toe en blijf kloppen tot de structuur goed is. Het moet vooral lekker fluffy zijn! Je kunt de frosting voorzien van food colouring voor een kleurtje en/of van een smaakje door toevoeging van een extract. Smeer de frosting uit over je cupcake of maak mooie toefjes met een zak en spuitmondje. Yum!

Hieronder nog wat foto’s met eetbare bloemen, ter inspiratie!


Isn’t it lovely? ^^

Met dit artikel wilde ik jullie laten zien hoe je op een hele eenvoudige manier een drankje, cupcake, taart of salade heel spectaculair kunt maken. Eetbare bloemen zijn echt prachtig en nu is het er het seizoen ook voor. De meeste bloemen bloeien namelijk vanaf maart tot oktober. Ik hoop dat jullie er in je dorp of stad aan kunnen komen, en anders zou ik ze eens online bestellen. Echt een aanrader wanneer je eens iets bijzonders op tafel wilt zetten!

Wat vinden jullie van gerechten met bloemen en bloemblaadjes? Wel eens gegeten?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

90 Reacties

  1. Tamar
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat ook heel leuk is, is om de bloemetjes in te vriezen in ijsblokjes, zo heb je in een handomdraai je drankje of bijvoorbeeld een kan water opgevrolijkt!

  2. Lois
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ziet er echt mooi uit!
    Het lijkt me alleen een gek gevoel om op een bloem te kauwen.. ;P
    xxxx

  3. Cecile
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Echt bedankt voor het frosting recept! (L)
    Ik had frosting met een ander recept gemaakt, met poedersuiker. Alleen daar zat dus een e-nummer in dat mijn vader niet kan hebben.. (allergisch) En ik kon geen andere vinden zonder poedersuiker! Dus echt bedankt, you’ve made my day Serena!

    Kus

  4. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Het ziet er echt super leuk uit. Nét dat beetje extra. Wel apart dat je het gewoon kan eten haha!

  5. JoycevdB
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Jaaa! Ik dacht al toen ik je foto op Instagram zag dat het een eetbare bloem is. Zijn niet alle bloemen bitter? Zoals je beschrijft bij de rozenblaadjes.

  6. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ziet er heel mooi uit, maar de smaak was dus van zichzelf niet zo lekker? Het fleurt de tafel in ieder geval lekker op 😀

  7. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat leuk en interessant. Ik wist helemaal niet dat je bijvoorbeeld rozenblaadjes kon eten. Het geeft ook een super mooi effect en met suiker erop is het al helemaal een plaatje!

  8. Sanne
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ziet er mooi uit!
    En ik ben je echt eeuwig dankbaar voor dat frosting recept, ik heb al zo veel cupcakes verpest met te dikke, vette, of te boterige frosting 🙁

  9. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Oh, wat leuk! Ik had er wel eens van gehoord, maar nog nooit zelf geproefd. Die cupcakes zien er goed uit! 😀

  10. Anna
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Zijn alle rozen dan eetbaar?

  11. Maya
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Dat ziet er echt super vrolijk en lekker uit!

  12. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wauuw ziet er zo vrolijk uit! Heb nooit geweten dat rozen ook eetbaar waren, Leuk!:) xoxo

  13. nathalie
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat een apart! en hoe smaak het nou? dat zie ik nergens staan.

    • 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

      op verschillende sites wordt de smaak beschreven van verschillende bloemen. Het gaat vooral om de blaadjes van de bloemen. Bij de rozen eet je liever niet het witte gedeelte, dat is bitter en de rest smaakt vrij neutraal. De blaadjes van de orchidee zijn dikker en hebben meer smaak. Hoe precies kan ik niet uitleggen, maar zoiets als de smaak van sla.
      Dus ook neutraal, maar anders dan van de rozen.

  14. Iva
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wauw, die cupcakes zijn TE cute! Ik ga dit een keer maken voor een high tea of speciale gelegenheid 🙂

  15. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ah super cute zeg, zoiets maakt je gerecht helemaal af! 🙂

  16. Ester
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat een leuk idee!!
    Nog niet eerder van eetbare bloemen gehoord haha.
    Ook best een apart idee om een roos te eten, maar vind het wel heel erg mooi staan.

  17. Mouna
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Hey Serena,

    Heb je soms het recept van die cupcakes. Ik heb namelijk verschillende recepten al van het internet geprobeerd, maar telkens gaat er iets mis… ze zakken in, zijn te droog…
    Ik heb nog nooit zulke mooie cupcakes gemaakt! En dat vind ik erg! Can you help me??

    Kiss

    • 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

      Hallo Mouna,

      ik heb me het makkelijk gemaakt en een cupcake mix besteld bij maakjetaart.nl
      Tara lukt het uitstekend van scratch, maar ik schijn teveel door te mixen en dan zakt de boel in, enfin ik bestel nu hun mix en ze mislukken niet meer.
      Totnutoe altijd een zeer goede service gehad en snelle bezorging.

  18. Naomi
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Mooi!! Ga ik ook zeker eens in huis halen 🙂

  19. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Zo leuk! Ken je de boeken van Peggy Porschen? Zij gebruikt ook vaak eetbare bloemen op haar taarten en cakes. Geweldig!

  20. Kim
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Hé?! Ik vind het wel heel leuk eruit zien, maar ik zal niet zo snel een bloem eten. Ik vind het mooier om ervan te genieten in een vaas, een week lang..

  21. DalaLuz
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Zo feestelijk inderdaad! Zo staan trouwens ook de bloemetjes van bieslook erg vrolijk in de sla 😀

    • 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

      Ja, klopt en dan doen we meteen mee met de lila-trend

  22. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Mooi! Dat ga ik zeker een keer proberen. Al weet ik nu al dat mijn mannen gaan zeuren:)

  23. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ziet er zo leuk uit! Ik heb weleens eetbare bloemen gehad en die waren eigenlijk best wel lekker.

  24. Melanie
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Het ziet er inderdaad heel erg mooi uit, vooral op die cupcakes! Ik zag pas een doosje eetbare bloemen op de markt maar de prijs hield me toen tegen.. Ik had er nog helemaal niet over nagedacht dat ik ze ook zelf kan planten! Leuk idee Serena, dank je wel!

  25. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat onwijs leuk die cupcakes met die bloemen!

  26. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Dat ziet er echt heel luxe uit! Ik heb altijd alleen wel dat wanneer mijn eten op een bijzondere manier opgemaakt is dat ik dan niet weet dat ik kan eten en hoe ik het moet eten!

  27. Yvonne
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Je kan de meeste bloemen eten. Er zijn boeken beschikbaar die uitleggen welke je wel en welke je niet moet eten. (net als andere plantjes in de natuur). We kunnen meer eten dan je denkt!

  28. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Dat ziet er echt heel erg vrolijk uit. Wil ik ook eens proberen!

  29. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Dat ziet er meteen een stuk vrolijker uit. Had wel eens eerder gezien dat er bloemen in gerechten werden gebruikt, maar heb ze nog nooit ergens zien liggen.

  30. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ik heb het nooit gegeten, maar het resultaat is erg mooi!

  31. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat grappig, ziet er wel heel leuk uit!

  32. Yana
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    wat schattig!

  33. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    wat ziet dat er leuk uit zeg!

  34. Samantha
    15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Met schooltuinen had ik viooltje geplant en mijn juf zei dat we ze konden opeten heerlijk 😀

    • Samantha
      15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

      Maar dat is al heel wat jaartje gelede hoor xd 5 jaartjes xD

  35. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wat grappig! Heb hier echt nog nooit van gehoord!
    Ik zou er best een paar willen proeven, hihi:)

  36. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Bloemen lijken me niet echt smakelijk, maar ik ben ook zo iemand van wat de boer niet kent dat eet ie niet! Ik vind het er wel erg gezellig uitzien!

  37. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ziet er goed uit! Ik ken eigenlijk alleen die paarskleurige bloemen die je soms op restaurant krijgt. De rest ook eens proberen dus 🙂

  38. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wauw, wat gaaf! Dat wist ik niet. Leuk voor een feestje, of verjaardag. Misschien ooit eens proberen. 🙂

  39. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Nooit geweten joh van die bloemen! Vond het zelfs een eng idee…

  40. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Leuk, wat een leuke gerechten ook allemaal. Zelf was ik nooit op eetbare bloemen gekomen, haha.

  41. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Het ziet er erg mooi uit. Wat heb jij een creatieve familie. Leuk. Inspireert om er zelf ook wat meer tijd voor vrij te maken.

  42. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wow ziet er wel heel goed uit, nu ik er over nadenk hebben wij best veel eetbare bloemen in huis. Ik denk dat ik het gewoon een keer ga proberen en met de lavender lemonade!

  43. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Ziet er mooi uit :)! Vraag me alleen af hoe zo’n bloem smaakt ;)!

  44. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    SUPER leuk die cupcakes! echt heel leuk.. ik ga gelijk kijken of ik ergens eetbare bloemen kan vinden..

    Xx.

  45. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Het ziet er echt zó leuk uit! Vooral op de cupcakes, die kleuren staan ook zo leuk bij elkaar. Erg leuk!

  46. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Wow over finishing touches gesproken. Erg mooi! Maaruh ik zou zo’n bloem dan toch van mijn cupcake halen en hem niet opeten. Ik zou echt denken dat het puur voor de sier is.

  47. 15 mei 2012 / dinsdag, 15 mei 2012

    Prachtig het maakt een normaal lekkernijtje echt helemaal af. Leuk op de Cupcake, ik ga het idee ff onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *