Food Friday | Indische maïskoekjes

De meeste huishoudens hebben vast wel, ergens achterin een keukenkastje of voorraadkast, een stoffig blik maïs staan. Jij ook? Dan heb ik goed nieuws voor je, want dit vormt de basis van perkedel jagung, oftewel Indische maïskoekjes. Of als je chique wilt doen: maïs beignets. Jawel, die Indo’s weten zelfs met een ordinair blik maïs een waar feestmaaltje te creëren!


Vandaag wil ik het recept van mijn oma’s Indische maïskoekjes met jullie delen. Heel makkelijk, heel snel, heel lekker. Maïskoekjes zijn een heerlijke hartige snack, vooral als ze vers uit het vet komen, maar ook lauw en zelfs koud zijn ze nog steeds erg lekker. Vooral met een (zoet) chilisausje of ketjap manis on the side, als dip. Natuurlijk zijn maïskoekjes ook prima te serveren als bijgerecht van een rijsttafel, of als avondeten met rijst en vlees.

Maar laten we eerlijk zijn, als je eenmaal deze maïskoekjes hebt gemaakt zullen ze het never nooit tot het avondeten halen. Ze zijn té lekker om vanaf te blijven!

Benodigdheden

groot blik zoete maïs (340 gram)
sjalotje (of halve kleine ui), gesnipperd
4-6 takjes verse selderij, gesnipperd
1 stengel bosui, in hele fijne ringen
2 tenen knoflook, geperst
6 grote scheppen bloem
scheutje water
half blokje groentebouillon, verpulverd
zout & peper

Hiermee kun je zo’n 12 maïskoekjes bakken.

Werkwijze


Laat de maïs uitlekken, plet ze een beetje (met de onderkant van een wijnfles bijvoorbeeld), doe het in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten aan toe. Goed doorroeren.


Er ontstaat een chunky papje die vooral niet te dun moet zijn. Echt een soort brei.


Verhit wat zonnebloemolie in een pan (flink wat, een laagje van 1 cm) en laat hier een grote eetlepel van het maïspapje in zakken. Mijn maïskoekjes zijn overigens behoorlijk perfect gevormd, maar laat je hierdoor vooral niet intimideren 😉

Het geeft namelijk niet als je maïskoekje niet perfect rond is. In mijn beleving horen ze ook juist gekke uitsteeksels en vreemde vormen te hebben! Is leuk!


Druk het koekje een beetje plat met een spatel en bak het maïskoekje aan beide kanten mooi en knapperig goudbruin. Even uit laten lekken op keukenpapier en dan als de bliksem oppeuzelen!

Variaties


Het recept dat ik hier deel is van mijn oma en zoals je ziet bevat het helemaal geen ingewikkelde, exotische ingrediënten. Toch kan het wel érg lekker zijn om wat rode pepervlokken, een scheppie sambal of een gesnipperde halve lombok (zonder zaadlijst) door het beslag te mengen voor wat extra pit.

Ook lekker is om een snufje Indische kruiden door je beslag te mengen, zoals ketoembar (korianderpoeder), djinten (komijnpoeder), koenjit (kurkuma/geelwortelpoeder) en laos (galangawortel). Hoeft niet, mag wel. Altijd leuk om een beetje te experimenteren.


Selamat makan!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

28 Reacties

  1. Bibi
    15 december 2017 / vrijdag, 15 december 2017

    Hoi Serena, ik zie dat jij er geen ei in doet terwijl ik dat in veel andere recepten wel zie. Weet jij wat het verschil is?
    En hoeveel water doe je er ongeveer in? Ik ken ze nl van de toko van vroeger en hoop zo dat deze ongeveer zo smaken.

  2. evelin
    15 november 2017 / woensdag, 15 november 2017

    Oh, jaaaaa! Frikadel djagung! Mijn moeder maakte ze vaak. en frikadel udang… YUM!
    Ik ga het ook maar weer eens maken!
    Zoooo lekker!

  3. Britt Lambertus
    2 oktober 2017 / maandag, 2 oktober 2017

    Omnomnom. Mijn opa deed er altijd garnaaltjes of tonijn erdoorheen. Wat leuk om die verschillen in familierecepten te zien!

  4. Anne
    17 september 2017 / zondag, 17 september 2017

    Ik heb ze vrijdag gemaakt en de smaak was heel goed, ik vroeg me alleen af of ze zacht of knapperig horen the zijn? En ik had een paar keer dat er een gloeiend hete maiskorrel de pan uit knalde, ik weet niet of dat hoort haha. Maar zeker het perfectioneren waard!

    • Nienke
      17 september 2017 / zondag, 17 september 2017

      Ik gebruik altijd mais van AH eigen merk. Op een of andere manier dat de mais niet uit de pan knalt.

      • Nienke
        17 september 2017 / zondag, 17 september 2017

        Knalt*

  5. Mandy
    17 september 2017 / zondag, 17 september 2017

    Zo leuk om te zien dat iedereen het weer anders maakt.. ik heb ook het recept van mijn oma, en mijn zusje en moeder komen de maiskroketjes altijd bij mij eten nu oma niet meer leeft.. mijn oma deed er bijvoorbeeld gehakt doorheen ipv meel. Maar ik ga jou maiskroketjes ook zeker binnenkort een keertje maken 😀

  6. Femke
    16 september 2017 / zaterdag, 16 september 2017

    ahhh wat top. ik heb dit ooit een keer gegeten toen ik op de basisschool zat bij een Surinaams vriendinnetje ( 9 jaar geleden) maar wist nooit wat het nou precies was. tot ik de foto’s zag en nu zo blij ben als een kind. morgen meteen maken. ahh echt top dankjewelll

  7. 16 september 2017 / zaterdag, 16 september 2017

    Klinkt heerlijk. Hoe groot is voor jou een ‘schep’ bloem? Een flinke eetlepel? Thnx.

    • Yvonne
      16 september 2017 / zaterdag, 16 september 2017

      Ja, dat vroeg ik me ook al af!
      Ik ga deze zeker maken, mét rode pepervlokken, lekker pittig 🙂

    • Serena
      Auteur
      16 september 2017 / zaterdag, 16 september 2017

      Ja, een eetlepel met een hoopje erop. Maar het let niet zo nauw, als het mengsel maar niet te dun is uiteindelijk.

  8. Denise
    15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Oeeeh ziet er zo lekker uit!

    X

  9. Rebecca
    15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Ja heeeerlijk!! Mijn oma maakt ze ook altijd alleen zij doet er nog Hollandse garnalen doorheen 🙂

    • Serena
      Auteur
      16 september 2017 / zaterdag, 16 september 2017

      Oh wow, dat klinkt helemaal lekker! Ga ik volgende keer ook zeker eens proberen, goeie tip! 🙂

    • A.Rifai
      18 september 2017 / maandag, 18 september 2017

      Ja klopt mijn moeder doet dat ook. Zij doet ook super fijn gesneden spitskool er door heen om het wat meer Bite te geven, ook een aanrader! =D

  10. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Ziet er heerlijk uit, en lekker makkelijk ook. Ideaal voor een luie zondag!

  11. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Mmm, ik zou er zelf nog wat kaas bij gooien, lijkt me heerlijk.

  12. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Hm, yum! Ik wil dit zeker eens proberen!

  13. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Mijn collega’s zaten weer eens mee te kijken toen ik je recept opende! We kregen allemaal trek en ik was weer de gene die zei: mais mag ik niet eten in mijn dieet … mehh. Maaaar als ik eenmaal mijn streefgewicht heb behaald ga ik zeker deze heerlijke gefrituurde maiskoekjes maken. Mijn blikje krabvlees ligt ook al klaar van je vorige recept haha.

  14. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Mmmmm, ziet er lekker uit zeg, niet een al te ingewikkeld recept lijkt me. Ik zou dat ook wel eens willen proberen, maar waarschijnlijk zonder de rode pepervlokken;-)

  15. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Jeetje, dit ziet er goed uit!!! Deze sla ik op 🙂

  16. 15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Jaaaa! Dit is zo lekker en super simpel om te maken. Ik vind ze zo lekker maar nog nooit zelf gemaakt. Thanks voor het recept! Xx

  17. Lara
    15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Ik vind die Indische recepten allemaal zo leuk!
    Ik hoop dat je nog meer recepten online zet:)

  18. Michelle
    15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

    Zou je pleaaaaase je familie recept van roti met ons willen delen! #eeuwig dankbaar ?

    • hafida
      15 september 2017 / vrijdag, 15 september 2017

      Oeps, roti is. Niet Indonesisch maar hindoestaanse of surinaams

    • Serena
      Auteur
      16 september 2017 / zaterdag, 16 september 2017

      Ik heb inderdaad nog nooit van mijn leven roti gemaakt! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *