Filmpje: Welsh Cakes recept!

Vroeger toen mijn zusjes en ik nog op de basisschool zaten kwamen we wel eens thuis en dan had onze moeder een hele lekkere en uitgebreide High Tea tafel klaargemaakt. Met kleine sandwiches, Lemon Cake, scones en Welsh Cakes. En natuurlijk een flinke pot thee. Zo gezellig! Welsh Cakes zijn altijd al mijn favoriet geweest. Het is lekker knapperig gebakken, maar de binnenkant is nog een beetje zacht. Lekker met een flinke klodder slagroom en jam.

Vandaag leek het me leuk om jullie te laten zien hoe je Welsh Cakes maakt, maar voordat ik begin moet ik een paar misverstanden uit de wereld helpen. Ik weet het zelf ook pas sinds gister, maar mijn vriend (die leraar Engels is) heeft me er in geuren en kleuren over verteld. Ten eerste, een High Tea zoals wij die kennen is een flinke pot thee met allerlei zoete lekkernijen en kleine hartige hapjes. Een officiële High Tea echter is niets meer en niets minder dan een stevige arbeidersmaaltijd die rond een uur of 6 in de avond wordt genuttigd. De naam 'High Tea' klinkt natuurlijk wel lekker fancy en Europese hotels hebben deze naam dan ook overgenomen omdat het aantrekkelijk klinkt voor de hotelgasten. Voorheen kon je in hotels een 'thé complet' bestellen (dus thee met zoete hapjes), maar die naam hebben ze vervangen voor High Tea en sindsdien denken wij dat een High Tea bestaat uit thee met lekkernijen. Helemaal fout dus!

Een High Tea zoals wij die kennen is dan ook niet iets 'typisch Engels' en Welsh Cakes zijn daar geen onderdeel van, want Welsh is de taal die men in Wales spreekt. Welsh Cakes zijn dan ook een lekkernij uit Wales. En Wales is een land tussen Ierland en Engeland in.

Zo, nu we weer helemaal op de hoogte zijn kunnen we verder!

Hieronder in de video laten mijn moeder en ik jullie zien hoe je deze verschrikkelijk lekkere Welsh Cakes kunt maken;

[do action=”ytr”][/do]

Recept voor Welsh Cakes (ongeveer 15 stuks)

  • 200 gram gezeefde meel
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 3/4 theelepel nootmuskaat
  • 100 gram (room)boter
  • 75 gram krenten
  • een ei (losgeklopt)
  • warme melk (optioneel)

Officieel worden Welsh Cakes gegeten met wat suiker erover heen gestrooid en eventueel wat jam, maar persoonlijk vind ik het lekkerder om ze te eten met een flinke toef slagroom en jam. Trouwens, als je zelf jam wilt maken dan kun je eens naar dit artikel kijken voor een how-to foto tutorial. Welsh Cakes zijn het lekkerst wanneer ze vers en warm uit de pan komen!





De buitenkant is heerlijk knapperig goudbruin en de binnenkant is nog een beetje zacht. Zo lekker! Welsh Cakes zijn heerlijk voor bij de thee, brunch of als toetje voor na het eten.

Mijn moeder heeft trouwens jaren geleden op een Britse kookcursus gezeten en heeft nog veel meer authentieke recepten voor jullie in petto, mochten jullie het leuk vinden. Bijvoorbeeld Mrs. Pettigrews Famous Lemon Cake en verschillende hartige sandwich recepten. Laat ons in de comments weten wat je hier van vindt!

Eet smakelijk!

Until next time,

Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

180 Reacties

  1. Zahra
    2 april 2013 / dinsdag, 2 april 2013

    Damnn dit ziet er heeeeeeeerlijk uit! En alsof het niet lekker genoeg is nog een klodder jam. Oe i.love.jam.
    Morgen ff wat krentjes inslaan i guess…

  2. daphne
    8 oktober 2012 / maandag, 8 oktober 2012

    kan je ook wat anders gebruiken dan krenten? Want ik ben der allergisch voor. Maar wil zo iets wel super graag maken.
    xxx

  3. Carmen
    17 augustus 2012 / vrijdag, 17 augustus 2012

    Ik ben gek op dit soort hapjes en ik heb het ook geprobeerd. Het resultaat was zalig! Ik zou het echt leuk vinden als je die Lemon Cake op Beautylab wilde zetten. Liefs !

  4. Zoë
    16 augustus 2012 / donderdag, 16 augustus 2012

    Ik heb net ook Engelse Welshjes gemaakt 😀 Maar ik heb de vervangen voor chocolaatjes, ook heb ik wat vanille suiker toegevoegd en kaneel!

    Volgende keer laat ik de nootmuskaat weg en ga ik voor stukjes appel met kaneel! 😀

  5. Dymphje
    7 augustus 2012 / dinsdag, 7 augustus 2012

    Heeft je moeder (of jijzelf) het recept van een spons cake? Lijkt me super leuk om eens te maken!

  6. Dymphje
    6 augustus 2012 / maandag, 6 augustus 2012

    Heeft je moeder (of jij zelf) toevallig ook het recept voor een spons cake? Lijkt me erg leuk om een keer te maken!

  7. Hannah
    31 juli 2012 / dinsdag, 31 juli 2012

    Die ombre jam ziet er overheerlijk en mega mooi uit!

  8. Hannah
    30 juli 2012 / maandag, 30 juli 2012

    Ik heb ze gemaakt en ze waren HEERLIJK!
    Wel een beetje iteen gevallen,maarja het is mijn eerste keer !

  9. 28 juli 2012 / zaterdag, 28 juli 2012

    Gisteren gemaakt en gepost op m’n blog!

  10. 24 juli 2012 / dinsdag, 24 juli 2012

    Ziet er ge-wel-dig uit! Ga dat zeker wel een keer proberen.
    Vind het ook helemaal top dat het zo makkelijk is 🙂

  11. Jessikaa
    25 juni 2012 / maandag, 25 juni 2012

    Ik heb ze gemaakt het is echt eenvoudig en lekker! Je kan ze zonder krenten maken maar de krenten proef je haast niet. Met choco stukjes zou het denk ik heel zoet smaken en het hoort er niet helemaal bij denk ik hoor.

    • Serena
      Auteur
      25 juni 2012 / maandag, 25 juni 2012

      wat leuk dat je ze hebt gemaakt! lekker he? 🙂

  12. 21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

    Nom nom nom 🙂 Nu de examens gedaan zijn weet ik al wat ik ga maken 😀

  13. jaqueline
    21 juni 2012 / donderdag, 21 juni 2012

    zou het met stukjes chocola ook kunnen lukken?

  14. Sara
    20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

    Jaaaa! Kom maar op met die recepten!! I love it!

  15. Yentel
    20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

    Oh, dat ziet er echt lekker uit!
    Dat ga ik zeker een keer proberen
    Ik vind dit een heel leuk artikel, meer artikels met recepten zou ik erg leuk vinden

  16. 20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

    I’m so going to make the Welsh cakes.
    I miss the Welsh culture so much haha . c:

  17. 20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

    Dit ziet er heerlijk ui! :)Vanavond komen 2 collega’s van mij eten en ik wist niet wat voor toetje ik zou maken, maar denk dat dithet wordt

  18. charley
    20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

    Ik ben zelf engels en als ik naar mijn familie in engeland ga, zeggen ze altijd tea is ready, niet high tea.
    Dus avondeten daar heet gewoon tea.

    • charley
      20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

      Maar heel leuk filmpje haha, ga het morgen als verassig voor mn moeder en zusje maken.

  19. Annelise
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Mmm, lekker! Ik zou het heel leuk vinden als er nog meer Engelse recepten op de site komen, ik houd van koken 🙂

  20. Iris
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Ooh plaats alsjeblieft iets van die lemoncake! Toen ik in Engeland was heb ik een keer een geweldig stuk lemoncake gegeten en ik heb echt alleen maar goede herrineringen aan die vakantie, het lijkt me echt geweldig als ik die zelf kan maken en zo steeds opnieuw die reis kan ‘proeven’!

  21. Carolien
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Zie zien er zoooo lekker uit… ben heel benieuwd naar de andere recepten die je moeder graag maakt!!!

  22. Cynthia
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    het ziet er lekker uit! ik kende het niet 🙂

  23. Karina
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Jaa, heel graag! Ik kook kraag engelse recepten, maar er worden altijd measurements/cups en andere ingrediënten gebruikt, dus ik moet vaak van te voren research doen naar soortgelijke ingrediënten en measurements omrekenen, zoveel gedoe! Het zou heel fijn vinden om n keer in het nederlands recept van engelse eten lezen en maken.

  24. Valentina
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    ja graag meer recepten! lijkt mij wel leuk als je alle recepten maakt, voor een echte engelse cream tea

  25. Cecilia
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Ik heb hier een woord voor : GEWELDIG 😀 Mijn moeder en ik houden zooooooow van koken ( en vooral het bakken dus. ) Ik ga dit meteen uitproberen!! Zoo lekker !!
    WE WANT MORE ! Serena WE WANT MORE! 😀

  26. 19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Lijkt me echt heerlijk!

  27. 19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Hmm.. lijkt me heerlijk!:D Ga ik ook eens een keertje proberen! Ben trouwens wel benieuwd naar de andere recepten, haha!

  28. 19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Leuk filmpje:) Dat muziekje erbij, zo grappig:P

  29. Sophia
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Hi Serena!
    Ik ben begonnen met YouTube tutorials/hauls/OOTD en gebruik ook iMovie om te editen, mijn vraag is hoe doe je de voice-over? Zo handig met tutorials! Love your blog 🙂

  30. Ester
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Jaaa leuk!!! Als je nog meer tutorials gaat doen over koken!!
    Vind het echt een super idee! 🙂

    Die Cakes zien er echt super lekker uit zo met die Jam & slagroom.
    En wat handig ook dat je dus niet de oven hoeft te gebruiken maar gewoon een koekenpan. Ideaal zeg!!
    Dit is absoluut een receptje wat ik een keer aan mijn vriend wil laten proeven.
    & uiteraard natuurlijk aan mijzelf. ^.^

  31. Clarisse
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Ik hou van koken en lekkere dingetjes maken op vrije dagen, dus met de vakantie in zicht, laat die recepten maar komen

  32. 19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Ze zien er echt heeeel lekker uit ik ga ze zeker ook eens proberen te maken !

  33. Lune
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Wat leuk dat je vriend Engels docent is, ik begin volgend jaar aan mijn educatieve master : D

  34. 19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Ze zien er heerlijk uit, bedankt voor het recept 🙂

  35. Hoi-Yi
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Schattig hoe je “jam” zegt =D
    erg leuke video!

  36. Esmee
    19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

    Vaker dit soort filmpjes

  37. Renske
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Wales is toch geen land, net zoals Engeland geen land is? Die 2 gebieden maken (samen met Schotland) deel uit van het Verenigd Konijnkrijk. Of heb ik het nu mis?

    • ....
      19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

      Wikiepedia: Wales (Nederlands, verouderd: Wallis, Welsh: Cymru, Latijn: Cambria) is een voormalig vorstendom en vormt met Engeland, Noord-Ierland en Schotland één staat: het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. Wales kent een eigen taal, een eigen vlag en binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Wales is dus geen land in de strikte betekenis van ‘onafhankelijke staat’, maar wel in een wat ruimere betekenis van ‘begrensd gebied met een politieke identiteit’.

      Ze hebben overigens wel allemaal een eigen nationaal elftal.

    • Lune
      19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

      Dat zou ik allemaal niet tegen een Welsh-man zeggen. Ze zijn heel trots op hun nationale identiteit en veel mensen, zoals de Schotten, willen dan ook onafhankelijk zijn.

      • Renske
        19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

        Feiten zijn feiten, of ze het leuk vinden of niet 🙂

  38. Daan
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Mmm! Ben ook benieuwd naar de spekkoek!

  39. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Oeff dat ziet er heerlijk uit! Ga ik ook eens proberen…

    ps: mooie keuken heeft je mams

  40. brinadepina
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ja Engelse recepten leuk!! Ik ga morgen het Hummingbird Bakboek kopen.

  41. HCN
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Wat een geweldig recept! Vooral omdat ik geen oven heb (oh, wat mis ik die). Ik zou zelf alleen ipv de deeg uitrollen en rondjes uitsteken een dikke rol van maken dan dan in plakjes van dezefde dikte snijden.

  42. Romy
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Beste,

    Ik had een filmpje gezien van jou nagellak stash (van vorig jaar dat was jij toch?)
    En ik wil heel graag wat vragen maar ik weet niet hoe ik contact met jou kan opnemen.
    Zou je me een mailtje willen sturen? 🙂

    Je blog is trouwens heel leuk! 🙂

    Liefs, Romy

  43. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Ik ben dol op recepten met basisingrediënten. Ook voor dit recept heb ik alles standaard in huis. Ik heb ze net al meteen gemaakt hoor! En dan ‘gewoon’ met suiker er op. Heeerlijk! Voor ik het door had, had mijn man de hele stapel opgegeten!! Zeker een recept om te onthouden. Dankjewel! xx

  44. Kim
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Echt super leuk! Kom maar op met al die lekkere recepten.
    Ik zou echt ook zo’n cursus willen volgen, lijkt mij zo leuk 🙂

  45. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    heel tof filmpje! ziet er gezellig uit met je mama!

  46. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Perfect! Ik heb gevraagd aan mijn docent engels om vrijdag een high tea te houde nter afscheid van hem. Wij 1e klassers vinden het jammer dat hij met pensioen gaat. Iedereen gaat wat maken! Gezellig :)!

  47. Judith
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Mmmhhh heerlijk, Serena zou je ook weer ern keer een filmpje willen maken met een make-up look?
    Xx

  48. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    ziet er erg lekker uit zeg!

  49. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    Hmm, ziet er heerlijk uit!

  50. xJulie
    18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

    superleuk! Ik wil wel meer recepten! Vind het ontzettend leuk om te bakken.

    xo.