DIY: Teacup Candles

Kaarsen horen echt bij de winter. Als er kaarsen worden gebrand vind ik het meteen zo knus en gezellig in huis! Laatst kwam ik een aantal superleuke foto's tegen op het internet en ik kreeg uiteraard de DIY kriebels.


Teacup Candles! Echt heel schattig. Bij de Kringloop kun je voor minder dan €3 hele leuke theekopjes scoren. Of kijk eens op Marktplaats of op de plaatselijke rommel- of antiekmarkt. Het leukste effect is om een paar Teacup Candles bij elkaar te plaatsen, zoals op de sfeerfoto's hierboven. Prachtig zo met die bij het kopje passende pastelkleuren!

Wat heb je nodig:
– theekopje
– bijbehorend schoteltje (optioneel)
– kaarsenlont
– oude kaarsen
– parfumolie/etherische olie (optioneel)
– eetstokjes
– plakband

Mijn moeder had nog een stel oude, half opgebrande kaarsen die ze graag wilde omsmelten tot een schattige Teacup Candle. We pakten deze groene:


En deden de kaars in een hittebestendige maatbeker (merk: Pyrex) in de magnetron. Het duurt ongeveer 5-10 minuten voordat de hele kaars gesmolten is, afhankelijk van de grootte van de kaars. Waxinelichtjes zijn bijna onmogelijk om te smelten, dus wij raden echt een kaars aan en geen waxinelichtjes. Als je het liever au bain marie omsmelt kan dat ook.

Terwijl de kaars aan het smelten is prepareer je het kopje. Kaarslonten koop je online of via een hobbywinkel, zoals Pipoos. Deze zijn van het merk Rayher en ik kocht ze bij Pipoos. Per zakje met 5 lange lonten betaal je €2,50. Dat is dus €0,50 per lontje.


De lont klem je tussen twee eetstokjes en de eetstokjes omwikkel je strak met plakband. De eetstokjes leg je vervolgens overdwars over het kopje heen zodat de lont mooi rechtop blijft staan. Like this:


Als de kaars gesmolten is pak je de maatbeker heel voorzichtig (het is gloeiendheet!) uit de magnetron. Draag ovenhandschoenen en plaats de maatbeker op een weegschaal.


Het is optioneel om een geurtje aan de kaars toe te voegen, maar omdat ik nogal into de geurkaarsen ben voeg ik er 5 – 8 % parfumolie aan toe. De volume van het gesmolten kaarsvet is 100 ml, dus voeg ik er 7 gram parfumolie aan toe, wat ik afweeg op de weegschaal. In plaats van parfumolie kun je ook etherische olie gebruiken. Je kunt dit o.a. kopen bij De Tuinen, Erica, de Natuurwinkel/Groene supermarkt, of online.


Nadat de parfumolie goed door het gesmolten kaarsvet is geroerd is het tijd om het geheel in het kopje te gieten.


Hierna is het gewoon een kwestie van wachten tot het kaarsvet gestold is. Als het kaarsvet eenmaal gestold is kun je de eetstokjes voorzichtig verwijderen en de lont afknippen, tot ongeveer een centimeter boven het kaarsvet. En daarna aansteken die handel! Hieronder zien jullie twee andere Teacup Candles die we op dezelfde manier hebben gemaakt als het kopje hierboven. Oh wat gezellig!
Gezellig toch! Ik vind het echt heel sfeervol en schattig. Deze kopjes zijn nog van mijn oma geweest en in plaats van stof vangen dienen ze nu als functioneel en decoratief kaarsje. Daarbij spreiden deze Teacup Candles een heerlijke geur af door de gebruikte parfumolie. Teacup Candles zijn daarbij een heel attent en budgetproof cadeautje. Pak het in met een zakje losse thee en een thee-ei en wikkel het geheel in een stukje folie. Perfect gift!

Happy DIY'ing!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

173 Reacties

 1. C
  1 februari 2013 / vrijdag, 1 februari 2013

  Bij mij blijft de kaars niet vast zitten in het kopje. Als ik het ondersteboven hou valt de kaars er uit. Iemand tips?

 2. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Zoooo leuk! Ik ga zoiets maken :)

 3. Lisa
  24 augustus 2012 / vrijdag, 24 augustus 2012

  Superleuk, ga ik zeker binnenkort maken, alleen ik heb 2 vraagjes, 1. gaat het kopje als de kaars bijna op is niet barsten door de hitte? 2. Kun je lont gewoon kopen bij de Blokker of de Action?

 4. 3 juli 2012 / dinsdag, 3 juli 2012

  Ik heb dit eerder gezien, maar jouw uitleg is echt heel duidelijk! Dit ga ik ook eens een keertje uitproberen. Super idee.