DIY: Schep je eigen thee-doos

DIY, DIY… Het is niet een échte DIY gezien het fröbelgehalte minimaal is, maar toch komt er wat knip- en plakwerk aan te pas en is het eindresultaat tevens een ludiek cadeautje voor de theeliefhebber. Ik ben zelf een behoorlijke theefanaat en dan met name de groene- en witte theevarianten. Mensen in mijn omgeving weten dat en ik krijg dan wel eens een zakje losse thee cadeau ‘omdat ik daar zo gek op ben’. En ik geef toe, soms kan ik het zelf ook niet laten om losse thee in te slaan, vooral niet als het in de sale is bij De Tuinen bijvoorbeeld.

Losse thee geeft inderdaad een stuk gezelliger als cadeau, maar laten we wel wezen, erg handig is het niet. Sure, een thee-ei is zo gepakt en tegenwoordig bestaan er ook van die lege theezakjes die je dan met losse thee kunt vullen, maar het is natuurlijk vele malen sneller en makkelijker om een kant-en-klaar theezakje te pakken. Even dippen en BAM! Klaar is je thee.


Losse thee is maar een gedoe. Dus wat krijg je? Dan hopen de zakken met losse thee zich op (want je krijgt en koopt het maar terwijl je het niet gebruikt) en dat is natuurlijk zonde! Want wisten jullie dat losse thee van veel betere kwaliteit is vergeleken met dat spul uit de kant-en-klare zakjes? Losse thee bevat veel grotere stukken groene thee-blad en is dus veel verfijnder qua smaak. Kijk maar eens goed naar de inhoud van jouw Pickwick theezakje; allemaal fijngemalen thee. Dat is niet eens zo zeer fijngemalen, maar gewoon het ‘kleine grut’ wat overblijft tijdens de verwerking. Restafval zou je het kunnen noemen. Allemaal prima hoor, maar de échte theeliefhebber kan denk ik veel meer genieten van losse thee. Dus als je het dan toch in huis hebt is het gewoon zonde om het maar in je kast te laten staan!

Vandaag was ik bij een persevent van Hi waar ze een Hi Tea (woordgrapje!) hadden georganiseerd voor de genodigden. Op de tafeltjes stond een theedoos met losse thee en ik vond dit idee zo inspirerend dat ik het schaamteloos over heb genomen voor Beautylab, omdat ik het gewoon MOET delen met jullie! Dit idee is geweldig om twee redenen:
1. Het staat supergezellig
2. Je losse thee wordt op deze manier eindelijk gebruikt

Wat heb je nodig?
– theedoos
– lege theezakjes (leaf tea filters van Pickwick, te koop in elke supermarkt)
– verschillende soorten losse thee
– klein schepje of lepeltje
– papier, pen, schaar en plakband

Deze theedoos heb ik voor €4 bij Kruidvat gescoord. Het is een simpel ding (gelukkig zonder de opdruk THEE, alsof ik dat niet door het deksel heen kan zien!) met 8 vakjes.


En dit is mijn verzameling losse thee. Die losse thee van Pickwick is trouwens erg goed te doen. Het is groene gunpowder thee met bloemblaadjes erdoorheen en de smaak is heel zacht en verfijnd. Een aanrader! De andere thee is van De Tuinen (White Dragon Tea uit China) en de Biowinkel (Sencha Green Tea uit Japan). De gedroogde kruiden met citroenverbena en pepermunt kocht ik bij dezelfde Biowinkel. Zoals je ziet ben ik een fan van groene theesoorten, maar je kunt alle soorten losse thee gebruiken en bijvoorbeeld nog veel meer gedroogde kruiden en bloemen. Denk maar aan kamillebloemen, lavendel, roos, gedroogde stukjes fruit (citroenschil, sinaasappelschil, appel, ananas, rozenbottel),etc.


Wat je doet is eigenlijk heel simpel. Leeg de losse thee in een vakje en label het vakje zodat je weet welke soort thee (of kruid, bloem, fruit) er in bevindt.


Het labelen gaat als volgt. Leg een papiertje, pen, schaar en rol plakband klaar:


Schrijf de naam die bij het vakje hoort op papier, knip het uit en plak er een stuk plakband overheen. Zorg dat het plakband aan alle 4 de kanten uitsteekt zodat het goed kan blijven plakken:


Plak het labeltje bij het juiste vakje en klaar is kees! Laat één vakje open waar je de lege theezakjes en het schepje inlegt.


Klap de doos dicht (het schepje steekt iets uit het vakje, maar omdat er nog wat speling zit tussen het deksel en de vakjes sluit de doos wel gewoon goed af) en voila, klaar is je ‘Schep je eigen thee-doos’!


Het staat niet alleen heel erg mooi en gezellig, het is ook nog erg leuk om te doen. Vooral als er mensen op de thee/koffie komen is het leuk om deze doos op tafel te zetten. Pak een leeg theezakje in je ene hand en in je andere hand een schepje en maak zo je eigen theezakje. Je kunt natuurlijk gewoon één theesoort kiezen, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld wat citroenverbena en pepermunt samen in een zakje te scheppen met wat witte thee. Of combineer je Sencha thee met wat Blossom Green Tea.

Creëer je eigen teablends!

Als je er meer gedroogde bloemen en fruit in zou doen dan kun je helemaal los met combineren! Dan zou je bijvoorbeeld de volgende combinaties kunnen maken:
– witte thee met citroenverbena en gedroogde stukjes sinaasappelschil
– kamillebloempjes met gedroogde rozen en lavendel (bloementhee)
– groene thee met pepermunt
– rozenbottels met stukjes ananas


Zo’n zelfgemaakte losse thee-doos is tevens een superleuk en attent cadeautje voor iemand die erg veel van thee houdt. Pas alleen op dat je de doos niet kantelt of op de kop houdt, want dan gaan alle theesoorten door elkaar heen!

Ik hoop dat ik jullie een leuk idee heb kunnen geven als je met hetzelfde probleem als ik te kampen had, namelijk een overschot aan losse thee. Hopelijk geeft dit jullie wat inspiratie! Deze theedoos staat nu op mijn salontafel te pronken en het staat echt heel gezellig en mooi. Love this idea! <3

Drinken jullie liever losse thee of thee uit een kant-en-klaar zakje? En wat is jullie lievelingsthee?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

164 Reacties

 1. 4 april 2014 / vrijdag, 4 april 2014

  Waarom heb ik dit artikel nooit eerder gezien?! wij kampen thuis met hetzelfde losse thee probleem haha

 2. pip
  19 oktober 2012 / vrijdag, 19 oktober 2012

  oowww
  super awesome!!
  ik en mijn moeder houden allebei super veel van thee.
  ga dit ook doen!!
  word dus een lekker theekransje.
  bedankt voor het leuke idee <3

 3. Femke
  2 september 2012 / zondag, 2 september 2012

  Waar heb je het schepje weg <3

  • Serena
   Auteur
   3 september 2012 / maandag, 3 september 2012

   Dille & Kamille!

 4. Sandra
  10 augustus 2012 / vrijdag, 10 augustus 2012

  ik heb net de kaarsen in theekopjes gemaakt maar dit vind ik ook helemaal super! ik ga dit sowieso maken moet alleen nog even kijken wanneer want probeer te sparen.

 5. Amber
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Waar heb je het mooie schepje vandaan? x

 6. Saffiertje
  13 juni 2012 / woensdag, 13 juni 2012

  Wat een super leuk idee! Ken inderdaad wel een aantal theeleuten die dit kunnen waarderen! Thanx for sharing

 7. 8 maart 2012 / donderdag, 8 maart 2012

  Super leuk idee!!
  als ik tijd heb ga ik zeker een keer maken

 8. Vildan
  6 maart 2012 / dinsdag, 6 maart 2012

  echt super leuk kan je zo veel mogelijk koken met serena filmpjes maken ze zijn super

 9. Melissa
  4 maart 2012 / zondag, 4 maart 2012

  Weet iemand misschien waar ik zo’n zelfde soort doosje (dus zonder het woord THEE) kan kopen in Utrecht? Ik heb dit doosje zelf, maar mijn moeder wil er graag ook één.

  Liefs!

 10. caroline
  2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

  mijn moeder kocht pas maria distel thee want ze had veel buikkrampen nu heeft ze helemaal geen last meer van krampen door die thee en als je het op nuchtere maag drinkt an 10 minuten niets eet/drinkt reinigt het je lichaam echt een aanrader!(op markten en natuurwinkels te koop)

 11. Amy
  24 februari 2012 / vrijdag, 24 februari 2012

  Ik drink liever losse thee! Smaakt naar mijn mening een stuk lekkerder. Ik bewaar ze in van die weckpotjes, heel handig!

 12. Marjet
  24 februari 2012 / vrijdag, 24 februari 2012

  Wat een super leuk idee! Ik bewaar mijn thee nog gewoon in hun originele verpakking. Ik zocht al een tijdje voor de White Dragon Tea, want ik had gehoord dat die heel lekker was. Nu weet ik eindelijk waar ik die kan kopen. Een echte aanrader; kijk eens bij de
  Kaldi! Het is eigenlijk meer een koffie winkel, maar ze hebben ook heel veel thee. De prijzen zijn rond de 4 a 5 euro voor 75 gram. Je krijgt ze in een heel leuk blikje waar het ook lang goed in blijft. Zelf vindt ik de Sencha erg lekker! Ook was er een Himalaya nogwat die ook heel lekker rook, maar ik moest kiezen van me moeder. Ook heeft Kaldi ‘full leaf bagged tea’, met andere woorden; losse thee die voorverpakt is, heel handig .Daarnaast hebben we waar ik woon een sfeerwinkel in de stad die ook losse thee verkoopt. Ik heb daar echt een overheerlijke thee gekocht, zeker mijn favoriet van alle! (Ook heb ik van de AH en diverse andere winkeltjes een paar geprobeerd) Hij heet ‘Morgenbron’ en heeft de ingrediënten; rozenbladen, zonnebloemblaadjes, korenbloem en fruitig citrus aroma. Heeeeeeerlijk! :D

  Wow, dit is best een lang berichtje geworden, maar ik hoop dat je er wat aan hebt! (Of iemand anders, haha)

 13. Evelien
  24 februari 2012 / vrijdag, 24 februari 2012

  Ik dacht afgaande op de foto dat het over wietroken ging :’)

 14. Eva
  23 februari 2012 / donderdag, 23 februari 2012

  Super ik ben dol op thee, ik ga het zeker een keertje uitproberen!

  Xx

 15. Eeef
  23 februari 2012 / donderdag, 23 februari 2012

  Het ziet er heel leuk uit! Maar om de kwaliteit van thee te waarborgen is het belangrijk om thee donker en luchtdicht te bewaren. En ook apart van elkaar (weet even niet meer precies waarom maar dat is via Google makkelijk te vinden.

 16. Anne
  23 februari 2012 / donderdag, 23 februari 2012

  Superleuk idee! Ik moet toegeven dat ik alleen kant-en-klare thee drink, en dan vooral turkish apple van pickwick en de smaak India van de AH.

 17. 23 februari 2012 / donderdag, 23 februari 2012

  Leuk, leuk, leuk! Ik ben ook een theefanaat, vooral groene thee met citroen. Ik drink thuis altijd losse thee, vaak van de Wereldwinkel of van een koffie en thee winkeltje in de stad. Misschien betekent dit artikel het einde voor het Douwe Egberts blikje…

 18. 22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  AWW wat schattig <3 ik heb zelf een hekel aan thee, maar dit vind ik wel heel schattig, en het ziet er ook heel leuk uit!

 19. 22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  Oh wat een leuk idee!! Ik drink sinds een jaartje ook bijna alleen nog losse thee, je proeft echt het verschil! Mijn favoriet is de groene thee met Japanse kers van Simon Lévelt, die ruikt (en smaakt) echt zó lekker :)

 20. Nienke
  22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  Leuke DIY!
  Jasmijnthee met zoethout is ook erg lekker!

 21. paulien
  22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  leuk idee! ik vind losse thee te veel werk. zelf ben ik gek op witte en groene thee.

 22. Mariska
  22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  Ik vind het ook een leuk idee, maar wat anderen al zeggen: de smaak van de thee gaat wel in die houten tussenschotjes zitten. Misschien een goed idee om er een kartonnen bakje in te doen telkens? Als je er een nieuwe thee in doet, vervang je ook het kartonnen bakje.

 23. Cher
  22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  Wat ontzettend leuk! Ik ben echt een thee liefhebber.
  Mijn favoriet is tegenwoordig gewoon van Pickwick, gecarameliseerde peer, echt super lekker! <3

 24. Bertine
  22 februari 2012 / woensdag, 22 februari 2012

  Hoe kom je aan dat schepje?
  Of heb ik dat niet gelezen?..

  Erg benieuwd!

 25. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Ook leuk om cadeau te geven! Bedankt voor de inspiratie, hihi.

 26. Lish
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Kun je zo`n schepje ook nog ergens anders halen dan `Dille & Kamille`ofzoiets?
  Verder een leuk afwisselend artikel, dit idee is eigenlijk zo voor- de – hand – liggend, maar toch kom je er niet zo op om het te doen, erg leuk!

 27. Renske
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Als echte thee-addict is dit wel een heel erg leuk project:) Het liefste drink ik ook losse thee, onder andere om al die aparte smaakjes. Helaas denk ik daar nooit aan of pak ik snel een theezakje in mijn haast. Maar dit ga ik toch eens proberen. Dat mixen van diverse soorten naar smaak vind ik ook erg fijn klinken:D

 28. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Oh dit is leuk leuk leuk LEUUUUUK! Ik ben een echte theefan! Ik heb onlangs 17€ betaald voor 100g groene thee met jasmijn. 17€ is veel maar de smaak die je ervoor terugkrijgt is ZO lekker ik zou geen andere meer kunnen drinken!

 29. Pien
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Leuk idee, ik bewaar mijn losse thee in die glazen potten van dille & kamille daar komt ook geen zuurstof bij, met van die rubberen ringen en ijzeren hendeltje argg moeilijk uit te leggen haha soort van jam potten :) staat ook wel grappig maar, neemt Misschien wel iets meer ruimte in. Ik ben trouwens gek op de verse framboos thee van Dille & Kamille en mijn vriend gelukkig ook :)

 30. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Echt super leuk en simpel! Maar dit ga ik zeker maken voor mijn moeders verjaardag! Dat ik hier niet zelf op ben gekomen. Ontzettend creatief van je!

 31. xAmber
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  ik vind het een ontzettend leuk idee. het is alleen een beetje onhandig dat je hem niet kan kantelen! was misschien wat handiger geweest voor het opbergen van de box

 32. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Erg leuk! Ook als cadeau!

 33. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Wel leuk enzo om op tafel te hebben staan, maar meestal als ik losse thee uit een thee-ei heb zitten er stukjes thee in mijn kopje..

 34. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Superleuk idee, maar wat ik me al afvroeg en sommige al reageerden is dat het denk ik wel de kracht verliest van de losse thee… ik ben heel erg van de losse thee, heb ik tenminste nog een idee van wat ik drink en smaakt ook nog veel lekkerder dan die zakjes van pickwick enz :-) wat ik een aanrader vind qua winkel en site is Tea Bar :-)

 35. Pauline
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Echt een heel leuk idee!
  Zelf bewaar ik het in van die glazen potten, staat ook gezellig! Maar dit is erg praktisch en een goede cadeautip inderdaad!

 36. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  haha, leuk woordgrapje: citroen verbena: een soort contaminatie van serena en verbon ;) zelf hebben wij alle soorten thee meegenomen uit sri lanka, het land van de thee (prachtig!!!!!), alles van dilmah dus alles goede kwaliteit jeej

 37. yasmin
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Geweldig idee als theeleut. Leuk, leuk, leuk!

 38. nikki
  21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  SUPERLEUK DIT!

 39. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Leuk idee! Alhoewel ik het denk ik bij de normale theezakjes laat, maar ik zal hem onthouden.

 40. 21 februari 2012 / dinsdag, 21 februari 2012

  Wat een super leuk idee! Ik wil een vriendin een high tea set geven voor haar verjaardag (zelf gemaakt) en daar past dit super bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *