DIY: droogshampoo

Begin deze week reviewde ik de droogshampoo's van Batiste en het leek me leuk om eens te kijken of je dit ook zelf kon fabriceren. Ik heb wel eens gelezen dat mensen gewoon babypoeder op hun hoofdhuid strooien, en natuurlijk heb ik dat ook wel eens geprobeerd, maar helaas zonder succes. Het is te wit en te veel werk om dat goed uit te borstelen zodat de witte waas verdwijnt. Sterker nog, in de tijd dat ik aan het uitborstelen was had ik mijn haren kunnen wassen én drogen, en dan mis je dus juist de hele essentie van droogshampoo.

Ik vroeg me af wat er nu eigenlijk voor ingrediënten in de Batiste droogshampoo zat, dus pakte ik het etiket met ingrediënten erbij:

Butaan, Isobutaan en Propaan zijn gassen die worden gebruikt bij houders onder druk, in andere woorden; het is nodig om spul uit een spuitbus te krijgen. Oryza sativa (rice) starch is niets meer en niets minder dan rijstzetmeel. Verder bestaat de droogshampoo uit gedenatureerde alcohol, parfum en distearyldimonium chloride en cetrimonium chloride zijn haarconditioners.

De alcohol zorgt er waarschijnlijk voor dat de rijstzetmeel oplost en dat het fijntjes kan worden verstoven. Tegelijkertijd is alcohol zelf ook een ontvettend middel. Waar het op neerkomt is dat er niet zo heel veel boeiends in de droogshampoo zit. Eigenlijk voornamelijk rijstzetmeel, alcohol en parfum en ingrediënten die zorgen dat het de spuitbus uitkomt.

Rijstzetmeel heeft een sterk absorberend vermogen en kan dus het vet rondom de haarwortels goed opnemen, waardoor je weer een frisse coupe krijgt. Het is dan wel de kunst om de rijstzetmeel gelijkmatig te verdelen, omdat je anders een kwartier aan het uitborstelen bent. Door het te verstuiven middels een spuitbus is daarom ideaal, maar wanneer je gaat DIY'en beschik je natuurlijk niet tot die mogelijkheden.


Wat hebben we dan wel? Een verstuivertje, rijstemeel (ik kon geen rijstzetmeel vinden) en een etherische olie, voor de geur. In plaats van rijstemeel of -zetmeel kun je volgens mij ook prima maizena, maiszetmeel of gewoon babypoeder gebruiken. En heb je donker haar, probeer er dan eens wat cacoapoeder bij te mengen!

Bij nader inzien heeft maiszetmeel de fijnste structuur dus ben ik hiermee verder gegaan.

Goed, na wat experimentjes is dit mijn beste droogshampoo recept geworden voor donker haar:
– 2 volle eetlepels maiszetmeel
– snufje cacoapoeder (voor kleur, weglaten wanneer je geen bruin haar hebt)
– alcohol denat. (70% oplossing)

http://buyessayonlinecheap.com/

Meng de maiszetmeel met cacaopoeder in een kommetje tot een homogeen mengsel. Voeg wat druppels etherische olie toe en meng het een beetje zodat de geur zich door het gehele mengsel verspreid. Schep het in de verstuiver en vul aan met alcohol denat. tot ongeveer de helft. Goed schudden. Het mengsel moet niet te dik/pappig zijn, want dan kan het niet door de verstuiver gepompt worden. Het vergt een beetje oefening, maar op een gegeven moment weet je wanneer de consistentie juist is.

Hieronder heb ik mijn haren express vet gemaakt door serum op mijn haarwortels te smeren:


En sprayen maar op die vette haarwortels! Het is wel nattig, maar na het opdrogen (en dit gaat heel rap) ziet het er zo uit:


Gebruik je liever geen alcohol denat. voor je haren, breng de poeder naar keuze dan over in een klein zoutvaatje (die van mij komt van de Hema) voeg er wat druppels etherische olie aan toe (of niet, waneer je het liever neutraal houdt) om het zo beter te kunnen verdelen over je haaraanzet.


Echt een schatje he!


Al met al is het vrij simpel om zelf je eigen droogshampoo te maken, maar ik moet zeggen dat ik Batiste droogshampoo toch wel een stuk gemakkelijker vind. Het verstuift de deeltjes nóg fijner en is tijdens het sprayen al meteen droog. Bovendien ruikt het heerlijk en kun je de bus gemakkelijk meenemen in je tas. Met een zoutvaatje zal dit bijvoorbeeld niet gaan.

Toch vond ik het leuk om jullie te laten zien hoe je het zelf kon maken! En het is ook stukken goedkoper, want de meeste dingen heb je toch al in huis of kosten rond de €2 per pak (en hier kun je jaren mee vooruit).

Trouwens, voor de meiden met haren die snel vet worden: ik ben nu een shampoo aan het testen waarmee mijn haren nu al 5 dagen vetvrij blijven! Amazing, want meestal zijn mijn haren na 3 dagen al vet. Ik test hem nog even door en als ik zeker weet dat het werkt (bij mij) dan schrijf ik er een review over, uiteraard!


Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

121 Reacties

 1. Britt
  21 juli 2012 / zaterdag, 21 juli 2012

  Hallo serena,

  Ik heb een vraagje, waar haal je van die lege flesjes en potjes ?

 2. Mieke
  11 juni 2012 / maandag, 11 juni 2012

  En werkt hij al? ben super benieuwd!

 3. Rianne
  8 juni 2012 / vrijdag, 8 juni 2012

  Leuk, wil ik ook eens uitproberen!

  Wat me opvalt, is dat er ook coumarin in zit. Dit heb je weggelaten in de droogshampoo die je zelf hebt gemaakt.

  Coumarin is een stofje wat ook zit in kaneel. Ik denk alleen niet dat het los te koop is, maar kaneel is misschien ook een optie ipv cacao.

  Zie:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Coumarine

  • Serena
   Auteur
   8 juni 2012 / vrijdag, 8 juni 2012

   volgens mij is coumarin ook een bijproduct van etherische olie en parfum, ik denk daarom dat het geen los ingredient is, maar een onderdeel van de parfum die in de batiste spray zit.

 4. Michelle
  7 juni 2012 / donderdag, 7 juni 2012

  Ik ben benieuwd naar die shampoo van 5 dagen vetvrij haar want mijn haar is super gauw vet. Leuk artikel :)

 5. Lot
  4 juni 2012 / maandag, 4 juni 2012

  Kan dit ook met aardappelzetmeel?

 6. 4 juni 2012 / maandag, 4 juni 2012

  wauw, ik vind die laatste foto echt zo mooi!

 7. 4 juni 2012 / maandag, 4 juni 2012

  Echt heel leuk dat jij gewoon aan de slag gaat en je eigen droogshampoo kan maken. Ik denk dat ik het zelf niet zo snel zou doen, of ik moest ineens heel veel tijd over hebben ofzo.

  Ik ben erg benieuwd naar die shampoo die je aan het testen bent!

 8. 3 juni 2012 / zondag, 3 juni 2012

  benieuwd naar de review! mijn haren worden de laatste tijd ook erg snel vet.. word er gestoord van :(

 9. 3 juni 2012 / zondag, 3 juni 2012

  Dit vroeg ik me altijd al af, of je droogshampoo zelf kon maken. Verder dan meel/ bloem kwam ik niet, en kwam tot de conlusie dat dat niet fijn genoeg was. Inmiddels heb ik het met maizena geprobeerd (zonder de alcohol en olie), en dit werkte echt super goed. Stukke goedkoper, zo handig deze tip! Ik heb de maizena ook nog ff geprobeerd als mattefying tranparant loose powder voor op je gezicht, het matteerde wel, maar je zag wel van dichtbij het witte poeder op velletjes en haartjes, dus niet helemaal geschikt voor je gezicht. Weet jij of het schadelijk of niet goed is voor je huid als je maizena gebruikt als poeder?

 10. 3 juni 2012 / zondag, 3 juni 2012

  Dat is echt een heel leuk idee! xx

 11. Tara
  2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

  Ik ben altijd gek op you DIY!

 12. 2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

  Een geweldige DIY om voorbij te zien komen!

 13. 2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

  Echt een fijne diy, dankje! Ik had deze nog niet voorbij zien komen, ga het zeker proberen.

  Ik heb problemen met het verdelen van de droog shampoo in de spuitbussen over mijn haar. er komt voor mij eigenlijk veel te veel droog shampoo in een keer uit. En ik vind dat koude gevoel ook naar. Dus dit is echt iets voor mij.

 14. Frea Macgyver
  2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

  Lees is hier dat de droogschampoo van Batiste Coumarin bevat, dit is een derivaat van rattenvergif!
  Voor mensen is het echter minder schadelijk omdat wij het op een andere manier metaboliseren.

  • Serena
   Auteur
   2 juni 2012 / zaterdag, 2 juni 2012

   Coumarin zit in bijna alles wat parfum bevat, ook gewoon in Lush spullen.

 15. 1 juni 2012 / vrijdag, 1 juni 2012

  Super leuk! Ga ik zeker proberen :D
  x Elize

 16. 1 juni 2012 / vrijdag, 1 juni 2012

  Mijn haar wordt na 1 (1,5) dag al vet.
  Bijvoorbeeld: Ik was het vrijdag ochtend, zaterdag avond is het goed voor een knot zegmaar, maar zondag ochtend MOET ik het echt wassen.
  Ik vind het echt verschrikkelijk en droogshampoo werkt bij mij niet. (Ik heb die van andrelon)
  Ik hoop dat je review over die shampoo snel komt want ik heb hem echt dringend nodig!
  xxxx

 17. Anne-Marieke
  1 juni 2012 / vrijdag, 1 juni 2012

  He, ik heb gister net nieuwe droogshampoo gekocht :P
  Ik ben heeel benieuwd naar die shampoo!
  Als ik m’n haren vandaag in de avond was, zijn ze overmorgen al weer vet -_-‘