De perfecte tosti (en variatie recepten)

Een tosti kan je op twee manieren maken; met een tosti ijzer en met de pan. Met de eerste methode krijg je vaak een gortdroog broodje die helemaal niet knapperig is, met een keiharde, half aangekoekte rand. Het probleem is dat sommige mensen niet beter weten. En dat is zonde, want de perfecte tosti maak je in een pan, dames en heren. Alleen in een pan wordt je tosti knapperig aan de buitenkant zonder uit te drogen, en smelt de kaas optimaal tot een zachte, vette massa. Jawel, pantosti’s zijn de BOMBDIGGITY! En speciaal voor jullie heb ik nog een aantal lekkere variatie recepten bedacht.

tosti recepten_9De perfecte tosti is niet gezond, dat is één ding wat zeker is. Voor mijn tosti’s gebruik ik namelijk wit brood, en dan het liefst dat ambachtelijke witte brood van Albert Heijn, in combinatie met roomboter en jonge kaas. Een kaas als gruyere is ook fantastisch voor tosti’s, probeer het maar eens uit.

Neem twee boterhammen, leg er een lekkere hoeveelheid kaas tussen (niet te weinig maar ook zeker niet te veel, dat wordt te machtig) en besmeer de ene kant met een laagje roomboter. Leg de boterham met de boterlaag naar beneden in de pan en besmeer nu de andere kant van de boterham met roomboter. Zet de koekenpan om een laag vuurtje en blijf erbij staan, want het gaat erg hard (het broodje wordt snel knapperig bruin). Keer de boterham om totdat beide kanten een goudbruin korstje hebben gekregen en de kaas volledig is gesmolten.

Haal de tosti uit de pan, snijd hem doormidden en geniet van het intense krakende geluid van de knapperige gebakken boterhammen. HEERLIJK! Maar het beste kenmerk van de perfecte tosti is als je de helften uit elkaar trekt…

tosti recepten_8 … en er draadjes kaas ontstaan. Yes! Het is je gelukt! Je hebt de perfecte tosti gefabriceerd. Eet snel op, want vers zijn ze het lekkerst. Knapperig aan de buitenkant, maar niet droog, en lekker smeuïg aan de binnenkant. En een tikje vettig. Moet ‘ie per se met roomboter en met wit brood? Hoeft niet, maar naar mijn mening krijg je zo de lekkerste en meest smaakvolle tosti. Een tosti zoals een tosti hoort te zijn.

Natuurlijk kun je variëren met de inhoud van je tosti’s! Hieronder heb ik twee variatie recepten voor jullie bedacht.

Aardbei en Basilicum tosti

tosti recepten_4 tosti recepten_5 tosti recepten_6 tosti recepten_7 Voor een frissere tosti met een licht zuurtje kun je eens aardbeien gebruiken. De zomer is al lang voorbij, maar THANK GOD voor kassen, ze zijn dus nog volop verkrijgbaar in de supermarkt. Besmeer je tosti met geitenkaas en leg er plakjes aardbei tussen. Voor een frisse touch met wat pit kun je er basilicum tussen stoppen. De geitenkaas is zacht en smeuïg van smaak en combineert heerlijk met de friszoete aardbeien en scherpe smaak van de basilicum. Dip je tosti eventueel in honing of balsamico azijn. Een heerlijke lunch of tussendoortje!

Spinazie & gegrilde paprika tosti

tosti recepten_1 tosti recepten_2 tosti recepten_3Voor een hartige variant met wat meer vitamientjes kun je de zachte en smeuïge smaak van geitenkaas combineren met een aantal blaadjes spinazie en wat reepjes gegrilde paprika (gewoon uit de pot). Niet alleen levert dit een prachtige en kleurrijke tosti op, de smaak is ook nét wat hartiger en de tosti is goed gevuld. Ook deze tosti is geweldig als lunch of tussendoortje.

de perfecte tostiIk maak mijn tosti’s nooit in een ijzer omdat ik weet dat een pantosti nu eenmaal 80,000 keer significant lekkerder is (écht waar!). Op geen andere manier krijg je het korstje zo prachtig goudbruin en intens knapperig en krokant.

Voor de mensen die nog niet overtuigd zijn, bekijk alsjeblieft deze clip uit de film ‘Chef eens’. Het geluid van de sissende kaas die smelt. Het krakende geluid van de krokante korst als hij zijn tosti doormidden snijdt. De draadjes kaas die ontstaan als hij happen neemt. Zo hoort een tosti te zijn en niet anders!

Hebben jullie al trek?

Ik hoop dat jullie leuke en lekkere inspiratie hebben gekregen van mijn ‘perfecte tosti’ recept en de tosti variatie recepten. Als je zelf nog geweldige tosti combinaties hebt, deel het dan zeker bij de comments.

Welke tosti lijkt jullie het lekkerste? Gewoon de klassieker met kaas, met geitenkaas, aardbeien en basilicum of geitenkaas, gegrilde paprika en spinazie?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

111 Reacties

  1. Tieske
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Die tosti ijzers die de zijkanten dichtknijpen heb ik inderdaad ook nooit begrepen, maar uit een contactgrill komen ook heerlijke tosti’s hoor! De grote truc is inderdaad om de buitenkant lekker in te smeren! Zelf gebruik ik hiervoor kokosvet. Het liefst die met Provençaalse kruiden van Royal Green! En dan speltboterhammetjes, plakjes jonge geitenkaas, spek en tomaat! Maar jouw versies met verse geitenkaas ga ik zeker ook een keer proberen!

  2. Denise
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Je voelt helemaal jou enthousiasme als je dit artikel leest! Heerlijk!

  3. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Dit ga ik eens proberen, het ziet er zo lekker uit met die kaas die zo rekt. Mmm..x

  4. bente
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    je moet proberen: tosti met banaan en kaas! het klinkt niet lekker maar oh my het is verukkelijk.

    • Keerthana
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Dit! Tosti banaan kaas is de bomb, veel lekkerder dan standaard tosti met kaas!

  5. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Woooow omg, hier ben ik echt nog nooit opgekomen! Tosti’s in de pan wel, maar niet die recepten, ga ze zeker eens proberen!

  6. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    OMG Serena. Nu loopt serieus het water me in de mond hahahaha. Ik weet al wel wat ik ga lunchen straks. Een van mijn favorieten is met pesto, mozerella, tomaatjes, pijnboompitjes en een klein beetje rode ui, ook lekker!

  7. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Je hebt me overtuigd! Nu ga ik een pantosti maken!

  8. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik moet bekennen dat ik nog nooit een tosti in een pan heb gemaakt maaaar je hebt me overtuigd. Ik ga het proberen haha. Lekker!

  9. Ryan
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Zeker kunnen tosties lekker zijn uit een ijzer. Het probleem is alleen dat de meeste ijzers te kleine vakjes hebben waardoor het brood aanbrandt. Als je ze op zo’n grote grillplaat legt, wordt de tosti wel lekker, en dan doe ik daar ook altijd gewoon boter aan de buitenkanten. En met oude kaas en peper cervelaat!

  10. loes
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    hee serena, toevallig, ik heb net een tosti op!
    weet je wat je ook eens moet proberen? bij de AH kan je van die bakjes kip-pesto salade kopen (net zoals tonijnsalade, kipsaté etc.)
    ik heb dat een keer tussen m’n tosti met jonge kaas gedaan, WAUW dat is echt lekker!!
    moet je echt proberen! liefs

    • Serena
      Auteur
      23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

      Klinkt heerlijk Loes, ga ik zeker eens proberen!

  11. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Die scène uit Chef was het beste uit de hele film!

  12. Evelien
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Zo maak ik ze ook altijd! Extra lekker is om de binnenkant te besmeren met een geklopt eitje met wat peper en basilicum!

  13. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Eindelijk iemand die de liefde voor pantosti’s begrijpt! \o/

  14. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik heb een grillijzer waarin ik mijn vlees gril en dus ook tosti’s maak. Een lekkere tosti kan dus ook prima gezond zijn! Wat denk je van een tosti op zelfgebakken spelt/roggebrood met veldsla geitenkaas en pijnboompitten. Helemaal gezond en onwijs lekker!

  15. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Och och, tostifeest, heerlijk!! Kan er niet genoeg van krijgen. Heb jarenlang met tosti’s ontbeten en denk erover het weer te doen. Dan wel met een apparaat (geen driehoekjes, maar zo’n grill!). Voordeel: je kunt ondertussen mooi even je make-up doen haha! Heb er nu al zin in XD.

  16. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Super leuke variaties! Ik houd dus niet van kaas, dus wanneer ik een tosti maak doe ik er bijvoorbeeld ham en cherrytomaatjes op! Ook heel lekker.

  17. Mandy
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Oeeeeh lekker.. Maak ze altijd in de pan!
    Ook een aanrader tosti met ham, kaas, champignons en Italiaanse kruiden, en als je tosti dan bijna klaar is, doe je er nog wat rucola tussen

  18. Chani Savelberg
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Hey Serena,

    Het filmpje werkt niet, de beheerder heeft het bekijken van de video op andere websites dan op Youtube uit staan.

    Groetjes Chani

  19. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik hou echt van tosti’s! En inderdaad, de beste bak je in een pan. Die uit een tosti-ijzer eet ik niet eens. Droog, saai en harde randje. Uit een grill krijg je ook best lekkere tosti’s.

    Mijn favoriet is een tosti met bolognese saus.

    • Evelien
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Brrrr ja dat harde randje.. Niet te doen!!

  20. simone
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    aaaahhh wat krijg ik hier honger van! Dankjewel Serena, voor deze goede tip en de lekkere variaties! Liefs

  21. suus
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Nog nooit tosti uit een apparaat op haha. Maar begrijp ik het goed dat je alleen boter op het brood smeert, niet in dr pan?

    • Serena
      Auteur
      23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

      Dat klopt, zo doe ik het!

  22. Syl
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    pssst…. kaas en kruidenkaas is zo lekker in de pan.

    • Syl
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Of bakken in kruidenboter.

  23. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik ben niet echt een kaasfanaat, maar de tosti met aardbei en basilicum klinkt erg lekker!

  24. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik heb eens een pantosti gemaakt maar die mislukte compleet, dus ik hou het bij een tosti apparaat ;p

  25. Mayra
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Wij hebben ook geen tosti ijzer, gooi ze al jaren in de grillpan, zodat ik wel die karakteristieke bruine streepjes krijg, ga jou recepten ook eens maken

  26. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    wat grappig dit, wij hebben niet eens een tosti ijzer omdat we altijd pantosti’s maken. Het is inderdaad gewoon zo veel lekkerder, en vooral de draadjes kaas <3

  27. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Oh wat heerlijk! Ik hou van tosti’s, het liefst uit de pan. Ik heb honger gekregen van jouw foto’s;)

  28. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Heerlijk! Als je een tosti met speltbrood maakt en niet te vaak eet, is het niet zo ongezond hoor. Vooral omdat het beleg dat jij gebruikt heel gezond is. En met roomboter is eigenlijk niets mis. Margarine daarentegen….

    • B
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Heb mijn spelttosti met kokosolie besmeerd, is zeker voor herhaling vatbaar!

  29. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Hmm jammie, ik eet niet zo vaak tosti’s maar met brie vind ik het ook heerlijk!

  30. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Wooow! ziet er super lekker uit ga ik zeker proberen!

  31. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Mmm, het ziet er echt heel lekker uit allemaal!

  32. lousaa
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Jonge kaas smaakt nergens naar vind ik, dus die zou ik niet snel gebruiken. Er ik zweer bij bruin brood met pitjes. Geeft gewoon meer smaak.

    Favorieten hier: extra belegen met ham of salami. Kaas met tomaat. Roomkaas met zalm. Chocopasta met banaan. Blauwe kaas met peer en noten. Brie met noten en honing. Kaas met chilisaus en abrikozenjam. Men wat lekker!

    • Mayra
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Chocopasta met banaan? Klinkt heerlijk!

      • Serena
        Auteur
        23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

        Inderdaad, what a treat!

    • ria verhelst
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Oooh stop! Ik krijg hier honger van haha.

  33. Jill
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Nomnomnom maaaaar ik mis toch die boter aan de buitenkant dan is je pantostie hellemaal tha bomb!!! Ik ga nu meteen een tostie fixen

    • Plien
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Er zit wel roomboter aan de buitenkant ! 🙂

  34. Ayn
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Dit wil ik snel maken, maar snap het niet (geen ochtendmens:-). Dus je doet het boter IN de boterhammen of leg je het besmeerde buitenkant van een snee op de pan? Hemel..ik voel lichte tosti-stress, want wil het zsm proberen! Help..

    • Serena
      Auteur
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      hi Ayn,
      de boter smeer je aan de buitenkant van het brood, niet aan de binnenkant.
      liefs, Serena

  35. Birgit
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Mijn tosti-ijzer maakt ook prima tosti’s, gewoon knapperig, niet droog en met draadjeskaas. Een tosti uit de pan is wel lekkerder, dat ben ik met je eens.
    Ik weet niet of de tosti met aardbeien nu nog aan de orde is. Het aardbeienseizoen is voorbij en de aardbeien die nu te koop zijn smaken nergens meer naar.

    Ik hou onwijs van tosti met mozzarella, salami en gegrilde paprika.

  36. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik maak mijn tosti’s ook altijd in de pan, veel lekkerder! De variant met aardbei is zeker het proberen waard 🙂

  37. Jolijn
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik maak mijn tosti wel in een tostiijzer, gewoon omdat het makkelijk is ;), maar ik besmeer wel altijd de buitenkanten met boter, waardoor de tosti niet zo droog wordt.

  38. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Waauw ongelooflijk lekker, heerlijke inspiratie! Wat een fijne tips geef je, nu krijg ik echt trek haha!

  39. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik heb al heel lang geen tostie meer gegeten, maar wat staan hier lekkere ideeën tussen!

  40. Sandy
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Jammie, wat een heerlijke blog met lekkere ideeën en prachtige foto’s. Goed bezig Serena, zo afwisselend, je bent een topper!

  41. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Dit ziet er heerlijk uit, en ja pantosti’s zijn het lekkerst!

  42. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Ik hou van tosti’s, heerlijk! De variatie met spinazie en paprika lijkt me lekker, maar die met aardbeien zou ook wel eens verassend uit de hoek kunnen komen :).

  43. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    YUM, ik heb zeker al wel trek nu! En je hebt helemaal gelijk: een tosti uit de pan is 10 x lekkerder dan uit het tostiijzer! Wat ik ook een erg lekkere combo vind, is om sandwichspread mediterraan tussen je broodje te doen, en dan je tosti te bakken. Net wat lichter dan met zo’n hele hoop kaas, maar wel lekker romig en ontzettend lekker!

  44. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Hahah ik ga maar eens snel een tosti maken in de pan dan! Ze zien er allemaal wel heel erg lekker uit!
    Liefs, Tessa

  45. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Door dit te lezen besef ik mij dat ik al veel te lang geen tosti meer heb gegeten terwijl het zooooo lekker is. Die foto ook met al dat kaas wat nog aan elkaar plakt… heerlijkheid. xxx Lucinda

  46. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Die met aardbeien lijkt me erg lekker.

  47. 22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Doe mij dan maar de classic cheese tosti. Altijd lekker. Van je plaatjes krijg ik trouwens wel honger. Missie geslaagd.

  48. Joanne
    22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

    Omg het lijkt wel of ik
    Mijn vriend hoor praten,die is ook verslaafd aan pantosti’s,hij laat ze ook heel langzaam op staan op een
    Lage pit,want dan krijg je ze perfect volgens hem,duurt dan wel wat langer ,doe jij dat ook?!
    Het is niet eerlijk ,hoe kan jij toch altijd zulke lekkere recepten en lekker calorierijk eten bedenken en nuttigen en zelf zo superslank blijven ik ben echt jaloers grr

    • Bianca
      22 oktober 2014 / woensdag, 22 oktober 2014

      Dat doe ik ook!

    • Serena
      Auteur
      23 oktober 2014 / donderdag, 23 oktober 2014

      Klopt, op een laag vuurtje en dan duurt het iets langer, maar dan brandt het tenminste niet aan en is de kaas perfect gesmolten. Ik eet wel vaak, maar niet veel, dat houdt de stofwisseling goed op gang. En ik heb geluk met mijn genen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *