Crashdieet

Het eerste onderwerp waarover stagiaires Tara en Stijn het over willen hebben is het Crash Dieet. Wat houdt het in en waarom is het zo berucht?

De meeste mensen hebben interesse om af te vallen, maar stiekem willen we allemaal dat dit zo snel en makkelijk mogelijk gebeurt! De beste oplossing lijkt dan een crash dieet: je valt veel af in een korte tijd. Snel en effectief, het voelt aan als een win-win situatie. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Grote nadelen zelfs! Wij willen daarom graag informatie over crashdiëten met jullie delen.


Wat is een crashdieet?
Een crashdieet is een dieet wat gericht is om in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk gewicht te verliezen. Het komt er eigenlijk op neer dat je in korte tijd veel minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt en hierdoor heel snel (crashend!) afvalt. De calorie-inname zal bij een crashdieet al snel onder de 1300 kcal per dag zitten. Nu moeten we toegeven dat een inname van 1300 kcal per dag vaker voorkomt dan je denkt, zelfs zonder een dieet te volgen. Vaak is een crash dieet dan ook veel lager dan die 1300 calorieën, denk eerder aan 500-1000 kcal per dag. Dat is erg weinig als je kijkt naar de gemiddelde inname van een man (2500 – 3000 kcal) en de gemiddelde inname van een vrouw (2000 – 2500 kcal) per dag.

Er bestaan veel verschillende crashdiëten zoals het soepdieet, het ziekenhuisdieet, het yoghurtdieet en het sapdieet. Deze diëten zijn vaak wat heftig (alleen maar vloeistoffen en veel van hetzelfde) waardoor ze al snel als crashdieet worden gezien. Maar ook de bekendere en populaire diëten zoals het Sonja Bakker dieet, het Cambridge dieet en het Dr. Frank dieet vallen onder de categorie crashdieet. That's right, want ook bij deze diëten consumeer je in een korte tijd veel minder calorieën dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.


Hoe werkt een crashdieet?
Wanneer je lichaam voor langere tijd te weinig calorieën binnenkrijgt zal het voedingsstoffen gaan halen uit koolhydraten, vet en ook eiwitten. Door het tekort aan de noodzakelijke voedingsstoffen zal de stofwisseling zich moeten aanpassen aan deze toestand en zal het lichaam juist minder energie gaan verbruiken. Het lichaam krijgt daarbij ineens stukken minder voedsel binnen, dus je lichaam heeft zoiets van 'wat is er aan de hand?'. Het lijkt voor het lichaam alsof er een soort hongerwinter plaatsvindt, dus uit het weinige voedsel wat er dan binnenkomt slaat het lichaam meteen zo veel mogelijk calorieën op, bij wijze van reserve.

Bij het verbranden van vet gaat er ook veel vocht verloren, maar naast vochtverlies zal ook spiermassa afgebroken worden. Het afbreken van voedingsstoffen uit eiwitten betekent namelijk.. spierverlies ! We horen jullie denken: 'Spierverlies? Is dat zo erg? Als ik maar veel kilo's verlies.' Eigenlijk heel simpel gezegd: Spieren verbranden vet. Spiermassa zorgt voor een constante verbranding van vetcellen, ook terwijl je bijvoorbeeld rustig op de bank zit! Het gevolg van spierverlies is uiteindelijk een minder 'strak' lichaam en niet per se een lager vetpercentage. Absoluut niet positief dus!

Tijdens een crashdieet stelt het lichaam zich in op minder calorieën. Een crashdieet is na verloop van tijd steeds moeilijker vol te houden, en uiteindelijk zal je vaak langzaam weer je oude voedingspatroon volgen. Het lichaam is nu zo ingesteld op die kleine hoeveelheid kilocalorieën dat het de plotselinge stortvloed van extra calorieën niet goed kan verwerken en dit zal opslaan als vet. Bovendien is door het spierverlies de vetverbranding op een lager niveau komen te staan waardoor het lichaam nog meer vet aanmaakt dan voorheen. Uiteindelijk zal het gewicht toenemen na het volgen van een crashdieet, het bekende jojo-effect.

Even kort samengevat, de gevolgen van een crash dieet kunnen zijn:
– Hoger vetpercentage
– Verminderde hoeveelheid spiermassa
– Vochtverlies
– Lagere stofwisseling
– Aankomen van kilo’s lichaamsgewicht

De nadelen van een crashdieet
Normaal gesproken eten we erg gevarieerd

en voldoende, groenten, fruit, zetmeelproducten en dranken, noem het maar op. Uit elk vakje van de schijf van 5, zoals het hoort. Hierdoor krijg je namelijk voldoende voedingsstoffen binnen! Maar bij een crash dieet eet je vele malen minder dan dat het menselijke lichaam nodig heeft. Het gevaar hiervan is dat je de noodzakelijke voedingsstoffen niet binnen krijgt. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevolgen voor het lichaam, ernstige en minder ernstige.

Naast de gevolgen dat je veel vocht en spieren verliest, kun je ook met andere nadelige gevolgen te maken krijgen door de tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen.

Vitamine A: deze vitamine is erg belangrijk voor de weerstand, het gevolg van een tekort is dan ook een verminderde weerstand. Daarnaast kan je last krijgen van een schilferige droge huid en dof haar! De gevolgen bij een chronisch tekort zijn nog ernstiger: nachtblindheid of zelfs totale blindheid.

Vitamine B1: bij een tekort ontstaan er problemen die gerelateerd zijn aan het zenuwstelsel, denk hierbij aan depressie, een verlaagde irritatiedrempel, concentratieproblemen en zelfs geheugenverlies. Andere vervelende gevolgen zijn spierzwakte, verminderde reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen. Een tekort aan deze vitamine is behoorlijk ernstig want zelfs na aanvulling van vitamine B1 zullen de veranderingen in het zenuwstelsel blijvend zijn, ondanks de verschijnselen blijven. Niet alleen een tekort aan B1 is vervelend, het hele vitamine B complex is erg belangrijk voor je lichaam.

Vitamine D: doordat vitamine D de calcium opname in het lichaam verhoogd en daarmee de opbouw van de botten, kan een tekort problemen veroorzaken. Een tekort zorgt voor osteoporose (botontkalking) dat de kans op botbreuken verhoogt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer vitamines en ook mineralen die je kunt mislopen door dit dieet. Gelukkig kan je vitamines en mineralen ook aanvullen met supplementen in dit geval, in plaats van meer eten.


Het effect op korte termijn is fantastisch, snel afvallen, wie wilt dat nou niet? Maar op de lange termijn leidt het tot een vertraagde stofwisseling met als gevolg dus een lagere calorieverbranding.

Hoe kun je dit oplossen?
Door een veel actievere leefstijl aan te nemen voor de opbouw van spiermassa en de stimulering van calorieën. Voor de energie behoefte zal je voldoende en gevarieerd moeten eten, zodat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die zo noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Als je BMI hoger of gelijk is aan 25, is minder eten wel een goede oplossing, je inname van energie moet natuurlijk wel lager zijn dan het verbruik van energie om af te vallen! De calorieën zijn echter niet het belangrijkste en daar hoor je niet alleen op te letten ;) Zorg dat je gevarieerd en regelmatig eet, maar ook vooral gezond. Nog steeds niet overtuigd? Hieronder de voordelen en nadelen op een rij:

Voordelen:
–       Je valt veel af in een korte tijd
–       Makkelijk en snel
–       Wat je moet eten staat vaak vast, minder hoeven nadenken over je voeding.

Nadelen:
–       Je krijgt een voedingsstoffentekort (droge huid, dof haar, botontkalking..)
–       Je lichaam verliest veel vocht, waardoor het lijkt alsof je veel afvalt
–       Je vet percentage blijft gelijk of stijgt zelfs!
–       Je lichaam breekt eigen spiereiwitten af (resulterend in een minder strak lichaam…)
–       Je stofwisseling is verlaagd

Wat vinden wij van het crashdieet?
Als we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen lijkt het me vrij duidelijk wat wij van een crashdieet vinden. Een crashdieet is handig om op korte termijn veel af te vallen en we kunnen het begrijpen dat mensen hiervoor kiezen. Denk aan nog snel even afvallen voor een bruiloft, modeshow of strandvakantie. We get it!

Het grote nadeel is alleen dat je er uiteindelijk niet slanker van wordt, zeker niet als je voor langere tijd aan het crashdiëten bent. Het is niet goed voor je gezondheid en je kan er uiteindelijk zelfs zwaarder van worden. Als er geen noodsituatie is denk dan echt goed na over jouw plan van aanpak om overtollige kilo's kwijt te raken. Je kan er beter een jaar over doen en dat de kilo's er af blijven, dan in een korte periode hetzelfde gewicht verliezen en erna als een jojo weer kilo's aankomen. Right? Laat je goed adviseren!

Take care,
Tara en Stijn

zp8497586rq

Volg:

120 Reacties

 1. Iva
  7 januari 2012 / zaterdag, 7 januari 2012

  Goed artikel!! Goed om dit soort dingen helder uit te leggen aan mensen :)

 2. tina
  14 december 2011 / woensdag, 14 december 2011

  ik heb een vraag; ik wil niet afvallen, want ik helemaaal niet dik, maar ik wil graag weten hoe je een slankere taille krijgt, want ik heb bijna geen taille, en dat is vervelend bij sommige kleding

 3. 14 december 2011 / woensdag, 14 december 2011

  Leuk artikel!!! Een leuke tip als jullie nog eens iets in deze stijl willen doen. Op de vrt (belgische nederlandstalige openbare omroep) is overlaatst een reportage geweest bij Panorama rond suiker, heel erg interessant!!!! Ik zet de link hier even: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/panorama/1.1167184 De reportage heet: “het nieuwe zoet”. Het gaat over zoetstoffen in het algemeen :) Het is echt een goede reportage :)

 4. Rosalie
  12 december 2011 / maandag, 12 december 2011

  Ik heb nog een vraag, ik wil bijvoorbeeld heel graag afvallen en denk dat het daarbij ook erg belangrijk is dat je sport.. Alleen ben ik een (arme) student, en heb ik geen geld voor de sportschool.. Hebben jullie tips voor oefeningen die ik thuis zou kunnen doen? Zodat ik straks ook niet met -10 buiten hoef te joggen o.i.d?

 5. Jennifer
  9 december 2011 / vrijdag, 9 december 2011

  Wat een goed geschreven artikel is dit. Niet dat andere artikelen hier niet goed zijn hoor, zeker niet! Maar zo rustig en uitgebreid uitgelegd. Alle punten onderbouwd en logisch uitgelegd. Fijn!
  En ook mooie timing, want sommige mensen gaan juist net vóór of na de feestdagen op een crash dieet. Dan zit dit artikel nog vers in hun hoofd, zodat ze wel 2x nadenken voordat ze beginnen aan die ongezonde dieeten

 6. Emmy
  8 december 2011 / donderdag, 8 december 2011

  Het is een goed stuk en het is zeker belangrijk dat meiden een goed beeld hebben van het crashdieet zodat ze weten dat dit echt een aanslag op je lichaam is. Ik ben het alleen niet helemaal eens met het feit dat je het sonja bakker dieet ook onder het crashdieet plaatst. Ik ben momenteel zelf aan het ‘sobjabakkeren’ en ben nu in 7/8 weken 5,5 kilo kwijt. Komt bij mij niet echt over als een crahsdieet. Daarnaast geeft Sonja in al haar boeken duidelijke informatie over haar manier van afvallen. Een van haar sleutelwoorden is variatie. Dat scheelt al zoveel! Je eet heel veel verschillende dingen waardoor je iedere dag aan de vitaminen en mineralen komt die je moet hebben. Je eet ook regelmatig veel vezels, dus je stoelgang blijft ook gezond. Ook zegt ze regelmatig dat het helemaal niet erg is als je een keer wat tussendoor wilt eten en dat je goed naar je lichaam moet luisteren aangezien de gezondheid voor gaat. De tussendoortjes die je dan eet zijn dan natuurlijk wel gezond. Als je regelmatig sport geeft ze aan dat het verstandig is om iedere dag wat extra dingen te eten bij bepaalde maaltijden, zoals een eierkoek. Kortom: ik ben het niet eens met de beargumentatie die staat bij het Sonja Bakker dieet. Ik vraag me eigenlijk ook af waar je hebt gevonden dat het Sonja bakker dieet een crahsdieet is. Even voor de duidelijkheid: ik vraag het me serieus af en wil je absoluut niet aanvallen!

 7. C_Justine
  8 december 2011 / donderdag, 8 december 2011

  Ik ben het ultieme voorbeeld van iemand die aan crash diëten doet. Ik ben hier al vrij vroeg mee begonnen, komt ook door familie enzo, maar daar ga ik nu niet verder op in.

  Ik at tijdens mijn strengste crash diëten zo’n 300 à 400 kcal per dag, vééél te weinig natuurlijk. + Ik sportte ook intensief. Soms had ik dan maar 90kcal binnen omdat ik zo hard sportte om al mijn eten er terug af te krijgen. Ik heb de gevolgen dan ook moeten ondergaan: enorm veel vitaminetekorten, concentratieproblemen, altijd moe zijn, enz … Ik was in korte tijd 7kg kwijt, maar ondertussen ben ik er weer 5kg bijgekomen. Ik ben nu al 2 jaar op hetzelfde gewicht dus dat is goed. Diëten lukt momenteel niet echt, maar tegen de zomer ga ik gewoon proberen gezonder te eten en op een goeie manier afvallen.

  Leuk artikel! Hopelijk denken sommigen 2x na voor ze aan zoiets beginnen! Het doet jouw lichaam meer kwaad dan goed!

 8. 8 december 2011 / donderdag, 8 december 2011

  Ik ben op 3 maanden tijd zo een 10 kilo kwijt. Ik weet niet of dit echt een crash dieet is en hoop heel erg dat ik die er niet meer bij krijg. Ik ben wel blijven sporten en ben gewoon minder en gezonder gaan eten en dit hou ik nu gewoon vol (met af en toe is een snoepje of sinterklaas chocolade natuurlijk)

 9. 7 december 2011 / woensdag, 7 december 2011

  ik ben erg benieuwt naar wat jullie van het weight watchers programma vinden. Ik kan me niet voorstellen dat dit werkt! Je mag alles eten wat je wilt alleen niet over de punten gaan. Je kunt dus neits eten de hele dag en s’avonds gewoon lekker patat en hamburger etc, hoe kun je DAAR nou weer van afvalle,..? ik geloof er niet zo in..

 10. Iris
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Het dr Frank dieet zit wel goed in elkaar hoor als je het vergelijkt met bijv. Sonja Bakker. Voedzame maaltijden en weinig honger gevoel, daardoor kan je het makkelijk volhouden en wanneer je ‘klaar’ bent zal je door je nieuwe eet gewoontes zeker niet snel aankomen!

  Ik ben met de basis principes van dr Frank 16 kilo afgevallen en dat is al 6 maanden geleden en ik ben nogsteeds op t zelfde gewicht. Ik eet gewoon weer koolhydraten, maar altijd met mate en laat ze regelmatig weg. Slank blijven moet je je hele leven aan werken, daarom is een dieet nooit helemaal tijdelijk.

  Ik kan het iedereen super hard aanraden omdat je op een andere manier leert eten dan simpelweg ‘de schijf van 5’ hanteren.

  Als je bij dit dieet ook wil sporten zou ik wel wat meer eten omdat het anders inderdaad je spiermassa afbreekt. Ik ben (na dat ik mn kilo’s kwijt ben geraakt door veranderen van voedingspatroon) nu intensief gaan sporten en zorg ervoor dat ik genoeg en goed eet.

  Anyway, ik vind dus dat er nogwel wat te zeggen is voor t dr. Frank dieet!

 11. Sandra
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Mag ik je er op wijzen dat het in dit artikel beschreven jojo-effect nog nooit wetenschappelijk is bewezen ?
  Hoewel ik het met de strekking van het artikel eens ben ( niet aan beginnen, het lost niets op ), heb ik moeite met een aantal aannames in dit artikel, waaronder die over het jojo-effect. Vraag deskundigen om dit te redigeren !
  (zelf dietist en wetenschappelijk onderzoeker)

 12. joanne
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Goed artikel! Informatief en duidelijk geschreven :)
  Ik heb nog wel een vraag, die eigenlijk het tegenovergestelde is van dit.
  Hoe kan je op een -gezonde- manier aankomen?
  I know, klinkt raar. Maar ik schommel dus vaak net boven ondergewicht en niet alleen is dit ongezond, ik vind het ook niet mooi.
  Het probleem is dat ik allergisch ben voor alle granen (tarwe, rijst, mais, you name it). Ik eet dus geen brood e.d., maar ik mag ook heel veel andere producten niet omdat het overal in verwerkt zit. Oftewel, ik moet heel gezond, vers en zelf gemaakt eten. Er zijn ook maar weinig snacks die ik mag.
  Ik ben er nu wel aan gewend dus dat is het probleem niet, ik vind het alleen zo vervelend dat ik soms te dun ben. Daarom eet ik soms expres dingen om aan te komen. En het enige wat ik me kan bedenken wat ik mag en wat werkt is: chips en mayonaise.
  Als ik 2 weken lang een lepel mayonaise bij mijn avond eten eet dan zitten er zo een paar kilootjes bij (dus sowieso tip voor meiden die willen afvallen, GEEN mayo ;) ). Dat doe ik nu telkens. Het werkt en het is lekker. Maar ik weet ook wel dat het heel ongezond is en ik wil straks niet met dichtgeslibde aderen zitten.
  Gek genoeg helpt meer koolhydraten eten bij mij ook niet om aan te komen. Ik at eerst zowat een kilo aardappels per dag (serieus, not kidding), en daarvan kom ik dus gewoon niet aan.
  Wat kan ik meer eten om aan te komen op een gezonde manier?! Vlees? Eiwitten? Of toch maar vet?
  Het verschil wat ik moet overbruggen is niet veel: een kilo of 3. Maar die 3 kilo maakt wel echt het verschil of je mijn ribben kan tellen of niet. :/

 13. 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  ik wist wel dat het slecht was.. maar zo slecht?

  ik de beste manier als je wilt afvallen, gezonder eten.. geen tussendoortjes en meer bewegen.. dan gaat het vanzelf :) en het is veeel beter voor je lichaam!

 14. E
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Ik vind het een heel goed artikel, en begrijp ook eigenlijk nooit waarom je jezelf dit aandoet. En dat terwijl er zoveel lekker eten te koop is waar je ook mee af kunt vallen en je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
  Wat ik eigenlijk graag zou willen weten is hoe je op een verantwoorde manier aan kunt komen. Ik ben erg klein en weeg ook erg weinig. Volgens mijn BMI heb ik dan ook ondergewicht. Maar het lukt me niet om een klein beetje aan te komen. Niet met gezond en gevarieerd eten, maar ook niet met een fastfood dieet. Het zou leuk zijn als Stijn en Tara hier ook eens aandacht aan zouden willen besteden.
  Wat me verder interessant lijkt is waarom sommige mensen maar naar een stukje taart hoeven te kijken en hier al dik van worden en waarom anderen de hele taart kunnen opeten en nog geen grammetje aankomen.

 15. Mylaine
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Goed artikel! Ik ben momenteel zelf op dieet (of naja.. Meer een gezondere levensstijl aannemen) omdat ik echt teveel overgewicht heb. Natuurlijk heb ik ook aan zo’n dieet gedacht maar ik had al vaker gehoord dat er meer na- dan voordelen bij waren. Toch fijn om te kunnen lezen hoe het idd zit!
  Komt er toevallig nog een artikel met hoe je wel goed kan afvallen? Het gaat bij mij wel goed hoor (nog 2 dagen te gaan voordat mijn 1e maand voorbij is en ik ben al 4.4 kilo afgevallen! Begin gaat altijd snel :D) maar tips zijn altijd welkom :D

 16. Sophie
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  wauw, wat is dit handig!
  ik snap eindelijk waarom ik aan het jojo’en ben.. Ik wist helemaal niet dat Sonja Bakker ook onder crash diëten viel!
  echt super handig dit (:

 17. Chelsea
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Ben ik gewoon rustig dit artikel aan het lezen. Kijk ik naar de foto van het boek van Dr. Frank. Staat er opeens een vroegere vriend op dat boek. Haha. zo grappig:p

 18. E.G.
  6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

  Heel fijn dit!
  Ik probeer dit hele verhaal al maanden aan mijn nichtje(16) uit te leggen die steeds meer kwaaltjes krijgt door haar constante ge-jojo.
  Misschien dat ze het aan de hand van dit artikel eindelijk wil begrijpen!
  Thanks guys, goed verteld!

 19. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik ben lang geleden op korte tijd heel veel afgevallen, en heb er echt enorm lang over gedaan om terug een beetje spiermassa op te bouwen en ik heb er striemen aan overgehouden toen ik terug ben aangekomen. Dom dom dom, het was dan ook niet echt een bewuste keuze om af te vallen, maar ik raad het echt niemand aan. Een stevig lichaam met spieren is pakken mooier dan een slank maar slap lichaam…

 20. evelien
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Mijn moeder is met dokter frank na 10 jaar eindelijk haar vetrolletje kwijt geraakt. Ze vind het heerlijk en ‘leeft’ nu twee jaar al naar de richtlijnen van dat dieet. Daarnaast wandelt ze ook heel erg veel.

  Voor mij werkte het echter niet. Ik voelde me ziek, zwak en misselijk. Ik haal er gewoon niet genoeg energie uit voor mijn levensstijl. Daarnaast ben ik voor bijna alles in bijna alle dieten allergisch. Fruit, zuivel, noten, gluten. Één groot drama.

 21. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed en duidelijk artikel!

 22. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed artikel! In eerste instantie klinkt het heel aantrekkelijk, maar voor langere termijn kan het inderdaad tegen gaan werken. Helaas (of misschien moet ik er ook juist blij mee zijn) ben ik altijd nog op hetzelfde gewicht gebleven, hoewel ik er al jaren graag 5 kg af wil.. Maar ik denk dat ik het toch niet graag genoeg wil. :P

 23. Nanda
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Een dieet is überhaupt niet vol te houden. Het beste is je eetstijl aan te passen en dit eigenlijk levenslang. En eigenlijk weet iedereen wel wat het beste is, alleen al dat lekkers is zo verleidelijk he haha.
  Maar als je 3 x in de week een uur sport en verder zoveel mogelijk suikers laat staan en zuinig doet met koolhydraten {en bedoel ik niet dat je geen brood mag, maar niet te vaak pasta, pizza, pannekoeken e.d.).. lekker veel groente eet dan ben je al goed op weg.

 24. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed artikel, er zijn zoveel meiden die willen afvallen en die dat op een “foute” manier doen.
  Ik merk dat de meiden in mijn klas ook vaak klagen over “te dik” zijn en willen afvallen.
  Natuurlijk geef ik aan dat het onzin is, want 99% hoeft niet af te vallen, maar ik vertel dit soort verhalen ook, met nadrukkingen op, daarna sneller aankomen, wisseling van stemmingen en zo veel mogelijk slechte dingen. Vervolgens vraag ik na hun eetpatronen en adviseer wat ander soort eten eventueel. Ik merk dat ze het van mij aannemen, maar ik ben een natural magere lat en ze zien me altijd eten (gezond voedsel wel te verstaan)
  Lastig hoor afvallen, voor veel meiden is dat niet nodig. En geloof me, magere latten liggen niet goed in de markt, een jongen/man wil toch wel wat vlees ;)

 25. Bertine
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Whaha, nog zoiets:
  m’n zus heeft een gekookte-eieren-crashdieet gedaan. Mocht een week lang niks anders dan gekookte eieren eten. Resultaat: 6 kilo kwijt binnen 1 week, 7 kilo erbij in de 2e week en een levenslange aversie tegen eieren.
  Jippie, let’s all crash friends!

 26. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik heb gesonjabakkert, lol. Afvallen ging goed, bijkomen ook.

  Nu ben ik eigenlijk gewoon af aan het vallen door drie of vier keer per week te sporten in de sportschool. Voor de rest doe ik vrij weinig. De kilo’s vliegen er niet af, de centimeters wel…

 27. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Duidelijk en leuk artikel, en heel erg leerzaam ^^

 28. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Niet alleen met een crashdieet kan je achteraf de kilo’s er gewoon terug bij vreten hoor… Ik heb 1,5 jaar een gewoon dieet gevolgd (dietiste) en was meer dan 10kg kwijt, maar die zijn er jammer genoeg ondertussen al weer terug bij – maar ik ben weer op dieet! Ik mag trouwens ook maar 1300-1500 kcal/dag consumeren, in ‘t begin is ‘t inderdaad weinig en je lichaam moet er aan wennen na de gewoonte van +2000kcal, maar eens je lichaam ‘t gewoon is en je maag kleiner is geworden, went ‘t wel. :)

 29. xAmber
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  ik wist niet dat sonja bakker ook tot crash dieet gerekend werd! interessant

 30. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed artikel. Dit echt goede informatie voor jonge meiden die graag willen afvallen.