Crashdieet

Het eerste onderwerp waarover stagiaires Tara en Stijn het over willen hebben is het Crash Dieet. Wat houdt het in en waarom is het zo berucht?

De meeste mensen hebben interesse om af te vallen, maar stiekem willen we allemaal dat dit zo snel en makkelijk mogelijk gebeurt! De beste oplossing lijkt dan een crash dieet: je valt veel af in een korte tijd. Snel en effectief, het voelt aan als een win-win situatie. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Grote nadelen zelfs! Wij willen daarom graag informatie over crashdiëten met jullie delen.


Wat is een crashdieet?
Een crashdieet is een dieet wat gericht is om in een zo kort mogelijke tijd, zoveel mogelijk gewicht te verliezen. Het komt er eigenlijk op neer dat je in korte tijd veel minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt en hierdoor heel snel (crashend!) afvalt. De calorie-inname zal bij een crashdieet al snel onder de 1300 kcal per dag zitten. Nu moeten we toegeven dat een inname van 1300 kcal per dag vaker voorkomt dan je denkt, zelfs zonder een dieet te volgen. Vaak is een crash dieet dan ook veel lager dan die 1300 calorieën, denk eerder aan 500-1000 kcal per dag. Dat is erg weinig als je kijkt naar de gemiddelde inname van een man (2500 – 3000 kcal) en de gemiddelde inname van een vrouw (2000 – 2500 kcal) per dag.

Er bestaan veel verschillende crashdiëten zoals het soepdieet, het ziekenhuisdieet, het yoghurtdieet en het sapdieet. Deze diëten zijn vaak wat heftig (alleen maar vloeistoffen en veel van hetzelfde) waardoor ze al snel als crashdieet worden gezien. Maar ook de bekendere en populaire diëten zoals het Sonja Bakker dieet, het Cambridge dieet en het Dr. Frank dieet vallen onder de categorie crashdieet. That's right, want ook bij deze diëten consumeer je in een korte tijd veel minder calorieën dan je lichaam eigenlijk nodig heeft.


Hoe werkt een crashdieet?
Wanneer je lichaam voor langere tijd te weinig calorieën binnenkrijgt zal het voedingsstoffen gaan halen uit koolhydraten, vet en ook eiwitten. Door het tekort aan de noodzakelijke voedingsstoffen zal de stofwisseling zich moeten aanpassen aan deze toestand en zal het lichaam juist minder energie gaan verbruiken. Het lichaam krijgt daarbij ineens stukken minder voedsel binnen, dus je lichaam heeft zoiets van 'wat is er aan de hand?'. Het lijkt voor het lichaam alsof er een soort hongerwinter plaatsvindt, dus uit het weinige voedsel wat er dan binnenkomt slaat het lichaam meteen zo veel mogelijk calorieën op, bij wijze van reserve.

Bij het verbranden van vet gaat er ook veel vocht verloren, maar naast vochtverlies zal ook spiermassa afgebroken worden. Het afbreken van voedingsstoffen uit eiwitten betekent namelijk.. spierverlies ! We horen jullie denken: 'Spierverlies? Is dat zo erg? Als ik maar veel kilo's verlies.' Eigenlijk heel simpel gezegd: Spieren verbranden vet. Spiermassa zorgt voor een constante verbranding van vetcellen, ook terwijl je bijvoorbeeld rustig op de bank zit! Het gevolg van spierverlies is uiteindelijk een minder 'strak' lichaam en niet per se een lager vetpercentage. Absoluut niet positief dus!

Tijdens een crashdieet stelt het lichaam zich in op minder calorieën. Een crashdieet is na verloop van tijd steeds moeilijker vol te houden, en uiteindelijk zal je vaak langzaam weer je oude voedingspatroon volgen. Het lichaam is nu zo ingesteld op die kleine hoeveelheid kilocalorieën dat het de plotselinge stortvloed van extra calorieën niet goed kan verwerken en dit zal opslaan als vet. Bovendien is door het spierverlies de vetverbranding op een lager niveau komen te staan waardoor het lichaam nog meer vet aanmaakt dan voorheen. Uiteindelijk zal het gewicht toenemen na het volgen van een crashdieet, het bekende jojo-effect.

Even kort samengevat, de gevolgen van een crash dieet kunnen zijn:
– Hoger vetpercentage
– Verminderde hoeveelheid spiermassa
– Vochtverlies
– Lagere stofwisseling
– Aankomen van kilo’s lichaamsgewicht

De nadelen van een crashdieet
Normaal gesproken eten we erg gevarieerd

en voldoende, groenten, fruit, zetmeelproducten en dranken, noem het maar op. Uit elk vakje van de schijf van 5, zoals het hoort. Hierdoor krijg je namelijk voldoende voedingsstoffen binnen! Maar bij een crash dieet eet je vele malen minder dan dat het menselijke lichaam nodig heeft. Het gevaar hiervan is dat je de noodzakelijke voedingsstoffen niet binnen krijgt. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevolgen voor het lichaam, ernstige en minder ernstige.

Naast de gevolgen dat je veel vocht en spieren verliest, kun je ook met andere nadelige gevolgen te maken krijgen door de tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen.

Vitamine A: deze vitamine is erg belangrijk voor de weerstand, het gevolg van een tekort is dan ook een verminderde weerstand. Daarnaast kan je last krijgen van een schilferige droge huid en dof haar! De gevolgen bij een chronisch tekort zijn nog ernstiger: nachtblindheid of zelfs totale blindheid.

Vitamine B1: bij een tekort ontstaan er problemen die gerelateerd zijn aan het zenuwstelsel, denk hierbij aan depressie, een verlaagde irritatiedrempel, concentratieproblemen en zelfs geheugenverlies. Andere vervelende gevolgen zijn spierzwakte, verminderde reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen. Een tekort aan deze vitamine is behoorlijk ernstig want zelfs na aanvulling van vitamine B1 zullen de veranderingen in het zenuwstelsel blijvend zijn, ondanks de verschijnselen blijven. Niet alleen een tekort aan B1 is vervelend, het hele vitamine B complex is erg belangrijk voor je lichaam.

Vitamine D: doordat vitamine D de calcium opname in het lichaam verhoogd en daarmee de opbouw van de botten, kan een tekort problemen veroorzaken. Een tekort zorgt voor osteoporose (botontkalking) dat de kans op botbreuken verhoogt.
Er zijn natuurlijk nog veel meer vitamines en ook mineralen die je kunt mislopen door dit dieet. Gelukkig kan je vitamines en mineralen ook aanvullen met supplementen in dit geval, in plaats van meer eten.


Het effect op korte termijn is fantastisch, snel afvallen, wie wilt dat nou niet? Maar op de lange termijn leidt het tot een vertraagde stofwisseling met als gevolg dus een lagere calorieverbranding.

Hoe kun je dit oplossen?
Door een veel actievere leefstijl aan te nemen voor de opbouw van spiermassa en de stimulering van calorieën. Voor de energie behoefte zal je voldoende en gevarieerd moeten eten, zodat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die zo noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het lichaam. Als je BMI hoger of gelijk is aan 25, is minder eten wel een goede oplossing, je inname van energie moet natuurlijk wel lager zijn dan het verbruik van energie om af te vallen! De calorieën zijn echter niet het belangrijkste en daar hoor je niet alleen op te letten ;) Zorg dat je gevarieerd en regelmatig eet, maar ook vooral gezond. Nog steeds niet overtuigd? Hieronder de voordelen en nadelen op een rij:

Voordelen:
–       Je valt veel af in een korte tijd
–       Makkelijk en snel
–       Wat je moet eten staat vaak vast, minder hoeven nadenken over je voeding.

Nadelen:
–       Je krijgt een voedingsstoffentekort (droge huid, dof haar, botontkalking..)
–       Je lichaam verliest veel vocht, waardoor het lijkt alsof je veel afvalt
–       Je vet percentage blijft gelijk of stijgt zelfs!
–       Je lichaam breekt eigen spiereiwitten af (resulterend in een minder strak lichaam…)
–       Je stofwisseling is verlaagd

Wat vinden wij van het crashdieet?
Als we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen lijkt het me vrij duidelijk wat wij van een crashdieet vinden. Een crashdieet is handig om op korte termijn veel af te vallen en we kunnen het begrijpen dat mensen hiervoor kiezen. Denk aan nog snel even afvallen voor een bruiloft, modeshow of strandvakantie. We get it!

Het grote nadeel is alleen dat je er uiteindelijk niet slanker van wordt, zeker niet als je voor langere tijd aan het crashdiëten bent. Het is niet goed voor je gezondheid en je kan er uiteindelijk zelfs zwaarder van worden. Als er geen noodsituatie is denk dan echt goed na over jouw plan van aanpak om overtollige kilo's kwijt te raken. Je kan er beter een jaar over doen en dat de kilo's er af blijven, dan in een korte periode hetzelfde gewicht verliezen en erna als een jojo weer kilo's aankomen. Right? Laat je goed adviseren!

Take care,
Tara en Stijn

zp8497586rq

Volg:

120 Reacties

 1. yasmina
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  serena , zou je aub een artikel willen maken over hoe je wel makkelijk afvalt. nja, ik ben pas 14 dus ik wil echt niet aan zoiets serieus beginnen als een crash dieet . daarom wil ik gwn een paar kilotjes kwijt zodat kleedjes me leuker staan x

 2. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Interessant om te lezen. Een crashdieet, dat hou ik twee dagen vol en dan vlieg ik in de snoepkast dat het niet meer mooi om aan te zien is. Als ik wil afvallen probeer ik in kleine beetjes te eten en niet slechts 3 maal per dag. En dan kan ik best de koekjes enzo laten liggen, het is nu eenmaal voor een goed doel he ;-) Oh en je zou het niet denken maar als ik veel kaas eet ipv zoete dingen, dan val ik daar van af. Je zou het niet zeggen want kaas is nu eenmaal vet maar somehow werkt dit heel effectief. Toch voor mij althans ;-)

 3. Stephanie
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Is Sonja echt een crash dieet? En wanneer zal je terug vallen dan? Ik ben een jaar geleden 15 kilo afgevallen, eet nu gewoon “normaal” en ben nog op gewicht. Door Sonja.
  Maakt dat dan een crash dieet?

  • Serena
   Auteur
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   De kans is groot dat je terugvalt en Sonja Bakker kan voor de een beter uitpakken dan voor de ander. Gelukkig voor jou niet en ik denk dat het ook niet komt hoor. 15 kilo, nice!

 4. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Interessant artikel, erg leerzaam voor veel meiden denk ik!

 5. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Wat een informatief en interesant artikel! Ik doe vaak pogingen, maar het wil me nooit lukken! Eerder deed ik het door middel van een crash dieet en tegenwoordig gewoon door gezonder te eten!

 6. Danielle
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik heb ooit superlang (lees; 4 jaar) het Atkins dieet gevolgd. 15 kilo afgevallen, 15 kilo aangekomen. Zwaar geobsedeerd door eten en nog steeds niet gelukkig met mijn (toen veel te magere) lijf. Nu heb ik een stabiel gewicht en al is dat 10 kilo zwaarder dan toen (hartstikke gezond gewicht trouwens hoor..), ik ben nu veel blijer met mijn zelf gecreëerde lijf. Gewoon sporten en gezond eten. Je straalt ook veel meer dan tijdens een crashdieet :)

  • Danielle
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Ik kom alleen nooit boven de 1200 calorieën. Ik eet gewoon niet zo heel veel. Kom er alleen overheen als ik aan de oliebollen ga haha.

 7. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Professioneel en informatief. Heel goed artikel :)

 8. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het werkt echt niet. Ik had ook echt het idee dat mijn lichaam het weinige eten dat ik at, driedubbel opsloeg waardoor ik me veel meer opgezwolt voelde. Ik probeer nu gewoon vaker te sporten en minder pizza te eten :)

 9. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed geschreven en interessant om te lezen :D

 10. Chantal
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Vlot geschreven! Ik moet zeggen: al zou ik willen diëten, ik zou het niet kunnen! I love food too much! Dan ren ik liever een extra rondje om te compenseren.

 11. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik ben nu 26 kilo afgevallen ik heb dat in 2 jaar gedaan. Met gezond eten en veel bewegen, ik heb bewust er voor gekozen om er wat langzamer over te doen. Goed geschreven!

  • Serena
   Auteur
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Wow!! Je verdiend applaus! Serieus! Wat goed van je.

 12. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Fijn artikel! Helaas lees je maar al te vaak over dit soort ‘wonderdiëten’ en heel vaak trappen jonge meisjes in de val. Blij dat jullie dit even opklaren!

 13. lieke
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Supergoed zo’n artikel! ik studeer ook voeding&dietetiek dus kan me flink ergeren als een crash dieet gepromoot wordt door mensen die dus geen idee hebben hoe slecht dat is.

 14. fleur
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Erg goed artikel. Ik ben al een tijdje aan het dieeten in het begin deed ik het op een foute manier, ik at niks alleen mar ontbijt en avond. Nu doe ik het al beter, maar ik weet nog steeds niet heel goed hoe ik op een goede manier kan dieeten. Ik ben nu al 6 weken aan het dieeten en ik ben 3 kilo kwijt, ook sport ik elke avond een kwartier. Maar mijn vraag is of ik het zo kan volhouden. Ik ga zeker een proef doen van wat ik vind van een crash dieet!

  xoxo

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   Hmm ik zou erg oppassen en niet aan een crashdieet beginnen, zoals we in het artikel vertelde is het helemaal niet gunstig. Ik zou geen maaltijden overslaan, liever meerdere maaltijden verdeeld over de dag, kleinere porties. We zullen nog een artikel schrijven over gezondere alternatieven en dergelijken ;) Pas op met dieeten!

 15. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Een goed en heel leerzaam artikel. :) Je hoort soms mensen zeggen dat ze in een week toen kilo afvallen, say what. En dan klagen dat ze weer aangekomen zijn. Echt een goed artikel. :)

 16. xMarteee
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Heel interessant artikel, ik ben benieuwd naar de andere artikeltjes over voeding :D

 17. Yvonne
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik vind het egt heel goed dat dit even goed wordt uitgelegd! Veel meiden geloven namelijk nog heilig in dit soort diëten. Thanks :)

 18. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  ik ben hier heel erg op tegen. wanneer je van de één op de andere dag minder gaat eten, verlies je inderdaad snel gewicht, maar na 2/4 weken gaat dit al een stuk minder snel. dat komt omdat inderdaad je stofwisseling langzaam gaat werken, en moet je stééds minder eten om hetzelfde af te vallen. dat komt doordat je lichaam op spaarstand gaat staan, en werkelijk álles wat je eet, meteen opslaat als vet. en er is ook nog één heel groot nadeel; niet iedereen kan het volhouden.
  én je hebt ook een grote kans dat wanneer je stopt met het dieet, dat je dan alles (als het niet meer is) meteen weer aankomt. dat komt doordat je (te) weinig eet en dat je dan in het zicht meer te zijn aangekomen dan je werkelijk bent, omdat je inderdaad meer spiermassa bent verloren, maar meer in vet bent aangekomen.

  hmm deze reactie laat wel zien dat ik een (ex-) eetgestoorde ben:’). maar geloof me, i’ve been there, en het heeft me (heel) veel meer slechts dan goeds gebracht.

 19. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Kennen jullie het programma OBESE?
  Was dit ook een crashdieet?
  Mijn vader heeft trouwens ook erg veel last van overgewicht,
  hij loopt 2x in de week 10 kilometer hard.
  en eet gevarieerd.
  Wel eet hij grote hoeveelheden dan,
  maar dan krijgt hij toch gewoon het aantal calorieen binnen wat hij waarschijnlijk voor zijn lichaam nodig zal hebben?
  Ik zelf ben 16 jaar dus ga lekker nog niet dieten, en geniet van mijn groeiende lichaam.
  Klein buikje heb ik wel, maar zeker niet te dik. En ach, het is december, dus dan mag ik wel wat extra’s toch?
  Ik hoef pas over minimaal 5 maanden weer in bikini te lopen ;)
  Interressant artikel!

 20. Ellen
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Leuk en goed geschreven artikel. Er zit veel goede informatie in. Mooi dat ook de nadelen van het dieet worden besproken. Ik vroeg me alleen af, in welke voedingsmiddelen zitten deze vitamines en mineralen eigenlijk? Kunnen jullie daarover een artikel schrijven, bijv. De dingen die je kan krijgen , als je daar tekort van binnenkrijg. En dan vertel je in welke voedingsmiddelen die zitten, zodat mensen dan kunnen nadenken om daar van meer te eten. Zodat ze gezonder worden! Een top artikel!

 21. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Wat een handig artikel zeg! Een crash dieet lijkt me nu echt wel erg handig om te doen, klinkt goed! :)

  • Serena
   Auteur
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   wait, whut?

   heb je het artikel helemaal gelezen of ben je nu sarcastisch?

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   Een crashdieet lijkt je nu handig om te doen? Ik denk niet dat je het artikel goed hebt doorgelezen… Wij raden het je af ;)

 22. xoxo
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik wist wel dat dit nooit gezond kan zijn. Crash dieten moet je ook alleen doen om nog ff snel 1-2 kg af te vallen voor en special egelegenheid, en eigenlijk al helemaal niet.

  Ik heb eigenlijk een vraag.

  Een vriendin van mij volgt een dieet waarbij ze alleen maar gedurende 5 uur mag eten. Ze mag zelfs kiezen wanneer die 5 uur is, maar het is opeenvolgend en daarbuiten mag ze echt alleen drinken. Zij eet geloof ik tussen 16:00 en 21:00. Verder mag je wel zo ongeveer alles eten binnen die tijd.

  Ze loopt er helemaal mee weg, maar is dit nou gezond en bewezen dat het werkt? Ik ben echt benieuwd wat jullie als kenners hiervan vinden.

  • Serena
   Auteur
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Wat een raar dieet. Doe dan 3 uur en gespreid over de dag, dat lijkt me beter. Denk maar eens na over hoe lang je nu eigenlijk echt eet. Half uurtje met ontbijt, half uurtje lunch en misschien uur avondeten (incl natafelen) en daarbij nog wat tussendoortjes.

   Ik heb daar nog nooit van gehoord en je stofwisseling houdt je het beste op gang door om de zoveel uur te eten (3 uur dacht ik, maar verschilt per persoon) dus het maakt echt NO SENSE om tussen 4 en 9 uur savonds te gaan happen. Weird.

   • xoxo
    5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

    Ja dat dacht ik dus ook al, want dan moet je de hele dag werken op niks en dan ‘s avonds jezelf ineens volstampen dat je alsnog allerlei troep binnenkrijgt, leek me idd niet echt gezond. Maar ze wil het niet geloven haha

   • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

    Ik heb wel eens van het “maar 5 uur per dag eten” gehoord, het heet het “eating window”, en volgens mij is de bekendste hiervan de schrijver van de blog “The Three New Leaves”. Hij redeneert (te vinden in zijn boek, “Simpler” – o.i.d.) dat als je maar een paar uur per dag eet, je de rest van de dag alleen maar vet verbrandt. Het is niet de bedoeling dat je jezelf in die 5 uur volstopt, maar dat je normale, gezonde maaltijden/snacks eet.

    Er kleven zowel voor- als nadelen aan, maar ik gok dat voor het merendeel van de werkende nederlandse bevolking het niet kan volhouden, omdat je in die 5 uur erg veel met eten bezig houd.

    Ik ben trouwens benieuwd wat Stijn en Tara vinden van het dieet dat beschreven wordt in “The Four Hour Body” (Nl: Body, een lijfboek) van Tim Feriss. Die gast is echt gek, en heeft heel wat bizarre dingen gedaan om in vorm te komen. Zijn dieet is, als ik het goed herinner, bomvol met eiwitten en lijkt erg veel op de mexicaanse keuken (minus al die sauzen).

 23. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed geschreven, erg informatief! Laat ook duidelijk zien dat je het beter anders kan doen.

 24. Aimee
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Wat een interessant artikel! Ik probeer af te vallen, maar ik vind het erg moeilijk. Ik weet gewoon nooit wat ik nou precies moet eten op een dag, natuurlijk niet teveel en niet te weinig. Maar ik vind het gewoon moeilijk om balans te vinden!!

  Hebben jullie nog tips hoe ik voldoende en gezond kan eten en toch afval ????

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   We zullen in een de komende artikelen nog enkele dingen toelichten, o.a. kleine aanpassingen voor een gezondere leefstijl. Dit kan al een groot verschil maken!! Ik hoop dat we je daarmee in de toekomst al een beetje kunnen helpen. Wat handig is voor jezelf, is om een eetdagboekje bij de houden (alles opschrijven wat je eet). Hierdoor zal je bewuster worden van wat je eet en hoeveel je eet en kun je voor jezelf inschatten of het goed of slecht is. Onbewust zul je zelfs gezonder kunnen gaan eten (omdat het zo confronterend is). Klinkt vreemd but it’s true!!

 25. DalaLuz
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Sinterklaas zit in mijn kop LOL, ik zie soepdieet, maar lees snoepdieet… Mocht ik willen! Maar wedden dat je uiteindelijk ook afvalt van een pepernoten-only-diet :D
  Leuk en informatief artikel!

 26. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed artikel, duidelijk geschreven!

  • Stijn
   7 december 2011 / woensdag, 7 december 2011

   Bedankt ! :)

 27. Suzanne
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Super goed geschreven, fijn om te lezen! Maar ik miste eigenlijk iets, want jullie zeggen wat je nodig hebt, vitamine a, b en c, maar waar zit dat dan allemaal in, want ik wil er dan nu graag op gaan letten, maar waar staat op de verpakking welke vitaminen er in zitten, en waar zitten de meeste vitamines in? Kan daar nog een artikeltje aan gewijd worden? *bloos*

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   Oepsie dat zou inderdaad wel erg handig zijn ;) We zullen eraan denken in de volgende artikelen! Welke vitamines in bepaalde producten zitten, kun je zien op de verpakking bij de nutrienten info. Meestal staat het aangegeven maar niet altijd de hoeveelheid. ;)

 28. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Sowieso heb ik sonja bakker altijd maar een beetje vaag gevonden, leek me ook nooit echt gezond. je moet gewoon op een gezonde manier af gaan vallen, door voldoende en gezond te eten en te bewegen. nou ben ik niet bepaald een goed voorbeeld.. zelf eet ik niet veel, soms alleen avond eten en voorderest op school niet. maar bij mij is het een ander verhaal, ik zou juist willen dat heel mijn leven niet uit afvallen zou bestaan. al is het maar een dag dat ik gewoon normaal met eten kan omgaan zonder te denken dat ik dik ben (wat alleen ik vind.. want 51 kilo is niet dik) en de drang om af te vallen even weg is. maar helaas is het bij mij omgeslagen in een eetstoornis. zit nu al 3 jaar te kloten met eten en lukt me maar niet om de knop om te zetten. wil wel gezond worden maar ook weer niet?
  wat ik aan iedereen wil zeggen is dat als je wilt afvallen,je het dan gezond moet doen, ga geen crashdieët volgen, ga geen maaltijden overslaan. je gaat je er niet beter op voelen, je gaat je alleen maar slap voelen en je krijgt juist honger en de kans is groot dat doordat je zo weinig eet, eetbuien krijgt, en dat wil je juist niet als je bezig bent met afvallen. en sowieso als je gewoon een gezond gewicht hebt, waarom zou je dan afvallen? een getal zegt niks, als jij je maar goed voelt met je lichaam. zorg niet dat het afvallen je leven gaat beheersen, je leeft maar 1 keer je moet juist kunnen genieten van eten. echt, ik zou er alles voor over hebben om weer te kunnen genieten van eten, dat ik gewoon een burger bij de mac kan eten zonder achteraf een schuldgevoel te krijgen en weer moet gaan sporten en compenseren met eten van die stem in me hoofd.. zou willen dat het me niet meer kan schelen dat ik aankom, dan heb ik het ook niet ijskoud meer als er wat vet op me lichaam zit. iedereen moet blij zijn dat hij of zij gezond is, en niet maar aan het schoonheidsideaal willen voldoen. want wat is nou mooi? iemand waarbij je al de botten kunt zien? schoonheid is voor iedereen anders, er is geen 1 bepaald schoonheidsideaal wat de media je wel wilt laten geloven. you are beautiful, just the way you are <3
  Xx

  • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   meis, je zegt wel dat je heel graag weer normaal om wil kunnen gaan met eten, en dat je je niet meer schuldig wilt voelen. maar toch ben JIJ écht de enige die dit kan veranderen. ook al wil iedereen om je heen dat dit stopt, zij kunnen er niets aan doen (behalve jou steunen om dit te overwinnen). maar uiteindelijk komt het op jezelf aan. jij moet leren anders te denken. jij moet leren complimentjes te accepteren, en het niet om te zetten in iets negatiefs. en als je al 3 jaar aan het kloten bent met eten, en het niet lukt om er alleen uit te komen. moet je toch gaan denken aan een eventuele behandeling. misschien gesprekken bij een psycholoog, PMT, Creatieve therapie. en ik weet dat dit allemaal heel eng klinkt. maar, dit zijn de dingen die je echt kunnen helpen in het beter worden, en het accepteren van je eigen lichaam.
   en meis, ik kan het weten. ik heb een jaar in een kliniek gezeten voor mijn anorexia, en ik ben er sinds eind augustus uit.
   en, als je dingen wilt weten, over behandeling, en wat het allemaal inhoudt. dan moet je me even een mailtje sturen naar het adres wat op mijn blog staat. want, ik zou je heel graag willen helpen.
   x

   • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

    klopt, het grootste deel moet ik echt zelf doen, alleen het valt niet mee soms. ik loop bij een psycholoog (psychiater?) alleen heb ik daar woensdag me laatste afspraak omdat ze niet weet hoe ze me verder kan helpen, ze weet het zo langzamerhand ook niet meer :( dus ik weet niet goed wat ik dan moet doen als ik geen hulp meer heb, en het ging best wel goed de afgelopen tijd alleen nu door omstandigheden thuis en met me gezondheid gaat het eten weer slechter. heb zelfs met me school moeten besluiten om voorlopig met me stage te stoppen omdat ik het niet aan kan.
    ik vind het zo rot dat ik iedereen in me omgeving teleurstel, doe het niet expres maar toch :(
    ik zou graag met jou erover willen praten over hoe en wat, denk dat jij mij beter begrijp dan me ouders of vriendinnen want jij weet waar ik het over heb enzo.
    Xx

 29. Tessa
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Heel goed stuk! Ik probeer mensen altijd te informeren over hoe slecht crashdieten zijn en dat je er niet aan moet beginnen! Ik zou wel willen weten wat jullie dan wel concreet aan zouden raden.
  Ik weet dat Weight Watchers heel goed kan werken als je echt gemotiveerd bent en daarbij leer je ook over gezond eten.

  • Stijn
   7 december 2011 / woensdag, 7 december 2011

   Bedankt !! Er is volgens ons niet echt 1 bepaald dieet om goed af te vallen, goede gevarieerde voeding icm een goed eetpatroon is volgens ons het beste om blijvend af te vallen. In onze volgende artikelen zullen we wel tips geven over gezonde voeding.

 30. Alice
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Uit ervaring: wordt vegetarisch, werkt als een tierelier!! Ben echt een snoeper en houd erg van lekker en gezond eten. Zonder vlees gaat ineens heel rap en hoef je niet minder om te eten!

 31. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed! Interessant om te lezen :).

 32. Rosa
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed artikel! Met biologie/verzorging ben ik nu met voeding bezig, ik zit op de 1200 cal per dag en kom zo’n beetje aan alles te kort. Oepss..

  • Annika
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Ja! wij ook! ik had ook maar 1300 cal per dag… en ik eet toch best veel vind ik :S

 33. Joyce
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed om te weten! En inderdaad, je denkt bij crash dieeten niet meteen aan Sonja Bakker e.d.
  Stijn en Tara, zou je iets als Weight Watchers dan ook een crash dieet noemen? En wat is dan wel een verantwoorde manier om af te vallen? Dat vind ik namelijk heel moeilijk..

 34. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik laat sinds begin november veel koolhydraten staan. Dus geen brood, geen pasta, en alleen af en toe rijst. Beetje noodgedwongen, want ik kreeg er buikpijn van, maar ben sindsdien dus afgevallen. Ik eet in plaats daarvan wel meer vlees en zuivelproducten om meer eiwitten en vetten binnen te krijgen en dus genoeg brandstof.

  • lieke
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Heb je je eens laten onderzoeken op coeliakie? (glutenallergie)

  • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Heb je wellicht een gluten-allergie dan? Omdat je buikpijn van koolhydraten krijgt.. je kunt het wel blijven eten hoor, maar dan de gluten-vrije variant, die kan je bij grotere supermarkten en De Tuinen krijgen. Lijkt me niet zo heel slim om i.p.v. vezels (die heb je natuurlijk wel nog nodig) meer vet te gaan eten aangezien je aangeeft meer vlees en zuivel te eten. En zoals de comment boven mij zegt zou ik je laten testen voor de allergie en informeren hoe je wel je vezels binnenkrijgt maar dan glutenvrij! =)

  • Layla
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Ik laat ook veel koolhydraten staan, maar vanuit vrije wil (omdat ik te dik was). Daar val je idd van af :)

  • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Ik heb het pas sinds een maand of 2 dat ik er last van krijg. Ik ben toen ziek geworden vanwege een te hoge werkdruk. Toen kon ik een week lang helemaal niks meer eten. Heb ik eerder al eens gehad. Dat noemen ze dan een prikkelbare darm, maar dat gaat met de tijd over.

   En het is dus niet zo dat ik helemaal geen vezels meer eet: ik eet wel elke dag een banaan en dat zijn echte koolhydraat bommen en dat gaat wel goed. Ook sperziebonen zitten tsjokvol vezels en ook dat gaat goed.

   Het ligt volgens mij dan ook niet aan de gluten, maar weer aan de textuur van de vezels (te grof) aangezien ik van bruin brood wel buikpijn krijg maar van witbrood niet of iig minder snel. Maar goed ik ga toch overstappen van huisarts dus dan kaart ik het bij mijn nieuwe meteen even aan.

   • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

    Hmm misschien even aankaarten bij je nieuwe dokter inderdaad! Trouwens koolhydraten en vezels zijn niet hetzelfde he, in een banaan zitten bijvoorbeeld wel veel koolhydraten maar dat zijn vooral suikers en maar een beetje vezels (zo’n 2-3 gram per banaan), sperziebonen bevatten wel wat meer maar die moet je dan wel vaak eten. Maar goed ik weet natuurlijk niet wat je precies eet en ben ook geen expert hoor! Succes in ieder geval ik hoop dat je erachter komt wat het is =)

    • Nanda
     5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

     ik wil niet de betweter uithangen maar als je een prikkelbare darm hebt dan zijn vezels juist helemaal niet zo goed hoor. Die kan je dan beter zo veel mogelijk vermijden.

 35. Stella
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  ik wist niet dat van die bekende diëten (sonja bakker, dr. frank) ook crash diëten zijn! Best wel goed zo’n stuk op beautylab

 36. Michelle
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Dat Sonja Bakker een crash dieet is ben ik het niet met je eens. Anderhalf jaar gedaan en werkt prima. Maar dat verschild per persoon, de meningen zijn hier ook over verdeeld.

  • Tessa
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Het probleem van Sonja Bakker-en is dat iedereen dezelfde hoeveelheid kcal binnen zal krijgen. Een jongen van 18 heeft veel meer eten – en andere stoffen – nodig dan een vrouw van 50. De jongen zou veel eiwitten en meer kcal binnen moeten krijgen, de vrouw veel calcium. Waarschijnlijk voldoen de menu’s daar niet aan en hebben ze dus allebei een tekort aan voedingstoffen – een crashdieet, dus.

   • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

    Bij Sonja Bakker hebben mannen en vrouwen aparte menu’s, dus dat valt dan wel weer mee. Maar met die leeftijden heb je gelijk, en je krijgt ook weinig calorieën binnen waardoor je snel afvalt.

    • marleen
     5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

     er is ook een sonja boek voor tieners tot 18 ofzo (of 20 misschien)

 37. sem
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Ik ken iemand die dit heeft gedaan, soort van dan. Voordat ze het deed was ze niet dik, maar gewoon wel vol. Toen heeft ze dat dieet een paar weken of een maand gedaan en ze is wel flink wat af geval en ook wel mooi slank geworden. Maar nu loopt ze zich echt weer vol te proppen met chocoladerepen, friet echt alles wat je je maar kunt bedenken.
  Ze vraagt dan ook altijd: Heb je geld? ik heb honger. Als je zegt dat je geen geld hebt is het: Oh, ja. Nou laat dan maar.

 38. Ilse
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Fijn artikel bedankt! helemaal waar!
  Ik weet vaak niet wat ik moet eten. Bij het dieet van Sonja Bakker wordt per dagdeel beschreven wat je die dag mag eten. Is zoiets er ook voor als je niet wilt afvallen maar gewoon gezond wilt eten.. en het een beetje moeilijk vind om zelf de goede producten bij elkaar te zoeken?

 39. Flic
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Hmm.. ik denk toch dat ik zoiets niet aan zou kunnen. Het enige wat ik op een dag eet zijn 2 crackers en koffie. En heel veel water.
  Zal niet goed zijn als ik dat ook nog zou moeten schrappen, haha =D

  • Mariska
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Even een bezorgd momentje: eet je elke dag alleen maar 2 crackers? En daarnaast drink je koffie en water?

   Dat kan volgens mij niet goed zijn! Je moet echt veel meer eten, zo krijg je toch geen gezonde voedingsstoffen binnen?

   • Flic
    5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

    Ja, daar heb je wel gelijk in. Een paar keer in de week neem ik ook nog wel een appel, of iets in die richting.
    Maar ik mag ook niet teveel eten, ben nu al te zwaar.. Ongeveer 20 kilo teveel.
    Dit komt door mijn schildklier, het werkt echt te slecht bij mij. Heb er wel medicijnen voor, maar ze werken op het moment niet.

    • Chantal
     5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

     Maar dit is toch ook niet de manier? Ik zou liever wat zwaarder zijn en gezond eten dan ongezond en slanker. Met zo weinig vitaminen ben je ook vatbaarder voor ziektes; laag immuunsysteem en geen energie om jezelf te herstellen. Ik ben geen dokter, maar ik zou eens met een huisarts/diëtist samenzitten of er geen andere optie is.

    • Sharon
     5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

     Loop je bij een dieetiste? als het nee is echt doen! wat je nu doet is super ongezond.Je mist zo ontzettend veel voedingstoffen. En als je dit artikel goedgelezen heb is de conclusie dat je van weinig eten op langertermijn niet slanker word!!

     • marleen
      5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

      ja precies! je zult eerder afvallen als je 2000 kcal eet aan gezonde dingen dan 100 kcal aan 2 crackers en een appel. ;) mensen maken vaak die fout: zo min mogelijk eten, en dan raar opkijken dat ze niet afvallen :S dan staat de verbranding gewoon op 0. om te verbranden moet die motor blijven draaien. en dat doe je door te eten.

    • 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

     Flic, als je schildklierpatiënt bent, moet je geregeld je bloed na laten kijken, ik weet niet hoeveel Thyrax je nu slikt, maar het kan heel goed dat de dosis verhoogd moet worden. Zo weinig eten zorgt er alleen maar voor dat je schildklier nog minder goed werkt…

     • Flic
      5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

      Wauw, bedankt voor de tips !
      Ik laat om het half jaar mijn bloed testen, en slik elke dag thyrax met extra stoffen. Weet niet precies hoeveel dat op dit moment is, want ik krijg telkens andere soort etc.
      Ik ga wel naar een dietist voor advies, heel erg bedankt. Heb het zelf zo nooit gezien dat het eigenlijk heel verkeerd was wat ik deed.

 40. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Goed en duidelijk uitgelegd!
  Ik denk dat als je echt wilt afvallen dat je gewoon een andere levensstijl aan moet meten, een dieet hou je toch niet je hele leven vol. Je moet ermee kunnen leven en daarom kan zo weinig eten toch nooit positief zijn.

 41. Cynthia
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  een crashdieet klinkt ideaal, maar als je alle nadelen bekijkt, toch niet zo… ik doe niet aan diëten, ik vind mezelf goed zoals ik ben, natuurlijk dat ene vetrolletje mag wel wat minder, maarja. Wel goed geschreven!

 42. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Alle dieten die in dit artikel zijn genoemd heb ik geprobeerd, en dat is nog maar 1/3e van alles! Als je te dik bent dan moet je meestal je hele leven aanpassen om dunner te worden en ook zo te blijven. Nooit meer dat ik een crashdieet ga doen.. Je huid lijdt eronder, je voelt je niet lekker en slapjes, hebt last van onaangename geurtjes.. Nee, doe mij maar gewoon gezonder leven!

 43. Geralda
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Leuk informatief artikel!
  Ik haat crashdieeten.
  Ik ga gewoon lekker sporten en ‘gezond’ afvallen

 44. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Handig artikel!
  Een crash dieet zou ik nooit overleven, ik zou flauwvallen of echt de hardste crash dieet faler zijn.
  Ik sport maar lekker

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   Pff ja, bij de meeste crashdieten mag je dan ook niet sporten ernaast, wat een raar advies is. Maar je zou het ook niet vol kunnen houden en dan inderdaad flauwvallen!

 45. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Super handig artikel! Met al deze informatie kan ik een stuk gezonder gaan leven :)

 46. 5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Wat een interessant artikel! Ik ken veel meiden die al meerdere malen hebben geprobeerd zich aan een dieet te houden. Vooral veel mensen die Sonja Bakkers dieet proberen. Een meisje uit mijn klas (ze is pas net 18 en de jongste in de klas, echt veel te jong voor een crashdieet als je het mij vraagt) werkt met een punten systeem en mag per dag ook maar een bepaald aantal calorieën innemen. Dit werkt ook totaal niet! Laatst vroeg ik haar hoeveel ze al kwijt was en toen zei ze heel trots dat ze al 7 kilo kwijt was. In twee weken! Dat kan niet goed zijn.

 47. Killyfishy
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  wat een bom aan informatie !!! haha gelukkig kan ik niet dieten want ik ben echt een major in snoepen….
  daarbij vind ik dat je van het leven moet genieten alleen met mate !! en met zo’n achterlijk dieet kan je echt niet leven … eet gewoon met je verstand en beweeg . ( zegt luilak #1 )

  • Lisa
   5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

   Jaa! Ik denk er precies hetzelfde over! Ik houd van koken en heerlijk eten, gezond maar ook ongezond. Ik zou echt niet kunnen leven met zo’n crashdieet. Ik eet veel (misschien iets te veel), maar ik heb voorlopig nog geen overgewicht en ik probeer het te compenseren met sporten :)

 48. tsjoektsjoek
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  dus crashdieet is dus (bijna) niks eten heel kort samengevat? :o

 49. Lotte
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  Leuk en interessant om te lezen! Alleen het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat het niet werkt, mijn ouders zijn met behulp van dokter Frank 10 en 15 kilo afgevallen, eten nu gewoon normaal en zijn nog steeds op gewicht :)

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   Klopt! Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen ;) Goed om te horen dat ze nu nog steeds op gewicht zijn! :) xx

 50. Catho
  5 december 2011 / maandag, 5 december 2011

  zeer goed geschreven, informerend artikel!
  maar ik ga nu de examenperiode in, en morgen krijg ik mijn sinterklaassnoep, dus ik zal (vrees ik) een beetje aankomen de komende weken! maar ik zal daarna zeker geen crashdieet overwegen

  • 6 december 2011 / dinsdag, 6 december 2011

   Dankjewel!! :D En veel succes! En jaa, sinterklaassnoep, gewoon van genieten! Haha in deze winterperiodes komt iedereen volgens mij aan, zit in de natuur!